Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
kurtuzov
senior tag
Sziasztok, jó két éve nem iszom kávét eü okok miatt, most jött el az idő amikor a készlettől megválok, mert úgy néz ki nem mostanában fogok újra kávézni.
Gaggia Classic
Mazzer Major
Fiorenzato F5
Nannini csészék -
kurtuzov
senior tag
válasz
eastsider
üzenetére
Itt van pár, visszamenőlegesen bőven. Azért eszköz/készítési mód függőek a feltételek.
Presszónál
Túl sok/túl finom őrlemény, nem nagyon jön ki semmi mert akkora az ellenállás
Nyilván ha kisebb (tizedgramm) eltérésekben gondolkodsz ott is a lefolyás ami jól állítható vele, az ízt azért jó pár más is (pörkölés, fajta, őrlemény etc) befolyásolja.
Az alacsony hőmérséklet - savanyú, magas hőmérséklet - keserű vonal eléggé kávé/gép függő. -
kurtuzov
senior tag
válasz
üzenetére
Anno nézegettem a Norda vizet gyártó cég körüli cikkeket és azt láttam, hogy állandóan a szakszervezetekkel, meg a hitelezőkkel/állami szervekkel egyeztettek. Szerintem ez olasz jogrendszeri sajátosság lehet, hogy állandóan csődhelyzet van jelentve, tippre ezzel lehet fenntartani a beszállítói láncot (kapsz kereskedelmi hitelt - hosszú fizetési határidőt a balhé ellenére is) és kevesebb mozgástere van a szakszervezeteknek is, nem sztrájkolhatnak olyan könnyen.
-
kurtuzov
senior tag
-
kurtuzov
senior tag
válasz
üzenetére
Be kell valljam a linkelt cikket csak a felületesen futottam át az ember-majom kromoszómaszám végett, ontológiai vonatkozásaival egyáltalán nem foglalkoztam.
Mindenesetre jó, hogy megnéztem a hozzászólásomat, mert rossz linket csatoltam.
Ez a YT videó tartalmazza az inkriminált 22-44 kromoszóma és hasonlat mondatokat.
A fentebb (tévesen) linkelt Alzacafé promócikkben található videó csak azért kellett, mert abból próbáltam kideríteni, hogy vajon melyik prágai pörkölő készíti az Alzának a blendjét és a Cathfaern által ajánlott Kofio pörkölői közt megtalálható-e? -
kurtuzov
senior tag
Milyen kávét használsz épp? Ha arabica csak, akkor a döglés sokkal jobban meglátszik a cremán, míg a robusta sokkal jobban bírja e téren, tolerálja a hibákat.
Bár azt is ma tudtam meg, hogy a robusta a majmok kávéja, mert fele annyi (22) kromoszómája van az arabicahoz képest, kb mintha a majomhoz viszonyítanánk az embert.
Annyit még megnéztem, hogy a hasonlat nem teljesen jó, mert az embernek 46 kromoszómája van, míg a majmoknak 48. -
kurtuzov
senior tag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Akkor ez kb olyasmi, mint ami olívaolajok terén mehet. Hatalmas tankerhajók a tengeren, elindul ugyan Liguriából, persze a spanyoloknál tölti magát tele, végül valahogy kerül a fedélzetre EU-n kívüli tétel (pl marokkói mogyoróolaj is akár) és végül ez érkezik be Bariba és lesz az egészen EU eredet meg organic igazolás...
-
kurtuzov
senior tag
válasz
MPowerPH
üzenetére
Nos nem árt kitalálni, hogy 5l pufferoldatot készített-e végül
Engem azért továbbra is érdekelne, hogy akár csak a pufferoldat, akár 5l kávévíz bekeverésekor miben segít a 80 °C-ra hevített vízben oldás. Ez csak a megfelelő feloldódási időt rövidíti le, vagy jobb oldódást biztosít mindenképp?
Én nem készítek pufferoldatot, mindig az adott 5l-hez mérem ki (mostanában 0,2g szódab., 0,5g keserűsó) a sókat, majd egy 0,5l-es üveg kulacsban elegyítem és kb egy napig abban tartom, néha rá-rázok
De külön a ~0,5l vizet nem melegítem.
-
kurtuzov
senior tag
válasz
SoundON
üzenetére
Nekem a DM kevert vízzel készítés sokkal jobb (nem karcos) ízeket produkál, mióta a kevesebb mennyiségű sót, 80 TDS körüli értéket eredményező receptet használom. Nemcsak a GC fúvókaszűrő járt jobban.
-
kurtuzov
senior tag
-
kurtuzov
senior tag
Én most így kevertem 5 literbe: 0,5g keserűsó + 0,2g szódabikarbóna.
A linkeltet megelőző pár hozzászólást is érdemes átfutni.
Ha jól nézem ez a mennyiség konzumpro által számolt táblázat woc sorának adataihoz van közel. -
kurtuzov
senior tag
Vettem szombaton DM 5l desztvizet.
499-be került már, Norda kiesése biztos érezteti a hatását
-
kurtuzov
senior tag
válasz
ribarszki
üzenetére
Én is jó másfél éve rendeltem Alzacafét utoljára, 4x250g, az egyik zacskó még a régi fajta csomagolás és pörkölés is más dátummal volt.
RetepNyaraB: A napra kiírja a pörkölést alatt azt érted, hogy a csomagoláson megtalálható a dátum, mert előzetesen rendeléskor nem lehet tudni. 1-2 hónap azért van benne, de ha fél éves lenne akkor sem lepődnék meg... -
kurtuzov
senior tag
válasz
Karthmann
üzenetére
Az utánrendelések nagysága lesz kérdés. NZ-nél is idővel kiderül.
Most vettem egy új AEG mosógépet és az előző 10 éves (rozsdamentes, működő AEG, ajándékba ment) gép majdnem teljesen műanyag görgői kis sárgulás különbségen kívül ugyanolyan állapotban voltak, mint az új... -
kurtuzov
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Ne legyetek kishitűek - ez egy kókadtan visszahajló szerszám
-
kurtuzov
senior tag
válasz
Silent77
üzenetére
+KOXX közben megtaláltam magukat a termékeket is, lejjebb a játék oldalán is linkelve...
A webshopból rendelve 15 eFt alatt 1200 Ft a szállítás.
De ahogy olvasom, ha benézek a Fény utcába a Bányai by Beans kávézóba ott is vehetek kampányos zacsit.
A héten elnézek arra. -
kurtuzov
senior tag
válasz
Gery0505
üzenetére
Bármely céget lehetne szerepeltetni a számlán, nagy bajuk nem lenne, mert nem kötelesek elszámolni minden bejövő számlát. Ha meg a NAV OSA rendszerben megnézik, hogy mi az a számla nem is tudnak róla és akár felhívják Balázsékat, azt mondhatják nekik bocsi téves adatok.
Van itt pár profilba illő vállalkozás képviselője is a fórumon, akik szerintem - khm - el is számolhatják akár rögtön is egyben, ha 200 eFt alatt van az ára, és majd jól leselejtezik fél év múlva. Nekem nem rebbenne nagyon a szemem amikor könyvvizsgálnám... -
kurtuzov
senior tag
válasz
Cathfaern
üzenetére
Ezt már én is akartam kérdezni.
Karácsonyra kaptam a Koffein Roasters Brazil Samba (Impresso Micro Roastery)
és egy etióp gujit ami az AVX-től jött, de most nem látom a kínálatban. Nem is emlékszem rá pontosan...
Nem teljesen értem az üzleti modellt sem. Frissek voltak, volt kis tájékoztató kártya is.
Nem voltak rosszak, de nem visítoztam fals hangon szürcsöléskor.
Ami most tényleg bejött az a 42 blendje amit a Tizen1-nek csináltak, illetve nálam világos fronton továbbra is a Roastopus a csúcs -
kurtuzov
senior tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
De legalább csinálsz nekik nézettséget
-
kurtuzov
senior tag
Veszprémi kiruccanás
A 42 pörkölő Tizen1 kávézónak készített blendje, január végi pörkölés. A frissen őrölt szemek illata valamelyik kakaós sütire emlékeztet, míg a doppio ízében (16g Reneka, 30sec, 92°C) inkább a gyümölcsös jegyek jöttek elő, pedig etióp Guji csak 25% van benne.
A csésze a stereofantól beszerzett, príma Nannini. -
kurtuzov
senior tag
válasz
public NMY
üzenetére
Öregedő kávé (idő), gravitációs hullám (tér), lúgosabb víz (Covid), magasabb légnyomás (Szt. Antal).
-
kurtuzov
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére
Megzavarod itt az embert vasárnap reggel -
valami ilyesmi jött le a "tamping padre" olvasásakor:
-
kurtuzov
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Na ez már újítás! Nyitott szűrő - mások meg itt nyervognak egy kis repedés miatt
-
kurtuzov
senior tag
Éppen keverem a vizet a az 5l DM desztillált víz + 0,3g szódabikarbóna + 1,2g keserűsó verzióval.
Mellékes ötletként felmerült bennem, hogy a magnézium-szulfátot /keserűsó - epsom salt/ fel lehetne-e váltani magnézium-citráttal?
Előbbi a kénsav és a magnézium alkotta só, míg utóbbi a citromsav és mg(oxid) reakciójából képződik. Csak a savakat ismerve gondolom a pH kevésbé savas lenne - persze kérdés van-e erről egyáltalán értelme ötletelni... -
kurtuzov
senior tag
válasz
kzoltann
üzenetére
Én sem érzem úgy, hogy ez most ez AVX mocskos aljas túlárazási taktikája lenne, épp a járványra hivatkozva.
Béla nem egyszer játszi könnyedséggel tudja az emberek zsebében kinyitogatni a bicskát, máskor bevállal rendelést a cég karácsonyi logisztikai kapacitásán felül és korrektül be is tartja, most pedig simán látszik, hogy az AVX is kénytelen tudomásul venni amit a piac diktál és nem ő fújja a passzátszelet.#103337 RetepNyaraB: mérleg ügyben nem véletlen a kifakadásod, most éppen ott volt a méret, de lássuk be egy normális kép nincs feltöltve, gyártási minőség így nem látszik. Az USB típusára csak tippelni lehet, kb a vásárlói fotók lesznek a mérvadóak.
Nekem továbbra is ez a 0.01g mérleg ami bejön: gyors, olcsó, víz keveréshez is jó.Az új üdvöske csodapörkölőnél nekem is rögtön a pernye, füst és egyéb nem elhanyagolható tényezők hiányoztak a promó vetítésekből.
-
kurtuzov
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Ezt a gyors őrlést és kevés maradékot meg tudom erősíteni a Mazzer Major és 151C kések használatával. Fragola decemberben hozta, egy Fiorenzato F5-t váltott.
Nem megyek bele kibomló ízek dimenzióiba, mert nincsenek ilyen mélységű ismereteim, de a Kávébajusz zárlat miatt felajánlott CasMo Etióp kávéjából tudok néha meglepően jókat húzni.
Amint összejön a Major dózer lecserélése tölcsérre, fel is rakom ide apróra a Fio F5-t. -
kurtuzov
senior tag
Nekem ezekről a kecskés izgulós fellángolásokról ez a vicc jut eszembe:
Áll fenn a dombtetőn három marhafiú, a fiatal és heves ifjú bika, a csordavezér középkorú jól megtermett bika és az őszülő állú öreg bika. Megszólal a fiatal bika:
- Fúú! Látjátok ott lenn a völgyben a tehénlányokat, gyorsan szaladjunk le hozzájuk és jól... kávéztassuk meg őket!
Odafordul a csordavezér középkorú bika:
- Nyugi, legyen tartásod! Szép lassan lesétálunk, közben meg-megállunk ezt a jó zöld füvet rágcsálni, majd amikor leértünk - mintegy mellesleg - jól megkávéztatjuk őket!
- Figyeljetek! - hűti le őket az öreg bika.
- Szépen maradjunk, ahol vagyunk! Itt fenn sokkal melengetőbb a napsütés, kövérebb-ízletesebb a fű, kellemes a szellő. Ha lenéztek látjátok, hogy ott a völgyben a tehénlányok is már rég észrevettek minket. Pont arról megy a diskurzus, hogyan kellene velünk összefutniuk. Ne kóvályogjunk sehova, pár perc és itt lesznek fent a tehénlányok és majd akkor jól megkávéztatjuk őket! -
kurtuzov
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére

-
kurtuzov
senior tag
válasz
Kávé Kálmán
üzenetére

Rosso Barchetta -
kurtuzov
senior tag
-
kurtuzov
senior tag
Szeretném lecserélni a GC tápkábelét fehérre, illetve 90°-ban hajlított C13 csatlakozóra, hogy amikor a készüléket hátra tolom a falhoz, véletlenül ne a kábelt kínozzam.

Találtam pár megoldást, de itthon nem sokat.
TME nevű cég itthon is kínál többféle hosszban illetve vezeték átmérővel.
Amazon Goobay 995430 néven és DeleyCON néven ad találatokat.
A hossz kb 70cm lenne ideális, tehát nem az 1M a lényeg, hanem a hajlított C13 és a hajlított schuko csatlakozók mindez fehérben. 3x0,75 szerintem elég, de a 3x1,0 sem gond.
Azért nem gond a hosszabb (pl. 3m) hossz, mert elvágom a kábelt, a GC megkapja egy szerelhető fehér dugaljjal a C13 végét, míg a másik schuko végűvel a Fiorenzato kábelét cserélném ki.
A gondom azzal van, hogy ~€10 alatt nem nagyon áll meg egy ilyen kis dolog költsége.
Főleg a szállítás ami combos és nem találtam Budapesten átvehető tételt.
Nektek van ezekre jobb megoldásotok, forrásotok? -
kurtuzov
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Nekem bírta a nyarat a kevert desztvíz, igaz nem a napra volt kitéve, hanem hűvös sarokba. Használat kb hasonló, ezzel az 5l kb 1-1,5 hét alatt fogy el nálam. Annyi, hogy sz.zs dunsztosüvegéhez hasonlóan egy 3dl pohárba töltöm mindig a vizet és nem használom a műanyag tartályt.
-
kurtuzov
senior tag
válasz
Serpenthelm
üzenetére
Sokféle néven megtalálod itt a fórumban is. Pl solenoid leeresztőcső.
Van a topikban pár ember aki foglalkozik Gaggia rendbetétellel, tőlük biztos kapsz további infókat is a kérdéseidet illetően. -
kurtuzov
senior tag
válasz
vicces1
üzenetére
Már mindenütt bérkommentelőket vizionálva átfutottam nzozz itteni beírásait és az jött le, tavaly vett egy Lelitet, aztán le is írta, hogy alaposan rendbe kellett raknia. Nem éreztem kifejezetten "kaserolásnak". Hogy ne a saját fogyasztási cikkünk márkájából induljunk ki, lássuk be nem mindig könnyű az elvonatkoztatás.
-
-
kurtuzov
senior tag

Penny Marketben futottam bele, meglepően friss pörkölésnek tűnik lejárati dátum alapján.
A gyártó alapján akár ez a Schirmer Selection Crema is lehet Pennynek csomagolva. -
kurtuzov
senior tag
Én is néztem ezeket, mert külcsínre tetszetősek, bár az kijelző mentesség pont pozitívum nálam.
Fragola írta [link] , hogy az Eureka Mignon örlőknek a finomságállítása nem túl jó. -
kurtuzov
senior tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Nekem nem tűnt fel, hogy a kereskedőt hibáztattad, egyáltalán említetted volna.
Én pl sz.zs-től vettem a Reneka 16g szűrőmet, azóta is az van napi használatban.
Egy hasonló fenti poszt után valószínű nem azzal állt volna elő, hogy még a koronát is én köhögtem rá.
Tény nem is tamperelek kávé nélkül
-
kurtuzov
senior tag
-
kurtuzov
senior tag
Mielőtt útjára engeded, egy közös képet még megoszthatnál a kettőről együtt.
Esetleg sz.zs is arra kószál az épp aktuális kütyü/alkatrész miatt, hozzácsaphatná az ő narancssárgáját is.
Úgy rémlik azt írtad, hogy a kék tetszik jobban viszont annak a kidolgozottsága nem olyan jó. Miért a pirosat ereszted szélnek? -
kurtuzov
senior tag
válasz
bbuffy
üzenetére
Az R58 V3 PID megoldására gondolsz?

Itt a kinézettel nem lenne feltétlen bajom (bár nem ragaszkodom az érintős infopanel csodákhoz), de valóban nagyon nem találják a helyét. Bezzeg milyen szép visszafogott az időmérő...Ellenben az Evoluzione PID-je:

nem véletlen rejtik el a csepptálca mögé (amúgy jó helye van ott)
De valahogy ismerős a megoldás: már a belépő Lelit Annákon is ilyen van:
A Rocketet nem láttam még élőben, de a Lelit Annán nekem nagyon bazárinak néz ki.
A Lelit PID megoldását csak az itt leírtak alapján tudom, hogy pl Fragola sincs tőle elájulva. Nem tudom mennyiben más a Rocketben levő egység illetve annak bekötése? -
kurtuzov
senior tag
-
kurtuzov
senior tag
Szerintem van az a Strietman+Niche kombó, amiket ízlésesen az ufószék ülőpárnájára helyezve hoznak, kicsit szájhúzva ugyan, de már átvennéd a futártól...
Max a szék véletlenül a gyerekszoba szabad a rablás üzemi területére kerül kihelyezésre...
Ha már kávézó ajánló: Komárno - Sturovo viszonylatban tudtok ajánlani kipróbálásra érdemes helyet? -
kurtuzov
senior tag
Olvasgatva a híreket a napokban, több hírportálon futottam bele a Costa kávéival kapcsolatos cikkekbe.
Az végül is nem volt új infó számomra, hogy a Coca Cola megvette a Costa franchise tulajdonosát, az sem, hogy szénhidrátstop meg változó fogyasztói szokások miatt nyitnak új területekre.
Talán az időben kissé koncentráltan megjelenő publikációk nem szorulnak magyarázatra.
A HVG-ben a magyar leánycég vezetője nyilatkozik, ebben két érdekes adat emelte meg a szemöldököm.
- 8200 HoReCa partnerük küzd gondokkal - ezek megsegítésére nagyszabású kampányt indítanak: 430 partner kap logózott reklámanyagot. Ez kb 5%-a az általuk számontartottaknak.
- Indul a Costa retail - cél "12 hónap alatt 20 százalékos piaci részesedést kívánunk elérni a hazai kávépiac prémium szegmensében."
Értem én, hogy a kategóriák kialakítása szívük joga, nem feltétlen a mikropörkölő piac legyeit fogják vadászni, de érdekelne mit takar náluk a szegmentálás.
A g7 cikke már Costára kihegyezett, említik a friss Nielsen kutatást, 85-95%-os felnőtt kávé fogyasztói arányt. Ebből 10% (%pont? - kb mindegy) amely jó minőségű kávét fogyaszt. Vajon ennek a 20%-ára törekszenek?
Persze itt van a hivatalos sajtóközlemény is portfólió-vezetővel, márkanagykövettel, lehet csámcsogni.
Remélem a végén Kaposvártól Szentendréig nem logózott napernyők és multi brandelt kávés zacskók árasztják el a piacot. -
kurtuzov
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Én is eddig az itt írt lusta verziód alapján Hendon alapot véve kevertem:
5 l desztvíz+ 0,26g soda és 1,22g Mg.
Mit tapasztaltál az 5 l desztvíz+ 0,3g soda és 2g Mg keveréknél a fenti régebbi recepthez képest?Parci: ha a pulton egymás mellé kerül a kettő, egy fotót megoszthatnál majd róla.
-
kurtuzov
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Bazsee itt 5 liter desztvízhez csak 0,15g soda-t és 2g Mg-t ír.
-
kurtuzov
senior tag
válasz
sz.zs.
üzenetére
Hát a kolorádóbogár!

-
kurtuzov
senior tag
válasz
Toobee
üzenetére
A cég tevékenységébe belefér ez az közösségi beszerzéses számla?
Cikk hasonló problémáról: [link]
Tehát véleményem szerint pl egy pörkölőnek, kávézónak lenne értelme így vásárolnia, mert nem fizeti ki a 19% MwSt-t és itthon bevallja meg le is vonja a 27% ÁFÁ-t.
De ahol nem a kávé közvetlenül a bevétel egyik forrása már hümmögnének egy ellenőrzéskor és ott már érdemes elgondolkozni az ÁFA nem levonásán.Ekkor meg jobban járunk a 19%-os német kulccsal.
A kávé nem számít védőitalnak, így a partnerek fogyasztásával lenne érdemes indokolni az költség elszámolást is. -
kurtuzov
senior tag
Norda ügyben kicsit utána néztem mi a helyzet.
Az üzem a Comói-tó közelében Milánótól egy hurutos köpésnyire északra van.
Ez benne van a sűrűjében rendesen. Lombardiában március 9 óta zárlat van.
Ezt épp tegnap oldották fel.
De pl a sógorok is az olasz határt nyitják meg utoljára. Szlovének passz.
Ettől függetlenül a cég szénája nem áll jól: [link]
A teljesítmény kb a felére esett vissza és komoly likviditási gondokkal küzdenek.Parci meg csodálkozik hogy szétkerreg őrlő, meg a gyereket is úgy kell ágyba dobni, amikor este fél kilenckor is megy a darálás
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Autós topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Háztartási gépek
- Titkos szabállyal tereli a hazai megoldások felé a félvezetőgyártóit Kína
- Melyik tápegységet vegyem?
- Milyen TV-t vegyek?
- Milyen autót vegyek?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- További aktív témák...
- HIBÁTLAN iPhone 16 Pro Max 256GB White Titanium -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, 92% Akkumulátor
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Azonnali készpénzes Intel i5 i7 i9 8xxx 9xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Apple iPhone 15Pro 128GB Kártyafüggetlen 1év Garanciával
- Game Pass Ultimate előfizetés azonnal, problémamentesen, méghozzá OLCSÓN! Immáron 8 éve!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Szerintem ez ilyen ipari fotós trükk és csak kóla
Hergeled itt Bélát a senkinek nem jött be túlzásokkal, a végén még statisztikákat is kapunk!