Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
zolnagy
őstag
Sajnos a 0650-ben olyan kicsi a hely, hogy ezekből az OPV-t lehet csak belehekkelni.
Fragola csinálta először tudomásom szerint. Én legalábbis róla másoltam: [kép]
De ehhez is kell egy közcsavar, amit csak esztergáltatni lehet, venni nem. (nekem Fragola küldte)
A visszazaccolásra a legegyszerűbb, ha a 3 járatú csövét nem a tartályba vezeted, de itt ezt megintcsak nehéz megoldani, ill a fém váz megfúrása nélkül nem is lehet.
A 0625/0800 ebből a szempontból szerencsésebb, mert sokkal nagyobb a hely lent. Lagoon pl épített a 0625-be (espresso sprint 2000) manométert is: [kép], én meg hőmérőt teszek ide, ha megjön Kínából.
Ill itt és a 0800-nál is egyszerűbb a 3 járatú csövét egyszerűen a csepptálcába vezetni, mert egyrészt nagyobb a csepptálcs, másrészt nem kell fúrni semmit: [kép]
Ez mondjuk annyira nem vált be, mert valamiért ezen a csövön mindig szivárgott a víz és nem volt elég hozzá a csepptálca... De most kipróbálom, hogy az elektromos 3 járatút beépítettem. Az biztos jobban zár.
Jó lenne, ha lehetne valami hálós, jobb minőségű felsőszűrőt venni rá, de eddig nem találtam.Szerk: most, hogy nézem a manométert talán bele lehet tenni, de akkor tényleg zsúfolt lesz az alja (de nem biztos, lehet nem férne már el az elágazás..)
-
qm-tudorok: anno milyen tuningok voltak qm 0650-re? opv rémlik, hogy nehezen, de belehekkelhető. csinált anno valaki valamit a visszazaccolás ellen? (gondolom csak ki kell vezetni a csövet, de lehet-e azt kulturáltan..?) manó méter?
-
nepszter1
addikt
Hali szeretnék egy 2eves karbantartást csinálni a gaggia evon de fogalmam sincs hogy kezdjek neki illetve milyen alkatrészeket kellene kicserélnem.
-
2007ath
aktív tag
Köszönöm a gyors választ. Szerencsére még nem kell cserélnem, pusztán kíváncsiságból kérdeztem. Akkor ezek szerint csak a fűtőszálak teljesítményében van különbség közöttük.
Azt még továbbra sem értem, hogy a termék mellett jelzett 570/680W-ból hogyan lesz 1200/1300/1425W-os teljesítményfelvétel a kávéfőzőre vonatkoztatva. A pumpa és a kapcsolók izzói nyilván nem fogyasztanak annyit. (Több webáruházat is néztem. Nem tüntetik fel mindenhol ezt az adatot.)
-
2007ath
aktív tag
A hirdetéseket olvasva azt tapasztalom, hogy a Gaggia Classic különböző teljesítményű bojlerekkel került forgalomba. A 2015. utáni változatot nem számítva, 1425, 1300 és 1200 Wattról lehet olvasni. Egy esetleges csere esetén, ezek mennyire kompatibilisek ezek egymással? Ez alatt elsősorban a külméreteket, furatok elhelyezkedését és méretét értem.
-
norkov84
tag
Eladó Eureka Mignon Mk2.
2017 júliusban vettem John3:16 topiktárstól, azóta én kb 5kg kávét őröltem vele.
Itt az ő leírása róla:
[link]Elégedetten használom mind a mai napon, de szeretnék nagyobb, ipari darálóra váltani.
Ár: 65e Ft
Érdeklődni privátban.
Képek az aktuális állapotról:
-
kozsy18
tag
Sajnos csak részben.
Nekem egyelőre nem jön helyette espresso gép.
Reggeli előtt nem szeretek kávézni, korán indulok munkába, délután pedig már nem iszom.
Bent pedig a kollégák szórakoztatására filterezem - ezért marad meg a Jolly, aztán majd kiderül mennyire kopik be filterre az Italmill.
Brikka ICE megoldás, a gőz meg nyilván a másik felem miatt fontos...
-
tony70
tag
Kédeznélek benneteket, hogy ha most anyagi megfontolás miatt vennék egy lelit anna pl41em kávéfőzőt akkor a későbbiekben utólag bele lehet építeni a PID-et? Ha igen akkor kb mennyiért?
-
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Nem, köszi annyira nem érdekel a robi, de ezután nem seggel állok hozzá ha szembe jön, mert még akár jó is lehet

Most barátom, akitől a ciebtkávét kaptam(ami sajna döglött volt) vietnámban van. Kérdezte hozzon-e kávét onnan is, mondtam ha friss a pörkölés, akkor feltétlenül
Érdekességnek, tapasztalatnak jó lesz.... -
kozsy18
tag
Sziasztok,
Hosszas gondolkodás után arra jutottam változást viszek a konyhába és eladom a kávéfőzőm.
Isomac Super Giada:
LaSpaziale 53-as naked kar, bojler (réz) elé szerelt OPV, REX C100, módosított felsőszűrő, menetes hőkapcsolók, IMS kosár, új fűtőszál, új izzók és foglalat, korrózióálló csavarok és alátétek, 1,5 éve újrakábelezve részben védőcsövezve.
Concept Art tamperrel, 1 gyári dupla és szimpla szűrővel, 1 LaSpaziale szűrővel és egy vakszűrővel. (valahol van egy tartalék kartömítés is)Cserebere:
Brikka (2)/ Moccamaster Cup One/ stand alone tejgőzölő (Pl Dualit Cino).[Ehhez a géphez egészen hasonló.]
*80-100 közötti összegre számítok. Ennek validálásában és pontosabb meghatározásában tapasztaltabb kollégák segítségére számítok. További képeket szívesen készítek.
-
OImi.
csendes tag
A wifi-s kapcsoló amit néhányan használtok,csak "eszköz" segítségével kapcsolható? Arra gondolok,hogy a beállított időn kívül akarom használni a készüléket,kell hozzá telefon,vagy csak megnyomom a gombot rajta?
-
Csápájev
őstag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Erről már más is írt.
Sajnos Surda már nem fórumozik, de meg tudom kérdezni,ha bármi érdekelne.
Legutóbb a Tatuinon látták presszózni Hajtömeggel, aki magányos orákulumként él és nagyon kevesekkel áll szóba. -
Csápájev
őstag
-
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
Silviába melyik felsőszűrőt ajánljátok?
Jelenleg a gyári van, kiálló csavarral.
A vízterítőt is érdemes cserélni vele együtt?
Köszi! -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Persze, ritkán szoktam olyat is csinálni. De szivesebben iszok filtert, ráadásul egy Fuglen Etióp van bontva.
-
Deadzone41
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
filter pörivel is működik a presszó, főleg egy ek-val. engedd hosszabbra, lefolyási idő meg mehet extrém tartományokba, (1perc+) elmondások alapján.
-
GAgyiXyXy
aktív tag
Volt itt ma szó a szimpláról. Én szimplázok ha egyedül iszom a kávét, napi 2-3 az tuti szimpla. Ezzel az új csúszkálós ims-el
Palmtamp nélkül ezzel a szűrővel nehéz, nagyon figyelős.
Parcinak igaza van, más vele a kávé. Nem rosszabb/jobb. Viszont kizárólag nyitott karral teszem, mert nincs szimpla csőröm és dupla csőrrel nincs, vagy alig van crema. Crema meg nekem kell, még ha szar is
Anélkül lötty számomra, nem presszó.
Más: kaptam egy ilyet, jó barátomék erre esküsznek kinn németben.Pavonival tolják, ez a napi kávéjuk. Küldtek is.
Úgy féltem tőle mint ördög a tömjénfüsttől. 80-90% robuszta...szinte fekete. Nem szeretem a robusztát, mert még nem ittam jót. Mondjuk évek óta nem is ittam.
Őrölve viszont nem fekete, gyönyörű barna mint egy közepes pöri. Ízre is teljesen rendben, semmi keserűség, enyhén csokis, de olyan sima, selymes, hogy csak na. Nagyon egyben van, teljesen vállalható kávé. Sosem gondoltam, hogy létezik ilyen robuszta is.
Nem is ajándékoztam tovább, pedig mikor megláttam, mondtam magamban viszem be a melóhelyre ott majd megisszák. Nagyon kellemes csalódás volt. Marad, reggelenként majd elfogy.
Normál körülmények között ilyen kávét nem is kóstoltam volna meg(ilyen az előítélet). -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Presszóra PY-cal próbáltam, specialty presszó most pont nincs itthon.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Presszóval is próbáltad?
-
tariattila
veterán
válasz
fragola.6035
üzenetére
tényleg klassz 'sor'....
más: pár napja írtam egy mailt...
alkalomadtán írnál rá? köszi! -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Nem tudom, de olyan finom filtereket iszok vele, mint mással soha.
-
Peti...(16v)
tag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Mitől olyan különleges egy EK? Nem lehetne reprodukálni? Végülis “csak” egy precíz szerkezet, egy jó kés meg egy motor, nem?
Úgy értem, hogy ezek a tulajdonságok megvannak sok más őrlőben is, ez mégis kiemelkedik közülük. Mi lehet ennek az oka? -
sublett
tag
sziasztok, ha ez egy 2006-os GC, akkor miét nem látom a mágnesszelep kivezető csövét?
-
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
Eladnám 2x használt tejkiöntőm ha érdekel valakit!
Motta Europa 350ml.
5e
https://www.kephost.com/images/2018/02/23/motta_europa.jpg -
coxymaxi
csendes tag
válasz
leslie76
üzenetére
Köszi skacok a választ. Sejtettem hogy ez lesz. Mármint hogy nem egyértelmű lesz a válasz, sajnos.
Amatőr módon, minimális eszköz igénybevételével (nem több százezres hőkamerával) hogyan tudnám viszonylag pontosan megmérni a kilépő víz hőmérsékletét?
Mert végülis úgy is az a lényeg... -
neducsinm
csendes tag
hát végülis én is ezt mondtam....

Mondjuk részemről a sötétebbre pörkölt vs világosabbra pörkölt nem a klasszik olasz robusztas kévé és mondjuk a Casmo vonatkozásában jelentkezik... sokkal inkább pl Paljoc mester kicsit sötétebbre pörkölt SO kávéi (amik nálam gyakorlatilag a folyamatosan fogyasztott kávék) és az itt-ott vásárolt nagyon specialty egész világos pörkölésűek, amikben lehet nagyon eltalált ízeket felfedezni, de benne van a nehezen kezelhetőség rizikója is. -
neducsinm
csendes tag
-
citromlé = savanyú, szén = keserű. egyik íz sem való egy jó eszpresszóba, akármilyen hullámos. van persze olyan, aki annyira nem csípi a savakat, hogy neki minden "citromlé", ami savas egy kicsit, de itt a topikban szerintem elég jól meg tudjuk különböztetni ezeket. egy kávé lehet savas, ha mellette van természetes édessége. ha savanyú, akkor viszont hibás. ugyanúgy lehet csokis, pörköltes, mogyorós, nugátos, ha közben ugyanúgy van saját édessége. ha keserű, hibás.
-
csab001
tag
válasz
neducsinm
üzenetére
Igazából alapvetően a kérdésem nem is erről szólt, csak valahogy elkanyarodtunk ebbe az irányba. Egyáltalán nem volt cél világos kontra sötét vitát generálni, lévén ennek nincs is értelme. Mint írtam, ízlések és pofonok, ki az egyiket szereti jobban, ki a másikat. És ez így is van jól... 🙂
Viszont, ha már itt tartunk, az érdekelne technikai értelemben, hogy a világos elkészítési módja, miért nehezebb? Mi az amitől nagyobb odafigyelést igényel és könnyebb elrontani? Én is találkoztam már ezzel, sőt, nemrég bontottam egy világosabb yirgát, amivel vannak problémáim. Azt írtad, ezt már többen is kifejtették, de nem olyan rég óta figyelem a fórumot és még nem találkoztam a témával... -
Csápájev
őstag
Ha a zsebemben lenne az a pénz,amit rosszul pörkölt kávékra költöttem...
Volt olyan pörkölő akitől hárman rendeltünk, mindhárman küzdöttünk a kávékkal, míg végül Bazsee írt nekik,hogy ez bizony hibás pörkölés. (hármunk közül csak ő pörkölt otthon kávét, ő találkozott ezzel a hibával).
A pörkölő visszakérte a kávékat és visszaadta a pénzt.
Az is beszédes,hogy nem újat küldött helyette...Rengeteg speciality helyet próbáltam már, rengeteg drága kávét.
Mikor a legprofibb pörkölők, legjobb kávéja a legjobb gépparkkal is olyan lesz,hogy inkább fórumtárssal együtt kiöntjük, akkor azért felmerül bennem,hogy mennyire hóbort, divat ez a világos pörkölés
10ből kilenc helyen nem ízlik presszóként a világ pörkölésű kávé.
Ebből mondjuk nyolcszor baromira citromlé érzésem is van.
Aztán jön két hely,ahol egész jó.
Nagyon ritkán pedig egy "húdebaromijó" érzés.
Tamp and Pullokban nem szoktam csalódni, és legutóbb Madalban volt ez a húdebaromijó filing. -
-
kaligula
tag
Szerintem a "citromlé" és a széntabletta is létező dolog, nem csak fikázásként él. Vannak egyszerűen túl világos pörkölések, amiből számomra értelmezhetetlenül savanyú presszó készül, btw ittam ilyen gésát is. A széntabletts pedig szintúgy létezik jó pár helyen. De mindegy is, milyen a típusú a pörkölés, ha - ízlést félretéve - rossz.
-
cotagg
tag
válasz
mdav88
üzenetére
Valóban a Rómerben komoly gépparkot hoztak össze. Mikor oda jutok általában nem a kávézás a fô csapásirány... Egyszer ittam csak eszpresszót, nincs sok emlékem róla, csak annyi, hogy meglepetésemre felfedeztem benne olyan aromákat, ami nem jellemzô a legtöbb helyi egységben.
-
And06
aktív tag
válasz
neducsinm
üzenetére
nem kéne hitvitát inditani. van aki a sötétet szereti, van aki a világosat. mind2 vonalnak megvan a maga helye, mind2 fajtából van jó és kevésbé jó. legjobb lenne, ha egyik tábor sem nézné le a másikat. az tény, hogy a világos pörkölés érzékenyebb mindenre, de nem ettől lesz jobb vagy rosszabb. szóval a "citromlézés" ugyanolyan lenézés számomra, mint a "széntablettázás".
u.i.: ezt most nem kifejezetten neked szánom, hanem általánosságban mondom.
-
cotagg
tag
válasz
mdav88
üzenetére
Én Gyôrben ezeket tudom, de egyiket sem próbáltam:
https://www.facebook.com/gyorkavevilag
https://www.facebook.com/Szomszed.Gyor/Ha minden igaz az utóbbi srácok csinálják a Hungarian Barista Academy Győrt.
Illetve van a Kapucziner természetesen.
-
neducsinm
csendes tag
válasz
csab001
üzenetére
Ezzel a kijelentéssel, és azzal, hogy felkorbácsolta a vitát a világosabb vs. sötétebb pörkölésű kávék közötti minőségi sorrendről, egy fontos dolog viszont elveszett. Mégpedig, hogy igenis a világos pörkölésű kávék között vannak igen nyűgős, nehezen elkészíthetőek. Sőt megkockáztatom a világos pörkölésűek általában kényesebbek mindenféle elkészítésbeli hibára. És itt nem csak arról van szó, hogy elveszik e a "lényeg", vagy pártucat aroma, hanem arról, hogy konkrétan ihatatlan, crema nelküli híg löttyöt kapunk.... Persze ennek a fizikai okairól írtak már sokan...
-
norkov84
tag
válasz
coxymaxi
üzenetére
Ezt így nehéz megmondani, gépfüggő: kinek hol és hogy van bent a K-elem, milyen PID, van-e rézcső/szigetelés stb.
Nekem pl. 105°C PID, 89°C-os fejhőt/kilépő vizet eredményez, ami csapolás végéig további 2°C-kal emelkedik. Én ezt használom a choco madness és hasonlókra, de ugye kinek hol ízlik, milyen örlő... -
elkezdtem használni a qm 0650-et. qrva komoly kis dög, de azért az egyértelmű, hogy az űrgaggia lesz a gép, bármilyen jó is ez, van annyira hangos, zaccos és kényelmetlen, hogy tudjam biztosra. ezzel együtt, ha nem lehetne semmilyen tuningot használni, eléggé elöl állna a hierarchiában.
-
na, húzzunk most egy vonalat, és légyszi innentől az ilyen jellegű figyelős, értelmezős, olvasós, egymást véleményezős off dolgokat felejtsük el, ne legyenek. ha valaki félreért, megjegyzés nélkül is lehet pontosítani, hogy mire gondolsz és sokkal jobb lesz neked is, másoknak is, mintha elkezdünk azon lovagolni, hogy ki hogyan olvas és mit sérelmez. ezeket az off dolgokat innentől gyomlálni is fogom, ezt most csak magyarázatként írom.
a kávéról és a körítéséről beszéljünk, ne egymásról!

-
-
WiZARD
veterán
válasz
kaligula
üzenetére
Értem, köszi. Azért LM neve se rossz

jelenleg így állok:
Eddig Strada MP-n gondolkoztam, de rájöttem hogy szép a manuális kezelés, és ezért elvben jobb kávét lehet vele csinálni, de pont emiatt sokkal több odafigyelés kell. Amihez vagy több ember kell a pultba, vagy kisebb forgalom, és fontos hogy olyan barista legyen aki tényleg mindig figyel erre... Eleinte amíg én állok ott, addig figyelnék rá, és a nyilván a forgalom se lenne túl nagy az első naptól. De ha beindul, és ha felveszek valamit, akkor félek, hogy ez a rész veszélybe kerülne.
A Black Eagle jóformán full automata, ha be van állítva onnan kezdve a baristának nincs több dolga mint betenni a kart az őrölt kávéval, és nem kell méregetni, stopperezni...
Erre ott a lehetőség az LM egyéb gépeivel is, ott a volumetrikus mérés. (vagy +1600 EUR az auto brew ratio-hoz a mérleg). Bár a volumetrikus mérés meg a szűkített keresztmetszet miatt a forgalmazó szerint gyengébb kávét eredményez, mint a full manuális.Olasz pörkölésű kávé nem lesz, csak világos.
-
-
sublett
tag
a helyzet az, hogy korábban volt Fragolának egy fél mondata amiből én azt vontam le, hogy a használt daráló azért veszélyesebb terep, mint egy haszbált kávégép, mert ha gallyra van vágva a csapágy, akkor többe kerül a leves mint a hús.
Nem vagyok én még home barista sem, sőt én nem is kávézom (helyette tea, oda nem kell nagy gép, de egy normál jixing kanna is simán 40+ rongy, a teáról nem is beszélve, tényleg PID-elt már valaki vízforralót?
) feleségem viszont szereti a jó presszót, ezért van egy PID-elt GC, ehhez nem jó a jelenlegi kézi Zassenhaus Espresso örlő, mert macerás, hosszadalmas és szemmel láthatóan mozog a tengelye használat közben).
Nagyon nagy a valószínűsége, hogy veszek egy Graef CM702-est, de mielőtt meglépném gondoltam teszek egy informálódó kört a használtak felé. (jól tudom, hogy a graf karba örlős, az, de nem adagolós?) -
coxymaxi
csendes tag
Sziasztok!
PID-es Silvia tulajokat kérdezném, hogy nagyjából milyen hőmérsékletre van állítva a gép?
Sötétebb pörkölés, de nem olasz. (Nálam kazánhőmérsékletet mér, az is érdekelne.)
Köszi! -
manio
újonc
-
manio
újonc
válasz
Bazsee71
üzenetére
Aki viszont hozzáfűzött valamit ahhoz, amit Keresztapper valaszolt Rush77 sztorijára. Látod, én figyelek.
(Végig nem a precíziós mérésről volt szó. De ezt minden résztvevő tudja. Te is. Látom, hogy még mindig böki a csőrödet, hogy szóvá tettem, hogy elnéztél valamit. Kár. Szerintem béküljünk ki.)
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Milyen NAS-t vegyek?
- Milyen videókártyát?
- OLED monitor topic
- Okos Otthon / Smart Home
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Polgári repülőgép-szimulátorok
- Képregény topik
- További aktív témák...
- Philips Sonicare Diamond Clean HX922W ultrahangos elektromos fogkefe + fogkefék
- ÚJ könyv: Rafal Kosik - Cyberpunk 2077 Nem véletlen
- Új könyv: Harrari: Sapiens Rajzolt történelem
- Decathlonos 43-as boxcipő, alig használt, hibátlan állapotban
- Szinte új, ABUS AirDrop MIPS sisak (szürke-zöld) L-XL eladó!
- GYÖNYÖRŰ iPhone X 64GB Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3586
- Full Prémium! Gamer PC-Számítógép!Rog Maximus XII! I9 10850K / RTX 3080 Suprim / 32GB DDR4 / 2TB SSD
- Dell Alienware AW3423DW 34 QD-OLED Gaming Monitor 27% ÁFÁS
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- iPhone 17 256 GB Levander - Bontatlan !! www.stylebolt.hu - Apple eszközök és tartozékok !!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

Én feladtam a küzdelmet, egyre bénábbakat öntök...