Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-11-09 14:16:34

LOGOUT.hu

Ide várunk:
- minden saját tapasztalatot/tesztet, észrevételt a már megvett, és használatban lévő SSD-vel kapcsolatban, illetve mindenféle, megbízható forrásból való cikket/tesztet/érdekességet.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#51824) Pyttawrx


Pyttawrx
HARDVERAPRÓD

(rögzített hsz)

Kedves Fórumozók!
Frissítettem az összefoglalót, valamint a topik neve is változott.
Remélem ezekkel a változásokkal itt több tapasztalat/eszme csere fog létrejönni, mivel kicsit szabadabb, lazább lehete ezentúl ez a topik.

Mindenkinek további jó fórumozást!

Hozzászólások

(#28701) Frawly válasza Doky586 (#28699) üzenetére


Frawly
veterán

Jó, de még SATA2-es portot sem terhelne annyira, hogy 250 MB/secről lemenjen neki 87 megára. Legalább a port maximális sávszélességének felével másolnia kéne, azaz 140-150 megával.

@GoodSpeed: ügyi vagy, nem volt bonyolult, csak 2-3 hetedbe került. Lehet a rákötött Oral-B miatt melegedett túl :DDD

[ Szerkesztve ]

(#28702) #41133696 válasza Frawly (#28701) üzenetére


#41133696
törölt tag

12-e óta három hét telt el? :U

(#28703) Frawly válasza #41133696 (#28702) üzenetére


Frawly
veterán

Mea culpa, én emlékeztem rosszul. Akkor csak kb. 1 hét volt, ami szintén sok.

A videón elindíthattál volna egy nagyobb másolást, vagy víruskeresést, hogy ne csak idle-ben menjen az SSD, úgy mérvadóbb hőmérsékleti értéket mérhettél volna.

[ Szerkesztve ]

(#28704) #41133696 válasza Frawly (#28703) üzenetére


#41133696
törölt tag

Mivel 16-a van, még a 4 nap talán. Ebből már jól nem jössz ki, ne erőltesd.

(#28705) dzsi23 válasza Doky586 (#28699) üzenetére


dzsi23
addikt

Ebben lehet valami. Pendrive-ról gyorsabban másol.

[ Szerkesztve ]

(#28706) Frawly


Frawly
veterán

Ebből nem. Sőt, szerintem azért, mert beszóltál, most már az én SSD-m is elkezdett jobban melegedni, pár óra GTA4-ezés után 42 fokon volt. Talán még nem vészes, de azért sokallom, mivel SATA3-as. Ugyanez az SSD fele tárterülettel a másik laptopban 32-35 fok terheletlenül, a SMART statisztikája szerint eddig 19 fok volt a legalacsonyabb, és 48 fok a legtöbb. Valószínű egyébként, hogy nem a terheléstől melegednek, hanem játék vagy hosszabb terhelés (forráskódból fordítás) alatt melegszik a gép, ami kihat az SSD-kre is. Nagyon lejjebb nem tudom vinni ezeket az értékeket, laptopokba nem lehet plusz ventit belefaragni, csak ezért meg nem teszek hűtőpadot alájuk. Egy hete volt kipucolva a hűtőjük, meg újra lettek pasztázva a procik MX-4-es pasztával, és Oral-B sincs szinkronizálva a géppel.

(#28707) Lauda válasza dzsi23 (#28705) üzenetére


Lauda
félisten

Milyen sata porton dolgozik az ssd?

(#28708) Lewzke


Lewzke
őstag

Pár nap használat után azt kell, hogy mondjam, miért nem használtam eddig SSD-t, soha többet lemez az operációs rendszer alá. Az ajánlott beállításokat természetesen elvégeztem, hibernáció ki, indexelés ki, automata TRIM, kisebb lapozófájl. Egyedül a superfetchet próbálgattam be és kikapcsolva, semmi érezhető különbség nincs a kettő között, egyedül talán a napi írásmennyiség az, ami többnek tűnik bekapcsolva, de az is minimálisan 1-2 gigabájttal ha több, vagy talán csak placebo :D. Megoszlanak a vélemények is, hogy érdemes-e kikapcsolni vagy sem, de szerintem erről lehetne egy tesztet is csinálni, hogy mondjuk adott idő alatt, ugyanazokat a programokat és weboldalakat betölteni és megnézni, hogy melyik állapotban került több írás a meghajtóra. Ha ilyen minimális a különbség akkor is megérhet egy próbát, mivel az újabb SSD-k garanciális feltétele íráshoz is kötött és nem mindegy azért, hogy 4 évig vagy 5 évig van egy garanciád a meghajtóra.

[ Szerkesztve ]

(#28709) aTe014


aTe014
aktív tag

Sziasztok!

Laptopba szeretnék a Windows és egyéb telepített programok számára egy 256 gb-os Samsung 850 Pro-t (amely C jelzésű lenne). Mellette az optikai meghajtó helyére kerülne ODD megoldással egy 1 TB-os HDD (amely jelenleg is a gépben van, és az akkor D jelzésű lenne a letöltések - filmek, zenék - számára).

A kérdésem pedig az lenne, hogy mennyire fog bezavarni a Windows telepítésnél az SSD-nek, hogy már rá lesz kötve a HDD az optikai meghajtó helyén ? A BIOS-ban elő tudom majd hívni a pendrive-ról való bootolást, vagyis a telepítést ? És könnyedén tudom majd formázni mindkettőt ? :)

Eddig csak HDD-re telepítettem Windows, bocsi a láma kérdésekért.

i14Pro

(#28710) Lewzke válasza aTe014 (#28709) üzenetére


Lewzke
őstag

Telepítés előtt ajánlott kizárólag UEFI boot üzemmódra állítani a biost, hogy az SSD-re is EFI partíciót rakjon a telepítő, a pendriveról meg bootolni fog ígyis, mert van EFI az új Windows telepítőknek. Ha nem is automatikusan de kiválasztod a boot menüben, hogy bootoljon ideiglenesen a pendriveról. Szerintem maradhat a merevlemez benne, nem hinném, hogy bármi módon is bezavarna.

[ Szerkesztve ]

(#28711) dzsi23 válasza Lauda (#28707) üzenetére


dzsi23
addikt

Lenovo G505s laptopban használom, SATA II, ha jól tudom.
Az ajánlott beállítások közül TRIM elvileg működik, hibernálást nem kapcsoltam ki, mert használom, lapozófájlt nem állítottam. Utóbbit mennyire érdemes? Okozhat ilyen problémát? Más beállítással nem érdemes fáradni, ahogy az ajánlott írásokban olvastam.

(#28712) Lauda válasza dzsi23 (#28711) üzenetére


Lauda
félisten

Ez esetben a sávszél felével kellene másolnia. Direkt teszteltem, a 850 pro-m stabilan 129-131 mb/s között másol önmagára sata2-n.

Valami nálad/az ssd-vel nem ok.

[ Szerkesztve ]

(#28713) Doky586 válasza dzsi23 (#28711) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Mutass előszöris a 'Gyorstalpaló ssd sebesség problémásoknak' cikk szerint CDM teszt és SSDOK screenshotot..

[ Szerkesztve ]

(#28714) Frawly válasza Lewzke (#28708) üzenetére


Frawly
veterán

Az elejének fuss neki még egyszer. Nem értem mi akartál mondani, zavarosra sikerült a fogalmazás. Eddig nem használtál SSD-t, vagy használtál, de nem rendszermeghajtónak?

Egyébként beszoptad te is a régi cikkben hangoztatott babonákat. Ha újabb cikket nézel, azt hiszem Bodor cikke, ami a windowsos beállításokról szól, ott le van írva, hogy semmilyen kímélő intézkedésre nincs szükség. Ha igényli a meghajtó, az alignálás legyen rendben (új Windowsok telepítőivel és Lemezkezelőivel, modern particionálóprogiknál ez automatikus), ha támogatja, legyen bekapcsolva a TRIM (automatikusan megtörténik), meg legyen a SATA vezérlő AHCI módban (ez HDD-knél is ajánlott, de megy IDE módban is).

Hibernálást, rendszer-visszaállítást akkor kell kikapcsolni, ha NEM használod őket, vagy annyira kicsi SSD-ről van szó (64 giga és az alatt). A prefetcht, indexelést, egyebeket ne kapcsold ki, nem okoznak sok írást, és azért vannak, hogy gyorsítsanak.

Tegnap szembesültem vele, hogy a defragot sem kell kikapcsolni. Ugyanis egy HDD-s Win10-rendszert klónoztam át az új SSD-mre a játszós gépen, és ugyebár emiatt bekapcsolva maradt az autodefrag, de ahogy néztem, nem engedett defragot lefuttatni a Win10, mert a meghajtónál kiírta, hogy solid state drive, és le volt tiltva a defrag gomb. Tehát emiatt is felesleges aggódni, ha bekapcsolva is marad klónozáskor, akkor sem fut le, és ha nem klónozod, hanem eleve SSD-re telepíted a Windowst, akkor meg automatikan letiltódik az autodefrag is.

Az íráslimitet normál felhasználásnál nem hogy 4 vagy 5 év alatt nem éred el, de talán 10 év alatt sem, inkább 20 év lesz az. HD Sentinellel ellenőrizd, hogy mennyi írás történt a meghajtón, és nézd meg, hogy mikor szerelted a gépbe az SSD, és osszad le napokra számológépben. Az üzemidőt ne a HD Sentinelben nézd, mert csalóka, csak a bekapcsolva töltött időt mutatja, úgy meg becsapós a statisztika. Ha a rendesen kiszámolt statisztikát kivetíted a jövőre, akkor látni fogod, hogy 10-20 év múlva éred el a meghajtódra megadott íráslimitet, és még a limit elérése után sem fog a meghajtó tönkremenni, csak garancia nem lesz már rá.

Régen a linuxosok is felültek ezeknek a kezdeti rémhírterjesztéseknek, hogy jajj, az SSD nem bír sok írást, és ők is tiltottak le egy csomó mindent feleslegesen. Pedig a linuxok sokkal kevesebbet írnak a lemezre alapból a windowsoknál, mégis kikapcsolta sok ember a fájlelérési idők naplózását, meg áttették a böngészőcache-t, logokat, swap-ot másik meghajtóra, mikor ezek nem jelentenek sok írást. Linux alatt eleve nincs autodefrag, defrag is csak akkor, ha a fájlrendszer támogatja, és kézzel lefuttatod, vagy saját magad ütemezed be. Indexelés van, ha a disztró támogatja, de nem érdemes ott sem kikapcsolni. TRIM legyen, vagy discard mount TRIM vagy kézzel/ütemezve lefuttatott fstrim, a kettő egyszerre felesleges, elég az egyik.

Szóval jó lenne egy új cikk a PH-ra, ami a régi tévhiteket eloszlatja, vagy régi cikkek elején fel kéne tüntetni vastaggal szedve, hogy már nem érvényesek az ott leírtak, a régi SSD-kre sem, és a törzsszövegből áthúzással lehetne jelölni az elavult vagy szakmailag nem helytálló részeket, mert túl sok embert vezetnek félre még mindig. Ebben a topikban is szinte minden második hozzászólás a kímélési paranoiáról szól.

(#28715) Lauda válasza Frawly (#28714) üzenetére


Lauda
félisten

Sorry, ez a beszoptad te is a régi cikkben hangoztatott babonákat. kicsit erős lett. Semmi rosszat nem csinál vele azt gondolom, ha mindent úgy állít be, ahogy ott le van írva. Más kérdés, hogy ezekre ma már esetleg nincs szükség. ;)

(#28716) Frawly válasza Lauda (#28715) üzenetére


Frawly
veterán

Én nem érzem erősnek. Valóban, rosszat, kárt nem csinál vele, ha babonás-kímélő beállításokat használ, de feleslegesen lassítja vele a rendszerét, és nettó időpocsékolás. Erre szoktam azt mondani, ha kímélni akarja az SSD-t, akkor nem szereli be a gépbe, hanem kiteszi a szoba sarkába egy üvegvitrinbe, bársonypárnára helyezve, valami dísznövény mellé, és akkor nem fáradnak a cellák. Persze akkor is csak napszemüvegben szabad, óvatosan nézegetni, meg bedobozolva, mert szemlenyomatos lehet, ami meg a vezérlőnek árthat :DDD

Hogy egy morbid példával megvilágítsam a kímélési beállítások haszontalanságát: egyik linuxos fórumon írta valaki, hogy ő már pedig feltalálta a spanyolviaszt, mert a swapolást úgy gyorsítja, hogy neki a memóriába swapol a rendszer :W Annak mi értelme van? A swapnak eleve az a célja, hogy fizikai memória szabaduljon fel a nem használt lapok lemezre történő kilapozásával, kiírásával, na már most ha ez a RAM-ba történik, akkor nem szabadul fel RAM, ergo kilapozgatni is felesleges. Akkor már tiltsa le, szüntesse meg a swapot, az pont ugyanaz. Na, kb. ennyi értelme van a SSD-kímélő beállításoknak is.

Másik oldalról is vannak tévhitek az SSD-kkel kapcsolatban, nem csak a kíméléssel kapcsolatosan.
1) Az SSD nem melegszik. Nem a lófütyköst nem. Elég visszaolvasni ezt a topikot is. Függ a csatolótól, igénybevételtől. A HDD-khez képest valóban kevésbé (bár az NVMe-re ez sem igaz), és nem mechanikai eredetű hű.
2) Az SSD-nek nincs hangja. Egyes modelleknek lehet halk, elektromos ciripeléshangja, de csak akkor lehet meghallani, ha a gép néma, és épp olyan modellt fogtunk ki. Az egyik Crucial MX300-asomnál hallom, a másiknál nem, de az hangosabb gépben üzemel. Lehet tápellátástól is függ. A lényeg, hogy mechanikai zaj és rezonancia nincs, mint a mozgó alkatrészt tartalmazó HDD-knél.
3) Az SSD-n nem töredezik a fájlrendszer, meg mindegy neki a töredezés. Fail. Alapból ugyan az SSD sokkal kevésbé érzékeny a töredezésre (ha most számot kellene írni, akkor úgy lehetne érzékeltetni, hogy 90-95%-kal kevésbé érintett), de ha átlép egy extrém mértéket a töredezettség (ehhez általában az kell, hogy a fájlrendszer extrém mértékig tele legyen állandóan), az SSD is be tud lassulni miatta. Persze a töredezettségnek egyre kisebb a szerepe HDD-knél is, mióta min. 8 mega cache-sel szerelik őket (a maiakat már tipikusan min. 64 megával), akkor volt jobban tetten érhető, mikor 2 mega vagy az alatti cache volt a HDD-kben (IDE korszak, még a SATA1-es HDD-k elterjedése előtt). Akkor is inkább NTFS-nél, FAT-nál játszott, mert pl. a linuxos fájlrendszerek eleve sokkal kevésbé töredeznek, a Mac-et ilyen tekintetben nem ismerem. Mint írtam, szabad helytől is függ, a mai sokszáz gigás, meg pár terás meghajtók korában már nem szoktak csurig telni a háttértárak, min. 20% szabad hely maradni szokott, ez is szerepet játszik benne.

Igazából úgy lehetne összefoglalni egy mondatban, hogy bár az SSD működési elve más, de lényegében lehet úgy venni, hogy mindenben megegyezik a HDD-kkel, úgy is kell használni, mintha továbbra is HDD lenne a gépben. Sem semmit állítgatni, sem kímélgetni nem kell.

(#28717) Lewzke válasza Frawly (#28714) üzenetére


Lewzke
őstag

Most használok először SSD-t, eddig csak merevlemezem volt. Ja és megnyugtattál, meg amúgy is a gyártó által megadott TBW-nél sokkal többet bírnak a NAND flashek, ahogy számoltam én átlagosan napi 10-20 GB-ot írok rá, akkor hamarább lesz elavult mint halott. Szóval igazad van, azért van, hogy használjuk s nem a vitrinben üljön s akkor tényleg nem éri írás :)).

[ Szerkesztve ]

(#28718) szoszo1973


szoszo1973
aktív tag

Sziasztok!

Segítséget kérnék!

Vettem egy M-sata SSD-t SATA átalakítóval. Linuxot szeretnék rá telepíteni de nem látja a lemezt.
Próbáltam már az összes linuxot (ubuntu, fedora, debian stb.) de eggyikkel sem megy. Ha viszont másik ssd-t vagy hdd-t berakok a gépbe azt látja.
Viszont ha windowst akarok rá tenni akkor az megy, a win telepítő látja az ssd-t.

Egyébként ha win alatt külső usb-s meghajtóként rádugom a gépre akkor megy simán minden rendben van.
Próbáltam már mindenféle fájlrendszert de nem látja eggyiket sem a linux.

Ilyet még nem láttam. Van valakinek ötlete, hogy mi lehet a gond?

Köszönöm előre is!

Kösz: Ákos

Az a fázis amelyik ráz is!

(#28719) darkhorse


darkhorse
tag

Üdv!

Adott egy Adata SX930 (közel 320 nap működési idő és 3.87 TB írás, ha ez számít). Néhány napja egy pár szektor olvashatatlan (szerencsére csak 2 nem fontos fájl érintett), hard disk sentinel 100%-osnak mutatja. Ha megpróbálom olvasni ezeket a szektorokat, a sata phy error count növekszik. Kell aggódni az ssd miatt? A bad block count 0, mikor lesznek bejelölve hibásnak ezek a helyek?

(#28720) King Unique válasza szoszo1973 (#28718) üzenetére


King Unique
titán

Ha a Windows telepítő az mSATA - SATA átalakítóval rendben felismeri az SSD-t és lehet rá telepíteni is a rendszert, akkor feltehetően nem ezzel a megoldással vannak alapból gondok. Az, hogy a Linux mért nem, az ügyben már a megfelelő linuxos topikok valamelyikében lenne célszerű érdeklődni.

Egyébként a telepítéshez nem szükséges előtte az SSD-re semmilyen fájlrendszer. Sőt, nyugodtan lehet az egész particionálatlan, ha nincsenek rajta másik partíción fontos adatok. A Linux telepítője majd úgyis megoldja a particionálást és létrehozza a megfelelő fájlrendszert. De, ha Linux & Windows dual-boot megoldás lesz, akkor először a Windowst érdemes feltelepíteni, majd utána a Linuxot.

[ Szerkesztve ]

(#28721) Jano156


Jano156
tag

Sziasztok!
Van egy Corsair force GS 250gb-os SSD-m. 800napot ment eddig és 30TB-ot írt. Kondíciója 70%. Reális ez az érték?
(minden alkalommal amikor a kondíciója csökkent a gépem megőrült, sok esetben újra kellett rakni mert teljesen használhatatlan lett a rendszer) Az SSD-n fut a rendszer, a programjaim, jatekok stb. Adattárolásra winyot használok.
Köszönöm a segítséget

János

(#28722) Raymond válasza Jano156 (#28721) üzenetére


Raymond
félisten

Ez nem OK, adhatnal egy screenshot-ot HDSentinel vagy valami mas progibol ahol a SMART adatok latszanak.

Privat velemeny - keretik nem megkovezni...

(#28723) szoszo1973 válasza King Unique (#28720) üzenetére


szoszo1973
aktív tag

Köszönöm a hozzászólást!

Üdv: Ákos

Az a fázis amelyik ráz is!

(#28724) Anonymus23


Anonymus23
veterán

Sziasztok,

Adott egy SM951 MZHPV512HDGL, amit lassan egy éve használok, minden gond nélkül.
Tegnap újratelepítettem a wint rajta, és íme egy SSDOK kép:

2 kérdésem lett volna, az egyik, hogy vajon hol tudom kikapcsolni a hibernálást? Amire korábban emlékszek (energiagazdálkodás, ott az van, hogy hibernálás soha...

A másik meg meg is oldódott, amikor a CDM-et le akartam tölteni, véletlenül az CDM infót töltöttem le először, és végre az első program, ami kiírja a használati adatokat:

Vélemények?

;) - The Power of the Light Side

(#28725) Emperor_ válasza Anonymus23 (#28724) üzenetére


Emperor_
addikt

[link]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#28726) Anonymus23 válasza Emperor_ (#28725) üzenetére


Anonymus23
veterán

:R
Ezt is próbáltam, mindig hibaüzenetet dobott, most esett le hirtelen, hogy a rendszergazdaként való futtatás kimaradt délután...

;) - The Power of the Light Side

(#28727) Stonerice


Stonerice
őstag

Sziasztok!
Van egy kingstone UV400 120GB as ssd-m Lenne it pár eredmény sebességét illetően!
Ez normális ettől az ssd-től?

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#28728) Stonerice válasza Stonerice (#28727) üzenetére


Stonerice
őstag

Intel rst-vel

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#28729) Emperor_ válasza Stonerice (#28727) üzenetére


Emperor_
addikt

Ssdok képet kérünk!
350 körül kéne lennie az írasnak. Nagyjából ez okés. ssdok után okosabbak leszünk.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#28730) FeZ... válasza FeZ... (#28681) üzenetére


FeZ...
aktív tag

Valószínűleg sok embert nem érint, de gondoltam beírom a megoldást, hátha valamikor még fog ezzel valaki szenvedni és a kereső kidobja neki ezt a beírást:
A korábban megemlített Asus K50IE laptopban működik a Marvell vezérlős SSD. Pontosabban csak azzal működik. :K
(konkrétan én az ajánlottak közül a Crucial MX300-at tudtam szerezni és kipróbálni benne)

(#28731) Doky586 válasza Stonerice (#28728) üzenetére


Doky586
nagyúr
LOGOUT blog

Rosszul mérsz..

Olvasd el a sebesség problémásoknak szóló cikket..

(#28732) Stonerice


Stonerice
őstag

0fill
kingstone uv400 120gb

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#28733) Cronerator


Cronerator
tag

Sziasztok!

A HD Sentinel szerint a mai napon 8 Retired Block keletkezett.
Az SSD egy 809 napos működési idővel és 14,89 TB írt adadmennyíséggel rendelkező 120Gb OZC Vertex 3. Talán 5-6 éve vehettem, tehát garancia már rég lejárt.
Ha jól sejtem, akkor ez a szám a közeljövőben csak növekedni fog, csak nem tudom milyen mértékben. Az adatokat már lementettem róla.
Jobban járok, ha mihamarabb beszerzek egy új SSD-t?

Addig jár a lány a kútra, amíg meg nem ........érkezik.

(#28734) *Ropi* válasza Cronerator (#28733) üzenetére


*Ropi*
félisten

Szerintem jobban jársz, ha nem idegeskedsz feleslegesen. :D

Weboldalam: http://karpatisandor.hu

(#28735) dugo_ válasza Cronerator (#28733) üzenetére


dugo_
veterán

Idén értek be abba a korba a Vertex 3-ak, amikor már sorra hasalnak el. Elég sokan beírták ide és a testvértopikba.

Ha van mentés és nem fontos a folyamatos rendelkezésre állás, akkor én megvárnám, amíg elhasal szépen magától vagy megszaporodnak a kékhalálok, ráérsz akkor költekezni.

(#28736) Stonerice válasza Emperor_ (#28729) üzenetére


Stonerice
őstag


:R

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#28737) Cronerator válasza dugo_ (#28735) üzenetére


Cronerator
tag

Most néztem az eseménynaplóban, ma reggeltől 35ezer disk error event ID 7-tel. Akartam futtatni egy gyorstesztet, azt befagyott a gép. Azért nem panaszkodom, szép kort megélt.
Családban már van pár Samu 850 EVO, szerintem az lesz helyette. 28000 pénz meg 5 év gari nagyon szimpatikus érte.
RIP Vertex 3! :O

Addig jár a lány a kútra, amíg meg nem ........érkezik.

(#28738) Emperor_ válasza Stonerice (#28736) üzenetére


Emperor_
addikt

Ez van a speckóban:
Data Transfer (ATTO):
120GB — up to 550MB/s Read and 350MB/s Write

Az általad mértek ezt nagyjából hozzák, az ASS többet, a CMD kevesebbet.

A CMD-s mérések nincsenek a speckóban, így azt nem lehet csekkolni :( . Ha kíváncsi vagy még, akkor ATTO-val le tudod mérni, arra adott meg adatot a gyártó.

A gyártók trükkösek mindig a legnagyobb méretű SSD sebesség értékeit adják meg a főoldalon:
Read: up to 550MB/s
Write: up to 550MB/s
a kisebbek általában kisebb értéket hoznak.

Ezt, a gyengébb írási sebességet a mindennapi használatban nem fogod észrevenni ;) .

A beállítások rendben vannak.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#28739) Stonerice válasza Emperor_ (#28738) üzenetére


Stonerice
őstag

Köszi az észrevételt. Csak annyit hogy találtam a neten ennél jobb eredményeket 5.xx CDM-el

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#28740) Emperor_ válasza Stonerice (#28739) üzenetére


Emperor_
addikt

Szívesen!
Az simán lehet, a környezet különbségéből ered, pld tiédnél erősebb CPU.

[ Szerkesztve ]

Xiaomi Redmi Note 4 | Topping A30, D30

(#28741) AxBattler


AxBattler
félisten

Üdv!

Újratelepíteném a W10x64 rendszeremet m.2 SATA ssd-re. Adatlapon olvassható a konfigom.
Csak az ssd-t telepítem újra, a hdd-k maradnak a régiek, archív adatokkal.

UEFI-ben...
... BOOT options-ben engedélyezzem a Win8/10 Features-t? [otherOS / Win10 / Win10 WHQL]
... ugyanitt storage BOOT option control UEFI, vagy Legacy legyen?

Sürgős lenne, köszi!

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#28742) Frawly válasza AxBattler (#28741) üzenetére


Frawly
veterán

A Win10 WHQL-t szerintem nem kell bekapcsolnod, de próbából megteheted, baj nem lesz belőle, legfeljebb nem bootol, és visszaállítod.
A Boot option controlnál ugyanez a helyzet, valószínű, hogy UEFI-módban telepítetted a Windowst, szóval legyen UEFI-n, de ha nem bootolna, mert mégis BIOS MBR módban települt, akkor átnyomod.

Ha most bootol, meg nincs vele probléma, akkor inkább semmit nem kéne a BIOS-ban nyomkodni. Pláne nem nagyon sürgős jelleggel.

(#28743) King Unique válasza AxBattler (#28741) üzenetére


King Unique
titán

Ez a kérdés eleve az adott OS / hardver (gép) topikjába való inkább, illetve előbbiben szintén megkérdezted és választ is kaptál. Sőt eleve oda volt előbb berakva. Tehát inkább azt kellett volna eldönteni, hogy hova való a kérdés! Illetve ebből adódóan rendszerint elég 1 topikban feltenni és nem feltétlen kell szétszórni ugyanazt több másikban!

[ Szerkesztve ]

(#28744) AxBattler válasza Frawly (#28742) üzenetére


AxBattler
félisten

Tehát akkor nincs benne semmi komoly, állítsam nyugodtan UEFI-re.
Köszi! :R

(#28743) King Unique
Bocsi, csak tényleg itt állok félig összerakott géppel, és nem tudom, hogyan tovább.
De oké, ott folytatom.

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#28745) Frawly válasza King Unique (#28743) üzenetére


Frawly
veterán

Szerintem inkább azért kérdezte itt is, mivel azt hitte, hogy az SSD miatt speciális a helyzet. Az emberekben a korai SSD-kről írt cikkek alapján az a téves kép él, hogy egy speciális valami, egész más, mint a HDD, mindenféle különleges módot kell rajta bekapcsolgatni, meg optimalizációs varázslásokat végrehajtani, mert akkor annyira meggyorsul, hogy meggörbíti a téridőt.

(#28746) King Unique válasza Frawly (#28745) üzenetére


King Unique
titán

A Windows telepítése, illetve pontosabban a speciális boot beállítások volt a kérdés tárgya, ami nyilván nem éppen ezen topik témája. Meg ilyen szempontból HDD és SSD amúgy is mondhatni egykutya. Ami a Windowst illetően lényeges az SSD témában, az ezen cikkben le van írva. Amely egyébként az összefoglalóban és a témához kapcsolódó anyagokban eleve elérhető mindenki számára.

[ Szerkesztve ]

(#28747) #41133696


#41133696
törölt tag

Plextor SSD, plus ASUS Z170-A alaplapot használók figyelmébe:

Fent is van. Egyébként jöttek ki új driverek is.

(#28748) Stonerice válasza Emperor_ (#28740) üzenetére


Stonerice
őstag

Win10 , intel rst driverrel Kingstone uv400 120gb
Felül Kiegyensúlyozott energia séma Dell latitude laptopban
Alul Energiatakarékos energia séma.

[ Szerkesztve ]

Pénz beszél, kutya utal! Aktuális főkomponenseim: 5600X / Msi B450 Gaming Plus Max / 16GB 3733 cl16 / Sapphire Nitro Rx480

(#28749) Multibit


Multibit
veterán

Az új szerzemény: GOODRAM Iridium Pro 240GB:

Az előd: KingFast (SLC) 120GB:

A KingFast három éve teszi a dolgát, semmi panaszom nincs rá. Gondoltam, veszek egy nagyobb kapacitású MLC SSD-t (amíg lehet MLC-t kapni). A CDM mérés alapján alig van különbség közöttük teljesítményben (nem tudom, hogy ez dícséret, vagy szégyen az új modellre nézve ;] )

(#28750) BenceShearer


BenceShearer
aktív tag

Sziasztok!

MSATA Hynix SH910 120 GB firmware-t honnan lehetne letölteni? Használtam vettem notiba, de a gyártó oldalán semmit sem találtam hozzá.

Ha valakinek lenne ötlete, akkor azt megköszönném. :)

Útvonal

Fórumok  »  Adattárolás  »  SSD kibeszélő (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.