Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Egy korszak vége
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- i5 12400F - báránybőrbe bújt farkas
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
arn
félisten
válasz Bile Demon #93395 üzenetére
Nekem is volt mar 92tol egy eve magammal cipelt 10es floppycsomag, amin a kedvenceinket cipeltuk de msdos nem volt a csomagban. Tobb osztalytarsammal akkoriban cserelgettunk programokat, kisegitettek.
Poen, de ennek a doboza a mai napig megvan, talan meg nehany floppy is belole eredeti, de masokat masolgattam ra.
Az elso geprol a szamlak vannak meg.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Bile Demon
őstag
Nekem volt rajta DOS 5.0 és a DOSSHELL indult autoxec.bat-ból.
Kilépni nem bírtam belőle, úgyhogy másnap hívtam segítséget.Rá voltam készülve a dologra. Tavasszal már vettem előre egy egeret (MS mouse, nem Microsoft csak simán MS) és Egy NEC kisfloppyt, mert gondoltam milyen jó lesz és arra még épp futotta a zsebpénzből. A nagy floppy volt az alap. kicsit nem is láttam mielőtt megvettem. Nagy floppy már gyűjtöttem progikat (DOS telepítő pkunzip, arj, checkit, észkerék stb.-k és könyvből már megtanultam a DOS parancsokat.) Suliban 2db XT volt meg egy 286. Abból indultam ki, amiket ott láttam: 5.25" FDD és nincs egér. Feltételeztem, hogy az új gép is alapból olyan lesz.
Úgyhogy másnap úgy indult, hogy go to újpesti áruház Compart computer egy Panasonic 5.25" FDD meghajtóért. Beszerelni be tudtam, délután meg haver jött megszakérteni SW szempontból.
Nem volt 100-as a gép, mert az egeret nem ismerte fel. Egyiket se. Haver is áthozta, azt se. A TIM-ben szemetelt a kép. Hónapokig így használtam, aztán egyszercsak valahogy rájöttem, hogy a 0WS opciót, vagy valami mást kellett kilőni a BIOS-ban és onnatól nem szemetelt a VGA.
Az egérnél meg az volt a gond, hogy fordítva dugták rá a Prime2C kártyára a DSUB kivezetést...Bruhe
-
arn
félisten
válasz Bile Demon #93390 üzenetére
Koszi
Engem akkor, amikor a sulibol mentem haza… eleg hasonlo volt. Nem volt semmi se rajta, meg dos sem. Apukam szamlazogepnek vette a nem tul sikeres vallalkozasahoz, “termeszetesen” sose keszult egy szamla sem rajta.
Amd 386dx40
Opti 495sx, asszem az enyemen is csak 1vlb volt
4x1m 60ns samsung ram
Trident 8900cl-c 1m, tudta a truecolort
Vmi “gear” isas vezerlo
Samsung 120m hdd (rovid ido alatt bad sectoros)
Pana nagy floppy (a suliban ez volt, kis floppym sose volt)
“Usfo 3d” 14es szines monitor
Us bill, azota se hasznaltam mas kiosztast, se ekezeteketIgy utolag lathato, hogy a sokhavi fizetesert eladott gephez is filleres hulladekszintu hwt arultak akkoriban.
Eger, hangkartya nem volt, ezek voltak az egyik elso upgradek. A ha hangkartya meghalt, beszamitottak, igy 486dlc + koproci lett helyette kb fel ev mulva, tehat az eredeti konfig nem sokaig elt. Igazabol mar ekkor is parhavonta vettem hozza vmit (jottek vlbs kartyak, sbpro, etc) - gyk sose adtam el egyben a gepet, csak egyenkent fejlesztgettem. A gepet 2018ban adtam el, az utobb epitettet meg most fogom - vagyis a kontinuitas meg igy is megvan par venti reven… 30 eves konfig
Epp a multkor sikerult az elso hazat beszerezni, eleg sokat fizettem erte, a posta meg osszetorte. Nah mindegy, egyszer majd csak talalok vhol egy masikat.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
envagyok
veterán
válasz Bile Demon #93390 üzenetére
Én is 30 éve ballagtam.
Én nem kaptam pc-t, igazából mást se :/
Mondjuk máig hálás vagyok, hogy 40 éve kb viszont C64-et kaptam (sötétbarna breadbin, sötétbarna elejű elsőgenes 1541 + 2 joy), amiért kikocsikáztunk Bécsbe, ami akkoriban nem volt egyszerű mutatvány, és olcsó sem. -
arn
félisten
Jolvan, nem csak a retro hweknel vannak megzakkanva. [link]
-
Bile Demon
őstag
Grat. az évfordulóhoz!
Én nem emlékszem a pontos napra, de 1993-ban volt, valamikor ilyenkor (ballagás után várt itthon) egy teljes konfig.
386DX-40 + a szokásos 1VLB-s OPTI495 alaplap
Cyrix 80387 FPU
8db 256kB SIMM RAM
TSENG ET4000(AX?) 1MB ISA 64K HICOLOR
Fekvő flipperes ház
1.44" FDD
Quantum 85MB HDD
Kattogós angol billenytűzet
Genius egér
14" Samsung Mono VGA
60e újan ropogósan. Expressz újságból, valami vállakozó rakta össze, Bolti ára 100 fölött volt a hasonlóknak (oszt. társam akkor 130e-ért vett ugyanilyet a Micropónál FPU nélkül, de Színes SVGA-val és Realtek 1MB VGA-val)[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
arn
félisten
30 eve ezen a napon kaptam a pcm keves dolog van az eletemben, ami ekkora befolyast tett ra.
-
arn
félisten
válasz envagyok #93375 üzenetére
Alaplap es bios fuggo melyik hogyan kezeli az isa buszt, altalaban a kesobbi isas kartyak kevesbe halkisak erre. Pl a 3.74es gus mar a tx97ben sem szazas, a p3ban meg rosszabb, timinggal jobb, de van olyan kartya, ami igy se mukodik. Anno az abitoknal nem emlekszem semmifele anomaliara a 3.4es gussal, egeszen thunderbirdig hasznaltam.
-
-
félisten
-
Ry0K3N
senior tag
válasz Pikari #93380 üzenetére
Elvileg integrált trident 3d van rajta.
[link]
Csak facebookos segítséggel sikerült egyáltalán kiderítenem mégis mi a fene ez. Sosem láttam még Socket A lapot AGP nélkül ISA-val."Doom fans are not like Disney fans. If doom fans don't like what you have done they burn your house down."
-
Ry0K3N
senior tag
válasz MasterDeeJay #93330 üzenetére
Fekete Avensis megáll a kuka mellett és egy rendezett ruházatú irodista IT-s kiszáll fogóval és csavarhúzóval a kukák közötti szemétből egy szétvert gépházat szétszedni.
Ez simán thug life mém matéraYoutubeon néztem már pár voodoo 3 repair videót és elvileg spanyolba van egy egyén aki még memóriát is tud rajta bővíteni minden egyéb alkatrész mellett.
Más. Ma lomiztam.
Csak nem tudom mit csináljak vele, igazából csak a ház kellett amiben volt."Doom fans are not like Disney fans. If doom fans don't like what you have done they burn your house down."
-
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #93374 üzenetére
Ha ezt a postot komolyan gondoltad, akkor azt kell mondjam : látszik, hogyfogalmad sincs, hogy valójában mi zajlik a háborúban, és mik ennek a politikai hatásai. Mivel napi szinten eléggé beleásva foglalkozom a témával azt kell modnjam, hogy egyelőre maximum néhány szétlőtt orosz tank érhet ide kiállítás részeként. Ahogy Berlint is elérték
na de ONra terelve a témát : Aztán neked megvolt a Pentium II vagy Celeron éra is anno, vagy akkor végig AMD oldalon voltál?
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
-
Czo
addikt
válasz envagyok #93372 üzenetére
A 3.7-esen van ICS mixer, es allithato a "kulso csatornak" hangereje. Tehat minden hangforras (linein/micin/cdin/gf1) be van kotve a mixerbe, es igy lett hangeroallitas. A korabbi verziokon nem volt mixer, csak "szol/nemszol" modon lehetett kapcsolgatni a bemeneteket.
A korabbi verziokon szerintem nem sok olyan van, ami beleszol a hangba. Inkabb diszkret aramkoroket vonogattak ossze 1-1 ASIC-ba, meg olyan "segedaramkorok" kerultek a kartyara, a amivel a megaem pl. 32 bites protected mode jateknal is tudja csinalni az emulaciot.
Mit jelent az, hogy mashogy szol? Ha az egyiknek szaradtabbak a kondijai, mint a masiknak, az is mashogy szol, de ha a mixeren nincs minden fullra csavarva es ugyonugy beallitva, akkor az is "hallhato".
-
envagyok
veterán
Gravis Ultrasound rev 2.4 és 3.73 között mi különbségek vannak?
Most jött egy 2.4-es, és kicsit másképp szól az xtc-playyal az Atarian, amivel szoktam tesztelni. -
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #93366 üzenetére
A mai kenyér árak miatt a kenyéren és vízen élés is luxus
Akkor úriember vagyok (naná, ő lordsága)
Egyébként a csődbemenés nekem is valós veszély, a megtakarításaim félév alatt gyakorlatilag elolvadtak, még azzal együtt is, hogy érezhetően lejjebb adtam a színvonalbólInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #93353 üzenetére
Ugyanezt éreztem 1999-2003 vonalon. Eleve Celeronjaim voltak ebben az időszakban, de pl 2001-ben Celeron 466-osra váltani, amikor már Pentium 4-esek is léteztek, nem épp a naprakészségről árulkodott. Ahogy ugyan az 1700-as Celeront megjelenése hetében vettem kb, (mai napig emlékszem, hogy két modell jött, az 1700-as és az 1800-as és majd leültem mikor megláttam az árlistán, mert még csak nem is hallottam róla --> az 1400-as Tua Celeron terve pedig azonnal törölve TUSL2-stől SD RAMostól, és máris körvonalaztam a P4 alapú DDR-es konfigot. Ma már tudom, hogy jobban jártam volna a Tualatinnal, pláne, hogy a P4 később bőven megvolt mint élmény, és akkor még nem sejtettem, hogy mai napig elmondhatom, az összes gép közül amivel bármi dolgom volt az 1700-as Celeron volt a legtöbb (még a sajátot nem tekintve is), de ugye az is Celeron volt. A nagy P4-ből akkoriban még az alacsonyórajelesek sem jöhettek szóba az áruk miatt.
Egyszer volt 2003-ban jó gépem, amikor meglett az Athlon XP-m. Igaz, hogy 1700+ volt, ami megint nagyon nem volt csúcs (konkrétan 12 ezer ft-os CPU), de feltudtam húzni 2700+-ra, ami az akkori csúcs volt (72 ezer + ÁFÁért kellette magát kedvenc boltunk árlistáján) úgyhogy a Bartpnok eljöveteléig büszkén hirdethettem, hogy nekem bizony csúcs procim van! (sőt, később a nagyon tuning miatt még kicsit utána is, de nyilván nem túl sokáig).
Aztán a következő napihasználatos CPU-m a Phenom 9500, meg a legkisebb volt abból a sorozatból, ráadásul még csak nem is BE, szóval ahogy akkoriban találóan neveztem : A legkisebb az óriások között. És valóban, akkoriban az volt belépő a 4 magos CPU-k világába. Jó, egyetlen haveromnak sem volt ilyen, de akkor is egy belépő proci volt. (ma már tudom, hogy 1-2 évig még bőven jobban jártam volna egy hegyesebb C2D-vel, de közép és hosszútávon is ezen az alapon kellett volna maradjak, mert C2Q sokkal jobb volt).
Aztán ugye egy I3 jött, ami ugyan akkor a legújabb és a legmodernebb gen volt, de abból a belépő, igaz az egyik legnagyobb belépő a I3 4330 képében.
Na és ezeket a sorokat is egy I5-ről írom ami ugye középkategória (bár amikor vettem legalább nagyon új volt, így a tuningolt Athlon XP után megvételekor ez volt a legújabb és legmagasabb kategóriás CPU-m.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Czo
addikt
válasz Bile Demon #93367 üzenetére
Siman lehet egyebkent, mert itt azt irjak, hogy 7 evvel a legelso uzlet megnyitasa utan ('97-ben nyilt), ezt az uzeletet atepitettek Saturn-nak (ez 2004 volt), majd 2012 utan vissza (ekkor minden Saturn meg MM-esedett).
[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #93363 üzenetére
azt szoktam mondani hogy akinek van egy minimálbéres jövedelme, és van hol laknia, manapság már úriember. Persze perpill már módosítanom kell az elsőt(a brutál infláció miatt), a minimálbér már nem elegendő egy kis rezsis lakás+megélhetéshez sem.
Cégem jól bánt velem, a nyugdíjam kicsit magasabb lett a záró fizumnál, de ha így haladunk, akkor evvel is előfordulhat hogy csődbe megyek , vagy most olvasom hogy az USA- ban veszélybe került a nyugdíjak kifizetése, akkor itthon mi várható...A 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
addikt
válasz Bile Demon #93364 üzenetére
Nem Saturn volt? Bar az szerintem fekete volt. Mert az ugyonaz a ceg, marmint sokkal publikusabban ugyonaz, a szamlan is Media Markt Saturn volt. De vagy 10 eve minden uzletet MM-nek hivnak es a ceg nevebol is dobta a Saturnt.
-
Bile Demon
őstag
válasz KROK640 #93362 üzenetére
Valamikor régen (20+ éve?), amikor lejárt a betelepült multiknak adott 5 éves adómentesség, hirtelen a média Budapesten is megszűnt és a helyén létrejött valami kék logós brand. Már nem emlékszem a részletekre, de ott elvből nem vásároltam soha semmit. Viszont manapság már újra MM. (eltelt újabb (n+1) * 5 év?).
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #93349 üzenetére
Na, megszólalt a szegény kisnyugdíjas
Én még szegényebb vagyok perpillanatEgyébként ha jól vettem ki, akkor envagyok Ausztriában él, ott pedig hidd el könnyű a magyarokhoz képest gazdagnak lenni (éltem már Bregenzben, de a dél német Weiller-Simmerbergben is).
-
-
zoltanz
nagyúr
válasz MasterDeeJay #93345 üzenetére
Selejt irodai gép egy hó garival.
Engem érdekelnek ilyen a munkaállomások is. Max csak szoftveresen hacker-kedik az ember. Arra is már végtelen lehetőség van Linux, és teljesen versenyképes. -
frescho
addikt
-
czundermák
aktív tag
TH7-en ICS 9212DF-03 van, ez kompatibilis lehet a 9212-13al? Nem szőröztem át, de a lábkiosztás egyezik.
Megnéztem a P4T-t közben, azon W134SH dolgozik.Leírás alapján nem lehetetlen a csere, sajna itthon nincs semmim SMD-hez, csak hagyományos állomásom van. Egyszer lesz rá ingerencia, hogy esetleg halálba küldök egy cirka 70 ezres lapot, akkor bele kezdek, évek múlva...
CPU tálcák és bővítő kártya állványok: http://bit.ly/3tOpQyO
-
válasz envagyok #93346 üzenetére
Amit írsz , 2007-2008 már jóval későbbi történet.
De alapvetően az volt amit írsz, hogy sokan nem engedhették meg maguknak 90-es években.
Óriási volt a kereslet minden szemétre. Mindent el lehetett adni. Nem retronak, hanem használati terméknek.
96-97-ben még MFM vezérlőket, ütött kopott XT alkatrészeket szereztem és adtam tovább egy helyi kereskedőnek, aki a legolcsóbb volt közel s távolban. Volt hogy nyekergett az 5 és 1/4-es , dupla magas HDD. Rendesen meg kellett olajozni a csapágyait és jó lett
Egyik szomszéd meg 97-ben vett vadonatúj, eredeti, fullos kiszerelésű IBM XT-t, monitorral, mindennel.
Azt spéci nem tudom honnan szerezték, tényleg tök új volt, dupla DD-s lemezolvasóval. HDD nem volt benne, de az volt a legolcsóbb PC amihez hozzá lehetett jutni akkor.
Engem nem kérdeztek meg róla, de akkoriban biztos megpróbáltam volna lebeszélni Őket, ne tegyenek ekkora hülyeséget, nehogy megvegyék, nem jó az már semmire.Milyen érdekes, mekkorát változott a világ. Akkor egy ilyen cucc semmit nem ért, majd most 26 évvel később egy kisebb vagyont érhetne ugyanez.
-
-
-
envagyok
veterán
válasz DarthSun #93349 üzenetére
Nem tartom gazdagnak magam, a környéken én vagyok a legszegényebb
A kocsim 10 éve megvan, és amikor vettem is 6 éves volt.
Az egyik szomszéd 2db pár éves kocsit cserélt újra, a másik a 5 éves Fiat500-ast cserélte most 12 millás Mazda 3-ra mert már nem garis, és még ők se azok a húdegazdagok.
Az egyik szomszéd a másik szomszéd műanyag kisüzemében sima melós, felesége fodrász.
Itt reggel ha megyek a faluközpontba, ott a suli, kilométeres dugó van, mert anyukák bmw x3, x6, porsche, hibrid stb SUV-okkal visszik a kölyköket suliba még 1km-ről is, mert gyalog messze van. Majd egyik reggel lefotózom.
Na ők a gazdagok...
Aztán szaros kátyús falu.Akkoriban szerintem sokkal egyszerűbb volt megkeresni 1200 eurót mint most, legalábbis nekem.
Diszkóban 3-400Ft belépővel jött péntek és szombat is 300-300 ember, abból volt ktg. kidobókra, új lemezekre kb 20-30k/hét, bérleti díj nem volt, mert a vendéglős a plusz forgalom miatt örült, hogy csináltam, osszál, szorozzál- kb 210000Ft/hét.
És vicc, de az az 1200 eurós gép pár hónap múlva, mikor kijött a CollinMcRae Dirt, meg a Crysis, már kevés is lett, azt hittem hogy évekig nem kell fejleszteni, aztán másfél év után már cseréltem a videókarit.[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Kicsit mas volt a 90es evek eleje… a 90es evek vegetol szinte mindent meg tudtal venni a megjelenes utan.
de speciel a gust szvsz a pixel forgalmazta mar a legelejetol
-
Nézem a 2.számla végösszegét, 1213 Euro , mondtam már korábban is hogy gazdag vagy, de ezekszerint nemcsak most, hanem régóta és alapból. 2007- ben 1000 dodó költőpénz is csak álmaimban volt, 1213 E meg hű de gazdag lennék...
-amúgy most sincs annyi valuta a tárcámban, asszem csak 2-300 dodó+Euro környékén valahol.A 3 test probléma nem megoldható.
-
törölt tag
válasz #68216320 #93324 üzenetére
Na a Syquest Sparq margójára:
Nem hagyott nyugodni a dolog, hogy miként lehet, hogy az amúgy badsectoros lemez formázása közben egyszer csak megáll a tudomány és a továbbiakban egyáltalán nem olvassa a lemezt.
Szétkaptam az amúgy teljesen csavarmentes burkolatot és levettem a drive felső takaróit, hogy hozzáférjek a fejhez.Mint kiderült, a felső fejről le van szakadva a hajszál vékony vezeték és teljesen maga alá is gyűrte, feltekerte a fejmozgató kar végére. Ez egyben azt is jelentette, hogy a fej helyett a vezeték ért a lemez felületéhez és persze gondolom rendesen fel is karcolta a tányért.
Maga a felső fej is félig le van szakadva a helyéről, gondolom a vezeték rántotta magával.
Szóval sanszos, hogy a drive is dísz lesz csak és ez a lemez is össze van karcolva felülről már rendesen.A belseje amúgy nagyon hajaz az ide csatlakozóshoz, annyi hogy ennek más a pcb az alján és tartalmaz egy lpt-ide átalakítót. Elrakom a cuccot, ha akad esetleg ilyesmi a kezembe akkor jó lehet donornak.
-
envagyok
veterán
válasz envagyok #93344 üzenetére
Itt is vannak:
8800gts 640mb, mikor visszavittem a meghalt 8800gtx-et, inkább azt vettem: 2007.január elején vettem, a legelső review 2006.11 végi, de több inkább 2007 tavaszi:Nézzétek egy jobb DDR2-800 cl4 2x1gb árát akkor:
Majd egy év múlva, mikor apám megkért, hogy öcsémnek állítsak össze egy olcsóbb pc-t:
Itt meg egy hd4870 2008 nyarából:
Az is 2008 júliusban jött ki pedig, és akkor vettem.
[ Szerkesztve ]
-
-
envagyok
veterán
válasz MasterDeeJay #93341 üzenetére
Tesztelve hibátlanként, vagy teszteletlenként, és épp szerencséd volt, és nyertél?
Nem mind1@vrob
Lehet sokak nem engedhették meg maguknak, de beszerezhetőek voltak azért a cuccok, ha mást nem rendelésre, vagy pl. én Bécsbe jártam a DiTech-be, ott minden volt, és jóval olcsóbban, mint amennyi a magyar árak-benzinktg. volt.
Megkeresem a számlát, mert megvan, mikor a 8800gts-t vettem, a megjelenés után szinte rögtön... -
nagyúr
válasz MasterDeeJay #93341 üzenetére
Majd eccer azt iss. X79 érdekelt régóta, ahhoz van mindenem amire nekem kell.
Szerver lap alapból nem játszik, nem lehet érdemben birizgálni.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Czo
addikt
Huhuu, ad eletjelet az 1998 korul vasarolt billentyuzetem! A tipusa, Chicony KB-9820, olyan mint ez, csak az enyemnek jelentosen rovidebb a sorozatszama . Na meg, le vannak hasznalva a gombokon a feliratok.
-
-
93-ban GUS MO-n?
Ok, Wiki írja, hogy "released in 1992".
... Ám legyen ... de ez csak annak lehet a bizonyítéka, hogy mégis léteznek a párhuzamos univerzumok!
Az általam ismert MO-n nem ez volt a helyzetÚgy emlékszem, egy ember volt a PC klubban, aki valahonnan, még 92-ben hozzájutott egy SB 1.0-hoz. De az meg csak arra volt jó, hogy az Amigások röhögjenek a szörnyű hangján
Részemről, 93-ban még Covoxom toltam monoban, amit rendes DAC-cal építettem előző évben.
Marhára élveztem, hogy a Goblins sorozatnak meg Pinball Fantasynak, azon keresztül, egy régi rádióra kötve tök jó hangja volt. Más talán nem is használta.
Ekkoriban a Novotrade-ben láttam kirakva Adlibot 9 ezerért, SB 2.0-át 12 ezerért. Ott csöpögtünk haverokkal.94-ben SB Pro 1 volt az első gyári hangkártyám. Használtan már 10 alatt volt az ára. Szegény, hiába volt stereo - mehetett volna a rendes hifire - de ekkor csak 22kHz-en szólt. 44kHz-et csak monoban tudott.
95-öt írtunk mire végre normális hang jött ki a PC-mből. Akkor, 24 ezer Ft-ért vettem meg a vadiúj GUS classicom, 256kbyte rammal. És még az is csak 2.xx verziós, nem a végleges v3.74 amivel sokszor össze lehet futni aprón.
És a szoftver támogatása még akkor is a béka segge alatt volt. A demokon kívül nagyon kevés játék kezelte natívan. Ezt még furcsábbá teszi az 1992-es megjelnése. Ezek szerint annyi év eltelt már, és még mindig olyan állapotban volt, mintha éppen akkor jelent volna meg mint friss hardver, még 0 támogatással.Egyébként, így utólag tényleg megérte, még mindig első tulajdonosa vagyok, és utánozhatatlan hangja van a mai napig a korabeli demokkal
-
nagyúr
Kukázás: simán el tudom képzelni, ej ha egyszer ilyen helyre be tudnék szabadulni...
Hát, a pénzünk az télleg gyenguszka manapság, ezért is gondolom úgy 1 éve 40e-ért vett X79 UD3-as Giga lap E5-1620-al és egy Noctua NH-C14S hűtővel közelíti az ajándék ár fogalmát. Igaz, a hűtőnek csak az s2011-es cucca van meg, de pici pénzért beszerezhető a többi lefogató is. Ez a hűtő újonnan most is alulról karcolja a 40e-t önmagában.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
envagyok
veterán
válasz #68216320 #93335 üzenetére
Én ilyen Sparq-ról nem is hallottam.
Nekem megérne egy lemezt, és ha nem segít, akkor egy szervizelést.
Pl.
Dual Socket 940 msi laphoz csak az egyik procihoz van meg a gyári msi hűtésem, a másikhoz nincs semmim.
Jòzan ész szerint nem ér a hűtés 500ft-nál többet.
Én a 10x-esét simán kiadnám érte, csak legyen végre komplett működő dual s940 Opteron konfigom -
envagyok
veterán
válasz FoxiestFox #93334 üzenetére
Ne sajnáld rá..
Van nekem is 2000-re összerakva dual p3 1ghz slot1 rdramos konfig scsi raiddel, geforce 2-vel.
Öröm nézni, milyen ütős konfig volt a maga korában.Én alapvetően úgy vagyok vele, hogy ha valamit javítani kell, mert rossz, akkor mérlegelem, milyen eséllyel, mennyiért tudok hozzájutni, az segit belőni az árat, mennyit szánjak javításra, ha nagyon ritka, nehezen hozzáferhető cuccról van szó akkor viszont elmegyek a határomig.
-
törölt tag
válasz envagyok #93332 üzenetére
Most azon gondolkodom, hogy egy 10k+ áron lemez vásárlás mennyiben jelent ebben az esetben mentést?
Mert ugye nem megjavítom az eredeti lemezt, hanem cserélem. Veszek bele egy másikat.
Ráadásul egyre nagyobb a gyanum, hogy a Sparq hibásodott meg.
Egy lemez formázás esetén nehéz elképzelnem, hogy a művelet közepén egyszerre az egész lemez megpusztuljon és érzékelhetetlenné váljon.
Lehet az is, hogy valamelyik fej adta meg magát.
Szóval ha vennék lemezt akkor lehet lenne 2db lemezem 0db drive-al.
Emiatt talán jobb elrakni, hátha sodor a közelembe olcsón valamit még ebből az élet. -
félisten
válasz envagyok #93332 üzenetére
Szerintem nincs univerzális igazság
Minden hozzáállás valid, amíg az illeszkedik az adott személy igényeihez és lehetőségeihez.Én pl nem gyűjtök semmit, de a fentebb taglalt IBM workstationt szeretném talpra állítani mert beleszerettem, és ha úgy alakul hogy költeni kell rá, meg fogom tenni.
De én évente 1 hardverrel vagyok így, van akinek pedig az az élete hogy havi szinten szív ilyesmivel -
KROK640
nagyúr
Sajnos én is ezt tapasztalom : egy alig kis bevásárlás alulról karcolja a 10 ezret, ha egy napra vásárolok sem tudok bemenni 3K alá, még akkor sem, ha alapvetően több dolgot nem is veszek ami aznap kell. 2017-ben még 4-6 ezer ft-ból bevásároltam 1 hétre kaját, most ugyanezt 20 ezerből nem tudom megtenni
Régen (még 4-5 éve is) ha volt pl 50 ezrem félretéve, akkor nyugodtan aludtam. Ma 1-200 ezer mellett simán álmatlan éjszakáim vannak.Ezt a napi két dobozzal elszívnak-ot anno anyámon láttam, de a szomszédunk is ilyen, szörnyülködve nézem mi iszonyatos pénz, és az a durva, hogy akármennyire nincs pénzük cigire mindig van. Volt ilyen barátnőm is. A hűtő töküres volt, a számlák hónapokra visszamenőleg ott álltak az asztalon, de cigi az mindig volt. Alkalmanként is rágyújtok, de ezt a mentalitást totál nem tudom megérteni ...
"Elképzelheted hogy a Fekete Avensis megáll a kuka mellett és egy rendezett ruházatú irodista IT-s kiszáll fogóval és csavarhúzóval a kukák közötti szemétből egy szétvert gépházat szétszedni." - ezen most felnevettem.
-
envagyok
veterán
válasz FoxiestFox #93329 üzenetére
Szerintem az igazság félúton van.
Volt már nem egyszer, hogy "fellelt" cuccra vagyont költöttem, hogy mentsem.
Pár hete egy hibás v3 pci kártyát nem volt szíven kidobni, 15k volt a javítás.
Megérte? Meg.
Most van egy 7900gx2 nvidia kártyám, amire akár 50000Ft-ot is költenék, csak működjön.Meg a más:
A retró pc világában az a szép, hogy fillérekből is lehet élvezkedni, de aki szán rá többet, az is örömét tudja benne lelni.Simán vasárban/ajándékba vihető komplett számítógépek vannak, csak ugye nem ritka gyűjtői darabok azok.
Meg persze minden korból az alsóközép kategória az olcsó, azaz akkor pár évvel előbbről kell építkezni.[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #93329 üzenetére
Latod, en pl azt mondom, hogy 40k-ert jo ara van egy SB Pro!-nak, mert amikor en utoljara SB Pro!-t nezegettem, akkor 32900 Ft + 25% AFA -t kellett erte fizetni (92-93, ha minden igaz), mig 93-ban egy GUS-ert 50k+AFA -t is elkertek. Ez az inflationtool.com kalkulatora szerint, kb olyan, mintha ma 481ezret kernenek az SB Pro-ert .
-
válasz envagyok #93328 üzenetére
Igazad van!
Havi 60e-t tankolok csak a munkába járáshoz. De egy kis bevásárlás (azaz a nem is vettem semmit kategória) is alulról karcolja a 10eft-ot. Innen nézve egy rakás retró cucc nem is drága, sőt!De az valahogy nem megy hogy átálljon az agyam retróknál is ezekhez az árakhoz. Mondjuk én sváb vagyok a rosszabbik fajtából, by default minden sok amit költeni kell.
Néha szörnyülködve nézem ahogy a szomszédék legalább 2 dobozzal elszívnak naponta, na abból mennyi jó hardvert lehetne venni.Azaz annyiból hátrányos vagyok hogy simán nekiállok kukázni is. Elképzelheted hogy a Fekete Avensis megáll a kuka mellett és egy rendezett ruházatú irodista IT-s kiszáll fogóval és csavarhúzóval a kukák közötti szemétből egy szétvert gépházat szétszedni. Tudom nem az a minőség mint a patika gyűjtői darabok de ezeknek is van varázsa.
Ugyanakkor ez egy sokágú hobbi, nálam is hegyekben vannak a hardverek (nem gyűjtői állapotban) és egy rakás dolgot most csak az értéke miatt tartok meg (nem kell nekem egy doboz voodoo3-as kártya).
Mostanában mai tesztekhez is használható hardvereket bütykölök. Z440, T5810 workstation és azokba procikkkal szórakozgatok meg adogatom el őket.Van az a speckó voodoo kártyám (powercolor evilking extreme) amire ráköltöttem már 20k+t és nem tudja senki sem megcsinálni....
Most kellene rá ember aki kompletten az összes alkatrészt kicserélné rajta ami meg tud hibásodni. Azaz minden ramot, kondik és magát a fő chippet is van egy rakás voodoo3-asom anyagnak. Vagy a PCB lehet törött valahol ahol nem látszik.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
envagyok
veterán
válasz FoxiestFox #93326 üzenetére
Gondolom Aldi van ott is....
Kb. 80 gramm nosztalgiakifli kb 200ft
Abból 3kg-nyi kb 8000FtDe egy kiló IGAZI NORMÁLIS sajt is kb 5-10000Ft
A középkategóriás kocsimat is tegnap 35000Ft-ért tankoltam meg.
A ovis gyerekemnek 45 perc fejlesztés 6500ft.
A fentieket nézve nekem aprópénznek tűnik 10k egy ritka régi laptop felélesztésére.
Bocs az offért, de sajnos kis fizetőeszközünk ennyit ér.
20 éve sok pénz volt 10k, 10 éve kevesebb, most meg szinte semmi.
Ez van.[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz envagyok #93325 üzenetére
Hat, nem tudom mennyi a kenyer ara, de nagyon remelem, hogy viccelsz.
Kulonben hamarosan a "kenyeren-vizen el" kifejezes a luxust fogja jelenteni.Amugy hogy formazas alatt adta meg magat 44%-nal es most keptelen barmit olvasni, egy kicsit fej-problemara hajaz. Remelem nincs igazam.
Szoval van eselye annak, hogy uj lemezzel is ilyen lesz. Emiatt nem kapkodok az ugyben.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
törölt tag
válasz #68216320 #93320 üzenetére
Na, ma reggel életjelet adott magáról a Sparq 1GB lemez. Sikerült particionálni és megformázni. Persze jó lassan, mert ömlött belőle a bad sector.
Gondoltam megformázom újra, hátha javul kicsit a helyzet.
Kis idő múlva arra lettem figyelmes, hogy leállt a formázás és kiadta a lemezt kis próbálkozás után 44%-nál.
Visszarakva a lemezt csak kapar, nem olvassa és kis idő után kiadja. (tegnap is ezt játszotta)
Így formázni sem lehet sajnos.Netet túrva 10k+ 1db ilyen lemez hozzá. Azt hiszem akkor itt véget is ért a pályafutása nálam. A gép megy vissza a dobozba, remélve, hogy valamikor akad 1-2 lemez hozzá.
A disk-ből pedig lett egy retro bögrealátétem [kép]
-
Czo
addikt
válasz creatorium #93321 üzenetére
-
törölt tag
Van egy parallel portos Syquest Sparq 1GB drive-om.
Az egyetlen lemezet sikerult beleejtenem a vizbe.
Most egyetlen bitet sem olvas rola.
Nem orulok ...Gondolom akkor ennek annyi, igaz?
-
Pikari
addikt
-
-
-
KROK640
nagyúr
Hát igen, de a 3430 messze is van a 4GHZ-től, amiről az előbb írtam (és ami kijönne 30×133-al). Amúgy szép eredmény
A legtöbb NW 2400 és 3500 között ment, ahogy leírtam, nagyobbakat elvétve láttam csak.
Természetesen a 2400 is inkább a korai 1600-1800MHZ-es példányoknál volt érdekes, ahol még ez az órajel is komoly volt az eredetihez képest (33-50% tuning). Egy időben volt egy 1600A-m és egy 1800A-m*, mindkettő tudta a 2400-at stabilan, sőt, az 1800A-val picit feljebb is lehetett merészkedni. És konkrétan találkoztam egy darab 1600A-val ami képes volt stabilan menni 3GHZ-et is, igaz vizezve volt már.* Arra is tökéletesek voltak, hogy összehasonlítsam az 1700@2700+-os Athlon XPvel, sőt, a 2669MHZ-re húzott verzióval is. (mindegyik felállásban kikaptak az Athlon XP-től, a kép csak akkor volt izgalmas, ha pl 2400+-ra állítottam be az Athlon-t, vagy 2200+-ra, utóbbin már elég vegyes versenyek tudtak kialakulni - értelemszerűen a 400MHZ-re húzott változatuk ellen)
-
Pikari
addikt
Valahol kínában valaki egyszer híres és népszerű lesz, miután elkezd DDR2->FPM átalakítókat gyártani.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Czo
addikt
válasz KROK640 #93309 üzenetére
3430-at (114x30), siman fut ez a 100x30-as, 3.0GHz-s Northwood. Sajna, a Geekbench teljesen hulyeseget ir ki CPU nevnek. Mindenkinek jobb lenne/lett volna, ha a CPUID nevet veszi at. https://browser.geekbench.com/v3/cpu/9022223
-
KROK640
nagyúr
válasz czundermák #93301 üzenetére
Ez egyébként CPU függő is, de architechtúrális határnak is lehet hozzá köze, mert a 3000-esnek 533-as FSBvel, már közel 4GHZ lenne az órajele, ami eléggé messze áll a 3000-től, vagy a 3300-tól, ami még teljesen hihető egy 400-as FSB-s NW-tól. A 4GHZ is elérhető, nem kizárt, de az már igen-igen ritka.
(Általában véve az NW-ok, alapórajeltől és szorzótól (is) függően tudtak 2400-3500MHZ-et. Azért a 4GHZ már ennek már bőven felette van, még akkor is, ha késői példány)Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #93266 üzenetére
Hát ez durva szitu. Nem tudom, hogy mennyi RAMot tudsz belerakni a laptopokba, de adott esetben 4GBval jó lehet, ha viszont netezni is akar rajta, akkor mindenképp Win10. Lehet, hogy nem lesz gyors, de ideje lesz, és lényeg, hogy menjen neki a net gondolom.
Linuxohoz nem értek annyira, de feltétlelezem - mint az átlag emberek nagy része - ő sem, éppen ezért szerintem most nem azaz élethelyzete van, hogy nekiálljon egy új oprendszert tanulni.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
envagyok
veterán
válasz czundermák #93305 üzenetére
Örülök hogy bejött a tipp.
A 00 azt jelenti, hogy nem indul el a bios hardver ellenőrzési folyamata, ami hideg procinál általában a proci tápellátását éri, meleg procinál több minden lehet (leesett alkatrész, lekarcolt vezetősáv, bga-s northbridge) de ha működőként tetted el, és nem sérült, a bios chip kontakthibája is benne lehet a pakliban. -
czundermák
aktív tag
válasz czundermák #93273 üzenetére
Úgy tűnik megidéztem a postást.
Elég gány módon voltak csomagolva, rendes karton doboz, benne puha fólia, majd a procik egy darab szivacsra gumizva, el is görbült a lábuk ott ahol érte a befőttes gumi, na mindegy, úgy néz ki működnek. Bár az Athlont még nem néztem, komolyabb darab hiányzik a sarkából.
A TH7 mizéria megoldódni látszik, minden csatlakozót átmozgattam, a BIOS-t kivettem, kimostam izopropillal, szépen be is kapcsolt ezután. Nyugodt vagyok.
A Northwood sem problémázik, bár furcsa szorzó és órajeleket ír.[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz envagyok #93266 üzenetére
A lényeg, hogy ne rolling vagy half-rolling disztribúció legyen, mert ha egy frissítés után valamit hegeszteni kell, akkor kieshet a gép, míg rá tudsz nézni. Bár magamnak nem telepítenék Ubuntut, de nem túl hozzáértőnek valami lts verzió, vagy valami arra épülő tiny linux disztro lenne a legjobb. Korszerűek, biztonságosak, sokszor faék egyszerűségűek, és csak akkor kellhet a segítséged, ha valami nagyobb frissítés van. Kb 10 éve egy abszolút csak alap felhasználó ismerősöm indult világ körüli útra, egy netbookot vett, amire Ubuntut gettem neki, teljesen jól elboldogult vele.
[ Szerkesztve ]
-
Vladi
nagyúr
nicsak mit találtam. link.
il sole non sorge più ad Est!
-
Czo
addikt
válasz czundermák #93301 üzenetére
Nem a CPU FSB all meg 112-nel, hanem a RAMBUS clockgen adja fel! Azt tudtam anno is, hogy 400-rol, ha visszaveszem 300-ra a RAMBUS orajelet, akkor 533-as FSB CPU eseten lesz 400MHz-n a RAM (ezt irja is a manual, ezert van 133MHz FSB DIP kapcsolo is a lapon). Ezt anno probaltuk. Amit azota neztem, hogy hogyan van bekotve a clockgen a lapon es azt lattam, hogy ugy, hogy "jo legyen". Tehat ha 112MHz fole menne a RAMBUS clock, akkor ha megnezem a clockgen vezerlojeleit, akkor olyan allapotban van a vezerlojele, ami "undefined" az alaplap gyari clockgenjenek manualjaban. Majd megneztem az 533-MHz-s clockgent, es ott specifikacionak megfelelo. Tehat, jott az otlet, hogy szerezni kene 533-as ramot es ki kell cserelni a clockgent. Majd, miutan talaltam megfelelo speckoju clockgent, igy ragugliztam, es akkor jott szembe ez. Ez egy 20 eves cikk, ahol kerek perec le is irjak ezt.
Az en TH7-II-RAID alaplapomon ez az ICS-9212-03-as clockgen van, a Ti 533MHz-s clockgenjenek a tipusa CFCFR83, az idealis upgrade clockgen pedig az ICS-9212-13 tipusu IC. Ezzel lehetne akar 600MHz-s RAMBUS clockot adni, ami mivel minden modul dual channeles, 1200 MHz orajelet ad (a 800-as RAM is dual channel 400, a 600-as pedig dual channel 300). Ebbol az ICS-9212-13-bol pedig, van eBayen bagoert, persze, csak akkor, ha ez igazi
-
czundermák
aktív tag
1066-os RDRAM-al próbáltam már a P4T-t, abban el sem indult sajnos. TH7 már kezeli, viszont ennek az FSB órajele megáll 112MHz-en, a Ramok itt még csak 896MHz-en jártak.
A P4T tudott 118-as FSB-n stabilan járni, a 800-as ramokkal, ami ilyenkor, még mindig "csak" 944MHz.
Két szék közé esve, az 1066-ost nem tudtam kihajtani, a 800-as meg elfogyott...
Tudja mindkét lap az 533-as Northwoodot fogadni, 400-as fsbvel hajtva. Ebből a szempontból nyerőbb páros átalakítóval a 2800/400 NW, mert bír bennük menni a 28-as szorzónak köszönhetően 3300 körül már. A 3000/400 tuning szempontból hiába volt magasabb szorzó és órajel default, nem tudott egy lépéssel magasabb órajelen járni stabilan, mint a 2800-as, cserébe az FSB kevesebb volt, minden más lassabban járt, így kicsit lomhábban adta elő a rendszer.Tuning nélkül élhetőbb megoldásnak tűnik amit írtál.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest