Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Gurulunk, WAZE?!
- Toomy: FOXPOST régen jó volt, de ma már jobban jársz ha elfelejted.
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- laca223: A civilizáció mint bugos operációs rendszer
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Avx írta facen, hogy készülnek egy Niche Zero killer őrlővel. Én tökre kíváncsi vagyok rá mit hoznak össze és főképp mennyiért.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
A felsorolt darálók közül szerintem a Graef 702 az, amit te keresel. A Lelit Fred annyival nem ad többet, amennyivel többe kerül, de ha tetszik a kinézete, vagy jobban illik a konyhába, akkor az is egy használható alternatíva.
Síktárcsás őrlőknél nagyon fontos a precíz illesztés és a késméret (az a mondás, hogy erre a kúposok kevésbé érzékenyek, ezt sem megerősíteni, se megcáfolni nem tudom, bár tény, hogy a sok műanyagot tartalmazó kis kúposok meglepően jó minőségű őrleményt adnak), emiatt a kis késes síktárcsásokat én kevésbé javaslom. Ebből a kategóriából a Mazzer Mini E 64mm késes változata szerintem a beugró, ezek használtan 120e-től indulnak, vagy Mazzer SJk, ezek 70 körül indulnak, de érdemes használatba vétel előtt rendberakatni (vagy olyan helyről venni, ahol ezt megteszik). -
haten
tag
Én is szétszedtem, amikor már nem darált elég finoman, és alátétezés után sokkal rosszabb lett. Szétszedtem újra, gondosan összeraktam, ugyanaz. Szétszedtem, összeraktam még háromszor, gyakorlatilag ugyanúgy, és ötödszörre lett jó. Máig se értem miért, mert már elsőre is figyeltem a jelölésekre. Annyi van, hogy a fokozatállításnál nincs racsnis hang, de végre jó. Szóval nyugodtan próbáld újra egyszercsak jó lesz.
-
Zaji
őstag
Az AVX őrlőjéről mi a vélemény?
-
Serpenthelm
csendes tag
Sziasztok!
Kávézásban kicsit "amatőr" vagyok az itteni tapasztalatotokhoz képest, de pont ezért kérdeznék.
Elektromos darálót keresek, aztán kicsit "Ámulok" az árakon, érzésre az elmúlt néhány évben mentek felfelé (mint minden, ez tény).
Jelenleg kézi darálóm van egy Bialetti Brikkához: Szépen összeszoktak, amit főzök vele, nagyon tetszik nekem, viszont reggelente nagy segítség lenne az elektromos daráló.
Hosszabb távon (ahogyan ismerem magam max. 2 év) szeretnék majd egy karos gépet is.
Néztem itt-ott elérhetőségeket, aztán felmerültek kérdések:
Graef CM702: Ez néhány éve ajánlott vételként volt elég sok helyen említve, használtam is már, de nem saját volt, akkor tetszett
Lelit Fred: Ezt most találtam, de infót-tesztet nem nagyon
Eureka Mignon: Ez már a magasabb kategóriának tűnik, jó véleményekkel, ennél viszont az az érdekes számomra, hogy síktárcsás a kés, eddig úgy tudtam, hogy "csak a kúpos, ha egyenletes méretet akarsz".
Szóval a kérdés talán nem is az, hogy ezek közül (vagy valamilyen "joker", ha van
) a Brikkához melyik a jó, hanem inkább az, hogy továbbfejlesztés esetén mit szabad/mit nem szabad egy karos géphez.
Bocsi a hosszúért
.
Köszönöm!
-
Zaji
őstag
-
bl4ze
veterán
válasz
Peti...(16v)
üzenetére

Ha nem is Mauro-t de tudok ajándékba adni jó vastag falú csészét
Dobj egy privit. -
Zaji
őstag
Korábban itt írt problémára próbáltam megoldást találni. Tettem be a forgó kés alá egy új hézagoló alátétet, aminek magassága annyi, mint a géphez kapott alátéteké összesen. Nem történt változás. Kezdtem egyesével betenni a többi alátétből, de nem jártam sok sikerrel. Az őrlés finomsága még mindig nem megfelelő. Hogy mehetett el ennyire a két kés egymástól?
Okozhatta az a nem megfelelően pörkölt szem?
-
bbuffy
senior tag
-
stereofan
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
-
Peti...(16v)
tag
válasz
norby_42
üzenetére
Tegnapi csészés történetem, csak hogy sajnáljatok
Épp egy új kávét próbáltam, minden részletre kínosan ügyelve, minden beállítva, csapoláskor stopper elindítva. Majd 5 mp múlva a gép leállt, mert elfogyott a víz. Elfelejtettem megnézni (mert a Catlernél látszik a vízszint, így ott sosem volt ez gond...). Csapolás leállít, persze a kevert vizem épp kifogyott, mondom mindegy, gyorsan öntök bele sima dezstvizet. Ehhez ugye le kell pakolni a gép tetejéről a csészéket, mert csak úgy fér hozzá az ember a tartályhoz (Catler ebben is ügyesebb). A nagy kapkodásban a hátsó csészékért nyúlva levertem két másikat elölről, az elsőt levettem lábbal, de közben próbáltam a másikat elkapni, és az lett a vége, hogy mindkettő eltört... A feleségem röhögött a produkciómon, úgy nézhettem ki, mint a magas szőke felemás cipőben. Az egyik csésze a kedvencem volt, klasszikus olaszos, vastagfalú, Maurós, és még SiD-től vettem fényévekkel ezelőtt, úgyhogy nagyon mérges lettem. Víz be a gépbe, majd amikor raktam fel újra a kart, akkor vettem észre a legnagyobb bajt: az egyik csésze gellert vett a fejen, és egy szép mély karcot csinált az addig karcmentes gyönyörű e61 fejbe
El is ment a kedvem a kávézástól, olyan pipa lettem, hogy még az is megfordult a fejemben, hogy eladok mindent, és iszunk kapszulást vagy brikkát. Ezek után a kávé is szar lett, úgyhogy nem volt jó kedvem.Ha valakinek esetleg van eladó maurós csészéje, vagy hibátlan e61 feje, keressen, megveszem!
-
Kulbi
aktív tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Szia,
éppen fut egy nagyszabású teszt hx-ekre a Kaffeemacher youtube csatornán, jó sok gépen végigmentek alaposan, mérésekkel. Mindenki a végső összefoglaló cikkre és videóra vár, de még visszamentek méregetni (ezután a thermoblokkos gépek jönnek). Én is erre vártam, de a Marát nem lehetett otthagyni.
-
törölt tag
A sima edzetlen vas serpenyőt ma avattuk be, praktikusan palacsintákkal.
A másodiktól már kezelhető volt, de a legelsőt se kellett kidobni, az ötödiknek kb. nem kellett már olaj sem.
Nem tűnik bonyolultnak a karbantartása sem, csak még az a kérdés hol lesz a helye...
És hogy milyen a végeredmény miután kialakult a jó kis védőréteg? Amilyen szokott, Tefal serpenyővel.
Na jó, ez a Feleségem érdeme. 
-
Xabi78
aktív tag
Akkor ezek szerint Te vetted meg néhány napja a használt Marát :) nekem is volt egy gondolatom, hogy rámegyek, de addigra elkelt.
Nekem is tetszik a kompaktsága, meg az alapvető állíthatósága - ezen az áron nem nagyon van hasonló új gép. Napi 4-5 kávéra ez is overkill, de egyszerűsíteném a folyamatot, mivel nálunk sok kapu fogy.
Szóba jött még az Expobar DB,de annak nagyon elszaladt az ára, a Rocketek nagyon drágák, a bezzerából, ecmből ami jó, az nem olcsó, ami meg olcsó, az nem jó. Profitecnek nincs magyar forgalmazója.
Van még értelmes alternatíva jól szabályozható HXre? -
zolnagy
őstag
válasz
kurtuzov
üzenetére
Ja értem. Igen, az már az lenne. Bár ahhoz alaposan át kéne alakítani mindent. A gőzcsövet is leszedni az eredeti boilerről. A helyét lezárni ...stb. Nem kis munka. Már eleve a rotosítás sem. Kíváncsi leszek az eredményre. Respect egyébként hogyaza topiktársnak, hogy belekezdett.
-
bl4ze
veterán
Giovanacci "Gran Caffè" 100% Arabica

A harmadik 100% A kávé a sorban nálam. Sötétebb pörkölés mint az előzőek,
de még nem olajos, nem dél-Olasz style.
90,5 fokos kifolyó víznél legjobb arcát hozza nálam: crema szép, egységes, tartja
a cukrot.
Ahogy "lákiluk" kolléga is mondta csokoládé bomba a kávé. Pici cukorral nekem
sport szelet feeling, de érezhető a kávéban a korty közepén némi pörkölt magvas íz is,
a korty végén pedig erőteljes mandula, marcipán.
Ez is egy kiváló 100% A Olasz retail kávé.
-
Kulbi
aktív tag
válasz
Xabi78
üzenetére
Igen, MaraX.
Néhány napja használom csak, mielőtt bármit írok fontos tudni, hogy nem vagyok kávé guru, előtte egy thermoblokkos gépem volt. Innen elég nagy az ugrás.
Ami miatt ezt választottam:
- nincs sok helyem ezért fontos, hogy kis helyen elfér, tényleg nagyon kompakt,
- halk, meglepően,
- nekem nagyon tetszenek a e61 hx gépek (lehet egy dual bojler jobb
),
- gyorsan meleg (lemérem, de kb. 20-25 perc én azért általában hagyok neki fél órát),Nekem a megépítés minősége nagyon rendben van (láttam Rocketet azért az szebb, de az nagyobb is). Látszik, hogy átgondolták a dolgokat: szerintem szuper a víztartály megoldásai, fogantyú, számláló, szűrő...; nagy a csepptálca, szuper a rács lent és fent a poharaknak, nem érzékeny karcolásra és koszra, mindenhol műanyag és gumi alátétek semmi nem zörög; mechanikus bekapcsológomb, könnyen rárakod okos konnektorra; rugós csapok a gőznek, víznek; víz vagy gőz prioritás; három hőmérséklet tartomány...
Nekem pont jó a komplexitás, csinálja szépen amit kell. Ismerem magam, ha fokonként állíthatnám vagy nyomással játszanék akkor állandóan ezen rugoznék, hogy mi lenne ha...
Én víz prioritásban használom most. A gyors melegedést úgy éri el, hogy túllövi magát és utána szépen visszaesik a gőz nyomása 0,7 barra. Lefőzöm a kávét, ekkor elkezd melegíteni, és mire lemegy teszek veszek már 1,5 bar a gőz és habosítok. Csapoláskor a nyomás szép lassan épül fel, tovább tart mire elindul a lefolyás (10-12 másodperc), lehet ezt előáztatásnak hívni nem tudom, felmegy kb. 9,5 barra majd kicsit visszaesik 9-re. Eddig mindig szép egyenletes volt a lefolyás.
A neten sok dolgot írnak, hogyan jó csapolni, idők és stb... még ezt majd ki kell tapasztalni.
A kávé eddig nagyon jó
-
Zaji
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Meghúztam.
-
-
ribarszki
őstag
válasz
üzenetére
Nagyon köszönöm, rákerestem a topikra és elolvastam a hozzászólásaidat, kanosszajárásodat a témában. Tényleg hardcore. Minde elismerésem. Majd kereslek privátban, mert van egy régebbi Saeco Incanto SBS gépem. Teljesen jó, de használaton kívül van az új miatt. Pedig sokkal jobb kávét főzött.. lehet visszahozom, vagy megpróbálom a segítségeddel az sbs nyomásfokozót átrakni a mostanira.
-
Cathfaern
nagyúr
Szerintem borzasztóan túl van bonyolítva az ottani leírás. Ha előégetett a serpenyő (értsd: fekete és nem fém színe van), akkor annyi dolgod van csak vele, hogy jól bezsírozod vagy olajozod és felfűtöd addig amíg nem füstöl. Aztán megvárod hogy kihűl, elöblíted vízzel, szárazra törlöd és ennyi.
Annyi a lényeg, hogy mosószert sose lásson. Nem is lesz rá szükség, mert úgyse tapad rá semmi, de ha mégis, akkor nyugodtan neki lehet esni fémszivaccsal vagy bármivel, baja nem lesz.
Illetve használat után mindig szárazra kell törölni és ki kell zsírozni / olajozni (csak vékony réteg, papírtörlővel szétken) és úgy elrakni.Pont az a jó benne, hogy kis túlzással bármit csinálsz vele, nem lesz baja
Még ha valaki el is mossa véletlen, csak párszor "kisütöd" a fent leírt módszerrel és ugyanott vagy. Vagy ha vizes marad és elkezd rozsdásodni, akkor csak le kell szedni róla a rozsdát és ugyanúgy semmi baja.Metroban egyébként szokott lenni sajátmárkás előégetett öntöttvas serpenyő, 6-8ezer Ft-ért.
-
ribarszki
őstag
Sziasztok! A Caffe35 által felújított, tuningolt GC gépeket ismeritek? Árban kicsit húzós, de a képekkel illusztrált minőségi munka nagyon tetszik. Kacérkodok a full tuningos változatt, de már ez is a lélektani határon kicsit túl van. (Persze kérdés, hogy a nyomásmérő, pumpaszabályzó kell-e..)
-
-
sz.zs.
őstag
Ahogy előttem is írták, rosszabik esetben letört a felső (álló) kés tartójáról a két kis pöcök. Ezt sokan letörik amikor szétszedik-összerakják a gépet , de az erőhatástól is letörhet. Jobbik esetben csak rosszul raktad össze.
konzumpro: ugyanaz a mechanika mindkét gépnél.
-
Zaji
őstag
Sziasztok!
Őrlő javításához kérek segítséget Tőletek. Graef CM70 megszorult. Szétszedtem találtam benne egy szem "kávét?" amit nem tudott ledarálni. Összeraktam, de azóta nagyon durva a darált kávé a legfinomabb fokozaton is. Olyan, mintha a motor tengelye lejjebb került volna.
Egy másik kérdés, hogy kerülhetett egy ilyen szem a kávéba?

Nem teljesen sikerült jól fokuszálni, de bizonyos okok miatt nem tudtam kávét inni.
Van értelme reklamálni ahol vettem? Bár bizonyítani nem tudom, hogy éppen az Ő kávéjuk volt az őrlőben. -
ddrom
csendes tag
válasz
üzenetére
Bármit csináltam eddig 9-10mp- alatt jön le az espresso, amin érződik is ez sajnos.
Az SBS tekerő a gép elején végállásban, az átfolyás (Flow L/H) minimumom (10)."A lassabb lefolyást pedig plusz nyomásfokozóval, pumpacserével oldottam meg..."
Mi az a plusz nyomásfokozó, hogyan oldottad meg? (pumpacserének biztosan nem állnék neki)Tök új vagyok, de nézegettem, olvasgattam a témában. Talea Ring - 2 napja van meg.
Daráló már a legfinomabb őrlésen, folyási sebesség (Flow L/h) minimumom - 10 -, SBS állító a gép elején végállásban van, kávémennyiség maximumom (aroma 3, "Set aroma = 106) ezt ha feljebb állítom, nem jön le a kávé. -
ddrom
csendes tag
Tobee 99504-re válasz
Háát annál sajnos bonyolultabb volt, mint a babtartály leszedése (van olyan gép is - youtube-on okosodtam). Itt le kellett szedni a gép tetejét (az elejével együtt), kivenni a daráló egységet, felső őrlőfejet újrapozícionálni, majd vissza az egész. Elsőre ez 2,5 órámban volt, de ebbe már benne volt a takarítás is, minden kivett egységnél és a megnyíló helyeken.
A vicc, hogy gyári beállításon volt. Ennél csak kb 3 fogaskerékkel lehetett volna finomabbra, de az összes youtube-os videón az volt, hogy azt nem kellene, mert ott már egymáshoz ér a felső és alsó őrlőfej = vagy nem darál, vagy tönkreteszi a motort.
Szóval gyárin hagytam - de legalább ki lett rendesen pucolva a gép - volt mit takarítani rajta. De a crema ugyanaz

-
-
-
-
zolnagy
őstag
válasz
kurtuzov
üzenetére
Alapvetően igen. Jó, a megnevezés sántít, mert a thermoblokk nem boiler, de a lényeg, hogy a gőzölés és a kávékészítés egymástól függetlenül, külön vízkörön, külön pumpával működik. Tehát úgy tudod használni, mint egy igazi DB gépet. Más kérdés, hogy a thermoblokk gőzölési képessége azért nem mérhető egy nagy gőzbojleréhez, de otthonra elég. A gépet nem ismerem, de QM Silvanom volt, ami ugyanilyen kvázi DB volt themoblokkal.
-
törölt tag
válasz
vicces1
üzenetére
Ez jó, áll egy beavatatlan - igaz nem lyoni acél, csak jó kis piaci ungherese - a lomkamrában, mert eddig nem adódott még alkalom beavatni...
De ahogy olvasom a linkelt oldalon, nem is olyan vészes, mégse kell hozzá pokol tüze, elég csak kiolajozni, melegíteni... Holnap asszem rászánom magam. Köszi a tippet! -
törölt tag
válasz
ribarszki
üzenetére
Az új Philips őrlők gyárilag le vannak korlátozva, egy bizonyos fokon túl nem tudod közelebb tekerni a késeket és ez egybe esik a gyárilag beállított skálán látható minimum értékkel.
Régebbi Saeco (Xsmall) őrlőt össze tudtam tekerni annyira, hogy a kerámia kések egymáson csúsztak, szorultak üresen. Presszóképes volt. Kár érte, legalább az őrlőt megtartottam volna...
Nézz be az automata topikba ahol ezt a témát már párszor kiveséztük.
A lényeget itt is leírom persze: Más rendszer az automata mint a presszógép, eleve nyomásfokozós - gyakorlatilag - mind. Így a lefolyást úgy tudod korlátozni, ha a nyomásfokozó ellenállását fokozod (Pl. Talea Ring és egyéb SBS nyomásfokozós gépek), csökkenteni lehet a vízhozamot szűkítővel, kisebb vízhozamú ULKA pumpával, külső őrlővel előre őrölt, ezáltal presszóra alkalmas kávé őrölt kávé tölcséren való beöntésével.
A gyakorlatban automatán nekem az vált be, hogy középállásban van az őrlő, mivel ha finomabbra állítom, nem lesz "presszósabb" a főzet, viszont hosszan tartó keserűséggel "örvendeztet" meg. A lassabb lefolyást pedig plusz nyomásfokozóval, pumpacserével oldottam meg, jóllehet nem igyekszem megközelíteni a hivatalos olasz presszó lefolyási idejét sem, szimplát főzök 7 grammból, a legalacsonyabb aroma fokozaton, kb. 16-18 másodperc között folyik le, ennél jobbat karos géppel sem tudok elérni ugyanazzal a kávéval.
-
Koczó93
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Triakos nyomásszabályzást szoktak rakni kisgépbe.
-
ribarszki
őstag
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a kedves válaszát, segítőkészségét a belépő eszpresszó főző, daráló témában.
Nem sürgős, van időm, hátha valaki időközben megválna egy GC-tól, ami akár pides is lehetne, kiegészítőkkel. Őrlőben pedig rátok hallgatva, használt helyett egy új Graef cm 702-t néztem. Már ha ez az őrlő kiszolgálja a GC-t. Ha mindent beszereztem, majd sok kérdésem lesz.
Illetve egy más jellegű kérdés. A Saeco/Philips 5000 szériás automata kévegépeken lehet az őrlőbeállítását a kézi tekerőn kívül állítani? Arra gondolok, hogy kávégépszerelő ha leszedi a babtartály tetejét, akkor van mód arra, hogy az őrlőn kézzel pár fokot még állítson? Legkisebb fokozaton van, de még így is elég durvára őröl. Arról nem is beszélve, hogy az eszpresszó vízmennyiség átszalad rajta. 30mp helyett 6-7mp alatt lejön..
-
zolnagy
őstag
Azt leszámítva, hogy a Silvano 15 kg, ez meg csak 9. Azt nem tudom ezt hogy tudták elérni, mikor egy 5,5 dl bojler van benne, meg még thermoblokk. Kicsit szkeptikus vagyok a ház masszívitásával kapcsolatban, meg a bojler fal vastagságával kapcsolatban is.
A rézbojleres GC volt 9 kg, mikor mértem. -
WarLock07222
tag
válasz
Tomi_Sci
üzenetére
Ez mondjuk nálam is hasonló módon zajlik a Silvia-val. Bár azért heti 1, vagy kétheti 1 gőzölés azért megesik a légtelenítésen kívül.
Viszont a korábbi válaszoktól azért jó pont, hogy tényleg kellemetlen ha emiatt a feature miatt áll a szervizben a gép.
Picit más:
Az ULKA pumpás gépeknél az előáztatást hogyan szokták megoldani, ha egyáltalán szokás? Kevesebb áramot nem nagyon adnék azért, hogy a vízhozamát csökkentsem a pumpának, mert nem hiszem hogy hosszú távon jót tenne neki. A szilárd test relé elég fura megoldásnak tűnik erre a célra, bár gondolom elég gyors kapcsolással lehetne azért vezérelni a nyomást. Valami egyéb megoldás, ami nem kerül a gép árának kétszeresébe és elegáns is? Vagy csak eresszem el ezt a témát, aztán majd jöhet az upgrade előbb utóbb? -
bbuffy
senior tag
Ilyet birtokol vki? Érdekes darabok.
[link] -
Karthmann
csendes tag
Nem szükséges kenni, a két tömítés ami benne van soha nem nyikorog, ha elkopik simán csak szivárogni kezd, de ez talán majd pár év múlva.
Belül a szelep nyitó "bütyök" (nem tudom szakszerűbben megfogalmazni) szokott nyikorogni zsírtalanítás után, ez leginkább annak a jele, hogy tiszta belűről és a "bütyök" nincs elkopva.
Pár kávé után megkeni saját magát (a pogácsáról lejutó zsíros zacclé) és nem fog nyikorogni. -
-
KVfun
csendes tag
Sziasztok. GC-m karja eltörött, illetve a szűrőtartó kifolyó krómozása is eléggé kopott. Melyik az ajánlott típus helyettük?
-
Tomi_Sci
őstag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Az én GC-men arra való, hogy légtelenítsem vele a bojlert néha, meg víztelenítsem a tágulásit. Állítólag tejet is lehet vele gőzölni, de hát kávégép ez, nem tejgép
#99332 Ludovicus: A PV a process variable. Azaz a pillanatnyi mért értéket kéne mutatnia. Ha bekapcsolod, akkor ez szobahőmérsékletről nagyon gyorsan felkúszik kilencven - százegypár fokig offset és túllövés függvényében. Ha statikus az őőő... nem jó
Nincs fordítva bekötve a hőelem? -
Krajcsi
csendes tag
válasz
vicces1
üzenetére
Amikor írtam a hsz-t, akkor még nem olvastam Adriankoooo hasonló javaslatát és szerettem volna egy másik, hasonlóan életképes alternatívát javasolni a GC mellett.
Nem azért írtam le, hogy vannak akik lecserélték a GC-t a Flairre, mert jobb, hanem azért, hogy tud olyan jó eszköz lenni
Plusz könnyen beszerezhető és újonnan annyi, mint egy használt, tuning mentes GC. Azért ez sem elhanyagolandó szempont (bár az árát nem fogja olyan jól tartani a jövőben)
-
resool
aktív tag
Erről az új AVX gépről mit gondoltok?
Specifikációk alapján jónak tűnik. Dual bojler és PID is 150/180 ezerért.
[link] -
válasz
adriankoooo
üzenetére
igen
(egy barátom miatt kérdezem, mi természetesen a barlangban eszünk, faedényekből és a kirándulásra is üvegkulacsot viszünk)
-
válasz
bbuffy
üzenetére
és ezeknek nem megy szét a felülete idővel? mert a tefal edénnyel persze semmi gond sincs, de középen a teflonbevonat idővel kopik, odakozmál és már szar használni a cuccost.
a másik kérdés az ár, mert egy tefal izé megvan mondjuk 8-bó', ha amiket mondasz, 25-30e, akkor azt monduk 3-4 tefááál

-
bbuffy
senior tag
Én pár éve már csak granitőrlemény bevonatos vasakat használok. Mind massziv nehéz, atomhőstabil cucc. Vagy teflonos öntöttvasat. Több márka is gyártja, de én feljebblêptem a tefal konzumer vonalról. Mgy vett nemrég vmi atom cuccot, vmi hardcore anyag.
De van az ikeanak is ilyen vas vonala, tesztelem hamarosan. -
ddrom
csendes tag
Az normális, hogy a gép (Saeco Talea Ring) kb 10 sec alatt főzi le az eszpresszót? Ügye a kávés honlapokon mindenhol 20-30 mp között mondják a szükséges időt, hogy kijöjjön a kávéból, ami benne van (íz, aroma).
Daráló már a legfinomabb őrlésen, folyási sebesség (Flow L/h) minimumom - 10 -, SBS állító a gép elején végállásban van, kávémennyiség maximumom (aroma 3, "Set aroma = 106) ezt ha feljebb állítom, nem jön le a kávé.Közepes - 7 - pörkölésű kávé. A crema vékony, gyenge
Ötlet?
-
HSM
félisten
válasz
Koczó93
üzenetére
Hasznos, érdekes infó.
Én a "tölcséres" Mazzer SJ-n próbáltam, hogy a sima ecsetelős garatsepréshez képest mennyi jön még ki pumpával, és arra jutottam, hogy megnyugtatóan kevés, így én biztos nem fogok vele kockáztatni, hogy esetleg oda is befújjam a kávét, ahova nem lenne való. Őrlés után a garatban viszonylag sok marad, azt kisöpörve, majd egy pillanatra ráindítva, hogy ami még a gépben van könnyen kijöhessen, majd mégegy pici sepréssel már szinte tökéletesen kijön, ami bele került.
Gyors, hatékony, és tiszta megoldás.
Én ezért is választottam ezt az őrlőt, mert könnyen hozzáférhető a garat, így adagonkénti őrlésnél könnyen alacsonyan tartható a pangó és teljesen be is váltotta a hozzá fűzött reményeim. Nálunk gyakran van többféle kávé is kinyitva, így csak kevés pangóval dolgozó, jól takarítható "egyadagos" őrlő jöhetett számításba.
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Házimozi belépő szinten
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- MW2 - MW3 játékosok baráti köre
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Hobby rádiós topik
- Na, milyen hardver kerül a fa alá?
- Akciókamerák
- Külföldi prepaid SIM-ek itthon
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Új FULL HD webkamera + Számla
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy A22/Samsung Galaxy A23/Samsung Galaxy A25/Samsung Galaxy A05s
- iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS3896, 95% Akkumulátor
- Apple iPhone 15 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó megkímélt Samsung Galaxy A13 4/64GB / 12 hó jótállás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Malabár nekem ingerszegény. Bár még nem pörköltem.

.
El is ment a kedvem a kávézástól, olyan pipa lettem, hogy még az is megfordult a fejemben, hogy eladok mindent, és iszunk kapszulást vagy brikkát. Ezek után a kávé is szar lett, úgyhogy nem volt jó kedvem.
A másodiktól már kezelhető volt, de a legelsőt se kellett kidobni, az ötödiknek kb. nem kellett már olaj sem.