Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- GoodSpeed: Mutasd magad topic!
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Mi ez a pici videókártya? AMD E9173 teszt
- Intelligencs: Karrierváltás - Első rész
- Andras-G: Az internet veszélyei [2. rész] - Facebook Marketpalce
- Gurulunk, WAZE?!
- Klaus Duran: RCS
- Yutani: 20 év a Prohardveren
-
LOGOUT
Ez a KOMOLY kávé topik. Kérjük, olvasd el az alábbi téma összefoglalót!
Új hozzászólás Aktív témák
-
soldier2
őstag
válasz
Csápájev
üzenetére
De igen, állj ki olyan dolgok mellett amiben élen tudsz járni úgy, hogy lemondasz róla, és ez a lemondás neked "fáj" még ha nem is fizikai értelemben. Különben annyira hiteles a dolog mint pl Di Caprio.
Én ezzel azt hiszem elmondtam amit akartam a témában, szívesen diskurálok tovább privátban bármelyikőtökkel
-
Csápájev
őstag
Egyrészt én nem csak ez ellen a kizsákmányolás ellen szoktam hangoskodni.
Másrészt nem érzed az ellentmondást abban,hogy ha valaki bármilyen igazságtalanság ellen felemeli a hangját,akkor jössz,hogy kioktasd ez mennyire álszent dolog, ugyanakkor következő hozzászólásodban már az az érv,hogy csak egy dolgot pécézett ki az illető .
Tehát egyfelől ne álljunk ki semmiért, mert álszentek vagyunk, másfelől álljunk ki mindenért, különben álszentek vagyunk.
-
feketeöves kávészakmázóktól szeretném kérdezni, hogy vajon van-e arra vonatkozóan valami laboros mérés, konszenzus, hogy mennyi a savtartalma egy világosra pörkölt citromlének és mennyi egy "szénbányának"? érzésre mindkettő savas, de a citromlé sokkal savasabb -- sajnos nekem komoly küzdelem egyáltalán kordában tartani a gyomrom, így ha klasszikusabb vonalból kétszer annyit bírok fogyasztani (vagy egyáltalán bírok fogyasztani), akkor az elég nagy érv és inkább átállítom az ízlésemet

-
válasz
Csápájev
üzenetére
engedd már el

és igen, rohadt hiteltelen, ha egyszer csak hangoskodni kezd valaki egy konkrét, kipécézett kizsákmányolás ellen, hatalmas hisztisót levágva. olyan, mint amikor leonardo dicaprio egy 25 ezer lóerős luxusjachtról aggódik a klímaváltozásért. röhejes.
ámde, zárjuk le a témát.
-
adp
őstag
Kezdi uncsi lenni ez a sok off ami a kopibol notte ki magat....
Norkov: valoban alacsonyabb a tav, szten azert mert a classicnak joval nagyobb a csepp talcaja. A classicon a merleg es a kapus bogre kofolyos karral baromi kenyelmetlen, ugy kell ala beszenvedni
-
Csápájev
őstag
válasz
norkov84
üzenetére
Szilvián én is sokat filóztam,tetszik a gőzgombja

Aztán osztottam szoroztam és nekem nem éri meg rááldozni. kb 150 egy szilvia, használtan sem sokkal olcsóbb. Akkor abba még kell egy felsőszűrő csavar átalakítás mert kilóg. Rézcső, PID,szűkítő stb. Mindjárt 180nál vagyok. a GB-t meg tuninggal le lehetne adni mondjuk max 90ért. Nem éri dupláját a Silvia,szerintem.
Classikra inkább megérné,de az meg lényegében szinte ugyanolyan,mint a baby
Sőt,nekem a fehér baby jobban tetszik. -
Csápájev
őstag
válasz
soldier2
üzenetére
Akkor ezen logika alapján ne álljunk ki semmi mellett,hisz az én pólómat is kínában gyártják, a telefonomat is óránként 10 centért rakják össze az ebédemhez a rizst rabszolgák boronálják?
Kész,akkor innentől kezdve érvénytelen a véleményem kizsákmányolás témakörben?
Minimum hegyi remetének kell lennem,hogy bármi ellen felszólaljak,különben farizeus vagyok? -
Deadzone41
őstag
válasz
norkov84
üzenetére
GC alá bögre nem fér, a klasszik 2.5 decis üveg kávés pohár fér be alá max, legalábbis dupla kifolyóval (nem a röfissel). Mérleg a kapucsínós poharak alá se szokott beférni, ha ez szempont. Neten van hozzá 3D nyomtatható alacsonyabb csepptálca, de így vesztesz a cseptálca méretéből, és kicsit bután is néz ki.
-
soldier2
őstag
válasz
Bazsee71
üzenetére
Az, aki ezer dolog közül kipécéz egyet és fennen hirdeti annak felsőbbrendűségét, miközben számos hasonló jellegű (akár súlyosabb) dologban becsukja a szemét, mert az azokkal összefüggő előnyöket túl macerás lenne feláldozni (egy kicsit tehát mindannyian azok vagyunk ha elég mélyre ásunk). Az esetre lefordítva a Kopi Luwak még belefér, mert nem is finom, drága is meg hamisítják is, de pl leszarjuk, hogy a márkás cuccaink hol és hogyan készülnek, csak legyenek minnél olcsóbbak. Persze azt az oldalát is értem a dolognak, hogy valahol el kell kezdeni, és jobb kicsiben.
-
norkov84
tag
Sziasztok!
Kicsit tanácstalan vagyok, és szeretnék más nézőpontot, véleményeket meghallgatni az alábbi dillemmában.
Jelen gépparkomban egy PID-elt, rézcsöves, réz vízterítős, FoT OPV-s GB szolgál lassan 2 éve. Tök jó kis gép, bár a szűkítő, tágulási, és vízhozam- / nyomásszabályzás beépítése még rajta szerepel a listámon. Viszont a gép "vázával" nem vagyok 100% elégedett: műanyag ház, "nyomógombos" gombok.
Elindult a vezérhangya bennem, mi lenne, ha egy fullos GC-m vagy Silvia-m lenne inkább: mindkettő szebb, acél vázas, tartósabb gombok vannak bennük stb. Tanácstalan vagyok azonban, hogy a Silvia megéri-e a felárát (használtak is 400 EUR körül vannak), jobb/masszívabb-e annyival a GC-nél?
Napi kb 2-4 dupla fogy nálunk, tej nélkül, így a gőz része nem fontos. Tejes ital csak vendégek esetén érdekes, de arra a french-press jellegű megoldás is bőven OK. Ami még fontos infó, hogy hosszú kávé/kapucsinó esetén magasabb bögrébe szoktam csapolni, és úgy látom szemre a GC-nél talán kisebb a kar és tálca közti távolság.
Ezt valaki le tudná mérni nekem GC-n és ha van Silvia tulaj, esetleg ő is?Próbáltam visszakeresni korábbi hsz-ok közt, GC vs. Silvia témában, megnéztem a korzós összehasonlító videót is, de csak összekavarodtam

Mi egyéb pro és kontra áll a két gép között?Az örlő jelenleg egy Eureka Mignon, de távlati terv egy Fragola-féle fehér SJ lenne, ha lesz gyári kinézetű (E) tölcsére hozzá

Segítségetek előre is köszönöm!
-
-
sz.zs.
őstag
-
Koczó93
őstag
Valaki próbált már Brikkába Ims szűrőt?
-
cotagg
tag
válasz
norby_42
üzenetére
Nálam csapolás után a fejhômérséklet szép lassan visszaáll a stabil üzemi hômérsékletre (hûl), ami úgy 10 fokkal kevesebb, mint amit csapolás közben mérek. Ez egy millenium gép (2016-os), lehet, hogy a pre milleniumnál másképp mûködik, mert ott a fejet a gôz melegíti elô, nem a víz. De ott is nehezen értem mitôl melegedne tovább a fej, meg meddig... Elméletileg a pressurestat feladata, hogy ezt szabályozza. Vagy olyan géped van, amiben még nincs pstat?
[Szerk] Megvan, a te géped 80-as évek eleje, jól rémlett. Az valószínûleg egész máshogy mûködik akkor. Meséld majd el légyszíves, ha gépközelben leszel.
-
kaligula
tag
Üdv! Bár így karácsony után kimerülnek a tárcák, de ha valakinek van kedve csatlakozni egy Eureka Mignon rendeléshez, szóljon. 250 euro lenne kb.
-
Csápájev
őstag
Ebben az akadémiai vitában kétféle érvelés csap össze.
Az egyik oldal érvei:
Állatkínzás- ne támogassuk, hamisítvány- emiatt nem létezik az a magas minőség, amiről a Kopy Luwak esetében beszélnek.Erre a túloldalon sokkal több ellenérv gyülekezik,de egy se azzal száll vitába, amit a mi mondunk.
Egyik se azt állítja, hogy ne lenne állatkínzás vagy ne lenne hamisítvány. Senki sem állítja, hogy csúcsminőségű lenne.
Nem,ezekre nem reflektál senki.
A ti oldalatok érvei: A rabszolgakat nem sajnálja senki, alszentek vagyunk, a kedves vevő igenyei a fontosak. Stb.
Ráadásul két hete még azért bsztal le, hogy egyáltalán hogy feltételezhetem azt, hogy speciality kávéval foglalkozó emberek kopy luwakot kóstolnak. -
cotagg
tag
válasz
von toth
üzenetére
1996 és 2006 között használták a teflon dugattyút, elôtte és utána rézbôl készült. Ha teflon dugattyú van a gépben érdemes rézre cserélni, nem nagy összeg és csere kompatibilis. A teflon idôvel deformálódik és eltörik, állítólag hôstabilitás szempontjából is problémás.
Leírva bonyoltulabb a használat, mint amilyen a valóságban. Van egy tanuálisi folyamat, de ahogy rutinná válik vele a kávékészítés nagyon magától értetôdôvé és egyszerûvé válik.
-
válasz
Csápájev
üzenetére
ja, hogy olvastál egy indexcikket? akkor tuti, hogy 100%-ban képben vagy

viccet félretéve: itt egy szervezett cuppingról volt szó, nem arról, hogy te fogyasztóként hogy döntesz valamiről. én sem veszek 3-as kódú tojást, de lehetőleg 2-eset sem, házit meg igen. de iszom kávét, meg csinálok egy csomó mindent. amit nem csinálok, az az, hogy kihirdetek egy koffeinrandit, aztán lefújom, mert előző este rájövök, hogy a kávét rabszolgamunkában szedik. remélem így már érthető.
-
cotagg
tag
válasz
levior
üzenetére
Szerintem ez alapvetôen két külön dolog. Amit linkeltél az egy "egyengetô", ami inkább arra jó, hogy sima, vízszintes felületet készítsen elô a tömörítéshez, a pogácsa mélyebb rétegeiben nem csinál semmit. A drótos megoldás a szemcseeloszlást egységesíti, pl. megakadályozza, hogy a fine részecskék megüljenek a szûrô aljában a durvább darabok meg a tetején, ami a kioldódás szempontjából nem szerencsés. Hát legalábbis ez az elmélet

-
cotagg
tag
válasz
von toth
üzenetére
Bekapcsolva kell használni. Kikapcsolás után nagyon gyorsan visszaesik a nyomás és így nem jut elég víz a fejbe.
Az az általános tapasztalat, hogy egymás után 2 adag kávét el lehet vele készíteni. Bár az elsô kávé elkészítése után a fejhômérséklet jelentôsen megnô, mégsem fogja megégetni a kávét. A nagytömegû rézfej még ilyenkor is kellô mértétkben vissza tudja hûteni a kazánból érkezô 120-130 fokos vizet.
Persze azt is megteheted, hogy az elsô kávé elkészítése után kikapcsolod a gépet 5 percre, majd visszakapcsolod és pillanatok alatt eléri újból a szükséges nyomást. Illetve két adag között szokták még a nyakrészre rakott vizes törölközôvel hûteni a fejet.
A rendszer úgy mûködik, hogy a kazánban lévô vízet felmelegíti 120-130 fokra. Ez szép lassan átmelegíti a fejet. Amikor feltolod a kart a forró víz kitölti a fejet, ami rögtön vissza is hûti az ideális hômérsékletre. Azt kell kitapasztalnod, hogy mi az a fejhômérséklet, amikor érdemes a csapolást megindítani (mikor tolod fel a kart). Ez némileg eltérô érték lehet minden készüléknél. Függ a gyártás évétôl (fej méret, réz vagy mûanyag duggattyús stb), meg attól is, hogy a fejen hol méred a hômérsékletet (hátul a nyak közelében értelemszerûen jóval magsabb, mint az elülsô részen).
-
levior
csendes tag
Disztribúció a téma? Én egy ilyet használok a Motta-tól,
20 eur az ára és nagyszerűen egyenlít. [link] -
titusz248
csendes tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Pl.: autó fékbowden?

-
cotagg
tag
válasz
von toth
üzenetére
Igen szörfözni kell. A fejen ajánlott mérni a hômérsékletet (önatapadó strip vagy valami digitális hômérô rögzítésével). Kitapasztalni, hogy milyen fejhômérsékletnél érdemes a csapolást elindítani és ahhoz ragaszkodni aztán.
Illetve ha nagyon régi a gép, akkor elôfordulhat, hogy a gép alján lévô pressurestat nem a megfelelô állásban van, akkor azt lehet állítani, de ténlyeg csak ha muszáj és tudod mit csinálsz.
-
cotagg
tag
válasz
Peti...(16v)
üzenetére
Én is használtam ilyesmit, egész jól mûködik, de a Londinium toolja jóval vékonyabb fémeket használ, sokkal jobb a 'hatásfoka'. Gitárhúrokat használnak mostanában sokan, én nem próbáltam, de érdemes lehet:
-
-
Bazsee71
őstag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Szerintem teljesen felesleges ennyire kitekerni a témát. Többször én sem fogom leírni, mert valamiért nagyon nem akarjátok befogadni a lényeget.
Gondolom az utolsó komment után mindenki kidobta a mobiltelefonját, majd utána a számítógépet/laptopot is, mert szegény kínai/koreai gyerekek egy tál rizsért szerelték össze... -
Mano66
senior tag
Nem tudom valaki csinált már ilyet?
Hagymatű újra gondolva wdt tűvé.
Mind ezt ~380 Ft ért.
-
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Egy hete vettünk egy ilyen Etióp Yirgacheffe-t. (kotyogósra darálva, közepes pörkölés). Valami nagyon durva szilvás ízvilága van. Igaz savanykásabb is mint egy Sidamo, de szeretjük ezt is. Párom nagy kedvence most. És ez szilvás ízvilág nem olyan mint amikor mondják hogy érzik a lemenő nap sugarainak ízét, meg a déli lankák frissességét.
-
von toth
tag
2 kérdésem lenne
Az europiccolán hogy lehet hőmérsékletet állítani? Szörfözni kell vele? Mik a tapasztalatok? (Ezt azért kérdezem, mert szeretnék szépen lassan átállni egy olyan rendszerre, ahol nem kell kétévente szerelgetni, max tömítőgyűrűket, vagy fűtőszálat cserélni, de azért normális legyen a minőség)
a második;mivel a tököm kezd tele lenni a graeffal szerintetek az ibertal challenge egy tartósabb őrlő vagy nincs lényegi különbség?
-
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Jelenleg MO-n kb. 10$ a létminimum, amit a lakosság 36% nem ér el. A minimál nyugdíj kb. napi 2-3$ !!!Lehet élni belőle? Lehet, mert sokan csinálják...Tegyük össze a kezünket, hogy nekünk megadatott, hogy nem napi 10$-ból kell ÉLNI.
Hogy ON is legyek: örüljön, aki frei kávét kapott karácsonyra!!! Komolyan írom, mert a latin negyed ízesített(bűzösített) kávéjához képest az egy felüdülés, ezzel a kávéval vallatni lehet!!
Íme:
Volt egy fahéjas szilvás is, borzalom. De hála az égnek azért aki figyel rám az tudja mi kell nekem
Öröm az ürömben, nagy a fejlődés, tavaly még kaptam daráltat is, idén már csak szemeset. Szemesnek áll a világ
Na majd jövőre...a jószándék adva vagyon...
A yirga-t szemlesütve fogom kóstolni, gondolván az etióp kávérabszolgákra....bár 5$-ból ott meg lehet élni....már ha van 5$...(na ez elég bunkó és álságos volt). Remélem nem verem ki senkinél a biztosítékot, nem az volt a célom. -
Csápájev
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Láttam már pár sertéstelepet.
Persze biztos vannak szörnyűek, vagy ketrecben tartott tyúkok stb. Nem is szoktam olyan tojást venni, ami ketreces tartásból származik.
A kereskedelem persze igazságtalan, viszont a fizetés csalóka. Van ahol napi 5 dollár elég arra hogy megéljenek belőle. -
Bazsee71
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Nagyon hosszú ez a lista, de itt nem erről van szó.
A magyar kávés társadalom élvonalából valaki kopi cuppingot szervez, mikor pontosan jól tudja, hogy a minősége sem csúcs, az eredete bizonytalan, és a "feldolgozása" is hagy kívánni valót maga után. Ilyenkor hol a szakmaiság, a specialty képviselete? -
fragola.6035
aktív tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Ha látnál egy átlag spanyol, holland vagy akár magyar sertéstelepet, lehet, hogy azt gondolnád, hogy milyen jó soruk van a
cibetmacskáknak.
De a libamájat, vagy kacsamájat se vette még le egy séf se az étlapról, pedig azoknak tényleg nincs jó soruk.
Szerintem fontosabb ettől, hogy félrabszolgák szedik a kávét napi 5 dollárért. Nyugat-Európai kereskedők megveszik a termelőtől kilóját 7 dollárért, aztán itt Európában a spec. pörkölőknél már 50 dollárért veheted meg. -
törölt tag
válasz
Csápájev
üzenetére
A buta modern világjáró odamegy Etiópiába, elájul, hogy a kávé amit előtte pörkölnek egy kampós vasdarabbal kapargatott vaslapon, törnek apróra egy mozsárban és egy cserép köcsögben főznek ki, a világ legjobb kávéja. Kicsordul a könnye, katarzist él át, borzongva döbben rá az egyszerűség nagyszerűségére.
Aztán hazamegy és hogy nehogy bármi is hasonlítson a bevált módszerhez amit egy mackónadrágos etióp asszony bármikor prezentál bármelyik kunyhóban, nekiáll steril krómacél hőszondás laptopos automata pörkölővel és PID-es nyomásprofilozós rézbojleres naked karos kávéfőzővel reprodukálni a tökéletes kávét.
Jól van ez kitalálva.
-
Bazsee71
őstag
-
Csápájev
őstag
válasz
GAgyiXyXy
üzenetére
Sosem értettem a bűncselekmények relativizalasat.
Most akkor a tolvajokat felmenti, ha van aki többet rabol? A bankrablókat meg azért ne tartsuk bűnösnek, mert azért mégsem gyilkosok...?
Nem állapodhatunk meg abban, hogy ami bűn az bűn?
Én egyébként a rabszolgákat is sajnálom és elítélem mások kizsákmányolását.
A cupping ötlete több szempontból sem jó.
Mondjuk a leglényegesebb, hogy ezeknek szerintem 99 %a hamisítvány.
A vadon élő cibetmacskák ürülékből származó kávé elvileg azért kiváló minőségű, mert a macsek a legfinomabb falatokat válogatja ki. Az erre épülő ipar viszont ketrecekben tartja az állatokat és úgy eteti. Azaz elvész a lényeg.
Innentől kezdve miről beszélünk? -
GAgyiXyXy
aktív tag
válasz
Csápájev
üzenetére
Hmmm..
Ez szerintem(vélemény!) így eléggé álszent dolog. A cibetmacskát sajnáljuk, de a kávéültetvényeken dolgozó modern kori (jobb esetben modern kori, Afrikában és Ázsiában inkább középkori) rabszolgák felett meg szemet hunyunk...ja, meg a cibetkakiban turkáló emberkék...nekik is biztosan ez volt az életcéljuk és halálra keresik magukat...
Úgy kellett volna, ha már volt kávé ami köré a cupping szerveződött, hogy megkóstolják, leírják milyen és a végén megjegyzik, hogy nem ajánlják azért mert a szegény cibetmacskét még hashajtóval is turbózzák, hogy növeljék a termelést...
Amerikában a kávé ültetvények mennyi őshonos növény és állat kipusztulásával járhat/járhatott az életterük megszűnése miatt? Egy igazi, magára valamit is adó, igazi állat/természetvédőnek messziről kerülni kellene a kávét mint ördögnek a tömjénfüstöt. Tudom, a világ telis-tele van féligazságokkal, amire mindig vannak vevők. -
levior
csendes tag
Halihó. Bpn vagyok pár napig, és otthon felejtettem a kézi darálót (aeropress, v60).

A Király utca (VI. ker.) környékén hol tudnék venni Comandante darálót? Regebben szemezgetek vele, lecserélném az egyik Hariot. Skertont hasznalok stabilizatorral es mini millt (melo/otthon), de filterhez sem elég konzisztens az őrlésük. Szóval, tudna vlki segiteni hol nézhetném meg holnap? -
adik
őstag
válasz
fragola.6035
üzenetére
Szuper, köszi!

Még egy random kérdés ezzel kapcsolatban (amíg nem veszek egy őrlőt): "teljesen" daráljam le, vagy csak daráljam le. Igen, ez nem egzakt így, tudom
-
Koczó93
őstag
Graef örlőnél a tengelynél normális hogy van egy minimális lógás? Nem nagy de van. Tudom azért nem egy Sj

-
BLC
tag
Köszönöm a válaszokat.
handrash: A vízszintezést többször, több "dimenzióban" ellenőriztem. Figyelembe véve a gép önsúlyát, többet nem tudok kihozni belőle. (- ha nagyobb vehemenciával húzom rá a kart, borul a gép -
)PABOTHNK: Meggyőztél, inkább többször megfelelő mennyiséget, mint egyszer felemást. A két luk tényleg közel van így egybe tud menni.

Silent 71: Jó ötlet a hack, csak garancia vesztéssel jár, ha kokányolok. Az Aldi-nál idáig minden garis problémát vevőbarát hozzáállással megoldottak. Így marad a 3 év...
Darálót és GAGGIA CLASSIC-t közeljövőben tervezem, bár itt elindul a fantáziám és Rancilio Silvia lenne a cél, vagy ha nyerek az eurojackpoton PAVONI EUROPICCOLA LUX.
(ehhez játszanom kellene
) -
John3:16
csendes tag
válasz
gpbenedek
üzenetére
Nekem jól működik az IMS felsőszűrő-IMS kosár páros is - bár nálam egyedi kétrészes réz vízterítő van, ami a felső elemmel középre tereli a vizet, majd szétosztja az alsó elemmel (Verti-féle), így az én példám nem általánosítható.
Úgy tűnik, hogy a Reneka szűrő nem szereti annyira az IMS felsőszűrőt (de lehet, hogy csak simán túltöltöttem a kosarat és ezért csatornásodott.)
-
zolko74
tag
válasz
Deadzone41
üzenetére
Ha nem akar megindulni, akkor kazán le, és egy megfelelő átmérőjű csővel kell kiütni belülről. Vigyázz, ne verd szét a gőzcsapot!
-
adik
őstag
Sziasztok:
két kérdésem lenne Bialetti Brikka-val kapcsolatban:
- mennyire kényes az örlemény finomságára,
- mennyire para, ha darálom és nem őrlöm a kávét?
Köszi, Péter -
adp
őstag
nem ez sajnos tényleg szén,szaga is irtó füstüs, egy két szem jó égett is, egyébként megvan a helye a finom! klasszik kávénak,de az nem ez a fajta pörkölés mert ez tényleg irtó szar és büdös.... párom szüleinél automataba általában rome espresso vagy la piazza van robis de 1 cukorral simán megiszom, még jól is esik pedig ezek sem világos pörik. Igaz magamnak otthonra nem venném egyiket sem, de az átlag felett van mind2
-
törölt tag
Sajnos akkor ebből nem lesz naked kar

Azért elég közel van a két lyuk, egy csészébe betalálnak. Kétszer kell főzni az igaz, de ahogy látom, 7-8 grammnál úgyse fér több a kosárba, vagyis nem érdemes kétfelé osztani.Sok időt el lehet tölteni a kávé tökéletesítésere, lehet hogy van értelme még itt a fröccsöntött dzsungelben is utakat keresni, ahogyan a legszegényebb etióp kávéfőző asszony is kitapasztalja, mikor kell rálegyezni a parázsra, hogy a kávészemek első reccsenés utáni többlet hőigényét biztosítsa.
-
Silent 71
csendes tag
válasz
novi68
üzenetére
Szia!
Az ipari Rancilio, de még Faema kar is teljesen jó hozzá!
Sőt,, felmegy még rá, az E61 kar is (pld.naked) !:-)
Legolcsóbban sztem az Expolygonban kapsz, vagy itt:
http://www.gevkft.hu/pages/alkatreszkat.php
Ha pedig mindenképp gyárit szeretnél, akkor itt kapsz hozzá:
http://kavegepbolt.hu/spd/1165030/Szurotarto-2adagos -
adp
őstag
én egy frei brazil santost kaptam, botrányos szar, döglött, persze nem számítana semmit se ha friss lenne mert szén de komolyan olyan fekete és olyan olajos, hogy konkrétan nem vitte a ZM kés.... durvítottam és úgy kijött a darálóból, a lefolyás olyan tipikus döglött, az íze undorító főles szénízű...... én nem értem azt ki az aki boldogan megveszi és issza, 125g van vagy 1400-1500.... vicc az egész a csomagolás meg no komment...
-
BLC
tag
válasz
üzenetére
Köszönöm a válaszod!
Én is a tamperolásra tippelek. Mondjuk nem butából csinálom, további tippem a kávéőrlemény...
Amit tanácsoltál jó ötlet, mire leírtad el is kezdtem, (egy rugóra jár az agyunk) de nem megoldható. A kosár aljából, ha kiszedek minden crema fokozót, akkor hézagolnom kell. és nem lesz jó a tömítés.
Így marad ami van, és gyűjtök egy GAGGIA CLASSIC-ra. Erre, úgy is 3 év aldis garancia van.
-
törölt tag
Régen Ariete karost nézegettem, gondoltam majd jól kiszedem a műanyag biszbaszokat a kar aljából meg minden felesleges cuccot a kosár aljáról, friss (és frissen őrölt) kávéval, jó tamperolással úgyis megjelenik a crema amit ezek a szűkítők szimulálnak. Bár az a műanyag elosztó az alján nem feltétlenül rossz.
Lehet hogy tamperolástól függ, hogyan csatornásodik a kávé és arra folyik jobban amerre utat talál. Elvileg okozhatja ez a problémát. De lehet hogy inkább túl nagy a nyomás és azért csatornásodik, spriccel a kávé egyik vagy másik irányba.
Én kiherélném és egybe főzném ami a két lyukon kijön (ha nem lehet kiszedni a műanyagot a kosár aljáról). Aztán OPV-t állítanék 9 barra hogy lassú legyen a lefolyás és ne csatornásodjon.
Ja meg PID-elném is...
Dehogy
Új hozzászólás Aktív témák

A topikban szabad hirdetni ezen szabályokkal.
- PlayStation 5
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Sokkal jobb ajánlat lett elődjénél az iPhone 17e
- MWC 2026: Kezünkben a Vivo V70, megvan a magyar ára is
- Formula-1
- E-roller topik
- Vezeték nélküli fejhallgatók
- Autós topik
- AMD off topik: VGA, CPU, APU és minden, ami AMD
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- További aktív témák...
- IKEA Format lámpák eladóak (Egyben kedvezménnyel vihető!)
- Új ASUS Zenbook 14 OLED Ultra 7 155H 32 gb ram 1tb ssd oled pillekönnyű akksibajnok Gari 2027.05
- Ritkaság! Csere-Beszámítás! EVGA FTW3 Ultra RTX 3080 10GB GDDR6X Videokártya!
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE RTX 5080 AERO OC 16GB videokártya garanciával hibátlan működéssel
- Keresünk Galaxy S22/S22+/S22 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

)