Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
arn
félisten
Nekem a 366 550en ment alapfeszen.
Az emlitett cuminek voltak 1.5-1.75vig siman, van hogy ugyanazzal az orajellel (pl 566os celeron), nyilvan a 1.5vosat volt erdemes keresni
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
válasz MasterDeeJay #95796 üzenetére
Adtál pár új infót , lassan laikusból kezdő szintre emelkedek, X99- ben.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz DarthSun #95795 üzenetére
All core moddal annyi történik hogy minden mag turbója a max gyári turbó vcore-t és max adható szorzót kapja meg. De erre szokták állítani az offsetet lefelé -50-100mv között vcore, imc, uncore mert ha minden maxon kap akkor hamar kifut a tdp limitjéből.
Alapesetben csak a turbo-n lévő magok kapják a turbo-s vcore-t. Minden magnak külön van fesz igen tág intervallumban.
A hibás szenzor az az északi híd szenzora lenne az nincs bekötve. VRM-nek meg van saját szenzora ami vagy látsz vagy nem, de mindegyikben van, ez miatt kínai lapon sem szokott leégni a vrm akár mit csinálsz mert megfogja vagy a TDP limitje vagy a hőmérsékletszenzorja.
x299-nél még a turbó felett is van egy turbo de az nem szokott működni, az szoftveresen tud még egy szorzót raki 1-2 magra. (x99 v4-nél is volt 1 magra az unlocked prociknál) asszem az nem adott hozzá még plusz feszt de a legjobb magokból válaszotta ki hogy azokon menjen. Szerintem nem volt olyan aki használta is.[ Szerkesztve ]
-
válasz MasterDeeJay #95793 üzenetére
Igen, amikor először bekapcsoltam, a BIOSban láttam 1.8V CPU feszt, de mondtátok hogy nem annyit kap a mag. Win alatt a CPUz és társai már reális visszafogott feszeket jeleznek. Aida szenzor ír 120 fokos alaplapi hőmérsékletet, de erről meg az az info jött hogy a kínai lapon ez a szenzor nincs is bekötve.
Ha a CPU már magának intézi, akkor is megadhattak volna egy intervallumot, bár gondolom emiatt a max fesz nem is léphető túl, esetleg allcore moddalA 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz MasterDeeJay #95793 üzenetére
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz DarthSun #95792 üzenetére
x99 egy érdekes állatfaj. Prociba integrált a VRM egy réssze. A lap csak 1.8-2.1v között állít elő. Ez miatt cpuz is hülyeségeket tud írni, akár 2v-os vcore-t is ír ami végülis abból a szempontból igaz hogy a proci meg is kapja a 2v-ot csak éppen saját magának elrendezi.
X79/x99/x299 vcore tekintetébe intel nem is tud normálisat megadni mert melyiket adja meg? a turbósat? Ezért inkább adaptive voltage van meg offsetek. Én soha nem is néztem mennyi az alap vcore x99 és x299-nél mert nem is igazán érdekes.
Szerintem amúgy ezeken a platformokon nincs is egységes vcore azaz van vagy 40 vagy inkább 80 féle proci pl x99-nél és azon belül steppingenként is válltozik a vcore.
Amúgy x79/x99/x299 legnagyobb előnye pont ez az integrált vrm mert így a legdzsunkább kínai lap is képes kezelni nagy procikat (most tekintsünk el az unlockedektől) azaz 135w-os procit is kezel matx lap, vagy vrm borda nélküli workstationok is szintén akár 165w-os procikat is megesznek. Mai platformokon ahol a vrm a lapon van teljesen ott meg összeszarja magát egy matx low end hűtetlen vrm-es lap 65w proci felett. Hátránya persze az hogy nagyobb és drágább a proci.
Szervereknél ez totál elfogatott, nem látni bazi nagy bordás vrm-es lapokat. LGA3647 és nagyobb társainál is viccesen pici a vrm borda már ha van pedig ott 200w+-os procik vannak.[ Szerkesztve ]
-
-
Van rajta elég sok jumper, most pontosan nem is tudom, de 2x3
Default ahogy hozzám érkezett úgy használom/tam, ha jól emlékszem a Volt bypasson van, tehát amit beállítok a BE6 BIOSában, annyit küld a procira. 1.76- ot kapott a CPUz szerint, de a Copper már olyan jó gyártástechnológia, hogy szinte alapfesszel maxra tekerhető.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
addikt
A legtobb atalakito megallni se akart rendesen az allohazas gepben a slotban. A gyari, "testes" CPU-hoz valo lefogato semmire se volt jo ugye. Ezen a foton kb mintha nem ENIG lenne a surface finish, hanem csak le lenne onozva a rez. Nekem Abit Slotket volt, meg talan meg is van valahol a cuccok melyen. Ehhez lefogato is jart, olyan mereven allt a slotba, mint egy rendes PII proci.
-
válasz DarthSun #95786 üzenetére
Egész komolynak tűnik az az átalakító. Az biztos jó lehet.
Én ezekre emlékszem, pár hónap alatt korrodálódtak a csatlakozók Ez korhűbbNem, ragacsról csak az eleve Slot1-es procinál lenne szó. Átalakítón a feszültségre van jumper, nem?
Itt van infó a Slot1 VCC lehetőségekről. 5 láb variálásával lehet elérni a kívánt értéket.
update, csak annyi, hogy egyébként nem ajánlom az ezzel való kísérletezést. Ha már átalakító, akkor érdemes olyat szerezni, amin van erre jumper, de nyilván azzal is meg lehet ölni a procit.
[ Szerkesztve ]
-
, a jelenlegi törekvésem, de van aki a pontos naptárazást részesíti előnyben, mindegyiknek megan a varázsa, annyi hogy én valami új-retrot képzeltem el
A leragasztásról nem is tudtam, akkor itt a tájékozatlanság is közrejátszhatott
Pedig Slot1-S370 átalakítóval nyomultam, C300A Slot1 procim nincs is, csak a 370 tokozásból van meg a korabeli sorozat.
Ragacsmaradvány gondolom nem volt mivel az átalakítóban a 750 Copper szépen megy 1GHz- et.A 3 test probléma nem megoldható.
-
válasz DarthSun #95755 üzenetére
Igazad van. Az össz fejlődés a lényeg ilyen távlatból visszanézve.
A Celeronokról ami eszembe jut, hogy annak idején az OC-hoz - pontosabban a feszültség variáláshoz - le kellett ragasztani pár lábat a Slot1-es cartridge-on. Ezt valószínű sokan meglépték - én biztos
Ennek simán lehet maradandó hatása a csatlakozón.
Érdemes lehet alaposan megtisztítani. Mást nem tudok elképzelni miért fagyhatott.
... vagy ... lehet, éppen ez a leragasztós lépés maradt ki? Nekem anno az volt a tapasztalat, hogy alap feszen csak kivételes példányok tudtak stabilan 66->100 fsb OC-t.Feltételezem, annyira nem voltál bátor, hogy korabeli slot1-socket370 átalakítót használtál volna, ami már annak idején is minden rossznak az okozója volt
-
ityam
őstag
Tuiningot nem terveztem ebben a tesztben, de egy kivételt lehet kellene tennem. A G550 em 3.6 nanos ramokkal van szerelve. Aminek gyanús hogy meg lehetne rángatni a bajszát kicsit. Csak nem tudom milyen progival kellene. Amikor vettem a kártyát akkor csak gyorsan leteszteltem hogy működik. Powerstipben próbáltam picit emelni a memóriafrekin, de rögtön csonttá fagyott a gép aztán nem kísérleteztem vele tovább.
Abban sem vagyok biztos hirtelen hogy gpuval valamilyen szinkronban megy e a ram vagy sem. Matrox OCvel itt foglalkozott valaki? -
ityam
őstag
Igazad van, annyira nem őskövületeket tervezek tesztelni amik még saját APIsok. Riva128 tól fölfele lesz majd. Matroxból szerintem G200 G400 G550 lesz még.S3 Virge nem tudom mit tud ezen játékokból vinni de lehet kiprószálok egy GX2t majd.
Rendition kártyáim nincsenek Permedia2 még lesz.Atiból valszeg a sima Radeon DDRig megyek majd el max.A P750 el valszeg igazad lesz. 64MBos lesz ez. HWinfo indításnál kifagy ezzel a karival. CPUZ GPU része meg nem tudta megmondani mennyi van rajta.A Tipus MGI P75-MDDA8X64F. Szóval 64MBos lesz.
Rendes Parheliam nincs sajna Ezt az LXet azért hozzácsapom erekhez a régi játékos teszekhez, mert gondoltam nem annyira erőgép kártya. G400/G550 hez képest kíváncsi vagyok mekkora az előrelépés. -
Pikari
addikt
Ha ennyire komolyan érdekel a téma, hogy csak azért képes voltál összerakni egy ilyen masinériát hogy az állításaimat ellenőrizd, akkor megjutalmazlak a p4-es laptopom nevével, aminek a wifi kártyájával linux alatt a jó hálózati sebességeket mértem: compaq n1000v
Magát a laptopot is neked adnám, ha 2 hónappal ezelőtt nem dobtam volna kiA Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Czo
addikt
Na, osszeraktam a P4-et megnezni ezt a 802.11b dolgot. Az eredmeny jo is, meg nem is. A Thinkpadhez levo 802.11b PCMCIA kartya csak 250k -val ment a Thinkpaden, viszont ott azt irta a router, hogy megvan a 11 Mbps. Az osszerakott gepben levo WMP11-em viszont felmegy 280-300k-ig, de itt azt latom a routeren, hogy 5.5Mbps a kapcsolat. 5.5-hoz, viszont teljesen jo a 280-300k, valamint tovabbra is zavar, hogy 20MHz-t ir 22MHz helyett. Lehet, hogy valami kevesbe modern routerrel kene kiprobalni?
A Realtek 100 Mbps kartya korulbelul hozza az elvart sebesseget, 75-76 Mbps ami igy, TCMD-vel hasznos savszelessegkent elerheto.
A WMP11-hez nem talaltam meg a driver CD-t, a neten talalt elso driverrel nem ment az Odessey Client (enelkul nincs WPA, az viszont teljeseggel kizart, hogy barmilyen halozatot keszitsek, ami nem minimum WPA). Linuxos oldalon, ehhez a kartyahoz a b43 legacy kell, ami a 4301-en kivul a 4306 elso reviziojat is kezeli, igy egy Gateway notebook 4306-os driveret raktam fel, ezzel epult fel a kapcsolat, de igy most, csak 5.5 Mbps a link.
-
Pikari
addikt
válasz Fücsök007 #95777 üzenetére
nem értek hozzá (én még ott tartok, hogy ide és sata vinyó), de szerintem ez nem nvme, hanem valójában sata to m2 foglalatnak tűnő msata only foglalat (vagy csak egy sima msata). az m2 sloton 2 bevágás van, és visszafele kompatibilis a sata szabványú és nvme szabványú eszközökkel is. ezen egy bevágás van, az igazi nvmet valószínűleg bele se tudod rakni. szóval ahogy czo mondja, ez satát alakít satává.
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Gona.
csendes tag
Ígéretesnek hangzik! Én "őskövület 3D" kártyának a Rendition Vérité 1000 (V1000-E) előttieket tekintem, de ezeket nem is nagyon érdemes összehasonlítani Direct3D-vel, kevésen megy, amikor kijöttek ezek a kártyák, még a saját API-k voltak csak, nem is mindegyikhez jött ki Direct3D driver, és maximum a legelső Directx 2.0-ás játékok játszhatóak nagyjából. (Az Imagine 128 és ennek a Series II chipjei a legdurvábbak, mert saját API sincs és Direct3D driver sem készült, egyedül Mac-en QuickDraw3D RAVE driver készült hozzá, PC platformon csak 2D kártyaként lehet használni.) "őskövület AGP 3D"-nek pedig mondjuk az S3 ViRGE/GX2; Matrox Millennium II; ATI Rage Pro; 3D Labs Permedia 2, NVidia RIVA 128 és ilyesmik.
Az Oxigen VX1 olyan 2 évvel későbbi, de nyilván közelebb áll a legkorábbiakhoz, mint a későbbiekhez. A Matrox Millennium P750 viszont 2003-ban jött ki, már AGP 8x és ahogy olvasom nem megy 3,3 Voltos alaplapban:
https://web.archive.org/web/20030425005624/http://www.matrox.com/mga/products/mill_pseries/p750.cfm
Biztos, hogy 32 MB-os a P750-ed? Csak 64MB vagy több memóriával rendelkezőt látok.
Az S939 platformon a VIA K8T800 Pro az egy igen jó chipset, legalábbis én Asus A8V Deluxe alatt meg tudtam hajtani kései AGP nVidia kártyákat Win98SE alatt is, míg mások problémákat írtak. Az más kérdés, hogy az utolsó AGP-s nVidia kártyáknak akkora CPU igénye van, hogy Opteron 156-al is gyengébb eredményt produkált, mint a GeForce 4 Ti 4800. De persze ez Win98 és emiatt Single core CPU mezőny, szóval lehet hogy WinXP és multi core Athlon64 ki tudja hozni a maximumot (pontosabban a GeForce 6 és 7 gyorsabb tud lenni, mint a GeForce 4 Ti 4800). -
Fücsök007
őstag
-
ityam
őstag
Köszi az infót.
Egyelőre most őskövület 3D kártya tesztet csinálok. Látszik a játéklistán is hogy kifejezetten alacsony igényű a legtöbb. Direkt kis felbontáson is tesztelek, hogy minden gyenge kártyának legyen esélye értelmes sebességet produkálni.
4x-8xAGP karikhoz majd rakok össze erősebb gépet és újabb játékokat is. Valszeg egy S939 es X2 es A64 lesz, de majd meglátjuk hogy mennyire szereti a különböző kártyákat.
Ez még mondjuk sokára lesz mert őskövületből is van még egy rakatom, amitebben a gépben szándékozok még tesztelni. -
Gona.
csendes tag
Hát igen, nézve ezt a lefogató/rögzítő és kártya bevágás hiánya problémát, vagy a kártyára reszelsz bevágást, vagy letöröd, esetleg kifeszíted és rögzíted valahová lefogatót, hogy ne feszítse a kártyát. Ha letöröd, és nem fejjel lefelé akarod használni, akkor nem fog hiányozni, nekem egyik alaplapomon sincs, pedig van kb. 20 AGP-s alaplapom.
Az eredeti univerzális AGP arról szólt, hogy mind a régebbi, 3,3 Volt (AGP 1.0 és 1x és 2x sebesség), mind az újabb 1,5 Volt (AGP 2.0 és 1x; 2x és 4x sebesség) kártyák halmazát is támogatja.
A korai 4x AGP alaplapok, mind univerzális AGP-sek voltak (ha nem az összes 4x AGP alaplap), lévén a lefelé kompatibilitás fontos volt (ugyanígy a korai 4x AGP videokártyák mind támogatták a 3,3 Voltot, nem csak az 1,5 Voltot). Úgy nézem, az Intel Desktop Board VC820 volt a legelső AGP 4x (és univerzális) alaplap 1999 októberében, míg videokártyák AGP 4x támogatással, már kb. 1999 márciustól jöttek ki.
Persze itt felmerül, ha az ember akarna csinálni egy minden AGP kártyát egy gépben tesztet, akkor az AGP 8x-es kártyák csak 4x sebességgel fognak menni. Noha az AGP 8x alaplapok zöme már nem fogadja a a 3,3 V kártyákat de léteznek "Universal AGP 3.0" alaplapok is, megyek minden Volt-ot tudnak, és 8x sebességre is képesek. Arra tippelek, hogy az Optiplex gépedben is ilyen van. Én SiS 651 chipset-es P4 alaplapot használok erre.
Itt van egy jó oldal erről bővebben:
https://www.playtool.com/pages/agpcompat/agp.html
Ír ilyet is, ami nekem is új:
"nobody makes AGP 3.0 cards, and nobody makes AGP 3.0 motherboards. At least not any manufacturers I can find. Every single video card I could find which claimed to be an AGP 3.0 card was actually a universal 1.5V AGP 3.0 card. And every motherboard which claimed to be an AGP 3.0 motherboard turned out to be a universal 1.5V AGP 3.0 motherboard."
A Volt-októl eltekintve lehet más inkompatibilitás is, pl. az Intel i740 chip igazán jól csak Intel BX chipsetes alaplapban teljesít, a későbbi Intel chipsetekkel ha nem is teljesít olyan jól, de nem hiszem hogy kompatibilitási gondok lennének, míg más chipset gyártók chipjeivel jó eséllyel hardware ütközések lesznek, ezeket igyekeztek a chipset gyártók illesztőprogramokkal kikerülni. Az ALi Aladdin V (Socket 7) chipset pedig nagyon jól teljesít Ati AGP-s kártyákkal, ellenben nagyon problémái vannak nVidia kártyákkal.[ Szerkesztve ]
-
Gona.
csendes tag
válasz envagyok #95768 üzenetére
Remek, köszi!
A Gravis driver oldalt eredetileg azért csináltam, mert akkor már nem volt elérhető a gravis.com, és anno azon, meg máshol sem nagyon az Extreme driverek. Egyik barátom, amikor boltban lehetett még kapni, vett Extreme-et, megkérdeztem, megvan-e még a driver. Megvolt, elküldte, nekem meg le volt töltve a gravis.com (akkor még nem tudtam, hogy létezik az archive.org) és gondoltam pótlom a gravis.com hiányát, kibővítve azt az extreme driverekkel. Így indult. Aztán közben a tapasztalataimat is megírtam, ahol hasznos. Retronn kollégától kaptam egy olyan kritikát, hogy jó hogy összeszedtem a drivereket, de miért nem raktam fel 3rd party cuccokat is. Tavaly gondoltam kibővítem az oldalt, megkérdem Retronn-t mire is gondlolt, de nem találtam meg az üzenetét. Ellenben az Ő oldalán találtam 3rd party cuccokat a Gravis-hez, nyilván ezekre gondolt, szóval azokat is felpakoltam, linkeltem CD lemezképeket, Synergy driver CD-re is, illetve külön is felraktam a ProPats 3.0-at, valamit találtam Utopia soundbank-ot, így már teljesnek érzem.
Hát igen, sok tesztelés eredménye van a táblázatokban, de mivel érdekelt ez a terület, és semmi hasonló nem volt a neten, belevágtam. Ha kérdésed lenne, keress bátran.
@arn
A demoscene demokat más is felvetette már korább, de eredendően retro játékgépet építőknek kívántam segítséget adni. Így utólag meg már nem szúrok be új oszlopot, mert azt sokkal-sokkal időigényesebb végigtesztelni, mint egy új sort. Mert ha esetleg lesz egy olyan videochip-et tartalmazó kártyám, ami még nem szerepel, azt 2-3 nap végigtesztelni a játékokkal (gyengébb kompatibilitású chip esetén esetleg 1-2 hét), ellenben ha beraknék új oszlopokat, pl. demo-at, azt végigtesztelni minden kártyán, az évekbe telik! Az Alien Trilogy volt az utolsó hozzáadott oszlop, amit még teljesen végigvittem. Az "Updates on this page" alatt látom, hogy 2013 Dec 26-al adtam hozzá, kezdtem tesztelni a kártyákat, és kis híján 3 évig tartott. Főleg azért mert elég problémás a játék (épp ezért került bele), és ki szoktam próbálni több UniVBE verziót, Rob Muller utiokat, hátha segítenek. Végiglökdösni nem volna nagyon hosszú (hónapok), de amikor próbálgatod, hogy hátha jó lesz, ha töltök UniVBE-t; VBEPlus-t; VBE15bpp-t, 6bitDAC-ot, esetleg VESA12-t, vagy ezek bármi kombinációját, az időigényes.
Ez a magyarázata annak, hogy az utolsó 3 hozzáadott oszlopot már nem is vittem végig (Flight Simulator 5.0; Warcraft; Pinball Illusions). Ezeket már eleve csak a jobb kompatibilitással rendelkező tártyákon teszteltem, a többibe csak beraktam, hogy "not tested", mert túl sok idő lenne. -
ityam
őstag
Sziasztok!
Éppen egy dell optiplex gx 150 et nyúzok.
Oka: eddig ez a gép minden agps kártyával pöccre indult. Azokkal is amiket a többi alaplapom nem szeretett. valamelyik egyik kártyával nem indult valamelyik másikkal..
Ebben egy univerzális AGP van, ami az ősretró tesztemhez tökéletes. Viszont van lefogató/rögzítő az agphez:
[link]
Ez zavar engem, mert tesztelni akarok olyan kártyát, aminél nincs bevágás az agp slot végén. PL:
[link]
Ilyen karit belepróbáltam, de irtózatosan feszült és nem kapcsoltam be a gépet.
Legtöbb agős karin van bevágás a slot végénél ehhez a lerögzítőhöz- PL:
[link]
Ez a kis rögzítő bigyó gondolom letörhető ha akarom.(?) Univerzális AGPben bármilyen régi kártyát le tudok tesztelni ha jól gondolom.(?)
Törjem le szimplán a müagyag rögzítőt ha nem tetszik? Vagy ez nem jó ötlet?Jelenleg ilyen tesztbe kezdtem amihez sok őskövület vgat be akarok pakolni:
[ Szerkesztve ]
-
arn
félisten
Demoscenes demokkal brutalabb kompatibilitasi matrixot lehetne csinalni ha blasterekkel is erdekes lenne, hogy melyik jatekon melyik nem szolal meg.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
envagyok
veterán
Majd ha hazaérek nyaralásból, átnézem a vlb kártyáimat, szívesen kölcsön adom őket pár hétre.
A Gravis driveres leírásod sokat segített már, a vga dos táblázatod meg sokat fog segíteni
A vogons fórumán is már a te táblázataidról regélnek.
Komoly munkát öltél bele, még 1x köszönöm.
-
Gona.
csendes tag
válasz envagyok #95762 üzenetére
Szia!
Én csinálom, köszi a pozitív visszajelzést.
A VLB-s kártyákhoz még folyamatban van kép (videojel minőség) összehasonlító táblázat (a frame grab screenshotok már megvannak, de még mindegyikből kivágok egy egy csíkot, és felnagyítom 16x-osra, hogy látszódjon).
Illetve (számomra ez a legkevésbé fontos, DOS és Win3.1 benchmark eredmények is lesznek). Ezekben a Weitek Power 9000 nem lesz benne, mert úgy tűnik megdöglött a RAMDAC, csak homogén fekete képet/jelet ad ki magából...
Viszont ezekben szerepelni fog a 3D Blaster VLB is, ugyanis van hozzá Win3.1 (és NT3.x és 9x) 2D driver, így lehet képminőséget és Windows 2D benchmarkot is nézni.
És elvileg lesz egy VLB Cirrus Logic GD5429 is, csak azért vettem, mert relative olcsó, de tudom mit tud: itt már nincs BIOS-ban 8x14 font, minden másban azonos kompatibilitási eredményeket kell hoznia mint a 5424-5428 csoportnak. Windowsban talán kicsit gyorsabb.
Ha esetleg valakinek van olyan VLB kártyája, ami nem szerepel a táblázatban, és fontosnak érezni, hogy szerepeljen, kölcsön adhatná.(Amúgy MiszterX szólt, nem igazán vagyok fórumokban aktív.)
[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
Ezt nem tudjátok, ki csinálta?
[link]
Tök jó vlb/pci/agp tesztek vannak benne. -
válasz frescho #95759 üzenetére
Szép Angol nyelvű cikk. Mondjuk én még magyarul elmagyarázva sem tudnám hogy adott P-II lapra mit forrasszak a cél érdekében, valamint a jelzett alulhajtás érdekében sztem nem is venném a fáradtságot . A füstölő SS7 laphoz is Te mondtad meg, hogy pontosan milyen FETet vegyek.
-
frescho
addikt
-
-
félisten
-
Clock to clock/IPC : lehet megkövethetem magam, nem is próbáltam, inkább a teljesítmény fejlődés.
117MHz- hez a K6- ot ha jól emlékszem 2x- es szorzóra kell belőni ezen a lapon, de nem is gondoltam hogy azon hajtsam, meg az automatikusan 5x- ös lesz, a K6-2 sorozatnál biztos, sima K6- ot nem is tudom.
A K6/300@333 kb kb 3-3.5x gyorsabb.
Doom timedemo : elég rapszodikus, másik tesztben is néztem, az nem annyira mérvadó, de azért azt is mániám mérni. Valamint látható hogy a gyors K6+ - osoknál már valamiféle plafon van.
3DM99 azért még benne van a korban, mivel a P-III marha drága volt sokáig, a húzott Celeront már retroként próbáltam, nálam fagyott, több procival is, ugyanabban a lapban a Katmai stabil.Nem is tudom, de idézetek a cikkből :
Lényeg, hogy az abszolút korhűség itt mellékes, arra voltam kíváncsi, hogy a jelen korban mit produkál a system.
Amúgy is a procik abszolút teljesítménye a cél.Epox csúcslap : sok fail után lett szerencsém hozzá, persze anno nem volt jellemző, a R9800Pro pedig még nem is létezett. Említve lett hogy így senki nem használta anno, de itt GOTO #idézetek a @koncepcióra. Másképp : itt is a legnagyobb elérhető overkill hatás a lényeg, a korában mindenki tudja a teljesítményét, az a lényeg hogy mai lehetőségekkel mit produkál.
Egy ehhez kapcsolódó másik idézet a cikkből : Tehát a G2-ben a konvencionális, régebbi S7 procikat is ki lehet próbálni magasabb FSB-n, és ezen tény + az overkill VGA, érdekes, néha meghökkentő következtetéseket von maga után, így több mint 20 év távlatából.Kár, hogy nem volt kéznél Cyrixból és K6-ból valami kisebb példány is - van, teljes a sorozat mindegyikből, csak éppen a tesztben szereplőket választottam, így is valami 500 mérést számoltam kb.
Persze a Katmai BX lapban ment, az Intel gyorsabb volt, a következő, a Copper meg méginkább, de igen hosszú ideig drágák, ilyen csórók mint én, nem is gondolhattak rá anno, és a K7- re sem, az is retroként lett egy időutazó vadiúj alaplappal.
Nem láttam még ilyen tesztet ahol az IPC alapján ment, clock to clock.
Összegzés : a fenti tapasztalatok alapján csodálkoztam. A fejlődés egyértelmű, sztem az AMD jól választott irányt, nem ment csődbe, és emiatt napjainkra nem 1 procigyártó maradt. Már a sima K6-2 is szenzációs, a + - os széria meg űber, ez nem von le semmit a K5 értékéből, az első önálló fejlesztése az AMD- nek, kiváló.
-
válasz DarthSun #95709 üzenetére
Először is, nagy köszönet a tesztekért. Tényleg sok munkád van benne. Olvastam már többet is amit készítettél.
Éppen ezért nem is értem a csodálkozásod. A tesztjeidből is kiolvasható az állításom, de legalábbis kikövetkeztethető.
A kis 117Mhz-es K5-ös mellé a legkisebb K6 amit állítottál 333Mhz-es volt.
Annak sikerült Doom alatt 20%-kal jobb eredményt elérni, háromszor magasabb frekvencián, miközben a Doom-ban volt még tartalék. A 250 Mhz-es Cyrix is bőven előzi a 333Mhz-es K6-ot.
Kár, hogy nem volt kéznél Cyrixból és K6-ból valami kisebb példány is. (megjegyzem, konkrétan azonos frekvenciát írtam, vagyis ez esetben pl. 117 MHz-re kellene korlátozni a K6-ot az összehasonlításhoz a K5-el ... nem lepődnék meg, ha egy 166Mhz-es K6 még nem hozna pluszt)
Ne felejtsük el, hogy 1996-1997-et írunk.
ipc alatt a korabeli szoftverekkel mérhető különbséget értettem, ahol nincs előnye egyik procinak sem újabb utasításkészletek által. 3DMark2001 meg hasonló, már Windows-os D3D csodák, MMX és egyéb simd támogatással nyilván gyorsabbak a K6-on.Sajna, nekem csak a falon, bekeretezve vannak ilyen procik, S7 lapjaim már nincsenek, így tesztelni nem tudom.
A másik állításom, hogy a maga idejében mekkora lemaradása volt a K6 modelleknek a pályájuk végén is, az aktuális felhozatal ellen, a másik tesztedben látható. Ezért is nagy köszönet!
Az akkoriban, töredék áron megvásárolható CeleronA procikkal szemben pedig már végképp nem volt esélye az AMD-nek a piacon a K6 szériával.
Az is ront az értékelésén, hogy tipikusan nem az általad tesztelt csúcs SS7-es lapba kerültek ezek, hanem valami jóval gyengébb paraméterekkel rendelkezőkbe, olcsóbb, gagyi konfigba.
Nyilván ezért is maradt meg bennem inkább a rossz oldala.Pár hónappal később meg is jelent a K7.
Az mindent a helyére tett.@arn, úgy lehet ahogy írod.
-
Pikari
addikt
Ahol van egy szűk keresztmetszet, az nyilvánvalóan az egész sebességet le fogja redukálni. A cyrix 6x86mx gépem is valahol 400 kbyte/sec körül tol, pedig abban 100mbit pci ethernet controller van.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Czo
addikt
válasz Pikari #95751 üzenetére
Node, az 10BaseT Ethernet tud/tudna ennel tobbet. A P3-ba levo 8139 ki tudja ott tolni a 100Mbps-t, siman, Windows 98 alatt. Az Apple 2000 nyaratol, mar 10/100/1000 csatolot szerelt a 400-500MHz gepeibe, ami siman ki tudott jonni belole. Itt nyilvan a P1-es notebook, a maga 120 MHz orajelevel, az L2 cache mentessegevel (koszi IBM!) es az ISA alapu, PCMCIA csatolojaval szurja tokon az egeszet.
-
-
Pikari
addikt
válasz Fücsök007 #95748 üzenetére
Igen. Plusz linux alatt elég bugos a driver, ki kell húzkodni időnként az usb-ből.
-
Pikari
addikt
válasz Pikari #95744 üzenetére
Szóval mindent összevetve az eredményeim a következők bluetoothal így 2023-ban:
2009-es okostelefon: 55 KByte/sec
2011-es okostelefon: 110 KByte/sec (küldés csak 55 kbyte/sec)
2016-os okostelefon: 160 KByte/sec[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
O, lehet, hogy nincs ezzel ertelme kiserletezni, mert nem tudom, hogy mennyire "hiteles" ennek a Qualcomm Atheros QCA9990-es WiFi AP-nak a 802.11b tamogatasa. Pl. OpenWRT-vel azt allitja magarol, hogy 20MHz bandwidthet hasznal, holott a 802.11b-hez 22MHz kellene, es a spec sheet se ir 22MHz-t, csak 20MHz-t. Azt pedig sajnos, nem latom Windows 98 alatt, hogy egyaltalan sikerul-e 11 Mbps-en linkelni (szerintem, nem).
-
válasz Pikari #95741 üzenetére
Nem túl gyors, főleg ha a retro gépen csak USB1.1 van, USB2 alaplapival, vagy kártyával kicsit gyorsabb. Elméleti sebesség is relatíve alacsony, meg ha távol van a térerőtől is függ. Valamint a főgépre a Win10 sem enged már be régóta, szerencse hogy van rajta XP is, át kell bootolnom az alá, ha retro gépre kell adatforgalom. Bár a leggyorsabb a külső SSD, azt a P5Q is látja. Nagygépen USB3- ról hamar rámegy sok cucc, aztán csak átviszem, persze korábbi gépen ezt még nem próbáltam, pld egy P-III kezel-e USB to SATA kábellel SSD- t, elvileg igen, de a puding próbája az evés.
-
Pikari
addikt
Nem hiszem, hogy a titkosítás miatt volt, mert nekem a wifi akkoriban nyílt volt, mert annyira új volt az egész, hogy nem féltem attól, hogy valaki belép rá, na meg az akkori gyenge routerekkel úgyse jutott túl messzire a jel.
Viszont a bluetooth is csak ilyen 30-40 kbyte/secet tudott, épp most szedtem elő egy nagyon régi telót letesztelni, és ennyivel másol. Szóval érezhetően gyorsabb volt a wifi már akkor is, de csak néhányszor volt gyorsabb (3x-6x), és nem nagyságrendekkel, mint ahogy most.
-
Czo
addikt
válasz Pikari #95741 üzenetére
Korabeli routerrel, korabeli HW-vel, nekem akar Prism2 akar Broadcom volt a WiFi, siman mukodott a 700-800 kByte windows 98 alatt. Nyilvan be kellett allitani a kartya beallitasait (van neki, ugye vagy 10-15 darab), meg szukseges feltetel volt, hogy a Windowsos driver a hardveres WEP encryptert hasznalja. Most lovesem sincs, hogy mi a helyzet mar, de itthon nem fogok WEP-es halozatot csinalni emiatt.
Szerk: bebootoltam a P1-es Win98-as notebookot, ez most 200 KByte/seccel masol Samba sharerol lefele, de a mai korulmenyeim mar nem idealisak. Eleve WPA van es AES (ehhez ugye semmi hardver nincs a WiFi kartyaban, a P1 sem AES encryptalasra termett), plussz ez a gep csak ISA alapu PCMCIA csatoloval bir, illetve DMA sincs a merevlemezen.
Bar talan P4-nel meg lehetne nezni, hogy mit tud, mert ott talan mar nem szurja tokon az AES encryptalas az egeszet. Meg a P4-es gepnel lenne DMA is.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
válasz Pikari #95739 üzenetére
De egyes WinXP driverek mennek win2000 alatt, szóval inkább win98SE marad örökké lassú. (Külső USB3.0-s eszközzel van stabil 200MB/s fölötti írás/olvasás win2000 alatt is, nyilván nem mindennel fog menni, de ez megoldható!) Szóval win98 alá wifi nem való, TP-link 54MBit PCI 350g variáns wifi meg úgy tudom alapból megy win2000 alatt is. Nálam pont van is egy.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
az rendben van, hogy azok a wifi eszközök 700-800 kbyte/sec körüli sebességet tudának akár, csak nem win98 alól.
a p4 laptopomban szembesültem ezzel először, amikor linux alól tudta is ezt a sebességet, xp és 9x alól viszont csak fele ekkora sebességre volt képes. nem ástam bele magam, hogy ez miért van így, egyszerűen elfogadtam, hogy kb 350 kbyte/secem van, és kész. eleinte ez nem volt különösebben probléma, mert maga az internet is 1 megabitről indult akkoriban itthon, aztán amikor elértük a 4 megabitet, akkor tűnt fel, hogy nem tudja tartani vele a lépést.
-
Czo
addikt
válasz Pikari #95739 üzenetére
Ott azert van jelentos nagysagrend. Eleve a korabeli Bluetooth 700kbps koruli fizikai link layer sebesseggel rendelkezik (BT1), a WiFi 11 Mbps link layer sebessegevel. Igy 30-50 kByte/sec a realitas korabeli BT filetransferrel, mig 700-800 kByte/sec elerheto mezei 802.11b WiFi segitsegevel (ha van 802.11g, akkor pedig a 3-4MByte/sec is realitas). Nem beszelve arrol, hogy WiFi-n at siman tallozhato akar az SMB, akar az FTP, igy pedig nemhogy lenyegesen gyorsabb (kb nem sokban maradt el a sebessege az abban az idoben elterjedt 10Base2-tol), de sokal, de sokkal kenyelmesebb is. Ossze sem hasonlithato a ketto.
Szerk: nalam pl otthon, a 10Base2 melle jott a 802.11 (na az tenyleg gyalazatos volt, a maximalis 1-2 megabittel ) majd a 802.11b (ez fenysebesseg volt a 802.11-hez kepest), csak ezutan lett 100BaseT.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz DarthSun #95734 üzenetére
A régi win98/win2000 idők beli wifi cuccokkal nekem a gyakorlatban sosem volt 4-5 megabitnél nagyobb sebességem, az persze gyorsabb a bluetooth 1-2 megabitjénél, de azért nem annyira jelentősen.
-
válasz Pista0001 #95735 üzenetére
Ja, nem is azért írtam, nem válok meg tőle, meg innen amúgyis csak ingyen ajánlhatnám, a pénzes hirdetés nem engedélyezett. Csak amiatt ha mondjuk látod valahol occsón vagy kidobva, akkor ez jó. 98 alá feelinges, hogy kapcsolódni lehet a helyi hálóhoz. De nyilván Te tudod mire van szükséged.
-
Pista0001
addikt
Bocsánat, az én stickemre írtam, az egy tp-link 722-es. V1, Atheros-os (sajnos, V2-től Realtec, ahhoz van OS X driver is).
CARDBUS-os 54G adapterem van, csak helye nincs a 98-as gépben.
Jó lesz a BT szerintem, ha mégsem, akkor kábelen megosztom neki a laptopról a helyi hálót.
DarthSun: köszi, erre a célra nem kívánok vásárlni még egy "kacatot".
[ Szerkesztve ]
-
válasz Pista0001 #95725 üzenetére
DlinkWireless-G USB DWL-G122 - ennek még van Win98 drivere. P-II gépen belőve pld, érdekesség ezen a képen a 2048- ban gyártott NEC RAM
Persze az említett laptopos megoldás is jó. Végülis a BT is, bár Win98- as cuccokhoz elég kicsi a sebessége.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
addikt
válasz Fücsök007 #95732 üzenetére
Ez nem az Ha ebbe beleteszel, egy tisztan NVME kepes SSD-t (pl ezt a Samsung 980 Pro-t), akkor azt nem fogja SATA-ra "visszakotni". De ha teszel bele egy SATA SSD-t, azt viszont csak SATA-n fogod latni, hiszen az nem tud NVME-t (pl ilyen ez a Samsung 860 EVO).
Ahhoz, hogy az tortenjen, valami sokkal bonyolultabb IC-re volna szukseg, mint az a voltage regulator ott a kartya aljan.
[ Szerkesztve ]
-
Fücsök007
őstag
-
Czo
addikt
Fuh, nagy f*sz a piac. Mivel kb. 10 eve fillerekert voltak PRISM chipes PCMCIA kartyak, es fillerekert voltak PCI-PCMCIA adapterek (amikor a kartya takarolapon van egy PCMCIA nyilas es tudsz beledugni PCMCIA kartyat), gondoltam megnzem, hogy nem-e lehet 5-6k -ert bevasarolni (kartyat es adaptert). De nem, mert anno PRISM2-hoz irt valaki Amiga drivert, igy most ezek a kartyak Amiga 1200 tamogatott kartyakent vegtelen penzt ernek
Peldaul ez: https://www.ebay.com/itm/165579814502
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz Pista0001 #95727 üzenetére
Meg1, anno hasznaltam WMP54G kartyat is Windows 98-val (szerintem v1 volt, dehat, az mar nincs meg). Mivel ugye a gyarto itt is ossze-vissza csereberelte a chipeket, igy szerintem ez a fajta, WMP54G (ami ugy nez ki, mint a WMP11) fog menni, es ez a masik fajta WMP54G (ami v4 ha jol latom), pedig valoszinu nem, de ki kell googlezni a drivert.
Az elso fajta, ahol nincs verzio, az viszont tuti, mert anno hasznaltam.
-
Czo
addikt
válasz Pista0001 #95727 üzenetére
Marmint, micsoda? Nekem, a legutolso meghalas es csere utan, erre a WMP11v2.7-re csereltek a v1-es kartyat, ahogy ez az User Guide irja, ugy a valosagban is ment Windows 98-on.
Annyi, hogy ez a V2.7, ez mar Broadcom, a V1 volt meg PRISM.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz Pista0001 #95725 üzenetére
Van tobb Win98 tamogatott WiFi adapter. En anno (marmint, amikor a 802.11b uj dolog volt, a WinMe/Win2k pedig meg nem is letezett!), PRISM chipes kartyakat hasznaltam, ezek Windows 95-tol tamogatottak voltak. Kesobb, a PocketPC 2000 es ujabbakon is hasznalt Odyssey clientet telepitve, meglett a WPA tamogatas is. A P120-as notebookomba meg mindig benne van a PRISM chipes adapter, rajta van az Odyssey Client, igy rendesen csatlakozik a modern AP-hoz. Csak csinalnom kellett egy WPA1-es alhalot.
Szerk: Jelenleg is megvan meg az egyik garanciaban cserelt kartyam, ami egy Linksys WMP11. Windows 95-tol tamogatott
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
válasz DarthSun #95713 üzenetére
A wifi stickemhez tuti nincs 98 driver, kábelezni meg nem akarok. Nem abban a helységben van, mint a router, netre amúgy sem engedném ki, alkalmi szükséglet miatt nem akarok a lan-nal foglalkozni. Ja, meg ha má' van, használjuk má' valamire.
Ha a BT nem lesz mégsem elég valamihez, akkor meglátjuk, hogyan tovább. Ha más nem, használok a hobbi projektek mellett egy laptopot (elvégre utána kell nézni néha ennek-annak), ami wifin csatlakozik a helyi hálómhoz, arra ethernettel rá tudom kötni.
Hosszabb távú tervek között szerepel a hobbibrendszerhez külön lan nas-sal, korlátozott kapcsolattal a hétköznapi háló és egyben a net felé, de ez még a jövő zenéje, jelenleg nincs helyem ezt megoldani.
[ Szerkesztve ]
-
-
Fücsök007
őstag
válasz DarthSun #95722 üzenetére
61TB NVME SSD. Gondolom átalakítóval működésre bírható Sata3-mal is?
[ Szerkesztve ]
-
Azt nem is figyeltem, mivel itt az EE géppel használom, azt hittem svájci bicska , persze mondhatjuk azt is, mivel P45/X48/X58- hoz kell.
810/815/820/830/840/850/etc
810 : abban asszem nincs nagy vinyó, a gyári chipset driver ment fel, nem is emlékszem mi a csomag neve.
valami 845 is van : szintén mint az előző.
865 : 250GB HDD, nem kellett semmit mókolni, a gyárival megy ez is.
P45 : nincs W98 támogatás, moddolt Intel chipset driver / Loew SATA AHCI vannak fent. 128 és 256 SSD. A Loew tesztprogram a 256- osra 48 bitet jelez.Lényeg hogy szinte minden variációban kezeli a Win98SE a nagy vinyókat.
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #95720 üzenetére
Ha korabeli a cuccod, akkor nem kell a moddolt driver. Az Intel Application Accelerator, ami az ATA 66/100 driver volt a 810/815/820/830/840/850/etc chipsetjeihez, az pl, hozott 48 bites LBA tamogatast. Ha volt/van egy PCI-os VIA VT6421-es PATA/SATA kartyad, az azzal jovo driver is hozott LBA48 tamogatast. Az Abit lapokra integralt HPT370 sem a gyari ESDI drivert hasznalta, az azzal erkezo driver is hozott 48 bites LBA-t. A patchelt driver akkor kell, ha nincs "kulon drivered", mert az a gyari (ESDI506.PDR vagy valami hasonlo a neve) drivert patcheli meg. Tehat, ha olyan eszkozod van, amihez volt kulon driver, es az eszkozkezelo nem azt irja, hogy az ESDI506 van hasznalva, akkor hiaba rakod fel a LOEW patchelt ESDI506 drivert, az nem fog segiteni.
Szerk: ertelemszeruen az LBA48bit megjelenese utan megjelent driververziokra gondolok.
[ Szerkesztve ]
-
Sztem is megy, miért ne menne...
Csak általában én azt mondom biztosra, amit le is próbáltam. Ha más tesztje, akkor már úgy linkelem hogy szerinte ez vagy az van, tehát amit megállapított.Gondolom hogy pld a fentlévő P45- ben a 2TB/FAT32 is megy(ki kéne próbálni, de most a főgépemből nem fogok amiatt kivenni egy 2TB- os HDD- t), mert az már simán kezeli NTFS alatt is. Korábbi gépekhez azonban sztem kell mindenképpen a moddolt driver. Ha már BIOS szinten bukik a dolog, akkor csak a kiegészítés oldja meg.
-
nagyúr
Sry, 1 Mbit volt az.
Az emlékek, no.
[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #95715 üzenetére
Megy. Miert ne menne? 2005-6-ban is ment, 4db 500-as PATAbol csinalt RAID0+0 a Win98-nak (ebbol a 4 lemezbol, 2db 500 gigas PATA Seagate megvan meg!). Firewirevel is megy Nem volt ugye 98-ban gyarilag, USB storage tamogatas, igy Firewire storage eszkozokkel lehetett megoldani a hordozhato storageot, ami mindenhol ment.
-
-
válasz Fücsök007 #95711 üzenetére
Először is kössz
No, akkor 500GB- ig nézted, én egyelőre 400- ig, azt is W98/XP alatt. Az XP- nél már nem lehet gond a nagyobb, 2 TB/egy partíció tuti megvan NTFS- el, de sztem FAT32- vel is, Win 2000 alatt is sztem, de hát ott nem tudhatom. Win98 alatt lennék kíváncsi az 1TB/FAT32- re, ill a nagyobbak is mennek Loew mester szerint, a SATA AHCI+bigHDD kombinációjával. Tudom nem korhű , de ez most nem is arról szól, leglényegesebb a minél nagyobb overkill effektus.
-
válasz Pista0001 #95710 üzenetére
Amúgy miért kell BToot ? Gbit router - 100Mbit switch - UTP - R/W elérhető a nagygépről a Win3.11- es retrogép is. Valamint Telefon/tablet(TC+lan plugin) - WiFi - Gbit router - 100Gbit switch - UTP - szintén elérhető a 386- os gép is. A 10/100- as switch azért kell, mert a retro hálókártyák nem szeretik a Gbit- es routert.
Én pld a nagygép - retrogép közötti másolásokat is kényelmesen teló/tabletről indítom TC alatt Wifi kapcsolattal a próbapad mellől, a nagygép 2 szobával arrébb van.A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz Pikari #95705 üzenetére
2 gép között 2 egyforma BT adó/vevővel (USB-s) anno 2005 körül 1 MB/sec volt az elért maximális filemásolási sebesség.
-
Fücsök007
őstag
válasz DarthSun #95709 üzenetére
Az jó kis teszt volt.
Közben sikerült megnéznem mit enged a win2000-es rendszer:
Megnéztem tényleg enged több GB-ot is formázni Fat32-ben, de nem formáztam csak 80GB-ot, mivel a többi háttértárra szükségem van. Ami tuti SP4 felismeri 500GB-ig a háttértárak javát, fölötte már válogatós, de szerintem senki nem szokott 1-2TB-os merevlemezt Fat32-re formázni? WD 250GB Sata2, Maxtor 80GB IDE 133, Samsung 80GB majd 160GB Sata és 500GB Seagate Sata3 merevlemezekkel néztem meg. -
Pista0001
addikt
válasz Pikari #95698 üzenetére
Hú, én még nem tértem rá arra a projektre, be se kapcsoltam azóta a Win98-at. Hackintosh-sal küzdök mostanában, majd utána jön az. Nálam csak kis fájlok, driverek, dos-os játékok átvitele a cél, szóval jó lesz, ha jó lesz. Hobby projekt, nem lóverseny, szóval ha nem 5 hanem 25 sec alatt megy át valami, nem halok bele
-
Hmm, kimaradt egy sorozat a leírásodban.
5k86-osokra gondolok (pr133, pr166) : ezután még rengeteg volt. Pld a csúcs : 400/@616MHz- en, és csak utána jött a K7.a K6 ipc-je simán alatta van a K5-nek azonos frekvencián : na ez egy új hiedelem, elég durva, ilyen szintűt még nem is hallottam. Hát semmiképpen, a gyors K6 is jobb mint a K5, de a méggyorsabb K6-2/K6-3/K6-3+ megaztán.
Részletesen teszteltem, úgyhogy szó sincs arról, amit állítasz. Ezt magadtól írtad, vagy valahol olvastad ?Félreértés ne essék a K5 a maga idejében zseniális proci(nem véletlen vettem be a tesztbe, meg is szóltak hogy nem értek hozzá, miért evvel hajtom a 9800Pro- t, hát vazze azért hogy kijöjjön az összes proci közötti különbség ), de a K6 sorozat fejlődött, sokkal gyorsabb.
-
arn
félisten
nem biztos, hogy skalazni lehetett volna. minden architekturanak van egy orajelhatara, ameddig jol skalazodik. van hogy ez elobb vege szakad, mint gondolnak, a p4nel is az intel mar 2000ben 8ghzet vizionalt a kesobbi evekre, aztan kozelebe nem jutottak.
a pentium is 66tol 233ig ment, a ppro 200tol 1400ig, a k6 csak 200tol 550ig, a k5 lehet eddig se jutott volna. nekem gyanus, hogy mar csak a k7 miatt sem eroltettek, ratyi volt a platform is. meg nem szabad elfelejteni, hogy az amd szinte vegig hatranyban volt a gyartastechnologiat illetoen is.
dos alatt szepen porgott, de win alatt teljesen kifingott a gyenge fpu miatt (erdekes dos alol kevesbe szembetuno az fpus jatekokban - igaz nem is volt sok).
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
elképzelésem nincs, miért nem azt fejlesztették tovább
A k5 tulajdonképpen egy szoftveres megoldás, felfogható egy hardveresen gyorsított x86 emulátornak. Az egy teljesen risc proci, ami fölé egy x86 backendet kókányoltak.
Az akkori technológiával és a korabeli lehetőségekkel nem lehetett volna a teljesítményét tovább növelni. Ezért "dobták" el a k5-öt. Ez alatt valószínűleg azt kell érteni, hogy azt a konkrét risc dizájnt dobták el, nem a lényegi részt.
-
A K6-ot soha nem tudtam hova tenni.
A nagyon jóra sikerült K5 után - itt leginkább a második generációs 5k86-osokra gondolok (pr133, pr166) - elképzelésem nincs, miért nem azt fejlesztették tovább ...
E helyett, az AMD piacra dobta a felvásárolt NexGen 686-osát, csak már K6 néven.
Nem tudom, valaha is meg lett-e mérve, de tippre a K6 ipc-je simán alatta van a K5-nek azonos frekvencián.
Még jó, hogy a K7-tel újra magukra találtak.Jah, amikor feltűnt valaki K6-ossal a LAN partikon, ott a játékokban szaggatás, lag, majd anyázás volt, hogy lépjél már ki!!!!
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #95704 üzenetére
Nekem ilyen 40 kilobyte/sec rémlik az athlonxp + nokia okostelefon időkből. Akkoriban meg max párhuzamos portra való adatkábelt lehetett volna venni hozzájuk, de az is valami 40 kbyte/sec körül van, szóval sok alternatíva nem volt.
-
félisten
-
Pikari
addikt
válasz FoxiestFox #95702 üzenetére
Igen, de ez nem mindig opció. Ezért élesztettem fel ezt a dolgot a fő gépemen, és a telefonjaimon is.
-
félisten
válasz Pikari #95700 üzenetére
Gondolom azért vágod, hogy a sebességre a wifi van, a bt továbbra is egy low power cucc ami arra használatos, hogy a fitnesz karpereced vagy okosórád vagy fejhallgatód kapcsolódni tudjon a telefonra.
Kb mint ami régen az infra volt, naptárat, leveleket szinkronizálni a géppel, de a nagy fájlok másolgatását inkább vezetéken oldottuk meg -
Czo
addikt
Szerintem ahhoz kb total radicsendes szobaba kene vonulni, ahol semmi nincs. Igy a mindennapi vilagban, Wifi mellett, hogy utkozesek vannak, kell hibajavitas is, szerintem a fele az, ami elerheto. Az audioatvitel tud "lossy" modba kapcsolni, hogy retransmit nelkul kimaradhatnak packetek, kb azzal tudod a maximalis bandwidthet elerni, de az nem alkalmas fileatvitelre.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó! 150.000.-
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- i7 9700 , MSI Z370, 32GB DDR4 félkonfig
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- Intel Core i7-6700K 4-Core 4GHz LGA1151 (8M Cache, up to 4.20 GHz) Processzor
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest