Hirdetés
- Ingyen kellene, de tegnapra
- CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Egy korszak vége
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- Asszociációs játék. :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- i5 12400F - báránybőrbe bújt farkas
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
Lehet bírt volna többet, de ennyit engedett csuklóból. hybrid, AGP&PCI-e lap.
Egy Athlon mérvadóbb lett volna, de nincs másik s754-es procim.
A poén, hogy az Athlon XP 1600 MHZ-en se nagyon maradt le.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Czo
addikt
válasz envagyok #92109 üzenetére
Milyen klonod van? Most ugyis van egy JLCPCB-s rendelesem, gondoltam hozzacsapok 5-5 arGUS es Adlib nyakot a gyartando nyakokhoz, de az ENIG finish miatt kb 60 euro lenne az 5-5 pucer nyak. Jegeltem is a projektet, mert egyelore nem akarok ezzel foglalkozni, raadasul, az alkatreszeket is le kell vadaszni, plussz, ezeket meg ossze is kene rakni, raadasul, szuksegem sincs nagyon ra, mert vegulis, van ESS 1688 es GUS Max meg Vibra 16 meg OPTi 82C931 is a lakasban ha kellene valami hangkartya.
-
Fücsök007
őstag
válasz Pikari #92187 üzenetére
Az Athlon 64X2 nagyon jó proci volt mikor megjelent és egyetlen hátránya, hogy drága tuningmemória kellett hozzá, lehetőleg 2X1GB esetleg 4X512MB. XP-hez viszont nem optimális ma már, mindegy milyen chipset és vga foglalat van a lapon. Aki tud helyette AGP-s S754-es platformot szerezzen be, lehetőleg mobil Athlon 64 procival, mivel 800MHz-re levihető a freki és SetMul programmal Win alól is állítható manuálisan is a szorzó! Teljesen stabil és kompatibilis mindennel, és USB-ról is tud bootolni természetesen.
[ Szerkesztve ]
-
zoltanz
nagyúr
Működik 40-44 pin kábelem, gyári Amiga kábel ami az Aliexpressről jött szálhibás volt a második jó
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #92187 üzenetére
Igem, tényleg, most hogy így mondod, beugrott, hogy az S939-es gyorsabb volt mint az AM2-es ugyanazon az órajelen.
X2-est (S939) először 2006-ban láttam (bezzeg Pentium D-t még 2005ben is raktam össze) és akkor már a C2D-hez hasonlítottamInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Fücsök007
őstag
válasz jokeph #92186 üzenetére
A gagyi Sempron és a magas ram időzítések rengeteget rontanak az összképen. Nálam XP alatt 2,2-2,4Ghz között megy a mobil proci attól függően mennyire akarom kimaxolni a ramot, mindegyik proci a 2-2-2-5-1T beállítást szereti egyébként, akkor tud pörögni. Egy ilyen proci az utolsó geforce 7900GT/GS AGP-s kártyákat is kihajtja ha kimaxololsz rajta minden egyebet, erősebb kártya a platformhoz meg értelmetlen.
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #92177 üzenetére
2 fajta athlon64 x2 volt. ez az am2-es változat, aminek semmi értelme nem volt.
az első változat még 939-es foglalatra jött, a pentium D nagy ellenfele volt, az még teljesen oké. ráadásul pár százalékkal gyorsabb is az am2-es változatnál azonos órajel mellett.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Fücsök007
őstag
válasz envagyok #92171 üzenetére
Így a mostani S754 mellé az AGP-s S939 konfig már nem kell. (Azok a lapok pont a lényeget rontják el---> PCI-E és SLI.) Egyébként akit érdekel, az AGP-s S754 lapokon bállítható, hogy növelt AGP és PCI freki legyen fix "FSB" mellett ha az ember voodoo 2 SLI-t akar a gépbe rakni Win98-hoz, ilyet egyik S775 AGP-s lap sem enged már. A platform 1 db 1GB-os modullal tökéletesen elég dual boot gépnek Win98SE+ Win2000/XP mellé.
Az ECS 760GX-M lapnál konkrétan 40Mhz a PCI plafon amit ha elvisel a hangkártya akkor jobb is mint amikor mezei P3-as Copper vagy Tualatin-os konfigba rakjuk. (Nem beszélve a kisebb fogyasztásról ha visszavesszük a feszt és a szorzót a procin!) -
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #92183 üzenetére
Hát minket az érdekelt, hogy hol a vége. Kb ez volt, efelett már nem jött be a Win ...
Igen, az S1366 az első I széria szerintem is. És igen, 7 generáción át nemigazán volt fejlődés, nem véletlen, hogy bár a K-s I3-ak a 7th gennél érdekesek voltak, de a 8th gen megjelenéséig eszembe sem jutott volna 4th genről fejleszteni, mivel nem érte volna meg.
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
nagyúr
válasz KROK640 #92182 üzenetére
Ennyire azért nem mertem megküldeni az 1090T-t.
Xeon X5690: platformjának egyik csúcs procija és hát ugye 6c/12t, i7-990X-nek felel meg.
Véleményem szerint az s1366 az első igazi Core i, a 1156-os cuccok az s1366 desktop verziói, maximalizáva 4c/8t-ben (és ez így is maradt 7 gen-en keresztül desktop fronton).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #92179 üzenetére
Persze, ezek a régi X2-esek nem egy nagy durranások. Ugyan ilyet pont hamarabb láttam (egyik barátnőmnek volt 3800+-osa) mint C2D-t és első ránézésre előrelépésvolt egy mezei Athlon XPhez képest, sem tuningban, sem teljesítményben nem lépték le az akkori Athlon XPmet. (2006 őszén azért még jóval többet ért 1×2669MHZ mint 2×1900MHZ ... )
Az AM3 nekem eléggé kimaradt, Phenom II nagy vágyam volt, de sosem lett
A Béla haverom Phenom X6-osával tudok jönni, amiről már képet is rajtam be ide : 6 maggal az 1100T tolta a 4500MHZ-et4433MHZ 6 magon? Azért kemény, hogy az alapórajeles Phenom X6 1100-at kb duplán hozza.
-
KROK640
nagyúr
A korai Phenomokra : AM2-ben egy Phenom 9500-asom volt, ami azért volt nagyon jó, mert 4 magos volt, és akkoriban még a két magos proci sem volt túl elterjedt, a 4 magos egyenesen áll leesős volt. Legalábbis a környezetemben. Ugyanakkor a rettenetesen rossz oldala az volt, hogy valójában egy nagyon lassú CPU volt ahhoz képest amit várhatott az ember, gyatra tuning potenciállal. Ettől az történt, hogy bizonyos feladatokban lassabbnak éreztem mint a 1446@2669MHZ-es Athlon XP Tbred B CPU-mat, és időnként downgradeként éltem meg az új gépet. Azzal vígasztaltam magamat, hogy paraméterek alapján(!) nem lehet rosszabb mint egy 3200+-os Barton.
Ráadásul mivel volt benne SSE2, meg 4 magos volt, elindultak olyan játékok is (hál'Istennek amúgy mert ezért lett új CPU-m, erőre még megtette volna a 2669MHZ-es XP, csak a fránya SS2 hiánya miatt egyre másra nem indultak el az engem érdeklő címek) amik bőven kértek kakaót, és itt kijött a gyengesége.
Még egy éves sem volt, amikor leírtam, hogy bizonyos helyzetekben (és akadt sok ilyen helyzet) gyengébb mint a korábbi Athlon XP-m, és érdemes lenne Phenom II-re lecserélni minnél hamarabb.
(Egyébként egy jó pont, hogy érzékeltessem a gyengeségét :
Amikor a HD3870X2-ről HD4850-re downgradeltem, akkor semmilyen változást sem vettem észre játékok alatt... amikor pedig beleraktam a HD4890-et megintcsak semmiféle gyorsulást nem vettem észre.
Aztán amikor az I3-ba bekerült a HD4850 akkor 2× annyi FPS-t hozott minden játék alatt mint a Phenom 9500-al... a HD4890 meg még ennél is látványosabb előrelépés volt az I3 mellett, míg a Phenomban semmi különbség nem volt a 4850 és a 4890 között. )
A tuningolhatósága meg megintcsak MEH... volt, 2600-on az istennek sem bírtam hosszútávon stabilizálni, 2500-on valamiért nem szeretett indulni, 2400-on rommáfeszelve stabil volt, de nagyon melegedett és sokat fogyasztott, miközben teljesítménynövekedés kb csak mérhető volt, érezhető nem, szóval hamar letettem a tuningjáról.
Sajnos pont akkor jött olyan élethelyzetem, hogy majdnem 5 évig egy csavart sem tudtam venni a géphez, szóval mai eszemmel már csak keresztül verekednék magamnak egy C2Q-t, valami tuningos lappal, és nem 2GB hanem legalább 4GB RAMmal amíg tehettem volna. Mire lecseréltem a Phenom 9500-at már borzasztóan csereérett volt. 2014-ben egy néhol csak 2003 májusát (Barton 3200+) idéző procit ideje volt már lecserélni.
Apró bár utólag nem vígasztaló adalék, hogy akkoriban folyton azt mondta mindenki, hogy AM2-es lapba nem lehet Phenom II-t rakni, vagyis nem csak CPU-t hanem lapot is kellett volna cseréljek, sőt, akkor már DDR2-ről DDR3-ra is érdemes lett volna átálljak, tehát memóriát is vennem kellett volna (ez akkoriban olyan 100 ezer ft körüli kör lett volna, ami szóba sem jöhetett); és nemrég valahol olvastam, hogy elvileg DE, bele tudtam volna rakni egy Phenom II-t.
Mondjuk a lapot is érdemes lett volna cserélnem, mert valami hibája volt : Tök mindegy milyen bios elemet tettem bele, az azonnal lemerült, vagy nem is funkcionált, a lényeg az, hogy áramtalanítás után mindig az egész bios visszaállt default-ba (még a dátum is); ha pedig áram alatt hagytam, akkor időnként random idő múlva bekapcsolt a gép. Nem egy éjszaka ébredtem arra, hogy a gép megint magától elindult.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Bile Demon
őstag
válasz jokeph #92179 üzenetére
Itt az SSD-nek a 40 eres kábel szab gátat.
Egyébként ez a Fujitsu HDD nem 100-as. Végig olvasható, de 10-63MB/s ingadozik.
Próbáltam egy Maxtort. (ennek lehet a párja, mert IBM P/N hasonló, ill. ugyanúgy Debianos szerver volt rajta) Na ez olyan átviteli sebesség jellegörbét mutat, mint a katalógusban. Használni mégsem fogom, mert elviselhetetlenül visít.
Vannak 15k rpm-esek is, de azok nem pörögnek fel - nem bírja a táp (350W Q-TEC).Bruhe
-
nagyúr
válasz Bile Demon #92175 üzenetére
"XP felismerte, gyors format. Működik. 63MB/s, CPU 1-3%." - ez a lényeg meg a tuti.
Még a PII-esbe anno beszerváltam a 80 GB-os Samu HDD mellé egy IBM DNES 19 GB-os SCSI UW68-ast, az Adaptec AHA2140 (PCI) szépen tekerte 40 MB/sec-el XP alatt, a Samunak gátat szabott saját maga meg az UDMA33.#92177KROK640: ezért írtam amit írtam fentebb Pikari fórumtársnak, hogy ne számítson nagy tüzijátékra.
AM3-as procival már azért lehet virítani, még egy jobb AM2+-os lapban is.
pl. Opteron 1381 (AM3, 2,5 GHZ x4, 45 nm, gyakorlatilag Phenom II X4) HTPC Asus M3A78-EM lapban erőlködés nélkül ment 3 GHZ-en (tovább nem próbáltam), eddig volt egészséges a 800-as ramjaimnak, így már 933-on tekertek. Feszemelés nem volt szükséges.
Stock AM3-as lapban az Athlon II X3 455 szépen ment 3,9 GHZ-en, ide azért kellett + kakaó picit.
De a legjobb akkor is az X6 1090T, elitebb AM3-as lapban tolta faján a 4 GHZ-et.Személyes kedvencem, s1366:
BQ DRP 3 léggel.#92180Bile Demon: kár érte.
Az IBM DNES 10k rpm-es volt, nem volt olyan vészes hangja.
Volt egy nagyon régi 2,1 GB-os dupla vastag Seagate, 50 pines, na annak volt hangja, kb. mint amikor a turbinás hajtómű felpörög/leáll.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
KROK640
nagyúr
válasz Pikari #92170 üzenetére
Akárcsak minden más procinál is, a tuningolhatósága egy nagyon fontos dolog függvénye : hogy hol volt a wafferben (illetve, hogy a waffer milyen procinak készült)
Tehát én most saccra be tudok neked dobni egy számot, de könnyen lehet, hogy egyáltalán nem úgy lesz.
Egyébként ezt a 3GHZ-et feszemelés nélkül furcsálom, mert egyetlen egy kivétellel az összes X2 amivel találkoztam nagyon gyatra eredményeket hozott tuningban is, úgyhogy én inkább azt mondanám, hogy az a bizonyos 3GHZ, még léghűtővel lehűthető feszemeléssel a vége inkább egy 2500-as CPU esetében. De igazából kísérletezgetni kell.
Amúgy nem is nagyon értem azt, aki akkoriban X2-es AMD-t választott, de az ismerősi körben is kb 90-10 arányban voltak a C2D-k az X2-esekhez képest, mi a számtech boltban is hasonló aránnyal raktunk össze konfigokat.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #92169 üzenetére
Alapon. Akkor még csak a második VIA-s lapomnál tartottam, ami ugyanúgy nem engedett semekkora tuningot sem mint az első
-
Bile Demon
őstag
válasz Bile Demon #92174 üzenetére
Na végig ért a formázás (volt vagy 3 óra) közben nem lehetett tudni, hogy halad, elakadt, semmi státusz kijelzés. A CPU hűtő + a 10k rpm zúgástól nem lehetett hallani, hogy lépeget a sávok között. Format Complete.
Utána Verification Mediát futtattam. Elszámolt 100%-ig 5 perc alatt. Aztán folytatta. Gondolom ment volna vagy 1800%-ig (73GB/4.4GB) tovább, de megszakítottam.
Bruhe
-
Bile Demon
őstag
válasz Bile Demon #92153 üzenetére
Éjjel jobban aludtam. Talán azért, mert fél kettőig filmeztem. Vagy csak kezdek hozzászokni a konstans zajhoz - OEM Tualatin cooler rulez. Aztán reggel 8-kor ki volt lépve a desktopra.
Keresgéltem az Event logot, de nem találtam sehol a start menüben olyat, hogy "Event viewer".Arra gondoltam, hogy egy friss XP telepítéssel folytatom a projektet.
Az első DVD író ledarálta (fejjel végigkaristolta a középső 1cm sávot és másutt is vannak körök) a Win XP SP3 CD-met.
Csúnya vol a hangja, azt hittem, csak a tengelynél csúszik a lemez, de nem akart elhallgatni.
Írtam egy újat. SP2 ISO-t is kerestem, de nem találtam érintetlent (amihez csak külön van egy könyvtárban a javítás patch a 30 napos hibaüzenetre khm.)
A második meghajtó telepítés közben kezdett el hangosan berregni (csigahajtás átugrás hang). Egy ponton nem tudott tovább olvasni.
A harmadikkal sikerült simán feltenni.Felismerte a 128GB SSD-t a TUSL2-C az 1012 BIOS-al (nem kellett bevetni a beta 1014 BIOS-t). Úgyhogy erre telepítettem:
Röviden: jól megy.Aztán gondoltam megnézem mit szól az XP a 73 GB-s SCSI HDD-hez. Első induláskor az SCSISelect utilban nyomtam egy Verify-t, és kapásból medium error-t ír... (tegnap még végig futott gond nélkül) úgyhogy kiválasztottam a Formatot. Elkezdődött, de nem mutatja meddig fog tartani és hogy hol jár.
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
nagyúr
Sokra ne számíts, nagyon lutris.
#92171envagyok-al értek egyet, C2D/C2Q (65nm és 45nm főleg) valamint AM3 okésabb (AM3 proci jó AM2+-os lapban is).
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Pikari
addikt
c2d lett volna, csak ami lapot kinéztem hozzá, 5 perc után kilehelte a lelkét. a többi c2d félkonfigom pedig eladásra van (és az am3mak is), úgyhogy azokhoz nem akarok nyúlni. csak ez az athlon64 x2 jöhetett szóba most. kb arra spekulálok, hogy 3 ghz-en hozza egy 2 ghz-es c2d szintjét, de irodai szerű felhasználás esetén valahogy hiányzik a teljesítmény, így 2.7 ghz-en lehet kb párban egy 1.8 ghz-es core2duoval.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
envagyok
veterán
Jobban jársz c2d-vel már csak a fogyasztás miatt is.
Nálam kimaradt az AMD, először és utoljára k6-3 vagy 2? volt a 90-es évek végén a slot1-es gépem előtt. Annyira nem voltam vele megelégedve, gyorsan megváltam tőle.
Gyűjtőként persze minden van AMD, 8088 xt től ryzen 7 1800x-ig, de komplett AMD retró gepem összerakva csak slot a, s462, s754, s939
AM2 iszonyat gyengék, az első Phenomok is katasztrófálisak.
Ezért egyelőre azokból nem is raktam össze semmit, régóta tervezek pedig egy ASUS Crosshair és Crosshair II alapú AM2 és AM2+ alapú gamer pc-t összedobni.AM3 is van gombokért, és messze jobb mint az elődje.
Az már majdnem utoléri az középkategóriás core2 duokat, quadokat -
Pikari
addikt
válasz jokeph #92168 üzenetére
múlt héten építettem egy home pc-t am2-es athlon64 x2 procival (2x2.5ghz vagy valami hasonló). a core2duokhoz képest elég gyatra a teljesítménye. úgyhogy overclockoltam kicsit. meddig lehet ezt húzni? Most 2.7ghz-en van, google szerint kereken 3ghz-et lehet elérni a feszültség módosítása nélkül. van valakinek tapasztalata ezekkel?
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
nagyúr
válasz envagyok #92165 üzenetére
Vagy egy jó lapban A64 X2 5200+ szintén 2*1 MB L2-vel (Windsor), feltolva.
-
zoltanz
nagyúr
Sikerült kupaktalanítás/újra pasztázás után működésre bírni ezt az X2 procik legmagasabb számozást képviseleő példányát.
[AMD Athlon 64 X2 6000+ "Brisebane" 3,1 GHz ]Közben egy narancssárga cimkés 300-as Codegen tápegység "megellett" közben rajta. (elfüstölt benne valami)
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #92158 üzenetére
Nekem anno a 366-osom imádta ezt csinálni, hogy mindenféle hibaüzenet nélkül kidobált a desktopra, kb minden játék csinálta, volt amelyik pár perc alatt, volt amelyik félóráig is bírta. Ezt már főleg 32MB RAMmal csinált. A megoldás az lett, hogy kapott +64MB RAMot és egy sokkal-sokkal nagyobb és komolyabb hűtőt a proci. Ez a kettő egy körben ment le, utána viszont megszűntek ezek, pontosabban kb 3 havonta egyre redukálódott.
-
ityam
őstag
eseménynaplóban nincs árulkodó jel mitől lép ki?
-
Összességében nemtom mit tippeljek. Azonban az utóbbi időben észrevetem hogy egy adott korhoz irreálisan erősebb vason(a szubjektív overkillem), sokkal kisebb valószínűséggel lehet anomáliába futni, mint egy naptárazós konfigon(hogy most kondi fáradás, vagy mi az oka, arra csak tippem lehet, de azért a szilárdtest-kondik sokkal jobban néznek ki, és bizalomgerjesztőbbek), ugye az utóbbira...P5Q és a HUANANZHI X99, mindegyik elektrolit-mentes, és nem is lehet kiakasztani őket, W98/XP bármilyen loop game/3D teszttel, sztem tökmindegy hogy 10-20 órára, vagy a világvégéig hagyjuk ott, mennek stabilan. Előbbinél a Win98, utóbbinál az XP a max visszafelé overkill, de mondom, stabilabbak mint egy anno naptárazós vas, és ez könnyen lehet hogy a modernebb alkatrészek miatt van.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Bile Demon
őstag
válasz DarthSun #92157 üzenetére
Igen... Ebben igazad van.
Viszont nincs időm valós játékkal stabtesztelni pl. ezt a Tualatin konfigot se. A 3DMarkkal elvan magában. (Prime 95-ön már túl van, ott gond egy szál se.)
Épp erre vonatkozott a kérdésem, ennek mennie kell e stabilan (azt gondolom, hogy igen, amíg ki nem lépek belőle) vagy ismert bug, hogy sw hiba miatt kiszáll.A 3DMark2000 nekem 2001-ben is kilépdelt, oka ismeretlen, nem is nagyon tudtam akkor cserélgetni a cuccokat (próbáltam persze). V550 - V770 csere, alaplap cserék, RAM hiba stb. A Diablo II kb óránként ugyanezt csinálta, kilépett a desktopra. Ott RAM hiba volt, de olyan, amit a memtest nem tudott kimutatni...
Most a biztosan jó TI200-al futtatom. Ha így is kilép RAM csere lesz CL2 Micronra. Utána csak az alaplap marad. (átkondizás?).Bruhe
-
válasz Bile Demon #92144 üzenetére
Hát amúgy 10 óra vagy afelett...nemtom mitől dobott vissza desktopra, de amúgy gondolj bele, mikor játszol nonstop 10 órát, vagy akár 5 órát ?, közben a legtöbb játékban van mentési lehetőség is, melyet használunk is általában.
-
nagyúr
válasz FoxiestFox #92155 üzenetére
Na derék.
-
nagyúr
Érdekesség, 3DFX meg miegymások.
-
Bile Demon
őstag
válasz fatpingvin #92147 üzenetére
Végignéztem a beállításokat kétszer is, de nem rémlik a RAID mód.
Lemez típust felismeri, de az ellenőrzésnél és formázásnál 4xxxMB-t ír csak.
Arról most nincs képem, de legközelebb csinálok.
A HDD-n nincs jumper. Az átalakító NYÁK-on van DELAY és ADDR selection.Bruhe
-
félisten
-
KROK640
nagyúr
válasz zotyesz66 #92149 üzenetére
EPoX VIA-val nemigen volt tapasztalatom, legfelejebb csak kevés (eleve Epox lapokkal sem nagyon)
A VIA-s lapjaim meg : Acorp, Procomp és Zida (Tomato) voltak. Mindegyik egy komplett katasztrófa volt. Még akkor a Zida volt a legjobb, abban legalább lehetett tuningolni a CPU-t. (A másik kettő lap olyan szinten antituningos volt, hogy a világon semmit sehová nem lehetett húzni, beállítás sem volt erre a Biosban) Emlékszem mikor először láttam Softmenu III-at, az állam is leesett, jah hát így könnyű ...Abit VH6T-vel van tapasztalatom, de az már a PIII vége, elég messze esik az általam taglalt Celeron A (300-533MHZ)-es korszaktól.
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #92144 üzenetére
Azaz, 1200-1400MHZ közötti Tua Cerka lenne alap, hogy 133-as vagy akár 150MHZ-es FSBvel is (láttam már 2100MHZ-es Tua Celeront nagyon hasított... mondanám, hogy az 1700-as Celeronomat 2266-on is agyonverte, de igazából a Tualatn Celeronok már 1733-on verték a P4 alapú 2266-ra húzott Celeront)
Jajj ne írj ilyeneket, ígyis alig bírom meggyőzni magamat, hogy nem kell azInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
zotyesz66
őstag
válasz KROK640 #92143 üzenetére
Az EPoX VIA chipes lapok kimondottan jók. Szerintem az Abit VH6 is egész jó, sőt, van egy Acorp 6VIA85P lapon, ami gyári biossal egy katasztrófa, de tuning biossal nem túlzás, de kb 300%-kal gyorsabb és teljesen stabil. Némi tuningot is enged. Pedig csak 693A chipsetes.
-
fatpingvin
addikt
válasz Bile Demon #92146 üzenetére
annak az adapternek igazán ismernie kéne egy ekkora lemezt, szerintem nem itt van elásva... nincs a vinyón valami jumper?
esetleg nincs a HBA raid módba állítva?
tudom hogy hülye kérdések de csak ez jut eszembe.
ugyanitt képet küldhetnél róla ha már szóba kerültA tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Bile Demon
őstag
A SCSI HDD-khez is megérkezett kinából a 80pin SCA to 68pin + molextáp átalakító.
Gondoltam kipróbálom a P3 konfigban.
ADAPTEC AHA-2940U2W ULTRA2 WIDE SCSI + aktív lezárós 68 pines diffpair kábel.
Egy teszteletlen random Fujitsu 72GB Ultra320 HDD-t köttem rá.
Kapásból bootolt róla Debian rendszer, kb. annyit értettem a folyamatból, hogy nem talált ETH0-t és hogy mail és SQL szervert indított. A végén kért user/pass-t.
Mivel nem működött az admin/semmi és a root/root sem, nekiláttam lezúzni az egészet.
Adaptec SCSI Select utility. Felismerte a meghajtót 4.3GB vagy 4.7GB-nak. Kapacitás limitet nem láttam sehol.
Normális, hogy nem ismeri fel rendesen a kapacitást?Ettől fügetlenül Windows 98 FDISK-el akartam particionálni. Azt mutatja nincs rajta partició. Létrehozok egy elsődleges particiót "Ellenőrzi az integritást 0%...10mp... Nem lehet DOS particiót létrehozni"
Lehetséges, hogy túl nagy a 72GB lemez ehhez a host adapterhez?Bruhe
-
zoltanz
nagyúr
Melyik CPU-t nezted? 2 fajta GPU van ugye, es ezek is eltero orajelen jarnak
Majd megint előveszen feltétlen lefotózom.
Amúgy abban az időben melyik GPU volt a népszerűbb?Most egy Latitude 6430 -on dolgozom
i3, 8 GB Ram,
NVIDIA NVS 5200M VRam 1GB Ddr3 64 bit (Geforce GT 620M Fermi ~Tdp: 15 Watt) -
Bile Demon
őstag
válasz KROK640 #92130 üzenetére
Igatából a BX chipset is elkezel 3x vagy 4x 256MB RAM-ot is alaplaptól függően.
TUSL2-C volt korlátozva max. 512MB-ra a chipset miatt.Szerintem rakj össze valami 1.2 - 1.3 Tuacerkás (fél)konfigot az FSB meg mehet fel 133-140-150MHz-re.
Kijátszod magad vele, aztán el lehet rakni kis helyre.
#92135 DarthSun:
Nem stopperoltam, de tipikusan este 10-kor úgy hagytam, aztán időnként ránéztem. 128MB RAM mellett elég azt figyelni, hogy néha van HDD tevékenység, ahogy tölti a teszteket. 512MB-nál már bekessel mindent RAM-ba. Bekapcsoltam a monitort időnként, amikor felébredtem 2h és 4h és 6:30 körül, akkor még ment. Az intel OEM Tualatin hűtője 4300rpm-en teker. Nem aludtam olyan mélyen mellette 1m-el.
(Kicsi overkill ez a hútő, csont hideg a borda és a RAM-ok / VRM, akkora légáramot csinál.)
Illetve amikor reggel láttam, hogy kilépett a Desktopra, akkor néztem egy Uptime-ot. 10 óra felett volt. Tehát nem resetelt egyet áramszünet vagy akármi miatt.[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
nagyúr
P4-nél már nem volt gondom a VIA-val (némelyik SIS-el igen), occsó volt, ment azt kész, semmi több.
-
válasz fatpingvin #92137 üzenetére
No igen. Mondjuk a 450- est nem ismerem, G200 van, és amellé sztem elkél a Voodoo2, legalábbis a korszakból általam kedvelt címek többsége jobb a 3DFx- en...
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #92126 üzenetére
Nekem is VIA alapu a P3. 2002-ben ez volt a legolcsobb alaplap, amit meg lehetett vasarolni (akkor lett vasarolva, mert szukseg volt egy baziolcso, masodik gepre otthon). Most, igy 20-21 evvel kesobb, igen kellemeset csalodtam a lapban. Egy EPoX EP-3VSA2 peldanyrol van szo. A gyari, utolso verzios BIOS van a lapban, igy van 48 bites LBA es USB boot es ZIP boot kepessg is. Tobb kartyat pakoltam bele, mint amennyi slotja van (Fx5900XT, Realtek 8139, Voodoo 2, Voodoo 2, SB Live! 5.1, VIA VT6421 SATA, GUS Max, ESS 1688). CPU-bol egy 1400-es Tualatin P3-at kapott, rambol 3x256-ot, mig a SATA SSD a VIA SATA kartyan csucsul, a mobilrack, a dvd iro es a ZIP250 az alaplapi ATA100-on. Minden OS alatt betonstabil, ugyhogy abszolute kellemes meglepetes ert ezzel a lappal kapcsolatban.
Szoval, igy utolag megnezve, semmi baj nincs ezzel a lappal. Anno, amikor valakinek VIA gepet kellett osszerakni, kb mindig, minden korulmenyek kozott volt valami inkompatibilitas. Nyilvan, ezen sokat javit az ido es a jobban kicsiszolt driverek, de valszeg a gyartonak is koze lehet a dologhoz.
-
válasz FoxiestFox #92134 üzenetére
Némelyik Via jobb mint a többi/más lap(szerintem legalábbis). Pld nálam a megsiratott S939 A8V, vagy ha visszamegyünk realretroba, akkor a FIC 486-PI03 PCI, ez a leggyorsabb Socket3- as lapom(pedig van pár db ), gyorsabb mint a SIS471VLB.
-
Pikari
addikt
válasz fatpingvin #92137 üzenetére
Rámehet arra is, végülis egy 500 mhz-es p3 proci már épp ki bírja hajtani.
-
válasz zoltanz #92132 üzenetére
Igen lehet látni persze sokhelyen a 05- öt, de inkább ahogy észrevettem a 06- hoz viszonyítanak, mármint ekkortájt, persze erősebb gépek esetén is "divat" a 06, ahogy a 01 is, utóbbi már csak a csilió pontok és a feeling miatt, természetesen újabb vasaknál a valódi játékélményt nem ez tükrözi...de jó nézni az elborult FPS számokat
-
válasz Bile Demon #92127 üzenetére
8-10 óra ?, néha jó sokáig fenthagytam én is némelyik gépet, de meg nem mondom pontosan mennyi idő volt, de esélyes ez is. Win98 és XP alatt azt vettem észre hogy ki kell lőni a BIOS és Win energiaprofilokat és minden ehhez kapcsolódót. Ha bentmarad már egy képernyővédő, vinyóleállítás, stb, az is bekavarhat. Ha minden ilyesmi tiltva van, és jó a hardver, akkor elvileg tetszőlegesen hosszú ideig stabilnak kell lennie.
-
félisten
-
félisten
-
zoltanz
nagyúr
válasz DarthSun #92088 üzenetére
"A 3DMark05 pedig a legrosszabb példa, melyet felhozhattál, szinte teljesen nélkülözik a referenciák."
Azért ez így elég sarkos kijelentés. Nagyonsok bemutató használja, NotebookCheck.net stb.
Mérek a Quake2-től a Doom3-ig, Unreal 98 (GLide), 3Dmark99-től a 2006-ig a témába mindennel.[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz KROK640 #92130 üzenetére
ez szerintem inkább az alaplapon múlik, nem a chipseten. intel chipsettel ugyanakkora, vagy még nagyobb hulladék, lassú, instabil selejtekkel találkozni, mint via alapokon.
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #92126 üzenetére
Fuh tudom, hogy spéci igények, de soha nem raknék VIA-s lapot PII/PIII mellé.
nekem 3db VIA-s lapom volt egymás után a Celeron A időszakban és egyik nagyobb hulladék volt mint a másik! Instabil, lassú, a BXhez képest fejlesztési zsákutca. Még a legjobb VIA-s lapom is csak 533-ig kezelt CPU-kat, és irigykedve néztem, ahogy másik a BX-es lapokba csak bepattintják, az 566/600-as procikat és kilőnek 850-900MHZ-re, én meg 523-ön tötymörgök, mert ez a vége. Arról nem is beszélve, hogy a BX-es lapok sokkal gyorsabbak voltak, ugyanolyan CPUval ugyanolyan VGA-val és ugyanannyi RAMmmal kb minden játék alatt köröket vertek a gépemre.
Akkoriban ha elindítottam egy játékot egy random gépen rögtön tudtam, hogy VIA, SIS vagy Intel chipset van-e benne, pusztán arróól, hogy a játék mennyire futott simán.Az egyetlen előnye az volt, hogy kezelt 768MB RAMot a BX 512-jével szemben, de ez nem volt túl anagy fegyvertény azokban az idpkben, amikor még a fele 384MB is feleslegesen túlzó és megalomán mennyiségnek számított.
Ha valaha Celeron A-s/PII-es gép építésére adnám a fejem (időről időre megfordul, aztán lehűtöm magam, hogy helyhiány van ígyis, meg kb évente egyszer használnám), akkor tuti, hogy csakis Intel chipsettel tenném. Persze 384-512MB RAMmal, és valami olyan VGAval (hiába csábít a nosztalgia) amilyenem nem volt, tehát GeForce 256, vagy valamelyik Matrox.
Bár ismerem magam, hogy nagy lenne a sajnos sajátként kimaradt Tualatin vonalra a csábítás 1200-1400-as Celeron megtuningolva ASUS TUSL2C vagy Abit ST6 alaplappal, 512MB RAM, GeForce 2 GTS ... vagy házon belül van GeForce 3-asomInkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #92124 üzenetére
A g200 nagyon kraftos kártya, viszont akkor már felesleges mellé a voodoo2, kivéve persze ha glideot használó játékokat is akarsz játszani.
Esetleg egy s3 virge? Az dos alatt nagyon szépen muzsikál.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #92116 üzenetére
500-as proci mellé TNT2, a 800-as mellé mehet a GeF256
-
Bile Demon
őstag
válasz Bile Demon #91135 üzenetére
Az EPoX MVP3-C lapba végülis áttettem a K6-2+ 500 CPU-t.
Ez a lap jobb, mint az említett Soltek, mert van működő UDMA és a VRM is csak langyos.1db Micron 128MB PC133 CL2 RAM.
Win98 SE rendszer.Quake III, UT 99, Unreal.
Stabilitástesztnek futtattam az alábbiakat: Prime95, SuperPI, 3DMark99, 3DMark2000 loopolva.
A Prime95 sose jelzett hibát a rendszer egyszer se kékhalálozott. Pedig hetekig volt megigyelés alatt, éjszakákra hagytam bekapcsolva + hétvége non-stop.
Az alábbi GPU-kat próbáltam:
Diamond V330 Riva128 4MB PCI
STB Velocity4400 TNT 16MB AGP
Diamond V770 TNT2 32MB AGP
ASUS V7700 Geforce 2 GTS 32MB AGP
MSI Geforce 3 TI200 64MB AGPA 3DMark loopolásban a V330 és a TI200 stabilan működik. Az összes többi is működik pár óráig, de kb 8-10 óra után mindig kilép a desktopra, hibaüzenet nélkül.
Próbáltam többféle nvidia és VIA 4in1 drivert. Többféle RAM-ot. BIOS-ban relaxált RAM és cache időzítéseket. Semmi változás.
Reprodukálhatóan így viselkedik.Ezen túl is tettem magam "VIA chipset, korai AGP implementáció" stb.
Aztán átléptem a követke projektre:
TUSL2-C / P3 1200/256
2db 256MB Kingston (Hynix) PC133 CL3 RAM
Kezdetnek belepakoltam a Geforce 2 GTS-t. Minden szép és jó volt. Kb. 6 órát futott a 3DMark2000 loop. Aztán amikor ránéztem 8 óra múlva, ugyanúgy kilépett a Desktopra.
Nem hiszem, hogy a VGA hibás lenne. Jó a ventilátora és nyitva van az ablak is, nem melegedett túl. A két konfigban a billentyűzet és a VGA közös, mind más alkatrészből másikat használtam.
(Igen, ezek után kell csináljak egy ellenpróbát, mert mondhatjuk, hogy az alaplap CPU/RAM teszteletlen).Másnak van ilyen tapasztalata? A 3DMark99 / 3DMark 2000-nek tudnia kellene folyamatosan futnia, vagy lehetett valami memory leak, directx bug stb. ami miatt stabil vason is kilépdel 8-10 óra után?
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
félisten
válasz envagyok #92125 üzenetére
Döntésképtelen vagyok, azért lamentálok ezen ennyit.
Kb két éve elkezdtem építeni egy PIII-at, a cél V2 SLI, SB16, Live, Vortex, és valami erősebb AGP grafika volt, Win98 alatt. Akkor egyáltalán nem volt cél a korhűség, csak az, hogy minél több, mára kihalt audio és grafikai API-t tudjon a gép hardveresen.
Elég sokat szoptam BX platformon, hogy ezt a sokmindent összehozzam úgy, hogy minden megfelelően működjön, és az a helyzet hogy BX-en nem is sikerült maradéktalanul.VIA-n viszont sokkal inkább, viszont közben picit megváltoztak az igényeim.
Pl Live-ot elengedtem, lévén ha EAX játékot szeretnék játszani, annak semmi akadálya XP-n, amire van más hardverem. Sokáig ragaszkodtam hozzá, mert a Live Drive jól néz ki a gépházban, de semmi értelme.
Sokáig az is volt az elképzelésem, hogy az SB16 és a Vortex 2 kimenete is a Live bemenetére lesz rákötve, és akkor a Live Drive hangerőszabályozható kimenetébe dugom a fejhallgatóm, megspórolva ezzel a dugdosást mikor másik hangkártyát használok.
Ezzel abba futottam viszont bele, hogyha nincs teljesen letiltva a Live, akkor a Vortex 2 A3D játékok közben bugol, bizonyos hangok némák lesznek, rengeteg driverkombót kipróbáltam, mind a Live, mind a Vortex 2 részéről, IRQ problémákra gyanakodva a fizikai sorrendjükkel is variáltam, de egy idő után bármilyen szép is a Live, elengedtem, ment HardverapróraMaradt a Vortex 2, SB16, V2 SLI, VIA Slot1 platformon.
Na ebbe kellene valami DX6 AGP kártya, a jobb félékből.
Gef 256 adná magát szerintem, de nincs belőle aprón most.
TNT, TNT2, és Matrox van, de ezekhez nem nagyon értek, hogy mifélét érdemes venni.
Van amúgy itthon Voodoo 1, 2 SLI, Voodoo 3 is (utóbbit már feltettem apróra, de még meggondolhatom magam), igazából a V2 SLI-re semmi más indokom nincs, mint az, hogy MENŐ -
envagyok
veterán
válasz FoxiestFox #92124 üzenetére
Én is csak azért raktam be a TnT-t, mert volt olyanom újan, de ezért most nem raknék össze még egy pc-t.
A voodoo2 sli meg ugye evidens, hogy akit érdekel ez a korszak, és vérbeli gyűjtő, annál nem hiányozhat. -
félisten
Ezek alapján a Matrox felé hajlok. Meglepő, de olyanom sosem volt.
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Riva128 + p2 Ha mar egy tnt2ot raksz melle az is jobb, mint a v2.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
envagyok
veterán
válasz envagyok #92121 üzenetére
ATI-ból a Rage128 voodoo2 korabeli, nem is ritka kártya.
"Unfortunately, at 1600 x 1200 at 32-bit color, the Rage 128 didn't seem to produce as sharp of an image as the simply amazing Matrox G200 or the reigning champ, the Revolution IV. In fact, the 2D image quality of the Rage 128 at higher resolutions isn't much better than that of the Riva TNT, so those of you interested in professional 2D applications where every pixel counts may want to take a pass on the Rage 128."
[link]Ha ritkát akarsz, a Revolution IV szuper választás.
Vagy igaz 99es, de a Number Nine SR9 az első dvi kimenetes kártya...
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
Nekem sima TNT van, a TNT2 már a voodoo3 idejében jött ki.
De ez eléggé valósághűtlen konfig, mert ha van v2 sli, minek a d3d/ogl kártya.
Matrox tökéletes lenne mellé.
A Milennium G200 1998-as.
Ahogy a v2 is.
Nálam Pentium II 450-el megy a korhűség miatt.A v1 konfigomban használok Matrox kártyát, hihetetlen jó a desktop képminősége, a tnt, tnt2, de még az újabb kártyák meg se közelítik, talán a Radeonok.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz FoxiestFox #92119 üzenetére
Akkor a TNT2, amig ez a proci van, majd mire meg lesz a jobb cpu, addigra "lett penzed" egy geforcera is . Nalam itt a V3800, V6600 es a V6800 volt a szuk sorrend anno.
-
félisten
-
fatpingvin
addikt
Matrox G series teteje, mellé meg egy vudu
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
Pikari
addikt
Ez attól függ, hogy mit akarsz futtatni rajta, bár a proci miatt sok mozgástered nincs. Akár egy fx5200at is bedobhatsz mellé, de a proci természetesen nem fogja tudni kihajtani. Én a szívem szerint egy 3dlabs permedia2-t tennék oda, vagy valami más ritka 3d kártyát.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
Slot1 500 Mhz, V2 SLI mellé milyen AGP grafikát tennétek? TNT2 Pro, vagy Gef256?
-
arn
félisten
válasz envagyok #92114 üzenetére
Attol fugg min hallgatod, ha pl fulest kotsz egy sbprora, ott is beszurodhetnek a zajok, de ahogy teltek az evek egyre jobbak lettek a kartyak.
Ezek a hangkartyak mai szemmel nagyon gyengek.
Par eve mertem oket:
[link]Pl az sb2 alig -30db koruli zajszintet tud, az sbpro -50 korul, az awe64gold olyan -80dbt.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
Nekem nem volt ilyen gondom isa hangkártyákkal. Ez akár döglött kondira is utalhat, de persze előfordulhat, hogy ennyire silány klónt fogtál ki.
-
envagyok
veterán
válasz Bile Demon #92110 üzenetére
Komolyan 1983-tól ami volt commodore64-em jobb volt a hangja.
Meg most hogy lett Amiga 500, 1000x jobb az is. -
arn
félisten
A korabeli hangkartyak ilyenek, keves kivetellel. Eredeti adlib szvsz eleg ritka, a klonok arazasat nem is ertem a hasznaltpiacon, anno absz filleres tucatszar volt. Akkor vettem par honapra egyet, amikor nem volt penzem sbprora.
-
envagyok
veterán
Van itt valakinél AdLib hangkari?
Nekem csak egy klónt sikerült beszerezni, és hát hmm, iszonyú zajos.
A hdd beleszól a hangkimenetbe, de talán még a billentyű gépelése is.
Ezek ilyenek? -
Pikari
addikt
válasz fatpingvin #92106 üzenetére
Nem neki ment a komment, csak véletlenül az ő hozzászólására nyomtam rá.
De ha floppy vezérlőt akarsz, akkor van usb floppy csatlakozó adapter.[ Szerkesztve ]
-
fatpingvin
addikt
válasz FoxiestFox #92098 üzenetére
naaaaaaaaajsz
múltkor már néztem ezt, és pont azon agyaltam hogy révénez a cucc az AGP slotot egy gyors PCI-ként használja, igazából minden további nélkül meg lehetne csinálni hogy az AGP csati helyett még a panelra pakol egy PCI-PCIe bridge chipet (a PCIe-s SCSI HBA-k mintájára) és a host interfész így közvetlenül PCIe lehet. szerintem nagyot menne.
[ Szerkesztve ]
A tipikus munkafolyamat legjobb tesztszimulációja a tipikus munkafolyamat. A "napi anti-corporate hsz"-ok felelőse :)
-
fatpingvin
addikt
válasz Fücsök007 #92031 üzenetére
ez a nemnatív támogatás ez hogy működött? kérdezem azért mert feltételezem kell hozzá valami vezérlő chip, aminek kell hogy legyen valami host interfésze, amiből az is következik hogy megfelelően elborult aggyal lehetne bővítőkártyát tervezni vele
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #92102 üzenetére
2500+ az más, abból szinte mind vitte a 3200+-ot, de 2600+-osokból (különösen a barna erezetes tokozásúból) előfordult a melyik nem.
Egyébként a videón lévő példány csalóka, mert elsőre a sorozatszámára nézve erős bizakodás töltött el, csak hát ugye a waffer béli helye lehorgasztó volt. BTW a look select itt is bejött.
-
KROK640
nagyúr
válasz MasterDeeJay #92101 üzenetére
Hát ez nagyon gyenge ...
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest