Hirdetés

2024. április 24., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#29801) Anonymus23 válasza MegalodonS (#29800) üzenetére


Anonymus23
veterán

Leginkább egy újratelepítés lenne a legjobb, de olyan szinten be van lakva a rendszer, hogy azt nem vállalom :)
Inkább erősebb hardver, és hadd menjen tovább amíg bírja a gép.

Az a baj, hogy nem lehet egyszerűen. Bár lehet, hogy egyszerű, csak én bonyolítom most ezt, de pl van egy halom frissítési infó is a D-n, mivel a C-re már egy ideje nem tud írni a rendszer :DDD

;) - The Power of the Light Side

(#29802) dugo_ válasza Anonymus23 (#29801) üzenetére


dugo_
veterán

Csinálnék egy teljes lemezképet, külön D mentést, majd ezután klónoznék, klónozás után átméretezném a partíciókat. Akár Macriummal, ha tud, én a Minitool Partition Wizard-ot szoktam használni.

Viszont nekem úgy rémlik, hogy a Macrium nem tud kisebb lemezre klónozni, először a forrást is össze kell húzni a célmeghajtó méretére/alá. Talán ez változott, de a múltkor nem sikerült enélkül.

(#29803) Doky586 válasza Anonymus23 (#29801) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Egy lemezkarbantartó futtatása (rendszerfileok törléséval) azért nem ártana hogy a sok 10 gigásra hízott temp fileokat letakarítsa másolás előtt. Esetleg TreeSize Free-vel ránézni mi foglal sok helyet.

(#29804) Anonymus23 válasza Doky586 (#29803) üzenetére


Anonymus23
veterán

A lemezkarbantartóval tudtam 20 gigát töröltetni vele a 120-ból, ami utána visszaugrott 105-re, most ott stagnál.
Meg átraktam a virtuális memóriát a D-re. Mondjuk hibernálást nem néztem, hogy be van-e kapcsolva, azt még ki tudom kapcsolni. Rendszer visszaállítási pontokat is töröltem, de az is csak 1GB körül volt, ha jól rémlik (vagy lehet azt már a karbantartás után néztem)

Az a poén az egészben, hogy egy sima normál irodai gép, office van rajta, meg néhány program, ami max 1-2 GB. Egyszerűen a W7 hízott meg ennyire 5-6 év alatt.
A dokumentumokat is már régebben átraktam a D-re, hogy ne a C-n foglalja a helyet.

Nézegettem, hogy melyik mappa foglalhat sokat, de a fenti műveletek is 2 órát vettek igénybe, nem volt kedvem már szombat délután szabadidőmből erre többet áldozni, mert olyan szinten belassult a gép, hogy az életemet eluntam mellette.

;) - The Power of the Light Side

(#29805) Doky586 válasza Anonymus23 (#29804) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Egy lemezkarbantartó futtatása (rendszerfileok törlésével) azért nem ártana hogy a sok 10 gigásra hízott temp fileokat letakarítsa másolás előtt. Esetleg TreeSize Free-vel ránézni mi foglal sok helyet.

[ Szerkesztve ]

(#29806) Anonymus23 válasza Doky586 (#29805) üzenetére


Anonymus23
veterán

Ezt csináltam: (Ez most az én céges gépemről csináltam gyorsan, de ez futott le az ominózus gépen is)

Itt rákattintottam a Rendszerfájlok törlésésre... Így lett 120 GB-ból 105 GB foglalt terület.
Mit kellene másként csinálnom? TMP fájlokat majd még meglesen, azokat simán lehet SHIFT+DEL törölni?

[ Szerkesztve ]

;) - The Power of the Light Side

(#29807) Doky586 válasza Anonymus23 (#29806) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

a Rendszerfájlok törlésésre gomb semmit sem töröl, csak újraindítja a programot, majd hosszú percekig újraszámolja a fileokat, ezután be kell pipálgatni mit akarsz törölni..

De a lényeg hogy a TreeSize Free vel nézd meg mi foglal sok helyet.

(#29808) Anonymus23 válasza Doky586 (#29807) üzenetére


Anonymus23
veterán

Igen, így csináltam, és utána vagy fél óráig még törölgetett mindent, mint most a céges gépen. először volt 6,5 GB, majd a rendszerfájlok törlésével lett itt is ~18 GB, bejelölgettem, majd leokézva még rákérdezett és elkezdte törölni.
Ugyanezt csináltam a hétvégi "műszakban" is... ;)

[ Szerkesztve ]

;) - The Power of the Light Side

(#29809) Emperor_ válasza Anonymus23 (#29799) üzenetére


Emperor_
addikt

CCleaner-rel még nézz rá!

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29810) *Ropi* válasza Anonymus23 (#29799) üzenetére


*Ropi*
félisten

C-t klónozd az SSD teljes méretére, utána a D-ről másold át rá a többit, formázd egybe a HDD-t és másold rá vissza a D dolgait. Így az SSD lesz a C, A HDD pedig megmarad D-ként adattárolásra.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#29811) Vakegérke válasza *Ropi* (#29810) üzenetére


Vakegérke
veterán

Frappáns ötlet. :K

Szép szolidan, szép szolidan, elvégre nem vagyunk otromba állatok... (KFT) Birodalmi Szóvivő és Békenagykövet (:L topic)

(#29812) Anonymus23 válasza *Ropi* (#29810) üzenetére


Anonymus23
veterán

Tényleg nem rossz ötlet, csak annyi a bibi vele (nem technikailag, hanem humán oldalról), hogy tényleg olyan szinten be van lakva a HDD, hogy meghagyom inkább biztonságinak, nem biztos, hogy hiányzik nekem az, hogy ha valami összeborul az SSD-vel (később), akkor ne inkább visszarakjam a HDD-t, míg újra életképessé teszem a rendszert. Meg így a "gazdát" is meg tudom nyugtatni, hogy minden rendben lesz vele ;]

Amúgy valóban nem rossz ötlet! Most az előbb ránéztem távolról, és csak adatok vannak a D-n (+1 számlázó program, de azt könnyű újratelepíteni, mivel van mentés/visszaállítás funkciója), így végül is azok akár mehetnének a C-re is, úgyis elfér a 250 GB-on az egész, és akkor lesz csak 1 meghajtó.

;) - The Power of the Light Side

(#29813) Frawly válasza zseko (#29796) üzenetére


Frawly
veterán

Nincs ezzel baj, ezek ennyit mennek. A 4K Q1 read minden SSD-n a leggyengébb adat, nyugodtan nézegesd a neten a Crystal Disk Mark-os screenshotokat, látni fogod. Általában a többi adat tizede. A Q32 4K szerintem is egy kicsit alacsony a szekvenciális eredményekhez képest, de még elmegy kategória, nem aggódnék emiatt. Proci is beleszólhat, milyen gép?

[ Szerkesztve ]

(#29814) Doky586 válasza Anonymus23 (#29812) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Szerintem te nem is akarod megnézni mi foglal 100GB-ot a lemezen, mert őrizgetni akarod a sok szemetet, tempet, kukát, mindent. De van jó hírem is! Már árulnak 4TB-os SSD-ket is. Azzal még 1-2 évig kihúznád.. :))

(#29815) Frawly


Frawly
veterán

Szerintem ne klónozd. Az adatokat mentsd le, azok egy külön partíción legyenek (későbbi Win reinstall esetére), és húzz fel rá egy Wint. Ha a 120 GB már szűkös volt, akkor alakíts ki neki nagyobb partíciót. A HDD nem maradhat a gépben? Mert ha asztali gép, adatot tárolni jó az. SSD-re meg csak a sebességkritikus adatok, rendszer, alkalmazások. Vagy ha csak SSD-t akarnak a csend miatt, de sok adat van, meg nem hajlandóak karbantartani a rendszert rendszeresen helycsinálás végett, akkor vetess velük inkább nagyobb SSD-t.

(#29816) Anonymus23 válasza Doky586 (#29814) üzenetére


Anonymus23
veterán

De, szeretném. Csak azt nem érted, hogy nem nálam van a gép, és használják is, még letöröltem róla 1,2 GB-t a Ccleanerrel (böngésző TMP), de a többi az WIN mappa + Program files mappák.
Megnéztem az Appdata-t, az is pár GB csak, majd ha nálam lesz a gép akkor ráugrok. hogy mi ez...
Még egy ötlet most beugrott, hogy a Cobianm Backup csinált ilyen szellem mentést nálam régebben a C-re, és elég sok mindent szokott menteni a NAS-ra, lehet az kavar be...

;) - The Power of the Light Side

(#29817) zseko válasza Frawly (#29813) üzenetére


zseko
veterán

Annnyira nem aggódok miatta :N, csak érdekes. Egyébként érzésre nem érzem gyorsabbnak az eddigitől, az egy Corsair Force 3 90GB, ami ráadásul eddig csak sata2-es csatolón ment, mert annyit tudott az előző lap.És basszus, most látom hogy mikori, ami azt jelenti, hogy már gyakorlatilag akár öt éves is meglehet :) Innentől majd linux fog rákerülni, az alá szánom.

Az új gép:
ASRock Fatal1ty AB350 Gaming K4 + Ryzen 3 1300X + G.SKILL Agesa 1x8GB 3000Mhz RAM.

HR24.hu

(#29818) Frawly válasza zseko (#29817) üzenetére


Frawly
veterán

Azt azért nem érzed gyorsabbnak, mert a töltési időket tekintve nem gyorsabb. Ha NVMe-s SSD lenne a gépben, ami 4-5-szörös sebességeket produkálna benchmark alatt, vagy RAM drive-ról próbálnád, érzetre azt sem éreznéd gyorsabbnak. Az az oka, hogy az SSD-k elértek egy küszöbsebességet, mikor már újra a gép többi hardvere a szűk keresztmetszet, míg feldolgozzák az SSD-től kapott adatokat, addig meg az SSD vár és nem tudja kifutni azt a sebességet sem, amit egyébként menni tudna 100%-os kihasználtság esetén. Ebben a videóban 4:40-től elmagyarázzák, de az egész videó tanulságos.

[ Szerkesztve ]

(#29819) zseko válasza Frawly (#29818) üzenetére


zseko
veterán

Persze, nem is nagyon vártam érzetre észrevehető különbséget, csupán mérhetőt. A videót már csak a néni miatt is megnézem :), többször is, mivel a szöveget tekintve még küzdök némi szinthiánnyal, így muszáj lesz :DDD

[ Szerkesztve ]

HR24.hu

(#29820) mzso


mzso
veterán

Helló!

Mostanában sokszor másodpercekre megfagynak programok amikor el akarják érni fájlrendszert. Firefox, torrent kliens. Pl. Amikor a böngésző címsorába elkezdek gépelni, sokszor befagy.
Mi a halál lehet ez, Az SSD haldoklik vagy valami másnak van kínja? Hogy derítsem ki?

Egyébként nincs teljesítménybeli problémám. Pl.: Qbittorrent akkor fagy be amikor kiválasztom a letöltési helyet, de akkor nem amikor tölt nagy sebességgel.

(#29821) Emperor_ válasza mzso (#29820) üzenetére


Emperor_
addikt

A legfrissebb HDS-el futtass egy olvasási felület tesztet! Illetve egy SSDOK képet kérünk!

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29822) SirKero


SirKero
őstag

Üdv.
Miért nem tudom frissíteni az OCZ Trion 150 SSD meghajtóm? Addig eljutok hogy csinál is pár mappát az USB meghajtóra de ennyi. Onnan telepíteni nem tudom ha bootolni szeretnék róla elkezdi csinálni ( megjelenik három fehér pötty + egy villogó kurzor )de kis idő múlva eltűnik és kiírja hogy nyomjak meg egy gombot a leállításhoz :W

Most olvastam a rendőrségi hírekben hogy rasszista támadót keresnek, felhívtam őket, erre kiderült hogy nem állásajánlat.....

(#29823) mzso válasza Emperor_ (#29821) üzenetére


mzso
veterán

Itt egy kép:

(#29824) Emperor_ válasza mzso (#29823) üzenetére


Emperor_
addikt

A beállításokban én nem látok problémát.
A virtuális memórát nyugodtan tedd az SSD-re, amennyiben a D: meghajtó egy HDD lenne!

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29825) mzso válasza Emperor_ (#29824) üzenetére


mzso
veterán

Az is SSD-n van, csak inkább átraktam a D-re mert a Wwindows minden helyet megzabál amit az ember ad neki.

(#29826) mzso


mzso
veterán

Viszont kikészít már... Próbáltam Chkdsk-t, windows frissítést, igazgattam sata kábelt. De nem múlik a probléma.

(#29827) Emperor_ válasza mzso (#29826) üzenetére


Emperor_
addikt

System LOG-ban kell lennie nyomának. Ott jártál már?

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29828) Turtlelboy


Turtlelboy
csendes tag

Hello!
Kb. 1 hónapja vettem egy "275GB Crucial SSD 2.5" SATA MX300 meghajtó (CT275MX300SSD1)"-et. Nem volt vele még gondom, de meg akartam nézni az SSDOK-kal és jobb alul a Power On Count/Power On Timer/Host Read/Host Write részeknél N/A szerepel. A felettük lévő sorban pedig a S.M.A.R.T Database/Status-nál Current drive not included / N/A -t.
Gondoltam, hogy keresek drivert hozzá, de azt nem találtam, csak firmware-t, amit fel is raktam a legújabbat, de nem segített ezen.
Ötlet?

Turtleboy

(#29829) dugo_ válasza Turtlelboy (#29828) üzenetére


dugo_
veterán

Nincs benne a program adatbázisában a típus, előfordul. Nem kell semmit csinálnod. Használj HDS-t ezeknek az értékeknek a figyeléséhez.

(#29830) SirKero válasza SirKero (#29822) üzenetére


SirKero
őstag

Erre valaki? :U

Most olvastam a rendőrségi hírekben hogy rasszista támadót keresnek, felhívtam őket, erre kiderült hogy nem állásajánlat.....

(#29831) mzso válasza Emperor_ (#29827) üzenetére


mzso
veterán

Nem láttam ott semmit.

(#29832) Turtlelboy válasza dugo_ (#29829) üzenetére


Turtlelboy
csendes tag

Köszönöm. Megnéztem ezt a Hard Disk Sentinelt. Az első "áttekintés" lapon látok olyat, hogy működési idő, becsült hátralévő élettartam, összes írt adatmennyiség. Ezek a fontosak, de valahol meg lehet nézni az összes olvasott adatmennyiséget vagy a power on count-ot is?

Turtleboy

(#29833) varmi2 válasza Turtlelboy (#29832) üzenetére


varmi2
nagyúr

Smart fül

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#29834) dugo_ válasza Turtlelboy (#29832) üzenetére


dugo_
veterán

A Power On Time Count nálam (840 EVO) a 9-es attribútum, a SMART fülön meg tudod keresni a listában. Állítsd át decimálisra a kijelzést. (Mondjuk a HDS ebből jelzi ki az eltelt napokat, csak leosztja ugye az órában számolt értéket 24-gyel).

Az összes olvasott adatnak nem sok információtartalma van, az SSD-t nem az olvasás használja el. Ha a te modelled mégis küld ilyen adatot, akkor Total host reads néven szokott szerepelni.

varmi2

Ha meg tudtam volna ilyen tömören fogalmazni, akkor most nem kellett volna ennyit gépelnem. ;]

[ Szerkesztve ]

(#29835) Turtlelboy válasza dugo_ (#29834) üzenetére


Turtlelboy
csendes tag

Drive Power Cycle Count: 96
Gondolom ez lesz az.
Total host reads nincs, csak writes, szóval akkor azt nem számolja, de ahogy írod, az nem is nagyok kell, csak a régi ssd-mnél az SSDOK azt is kiírta. A megszokás... :)
Köszönöm a segítséget.

Turtleboy

(#29836) dugo_ válasza Turtlelboy (#29835) üzenetére


dugo_
veterán

A power cycle a bekapcsolások száma, nem a bekapcsolva töltött idő.

(#29837) Tarill


Tarill
őstag

üdv! volna egy sok éves 120-a ocz agility3 ssd-m 15Tb+ adatforgalommal 99/100-as kondícióval 0 hibás szektorral és egy alig 1 éves Intel 320-as ssd, 400gb forgalomal és 2 hibás szektorral, ez az mlc slc technológia különbségeinek betudható?

(#29838) Bodor válasza Tarill (#29837) üzenetére


Bodor
veterán

Nem, mivel mindkét típus MLC-s. Egyszerűen az Intel kevesebb írást kapott.
Az SSD kondíciója, tények és tévhitek

(#29839) Emperor_ válasza Tarill (#29837) üzenetére


Emperor_
addikt

Melyik SLC-s 🙂?

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29840) Pubszon


Pubszon
veterán

Üdv.
Szeretnék egy M.2-es SSD-t, de nincs ilyen foglalat az alaplapomon (ASRock X79 Extreme6), viszont van bőven PCI-e sáv. Milyen kártyát vegyek hozzá, ha egyáltalán működne a dolog és bootolna róla a win?
Ez vagy ez jó lenne? Nekem az első szimpatikusabb.
Köszi.

ASRock X79 Extreme6, i7 4930K, 32GB DDR3, GTX 1080 G1, Corsair RM750x...

(#29841) zseko válasza Pubszon (#29840) üzenetére


zseko
veterán

Miért akarsz M.2-eset használni egy 'normális' helyett? Ha jól láttam 9 sata port van a lapodon.

[ Szerkesztve ]

HR24.hu

(#29842) ZsoltG60


ZsoltG60
aktív tag

Üdv. Teljesen kezdőként, ezek az értékek rendben vannak ? Friss W10 telepítés :R :R

Lumia 950XL

(#29843) varmi2 válasza ZsoltG60 (#29842) üzenetére


varmi2
nagyúr

Igen, ennyit tud a sata2. Minden rendben.

Klaustrofóbia- Félelem a zárt helyektől, például, ha zárva van a KOCSMA!

(#29844) *Ropi* válasza Anonymus23 (#29812) üzenetére


*Ropi*
félisten

Acronis True image-el klónozd, azzal egyúttal (a felesleges szemét letakarítása után) tudsz csinálni egy ~50% méretűre tömörített, Bitpontos image file-t is, amit egy pendrive-ra kiírva bármikor vissza tudod állítani a rendszert a mentéskori állapotára - így nem kell a HDD-n megtartani a felesleges partíciót.

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#29845) #71746560 válasza Pubszon (#29840) üzenetére


#71746560
törölt tag

Szia,szerintem vedd az elsőt meg. :K

(#29846) radi8tor válasza Pubszon (#29840) üzenetére


radi8tor
MODERÁTOR

Amennyiben még csak az SSD beszerzése a cél, akkor nem ide, hanem az erre szakosodott "Milyen SSD-t vegyek?" topikba várjuk a kérdéseket ;)

⭐ Stella

(#29847) Emperor_ válasza mzso (#29831) üzenetére


Emperor_
addikt

Akkor nem az SSD a ludas. Ha hibás, a gép System logjában nyoma van.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#29848) ZsoltG60 válasza varmi2 (#29843) üzenetére


ZsoltG60
aktív tag

Értem köszi . :R

Még egy kérdésem lenne ami már nem ssd-vel kapcsolatos.
A gépből kikerült egy Seagate ST500LT012 hdd amit szintén teszteltem egy kínai Usb 3.0 házban . Igaz sok jelentősége nincs mert egy Xbox 360-ba kerül majd, de gondolom ez ennyit tud :) Vagy lehet javítani valamivel a sebességen ? :R

Lumia 950XL

(#29849) King Unique válasza ZsoltG60 (#29848) üzenetére


King Unique
titán

Ennél maga a HDD a lassú, illetve a 61%-os leterheltség miatt meg pláne. Ha teljesen üres lenne, vagy minimális rajta a foglalt tárterület, akkor jobb eredményeket mutatna a CDM is. Meg a tesztprogram sem mindegy, mert pl. a HD Tune esetében egy jobban telemásolt merevlemeznél is inkább kijönnek a gyári értékek. Legalábbis olvasásnál igen, az írást pedig csak particionálatlan meghajtónál lehet vele tesztelni.

Amúgy jelen esetben az USB 3.0 nyilván nem korlátozza a sebességet. Illetve a külső házban a linkelt oldal szerint JMS567 vezérlő van, ami SATA 6 Gbps, UASP stb. Szóval azt eleve csak egy SSD-vel lehetne kihajtani.

[ Szerkesztve ]

(#29850) Bici


Bici
félisten

Sziasztok!

Ezek az adatok jok egy par napos SSD eseten?

Nekem feltunt a Read Error Rate, es az Uncorrectasble ECC count es a wear-leveling-count. :U

Koszi!

Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.