Hirdetés

2024. május 4., szombat

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#29751) King Unique válasza hackeeeee (#29750) üzenetére


King Unique
titán

Volt már arról szó korábban, hogy a GPT-re inicializált másodlagos (adattár) háttértárakon alapból így hozza létre a Windows a 128 MB-os MSR partíciót HDD és SSD esetében egyaránt. De az utána lévő "éles" partíció eltolása már OK lesz, szóval nem szükséges erővel piszkálni. Pláne, hogy még a külső particionáló program is ezt írja...

[ Szerkesztve ]

(#29752) hackeeeee válasza King Unique (#29751) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Ó, okés, köszönöm szépen a tájékoztatást, így most már kerek a dolog. Köszönöm! :R

Véleményem szubjektív...

(#29753) Frawly válasza hackeeeee (#29748) üzenetére


Frawly
veterán

Ne foglalkozz vele mit ír. A 850 EVO fizikailag is 512 bájtos szektorokat használ, nem csak logikailag. Mindegy neki az eltolás. Ez a téma még a régebbi SSD-knél volt fontos, amikor még mindegyik 4K-s fizikai szektorméretet használt.

[ Szerkesztve ]

(#29754) hackeeeee válasza Frawly (#29753) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Köszönöm! :R

Véleményem szubjektív...

(#29755) Doky586 válasza Frawly (#29753) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Honnan veszed ezeket..? :Y

Csak azért mert nincs igazad. 4kB szektorméretet használnak ma már nemcsak a SSD-k de a HDD-k is, de az oprendszerrel 512Bemulated módban tartják a kapcsolatot.

(#29756) Frawly válasza Doky586 (#29755) üzenetére


Frawly
veterán

Nézd meg HD Sentinellel. Nálam Linux alatt a SMART-ból ezt szedi ki a smartctl -a /dev/sda parancs:
Model Family: Crucial/Micron MX1/2/300, M5/600, 1100 Client SSDs
Device Model: Crucial_CT525MX300SSD1
Serial Number: 170615BA8318
LU WWN Device Id: 5 00a075 115ba8318
Firmware Version: M0CR040
User Capacity: 525,112,713,216 bytes [525 GB]
Sector Size: 512 bytes logical/physical

Az utolsó sort nézd. Ha a neten utánanézel, akkor látod, hogy ugyanilyen kimenetek alapján az 850 EVO is 512 bájtos fizikai szektorokkal rendelkezik. 4K-s szektorméretnél az lenne írva, hogy 512 bytes logical 4096 bytes physical.

Az új HDD-k viszont tényleg 4K-sok mind, ott az adatsűrűség miatt van. De szerintem az SSD-knél egyre inkább nem, mert nem indokolja semmi. Plusz azért nincs sok jelentősége, mert már minden particionálóprogram, mindegy milyen OS-re készült, ideérte a Windows telepítőjét és lemezkezelőjét a 7-es verziótól és felfelé, alapból egész MB-os határokon hozza létre a partíciókat, már az elsőt is. Egész MB-os határ osztható 2-nek minden egész hatványával egészen a 20. kitevőig, tehát 0,5K, 1K, 2K, 4K, 8K, stb. mind osztható vele, így semmilyen fizikai szektorméret nem fog ki rajta. Elvileg nálam a Windows 10 is egész MB-os határon hozta létre az EFI partíciót, meg a System reserved partíciót is, meg a C: partícióját is. Már azért is így tesznek ezek a szoftverek, mert illik a partíciós tábla és az első partíció közötti területen helyet hagyni, hogy a bootmanagerek be tudják írni magukat, ha szükséges.

(#29757) Doky586 válasza Frawly (#29756) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Hoszú az indoklásod, de téves. Az SSD-k 4kB egységekben írhatók és olvashatók. Ha nem hiszed szándékosan hozz létre egy jól és egy hibásan alignált partíciót (ntfs 4k szektormérettel formázva) és mérj rajtuk a CDM sebességtesztet...

[ Szerkesztve ]

(#29758) King Unique válasza Doky586 (#29757) üzenetére


King Unique
titán

Nálam pl. egy 120-as HyperX FURY esetében is olyan értékek vannak, mint nemrég egy másik válaszban említett screenshoton. 4K-s foglalási egységgel lett NTFS-re formázva, az addig OK, de itt most a fizikai szektorméretről volt szó.

[ Szerkesztve ]

(#29759) Doky586 válasza King Unique (#29758) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

igen tudom hogy 512-t ír ki... (ebben nem kételkedem)

(#29760) gyurgyevo


gyurgyevo
csendes tag

Szevasztok!
Olyan gondom van, hogy többször klónoztam a rendszerem más ssd-kre (kisebbre és nagyobbra) aztán most kiváncsiságból elindítottam az ssdok programot. Látom, hogy az indító partició inkorrekt. Aztán, hogy ez, hogy történt, nem tudom, meg azt se, hogy ilyenkor mit lehet csinálni.A klónozást Macrium reflect-el automata módban szoktam csinálni,olyan rettentő nagyon nem értek ehhez a kérdéshez... Küldök az ssdok-ról egy képet is. Nagyon megköszönném ha segítenétek. Üdv, Gyuri

üdv, Gyuri

(#29761) Doky586 válasza gyurgyevo (#29760) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

A Details gombot is meg kellett volna nyomni és a felugró ablakot külön megmutatni..

(#29762) aTe014 válasza gyurgyevo (#29760) üzenetére


aTe014
aktív tag

Ez az SSDOK felület úgy néz ki, mintha HDD-vel csináltad volna, alig van rajta helyesen kitöltött érték, már bocsánat...

Sosem értettem a klónozgatás lényegét..inkább egy clean Windows install, előtte fontos dolgokat (dokumentumok, képek, szoftvertelepítők stb. ) átrakni külső winchesterre vagy pendrive-ra, majd visszamásolás. Hosszabb távon megéri a belefektetett idő..

i14Pro

(#29763) King Unique válasza gyurgyevo (#29760) üzenetére


King Unique
titán

Azért célszerű lenne pl. az ebben a cikkben említett programokkal is ránézni az alignálásra. Valamint az SSDOK-ból is nem ártana a legújabb (1.5.5.14) verziót használni. Egyébként, ha újabb Windows telepítőjével történt a particionálás, akkor normál esetben eleve rendben kellene lenni az eltolásnak. Illetve ugyanúgy a klónozás után is, pláne hogy a Macrium beállításainál is alapértelmezetten a helyes érték szerepel, valamint beállítható a művelet előtt, ha szükséges.

(#29762) aTe014:
Akinek egy belakott rendszere van, az nyilván nem feltétlen fogja állandóan a 0-ról újratelepíteni... Ez esetben sokkal praktikusabb és gyorsabb klónozni / lemezképfájlba lementeni, illetve utóbbinál abból visszaállítani a rendszert. Ilyenkor az OS állapota, minden beállítás, telepített program stb. megmarad és ugyanott tudja folytatni a használatot, ahol a művelet előtt abbahagyta. Egy 7-esnél meg pláne, aminek már a teljes lefrissítése is eltart egy jó ideig.

[ Szerkesztve ]

(#29764) Emperor_ válasza ginola (#29747) üzenetére


Emperor_
addikt

Szokott menni az itellel is, de az MS driver a legbiztosabb.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29765) gyurgyevo válasza King Unique (#29763) üzenetére


gyurgyevo
csendes tag

Köszönöm a támogatást. Félig-meddig értek a dolgokhoz, de ilyen még nem történt velem, azért is kértem a segítséget. A klónozások indulásánál még minden jó volt, egyszerűen nem értem, hogy ez hogyan történt. Egyébként feltettem az új ssdok programot és küldöm a képeket. Mindenesetre egy idősebb, elég beteg ember vagyok, és nincs energiám, hogy egy elég jól összerakott, hiba és figyelmeztetés nélkül működő rendszert kb 3 napig újrainstalláljak. Van két ssd-m és időnként leklónozom az aktuális rendszert, hogy ha valami történik, legyen egy működőképes, és viszonylag aktuális (ami tartalmazza az újabb dokumentumokat, meg könyvjelzőket pld.) Egyetlen szórakozásom a netezés, mivel állandó fájdalmaim vannak. Namost már kinlódtam közben az AOMEI-vel, előtte a win7 telepítő lemezzel leformáztam az ssd-t (amit nem ismer fel az ssdok, azért olyan) és ezért az AOMEI-ben a rendszerpartició klónozását választottam ki. (most a másik, samsung 840pro ssd olyan mint előzőleg a fenti képen ez volt) Ezen most már ok az eltolás, minden jól működik, csak csinált még egy particiót az AOMEI. A kérdésem, amiben segítséget kérek, hogy ha az előző képen levő helyzet áll fenn, azt hogy lehet megszüntetni úgy, hogy viszonylag egyszerű legyen. Mert akkor a 840 pro-ról megint leklónozom erre, és azt javítgatom.Ja a macrium ami nekem van, az egy régebbi kingston ssd-hez adott elég buta változatú bootolható cd.Remélem sikerült érthetően leírni a bajom.

üdv, Gyuri

(#29766) Frawly válasza Doky586 (#29757) üzenetére


Frawly
veterán

Ki fogom próbálni, amint megjavítom a windowsos laptopom, meg a külső SSD-hez szerzek egy normálisabb USB-SATA átalakítót. A belső SSD-ken viszont nem cseszem szét a partíciókat, mert egyiken Windows+Linux dualboot van, a másik gép Linux only.

Igaz a külső SSD-m régebbi, SATA2-es Samsung PM800-as. Részletes technikai leírás van róla, de nem tér ki rá, hogy mekkorák a fizikai szektorok, a SMART ATA parancsot meg a mostani USB-SATA átalakítóm nem viszi át, így nem tudom lekérdezni. Lehet ez még 4K szektoros, lehet, hogy már nem.

Nem levezetés kérdése, ha egyszer a drive ekkora fizikai szektorméretet jelez vissza, az nem dísznek van. Ha tudod cáfolni, hogy ezek 4K-sok, akkor várom a linket, ami rámutat. Egyébként is az a logikus, hogy a gyártók a 512-es méretre menjenek rá, mert ezzel nem kell mindig potyára 4K-s blokkokat írogatni. Az is igaz, hogy a legtöbb modern fájlrendszer ma már eleve 4K-s vagy nagyobb szektorméretet használ már eleve logikailag is, de ettől az eltolás még mindig nem számít, ha egyszer a fizikai szektorméret 512 bájtos.

(#29767) tipuka


tipuka
addikt

hali,

beüzemeltem az új SSD-m friss winnel (samsung 850 evo 500gb - lemez 1, nem vágom miért lett 1, mikor tegnap még 0 volt) ezek így rendben lesznek?
illetve kell nekem az a helyreállítási partíció? :) az jó , ha tudok rendszert visszaállítani tegnapra, vagy napokkal ezelőtre, de most ezért fél gigát lefoglalt külön particiónak? ha igen oké, akkor mindegy, de ha nem, akkor nem vágom a dolgot :D köszi előre is :R

[ Szerkesztve ]

(#29768) MasterMark válasza tipuka (#29767) üzenetére


MasterMark
titán

Az úgy jó ahogy van, nem az az 500 MB fog hiányozni neked...

Switch Tax

(#29769) aTe014 válasza tipuka (#29767) üzenetére


aTe014
aktív tag

Hibernálást letilthatod, ha nem használod, a többi rendben van.

Nekem a virtuális memória fixen 800-4096 -on van 16 GB ramnál, de ennek az állítgatása nem fontos.

i14Pro

(#29770) Doky586 válasza Frawly (#29766) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

"Ki fogom próbálni ... viszont nem cseszem szét a partíciókat"
Magyarán nem akarod letesztelni, pedig partíció 'elcseszés' (alignálatlanná tétel) nélkül nem lehet letesztelni. (a 4k írási sebességet, mert csak ez különbözik)

"a drive ekkora fizikai szektorméretet jelez vissza"
Mint már írtam nem azt jelzi vissza mint ami a valóság, hanem azt amit az OS-nek hinnie kell a helyes működéshez. Ugyanis van egy másik szabály: egy fizikai szektoron csak egy logikai szektor foglalhat helyet. Ha nem 512 - 512 t riportolna az ssd akkor ntfs formázáskor a user alapértelmezet szektor helyett 512-est választva (hiszen joga van hozzá) hibásan formázna és mindenki panaszkodna, ócsárolnák az ssd technológiát; ezért inkább 512-nek hazudja az ssd a fizikai szektorméretet is és saját elekronikájá emulálja a helyes működést, amihez az OS-nek (és e szabályoknak) már semmi köze.

Hiába állítod hogy SSD-ket felesleges alignáltan particionálni nincs igazad (főleg hogy te is alignáltan használod és nem akarod 'elcseszni'.. )

[ Szerkesztve ]

(#29771) King Unique válasza gyurgyevo (#29765) üzenetére


King Unique
titán

A helyes alignálásról célszerű még a klónozás / lemezképfájl elkészítése előtt meggyőződni. De a Macrium esetében is van erre beállítási opció a művelet előtt, mint az az előző válaszban már említve volt. Az ilyen szoftvereknél pedig célszerű mindig a legújabb verziót használni. Ha nálad valami muzeális változat van azon a mellékelt CD-n, akkor akár az is lehetett a gond. Utólag korrigálni az eltolást Windows alatt pedig pl. külső particionáló programokkal lehet (példa).

(#29767) tipuka:
A Windows 10 is létrehoz Legacy BIOS és UEFI módban történő telepítésnél egyaránt kisebb partíciókat a rendszer számára. Nálad a screenshot alapján az utóbbi van, ami teljesen normális. Egyébként a 16 MB-os MSR partíciót a lemezkezelő nem jeleníti meg, de a DiskPart már igen. Ezeket piszkálni, törölni stb. pedig nyilván nagyon nem javasolt és nem azon az ~ 500-600 MB-on fog múlni a lefoglalt tárhely mérete egy (bruttó) 500 GB-os SSD-nél...!

[ Szerkesztve ]

(#29772) emre


emre
veterán

Beüzemeltem az MM-ből rendelt 850EVO SSD-t. Én egész eddig elhúztam a dolgot merevlemezzel, szóval még nagyon új a dolog. :B
A kérdésem az lenne hogy AHCI drivert kellene frissítenem, és ha igen honnét? Mert lehet szégyen de nem találom honnét lehetne leszedni.

Amit az alaplapomhoz le tudok szedni az ez: 10.8.0.1003 | 10-17-2011
A jelenlegi meg Fire/SOUL/CD egyik bejegyzéséből szedtem le.

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#29773) tipuka válasza King Unique (#29771) üzenetére


tipuka
addikt

Köszi srácok, főleg King Unique ! :R
Ma is megvilágosodtam hála nektek. :D
Természetesen nem 500mb-n múlik bármi is, csak tudni szerettem volna, hogy ez az 500mb-s móka miért is van ott, és, hogy ott kell -e hagyni vagy annyival több helynek felszabadíthatom-e. Most már tudom ,hogy nem lenne jó dolog bántanom, így nem bántom. Információ nélkül nehezen tudtam volna meg, hogy mi a helyzet.
Köszi még egyszer :R

[ Szerkesztve ]

(#29774) Frawly válasza Doky586 (#29770) üzenetére


Frawly
veterán

Nem tudom mit nem lehet ezen érteni. A partícióimon adatok vannak, OS-ek beállítással. Sima felhasználói adatokról van mentésem (doksik, játékok telepítője, sorozatok, zenék), meg néhány beállításról, de ha szétcseszem a partíciókat (értsd adatvesztés vagy nem bootol), akkor telepítgethetek órákat megint, EFI dualboot, OS reinstall, csomó mindent konfigurálhatok elölről. Ne is haragudj, de napi szinten használt rendszereket nem fogok neked szétcseszni csak kíváncsiságból, hogy aztán egy csomó plusz munkát csináljak magamnak. Ha veszek új SSD-t, vagy ki tudom próbálni a külső SSD-men, amin általában semmi fontos nincs, akkor majd kipróbálom. Ennyi erővel én is kérhetném, hogy tedd meg te az alignálás módosítását, ha szerinted nem lesz adatvesztés, akkor nyugodtan meglépheted.

Egyáltalán nem aszerint jelent az SSD, hogy az OS mit akar hinni. A valóságot jelenti le, ettől még az OS mindenképp 512 bájtos logikai szektorokkal kezeli (kivéve, ha máshogy van beállítva). A Linux nem hisz semmit, használja a meghajtót, felírja a partíciós táblát, íráskor, olvasáskor, ha be van állítva TRIM-kor, meg SMART-lekérdezéskor küldözgeti a megfelelő ATA parancsokat (NVMe meghajtónál az NVMe parancsokat), a vezérlő pedig intézi az adattároló felületen, amit kell. Mindez attól független, hogy mi van a SMART-ban lejelentve. Sőt, ha Linux alá nem telepítesz smartmontools-t, akkor semmit nem vesz figyelembe a SMART-ból, mert nem lesz SMART-kezelés egyáltalán, az egyébként is a felhasználó tájékoztatását szolgálja, hogy tudni lehessen milyen állapotban van a meghajtó, mikor kell cserélni.

Én azért használom 4K-kompatibilis alignálással, mert a particionálóprogik eleve így hozták létre, egész MiB-os határon (2048 szektornak valamilyen egész többszöröse), nem volt okom ebbe kézzel belenyúlni. Nem nyertem volna vele semmit, sok gigás meghajtón nyerni 1 MiB-tot az első partíció előtt elenyésző, azon senkinek nem múlik az élete). Még hagyományos (nem 4K-s) HDD-ket is így particionáltam, már sok éve így működnek ezek a programok, meg eleve azt preferáltam, hogy egész GiB-os, egész 100 MiB partícióim legyenek, amivel könnyebb számolni a partíciók méretét. Ez alól kivétel az utolsó partíció, mert ott lehet a vége olyan szektorra esik, ami nem egész MiB-os, GiB-os határon végződik, de ez a legutolsó néhány szektor nagyon ritkán íródik. Ennek a megoldásnak az is az előnye, hogy ha véletlenül elveszne a partíciós tábla, akkor emlékezetből újra létre tudom hozni, mert a szektorhatárokat újra ki tudom számolni, meg a partíciótípusokra emlékszem. Persze modern OS-nél és UEFI-nél már ez sem segít, mert partíció UUID is tárolódik a partíciós táblában, ami fontos lehet, ha ez elveszik, akkor szopó a meglévő rendszereket az új UUID-ket átvezetni, úgy, hogy bootképesek maradjanak. MBR + Legacy boottal viszont működne. Utoljára a DOS/Win9x-es FDISK, meg Win9x/NT4/2k/XP particionálóprogramja volt az, ami az első partíciót a 63. szektornál kezdte, a többit meg ahogy esett a partícióméret alapján, de ilyen gépem, amit XP telepítővel particionáltam, utoljára 9 éve volt, de pl. 8 éve sem voltak még sehol a 4K-s HDD-k és SSD-k.

Olyan meg nincs, hogy egy partíció alignálatlan, mert min. a partíciós táblával mindenképp alignálva van, vagy többel. Itt most az a kérdés, hogy ennek az alignációnak mindenképp 4K-nak kell-e lennie ezeknél az újabb SSD-knél is.

Arról még mindig nem írtál, hogy nálad a HD Sentinel mit mutat. Gondolom 512 bájtos szektorokat. Tudom, tévesen van lejelentve, hogy az OS-t becsapja. Azzal is tisztában vagyok, hogy a NAND cellák határai is bizonyos szektorhatárra esnek (page size), de a 3D NAND TLC-n több forrás szerint ez 16384 + 2208 bájt, ami 4K-nak megint nem többszöröse, vagyis az lenne, ha az a 2208 bájt nem lenne ott, lehet az csak metaadatot tárol, ennyire sehol nem mélyednek bele.

[ Szerkesztve ]

(#29775) Predator2


Predator2
addikt

Helló

Nem tudom jó helyre írok e ezzel kapcsolatban, de remélem tudtok segíteni.
Win10x64-et használok, egy ssd és egy hdd is van a gépemben. (HP Probook 440 G3)

Sokszor csak böngészek a gépről. Nincs használva a hdd, csak feleslegesen gyűjti az üzemórákat.
Megoldható valahogy, hogy csak akkor induljon el a HDD ha valami adatot akarok elérni róla?
Illetve azzal együtt álljon is le, ha lekapcsoltam a gépet.

THX

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#29776) Doky586 válasza Frawly (#29774) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Az olyan emberre mint te szokták azt mondani hogy 'bort iszik és vizet prédikál'... :((

Nem véletlen szoktuk leellenőrizni a partíciók kezdetének eltolását. A W98 és az XP ezt még nem alignálta helyesen (mivek akkoriban nem voltak SSDk, AF-HDDk). Ha te nem hiszel benne, legalább másokat ne vezess félre, a tesztprogramok által hibás alignálásúnak jelzett partíciók javítását ne gátold ! arra hivatkozva hogy nincs arra szükség

[ Szerkesztve ]

(#29777) Frawly válasza Doky586 (#29776) üzenetére


Frawly
veterán

De most mit alignáljon egy ötszáz megás System Reserved partíción, amire a Windows egyszer ír ki kb. 100 megát, aztán onnan csak néha olvas be egy keveset, míg írni az életben nem ír rá semmit többet. Gondolod azon a partíción fog benchmarkokat futtatni? Ráadásul mióta ezek az újabb meghajtók 0,5K-t jeleznek vissza, valószínű értelme sincs. Az esetben az is gyanús, hogy hogyan nem 4K-s az alignáció, ha egyszer a Windows 10 hozta létre, mikor az eleve 4K-n szokta. Gondolom valami klónozóprogram hibás beállítása okozta a változást.

Mondom, ha ez téged megnyugtat, legközelebb szándékosan nem 4K-n alignálom, hogy ne legyen borivás.

[ Szerkesztve ]

(#29778) ginola


ginola
addikt

Sziasztok

Akinek 850 EVO-ja van, és laptopban használja, milyen átlagos hőmérsékletet produkál az SSD?
Az 50 fok nem sok?

(#29779) Emperor_ válasza emre (#29772) üzenetére


Emperor_
addikt

Nem kell ezt bántani.
Azt szoktuk javasolni, hogy MS alap driver legyen, de sokszor az Intel is megy rendesen.
A hibernálást viszont kapcsold ki ha nem használod.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29780) Emperor_ válasza Predator2 (#29775) üzenetére


Emperor_
addikt

Energiagazdálkodás. Merevlemez kikapcsolása.

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29781) Predator2 válasza Emperor_ (#29780) üzenetére


Predator2
addikt

Külön azt nem lehet beállítani, hogy addig ne induljon, még arra nem utasítom? Mert csak olyat találtam, hogy mennyi idő után álljon le :(

>> Ha érdekel valami, vagy nem tudok valamit, akkor Kérdezek << >>McLaren Forever.<< >> Az első és legfontosabb a megbízhatóság, minden más csak sokadik tényező!<<

(#29782) emre válasza Emperor_ (#29779) üzenetére


emre
veterán

köszi! :R
Azóta már kikapcsoltam. :)

[ Szerkesztve ]

A stabil diktatúra ugyanúgy társadalmi alku eredménye, mint a stabil demokrácia, csak az alku logikája más.

(#29783) hackeeeee válasza Predator2 (#29781) üzenetére


hackeeeee
Jómunkásember

Ennyi van. Ha nem piszkálja semmi, akkor leáll, ha megnyitod, vagy valami írna rá, akkor felpörög.

Véleményem szubjektív...

(#29784) Doky586 válasza Predator2 (#29775) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Egy tipp: vedd el a HDD-től a betüjelet. Akkor semmi se fogja használni. Ha kell visszaadod.

(#29785) Frawly válasza Predator2 (#29781) üzenetére


Frawly
veterán

Nem, olyat nem lehet.

(#29787) SP!T


SP!T
addikt

960 EVO 256GB eredményem. :)

There's a device that I've been using called a whoop.

(#29788) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

SSD esetén számit, hogy az üres rész a meghajtó közepén, vagy a végén van?
Lenne 2db particióm, amiből az elsőn lenne több szabad terület. Igy menni fog a wear leveling, rendesen?

[ Szerkesztve ]

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

(#29789) Silentfrog


Silentfrog
veterán

Mivel nem kaptam jó kis videokártyát amit szerettem volna és a pénz nyomja a zsebemet , így gondoltam hogy veszek egy másik ssd-t A Samsung 830 helyett. Mivel a rendszer elfér 64 gb-on így nem tudom hogy van e értelme cserélnem, lesz e érzésre gyorsabb gépem. Ti cseréltetek már ssd-t azért hogy gyorsuljon a gép? Ez az Samsung 830 64 Gb a legrégebbi hardverem legalább már 3 gépet kiszolgált. Amit kinéztem az egy
Crucial MX300 275GB vagy egy Samsung 850 evo 256. Ezek jók csak nem tudom hogy gyorsabbak e a régi Samsungnál legalább érzésre. A mai ssd-k tudnak többet mint a régebbi típusok?

(#29790) Remus389 válasza Silentfrog (#29789) üzenetére


Remus389
veterán

Nekem régen pont egy 64GB-os 830-as volt, de tönkrement.

Most egy 850 evo 256gb van.

Szerintem érzésre nem gyorsabb.
költsd inkább videókártyára.

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#29791) Silentfrog válasza Remus389 (#29790) üzenetére


Silentfrog
veterán

Akkor pont ilyened volt mind nekem és olyat vettél amit akartam. :DDD

(#29792) Remus389 válasza Silentfrog (#29791) üzenetére


Remus389
veterán

igen. :K

Azt mondom inkább videokártyára költsd. Azt is vettem :)

Mondjuk egy RX 470-est

Már csak egy darab maradt!!! https://hardverapro.hu/apro/burson_v5i_dual_opamp-ok_2db_2/friss.html

(#29793) Frawly válasza Silentfrog (#29789) üzenetére


Frawly
veterán

Nem lesz gyorsabb tőle a rendszered, ne cseréld le, ha még működik és nem nőtted ki. Inkább tedd azt a pénzt akkor videókártyába.

(#29794) Frawly válasza Bici (#29788) üzenetére


Frawly
veterán

Nem számít neki, hogy hol van az üres hely. Lehet elején, közepén, végén. Úgyse tudod melyik cellákba íródik, mert a vezérlő szinte össze-vissza ír a cellák között, amit te meghajtó elejének látsz, az bárhol ki lehet írva az adattároló területre. Az is mindegy, hogy a szabad hely particionált vagy particionálatlan területen van.

(#29795) Silentfrog


Silentfrog
veterán

K9szönöm a segítséget akkor marad amíg bírja! :R

(#29796) zseko


zseko
veterán

Lecseréltem a gépem, az alábbi SSD-t raktam bele:

Samsung 850 EVO M.2 250GB SATA 2280 MZ-N5E250BW

A Q32 írás és a Q1 olvasás kicsit alacsonynak tűnik a többi értékhez képest.

HR24.hu

(#29797) #71746560 válasza ginola (#29778) üzenetére


#71746560
törölt tag

Szia,milyen csatlakozású?
M-Sata? :F

(#29798) ginola válasza #71746560 (#29797) üzenetére


ginola
addikt

SATA3.

(#29799) Anonymus23


Anonymus23
veterán

Sziasztok,

Tanácsot szeretnék kérni:
Van egy régebbi (pár éves) irodai gép (W7), amiben van egy 320-as HDD, 120+200-ra van partícionálva.
Hívtak most a hétvégén, hogy valami gond van a géppel mert lefagy, a lényeg, hogy frissítéseken és egyebeken túl javasoltam nekik, hogy cseréljük le SSD-re, egy 250 GB-os 850 EVO lesz (i5 2500 proci, most cseréltem 4-ről 8GB RAM-al)

Viszont:
A 120-as rész az gyakorlatilag fullra teleszaladt, úgy kellett mindenféle trükközéssel helyet csinálni, hogy egyáltalán pl a Win frissítéseket telepíteni tudja. 15-20 GB-t sikerült összeszedni.
Így viszont nem sok értelme van klónozni a 320-ast egy az egyben, mert kevés lesz a 120 GB hely neki előbb utóbb.
Jelenleg így van kihasználva:
C ~100-105 GB (virtuális memória már át van rakva a D-re),
D: 50 GB.

A kérdésem:
Mit javasoltok? Hogyan vigyem át a rendszert?
Klónozzam a winchestert az SSD-re: 120+130 GB-ra, majd egy partícionáló programmal változtassam meg a méreteket? (pl 180-70 GB)
Vagy csak klónozzam a C-t, növelve a partíciót? D-t meg majd partícionálom és formázom?
Macriummal csinálnám, ti melyik módszert javasoljátok? Ha jól rémlik, akkor ez tud resize műveletet is, nem?
A D-n elvileg csak adatok vannak, dokumentumok és email fiók PST fájlok...

Köszönöm a segítséget! :R

;) - The Power of the Light Side

(#29800) MegalodonS válasza Anonymus23 (#29799) üzenetére


MegalodonS
őstag

En egyszeruen csinaltam,itt lettem kikepzve :D

Samsung Data Migration program es utana Windows Disk Management!!Semmi bonyolitas ;)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.