- Meggyi001: Áram nélkül....méltóság nélkül.....
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- creation: Elég lett abból, hogy a nagy gépeim nem képesek behúzni a filamentet
- ldave: New Game Blitz - 2026
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Lalikiraly: Mercis kalandok - Huszonkilencedik rész
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
Igaz...
Yamaha FM szinti : asszem azt nem lehet
, bár nem is néztem utána. Hullámtábla viszont elérhető DOS alatt VSBHDASF- el fontfeltöltéssel, már szinte minden kártyával, alaplapival is.
Speaker csipogáshoz pedig az X299- ben benthagytam a highend
PS2 hangszórót, bár ez is citromos sör kategória, de műkszik. -
Nade, ebben a cuccban ugyonaz a deli hidat hasznalo lassito resz van, amit en is linkeltem. Annak mennie kellene az adott SIS chipsetes lapodon a leirasok szerint. Ugy pedig, ha visszaveszed minimalisra a szorzot, kicsire az fsb-t es meg le is lassitod a 1/8-ad reszere, ugy ki kellene adja a matek.
-
Belustultam. Még mindíg az FX van fent. 2 hangkártyás set folyamatban. Win11 alatt ok. XP jön. így egy PCI- s gépről elérem a külső egységeket (Audigy2ZS PPro és XFi EPro).
Majd egy FX5700- at kell kipróbálnom, asszem Via P4- ben, utána az SS7 2.helyet kell javítanom 1.- re
. -
Technikailag, nincs olyan feature, hogy "turbo". A 8MHz orajelu klon "Turbo XT" gepeken jelent meg, amivel ki lehetett kapcsolni a Turbo XT-ben a "turbo"-t, igy visszaallt az eredeti 4.77MHz vagy a koruli orajel. Kesobb megmaradt a lapokon a turbo kikapcsolas feature, aztan vendor fuggo az, hogy ki milyen otletet talalt ki a lassitas kialakitasara.
Technikailag egyebkent, az ACPI-ben gondoltak erre, es a szabvany eloir minimum 8 szintu lassitast (tehat az eredeti sebesseg 12.5%-a), amivel szinte full linearisan lehet lassitani a gep mukodeset. A VIA ebbol a szempontbol kiemelkedot alkotott, mert 16 szintu lassitast vezetett be, igy az eredeti gep sebesseg 6.25%-ra is lassithato (tehat, egy 1.4 GHz P3-S-nel ha leveszed az FSB-t 66-ra, majd az igy kapott 750 MHz-t lelassitod 6.25%-ra, akkor kb minden speed sensitive cucc jol fog menni). Mivel a BIOS-ba ezt a gyartok nem szoktak exposeolni, igy kulso szoftverre van szukseg, amit itt talalsz.
-
arn
félisten
A midi minimalisan terhelt alapesetben, viszont a swmix lenyege, hogy tobb csatornat mixel ossze egyre, amugy nem is lenne kepes tobb hangot megszolaltatni parhuzamosan. Mar a doom is 8 hangot kezelt 93ban. A modullejatszas meg annyival komplikalta a dolgot, hogy ott mar filtereztek is kesobb. Filter nelkul eleg gazul szolt minden.
Az amiga is kepes volt 4+ csatornas modulok lejatszasara.
-
386 már durrantott, bár a Mod, XM stb még be bírt szaggatni, Cx486DX- re cseréltem (a lap tudta), na az már megváltás volt, Doom is egész tűrhető lett.
C64/Amiga vonalon máig is analfabéta maradtam, a korukban nem tudtam volna elég valutát váltani, hogy Osztrákiából behozzam. -
arn
félisten
mas chipek is fejlodtek, nem csak a cpu. legalabbis ha a 90es evekben igy volt, ketlem, hogy akkor mashogy lett volna. a chipset, vga, mind beleszol a jatekok sebessegebe (ezert is szoktam mindent fps tesztekkel tesztelni). ez a tendencia megfigyelheto volt, 386/486/pentium koreben is. a 93as isas vgak, biztos joval gyorsabbak, mint a 87esek pl.
a modlejatszas csak egy pelda volt, hogy ott lenyegeben csak a hang jon, de eros cpuigeny van mogotte pc reszerol, addig amiganal kevesbe van igy. egy jateknal meg a grafikat is le kell szamolni, egy egyszerubb scrollozos jatek meg lehet elmegy, de pl demoknal mar sokmindent kellett mellette szamolni. itt a 386 volt a belepo, de pl normalis minosegu swmixnel mar pentiumnal jartunk, amikor normalisan mukodott, es elenyeszo volt a grafikai szamitasi igeny mellett a cputerheles a sokcsatornas zene renderelesehez.
a gus is epp ebbol a felismeresbol szuletett, csak hamar szukosse valt maga a kartya, olyan gyorsan fejlodtek a cpuk. szoval en ugy latom, egyszeruen nem volt olyan evolucios idopont, amikor a 286 szerepet jatszott az amiga elleni versenyben.
-
arn
félisten
Csak arra celoztam, hogy a cpu architektura hiaba volt meg, hianyzott a korites, mire meglett, addigra meg volt jobb. Nem arrol van szo, hogy ne lett volna kepes megszorongatni az amigat, hanem az, hogy ez gyk sose tortent meg. Ha fix a hw, es csak erre fejlesztenek siman megoldhato lett volna vgaval, es az sbproval.
Retroepitesnel is gyakran latom, hogy “epitettem egy 92es dx2”ot, kozben meg 94-95os alkatreszek vannak benne, amik joval gyorsabbak. Pl egy late 93as dx2-66 is vagy 10-30%al lassabb, mint egy 94es, a chipset, vga miatt, hiaba dx2 vlb. 92ben meg isanal jartunk, csak a cpuero volt meg.
286ot sose epitettem, de biztos vagyok benne, hogy a korai es a kesoi dbok kozott nagyobb sebessegkulonbseg volt, mint az pusztan az orajelbol jonne (no meg a ficsorok hianya… nincs vga, hang). 87ben a sokkal olcsobb amiganal mar mindent megkaptal egyben. Egy 87es 286 nagyon gyaszos lenne az elso vgaval es adlibbal (amit semmi se tamogatott meg ekkor).
Amiganal is volt egy swevolucio az elejen messze nem szulettek olyan szuperul kinezo programok ra, amivel peldaloznak az mindig mar sok eves evolucio eredmenye, es az eletciklus vegen jottek csak a gyakran peldanak felhozott programok. De az teny, hogy egy 286 meg sbproval sem lett volna kepes tobbcsatornas modulokat lejatszani jatek kozben, addig a 87es amiga ezt rohogve megteszi.
-
KROK640
nagyúr
Igen, nekem is fura, hogy a 286, 386 stb milyen sokáig használható volt, és mekkora életciklusa volt a későbbiekez képest.
Aztán a '90-es évek végén - pont mikor jobban terjedni kezdtek a gépek - nagyon felgyorsult a fejlődés, a gépek 1-2 év alatt lettek elavultak, és komoly kihívás volt egy legalább nagyjából up to date gépet birtokolni. Ha sikerült is, hamar múltidővé vált.
1998 (Celeron 300A) és 2006 között (C2D) pokoli gyors volt a fejlődés.
2006 körül azért már lassult, bár ezt szerintem nagyobbrészt az akkor terjedő konzoloknak köszönhetjük, amikor kordában tartották a játékok gépigényeit, eddigre egy jobb géppel ismét ki lehetet húzni 2-3 évet is. De az igazi lassulást úgy 2nd gen környékére teszem.
Gondolj bele, ma egy 10 éves gép egy 6-7th gen gépet jelent, ami még (a Win 11 igénye épp ezt igyekszik kilőni) még azért bőven használható. Ez 2006-ban mondjuk C2D korszakból a 486-os korszakba visszaugrást jelentette volna.Valószínűleg a lassulás egyik oka az is, hogy a jelenlegi technológia közeledik a határaihoz. Elég csak az Intel pl 14th gen CPUira gondolni, amik már annyira túlfeszítettek volnak, hogy a saját gyári értékeiken is tönkrementek, nemhogy Celeron 300A szerű csoda tuningpotenciállal rendelkeztek volna, mint a technika elején még.
Úgyhogy igen, most megint sokáig jó egy gép, aminek örülök, mert ha szerez az ember egy viszonylag jó gépet, akkor pár évig nem kell rá költenie

-
KROK640
nagyúr
Mikor én a PC-s világba elkezdtem kivülről belelátni, akkor már a 386 is elavlt CPU volt, és a 486 is szódával elment, mindenki az új CPUra a Pentiumra figyelt.
Viszont volt sok régi újságom a '90-es évek legelejéről, és igen, ott bizony láttam, hogy az Amiga meg a 286 versengtek, és nehéz lett volna eldönteni, hogy játékos szempontból melyiket vegyük. -
A lehetőség ma is megvan, ahogy fentebb jeleztem, modern gépen is:
- >madness + VSBHDASF + betölteni egy GUS.sf2- őt< !!
SB32-Awe-Live-Audigy-XFi-legmodernebb alaplapi hangkártyákat támogat.
Sokat hallgattam a 3 féle GUSt, ez ugyanazt a fellinget adja vissza, és minimalizálódott a kompatibilitási gond is... -
arn
félisten
Kb 10-15%ot szamit, mintha eggyel nagyobb procit raknal bele. Ezert erdekes ez a konfig, absz ertelemben tucat, 95os viszonylatban nem.
A p90re kivancsi leszek, vhol oszzevontam a socket5 p120at es a dx4et. Eddigre voltak normalis pcios videokartyak, vezerlok, lbas lapok, atapi… ez az early 94 p60nal mind hianyzik, kesobb pedig mar nem volt csucskonfig. -
-
vrob
aktív tag
B@sszus, újra megy a régebbi ICL 386SX-em. Tényleg csak ennyi volt, hogy az A15-re rá kellett kötni az eprom 1-es lábát, hogy 64K-s BIOS-okkal is tudjak kísérletezni ... és a MrBIOS-szal el is indult. Azt nem mondom, hogy 100%-os a történet, de jóval közelebb vagyok a megoldáshoz. Habár, lehet inkább ahhoz vagyok közelebb, hogy azt mondjam nincs tovább ... nem lesz egyszerű egy tutira jól működő, eredeti BIOS-t megszerezni
Beírtam a logout írásba is. -
Anno, sok 5900XT-nel irtak, hogy sok kartya 5900esitheto, de en soha nem probaltam ezt ki.
Eleve nem vagyok tulhajtos, veszek masikat, ha nagyobb teljesitmeny kell, de pl anno azert vettem konkretan ezt a Gigabyteot az Fx sorozatbol, mert egy slotos. Pazarlasnak hittem, a tobbi gyarto kartyajan az 1.2-1.5 slotot elfoglalo hutest, mert az elvinne egy kartyahelyet. Szoval, csak olyan kartya johetett szoba, ami melle siman tehetek barmit. Igy is keves slot volt akkor egy alaplapon
. -
sidi
aktív tag
Valóban sokat írtam XT-ről is, nálam C64 és XT-n át AMD K6-ig tart a retro.
Egy kis változás, hogy megváltam az összes 4,7 Mhz-es XT lapomtól és gépemtől,
már csak egyetlen egy Juko Super Turbo XT gépem van, illetve házban csak lesz,
de kicsit később kerül sorra, ígérem majd beszámolok róla, vélhetően az egyik legkisebb XT gépek egyike lesz. Helyhiány miatt változtatni kell a stratégián.
MFM HDD és vezérlőket teszteltem, eladtam mindent ami felesleges, írtam róla blogot is, természetesen megmaradt 2-3 MFM HDD, az egyik kedvenc az ST-225, de van nagyobb, dupla magas is. Nem sajnálom, túl sok volt, perig nem is szó szerint értendő, csak a helyhez és lehetőségekhez képest, csodálom egyeseknek mekkora gyűjteményük van.
Addig is legjobb barátomnak P1 gépét kell befejeznem, aztán megyek visszafele megint. -
Több valamire is jó
, lásd egyéb postjaimat korábban, és kicsivel fentebb is. DOS alatt is megoldották már az alaplapi AC97/Intel HDA sorozatot is, sőt már DOS alatt nagy hangminta feltöltéssel is
- Win98 már tudja alapból.
Itthon nemnagyon foglalkoznak a madness retróval (1-2- en+én), de nyugaton nagyon tolják a programozók. -
KROK640
nagyúr
Minden pénzem bele időszak nekem is volt, csak nem sok pénzem volt, közel se jártam a csúcs HW-khoz.
Mostanában már az a taktika, hogy ritkán, de sokat költök rá.Szerintem rosszul emlékszel, mert mire 3 ezer ft volt a kettő közötti diffi, az már inkább 2002 lehetett. Azt tudom, hogy 2×20GB-ról 2×40GB-ra nem volt túl drága upgradelnem, csak eladni kellett a 20-asokat

-
386SX amúgy tökéletes a Win3.11- hez, nem lassú, sőt pont optimális. A madness gép a brutál videóval, annyival hoz többet, hogy a modern driverrel megy a FHD felbontás, amit a retró korban soha nem láthattunk. Mondjuk a 3.11 címekhez brutál gyors alapból, de ezt is megoldották a retrókedvelő programozók, nagyon modern lassító is van hozzá - egészen XT sebességig lehet lemenni, ha éppen szükséges.
-
Bármelyik említett probléma befigyelhet, akár az alaplapi VRM fáradása is, mely a VGA- n kívüli, de az egész konfig instabilitását is okozhatja.
A VGA kiszűrését csak egy másik(biztosan perfekt) konfigban lehet ellenőrizni, márha van lehetőséged máshol, szomszédnál, avagy távoli retrózónál kipróbálni.
Nálam most perpill csak egy nagyon stabil Via P4 lapban lehetne, mivel a brutál 865 chipest kissé elfüstöltem 4.2 GHz- en pici túlárammal.
Vagy az E6600 procisomban(AGP ultra S775 a cucc) is próbálható a kártya, persze én a világvégén vagyok itt a kis falumban

-
A retrók (386,486,P1-2-3-4) sokáig elmennek még.
A moderneknél nem lehet tudni, nagyon kicsi már a csíkszélesség, tippre nem lesznek olyan tartósak. Az Si átütés alagúteffektussal idővel kuszálja az elektonhéjakat is, főleg nagyfrekin, kisebb mértékben mint pld az SSD esetén, de a degradáció jelen van. 20nm alatt akár egy erős napkitörés is gyilkos lehet. X99 Xeon még védettebb, X299 már beleesik veszélyeztetett csoportba. -
envagyok
veterán
Pont nem.
A chipen belüli oxidáció szépen lassan megzabálja azoknak a belső forrasztásait is, amik nem döglöttek bele a feszültség tüskébe.
Hasonló sztori az nvidia 7000 8000 9000 gtx2xx 4xx 5xx széria is.
Nekem mindegyikből tucatnyi van, mert frlkészültfm rá, hogy elhalnak. -
arn
félisten
Ha korhu gepet epit az ember, az athlont es a p4et siman ki lehet hagyni 2002-2003ig. Kb akkor jelentek meg normalis leghutok.
2001re siman tuat epitenek, es ahhoz van isa slot is, ha beeri viaval az ember… ezt meg ki fogom probalni. 1266-s volt a max asszem az xp elott. Ha mar win98, huzzuk meg ott a kor vonalat. Viszont fele annyira sem cool, mint a bx meg a ghzes cumine.
-
sidi
aktív tag
Sajnos ötletem sincs, hogy mitől mehetett tönkre, találkoztam már olyan lappal ami nem kezel 256k modulokat csak 1 MB-osat, de nem ment tönkre, csak nem is indult vele, az is 386sx volt de intel chipsettel.
Lehet Darthsunnak igaza van, hogy tovább öregítetted a chipsetet a nagy hőmérséklettel és pont most adtam meg magát, esetleg valami szakadt valahol, gondolva mechanika feszültségre a memóriacser során, akár a nyák másik messzebbi részében értve...
nem semmi távoli összeköttetések lehetnek a lapon, hány rétegű ez a nyák?Már nem merek többet írni a Youtubernek aki végül adott képeket...
Szerintem nyugodtan próbáld meg, nem veszthetsz semmit, írj az eddigi eredményeidről, ami az Ő közreműködésével jött létre és kérj még egy jobb képet.
Sokszor a hála csodákra képes. 
IstvánLászló:
A kicserélni az 50 MHz-es kristályt 40 MHz vagy 32 MHz-re,nem jó megoldás,mert ha a kristály gáyirilag a fix pontosan 50 MHZ-es - akkor csak is erre szabad kicsrélned
Miért ne? Processzor órajel esetén szabad lassabbra cserélni, csináltam is 286-os esetén, cél a gép lassítása volt. 12 Mhz-es proci 3 Mhz-en ment, egy játék kedvéért. -
IstvánLászló
őstag
A kicserélni az 50 MHz-es kristályt 40 MHz vagy 32 MHz-re,nem jó megoldás,mert ha a kristály gáyirilag a fix pontosan 50 MHZ-es - akkor csak is erre szabad kicsrélned,vagy ha tudod tesztelni a kristályt az is jó,de ugyanarra cserélni sokkal egyszerüb szerintem.
A csere egy jó probát megérne,ha úgy gondolod hogy túl melegitetted. -
Az 50MHz- re állított busz 486 VLB lapok esetén is néha kavar, ha a WS lazábbra vehető, akkor is. Bár van amelyik lap simán viszi.
Szóval előfordulhat hogy eleve nem bírja az 50- es kristályt.VLB- vel inkább maradtam 40MHz buszon. PCI lap viszont már viszi mindegyik.
Ellenállás értékek meg ilyesmi haladó dolgokban láma vagyok. Kondit, FET- et tudok cserélni max, de utóbbi is csak úgy jött össze hogy Frescho kolléga megmondta, hogy az elfüstölt milyen típussal helyettesíthető.
-
Pista0001
addikt
Hanyatlónyugaton minden lehetséges. A munkahelyemen a fűtetlen raktarban van 3 kisebb fűtött helyiség, az egyik a kávézó/pihenő. Nemrég az egyik kolléganő észrevette, hogy ég bent a villany, pedig nincs bent senki. Bement, lekapcsolta a világítást, majd továbbment az ajtót nyitva hagyva maga mögött. Ezután már semmi nem lep meg...
-
IstvánLászló
őstag
Értelek és köszönöm a megtisztelőválaszodat.
A gyártokat direkt nem emlitettem,de sajnós a pénz és a prfofit a fontós is náluk,de van kivétel is közöttük.
A mai és régebbi gépemben,ma is azt tapasztlom,hogy minden ventillátoróm - nagyon halkandolgoznak,vga kártyáimban két ventivel is csak akkor - hallóm is ha a GPU éppen 100% -os terheléssel dolgozik.
A ventiknek a csapágyazásai mind hidrodinamikusok és ezért nem is hallani a csapácsaknak a hangját,tömören ezt tudom mondani a ventiknek és vgak-nak a témájában.A 1070-1070Ti már 10 éves és a AMD Radeon RX 5700 XT 6 éves és állapotuk máma 100/100% -kosak,mert félévente portalanitom - őket és az egészgépemet és a tápot sem hagyomki a sorból és ezért a kinézetűk is ójan mint amikor őket megvásáróltam.
A vga-knak a vásárlásuk - előtt,jól átolvastam az összes tulajdonságaikat és írták is hogy hidrodinamikusak a ventiknek a csapágyai,de ezt már mondtam is fenteb,témámat tehát ezzel - zárom.További sok sok síkereket kivánok.
-
Némelyik SB16 extra színes aláfestés, ez persze nem CW, táptól, konfigtól is függ - hangkártyára sugárzott cifra zaj háttér - úgy vettem észre, de bitang jól szól
GTX580 : príma CW, kb mint csendes nyári estén a tücsök, na ez is nagyon hangulatos
, ez pld engem nem zavar.
FOP32, meg ilyesmi szint, na az már durva, X99/X299 után a P4 bekapcsolva kb hallássérülés. Ennél már csak az MFM vinyó durvább, az kb kiüldöz a Világegyetemből. -
IstvánLászló
őstag
Köszönöm szépen a hang bemutatódat,a coil témádat,nagyon hasznos segítségedet.
+1 igen és most - már értem is miröl is beszélgetek,én még sohasem tapsztaltam ezeket a hangokat - 30 év tapasztalatával - mondanám,elso videoban nagyon jól halható a hangja.
A gépeimet mind idáig is sajátmagamépitettem és mindig is nagyon is fígyeltem - arra is hogy milyen alkatrészeket is kell választanom,fotós a jó megbizható gyártótól venni mindent is ami kell,alkatrészekről tömören ezt tudom mondani a mainapon.
"Azt nem értem ezek hogy nem esnek ki még az összerakás előtt mint hibás alkatrészek."
A miértjére tömören - mondanám is őket csak a pénz-érdekli és a felhsználokat - például őket nem is érdekli,számúkra csak is a magas haszon a fontós.
A gépeiket az átlag felhasználok általában boltokban vásárólják és nem is ísmreik mijen alkatrészekkel - szerelték is őssze a gépüket - amik nem éppen mondanám ólcsónknak,tudom sokan nem is rendelkeznek - elektronokai tapasztalatokkal és sajnos nem is olvasnak - útána is annak mijen gépet válasszón is ki és mik a legfontósab alkatrészek,sokan csak is azt nézik is hogy ólcsólegyen,tömören ennyi a gép vásárlásóknak a témájáról.
-
arn
félisten
De ha olcsobb kicserelni, mint fejlesztgetni? En most komolyan elkezdtem nezegetni pcket… hogy vmi linuxot rakok ra, mert hogy kriminalis aru az alap apple gepek bovitese. Az egyik egy kozepszar teljesen atlagos gep, 2000 eur. Hasonlo szintu top kozeli gepek, amiket regen osszeraktam inkabb 3000.
Neztem hasznaltan is, mit adnak… egy 3950, 5950 gepek is 800-1200 eur kornyeken mennek. Ehhez kepest kb a 550 euros zsebgep hasznalati szintje, amit bedugsz, bekapcsolsz es mukodik. Persze ha vmi extra sok ram kell, vagy hasonlo, akkor nyilik az ollo, de ha apple szintu gepet akarok nem igazan lesz olcsobb. Raadasul pl munkara az apple fele unified memoria meg okosabban is hasznalhato, mert nem korlatozza a videoram.
Az amd ai soc elegge hasonlo vonalon indult el vegre, de az is konkretan dragabb, mint egy mini. Engem sose erdekeltek a brandek, csak mit oldok meg vele, es mennyibe kerul - es azt kell mondjam, draga az apple, de a masik oldalt sem adjak olcsobban.
-
arn
félisten
1000 fele bench van, a cinebench 2024ben sincs ekkora elteres:
Multi core 1183 vs 1464 (5950x gyorsabb)
Single core 208 vs 94 (m5 gyorsabb)szoval atlagosan hasznalva nem tudom mennyi esetben lenne egy ot eve csucs desktop cpu egy alap apple cpunal gyorsabb, mert ennel jobban skalazodo alkalmazas nem sok van.
de az m4nel sem vagyok biztos… es 550 euroert adnak egy ilyen gepet, a masikat hasznaltan sem kapom meg ennyiert.
-
Az LCD hibái nyilvánvalóak. De a nem natív felbontásban sem keveri a szemeimet kancsalra, mint a CRT. A natív, még az 1600x1200 CRT/100 Hz szöveges felbontása is viszont már az agyamat is felbontotta, a karakterek olyanok voltak mint a modern eszközökkel detektált kvantumok, detektáláskor a hullámegyenlet összeomlik
-
arn
félisten
En azt a necet szivesen hasznalnam most retrora… 15os volt, amolyan jobb 93as monitor volt. Asszem 97-98ban vettem, elotte nekem is a szokasos 14” noname interlaced vga volt, ahol a szuro mentett meg a ket kg fekete portol, amit az arcodba szort volna.
Ezen kivul mar a 21es flat trinitronra emlekszem, szinten hasznaltan 2002ben. Talan mas nem is volt, utana mar 19 4:3as pva jott 2005ben. Vicces volt, hogy ugy vettem hogy jon az oled, es addig jo lesz.

-
Mire a KX133 kijott, addigra legalabb fel ev - 3/4 ev eltelt. Addigra mar csak egy szertefoszlott rossz emlek volt az Athlon. Abban az idoben, az Intel ujdonsagaira kevesbe volt jellemzo a rizikofaktor es a problemas mukodes. A BX-820 csere nem fajt, a 820-850 csere sem, a 850-850 sem.
-
56k modem ? A szegénység mellet ez kivételesen megvolt. Nagykerben voltam anyagot beszerezni, visszaértem, mondom a főnöknek, hogy egy modem+8 port switch pluszban, annak a nagyker árát beteszem a kasszába, aztán viszem haza...
A switch(Acorp) ma is itt ketyeg, a gigabit routerre rádugva kiszolgálja a retró gépeket - 286-386 pld nem komálja ha közvetlen gigabitre van dugva. -
hobizoli
nagyúr
56.6kbps modem nekem sem ment 48kbps felett stabilan
eccer eszrevettem hogy 48000bps-l orakon at megy, 49333-n meg 5-10perc max es ledob
fogtam, kivettem a driver-bol a 48000 feletti sorokat, aztan ujra hozzaadtam ugy
48000-nel nem is ment fel tobbel utan soha
par honappal kesobb meg mar jott az ADSL
de egy aktualis Detonator driver a VGA-hoz az mar siman lehetett annyi isa WHQL-s mondjuk nem jott ki gyakran, de a mindenfele javitasos verziok igen
csak pl amikor egyik game-ben grafikai hibak voltak, a masik driverel meg nem es megjavult...akkor azert jol jott, hogy 1-2heten belul volt update
na most ezt egy Chip magazin CD-re alapozni, hogy majd jovohonapban talan rajta lesz a jo mar, meg letoltikezzuk ilyen 14.4-28.8kbps-s modemmel, felejto....
ATI anno ezzel qrta el nagyon a renomejat az Nvidia-val szemben (is) a juzerek fele, hogy 2-3 havonta volt csak vmi update, vagy meg ritkabban...mas gyartoknal meg még ennyikent se
-
hobizoli
nagyúr
igen, csak sokaknak nem volt arra lehetoseg, hogy netrol lehuzza ehhez a drivert
foleg nem dial-up nettel orakon at csinalja ezt, mert a 20Mb-s file is 1-1.5 ora ha nem csinalsz kozben semmit, meg akkoriban meg az is eleg draga volthanem volt a gyari a driver CD-n meg neha Chip magazin hasolon volt egy update par havonta, csak azt sem vettek meg sokan...oszt hello
nalunk volt ADSL, eloszor 384kbps majd 512kbps, aztan 1,5 majd 3Mbit, ott azert ez nem volt para lehuzni a legujabbakat 5-10-15 perc alatt
BIOS update stb gyarto oldalarol pikk-pakk megvolt
ezt egy 56k-s modemmel szerinted ki allt volna neki?
pedig download manager-l meg meg is lehetett volna csinalni ugy, hogy ejjelre otthagyja es akkor reggelre leszedte ezeket...
sok emberke inkabb intelt vett ugyis, hogy az mellett putribb VGA van, amin a 2-3 eves gamek is hunyoritva mennek csak el, mert az K7 melle rakhatos VGA az az intel konfignal nem fert bele budget-be
-
Szerencsére használhattam, a 90-es évek első felében nem volt más. A BBS-ek mellé jött be olyan 93 táján. Volt internet a suliban és valaki megosztott velem egy belépést, amit modemmel tudtam használni. Persze otthonról csak módjával, mert horror összeg lett volna a telefon, inkább csak levelezés ment. Gyors kapcsolódás -> csoport összefoglaló levél letörltése -> válasz írás, majd másnap elküldés. A HIX-re csak később találtam rá, eleinte szótárral olvasgattam külföldi levlistákat pl. linux témában

-
A mIRC-ben lett szinezes (de ezt kesobb sok mas kliens is atvette), igy szerintem 96-ra, ez mar nem volt zavaro. Talan csak az ircii userek szenvedtek. Sokkal hamarabb es hosszabb idore jart viszont a ban a Microsoft IRC kliensenek a Chat-nak a hasznalataert. Ez volt a kepregenyes kliens, ami azt hiszem, a Windows 95-be volt beepitve, de talan 3.1-re is elerheto volt.
-
Netezni már Win 3.1 alól is lehetett, sőt DOS-os böngésző is volt, persze olyan amilyen. Talán az Arachne lett már normálisabb, de az meg már kicsit későn lett kiforrott. 3.11 alatt ha jól emlékszem Mosaic volt. Akkoriban a levelezés text alapú volt, amikor linuxra álltam át még 2000-es évekig is használtam pine-t. A Win 95 mellett az első igazán játékos érv nekem a Diablo volt, de az is talán 97-ben jelent meg, pont ahogy írod.
Itthon a pénz sokaknál gátat emelt, mert azért a Win 95/98 mellé kellett egy normálisabb gép. A Win 95 DX2-66-16MB RAM alatt (ezen a DOS szárnyalt) inkább szenvedés volt, de igazán egy Pentium-32MB pároson kezdte jól érezni magát. OK, én is próbálgattam 8MB memóriával a DX2-őn elég hamar, de nagyon nem volt az igazi. Aztán az 5x86-32MB duón a páromnál már repült a drót posta galamb
Így aztán teljesen érthető, hogy sok ember egészen a Win98-ig DOS-on maradt. Addigra a 6x86-ok/Celeronok letörték a belépőszint árát. -
KROK640
nagyúr
Fuh, te eléggé jól toltad. Én '99-ben kezdtem 64MB RAMmal ami nagyon hamar 32 lett. Na, akkor jöttem rá a sok memória fontosságára. 2000-ben lett 96MB, 2001 elején 192MB, majd 2002 elején 768, aztán 384MB. És végül ennyivel léptem ki 2002 késő tavaszán az SD korszakból.
-
vrob
aktív tag
+ érdemes felrakni a Microsoft Plus!-t, azzal lettek hi-color ikonok, normálisan beállítható háttérkép, antialiasingolt fontok.
Sose értettem ezek miért nincsenek benne alapból az akkori Windowsokban.
+ még egy, a PowerToys. Az ebben lévő TweakUI és egyéb hasznos dolgok nélkül is nehéz volt élni
-
KROK640
nagyúr
"Erre a turbo kikapcs mint megoldás, pont olyan gány" - ez így van. De két éve nyáron mikor Farcry 6 közben megláttam, hogy 84-86 fokon megy a proci, és gyorsan akartam megoldani, akkor ez lett a megoldás.
Nyilván nekiállhatnék alaposan beállítgatni, eltudom képzelni, hogy megfelelő UV-val még Turbo mellett is hűvösebb lenne akár mint most. De még amúgyis van tartalék a gépemben pl a RAM 2133MHZ-en megy 3200 helyett, vagy van hozzá egy RTX3080 is ... ha érzem, hogy upgradelni kellene, csak elvégzek pár finom hangolást, bedobom a másik VGA-t és kész. De egyelőre még ennek sem éreztem szükségét.
A másik, hogy sajnálom is rá azt a pár órát, amíg kísérletezgetek, ha ne adj isten egy beállítás elrántja a Windowst, akkor azzal nyertem még több óra extra munkát. Szóval majd át kell gondolni, mert a STABILITÁS a legfőbb szempont nálam.Igen, de azok a P4EE-k a mai világbasn jó ha annyit érnek mint régen a sima Pentium

-
Van pár Sandisk 4 gigásom, ami szépen működik a kínai (mi nem kínai?) CF-IDE adapterrel.
Bootolható meg minden.
Ezzel szemben van néhány 128 megásom, amire azt gondoltam tuti semmi baj lehet, na, azok nem működnek rendszertelepítésre.
Próbáltam a DOSos eszközzel permanensre állítani őket removable helyett, de az is errort dobott. -
Pikari
veterán
Furcsának találom, hogy mindenki "az első celeronok"-ról meg 1998ról, 1999-ről beszél, mintha rá lenne fixálódva, és velem akar vitatkozni.
Holott erről sehol nem volt szó, hanem arról volt szó, hogy czundermák mire updatelje az socket370es processzorát most így 2025ben

Kb mintha pár ember egy hadi archívumban randomra megjelenne a beszélgetések közepén, és elkezdene vitatkozni arról, hogy a messerschmidt 262 mennyire jó találmány volt, közben meg a vietnami háborúról beszéltek.
Egyébként csak úgy szólok, hogy a socket370 kb 2003-ig élt, 2004ben futott ki, nem annyi a története, hogy 1998ban volt a celeron, és húúú.
1999-ben sem volt jó vétel a Celeron. Tudod, mi volt jó vétel 99-ben? Ha fogtad, és belepattintottad a p1 helyére a k6/2 vagy k6/3 processzort. Akinek volt esze, az a celeront kihagyta 2000 előtt. Függetletlenül attól, hogy a Celeron gyorsabb a k6/2-nél.
-
sidi
aktív tag
-
Pista0001
addikt
Ezen a képen látszik valamennyire. A munkaterület jobb felső negyedében a sötét folt. Élőben kicsit erősebb, illetve van a másik 3 negyedben is, csak halványabb. az erőssége és a mérete leginkább hőmérséklet függőnek tűnik. Melegebb időben a panel is jobban felmelegszik, olyankor erősebb, egyben nagyobb is a folt, illetve megjelenik a többi is..
KROK640: AZ
-
KROK640
nagyúr
Nekem is a 16:10 a normális arány. A 4:3 után szokatlan volt, de ha széthúzok rajta mindent, akkor még a Carmagedon 2 is egész jól mumtat rajta, meg a Flat out 1 is, bár kicsit romlanak az arányok. vagy választhatom két oldalt a vastag csíkot.
Illetve van még az, hogy 2025-ben a weboldalak tetemes része nicns még felkészülve erre az arányra.Amúgy én CompaQ V720-ról váltottam, az volt az utolsó CRT monitorom, és nagyon szerettem. Utána jött egy Belinea TFT ami nagyon gyenge volt minden tekintetben, majd a borzalmas ASUS VW195D monitor (játszani remek volt, fórumozni meg filmezni, meg nagyon rossz), és azt váltotta a HP Compaq LA2205wg monitor (1680×1050) ami már lényegesen jobb volt.
Most egy 144Hz-es FHD Acer Predatort hajtok, 60Hz-en és nekem megfelel
-
vrob
aktív tag
Az eredeti szösszenetet átírtam a többi mintájára, kicsit jobban részleteztem a 80-as éveket is a PC játékok szempontjából. Túlságosan is felületes voltam első körben ... nem gondoltam hogy ennyire népszerű lesz a téma.
Akit érdekel olvassa
-
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Eladhatatlannak ítélt CPU-k eladásával javult az Intel node-ok kihozatala
- Hálózatokról alaposan
- 4K vs 8K – Megéri-e a 8K TV 2026-ban?
- YouTube
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Pixel plus ultra: teszten a 6K-s LG UltraFine monitor
- Le Mans Ultimate
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Milyen egeret válasszak?
- Melyik tápegységet vegyem?
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i9 14900K 24 mag 32 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 2.-3.-4. generációs processzorok (G, i3, i5, Xeon) 3dMark-al tesztelve!
- Intel Core I7 14700KF - 20mag/28szál - Gari 2027.10.03. -ig - Eladó!
- AMD Ryzen 7 9700X - Új, 3 év garancia - Eladó!
- Intel Core i7 9700 12mb 8core 4,7Ghz processzor
- Azonnali kézbesítés az év bármely pillanatában
- Apple iPad 2025 (A16) 128GB & 256GB Wi-fi Bontatlan Összes Szín / 27% áfás ár
- NEO-t vennél? NE TEDD!!! KÉSZLETKISÖPRÉSI UltraAkcióóó! Air M4 16GB 512GB Garancia - több színben!
- GYÖNYÖRŰ iPhone XR 128GB Red-2 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3984, 100% Akkumulátor
- Thermalright Phantom Spirit 120 SE
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
, bár nem is néztem utána. Hullámtábla viszont elérhető DOS alatt VSBHDASF- el fontfeltöltéssel, már szinte minden kártyával, alaplapival is.
PS2 hangszórót, bár ez is citromos sör kategória, de műkszik.
.