- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Meggyi001: Nyilvános wc-k.....még mindig hiánypótló...
- Szoszo94: Xiaomi Mi Router 3G - Padavanra fel!
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
- Meggyi001: Anya, tudsz segíteni a matekban?....Nem érek rá kisfiam, majd segít a ChatGPT...
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
dis236
csendes tag
#122142rastacsz
Köszönöm szépen a válaszokat és az ajánlásokat.
Sikerült egy kicsit megnyugodni, egy kicsit elkapott a "buyer's remorse".Mindenképpen be fogok szerezni egy 3D nyomtatott garatszűkítőt, egyenlőre marad a tamper az őrlő tetején
Ha már itt vagyunk esetleg vannak még tippjeitek arra hogyan lehet csökkenteni a beragadt őrleményt?
Arra van esetleg megoldás hogy a kipumpált őrlemény szóródjon annyira szét?
Jelenleg magasított portafilterbe őrlök, hozna javulást ha esetleg egy őrlemény tartóba őrölnék inkább? -
Neked Az
csendes újonc
Sracok!
Lehetne hogy arra valaszoltok amit en kerdeztem es nem ingerulten dobaloztok a levegobe?
Leirtam anno, hasznalt nem igazan erdekel, nem bizom bennuk, nem tudom mit veszek.
Nem vagyok szaki tipus, es nem is szerertnek valamit megvenni amit azzal kell kezdeni hogy at kell alakitani.Az irasom egy kerdes volt, Lelit Fredrol ha valtanek 150- nagyon max 180 kategoriaba mi hozna javulast? Vagy hozna e. ennyi kesz pont. Ehhez kepest ingerulten, fel infokbol irogattok okosakat egy masik forumozo irasara tett kommentembol kiindulva.
Vagy vedd a faradsagot es olvass vissza kerlek nehany napja hogyan inditottam itt a kerdesem, vagy szimplan ne kommentelj.Segitseget kertem, nem okoskodast.
-
Neked Az
csendes újonc
Nekem ezzel komoly problemaim vannak. En nem szeretnek alakitgatni, meg kulonbozo atalakitasokat vegezni. Nem vagyok szaki tipus. Ha mar veszek valamit akkor az mukodjon szamomra megfeleloen, ezert is keresgelek, es kerdezgetek. Tehat a "user error" szerintem itt nem allja meg a helyet ha ez a Super Jolly onmagaban nem tudja kezelni akkor nem tudja, meirt lenne ez user error?
-
Kulbi
aktív tag
Annyit azért megjegyeznék, ahogy itt korábban valaki jelezte és én nem gondoltam rá: az kávéolaj keni az e61 fej részeit. Én papíroztam folyamatosan és állandóan zsírozni kellett az e61 bütykös részét, mindig akadt és nem értettem. Aztán vki itt írta, hogy ő nem használ papírt és emiatt nem is kell folyamatosan zsírozni és lám igaza volt.
-
hoffman_
nagyúr
ahogy olvastam majdnem mindenki csinálja, szóval gondolom, hogy nem véletlen.
RetepNyaraB:
igen, ez sincs messze, de a sima AP papír beszerzés nem nagy kunszt amúgy sem. ha van 60-as, az már izgisebb. majd vadászok. csináltam 62-vel most egy próbafőzést, nem vészes, de egy kis OCDvel ha meg vagy áldva, akkor már pont elég zavaró : ) -
hoffman_
nagyúr
nekem nem vészes, valóban, de én szeretek vele pepecselni
elsősorban én is a takarítás, olajok távoltartása miatt szeretnék átállni rá, bár hozzáteszem, hogy általában egész jó pogik sikerülnek, kevés zaccot kell letakarítani a fejről. ettől nyilván még ott lesz persze valamennyi, szóval megnézem a papírt.Gery0505:
köszi! azt avx-en kívül mindenki elfelejti ráírni, hogy hány mm, ezért hittem azt, hogy csak 62-es létezik. -
stereofan
tag
175-ért jó àrban van, nem?
-
RetepNyaraB
veterán
Szerintem sem, de nem hinném, hogy itt van a kutya rothadó teteme elvermelve. Wdt előtt kocogtatja a videón.
A @bazsee-féle linkelt tyúb egy jó metódusnak tűnik a dolgok rendbetételére. Azonban még egyszer hangsúlyozom a víz szerepét, amit nem hittem, míg nem próbáltam ki.
@Melorin: Illetve ami még sokat változott, jó ideje az első csepptől mérem az időt. Nyilván ha 20mp előáztatást csinálok, azt valamilyen módon figyelembe kell venni, de amúgy ez az első csepp kb 5-7mp után jön. Na onnan 25-35mp a lefolyás, babfüggően és 1:2-1:2,5 arányt célozva. Nagyon világos cuccnál 1:3 és akár 40+ mp
-
Zen42
tag
Kinyitom a zacskót - kimérem az adagot - kinyomom a levegőt - lezárom a zacskót - kinyomom a maradék levegőt is belőle - postásgumit teszek a zacskóra, hogy a szelepen keresztül a zacskó ne szívja be újra a levegőt a saját rugalmasságából kifolyólag.
Ez nálam a sorrend.
A kinyitások száma konstans 16 egy 250g-ios zacsinál, ami ha több zacskó is fel van bontva, időben elhúzódhat, de ahogy leírtam még az sem jelent problémát.
Ha valakinél túlontúl magas a relatív páratartalom a lakásban az necces lehet talán, de 50% körül biztosan semmi gond.
Azért azt hozzá kell tegyem, hogy lehet, hogy mást mondanék ha valami szuper őrlőm lenne ami szétszálazza az ízeket és kiérezném ahogy az ízvilág sorvadni kezd, de egyelőre sajnos nem ez a helyzet. Kíváncsi lennék sz.zs. véleményére pl. ebben a témában. -
general
addikt
Én is használom a "szimpla" IMS nanotech kosarat (12-14gr), de nekem az a komoly gondom vele, hogy ha annyit töltök bele, hogy a 100forintos tesztnek megfeleljen, akkor nem tudom rendesen letamperelni, mert túl magasan kezd szűkülni a kosár, a tamperemet nem tudom lejjebb nyomni, mert maga a kosár nem engedi..., puha marad a kávépogácsa teteje
Elég fura gebasz. Mindez 57mm-es cuccokkal, tamper 57,5mm.
Ráadásul ha a Lelit Anna gyári naked portafilterbe teszem, akkor nem szorul fel rendesen a tömítésre, fröcsköl a víz, mert az IMS kosár pereme mintha kicsit más lenne, laposabb, mint a gyári kosaraké, azokkal nincs ez a gond. Mindkét IMS nanotech kosárnál jelentkezik ez a gond.
Már cseréltem tömítést fent, ugyanez. Hogyan tudnám ezt vajon megoldani?Tudom, cseréljek kávégépet..
De az egyelőre nem megoldás sajnos.
-
general
addikt
A hőfokra én mindig figyelek, világoshoz pid szerint 94-95-öt szoktam állítani. (Lelit Annánál gyárilag elvileg 5 fokkal mutat többet, mint a kifolyó víz, de menüben lehet állítani ezt, és a Lelit insider útmutatás és mérés szerint 0-1 fok különbségre tettem. Sajnos én mérni nem tudom, de ha hinni lehet a videónak, akkor most kb valós értéket mutat a pid.) Lehet, hogy sok ez a 94-95 C?
tisztan megkóstolva a kávét keserű íz sehol nincs soha. Savanyú még mindig szokott lenni, de nem az elrontott citromlé íz.
A kosarat is mindig előmelegítem, pont, ahogyan írtad. Lefolyások legtöbbször szépek, naked karban sem fröcsköl szanaszét.
57mm-re létezik VST kosár? A gyárit és IMS-t használok. -
Cathfaern
nagyúr
Persze, ez jogos. Próbáltam rákeresni a szabványra, de csak pénzért elérhető
Én azt gondolnám ilyesmikhez illene ingyenes hozzáférést biztosítani...
"alacsony ásványi anyag tartalmú víz érhető el, amiből lehet válogatniuk, vagy akár a csapvíz is opció lehet"
Ahol én lakok ott nem igazán elérhető alacsony ásványi anyag tartalmú víz, pedig megyeszékhely, nem zsákfaluPlusz ahogy látni a topikban azért ezek tipikusan elég drágák. És így hogy ketten iszunk filtert napi 2x, napi majdnem 1 liter víz elfogy (~700 - 800 ml kávéba, maradék meg filter átöblítésre).
Csapvíz meg kb. ihatatlan. Szilveszterkor ausztriában voltunk fent a hegyekben, ott feltűnt hogy mennyire más az ottani csapvízből a kávé, hoztam is haza egy flakonnal összehasonlítani. Kezeletlenül az se az igazi, de BWT-s kancsóval nagyon finom volt. Ha olyan folyna a csapból, akkor nem látnám értelmét a kancsón túllépni. De nem ilyen folyik, szóval marad valami deszt. vizes megoldás -
Cathfaern
nagyúr
"A desztillációs eljáráson átesett víz utána egyáltalán nem biztos, hogy az emberi fogyasztásra is megfelelő higiéniai körülmények között folytatja az útját."
Na de ha valamit desztillált vízként árulnak, akkor szerintem jogos feltételezés, hogy a víz mentes bármi szennyezőanyagtól. Gyanítom van erre valami szabvány és előírás, de nyilván ha bizonyos mennyiségen túl tartalmaz nem-vizet, akkor már nem lehetne desztillált vízként árulni."A filterezőket most nem számoltam bele, ott nincs sok haszna kímélni a felszerelést a vízkőtől."
Filterezőket nyugodtan számold, mert bár a vízkő kevésbé probléma*, viszont a végtermékben arányaiban sokkal több a vízÉs pont emiatt a filter kávé ízvilágát a víz méjobban befolyásolja.
*bár had tegyem hozzá, hogy a csapról töltött vízforralót nálunk hetente kell vízkőteleníteni, bwt-vel töltött hattyúnyakút meg elmúlt 2 évben egyszer vízkőtelenítettem, amikor kipróbáltam a Nestle Vera-t és rögtön kiült az aljára. De tény, hogy tönkremenni nem fog semmi a vízkőtől filter esetén.
-
iatti
aktív tag
-
-
Cathfaern
nagyúr
“Kapszulás gép nekem nem opció, szvsz sokkal jobb az eredmény akár egy "futtában összecsapott" normális presszóval is, mint amit abból ki lehet hozni, az "egyebeket" nem is említve.
“
Kapszulás kávét szerintem kotyogóssal célszerű egy ligában kezelni. Eszpresszót egyik se tud, de minőségi alapanyaggal etetve egy relatív tömény (de eszpresszónál hígabb) és finom főzet a végeredmény. Kapszulás előnye a kotyogóshoz képest, hogy egyszerűbb és gyorsabb, meg nem kell őrlő hozzá. Hátránya hogy drága a kapszula. -
zolnagy
őstag
"Fotelfizikából"
Én gyakorlati tapasztalatból mondom. Próbáltam már pár őrlőt.
Nyilván jó érzés, hogy jé ez milyen hamar megvan, de hosszú távon csak az számít, hogy milyen az őrlemény. Hiába gyors, ha sz@r az őrlemény.
Nekem legalábbis az számít, hogy milyen lesz a végeredmény. Abba pedig az őrlemény is beleszól. Nyilván a legfontosabb a jó alapanyag, de az őrlő is sokat számít tapasztalatom szerint.
Nekem csak az a legfontosabb, hogy minél finomabb legyen a kávé, ha ennek az lenne az ára, hogy 20s-al hosszabb ideig tart az őrlés, hát akkor belenyugodnék. Persze a az eddigi tapasztalatom a mazzer késekkel pont az ellenkezője ennek (lásd korábbi írásom), de ha a lassú lenne a jobb, akkor azt tenném bele.
Ha a gyors kávé lenne a legfontosabb, akkor vennék egy Nespresso gépet. -
K1nG HuNp
őstag
akkor már csak azt kellene kitalálnom, hogy min változtassak.. grind sizet tologattam fel le nem sok sikerrel, próbáltam egyszerre csak egy változón változtatni és úgy nézni az eredményt. lehet el kellen engednem ezt az aeropressben erős kávé dolgot, mert nem akar osszejönni finomra
18g kv/90ml h2o/90 sec/ espresso roast fine-mediumon (james hoffman tejes videojabol a recept)
-
hoffman_
nagyúr
na, akkor az 1/8-adot jól éreztem. ami fura nekem, hogy utána még van 7/8-ad másra
valószínűleg gyakorolnom kell, aztán talán javul az a retention is.nekem még ez van hozzá, ez annyira nem jött be, így lehagytam és egyelőre tartom a kart. a takarítást ez valóban kettévágja, ezért nem objektív a workflow véleményem.
-
general
addikt
Igen, a PID kijelzése szar az Annán is, a bojler hőjét mutatja, de úgy, hogy a annak a tetejére van itt is rögzítve a szenzor, de a Lelitinsider YT csatorna mérése alapján - linkelte nemrég itt vki - a kifolyó víz szépen tartja a hőmérsékletet.
Nálad milyen moddolás van már - ha van?
Én a gőzölés miatt szeretnék majd valamikor egy Lelit Elizabethet, abban az nagyon jó, és az előáztatás is jó benne. Árban még mindig elég jó a 400k is, ahhoz képest, amit nyújt, német gépek jóval drágábbak tudtommal. -
general
addikt
Glendával elégedett vagy? Elvileg ua, mint a pides Anna, csak 58mm, ugye? Asszem fragola fikázta szét a felépítését a blogjában. (ha nem ő volt, elnézést) Én is agyalok jó ideje, majd hová fejlődjék, csak tényleg nincs opció az Anna/GC és mondjuk a kb. 300-400k között, ahol következő lépcsőfok lenne. Lelit Victoria, Elisabeth, MaraX, stb. Én a Saga gépeket nem nagyon ismerem, valszeg azok sem rosszak, de árban kb ugyanez.
-
#85578752
törölt tag
Épp megjött a precízebb 58.5-ös tamper, amit a géphez adtak 58-as lötyög és szinte lekerekített szélű játéktamper, az eddigi Sage/Graef tamperek jobbak voltak, úgy látszik a cseh Catler kapja a selejtet a kínaiaktól.
Ez a koppantós módszer bevált most már nekem is, sokkal tisztább, majd kipróbálom a papírt is megint, van egy adag vágva kávéfilterből. -
#85578752
törölt tag
Én egy nyomásfokozós kosarat használok egy plusz karban hogy lazán felrakva és főzés közben lazítgatva kimossa a maradék zaccot a felsőszűrő környékén. Van műanyag fejmosó kis szilikon betétekkel tizenezerért, lehet hogy lehetne nyomtatni is hasonlót, bár nem minden műanyag bírja a hőt.
A papír nálam nem javított az ízeken, bár lehet hogy csak hőfok kérdése.
A hamarosan érkező precízebb tamperben bízok még, hogy majd javít a kosár oldalára tapadás megszüntetésében, az okozza nálam most a legtöbb koszt. -
hoffman_
nagyúr
-
general
addikt
Köszi! ...és a többieknek is köszi a koffeinmentes ajánlásokat!
Nincs itt olyan, aki megválna valamilyen Eureka Mignontól?
Azért ezt nézem, mert árban is oké, meg annyira kevés a helyem a konyhapulton, hogy kb ez férne el. És a hangja is számít, közel a háló..
Iberital Ch. van most, ahelyett kéne valami feljebblépés.
-
Gery0505
aktív tag
Ebben tökéletesen igazad van, de a babtartály levételével sem nyernék sok helyet, mert kb 5 cm helyem lenne betölteni a babokat. Ez még nem is lenne probléma, viszont a másik baj, hogy a pult is nagyon kicsi, elfoglalná az egész helyet a két gép. Azonkívül a kar miatt sem tudnám a felső szekrényt kinyitni. Hát, kicsi a konyha, na.
Ahhoz hogy kint legyen nagyon át kéne alakítani az egész konyhát.
-
Értésem szerint a thermoblock/coil megoldások mind arra épülnek, hogy a vizet kb. 20 fokról kb. 90 fokra melegítik "on the fly". Mórickás-közelítős sajtpapíros számolás alapján 60 ml víz 70 fokkal magasabb hőmérsékletre melegítéséhez 20 mp alatt 2/3 hatásfokkal kb. 1300W fűtőteljesítmény kell. (Ezek ilyen "mérnökihas" hihető számok.)
Az valószínű, hogy egy termodinamikailag rosszul tervezett gépnél több hőt lop el a környezet, tehát nagyobb fűtőteljesítmény szükséges.
A másik, hogy 800-1000W fűtőteljesítményű thermobármivel legfeljebb mázlival lehet konstans 90 fokra hozni a pogácsára érkező víz hőmérsékletét.
Persze az elegendő fűtőteljesítmény csak szükséges feltétel, de nem elégséges. Kell még a jó fűtésvezérlés. Szerintem elkülönített fűtési szakaszok nélkül nehezen oldható meg a közel fix kimenő vízhőmérséklet. -
#85578752
törölt tag
Átöblítés.
Nem okozott problémát, inkább csak ha túl gyors volt a lefolyás.
Az említett kis termoblokkos Sage gépek konzisztensen főznek, PID-esek, 10-ből 10.
A Catler amit legutóbb használtam, szintén termoblokkos, de közvetlenül a fejre van építve, szépen felfűti magát, a kart, szűrőt, még öblítés nélkül is megvan a kellő hőfok. Itt kifejezetten jól jön, hogy nem rángatja a gőzölés miatt a hőfokot, van külön termoblokk a gőznek.
Milyen termoblokkos géped volt, ami alapján minden más termoblokk is rossz? -
-
hoffman_
nagyúr
köszi, erre most akadtam én is, amikor elkezdtem nézni a többi Lelit-et, az eddig nem volt meg, hogy az Anna 57mm... igen, ez feature list tekintetében befutó, árban még benyelném. az bosszant csak, hogy az általános közvelény alapján egy moddolt GC-vel jobb eredményem lesz, de ha szökőévente jön egy szembe, arról éppen lecsúszok
-
-
#85578752
törölt tag
Jó, hát poén volt. De valójában mivel kicsi a termoblokk, tényleg gyorsan korrigál, ha jó a lefolyás, kellően hőstabil. A BP-nál lehet állítani a hőfokon, a Bambinonál fix 92, nálam jobbakat főzött mint a BP, miután beszereztem hozzá a szimplafalú kosarakat. Nem tudom most adnak-e hozzá. Nemrég promózták a butított verziót, aminél nem automata a gőzölő rész, felesleges is, nem tudom mennyibe fog kerülni de 100e-nél nem lenne szabad hogy többe kerüljön.
-
BBéci
legenda
Nem forrásvízre szakosodtak, de a kínálatukat látva bőven belefér. Nem merész feltételezés, hogy azzal a teherautóval, amibe a pezsgők, borok és oliva olajok beleférnek, a víz is könnyedén elhozható. Az tény, hogy a Norda köbméterét (raklapját) nem adhatják annyiért, mint a Ferrari Spumantét.
-
general
addikt
Az a durva, hogy a Lelit saját YT csatornáján a kisebb gépek demó videójában azt írjak, kapcsoljuk be, 5 perc és készítsünk kávét...
Én az Annát is legalább 15 percig melegitem, általában hosszabban, néha 10p. Így kijön a kb. 15p, ha már statisztika.
De őszintén szólva én sem érzek ízében különbséget. Jó, én mondjuk nem iszom tisztán, a presszoba is teszek két csöpp tejszínt.
-
Xabi78
aktív tag
Nem kell melegítenie, gyakorlatilag 6-18 között be van kapcsolva. Tudom, ez nem túl környezettudatos, de eddig reménykedtem, hogy nem csak én használom majd. Most viszont fontolgatom, hogy beállítom, hogy ha házon kívül vagyok, kapcsoljon le. Egyébként tudja használni, és egy Mini-e van mellette, programozva van a kávéadagolás, vagyis még méricskélnie sem kell. Lehet, akkor tudnék áttörést elérni, ha eladnám a Jurát 😃
-
HSM
félisten
Kis kiegészítés, hogyan is néz ki a perem különbség:
Bal oldali a gyári, ezen van belül egy meredek ívű kupola, majd laposan megy kifelé, majd azután hajlik le a perem széle. Az IMS perem felső része viszont egyenletesen íves, gömbölyű a széléig. Azt gyanítom, emiatt picit máshogy fekszik fel a gyári szűrőtartó karomra, és itt veszik el néhány tized mm, ami miatt nehezebben megy a kar a szokott, zárt állásába. Egyébként képek alapján a többi márkás szűrő perem kiképzése is az IMS-éhez hasonlít, pl. VST, Reneka, tehát emiatt nem kellene szerintem, hogy jobban amortizálja a kartömítést. Egyébként a szűrő minősége szerintem teljesen rendben van, egyenletesek szemre a lyukak, jól megmunkált a fém, és én a nanotech bevonatot is praktikusnak találom, tényleg könnyebb takarítani.#99223 mgy : Külföldről is be lehet szerezni, kis pici valami, általában úgy nem drága a posta.
#99225 Parci: Finomra kell őrölni ez tény, de nem vészesen, amennyire meg tudom ítélni. A Mazzer SJ vidáman tud ilyen (vagy akár finomabb) őrleményt produkálni az F64 evo késekkel, hogy akár 11g őrleménnyel is felmenjen a nyomás nagyjából 12 bar környékére, ugyanúgy őrölve 13g-al már 15 bar körül járt és mégis szépen, lassan lefolyt.
Valamint a kis kb. 10 000 forintos kézi őrlőnek sem volt akadály ez a finomság. Nem mondanám magam egy tapasztalt home baristának, de nálam ezek a tapasztalatok.
A magas bar értékek egyébként a gép miatt vannak, a szokásos espresso értékeken nem főz túl finom kávét, túl gyorsan átfolyik, 12-15 bar a bevált magasság és OPV sincs a gépben sajnos.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Háztartási gépek
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Gitáros topic
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Automata kávégépek
- Milyen TV-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Kompakt vízhűtés
- Békéscsaba és környéke adok-veszek-beszélgetek
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- További aktív témák...
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Krémarany, 1 Év Garancia
- Garmin Vivoactive 5 Okosóra, Bontatlan, Új, 0 Perces, Kék, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Garmin HRM Dual Pulzusmérő Pánt, Bontatlan, Új, 0 Perces, 1 Év Garancia
- Bomba ár! HP EliteBook X360 830 G8 - i7-1185G7 I 16GB I 512SSD I 13,3" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U758 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 15,6" FHD I W11 I Garancia!
- LG 55B4 - 55" OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready
- Felsőkategóriás merev csöves Gamer PC! I7 12700KF / RTX 3090 24GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450M R5 3600 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080 8GB Rampage SHIVA ADATA 600W
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest