Hirdetés
- Asszociációs játék. :)
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Rendszerfrissítés másként Xiaomi/POCO/Redmi telefonok esetében HyperOS-en.
- Reklámmentesítés HyperOS-ben Xiaomi/POCO/Redmi
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Mára elég volt a reklámokból
- Csalók a Facebookon. De ennyi???
- Felvételi feladatsor jogi egyetemek számára
-
LOGOUT.hu
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
HSM
félisten
válasz 72lakiluk #99027 üzenetére
Köszönöm a lehetőséget a szuper őrlőre.
Nagyon tetszik, az eddig használt kis kerámiakéses olcsó kéziőrlőhöz képest óriási az előrelépés őrlési minőségben, tempóban és felhasználói élményben is. A 3D nyomtatott kiegészítők is nagyon praktikusak. Nálam jó kezekben lesz. -
HSM
félisten
válasz sz.zs. #99221 üzenetére
Ezt sajnos nem tudom sem megerősíteni, sem megcáfolni, csak augusztus óta van meg és nem Gaggiával használom. Az egyébként feltűnt, hogy a kínai gépem gyári szűrőinél ez nagyon picit magasabb peremű, és emiatt erőseben kell a helyére fordítani a szűrőtartót, valamint a kartömítés is ereszt picit, ha ezt túlzottan hirtelen csinálom. Tehát lehetséges, emiatt kicsit jobban igénybe veszi azt, de nekem nem tűnt veszélyesnek a helyzet, és könnyen lehet gép specifikus, épp hogyan jönnek ki a mm-ek. Nekem egyébként inkább a saját gépem gyári szűrő pereme tűnt a szokásosnál laposabbnak.
Remélem hamarosan lesz lehetőségem kipróbálni egy komolyabb gépen is, tervezek venni egy PID-es Lelit Gilda-t.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Kis kiegészítés, hogyan is néz ki a perem különbség:
Bal oldali a gyári, ezen van belül egy meredek ívű kupola, majd laposan megy kifelé, majd azután hajlik le a perem széle. Az IMS perem felső része viszont egyenletesen íves, gömbölyű a széléig. Azt gyanítom, emiatt picit máshogy fekszik fel a gyári szűrőtartó karomra, és itt veszik el néhány tized mm, ami miatt nehezebben megy a kar a szokott, zárt állásába. Egyébként képek alapján a többi márkás szűrő perem kiképzése is az IMS-éhez hasonlít, pl. VST, Reneka, tehát emiatt nem kellene szerintem, hogy jobban amortizálja a kartömítést. Egyébként a szűrő minősége szerintem teljesen rendben van, egyenletesek szemre a lyukak, jól megmunkált a fém, és én a nanotech bevonatot is praktikusnak találom, tényleg könnyebb takarítani.#99223 mgy : Külföldről is be lehet szerezni, kis pici valami, általában úgy nem drága a posta.
#99225 Parci: Finomra kell őrölni ez tény, de nem vészesen, amennyire meg tudom ítélni. A Mazzer SJ vidáman tud ilyen (vagy akár finomabb) őrleményt produkálni az F64 evo késekkel, hogy akár 11g őrleménnyel is felmenjen a nyomás nagyjából 12 bar környékére, ugyanúgy őrölve 13g-al már 15 bar körül járt és mégis szépen, lassan lefolyt.
Valamint a kis kb. 10 000 forintos kézi őrlőnek sem volt akadály ez a finomság. Nem mondanám magam egy tapasztalt home baristának, de nálam ezek a tapasztalatok.
A magas bar értékek egyébként a gép miatt vannak, a szokásos espresso értékeken nem főz túl finom kávét, túl gyorsan átfolyik, 12-15 bar a bevált magasság és OPV sincs a gépben sajnos.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
Ezzel tökéletesen egyetértek.
Azt próbáltam átadni, hogy azért nem kell púderre őrölni ahhoz, hogy ne szaladjon át a kávé rajta, csak egy kicsit finomabbra, mint ami egy magasabb szűrőhöz és több kávéhoz ideális.
Nálam pl. ilyen az őrlemény, ami mellett az említett nyomás/gramm értékeket produkálta:
Szerintem nem púder még, de döntsétek el ti.
Ez egyébként a gyári szimpla szűrő 7g kávéval, tömörítés előtt, nem tökéletesen rögtelenítve.
A kivonatolás eredményéről nem nyilatkoznék, ott a barista és a főző oldaláról is vannak még hiányosságok. -
HSM
félisten
válasz vicces1 #99258 üzenetére
Igen. Ha csak az ízre mennék, akkor persze 15-18g lenne, könnyebb is úgy lefőzni jóra, de sajnos vagyok olyan peches, hogy bár nagyon szeretem a finom kávékat, de csak kb. 20g naponta a maximum, ami még jó hatással van rám. Így a reggeli 13g-os "pici dupla" után már csak ennyi fért a keretbe.
A dolog keserédes előnye, hogy így olcsóbban megúszom ezen hobbim alapanyagköltségét.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Flashback #99291 üzenetére
Ugyan itt a kisebb Mignon van, de talán jobb a semminél: [link] .
A SJ hangja bár erőteljes, de szeretem benne, hogy mély, nem csörgős zörgős őrlés közben, és nagyon gyorsan végez, így nem kell sokáig hallgatni.
Van amúgy Mignonból egy elvileg csendes kiadás, ami az erősebb motort házasítja a kisebb késekkel: [link] . -
HSM
félisten
válasz Koczó93 #99490 üzenetére
Hasznos, érdekes infó.
Én a "tölcséres" Mazzer SJ-n próbáltam, hogy a sima ecsetelős garatsepréshez képest mennyi jön még ki pumpával, és arra jutottam, hogy megnyugtatóan kevés, így én biztos nem fogok vele kockáztatni, hogy esetleg oda is befújjam a kávét, ahova nem lenne való. Őrlés után a garatban viszonylag sok marad, azt kisöpörve, majd egy pillanatra ráindítva, hogy ami még a gépben van könnyen kijöhessen, majd mégegy pici sepréssel már szinte tökéletesen kijön, ami bele került. Gyors, hatékony, és tiszta megoldás.
Én ezért is választottam ezt az őrlőt, mert könnyen hozzáférhető a garat, így adagonkénti őrlésnél könnyen alacsonyan tartható a pangó és teljesen be is váltotta a hozzá fűzött reményeim. Nálunk gyakran van többféle kávé is kinyitva, így csak kevés pangóval dolgozó, jól takarítható "egyadagos" őrlő jöhetett számításba. -
HSM
félisten
"meg az hogy két hülyeséget kell kerülgetni nem egyet."
Ez becsapós... Az őrlős gépek általában szélesebbek is (ugyanúgy el kell férjen benne az őrlő...), így igazából nem vesztesz túl sokat, ha külön van. Nekem semmivel nem kényelmetlenebb, mint az egybe épített volt, sőt. Én nem vetném teljesen el ezt a vonalat sem. -
HSM
félisten
válasz Xabi78 #101438 üzenetére
Szerintem teljesen érthető egyébként az igény. ("1-2 gomb megnyomásával kapjanak egy elfogadható kávét")
Ugyanakkor, amikor rájössz, hogy ez azért nem feltétlenül megy ilyen egyszerűen, akkor máris más megvilágításba kerül az "esőtánc". Megfelelő eszközökkel és pici gyakorlattal amúgy pár hét alatt már a reggeli álmosságban sem nagy dolog végigcsinálni, ha nem is "tökéletesen", de bőven elég jól."De ha nem vagyok itthon, nem használja a nagygépet, inkább bekapcsolja a Jurát."
Mondjuk egy MaraX-et én sem melegítgetnék 0-ról, nálam ezért is esett ki a HX, és lett a befutó a PID-es Gilda. Mire előkészítem a KV-t már kb. meleg is.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Xabi78 #101442 üzenetére
Kérdés, miben hozna "áttörést" az eladás...
#101444 bluesfan : Őszintén szólva nem igazán veszek észre különbséget, számomra teljesen jó az is, amit hosszas előmelegítés nélkül produkál. Lehet "hardkórabb" kávézók megéreznék, ezt nem tudom megmondani. Mondjuk kicsit agresszívabbra vettem a PID-et, mint gyárilag volt, emiatt először jópár fokkal túlfűti, lehet ez is segít hamarabb átmelegíteni, nem tudom. Én azt vettem észre, elég hamar átforrósodik a fej is, aminek sok idő kell, az mire a tartályban a víz és a burkolat is melegebb lesz.
Egy HX-en viszont tudtommal semmilyen KV-t nem tudsz főzni, amíg rendesen át nem melegedett a fej, ami ahogy néztem, még a MaraX gyorsított megoldásával is legalább negyed óra. -
HSM
félisten
válasz general #101451 üzenetére
Nálam is van mindenféle idő. Néha hidegen reggel bekapcsolom, gyorsan kávé és rohanok is a dolgomra, néha bekapcsolom, teszek veszek és eltelik fél óra is...
Persze, a megfelelő hőfok számomra is igen fontosnak tűnik, nem is vennék már olyan gépet, amin nincs állítási lehetőség és elfogadható hőstabilitás a csapolás során. A Gilda beváltotta a hozzá fűzött reményeim ilyen téren, nagyon jó, konzisztens főzeteket tudok rajta készíteni. Persze, idő azért kellett kiismerni, és szerintem még mindig csak az elején vagyok kb. egy hónapnyi használat után.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz sz.zs. #101569 üzenetére
Ráadásul így nyomás sincs, így az átfolyó víz mennyisége is más. Érdekes írás a témában: [link] .
Én próbálgattam mérni a Gildát nyomás nélkül, milyen víz jön ki, de olyan sok a kávés verzióhoz képest, hogy szerintem az már igen jelentős különbséget okoz, pár másodperc alatt megtölti a másfél decis poharat. Ha pedig kávéval/filterrel mérnék, akkor nyilván a kávé/szűrő belevisz egy nagy zavaró tehetetlenséget a rendszerbe. -
HSM
félisten
válasz BBéci #110435 üzenetére
Engem is érdekelne 6-8 karton, ha valaki megszervezi és nem horror drága árra kijön.
#110456 belab : Ha bekapcsoláskor ilyen, vagy főzés után, az normális ezeknél. A bojler külső felén méri a hőfokot, így mindig túlfűti kicsit a vizet, mire a mért hőfokon ez látszana. Persze idővel be kell állnia szépen a beállított hőfokra. A PID paraméterei állíthatóak egyébként, azzal lehet kicsit variálni, de valamennyit mindig túl fog fűteni, mielőtt beáll, főleg, ha alapvetően a főzésre állítod be a PID-et, hogy jó legyen.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz BBéci #110654 üzenetére
Sajnos nálam se túl sok hely, se saját autó, így a logisztikába nem tudok besegíteni.
#110720 rastacsz : A Norda víz viszonylag egyszerűen megoldotta nálam a vízellátást, és ha csak presszózol (én pl. nem iszok hosszút és tejes/habos dolgokat), és víztakarékos a gép (nálam a Lelit Glenda nem nagyon pazarol), akkor meglehetősen sokáig elég is és a gépet is kíméli, a kávé is finom vele.
Most hogy nem kapni, vettem RO vizet és enyhén "besóztam", de én sajnos idegenkedem az ilyesmitől (a kémia területén sem mozgok éppen otthonosan), persze lehet idővel elmúlik.
A felesleges műanyag szemét keletkezés engem is zavar, szóval a hosszútávú megoldás nem tudom, még mi lesz.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz BBéci #110885 üzenetére
Szerintem nem érdemes a kinti árakból kiindulni. Azért egy kisebb járművel ezt apránként hazahozni egy nem kifejezetten erre szakosodott cégnek nem feltétlen tökéletesen gazdaságos, és ez nyilván az áron is látszani fog. Én személy szerint örülök, hogy valaki foglalkozott a témával, és lehet majd veszek is párat, ha arra járok.
-
HSM
félisten
válasz Krajcsi #110915 üzenetére
Ez azért ízlés kérdése is. Én a szódabikarbóna + RO vízzel valóban érzek kismértékű savasság csökkenést, de cserébe mintha kicsit könnyebben elcsúszna kesernye irányba is a lágyító patron + Norda kombinációhoz képest.
Szerintem mindkettővel lehet nagyon finom a kávé.
Az "ivós" RO-val nekem most kicsit többre jön ki, mint a Norda, viszont az tetszik, hogy így nyugodtan használhatom lágyító nélkül, bekeverni pedig tényleg nem nagy macera, ha már egyszer az ember átrágta magát a 400 féle recepten és végtelen parttalan vitákon és talált/kreált egy eszközeivel is kompatibilis receptet.#110912 PpenoO: Így látom én is.
#110918 BBéci: "átlagosan havi egy kamionnal érkezett belőle"
A kamion máris egy viszonylag gazdaságos szállító eszköz, ott elfér.Az említett bolt a leírás alapján azért nem ilyen nagyban tolja.
[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz asus1 #111406 üzenetére
A darálót "összekötni" a géppel nem feltétlen jó ötlet, ha esetleg fejlesztenél később vagy valamit javítani kell úgy nehezebb.
Én egyébként inkább egy PID-es (vagy PID-el tuningolható) gép felé nézelődnék, a "temp surfing" vagy a "hol jól kiadja hol nem" szerintem annyira nem jó móka. -
HSM
félisten
válasz asus1 #111469 üzenetére
A PID a beállítható hőmérséklethez, és annak lehetőségekhez képest pontos tartásához kell. Anélkül akár 10-15 fokot is ingadozhat, éppen hány fok van a bojlerben, egy kávéfőzésnél pedig akár néhány fok eltérés is már változást okozhat az ital ízében.
Az általad kinézet típusból van PID-es, a PL042TEMD típus alatt fut, az őrlőmentes, PID-es verzió pedig a PL41TEM.
Ezeknél a gépeknél szvsz a fő kompromisszum az 57mm-es kosárméret, ami a használható tartozékok körét erősen szűkíti az elterjedtebb 58mm-es mérethez képest. Én pl. ezért kötöttem ki a PL41 PLUST modellnél, ami ezekhez képest kicsit nagyobb bojlert és 58mm-es szűrőt használ, bár sajnos ennél meg a nyomásmérő hiánya okozhat némi bosszúságot.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz asus1 #111476 üzenetére
Ha nem tévedek, gyakorlatilag egy Lelit Fred őrlő van benne, ha külön veszed kb. 15 000 ráfizetés a PL41TEM géppel. Ami egy későbbi őrlő fejlesztésnél egyből visszajön kamatostul. És énszerintem idővel ki fogjátok nőni ezt az őrlőt, indulásnak szvsz jó, de azért megvannak a korlátai erősen ennek a konstrukciónak.
Sajnos azt nem tudom, jelenleg éppen hogyan áll az 57mm-es tartozék-kínálat. De szűrőkosarak tekintetében biztosan vannak hiányok, pl. a sokak által kedvelt VST nincsen tudtommal csak 58mm-es [link] .
-
HSM
félisten
-
HSM
félisten
válasz Cathfaern #111742 üzenetére
Persze, kell kompromisszum. És jöttek is számomra is szimpatikus javaslatok, mint pl. Toobee-től a Sage BES920 vagy Koxx-tól az időzített Lelit MaraX. Nem olcsó gépek, de nem is egy autó árán.
Nekem is részben bemelegedési idős kompromisszum miatt lett Lelit PL41 PLUST-m, lehet, 3 másodperc helyett kell neki 3-5 perc, mire a hidegen bekapcsolt gép nagyjából üzemmeleg (értsd definíciószerűen még nem hőstabil, de már finom kávét főz, ha sietek), de ennyi idő úgyis kell előkészíteni az őrleményt, és így már lényegesen jobb italt főz, mint a korábbi olcsóbb thermoblokkos gépem. Ennél a gépnél a kávé/gőz váltás, ami némi időveszteség a többi javaslathoz képest.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz Kulbi #112299 üzenetére
"rendszeresen karbantartom, vízkőtelenítem"
Én csak azt nem értem, minek rendszeresen savazni egy szinte új gépet, ha kutyult vízzel megy?
Lehet én csinálom rosszul, de én nem lerakódós vizet keverek bele, éppen azért, hogy ne kelljen savazni, amúgy biztosan nem vacakolnék vele. -
HSM
félisten
válasz Kulbi #112335 üzenetére
A Nordát (62mg-os verzió) én csak lágyító szűrővel használtam. Eddig úgy voltam vele, biztos csak túlparázom, de ezekszerint akkor lehet mégsem. Nálam eddig nem volt így dugulás, se savazás nem kellett, Lelit PL41 PLUST, igaz, tejet nem gőzölök vele, csak kávét készít és kb egy éve van meg. Ugyan csak a felső szűrőtartóig szedtem szét nemrég, de annak mindkét fele nagyon szép tiszta és amennyire meg tudom ítélni, lerakódás mentes volt (kaptak kis szilikonzsírt a tömítések ). Mivel AP papírral használom, így azt sem kell vegyszerezni, elég főzés után egy minimális öblítés és patyolat tiszta marad, havonta forró vízzel azért visszaöblítek egyet-egyet, a háromjáratú is tiszta maradjon.
Amióta nehezebb a Nordát beszerezni, azóta kényszerből RO víz + étkezési szódabikarbóna keverékkel megy, ez így elvileg nem bánt sem engem sem a gépet és nem csinál lerakódást. De sajnos nem nagyon értek a vegyészethez, csak ami a fórumokból az okosabbaktól rám ragadt. Eddig nem tapasztaltam problémát.
#112337 Kulbi : Nagyon kíváncsi leszek, mit fognak erre reagálni.
-
HSM
félisten
válasz macmelon #112532 üzenetére
Én ilyenre váltottam a Norda után (én is a II. pontod okán). Egy 13. kerületi Bio-boltban szoktam beszerezni, problémám nem volt vele, tiszta, nincs szaga, a kávé is jó vele.
Én mondjuk csak étkezési szódabikarbónát keverek bele jelenleg, ami az okosok szerint íz szempontjából nem tökéletes, illetve egyesek szerint kellene még az optimális ízhez keserűsó, de ezekhez nyúlni még nem volt igényem. -
HSM
félisten
Engem egyébként a laboros vizsgálat sem feltétlen győzne meg az alapvetően nem ivásra szánt vizeknél. Hiszen, hiába pl. egy minta rendben van, biztonságosan iható, semmi nem fogja garantálni, hogy a fél év múlva vagy másik palackból vett minta is az lesz....
Ha pedig bajod lesz esetleg tőle, az sem fog senkit érdekelni, rá volt írva, minek ittad meg.... -
HSM
félisten
Egyszerűbb gazdaságosabb és szvsz biztonságosabb is alapból olyan vizet venni, amit emberi fogyasztásra is explicit ajánl a gyártó. Nálam ez volt a fő szempont választásnál, és ennek megfelelt a "Kávéfőző víz" nevű termék. Kb. 2L fogy hetente nálunk két személyre, ami így kb. 400Ft, ez még nekem belefér.
#112553 Visztula : Elvileg Norda is kapható : [link] . Bár sajnos én még azóta nem jutottam el odáig, hogy vásároljak is.
-
HSM
félisten
Mint írtam, az én véleményem szerinti lényeges különbség, hogy az egyik esetben a gyártó emberi fogyasztásra kifejezetten ajánlja, míg a másik esetben óriási piros nagybetűkkel rajta van a dobozon, hogy nem ivóvíz.
Tehát, az egyik esetben a gyártó felelősséget vállal, felelősségre vonható, hogy én azt ha megiszom, abból nem lehet bajom, míg a másik esetben kifejezetten nem.
Nekem ez megér 2X-es árkülönbözetet, főleg hogy nem fogy sok víz. Esetemben kőkemény havi 800Ft-ról beszélünk két főre, te ezért kockázatnál? -
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #112614 üzenetére
Esetleg Lelit PL41 PLUST? 58mm + PID. VST kosárral szvsz elég jókat lehet vele főzni.
#112633 hoffman_: Silvia-nál offset-es a fej, nem pont a bojler alatt van, nálam itt esett ki. Illetve amíg nem raksz bele PID-et eléggé szerencsejáték, milyen hőfokon is lesz éppen, esetleg lehet lesni a fűtési fázisokat és stopperezni.
-
HSM
félisten
válasz hoffman_ #112637 üzenetére
Az új Lelit weblapon nekem úgy tűnik, nincs már fent valamiért. Mikor én vettem az enyém tavaly, még ott volt a többi gép között.
A tuningolt GC-nek nagy a rajongótábora itthon, hogy mennyire megalapozottan, azt nem tudom. Mindenesetre a rézkígyós moddal és PID-el valószínűleg tényleg jó hőstabilitást lehet vele elérni.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz #85578752 #112716 üzenetére
"a kis méret miatt képesek stabilan tartani a beállított hőfokot"
Biztos sokat segít stabilan tartani a hőfokot, hogy a termoblokkos gépek még a szűrőt/fejet sem melegítik át főzés előtt...#112718 konzumpro : Ismét egy kellemetlenség, hogy a jól beállított őrleménnyel sem egyenletes a víz átfolyása. Nem megszívja magát vízzel főzés közben a pogácsa?!
-
HSM
félisten
válasz WarLock07222 #112721 üzenetére
Az én tapasztalatom az, hogy hideg vízzel nem lehet jó presszókávét főzni.
Volt termoblokkos gépem, a fent említett jelenségek révén lehetett vele jó presszót főzni, ha épp úgy álltak a csillagok, és éppen annyira sikerült befullasztani, hogy a fűtőszál és átfolyás épp jól kiadja. Nem igazán volt élvezetes, se nem konzisztens. Ehhez képest egy álom a fejbojleres/pides Lelit. Ezzel nem 10-ből 1 lesz jó izzadva, hanem 9, miközben mosolyogva készül.
És egyébként úgy tapasztaltam, hogy finoman előmelegítve a dolgokat, pár fokkal alacsonyabbra állított vízhőfokkal ízesebb és kremásabb, sűrűbb presszót főz, mintha magasabb hőfokról indítanám teljesen "hideg" szűrővel/kávéval. Ebből azt szűrtem le, hogy nem jó, ha főzés közben túl sok hő vonódik el, és ezt nem lehet magasabb "induló" hőfokkal kompenzálni.[ Szerkesztve ]
-
HSM
félisten
válasz #85578752 #112725 üzenetére
"Nem okozott problémát, inkább csak ha túl gyors volt a lefolyás."
Most akkor volt probléma vagy 10/10?Nem az a lényeg, milyen gépem volt, hanem a technológia és kivitelezés tipikus gyermekbetegségei. Tisztában vagyok vele, hogy elméletileg lehetséges jó hőstabilitást elérni vele különböző trükkökkel, csak a gyakorlatban ez nem mindig jön össze.
Új hozzászólás Aktív témák
A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- Hiába Musk kritikája, az ausztrálok szerint megoldható a közösségi médiás tiltás
- Intel Core Ultra 3, Core Ultra 5, Ultra 7, Ultra 9 "Arrow Lake" LGA 1851
- Sikernek tűnik a Xiaomi első EV-je
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Asszociációs játék. :)
- Synology NAS
- Facebook és Messenger
- Windows 7
- Autós topik
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Axon Labs Kft.
Város: Budapest