Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Lalikiraly: Asus Gaming V16 - RTX5050
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- vrob: Próbálkozás 386 alaplap újraélesztésre
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kisati748
csendes tag
Egy nagyon szép minim még megvan.
[link] -
general
addikt
válasz
üzenetére
1 éve vettem a cuccot, nem érzem már teljesen kezdőnek magam, hála a sok-sok hasznos infónak itt tőletek.
Inkább arra értettem, hogy nem akarok pörkölni, profilgörbézni, millimétereket és Celsius fokokat oly szigorúan számolni, stb.
De valahogy még keresem azokat az ízjegyeket, amiket egy-egy kávé jellemzésénél írnak, mert nem igazán tapasztalom még meg. Biztosan az örlőm is benne van (Iberital Ch.), ezért is váltanék egy jobbra. De mérföldekkel jobb kávét iszok már így is itthon, mint mondjuk másfél éve egy automata gépből.
-
válasz
general
üzenetére
igazából inkább közepes kúpos van bennük (47-48 mm, a sok kis kúpos motoros 38 mm-es), de szerintem egy normális és pontos őrlő jó kávéval etetve nem fog bajt csinálni. biztos, hogy más lesz a kávé egyikkel és a másikkal, de mindegyikkel jó lesz. mazzerek, fiorenzatok, kinuk, úgy tűnik, még a kis, gagyi és drága mahlkönigek is normális őrleményt adnak.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
general
üzenetére
Nekem az utazós szettem egy Bialetti Moka Express 3 + Hario Sketron Pro. Voltam már vele hegyen is, meg lakóautóban is. Kis odafigyeléssel egészen finom kávé csinál.
Kotyeszhoz szerintem bármelyik hario őrleménye jó, válaszd a szimpatikusat. Presszóra meg kb. egyik sem. -
Csabszin
csendes tag
Szeretnék valami jó filtert pörkölni, tudnátok-e az AVX-ről ehhez valamit ajánlani? Korábban egy indonéz suku rawe bejött, de már nem kapható náluk. Köszi a tippeket...
-
general
addikt
válasz
ribarszki
üzenetére
Láttam, igen, de nem szeretnék kézit presszóra.
Néha nem igazán értem, miért istenítik ennyire a kéziket, amikor pici kúpos kés van benne, mindeközben meg épp arról folyik az eszmecsere, hogy a minél nagyobb sík kés a jó. Elég komoly ellentmondásnak tűnik. Biztosan van egyéb tényező is, csak ezeket még nem ismerem, így furcsa ez a kettősség, amiről beszéltek. 
Nem vagyok, nem is szeretnék extrém home barista lenni. Nem akarom, hogy egy jó kávé labor-mérnöki asztalon dőljön el. Volt már itt vki, vmelyik admin, aki írt erről korábban. Vele értek egyet.
Imádom a kávét, a minőségi kávét, a pepecselést is, de nem akarok annyira belemenni ebbe a hobbiba, hogy ha nem a legjobb eszközöm van és nem a legjobb kávét veszem, akkor már nem is lehet jó. Remélem érteni, mit akarok mondani.
Másrészről meg van más, ami viszi a százezreket, fotózásból élek, az eszközpak nem olcsó, és hát ott is haladni kell a korral...
Szóval szeretnék egy korrekt, megbízható karos gépet és egy őrlőt idővel. Most egy Lelit Anna van, tanulni vettem, de majd lecserélem valami 58mm-re, a Lelit Victoria pl nagyon tetszik, de nem rohanok. Örlőből pedig sztem tökéletesen elég lenne nekem egy Euréka Specialitá, kis helyet foglal (szempont), sok helyen ajánlott gép. Igen, a finomság állítása nem a legszimpibb erről már esett szó), de az árért valami kompromisszumot muszáj lesz kötni. Kotyeszra meg valami egyszerűbb kis kézi nekem tök elég, ahhoz nem fogok venni egy 50-80 ezres kézit.Mindenesetre jó olvasni a szenvedélyt itt a topkiban, nem véletlenül figyelem minden nap.
Velem ugyanez van a fotózással kapcsolatban, na abban nagyon benne vagyok. De a kávéra nekem így jó.
-
verti1
tag
Hogy jutottunk el a Kinu-ig, 1z presso-ig? Hario Mini Mill-ről volt szó kotyeszhez. Ha kizárólag ez a szempont és ennyi a keret akkor teljesen jó.
-
Xabi78
aktív tag
Külföldi fórumokon az Eureka Specialitat is eléggé szeretik, 55mm síktárcsás, kis helyet foglal. Nem tudom, kinek van itt a fórumon, nem hiszem, hogy rossz kávét csinál, bár Fragola szívébe nem lopta be magát az állítómechanizmusa.
-
-
-
zolnagy
őstag
válasz
pbalint
üzenetére
Ha már örlő. Én is úgy érzem, hogy megérkeztem a mini e F64 evo párossal így 1 hónapos távlatban is.
Ma is egy tök jó etiop gujit ittam.Ez is tök gyors. 7 s kb egy dupla és
nem tudom ezért-e, de jobb, mint az SJ kés, ami ennél lassabb volt. Viszont ez is adagonként őrlésre való. A babtartályos adagolás érzésem szerint megakasztaná, ahogy sz.zs is írja a 151C késekkel a majornál. -
bluesfan
tag
Néha én is párás tekintettel gondolok vissza a NZ-ra, amikor nehezemre esik reggel meghajtani az amerikánert, viszont az őrlemény minősége ír sajgó sebeimre.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
Parci
üzenetére
Az őrlemény minőségére nem volt panaszom, a Gaggiát bőven jól kiszolgálta. De a szétszedéseknél mindig volt egy kis para, mi marad a kezemben... meg persze, hogy néha szét is kellet szedni, ezért-azért. A forte persze biztosan jobb őrleményt ad, de azért egy mazzer jelentősen túlépítettebb konstrukció. Home felhaszálás mellett kvázi elpusztíthatatlan. Ja, és én babtartállyal használom, napi 1x megtöltöm. Meguntam az adagonkénti tökölést. Amióta megvan a HX is,
reggel 3-4 perc a kapu+ machiato kombo így. 3 gyerek mellett az idő jobban számít, mint a lámabébimosoly kikóstolása
-
válasz
Xabi78
üzenetére
nem tudom. most engedtem el egy bazinagy dittinget, mert bár tökre szerettem volna egyik oldalról, megvolt a tapasztalat a nagy iparikkal a túloldalról és már győz a racionalitás.
a major egyébként nem olyan nagy, az abszolút vállalható, a forte meg azért nem a catler őrleményét adja.
-
sz.zs.
őstag
válasz
takacsbotond
üzenetére
Attól függ, hogy mihez kell?
Presszóhoz Graef CM702 ha elektromos, 1Zpresso Jx-pro, illetve Kinu Phoenix ha kézi kell.
Kotyogóhoz pl. elektromosból AVX CG1 is tökéletes. -
takacsbotond
őstag
Sziasztok!
Melyik a legolcsóbb ajánlható kávédaráló?
-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
Wolfy999
üzenetére
Persze, igazad van, lehet, hogy kicsit elhamarkodott volt a hipotézis. Nem akartam így direktben egymással szembeállítani a kéziket és a motorosokat, az elég "almát a körtével" helyzet lenne. Mindössze sz.zs. mondata gondolkodtatott el, hogy minél gyorsabb, annál jobban ízlett neki a kávé. Erről ugrott be a kéziknél már többször olvasott tény, hogy nagyobb fordulat-->kevesebb fine.
A fordulatszám-szabályzást most hagyjuk ki. Ha CSAK azt vesszük figyelembe (a motorosoknál), akkor a Niche a 300 körüli fordulatával el is kéne hogy döntse az összehasonlítást, mégpedig a maga javára. Viszont kúpos, mint a kézik. A Major meg síkkéses és 1400-at forog. Mégis utóbbit tartja meg sz.zs. Szóval ez az összehasonlítás sem túl fair. Túl sok a tényező az egyéni ízléstől a mérési (vizsgálati) hibákig. Ez korábban is téma volt, ha jól emlékszem, hogy két (vagy több) őrlőt hogy lehetne objektíven összehasonlítani.
De ha a konkrét Major konkrét 1400-as fordulatánál maradunk és csak a késeket cseréljük, minden más paraméter ugyanaz, akkor feltételezem, hogy a fine mennyisége nagyban meghatározza az elkészült kávé minőségét.
-
Xabi78
aktív tag
válasz
Parci
üzenetére
4 év után cseréltem a műanyag kúpost (catler 8030) egy Mazzer mini-e re. Persze, kényelmesebb volt a catler, de nem cserélném vissza semmi pénzért. Szerintem itt is, ha mindenki kijátszotta magát a kis kényelmes műanyagokkal, vissza fognak térni a nagy iparikhoz. Persze simán lehet, hogy tévedek. De egy mazzerban sok kockázat nincs, ha cserélni kell, kb. árában elmegy. A catlert 80ért vettem. Mennyit érhet most? 30?
-
sz.zs.
őstag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
A 151F kést pont ezért nem terveztem kipróbálni, mert állítólag nagyon kicsi vele a presszó tartomány. De majd lehet, hog hajtani fog a kíváncsiság
-
Toobee
veterán
Jól megnézem én is ezt a síktárcsa vonalat. Major eladása óta nem volt. Pénteken megjött az Ode, bár bontás és első kávé csak hétfőn lesz.
-
Wolfy999
tag
válasz
SteelCowboy
üzenetére
Az elmeleted viszont ha jol emlekszem nem igazolja azok tapasztalata, akik allithato fordulatszammal hasznaltak orlot. En ugy emlekszem naluk alltalaban inkabb alacsonyabb fordulatszam lett a nyero, de nem a legalacsonabb. Persze ettol meg lehet a haraposabb kesprofil jobb. De nem biztos, hogy az agressziv siktarcsas nagygep es a kezi leptekben gyorsan tekert kiskupos ugyanazert jo.
SZ.ZS.: koszi a linket. -
SteelCowboy
csendes tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
"Minél gyorsabb annál jobban ízlett nekem a kávé."
Ez talán arra (is) enged következtetni, amit a kézihajtányoknál többen is alátámasztott Kruve-val és egyéb módszerekkel, hogy minél gyorsabban tekeri az ember, annál kevesebb a fine. Talán itt van az eb elhantolva, hogy minél gyorsabban megy át rajta a kávé (vagy mondhatjuk úgy is, minél agresszívabb a késprofil), annál kevesebb a fine és személy szerint neked annál jobban ízlik a végeredmény. Itt kérdezném meg, hogy a ZM gyári kését, a 151F-et nem tervezted kipróbálni? Persze, elvileg filterhez való kés, de ugyanúgy működik presszóra. Szűkebb a presszótartománya, de azért használható (állítólag).
Nekem a Royalban az a kés van, de sajnos eddig még nem tudtam kipróbálni, mert a panelban nem volt helye a konyhának csúfolt lukban, elköltöztünk házba, közben meg beb@szott a köcsög covid, úgyhogy október 25-én elment világgá az íz- és szagérzékelésem és még mindig nem állt vissza 100%-osan.
Neked már minden ugyanaz, mint előtte?Szóval Koczó93 kartárs tudna többet mondani, mert ő '18 október óta használja a Royalban a 151F-et - nagy megelégedéssel - presszóra is. Ennyi idő alatt biztosan összegyűlt némi tapasztalat vele (amit én is szívesen olvasnék
) -
rallypix
csendes tag
Ha esetleg valaki még megválna egy Niche Zero-tól, én vevő lennék rá, sajnos sz.zs. őrlőjéről lecsúsztam.
Esetleges beszámításra lenne egy SSP késes SJ-m.
-
SoundON
tag
válasz
frozy
üzenetére
Ezen fel van tüntetve hogy labor használatra is alkalmas ami feltételezi hogy a palackozás során is ügyelnek a "patika" tisztaságra, ami első ránézésre igaz is lehet. Ráadásul ez nagyon jó áron van a maga kb 500 forintjával. A legtöbb deszt víz nem élelmiszeripari tisztaság, amiket már kézbe véve is érezni...
A ceglédi deszt és kávéfőzővíz amikben még megbíznék, de azok is drágábbak.
A patikában kapható 2L-es 1600Ft meg nem pálya, legalább is nekem
-
WarLock07222
tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Köszi köszi
Sejtettem, hogy a Silvia alá pakolt mérlegnek ide is jónak kell lennie, hiszen ott is elég szűk a hely ahhoz, hogy teljesen rajta maradjon a mérleg a csöpögtetőn.A Robot amúgy már most rögtön szerelem.... Az első 3 próbálkozás után sikerült jobb kávét húzni, mint a Szilvikéből valaha. Ráadásul a preparálás is gyorsabb. Abszolút win. Már szinte várom, hogy elfogyjon a filteres adventi naptár és lehessen "normálisan" is espressozni, nem csak így hébe-hóba.
-
frozy
csendes tag
A DM-es deszt. víz miért jobb, mint a Metro, Tesco, egyéb üzletek által forgalmazott, miért ezt ajánljátok?
-
sz.zs.
őstag
Figyelem, a nyugalom megzavarására alkalmas, igen szubjektív bejegyzés következik!

Biztosan sokan láttátok a hirdetést, Bluesfan topiktársunk után én is elengedem a Niche Zero kezét
14 hónap használat után azért kicsit a szívemhez nőtt, de bő 1,5 hónapja használok mellette egy Mazzer Major E-t, amibe az összes hozzá kapható kést megvettem ( 151A, 151B, 151C, SSP Red Speed) és a C-s késtől kb. leesik az állam. Ízben, gyorsaságban, mindenben. Nagy csalódás volt számomra az SSP kés, ugyanis attól vártam a legtöbbet. Lehet, hogy kellett volna időt adnom neki, de akkor nem tudtam volna gyakorolni az elállási jogot. Bár olyat is hallottam, hogy bevonatos kést nem kell bejáratni, így lehet, hogy sok változás nem lett volna.
19 g kávéval a kések sebessége:
151A ~14 mp
151B ~7 mp
151C ~3,5 mp
SSP Red Speed ~12 mp
Minél gyorsabb annál jobban ízlett nekem a kávé.
És ami még nagyon tetszik, hogy mivel brutál gyors a kés, ráindítás nélkül is szinte 0 a retenció.
Nyilván nem azt akarom ezzel írni, hogy mindenki rohanjon Niche-t eladni és Majort venni, de akinek van, tegyen bele C-s kést. Annyi van, hogy mivel igen agresszív, ha van a kések közt kávé, nem indul el. Tehát csak adagonkénti őrlésre alkalmas.
videó -
Kulbi
aktív tag
Kétkörös gépek teszt összefoglaló:
[link] -
bbuffy
senior tag
Odaat nagyon fasza kis nyerskávé csomag van. Tudom tudom ussetek...
-
bbuffy
senior tag
Egész jó áron van az 58,5 Rhino maroktamper.
[link] -
bl4ze
veterán
Én ezer éve nem "mézesüvegeztem" de ma nekem is kellett, egy kilós Hausbrandtot felezek egy kedves topiktárssal :

Remélem egy jóféle 72/25 kávéhoz lesz szerencsénk, végre egy trieszti kávé
Sokszor mentem el a főhadiszállásuk előtt amikor a partra tartottunk fürdeni.... (Baracola) -
kurtuzov
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére

-
SteelCowboy
csendes tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Eredeti az ötlet, zseniális a videó!
Az igaz, hogy nehéz nem asszociálni az általad linkelt klasszikusra, de ha választani kéne, én inkább a kávéf*só robotmikulásra tenném a voksom. (Ezzel a névvel lehetne egy Pom-pom epizód címe is.)
... és ahogy a végén huncutul kacsint egyet...
-
Kávé Kálmán
tag
válasz
WarLock07222
üzenetére
Hajrá Kristóf! Ne feledd, hogy a fasza eszpresszóhoz nem szukséges a 9 bar-os nyomás. Nem sok mérleget hajlandó a lábai közé venni a Robot! Jókora szerencséd van. És erre ráadásul kényelmesen elhelyezhetsz 2 csészét is.
Más
! Lécci tekintsetek el attól, hogy ez voltaképp reklámfilm (valahol)!!! Nem azért rakom be. A kommerciális részét "takarjátok ki" és kéretik nem a csokikakiló Mikulásra asszociálni! Egy annál klasszisokkal jóságosabb Mikulást kreáltunk! -
Tomi_Sci
őstag
válasz
kurtuzov
üzenetére
Micsoda számmisztika
Amúgy én meg megtaláltam egy régi hozzászólásomat, amire már egyáltalán nem emlékeztem. Szinte pontosan egy éve sírtam itt, hogy eladok mindent aztán veszek egy Flairt meg egy SJ-t. Ránézve az utóbbi kettőre (is) a pulton, csak az eladás része nem sikerült
Illetve elhalálozott az Aldis örlő amit annyira dicsértem az áráért, odaadtam egy ismerősnek, két hét után akkorát üt a tengely, hogy egyszerre darál filtert meg presszót is
Pedig már egész jól működött az adagonként őrléshez nyomtatott babtartó cső.Ugyanitt SJ garatszűkítőt keresek

-
brumi1024
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Kávétól is függ ám, nem azonos a szemek sűrűsége. Van amiből 16g nehezen fér bele, van amiből meg 18.5 is kényelmes.
-
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Figyeld csak! [link]
-
válasz
sz.zs.
üzenetére
Jaja ez van. Pusztuljak el kimértem fél éve alaposan
14g volt a tele üveg. Vagy addig nyomorítom, töröm a szemeket, míg bele nem fér 17-18g?
Ráadásul mi van a világosakkal, melyekből 20-21 is kellhet a 18-as szűrőbe alkalomadtán? S pont ők a kényesek, nem a szutyok blend.
De mind1 is, újra kimérem. A feleség úgyis agyonver, ha megpillant a teli frigóban hirtelen még egy kupac mézesüvegcsét is
Bár most elégedett, hogy kiutálta a Graefet... -
vicces1
aktív tag
válasz
üzenetére
Inkább a bontás számít szerintem a kényesebb pörkölésnél, fajtánál, ahogy éreztem.
Most van nálam egy tényleg nagyon világos etióp ami 2 hónapos pörkölés, (aggasztott is)az első nap balanszos gyümölcsös ízekkel teli ital volt presszóra és kotyogósra is nagyon bejött, már másnap nem tudta ezt adni, aztán gyorsan (nem quick, de azért eléggé) porciózva hibernáltam, nehogy haldokoljon itt nekem.Én is azonnal őrlöm, a kézi még szereti is fagyottan, de van aki kiveszi előző nap, a szorosan zárt üvegbe biztos nem romlik órák alatt. De kb 15-20 perc alatt felveszi a szobahőt, úgy is ha nincs megnyitva.
Így nem fog rácsapódni a babgulyásos, égett olajos sültkrumpli pára sem.

3perc alatt szétporciózok 250gr-ot 13-14 üvegbe. de nem mindig csinálom csak, ha nagyon kéri a kávé.
-
Warloo93
tag
válasz
general
üzenetére
Szia.
Én álltalában széttdobom a kilós zacsit 6-7felé és megy be a fagyasztóba minden féle maradék befőtes üvegben. Kinyitni viszont csak teljes kiolvadás után szabad(este kiveszem reggel nyitom). Így töltöm a "babtartályba" amibe kb 50gramm fér. Ez elmegy egy nap alatt, és egy üveget max 3-4x nyitok ki mielőtt kiürülne. Így végig tudom vinni az egész kilos zacsit anélkül hogy hozzá kéne nyúlnom az őrlőhez.
igaz hónapok óta nem presszóztam, de így volt

-
general
addikt
válasz
qvik27
üzenetére
Na én pont ugyanígy szoktam, nekem is max egy hét a 250 gr. Csak én hűtőben tárolom, nem fagyóban. Nem vészesen, de a zacsi végére érezni, hogy már nem ugyanaz a frissen bontott.
A sok kicsi porcíóhoz nekem nem lenne türelmem, ennyire nem vagyok, nem is szeretnék hardcore lenni.
Ráadásul így mindig új élmény új zacskóval nyitni. 
-
sz.zs.
őstag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
47 ml-es hexagonba pont egy duplányi fér .
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- S.T.A.L.K.E.R. 2: Heart of Chornobyl
- WoW avagy World of Warcraft -=MMORPG=-
- Linux felhasználók OFF topikja
- Renault, Dacia topik
- Hardcore café
- Samsung Galaxy Felhasználók OFF topicja
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Inkább arra értettem, hogy nem akarok pörkölni, profilgörbézni, millimétereket és Celsius fokokat oly szigorúan számolni, stb.
De valahogy még keresem azokat az ízjegyeket, amiket egy-egy kávé jellemzésénél írnak, mert nem igazán tapasztalom még meg. Biztosan az örlőm is benne van (Iberital Ch.), ezért is váltanék egy jobbra. De mérföldekkel jobb kávét iszok már így is itthon, mint mondjuk másfél éve egy automata gépből.
Néha nem igazán értem, miért istenítik ennyire a kéziket, amikor pici kúpos kés van benne, mindeközben meg épp arról folyik az eszmecsere, hogy a minél nagyobb sík kés a jó. Elég komoly ellentmondásnak tűnik. Biztosan van egyéb tényező is, csak ezeket még nem ismerem, így furcsa ez a kettősség, amiről beszéltek. 
Velem ugyanez van a fotózással kapcsolatban, na abban nagyon benne vagyok. De a kávéra nekem így jó.
Egyébként sem vagyok annyira hardcore, mint ti.
Kicsi, cuki, olcsó. Lehet magamnak is veszek majd egyet, hogy az legyen fixen a kotyeszhoz alkalomadtán.
)

14g volt a tele üveg. Vagy addig nyomorítom, töröm a szemeket, míg bele nem fér 17-18g?