Hirdetés

2024. június 8., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Linux kezdőknek - érdemes beleolvasni, mielőtt kérdezel

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#35201) camillus válasza Fenyő (#35132) üzenetére


camillus
tag

#!A compton sokkal jobb megoldás. Ennyi.

[ Szerkesztve ]

http://i.imgur.com/Ea58ASu.jpg

(#35202) agy73p


agy73p
senior tag

Mi a Mint népszerűségének a titka?

Debianról itt viszonylag keveset beszéltek, de ki lehet belőle hozni olyan felületet és használhatóságot (böngészők, java, flash, teamviewer, ilyenek) mint a Mintből?
Tényleg nem egyszerű (nekem) a telepítése, mert pl a hálózat beállításánál nem jutottam tovább, az nem ment wlannál. Debiannál van live usb?

A Manjaro néhány frissítés után produkált pár hülyeséget, például úgy kivágott többször is a Terminalból, hogy csak a logója maradt, minden más megszűnt.

(#35203) spammer válasza agy73p (#35202) üzenetére


spammer
veterán

A Mint viszonylag egyszerű és kezdőbarát (felszerelt), talán ennyi. A Debianra is lehet rakni lényegében bármit. Bár a stabil Debianban nem fogod megtalálni a legfrissebb csomagokat (mivel abba a stabil, tesztelt csomagok kerülnek), ha ez számít egyáltalán.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35204) Fenyő válasza camillus (#35201) üzenetére


Fenyő
őstag

Sőt most már az sem feltétlen szükséges, az xfce saját kompozitra is képes rá (sync to vertical blank opciója), compiz effektek jó része amúgy is zavaró tud lenni, szóval alapból jól megnyirbálom, csak amik feltétlen szükségesek a működéséhez, hagyom meg. :DDD
Agy73p: Linux Mintből is van Debianra épülő változat LMDE néven, bár még RC verzió, hisz a Debian 8 is még az...

[ Szerkesztve ]

Nem küldhetsz privát üzenetet saját magadnak!

(#35205) agy73p válasza spammer (#35203) üzenetére


agy73p
senior tag

Nekem "csak annyi" számít, hogy minden gördülékenyen fusson rajt. :-)

Fenyő: kár, hogy nincs stabil belőle :-(
Kipróbálnék vmi Debaianra épülő kezdőknek való lebutított telepítésű, de jól felszerelt disztrót.

(#35206) wopi válasza Fenyő (#35204) üzenetére


wopi
aktív tag

Épp akartam érdeklődni pár napja, amikor telepítgettem, hogy a Debian alapú Mintnek milyen sajátosságai, előnyei vannak, mit tud a sima Minthez képest? Tudom, hogy az Ubuntura épül, de az Ubi is Debian alapú rendszer.

(#35207) Lathronos válasza wopi (#35206) üzenetére


Lathronos
őstag

Épp ellenkezőleg, az LMDE debian alapra építkezik, néhány Ubuntu csomaggal kiegészítve.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35208) wopi válasza Lathronos (#35207) üzenetére


wopi
aktív tag

Én is így gondoltam ,csak rosszul fogalmaztam. Tehát az alap mint ubi, az LMDE pedig deb alapú. És hogy ez a gyakorlatban milyen eltéréseket tartogat magában? Ez lett volna a kérdés! :)

(#35209) spammer válasza agy73p (#35205) üzenetére


spammer
veterán

Hamarosan lesz stabil, de valószínűleg már most is eléggé stabil az RC.

Amúgy meg a Crunchbang volt baromi jó Debianra épülő disztró, csak egyrészt lelőtték a projektet, másrészt az újabb gépeken nem biztos, hogy elindul, mert elég régi (az "előző" Debianra (7-es) épül). Nálam pl. nem ment az új gépen. Viszont másik gépen tökéletesen működik a mai napig. Openboxot használ, ezért villámgyors, bekajál kemény 90 MB memóriát boot után. :DDD

Na de mivel a projekt véget ért, jön a "folytatás", azaz a CrunchBang++ ami már a friss (8-as) Debianra fog épülni. Egyelőre még béta és 32bit-only, de reméljük, hogy gyorsan haladnak majd vele a srácok. :)

--

(#35208) wopi : kapásból azt, hogy ubuntus PPA-t, és frissebb csomagokat (majd) nem tudsz használni vele.

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35210) Lathronos válasza Lathronos (#35207) üzenetére


Lathronos
őstag

Az LMDE mint említettem spammer kollégával egyetemben, a debian tárolóiból szedi a csomagok jelentős részét, kiváltképp a biztonsági frissítéseket. Ebből adódóan a telepített szoftverek nem a legfrissebbek, de a legstabilabbak, mivel alapos tesztelésen mennnek át a debian csapat tesztelőinek jóvoltából. Egyszóval a stabilitással nem szokott gond lenni, ami nagy előny. PPA-t is fel lehet venni, csak nem olyan egyszerűen mint Ubuntun. Viszont azt nem árt szem előtt tartani, hogy az innen telepített szoftverek kompatibilitása nem garantált, valamint hivatkozhatnak telepítéskor teljesíthetetlen függőségekre.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35211) agy73p válasza spammer (#35209) üzenetére


agy73p
senior tag

Ezt egyelőre kihagyom....

[ Szerkesztve ]

(#35212) spammer válasza agy73p (#35211) üzenetére


spammer
veterán

Gondoltam. ;]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35213) Penty válasza agy73p (#35211) üzenetére


Penty
tag

A Debian elsősorban azoknak való, akik már kinőttek a csili-vili dolgokból, és egy komoly, stabil, megbízható oprendszert szeretnének, amivel a telepítés és a testreszabási beállítások után nem kell többet foglalkozni, csak használni.

(#35214) teleahocipöm


teleahocipöm
senior tag

Lathronos (#35098) és CPT.Pirk (#35099)

Elnézést, nem tudtam gépezni a hétvégén

Több oka is van, hogy nem akarok nagyon gépet venni, az egyik, hogy a notebookommal most nincs gond, leszámítva a Peppermint szórakozásait, egy kis hw igényű linux-val nagyon jó lenne, de már egy jó és gyors böngészőt sokat segítene, a Qupzilla lenne a legmegfelelőbb, ha időnként nem omlana össze, a többi Chromium, FF, Midori sajna eléggé pörgetik a procit.
(Nem hiszem, hogy programozóknak ekkora gondot okoz egy normális kis hw igényű linux megírása egy normális böngészőről már nem is beszélve)

Ráadásul sajnálnék kidobni egy jó gépet, viszont desktop már a végét járja legalábbis a hdd, nem is veszek bele többet ( a PcLinuxOS volt rajta az el sem indult nem is lehetett telepíteni rá, Greeni-vel még ment egy darabig, majd azzal is vége lett, de érdekes módon az AntiX 15Béta települt és megy vele)

Aztán a lakásra kellene költeni, (villanyászás stb.) nem keveset.

[ Szerkesztve ]

(#35215) spammer válasza teleahocipöm (#35214) üzenetére


spammer
veterán

"Nem hiszem, hogy programozóknak ekkora gondot okoz egy normális kis hw igényű linux megírása egy normális böngészőről már nem is beszélve"

A kis hardverigény attól is függ, miket raksz fel, és milyen grafikus felülettel használod. Lásd a fentebb említett Crunchbanget, ami kis HW igényű, de nem fapad, és nem őskövület kinézetű (csak sallangmentes). Persze ízlés kérdése, akinek "fancy" GUI kell, az sikítófrászt kap tőle. :D

A böngészőkön lehetne még faragni, csak sajnos sokat nem segítene, ha a weboldalakat teleszarják mindennel. :( Azért a Firefoxot is be lehet lőni egész tűrhetőre (uBlock+hosts file block+kikapcsolt flash plugin alapból+about:config túrás).

[ Szerkesztve ]

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35216) Lathronos válasza teleahocipöm (#35214) üzenetére


Lathronos
őstag

Az igazság az, hogy akárhogy is nézzük, az Intel Conroe CoreDuo széria is már 10 éves, és az már 2 magos CPU, a 2 GB DDR2 RAM alapkövetelmény is már úgy 5 éve ajánlott, így nem lehet a fejlesztők szemére vetni, hogy nem tudják alább adni. És lássuk be, a mai kor információ technológiája már nem éri be kevesebbel. Gyermekünktől sem várhatjuk el, hogy 20 évig jó legyen rá az a ruha amit születésekor vettünk neki. És ahogy gyorsul a fejlődés, az amortizáció időtartama is hatványozottan fog nőni. Remélem, azért azt a kort már nem élem meg, mikor a frissen vásárolt PC egy év múlva csak újrahasznosítható elektronikai hulladéknak lesz jó. Jack Nicholson klasszikus mondatával élve: "Lesz ez még így se!"

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35217) Vladi válasza Lathronos (#35216) üzenetére


Vladi
nagyúr

Én ezt nagyon sajnosnak látom. Én abban bízom, hogy lassul a folyamat, majd átformálódik. Igazából a neten mit cisnál az ember? kép, szöveg, hang, videó kombóból állnak össze a weboldalak. Ha ezeket egy 10 éves gép nem tudja, akkor a weboldalban van a hiba.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#35218) headhunter válasza growler (#35195) üzenetére


headhunter
addikt

:R

Boot után felhasználó nevet és jelszót kér? (Boot Repair Tool)
-----------------------------------------------------------------------------------------------

Terminal ablakból a "startx" parancssal kellene indulni a grafikus felületnek, mert ezzel nem megy?

[ Szerkesztve ]

(#35219) Polllen


Polllen
nagyúr

Sziasztok,

az adatlapomon szereplő masinával szerintetek mi lehet a gond? Semmilyen linux disztrót nem tudok live módban elindítani. Miután kiválasztom, hogy try, semmi sem történik...

A külső usb-s hdd meg dac usb 3-ra van kötve, de próbáltam már úgy is, hogy lehúzom őket. Céges noti indul, uh az iso-k jók. Bios-ban legacy boot bekapcsolva.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#35220) lev258 válasza Polllen (#35219) üzenetére


lev258
veterán

Pontosan meddig jut el, ha eljut? nomodeset-et próbáltad? Másik pendrive?

[ Szerkesztve ]

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#35221) Polllen válasza lev258 (#35220) üzenetére


Polllen
nagyúr

Addig jut el mindig, hogy kiválasztom telepítés nélkül induljon, továbblép majd megáll. 2 pendrive-val próbáltam. Másik gépen mind működik. :N

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#35222) teleahocipöm


teleahocipöm
senior tag

spammer - Lathronos

A Crunchbang-et is próbáltam, ha jól emlékszem nem tudtam magyarra állítani, billentyűzetet nem ismerte fel és felület sem tetszett, de valószínűleg más oka is volt, hogy nem maradt a gépen.

Amikor ezt a gépet vettem (Packard Bell EasyNote) pikk-pakk megnyitotta az oldalakat, ( a mostaninál fele akkora teljesítménnyel)akár 10 ablak vagy több is nyitva lehetett most, ez már reménytelen, nem látom a weben azt a fejlődést ami ezt indokolná!! Persze valahogy rá kell kényszeríteni az embereket, hogy lecseréljék a még jó számítógépüket egy még jobbra. Szerintrem nem a lehetőség és tudás hiányzik, hanem az akarat a kis HW igényű linuxok készítéséhez, itt vannak a pl.Puppy, de ezt csak a végső essetben raknám fel, de lehet akkor sem.

Ha játszanék AAO-n valószínűleg már lenne új gépem, de így nem érzem még eléggé kényszerítve magam a cserére. A notiban most 2 magos proci van 2 GB RAM-mal, ami általában elég legalábbis a Qupzilla alatt.

(#35223) ubyegon2 válasza Polllen (#35219) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Szia!
Adatlapodon szerepel a Win 8.1, gondolom úgy indítanál live- ból, hogy most is az van fenn a gépen. Nem tudom, mennyire vagy otthon dualboot telepítésben, ha nem ezt a leírást nézd át, az
5. Shiftes újraindítás fejezetben UEFI-beállításoknál lehet a megoldás, azokat állítsd át.
Hátha ez a gond!
(#35221) Polllen Lehet, hogy mégsem ez. :U 6. Fekete GRUB fejezet?

[ Szerkesztve ]

Samsung 860 EVO 1TB SSD 30eft 6,7TB írás még garis

(#35224) Lathronos válasza teleahocipöm (#35222) üzenetére


Lathronos
őstag

Feleségem laptopján ami egy Lenovo T61 kb. megegyező paraméterekkel bármilyen Linux fut gond nélkül, még Firefoxon youtube lejátszás 720 HD-ben se kottyan meg neki. Most épp Linux Mint Cinnamon 64 bit van rajta. Várj csak, neked TK81-es EasyNote-od van? Unokanővérem sajnos ilyet vett, gyenge mint a harmat.

[ Szerkesztve ]

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35225) Polllen válasza ubyegon2 (#35223) üzenetére


Polllen
nagyúr

A try ubuntu without install után áll meg az ubuntu pl. Szürke kijelző, nem történik semmi.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#35226) ubyegon2 válasza Polllen (#35225) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Értem, ezek szerint a gyors rendszerindítás már ki van kapcsolva.

Samsung 860 EVO 1TB SSD 30eft 6,7TB írás még garis

(#35227) Polllen válasza ubyegon2 (#35226) üzenetére


Polllen
nagyúr

Így van, kilőttem mindent. Nem lehet valahogy előcsalni, h kiírja mit csinál pl. Ubuntu?

Legalább látnám, h mi baja...

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#35228) growler válasza headhunter (#35218) üzenetére


growler
őstag

Felhaszn. nevet, jelszót nem kér...simán betölt.
A megjelenő ablakban, katt az "Advanced options"-ra.
A fülek között a "GRUB locations"-nál választhatod meg, melyik meghajtóra rakja a grubot
(sda, sdb, sdc...) nézd át a lehetőségeket !

[ Szerkesztve ]

(#35229) spammer válasza Polllen (#35227) üzenetére


spammer
veterán

Ha elkezdi a bootolást, akkor egy gombot kell nyomni (mondjuk lefele nyíl), akkor mutatja a konzolt. Ha még a bootolást sem kezdi el, akkor bukó. :( Indítási opciókkal (kernel paraméter) kell próbálkozni ott a menüben.

„A feketébe öltözött ember a sivatagon át menekült, a harcos pedig követte."

(#35230) lev258 válasza Polllen (#35225) üzenetére


lev258
veterán

nomodeset
Ha meg hibaüzenetet akarsz látni, akkor törölni kell a quiet splash-t.

Ubuntu MATE 20.04, hobbi cayenne termesztő

(#35231) Vladi válasza Polllen (#35225) üzenetére


Vladi
nagyúr

Milyen disztrókat próbáltál? Valami teljesen másat kellene.

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#35232) NickNév válasza spammer (#35209) üzenetére


NickNév
csendes tag

Van másik felesztés alatt lévő project a BunsenLabs. Szépen haladnak vele

Figyelemmel kisérem, ha kijön megírom :)

Zavarodott, mint egy svájci anarchista

(#35233) Jim-Y


Jim-Y
veterán

Sziasztok.

A helyzet:

- adott a gépen egy win8 40gb-os partíción
- feltettem egy linuxot egy 20 gigás partícióra utána és a boot loadert a linux partíciójára tettem

De most csak a win indul, és nem jön be a grub :D Lehet elrontottam és a win partíciójára kellett volna tennem a grub-ot? :/

(#35234) Jim-Y válasza Jim-Y (#35233) üzenetére


Jim-Y
veterán

Lejárt.

Megnéztem és a BIOS-ban Secure Boot - Disabled, és Boot - Legacy First.

(#35235) teleahocipöm válasza Lathronos (#35224) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

Nem ez egy EsaNote MZ35 eredetileg egy Celeron M410 proci 1 GB Ram XP-vel, lehet, hogy most gyenge, de amikor vetem hasított, most meg,... ha nem a Quptzilla megy, akkor időnkén úgy pörög a CPU, hog csak ihaj, az előbb úgy lefagyott, hogy ki kellett kapcsolnom.
Újraindítottam, most a Qupzillával 4 ablakkal 0,51%-1,50 % közötti CPU használat, és 19,75 RAM használat, (ezt legfeljebb egy Dillo tudná) ez a böngésző jó lenne, ha időnkén nem omlana össze.

(#35236) Polllen válasza Vladi (#35231) üzenetére


Polllen
nagyúr

Próbáltam lubuntu-t, voyage linux (debian alapú), mpdpup (puppy alapú) mást még lusta volta letölteni.

Boot-nál pedig nem ír semmit, hiába jön be a konzol.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#35237) Lathronos válasza teleahocipöm (#35235) üzenetére


Lathronos
őstag

Arora-t próbáltad már? Az Ubuntu/debian alapú rendszerek csomagtárolójában megtalálható

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35238) Lathronos válasza Jim-Y (#35234) üzenetére


Lathronos
őstag

Bizony, a windows partícióra kellett volna telepíteni a GRUB-ot.

Arch linux, Uplay: Lathronos, Linux User # 563733

(#35239) teleahocipöm válasza Lathronos (#35237) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

ismerősen hangzik, de nem tudom, talán XP alatt, letöltöm és meglátom mit tud.

(#35240) Vidual001


Vidual001
tag

Tiszteletem! :)

Régebben írtam ide, akkor még nagyon gyerekcipőben járt a Linux tudásom, azóta sokat tanulgattam.

Azonban VirtualBox-ban tengedtem mindennapjaim, és sikeresen kékhalálozott a Win7, én pedig egy sima kattintással leformáztam a HDD-t, szóval kezdhetek mindent előröl.

Telepítettem pár programot, egy virtualboxot is, ámde ezt az üzenetet kapom:

[link]

Ötletek? :F

MSI GT62VR 6RD Dominator Pro

(#35241) Rimuru válasza Vidual001 (#35240) üzenetére


Rimuru
veterán

Nem értek Windowshoz, de próbáld meg amit ír (töltsd be a virtualbox kernelmodult). Ha nem megy próbáld meg újratelepíteni a virtualboxot (és indítsd újra a gépet), ha úgy se akkor irány egy Windows topic. :DDD

[ Szerkesztve ]

Vigyázat, csalok!

(#35242) ubyegon2 válasza Polllen (#35236) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

Ritka eset, de előfordult már, igaz Win jellemző, de egy próbát megér, próbálj ki más usb portot.
Közvetlen alaplapi port legyen- toldó kizárva-, ha eddig 3.0- án próbáltad, dugd át 2.0- ra.

"Nem lehet valahogy előcsalni, h kiírja mit csinál pl. Ubuntu?"
Úgy néz ki, hogy nincs mit kiírnia, mert nem csinál semmit! :U Érdemes lenne megnézned nem Ubuntu/Debian alapú disztrót is. bár Puppy sem az

(#35233) Jim-Y GRUB- ot alapvetően meghajtóra telepítünk, nem partícióra.

Samsung 860 EVO 1TB SSD 30eft 6,7TB írás még garis

(#35243) Jim-Y válasza ubyegon2 (#35242) üzenetére


Jim-Y
veterán

Koszonom a valaszokat. ubyegon2: egy meghajtom van, de tobb particioval. A meghajtora tettem a boot loadert de nem a win particiojara, lehet ez volt a baj, ahogy egy masik kollega kiemelte. Este ujra probalkozom :) Szerencsere linuxot tized annyi ido se feltenni mint egy win-t :))

(#35244) agy73p válasza Jim-Y (#35243) üzenetére


agy73p
senior tag

"....Szerencsere linuxot tized annyi ido se feltenni mint egy win-t :))..:"

Hát ez az! A Win 7-et - az én telepítőlemezemmel - 100x kell újraindítani, hogy befejezze a frissítéseket és lekérje az újakat. Még napokkal később is automatikusan telepít, elképesztő, hogy mit művel...

(#35245) teleahocipöm válasza Lathronos (#35237) üzenetére


teleahocipöm
senior tag

ARORA
Lassabban tölti be az oldalakat, mint a Qupzilla és közben akár 50-100%-ra is felpörög a CPU, de utána visszaesik 1-8% közöttire. Érdekes, hogy a később megynitott 8 hírpotál is alig változtatott : 1,6%-8% között ingadozott a CPU, a RAM 40 % + a Libre Office Writer megnyitva. Most, hogy beléptem ide 15-25% között változik a procihasználat. Egész jónak íérkezik ez a böngésző :) Köszi!

(#35246) ubyegon2 válasza Jim-Y (#35243) üzenetére


ubyegon2
nagyúr

:D példa

A meghajtó az sda, Win partíció az sda1 !

Én azt javaslom, hogy az sda- ra tedd! Meghajtóra, ne partícióra.

[ Szerkesztve ]

Samsung 860 EVO 1TB SSD 30eft 6,7TB írás még garis

(#35247) Jim-Y válasza ubyegon2 (#35246) üzenetére


Jim-Y
veterán

En ezt ertem, de emlekeim szerint volt ket harom valasztasi lehetosegem. pelda

/dev/sda2 40000mb win8
/dev/sda5 20000mb /
/dev/sda6 120000mb /home

Na most akkor erted, a harom kozul hogy valasztom a /dev/sda-t? :D De este ellenorzom, mert lehet rosszul emlekszem :))

[ Szerkesztve ]

(#35248) Rimuru válasza Jim-Y (#35247) üzenetére


Rimuru
veterán

Úgy választod ki hogy nem írsz mögé számot. ;] Grafikus telepítőkben is ott van simán a meghajtó is, és az alatt látod a partíciókat.

Vigyázat, csalok!

(#35249) Vladi válasza Polllen (#35236) üzenetére


Vladi
nagyúr

Valami tlejesen mást is nézz meg, mondjuk fedora. vagy suse.

Az én időmben.... hát igen így mondom. :DDD a disztrók még tudtak olyat, hogy pl alap vesa módon indultak, ha ne mtudtak mit kezdeni a hardverrel. Tehát biztos volt a bootolás, max döcögött a dolog.

Jim-y! MIlyen disztrót tettél fel? Nem tlaálom. Lehet, hogy a telepítőben valamit elnéztél.

Nincs gond, elvben a partíció elejére raktad. A win boot loaderét is rá lehet venni, hogy mást is bootoljon.

mod: nem mélyültem el, de lehet, hogy ez az.

[ Szerkesztve ]

Nem félünk! Nem félünk! Itthon vagyunk e földön. Nem félünk! Nem félünk! Ez nem maradhat börtön!

(#35250) Polllen válasza Vladi (#35249) üzenetére


Polllen
nagyúr

Suse-t akartam, régen sokat használtam, de ezek kisebbek voltak. :DDD

Akkor csak leszedek egy opensuse-t.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

Útvonal

Fórumok  »  OS, alkalmazások  »  Linux kezdőknek (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.