Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#28651) tibaimp válasza Raymond (#28649) üzenetére


tibaimp
nagyúr

Uram, ez igen kimerítő és lényegre törő válasz volt, köszönöm! :R :R :R

[ Szerkesztve ]

A tehén egy bonyolult állat, de ÉN megfejtem...| 2016-tól az tuti, hogy az angyalok is esznek babot...

(#28652) Doky586 válasza Lauda (#28650) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

és már a legelején elrontod a beállításokat.. :W

(#28653) Vakegérke válasza Lauda (#28650) üzenetére


Vakegérke
veterán

Szívesen. Használd egészséggel a gépedet. :)

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#28654) Frawly válasza Lauda (#28650) üzenetére


Frawly
veterán

Nincsenek legmegfelelőbb beállítások. Ugyanúgy kell használni, mintha közönséges merevlemez lenne, csak defrag ne legyen, de ezt a Windows magától letiltja. Semmit nem kell kikapcsolni, sem a rendszer-visszaállítást, sem a prefetcht, sem mást. Modern SSD-nél adott esetben az alignálás is mindegy, az újabbak 512 bájtos logikai szektorokat használnak, akárcsak a hagyományos HDD-k. Win7-től felfelé, meg a modern Linuxok telepítői meg particionáló tooljai automatikusan 4K-n alignálják a partíciókat, akkor is, ha nincs rá szükség, mivel ártani sose árt, és minden meghajtóval kompatibilis. Egyedül arról érdemes meggyőződni, hogy AHCI-n van-e a SATA vezérlő, meg megy-e a TRIM, ha a meghajtó támogatja.

Már régen sem volt értelme ennek az SSD beállítások optimalizálásának (kivéve az alignálás és a TRIM), nem lett tőle a meghajtó egy dekával sem gyorsabb, csak paranoiás emberek ajánlották ezeket, hogy az írásmennyiséget csökkentsék, de mára világos, hogy semmi szükség nincs rá, felesleges önszopatás az egész.

A rendszer-visszaállítást, hibernálást, swapot lehet még értelme kikapcsolni, de nem optimalizálás, meg íráscsökkentés miatt, hanem kisebb SSD-ken (60-64 gigásak és az alatt) sok helyet foglalnak, feleslegesen, ha az ember nem használja őket. Nálad viszont 250 gigás a meghajtó, szóval nem kell spórolni a hellyel.

Fél meg egy terán én sem spórolok. Egyedül a kisebbik, linux only gépen nincs swap (nincs letiltva, eleve létre sincs hozva), de csak azért, mert 16 giga RAM mellett nettó felesleges a jelenléte, úgyse használok ki ennyi RAM-ból, csak 8 gigát, a többit a rendszer fogja be fájlrendszerek gyorsítótárazására, meg csináltam egy ramdrive-ot a böngészőcache-nek, hogy ne maradjon parlagon memória :DDD

A másik gépen viszont a linuxos fő rendszer mellett lesz Win10 is játszani, de ott semmit nem fogok mókolni, az SSD-n lesz a swap (8 giga RAM mellett ezt sem sokat fogja használni) és a böngészőcache is. Hibernálást meg egyik gépen sem csinálok, SSD mellett felesleges, néhány mp.-en belül feláll a rendszer, meg a programok is szinte azonnal indulnak, nem nyerni vele sokat időben.

[ Szerkesztve ]

(#28655) konyi79


konyi79
addikt

Sziasztok,
melyiket tartanátok meg a kettő közül, ha egyiktől el kellene válni?
Kingston UV400 240Gb új, 0 használattal, vagy Samsung 840 evo 120Gb ami kb 4 éve működik, 6,22TB írással és 208 nap működéssel SSDOK szerint (92%)?

(#28656) zoltanz válasza Frawly (#28654) üzenetére


zoltanz
nagyúr

Melyik AHCI driver-t ajánlott amúgy mostanában? Microsoft-ot vagy a friss gyári? :R

Lauda

Múltkor elindítottam egy víruskeresést, azzal azért elvolt egy ideig az SSD is, hál isten minden szökőévben kell csak.

Manapság egy előnye van ha nem vagy szegény, színvonalasabb ellenségeid lehetnek

(#28657) Frawly válasza zoltanz (#28656) üzenetére


Frawly
veterán

SATA, mSATA SSD-n az MS-féle alap AHCI drivert kell használni, azzal tuti minden jó lesz, átviteli értékek és menni fog a TRIM is. Ez nem olyan műfaj, hogy minél bikább és spécibb drivert teszel fel, annál gyorsabb. A lényeg, hogy valami közvetítse a meghajtónak szabvány módon az ATA parancsokat. Egyedül az NVMe-s meghajtóknál kellhet spéci driver, azt passzolom, hogy arra milyen jó, gondolom gyártónként van rá megoldás, hogy a saját cache-ük is működjön vele.

Víruskergetést SSD-n még én sem próbáltam, de tuti, ha az SSD elvolt vele egy darabig, akkor az a HDD-nek 1-2 nagyságrenddel még több időt vett volna igénybe.

(#28658) Emperor_ válasza konyi79 (#28655) üzenetére


Emperor_
addikt

Az evo.t. Azt viszont ellenorizd le, hogy a sebesseg problema ami az evokkal volt, jelentkezik e ennel a darabnal.
Tobb firmware frissites jott ki erre tipusra.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#28659) konyi79 válasza Emperor_ (#28658) üzenetére


konyi79
addikt

Köszi, megerősítettél. Úgy rémlett a kingstonok nem túl nyerőek, ebben a gépben meg a méret nem lémyeg. Közben rájöttem ez még nem is evo, a sima 840, ezt pedig még a lassulás probléma sem érinti (CDM is ezt igazolja), szóval a véleményt ez gyanítom nem befolyásolja.

(#28660) Emperor_ válasza konyi79 (#28659) üzenetére


Emperor_
addikt

A Kingstonnak vannak jól sikerült SSDi, az UV400 nem az.
Akkor még jobb a helyzet.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#28661) abdulka1


abdulka1
őstag

Sziasztok!

Bogarat tettek a fülembe, hogy SSD-n nem ajánlott a driver kereső/frissítő programok futtatása. Van ennek valami valóság alapja?

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#28662) Doky586 válasza abdulka1 (#28661) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Se SSD-t, se HDD-t tartalmazó gépről nem ajánlott a driver kereső programok futtatása, de ennek semmi köze a lemezekhez.. :K

(#28663) abdulka1 válasza Doky586 (#28662) üzenetére


abdulka1
őstag

Azért kérdezem mert a win10 által telepített driverek dátuma elég régi, viszont "kézzel" nem mindenhez lehet a legfrissebbet letölteni. A B150 pro lapomhoz chipset drivert nem tudok tölteni, csak egy frissítő programot ami viszont nem talál frissebbet. Kizártnak tartom, hogy igaza legye mert kb 2 éves amit a win felrakott. Másik a Realtek Lan driver, ami folyamatosan hibát okoz, de a pontos típus alapján ehhez sem találok frisset a gyártónál.

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#28664) Frawly válasza abdulka1 (#28663) üzenetére


Frawly
veterán

Az SSD-k nem profitálnak az újabb driverből. Ha nincs a működésével konkrétan gond, akkor hagyni kell azzal a driverrel, amivel most megy, tipikusan az alap MS-tos AHCI driverrel. Esetleg NVMe-hez kellhet a spéci driver.

Ilyen driverkereső progikat felejtsd el, általában adware-es meg malware-es hulladékok. Keresd fel a gyártó honlapját, ott a termék supportos lapján töltsd le a drivert, ha ott nincs újabb, akkor nem létezik rá újabb.

(#28665) abdulka1 válasza Frawly (#28664) üzenetére


abdulka1
őstag

Ez mind OK, de van egy hiba ami akadást okoz a videó lejátszásban. A LatencyMoon, és a DPC Latency checker szerint, a hálózati driver is okozhatja ezért szeretnék egy frisset, de a gyártó oldalán nem találom a pontos típus alapján. (Realtek® 8111GR)

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#28666) magellan2600


magellan2600
tag

Sziasztok!

Adott egy 120 GB-os Kingston SSD, ami folyamatosan fagy. Egy laptopban volt, és indítás után pár perccel minden alkalommal lefagy tőle az egész gép. Kivettem, beletettem egy HDD keretbe, de menteni is csak úgy tudtam adatot róla, hogy 5-6 giga másolása után ki, és vissza kellett kapcsolni a racket, mert kb ennyi adat másolása után folyamatosan lefagyott. Egy rendszer van rajta plusz adatok.

Mellélelem a képeket, amit tesztprogramok mutatnak.



Az adatokat nagy nehezen sikerült lementeni róla, de rendszer telepítése nem megy, mert a telepítés elkezdése után ismét lefagy a meghajtó.
A kérdésem az lenne, hogy lehet még ezzel valamit kezdeni, vagy reménytelen?

A válaszokat előre is köszönöm!

(#28668) Frawly válasza magellan2600 (#28666) üzenetére


Frawly
veterán

Mióta csinálja, csak most kezdte? Lehet a vezérlő halódik, és a kondíció azért tűnik mégis jónak, mert a cellák nincsenek elfáradva, de a kettő két külön dolog. Bár okozhatja hibás SATA kábel, vagy esetleg gagyi tápkábel, tápellátási hiba is. Melyik driverrel hajtod, milyen Windows alatt?

(#28669) Benir8


Benir8
senior tag

Sziasztok!
Ma ezt vettem észre, hogy ilyen magasan méri a hőmérsékletet. :Y
Pedig nem egy rossz laptopom van. Mit tehetek érte? :(

(#28670) magellan2600 válasza Frawly (#28668) üzenetére


magellan2600
tag

Igazából nem tudom mikor kezdte, így kaptam a gépet javításra, hogy ez a baja. A hibás kábeleket kizárnám, mert laptopba, és rackbe rakva is ugyanez a hibajelenség. Hogy melyik driverrel hajtom... Erről annyit tudok nyilatkozni, hogy az adatmentést rackbe téve csináltam, Win7 alatt, viszont rendszert már nem tudok rá telepíteni, mert a Windows telepítő a "fájok másolása" résznél lefagy.

(#28671) dugo_ válasza Benir8 (#28669) üzenetére


dugo_
veterán

Semmit. Nyár van, gondolom odarakták az M.2 foglalatot valamelyik hőcső mellé a zárt térbe, nem tud szellőzni, hűlni.

70°C a legtöbb gyártó által megadott max üzemi hőmérséklet, 60-as maximumok miatt nem fog elromlani.

(#28672) Frawly válasza abdulka1 (#28665) üzenetére


Frawly
veterán

Töltsd le innen. Az ne zavarjon, hogy csak a 8111G és 8111GUS van feltüntetve, szerintem jónak kell lennie GR-hez, azonos gigabites PCIe-s termékcsaládról van szó, ezekhez azonos driver szokott lenni.

(#28673) Benir8 válasza dugo_ (#28671) üzenetére


Benir8
senior tag

Köszönöm a választ.
Nincs közel a hőcsöhöz, max akkumulátor mellett van.
Tehát akkor nem kell aggódnom. :)

(#28674) abdulka1 válasza Frawly (#28672) üzenetére


abdulka1
őstag

Köszi, ezt megtaláltam, telepítettem, de a hiba megvan. Azért kötöm az ebet, mert ha van ez a típus, lennie kellene hozzá meghajtónak is, és már nem nagyon van ötlet.

[ Szerkesztve ]

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#28675) #41133696


#41133696
törölt tag

M.2 NVMe passzív hűtőbordával megtámogatott SSD-hez tudtok aktív hűtést? Lényegében az kellene nekem, hogy akár egy 80mm-es vagy kisebb ventilátor nyomja rá a cuccot, de ne gányul legyen megoldva, hanem úgy tudnám elkézzelni, hogy kártyahelyre behelyezhető, és 90 fokban elforgatható :) Az M.2 helyek olyan szögletébe kerülnek az alaplapoknak, ami nehezen hűthető, mert éppen egyik ventilátor sem nyomja rá a jó időt.

(#28677) abdulka1 válasza #41133696 (#28676) üzenetére


abdulka1
őstag

Szia! Vagy ez? [link]

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#28678) abdulka1 válasza #41133696 (#28676) üzenetére


abdulka1
őstag

Korábban egy passzív VGA mellé ilyet használtam, de nem tudom, hogy elérhető e még. [link]

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#28679) Lewzke


Lewzke
őstag

Sziasztok!
Ma vasaroltam egy Samsung 850 EVO 250GB-t es sikerult ra feltelepitenem a Windows 10-et lemezrol. Mivel a lemezrol kellett bootolnom a telepiteshez ezert nem az AHCI nativ modot hanem az AHCI hybrid CSM modot kellett valasszam a bios-ban, sikerult feltelepiteni a rendszert es a Magician program is mutatja hogy az AHCI es a TRIM megy. Szeretnem AHCI nativ modra allitani a rendszert de a biosban ha megvaltoztatom akkor nem bootol a rendszer, gondolom megkellene valtoztani a bootolasi modot a Windowsnak is. Van valami hatranya ennek a hibrid uzemmodnak, maradhat igy? Ha gyorsabb nativ uzemmodban akkor hogyan tudom atallitani a rendszert AHCI-ra?

[ Szerkesztve ]

(#28680) Lewzke válasza Lewzke (#28679) üzenetére


Lewzke
őstag

Mar nem ervenyes a kerdes, ujratelepitettem a rendszert nativ modban pendrive-rol. Hihetetlenul gyorsan bootol. :Y

(#28681) FeZ...


FeZ...
aktív tag

Sziasztok !

Van egy régebbi laptopom (Asus K50IE), gondoltam feldobom kicsit egy SSD-vel.
Egy GoodRAM 240-est tettem bele, de sajna sehogy sem lehet rá telepíteni Windows-t, különböző hibákkal elszáll. Sok próbálkozás és utána olvasás eredményeképpen kiderült, hogy a lap vezérlője nem nagyon bírja az SSD-ket, elvileg egyedül a Marvell vezérlősökkel megy el.(legalább is valaki kipróbálta egy Crucial M500-al és azzal ment, míg pl. Kingstone-al nem)
Volt nálam a másik gépben egy Kingstone Hyperx Fury, kipróbáltam azzal is, arra ugyan felment a Win, de használhatatlanul akadt vele. (ezt a jelenséget is írták)
A kérdésem az, hogy valaki találkozott-e már ezzel a problémával és vajon valóban megy-e a gépben a Marvell vezérlős SSD. (mert ezt akkor eladom, ha tudom vagy elcserélem olyanra)

(#28682) #41133696 válasza abdulka1 (#28678) üzenetére


#41133696
törölt tag

Helló, köszi, most itt tartok:

https://logout.hu/bejegyzes/goodspeed/plextor_m8peg_ssd_meghajto_px-256m8peg_aerocool_si.html

Ennek a scythe kama stay megoldásnak utánanézek :K :R

(#28683) TheProb


TheProb
veterán

Sziasztok!

Van egy Adata SX900-as csodám, ami már ma-holnap 3 éves lesz. HDS szerint 97%-os, 25+ TB van már "benne". Már a 2. gépnél figyelem meg, hogy ha egy másik gépből rakom át, mint rendszervinyót, akkor 1-2 indítás követően nem indul el a gép, mert hogy nem talál boot device-t. Az első, Dell Inspiron 6420-nál azt hittem, hogy valami a géppel nem oké és valamiért néha "elfelejti" a boot ordert. De most, hogy egy optiplex 790-be raktam át az ssd-t szintén előjött ez a jelenség. Tekintve, hogy nem hinném, hogy mind2 gép ugyan úgy hibás lenne valahol, így felmerült bennem, hogy nem-e az SSD huncutkodik valamit. Annyira nem vagyok otthon SSD-ből, de tudtommal ilyen jellegű gond nem adódhat tőle vagy igen?

Röviden amit csináltam mind2 gépen:
SSD rádug, BIOS-ban manuálisan hozzáadtam az EFI boot fájl-t a boot orderhez és go. 1-2 indulásig minden oké, aztán egyszer csak nem találta egyik gép sem az eszközt.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#28684) abdulka1 válasza #41133696 (#28682) üzenetére


abdulka1
őstag

Várom a fejleményeket, figyelem a blogot.

Nem az számít, hogy veszítesz vagy győzöl, az számít hogy ÉN veszítek-e vagy győzök.

(#28685) Emperor_ válasza TheProb (#28683) üzenetére


Emperor_
addikt

Egy HDS olvasási felület tesztet futtass le! Meg egy SSDOK képet kérünk!
A jelenség oka a vezérlő hibája lehet.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#28686) TheProb válasza Emperor_ (#28685) üzenetére


TheProb
veterán

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#28687) #41133696 válasza abdulka1 (#28684) üzenetére


#41133696
törölt tag

(#28688) Emperor_ válasza TheProb (#28686) üzenetére


Emperor_
addikt

A beállítások jók, az olvasási teszt sikeres. Az SSD-vel ezek alapján nem látok problémát.

Esetleg a BIOS-ban néznék körül, hogy nincsen e valami speckó beállítás a SATA portokra.

Meg egy tiszta telepítést ajánlok nulláról.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#28689) TheProb válasza Emperor_ (#28688) üzenetére


TheProb
veterán

Clean installal nincs gond, bár az említett 2 gépnél még pont nem csináltam tiszta telepítést. Mindegy, azért köszi a megerősítést.

"Boba is Mickey, Mickey is Boba" - Finkle Einhorn | PC Rig: https://pcpartpicker.com/b/bBy48d

(#28690) dzsi23


dzsi23
addikt

Sziasztok! Bocsi, ha volt már ilyen kérdés, de miért van az, hogy így lecsökken a másolás sebessége? Van erre valami megoldás? 1 darab ~5GB-s fájlt másoltam egyik mappából a másikba ugyanazon az ssd-n (Kingston V300).

(#28691) Lauda


Lauda
félisten

Lementettem 11 napja a Samsung 850 Pro 512GB ssd forgalmát, arra vannak telepítve a progik és a win7. 11 nap alatt 160GB-al nőtt az írt adatmennyiség. Szerintem bírni fogja egy ideig. :D

(#28692) Frawly válasza Lauda (#28691) üzenetére


Frawly
veterán

Teljesen normális a 20 GB/nap, vagy alatta. Szerintem a mostani 14,55 giga/nap alá is be fog menni a statisztikád hosszútávon, ha mondjuk egy év távlatából nézed. Ilyen léptékű írásokat, nem hogy az MLC, de a TLC is bőven bír évtizedekig, ezért tart tőle a legtöbb ember feleslegesen. Hamarabb fog a vezérlő tönkremenni, mint hogy a cellák elhasználódjanak.

Nálam Linuxon az első nap 75 giga írás volt (SSD tesztelése, mentés visszahúzása, OS intall, stb.), aztán pár napra rá már lement 30 giga/napra az átlag, aztán fokozatosan csökkent 20, majd 10 giga/nap alá, most jelenleg 31 nap után 8,65 giga/napnál járok, igaz a Linux sokkal kevesebbet is irkál, mint a Windows, meg nagyobb játékkal nem is játszok ezen a gépen (mindössze 89 giga foglalt az 525 gigából, kicsit overkill ez a tárterület, főleg, hogy most már nem torrentezek annyit, mint előtte). Ilyen ütemben 50 és fél év alatt érem el a Crucial által megadott 160 terás garanciális íráslimitet, és még ennyi írás után is megy tovább a meghajtó, csak garancia nem lesz rá, de az amúgy is lejár 3 év múlva.

A másik SSD-men nem is néztem, mert csak egy másodlagos, játékra használt laposban van, csak egy biztonsági mentést húztam vissza rá 100 giga körüli méretben, meg ment 2 órát, szinte alig használom, majd a hétvégén fogok rajta rendszert reszelni és játszani néhány órát. Arra a meghajtóra 240 TB-os limit van megadva, szerintem majd ilyen 100-120 év múlva el is érem, csak azt nem tudom, hogy akkor majd honnan veszek másikat, 136-156 évesen már a teszteket is nehezen nézi át az ember :DDD

[ Szerkesztve ]

(#28693) Lauda válasza Frawly (#28692) üzenetére


Lauda
félisten

Biztosan menni fog lejjebb is az írásmennyiség. :B Így az elején indítgattam egy csomót a windowst, öröm volt látni milyen pöpecül betölt. :D Ezen kívül próbálgattam hogy indulnak a progik és a játékok hogy töltenek be. :) Amúgy nem szeretnék foglalkozni ezzel a dologgal, emiatt is választottam ezt a típust és vásároltam meg 10 év garanciával. A 300TB írásmennyiség biztosan nem fogy el, talán max a fele a garancia ideje alatt, így gyakorlatilag 10 évig semmi gondom nincs az ssd-re. Ha meg később kap új platformot, még gyorsabb lesz. :)

Szeretném megköszönni az előző hosszabb írásodat, valahogy elsiklottam felette! ;) :R

Vakegérke Köszi neked is! ;)

(#28694) Vakegérke válasza Lauda (#28693) üzenetére


Vakegérke
veterán

Nincs mit. :)

[ Szerkesztve ]

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#28695) dzsi23 válasza dzsi23 (#28690) üzenetére


dzsi23
addikt

Valaki? Akárki?

(#28696) konyi79 válasza dzsi23 (#28695) üzenetére


konyi79
addikt

Kingston sajátosság, többek között ezért sincs az ajánlott tipusok között.

(#28697) Doky586 válasza dzsi23 (#28690) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A másik eszköz gondolom hdd. Az gyorsabb ennél a 87MBps nél ? (defrag?)

[ Szerkesztve ]

(#28698) Frawly válasza Doky586 (#28697) üzenetére


Frawly
veterán

Írta, hogy egy SSD-n belül másol.

(#28699) Doky586 válasza Frawly (#28698) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Az is gond. Duplán terheli a portot..

(#28700) #41133696 válasza #41133696 (#28687) üzenetére


#41133696
törölt tag

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.