Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz Pista0001 #95199 üzenetére
Ha azon a gepen Win95-ot akarsz, akkor frisebb verzioval kell probalkozni. Miert akarsz azon a gepen Windows 95-ot?
-
arn
félisten
Nah az kb a socket4 pepitaban de az vhogy sose erdekelt konfig szinten, nagyon server/workstation vonal. Mongy a fekete ppro procik szepek.
A socket4 is inkabb azert, mert van 93as kapcsolata, es annyira extremnek szamitott akkoriban.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
+ a socket 8 is hiányzik a felsorolásból a 90es évekre
Emlékszem, a szomszédom, profi munkára, talán kiadványszerkesztésre vett egy PPro180-ast + alaplapot hozzá a legelsők között, amit végül én raktam neki össze.
Maga a proci mérete is ámulatba ejtett, de az alaplap - nem is tudom milyen márka és típus volt - előttem van, ahogy csodálattal vizsgálgatom, Tomato/Acorp-hoz szokott szemekkel --- ááá, szóval ilyet is lehet.Pont ugyanezt érzem a Micronics Socket 4-es lapomnál. Egyszerűen gyönyörű. Ez eredetileg szerver volt, de teljesen szabványos, normál AT csatlakozókkal, furat elhelyezéssel.
Ezeket nem akkori ár/érték alapján kell mérni, hanem hogy milyen szépek
-
törölt tag
Ehhh, user error... (kezdodo demencia??)
Jol sejtetted, nincs konfigja, mert a konfigot sample-kent felejtettem. Igy nincd neki plugin path. Arch build amugy.
Siman egy masolat rola es mar latja is a drive-ot (8, JiffyDos) es formaz is.
Az elso drive egy pillanatra elindult, de formazas kozben megint led off, motor porog.
Gyanitom egy general raferne...
Masik drive par eve kapott egy felujitast, az szepen megy.[ Szerkesztve ]
-
envagyok
veterán
Megnéztem a típusát:
AST Bravo MS/P60
Gyönyörű újszerű állapotú, 94-es gyártás, még a gyári hdd-vel.
Annyit csináltam csak, hogy feltöltörrem hangkártyákkal, meg kapott egy tisztességes videókártyát az integrált Cirrus Logic helyett.
Így egész tűrhető.
Van nálam is 2db Batman's revenge lap, én is sokat agyaltam, berakjam-e konfigba, de aztán így döntöttem. -
Czo
addikt
válasz #17416704 #95189 üzenetére
Gondolom, ha van konfigja (megnezted?) es abba bele is irtad (bele kell?) pl. a plugint? En nem ismerem a szoftvert. Nincs verbose indulas, amikor kiirja mit csinal? Te forditottad vagy csomagbol raktad? Ha csomagbol, akkor kimondottan arra a rilizre/verziora keszult, ami nalad fut? etc etc. Engem zavar, hogy az outputba, amit kiir, nem szerepel a plugin. ami a driveodat kezelne.
-
törölt tag
Persze, látja: "Bus 001 Device 007: ID 16d0:0504 MCS RETRO Innovations ZoomFloppy"
Elméletileg a plugin is meg kell legyen:
$ ls /usr/lib/opencbm/plugin/
libopencbm-xu1541.so
libopencbm-xu1541.so.0.4.99.104
libopencbm-xum1541.so.0
xu1541
libopencbm-xu1541.so.0
libopencbm-xum1541.so
libopencbm-xum1541.so.0.4.99.104Sudo vagy anélkül, de ez van:
$ sudo cbmctrl detect
cbmctrl: NO PLUGIN DRIVER!: No such file or directoryudev rules-ben is a megfelelő hw azonosító van, szóval sudo nélkül is mennie kellene.
(Közben az egyik 1541 drive-ot sikerült az előbb valahogy tönkrevágnom már. Bekapcsoláskor nem világít a led csak megy a motor.)
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
Nem tudom ebbe a topic-ba kellene írnom (mert retro) vagy a másik topicba (mert linux) a kérdésemet.
Van egy XUM1541 adapterem és linux-on szeretnék vele a 1541 drive-ommal lemezeket írni. Viszont az opencbm nem talál meghajtót.
Valaki közületek már csinált C64 lemezeket Linux-on? -
Pista0001
addikt
válasz KROK640 #95185 üzenetére
A post memóriatesztet se csinálta vele, a processzor alá kiírta a ram órajelet, ennyi. Kicseréltem 2 darab 256-osra, most post/bios alatt megvan minden.
A fagyáshoz viszont ennek semmi köze nem volt, úgy tűnik. Csökkentett módban eltávolítottam az eszközkezelőből a hálókártyát, ez nem oldotta meg a dolgot. A programot nem tudom eltávolítani a Vezérlőpultból, mert ott nem jelenik meg a Forceware-rel meg a hangkártya driverrel ellenben... Megpróbálom még csökkentett módban a telepítőjével eltávolítani, aztán ha az se vezet megoldásra, akkor lehet, hogy kezdem előlről.
-
KROK640
nagyúr
válasz Pista0001 #95182 üzenetére
Nem az nem volt meg...
Egyébként a streets of simcityhez, ha jól emlékszem, akkor volt pályaszerkesztő is. Jah, meg 3DFX-et is támogatta.
A sim játékok engem is elkerültek, de ez az azokra épülő autós játék akkoriban sok boldog percet szerzett nekem.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
arn
félisten
Meg egy dolog jutott meg eszembe… szvsz ez az a konfig, ami nagy reszt brand gepekbe kerult, es szinte alig epitettek custom gepeket, lehet vhol ez az ellentmondas a fejemben a socket4rol.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pista0001
addikt
válasz KROK640 #95177 üzenetére
Ugyanilyen problémával?
Van még 4 db 256-osom, meg talán a gigások között is akad nanya. Ma este már nem, de a héten valamikor kicserélem 2 db 256-osra, aztán meglátjuk, mit produkál. Az alaplap elvileg 1 gigás modulokat is támogat, a Win98 miatt választottam ezt a modellt, meg mert pont 333-as, míg a többiek 400-asok, amit ha jól sejtem úgysem tudnék kihasználni.
Az egész Sim őrület elkerült, így az autós játékról se hallottam, pedig az jópofának tűnik
Egyelőre a 81.98-as Forceware szivat egy "kicsit"...
-
arn
félisten
válasz envagyok #95179 üzenetére
Annal talan konnyebb, brandgep - kb kategorizalja, mit erdemes. De a brandgepek sose erdekeltek, talan egy compaq dx266, mert amikor elkezdtem, az menonek tunt, de ma mar tudom, hogy szarabb lenne, mint a sajat korabeli buildem.
Brandgepnel tuti ragaszkodnek az eredeti kiepiteshez, es a legtobb mar ossze van turkalva, ha vmi hianyzik belole, kb remenytelen potolni.94es socket4hez talan a 964 passzolna a legjobban jellegeben.
-
arn
félisten
Hat elso gepnek dos ala eszembe nem jutna… a socket4 tipikusan az a konfig volt, ami meg draga, par honap mulva meg mar lassu Hasznalati erteke kb, mint egy dx4.
Igy a socketek menten van mar a 90es evekre socket2, socket3, socket5, socket7, ss7, slot1. A socket4 piszkalja a csorom, csak eppen ertelmet nem latom, pedig annyiszor nekifutottam mar. Most eppen probalom megideologizalni, hogy ez kell.
pl mi a fenebe rakja az ember, a korabeli 93/94es szirszar hazakban hulyen mutatna az egesz. Az “elerheto” konfigok nemelyike is necces, csak a 90es evek vegere lehet kb minosegi hazakat talalni.Mindig probalom megtalalni az egyensulyt egy elkepzelheto jo konfignal, nem akarom telitomni irrealis dolgokkal - “hiheto” legyen, bar neha tullovok a celon, az utobbi idoben inkabb downgradelem a konfigokat.
-
A P60, P66 sokáig megmaradt egy misztikus, elérhetetlen gépnek. MO-i szaklapokban is jó ideig csak tippeltek, utaltak rá, azon minden mekkora király lesz ha egyszer megjelenik.
És ez a távoli, rejtélyes mivolta nálam naggyá tette. Ahogy szinte senkinek nem volt ilyen, hát nekem sem. Az első P1 kategória gépem egy AMD K5-100-as volt Tomató alaplapban. De nem érzem hogy ugyanezt kellene reprodukálnom retróban, pedig annak idején szerettem a K5-ös szériát is, praktikus volt.
Viszont a különlegesség ami csábítóNálam egy ilyen Pentium 66 MHz lett a DOS retró gépem procija. A Socket4 gép minden nyűgjével nekem bejön. Doom, Bioforge, Dark Forces, Dune2, Tie Fighter, stb.. megy rajta.
Lehet hogy kicsit szaggat rajta egy-egy játék vagy későbbi DOS demo, de nálam ettől csak authentikusabb lesz az egész -
arn
félisten
Most megint szembejott egy p60, de akarmennyit agyalok a socket4es gepen, egyszeruen nincs olyan honap, amikor vmifele csucsot jelentett media (jatekok, stb) szempontjabol.
Amikor 93ban megjelent gyk eisas gepekbe jott (szerverek), 94 legelejen jelentek meg a pcios lapok es kartyak, de mire pcira kijottek a normalis chipsetek (vision864 meg ilyesmi), addigra a p90 is a piacon volt.
Raadasul a tortenetbe belerondit a meg korabban jott dx4, ami cpu szempontjabol total hasonlo szint volt (negyed akkora fogyasztasbol), fput kb semmi nem hasznalt akkoriban.
Pedig annyira adna magat, hogy az elso pentiumra vmi csucsgepet epitsen az ember… de a gyakorlatban a p60ak a korai szakaszban ritkak voltak, mint a feher hollo, dos alatt kozepszar vgaval es a most fennmaradt lapok nagy resze mar 95 korul kerult piacra, amikor ketszer gyorsabb penyat is epithettel. Meg olvasok utana, mert lennie kell 94 tavaszan egy jo kompromisszumnak.
[ Szerkesztve ]
-
Chris82
senior tag
válasz FoxiestFox #95169 üzenetére
Hálózati kártya ki van kapcsolva, network controller disabled
-
félisten
-
Chris82
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni.
Van egy brand pentium 1-es gépem ami éjfélkor állandóan magától elindul.
Biosban már próbáltam defaultot, kikapcsolni ezeket az energetikai opciókat, elemet kivettem, semmi változás.
Korábban iskolában működött hálózatban.
Néha elfelejtem a hosszabbítót kikapcsolni, aztán arra kelek hogy csippan és indul...... -
frescho
addikt
Cseles konverziós megoldás. Én most kifejlesztettem a késleltetett megtalálást. Amit keresek nincs meg, de pár nappal később ha valami mást keresek, akkor előkerül. Ma este pl. az XT-IDE NYÁK-ok ra bukkantam rá. Szóval akár szét is nézhetek holnap IO kártya ügyben, de garantált, hogy csak a ma keresett 5.35-3.5" floppy táp átalakító kábel lesz meg.
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #95158 üzenetére
Mert 48 bites LBA-t tamogato BIOS mellett, vagy nem a gyari ESDI_506 vezerlot hasznalod (pl az Intel Accelerator telepitese Intel chipsetnel hozott 48 bites LBA tamogatast, de a VIA 6421 SATA drivere is tartalmaz 48 bit tamogatast) vagy azt hasznalod, de megpatchelted.
Viszont, ez limit tenylegesen letezik, operacios rendszer es BIOS szinten is. Ertelemszeruen a limit ott jatszik, ahol hasznalod. A BIOS tamogatas DOS-hoz, es igy a Win9x bootolasahoz kell peldaul.
-
-
zotyesz66
őstag
Win95-nél is érdemes a CD-ről fölmásolni a HDD-re a telepítési mappát. Másrészt a Win95-nek volt egy olyan nyűgje, hogy a 350+ MHz K6-2 (K6-3) procikkal bootoláskor védelmi hibával elszállt. Erre külön patch készült. Azt nem tudom, hogy ez jelen van-e a K7-nél is. Csak, míg a K6-nál viszonylag könnyű downclockolni 350 MHz alá, K7-nél nem nagyon lehet 400 alá menni.
-
-
Czo
addikt
válasz Pista0001 #95155 üzenetére
Nem lehet, hogy "kit"-es RAM? Tehat, 1 modul valojaban 256-os, de ketto volt egybecsomagolva?
Mit jelent az, hogy nem indul? Mind a kettohoz adtak a bootfloppyt a dobozban a CD mellett, de a 98 CD lemeze onmagaban is boot kepes volt, ha minden mas osszetevo klappolt.
Attol fugg, hogy 1000 vagy 1024, amivel szamolsz. 2^28*512 == 137,438,953,472 byte.
[ Szerkesztve ]
-
Pista0001
addikt
Köszi mindkettőtöknek. Az 512-es ramomat a bios máris csak 256-nak látja, nem tudom miért. Nem is néztem a bios verziót, oda mindjárt visszakanyarodok. Talan nem kezeli a két oldalas modult, vagy mi?
A 95 telepítő nem indult el, a 98se igen. Van a vinyón valami partíció, úgyhogy leálltam, rá kell dugjam másik gépre usb-vel, hátha fontos vagy megpróbálkozok Linux live-val, hátha... Az most egyszerűbb, mint kibányászni a meghajtót.
137 GB volt a felső határ, nem? Ilyesmi rémlik. Amikor annó meglett a P4, amit elvittek a betöréskor, 160-as hdd-t vettem bele, jó kis nyomozás volt kideríteni, miér csak ennyinek látja. A legújabb bios aztán megoldotta. Aztan egy Athlon XP 2400+ lett, abba 250-est vettem, de már nem is emlékszek, azon is kellett-e frissítsek, vagy az alapból kezelte... Na mindegy, ebben az esetben az alsó határ számít, gondoltam, hofy nem véletlenül lehet 32-re jumperelni, de megnyugtató, hogy 9x-eknél nem kell
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
válasz Pista0001 #95152 üzenetére
A 95 (az OSR2 tuti, ebben van mar AGP es USB is) es a 98 kezeli a 28 bites LBA-t. Amivel gond lehetne, az a BIOS, de az Athlon eseteben, ott sincs problema. 28 bites LBA-nal ~128 GB kb a max (2^28 * 512 byte), ezen felul kiegeszito driverre van szukseg.
Alapvetoen, a BIOS-tol es a PCI eszkozoktol fugg, hogy mennyire mehetsz 512 MB RAM fole. De erre is van patch. Ha pedig nem tudsz 512 RAM-ot produkalni, a telepitot is megpatchelheted.
-
válasz Pista0001 #95152 üzenetére
Nemcsak lélektani, hanem gyakorlati határ is. Lélektani csak amiatt lehet, hogy aki nem tudja és 512 felettivel próbálja, kap egy memória elfogyott üzenetet vagy kékhalált, ettől esetleg kissé ideges lehet...de hát semmi gond, telepítés után ott a Loew driver.
400GB HDD megy, 256GB SSD megy, nálam ezek a legnagyobbak, melyekkel próbáltam. De a már sokszor említett bigHDD, SATA AHCI driverekkel mennek a TB- osok is.
DOS alatti Fdisk/Format nem jól írja a méretet, de van rá patch. Win98 telepítő alól formázva nincs ez a gond.
Viszont van telepítési ajánlás, ha ettől valaki eltér, akkor nonstop xopacs lehet a vége.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pista0001
addikt
válasz DarthSun #95139 üzenetére
A Win 95-nél is az 512 MB RAM a lelektani határ?
IDE merevlemezt csak 80 gigásat találtam, jumperrel lehet korlátozni 32 gigára. Kell a 95/98-hoz ez nekem, vagy nincs gondjuk a 80 gigával?
A Terminatorral futok neki első körben Athlon XP 2800+ (Barton) procival, 512 MB 333-as rammal, Geforce FX 5200-zal. Valami utolsó eresztéses, USB támogatásos 95 telepítőm van, meg 98 SE-m, de gondolom nem ügy mást is beszerezni.
[ Szerkesztve ]
-
válasz #17416704 #95148 üzenetére
DOS 7.1 alá van driver a hosszú filenevekhez. A DOSNavigator meg is tudja jeleníteni ezt.
Playert nemtom - Cubic és XTC melyeket ismerem, nem emlékszem hogy kiírták volna a hosszú fileneveket.
DOS szinten még a FreeDOS/SourceForge környékén érdemes keresgélni, ezt nemtudom hol tart ilyen szempontból, régen foglalkoztam vele, aztán maradtam az MSDOS mellett, mivel a megszokott progjamjaim avval kompatibilisek.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
törölt tag
Urak,
Van egy mmx nélküli pentium laptopom, amikre dos-os játékokat tennék.
Paraméterei alapján ez a laptop dos6.22 vagy win95 os-re alkalmas.
Ami viszont most fontosabb, hogy szeretnék dos-on (még nem biztos, hogy ms-dos) MOD fájlokat is hallgatni. Van közöttük több fajta tracker (mod, s3m, xm, etc...), de általános, hogy nem a 8+3 karakter fájlnév, hanem hosszabb névvel vannak.
Nem szeretném átnevezni őket, de szeretném dos-on is látni a teljes fájlnevet.
Úgy tudom több commander is van, ami kezeli az lfn (long filename) megoldást.
Illetve remélhetőleg van olyan dos mod-player ami szintén.
Van ötlet ennek a kivitelezésére? Milyen megoldás létezik erre?[ Szerkesztve ]
-
-
-
sidi
tag
válasz envagyok #95074 üzenetére
+1 az ESS 1868-ra.
Nemrég írtam, hogy ezt használom AMD 5x86 gépemben én is. #95019Előtte AWE64 volt benne, de azt inkább áttettem K6/2-be, ott több értelme volt,
aztán sajnos eladtam géppel együtt, akkoriban nem tekintettem nagy értéknekNapokban találtam itt egy topikot, ahol retró hardverek képeit gyűjtik, bezártam és azóta sajnos nem akadok rá ismét, ha valaki tudja írja meg kérem
[ Szerkesztve ]
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
válasz Pista0001 #95140 üzenetére
Win9x/SocketA : valószínű hogy kell már gyártói driver is, ha Via akkor 4in1, vagy más. FX5200, 9200LE, SB, Live - mindegyik Win98 ready.
Asus Terminator Via KM266-tal, Asus A7N8X-E : sztem mindegyik jó Win9x- hez.XP/Atom D510+integrált Intel VGA/Sandy bridge alapú Celeron 847/Geforce 6800/Quadro FX3450/Geforce 8600GT : Atomot nemtom, de gondolom megy XP alatt, Sandy is még gyárilag támogatott, Haswellhez már kell moddolt XP, többi is ok.
A 3 test probléma nem megoldható.
-
Pista0001
addikt
válasz DarthSun #95139 üzenetére
Köszi, utánanézek, milyen drivereket találok a gyártók oldalán. XP-hez túl sok nem kell egész jók a Microsoft driverek is, de 95-höz meg 98-hoz gondolom muszáj mindenhez gyártói drivereket használni. VGA-hoz mindenképp (egy FX5200 meg egy 9200LE van talonban, sajnos nincs semmi más AGP-s kártyám), azon kívül a chipsethez is jobb szeretem azt használni, mint a Windows sajátjait, a többivel nem szoktam vesződni XP alatt. Esetleg még egy SB-t (16 PCI vagy Live) tudok mellé tenni, de az integrált is megteszi egyelőre.
2 gépem van Socket A-hoz, egy Asus Terminator Via KM266-tal meg egy Asus A7N8X-E, ezek közül melyik ajánlottabb 95-höz vagy 98-hoz? 1 512 MB-os modult készítettem elő hozzá, de van 256-osom is.
XP-hez tudok használni Atom D510-et integrált Intel VGA-val vagy akár Sandy bridge alapú Celeron 847-et mondjuk Geforce 6800-zal (butított, SE? XT? LE? Nem ismerem az Nvidia elnevezés rendszerét), Quadro FX3450-nel vagy Geforce 8600GT-vel. Van ennek is integráltja, de ebben az esetben a kevésbé korszerű talán jobb.
-
válasz Pista0001 #95136 üzenetére
SocketA- n biztosan fut a Win95/98(S775- ön is megy), csak az 512MB mem-határra kell figyelni telepítéskor, aztán a Loew driver után már lehet >512.
Gondolom az a 2 játék fut XP alatt is, bár garancia nincs rá, pár régebbi game már nem fut rendesen XP alatt, vagy el sem indul.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Bile Demon
őstag
A fényképen a jobb alsó sarok az A oszlop 1-es sor. Onnan számoltam balra a G és H oszlop 3. 4. sor felfele.
Ott olyan, mintha valami belenyomódott vagy megkarcolta volna, az a világos rész kis mélyedés.A dupla pines PAD-ek bal oldalon a nagy áramú rész. (Vcc, Vss sorok) halványan látni, hogy dupla és szimpla sorok vannak elválasztva (belső layer) a dupla soros a Vcc a szimpla a Vss. Én ott nem látok problémát, csak furcsának találom, hogy két ponton is benyomódott és nagyon a szélén érintkezett. Valószínűleg több lapban is járt a proci vagy rosszul volt a foglalatban stb. Nagyjából a közepén kellene érintkeznie egy pinnel. Hacsak nem valami spéci OC socketben volt.
Ezt találtam:
[link]
Itt a bal alsó sarok az egyes láb. Úgy nézem nem tükrözni, hanem forgatni kell 90fokkal az óra járásának irányába a fényképet, hogy ezzel egybevágjon.A számozást innen vettem:
[link]
Ezt viszont tükrözni kell a föggőleges tengely mentén, mert ez felülnézetből mutatja a foglalatot.Bruhe
-
frescho
addikt
-
Czo
addikt
válasz Bile Demon #95133 üzenetére
Ez a 3 pad, ez a szelen levo pad, ahova dupla pinek mentek, vagy a kepeid jobb also reszenel levo serult pad, ami zarlatgyanus is lehet? Telefonrol, hirtelen ragooglezva az LGA1366 pinoutra, az elso 2-3 talalat nem hozott ertekelheto eredmenyt.
Alapvetoen, ha az I/O labak osszezarnak, akkor serules nem lesz, maximum nem fog mukodni. Ami gond lehet, ha nagy teljesitmeny, pl VCC lab zarodik ossze I/O labbal, mert az okozhatja ott 1-2 dolog tonkremenetelet.
-
Bile Demon
őstag
Ezek az érintett PAD-ek (LGA1366):
G3 DDR0_DQ[35] CMOS I/O
H3 DDR0_DQ[45] CMOS I/O
G4 DDR1_DQ[42] CMOS I/OMinden PAD-hez csak egy érintkezőnek kell csatlakoznia. Amelyik PAD-en két nyom van nagyon a szélén az nem lehet normális, vagy rosszul tették a foglalatba, vagy már eleve sérült volt a foglalat. Nincs zárlat. A proci viszont úgy néz ki, mintha nagy erővel lett volna rászorítva a hűtő, a sarkainál kissé felhajlott (0.1mm), bár az is lehet, hogy ez normális ezeknél 10+ év távlatában.
Bruhe
-
Czo
addikt
válasz #17416704 #95129 üzenetére
A vezerlo es a BIOS "fuggetlen" dolgok. A BIOS ahhoz kell, hogy az adott storage eszkozrol, tudj bootolni, illetve, hogy a DOS ezt a merevlemezt lassa, hiszen a DOS a BIOS funkciokat hivogatja, a lemezkezeleshez.
Tehat ha bootolsz a gepen egy Windows 95-t, vagy OS/2-t, akkor a BIOS szamara "lathatatlan" vezerlon is latszodni fognak a merevlemezek. De ugyonez igaz, egy random hangkartyan levo IDE csatlakozora is. A DOS-os CD-ROM vezerlo .sys-ek, nem hasznaljak a BIOS szolgaltatasait, sajat maguk probaljak, kozvetlen kezelni az IDE buszt a megfelelo I/O cimeken. Igy, ha van azon a cimen eszkoz, akkor tudni fogja kezelni,.
[ Szerkesztve ]
-
gban
veterán
További érdekesség: a Trident 8900, ami megy az XT-ben is simán, nem megy a 386-osban, a 9000 meg simán...
Közben találtam egy jó kis 486-os bios gyűjteményt
[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
gban
veterán
386 cache hiba javítva, lecseréltem a 4 chipet.
Lehet egyesével visszapakolom kíváncsiságból hogy vajon 1 ment tönkre és az okozta a hibát?486 'futó', ugráló dátum, idő: a bios chip szerintem egy P1-ből került bele, a tartalmát nem tudom megmondani hogy milyen file egyelőre, nyomozok még:
Mint írtam, ez is egy IDE csatornát lát, de van benne mód választás már, nem tudom lehet-e P1 tartalom az egy IDE csatornával.
Aki küld mail címet privátban annak elküldöm az ugráló időről a videót
Vagy mondjátok meg hova töltsem fel ami egyszerű, reg nélkül is megy.
Czo, neked elküldtem a videót.[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
gban
veterán
Beizzítottam a 386-ost, íme a színpaletta:
A 486-osban meg award bios van, a chipen is az van, tehát nem ugyanaz mint ami a netes képen van.
Érdekesség viszont hogy ebben már megjelent a mód is a hdd-nél, vagyis lehet már LBA és társai között válogatni (nem néztem pontosan mik vannak, az a köv. lépcső lesz).
IDE csatorna ezen is egy van még, C, D.
Viszont ami gond van vele, az az hogy a dátum, idő totál ugrál a biosban - a másodperc szalad ezerrel, a nap, év, óra, perc meg ugrál random.
Ez nem tudom lehet-e a sav általi kimarás okán, de az elvileg javítva lett.
Ugyanezt csinálja ext battery-vel és nélküle is, hordó rég leszedve.
Van video is csak azt nem tudom hova, hogy tegyem fel
(reg és egyebek nélkül)Postázást nem vállalok.
-
Czo
addikt
válasz Bile Demon #95119 üzenetére
En soha nem neztem meg, ennyire a CPU aljat szoval passz. akar normalis is lehet.
-
Czo
addikt
válasz Bile Demon #95117 üzenetére
Nezd meg, hogy mi az a ket lab, meg sipold ki egy multimeterrel. Ha osszesipol nem jo, kiveve, ha pl mind a ketto ugyonaz, pl. VCC.
-
gban
veterán
Gőzöm sincs de ha tippelnem kéne, valamelyik Indiana Jones kalandjáték.
Az se rémlik teljesen hogy az alap 2 megája volt még vagy már 4-re bővítette, de mintha az emulátorral is memória gondja lett volna, vagy a 2 mega nem volt elég és azért bővített 4-re, vagy az alapmemória volt kevés és kellett valami memória manager.Postázást nem vállalok.
-
frescho
addikt
válasz FoxiestFox #95087 üzenetére
Ennyi erővel van sok szempont ami alapján guminő praktikusabb és mégis...
arn: Nem csúnyák azok a színek, hanem másként szépek. Amúgy meg azért azok, mert alap palettából válogatták össze, hogy mono monitoron is legyen olyan ami olvasható. A világoskék-sárga például egy mono VGA-nál nem a legjobb páros.
[ Szerkesztve ]
https://frescho.hu
-
arn
félisten
Akkor itt a refactor:
Lehet csak egyet… az lba kornyeken valt tipikussa a ket csatorna. Viszont egycsatornas vlb vezerlot nem volt egyszeru szerezni, a vlb vezerlok nagy resze 94/95ben lett eladva, ami mar ketcsatornas volt.
-
arn
félisten
Akkor mar csak azt kell eldonteni, hogy 1 master es 1 slave az egy csatorna vagy ketto
-
gban
veterán
Van jelenleg vagy 6-8 vlb vezérlő nálam, mind 2 ide csatornás.
Én azt hittem, az ISA vezérlőkártyáknál ritka a 2 csatorna csak, abból is volt pár nálam de mind 1 csatornás volt.
VLB-seknél nem is nagyon emlékszem 1 csatornásra, de rég volt a korszaka, ez tény.Postázást nem vállalok.
-
arn
félisten
Lehet csak kettot… az lba kornyeken valt tipikussa a 4 csatorna. Viszont ketcsatornas vlb vezerlot nem volt egyszeru szerezni, a vlb vezerlok nagy resze 94/95ben lett eladva.
-
gban
veterán
Tudod hogy nem tartok meg szinte semmit
Ez is csak azért merült fel bennem, hogy a végső tulajnak minél kezelhetőbb biosú alaplapja legyen.
Az XT mondjuk megvan még
De az tuti nem kerül fel.
Ami rég nem volt nálam, az a 286-os.
386 az most is van, lehet annál is tudok fotózni olyan színt amire vágysz
Pedig milyen látogatottsági csúcs lenne az a cím odaát hogy XT, 286, 386, 486 alaplapok[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
Czo
addikt
Ha egyforma, persze, cserelheto A tenyleges chipsetek megjeleneseig, kb a PCI-ig, a legjellemzobb megoldas a "chipset" szinten az volt, hogy a bazisok diszkret chipet, "osszeraktak" 1-be. Mivel a BIOS itt meg nem is tekergeti az orajelgeneratorokat ugye, igy kb minden, mindenkivel csereberelheto. De ha 4 IDE-re vagysz, szerintem a legegyszerubb, ha belerakjuk valamibe az XT-IDE BIOS-at, az alaplapi BIOS-ban pedig None-ra allitassz mindent. Ehhez pl, van ilyen nyakbol meg par darabom.
-
gban
veterán
Jogos, ezt nem is néztem.
A korábbi hasonlót írt ki mint ennek a neve: Gemlight GMB-486UNP V2.2 VLB
Sajnos nemrég töröltem a fotót de abban is 2.2 volt meg green, igaz abban nem amibios feliratú bios volt:Kíváncsi leszek ez hány ide csatornát kezel.
Elméletben, megoldható lett volna az award helyére feltolni az ami-t ha ez 2 csatornát kezel, és a két lap tökegyformának néz ki?[ Szerkesztve ]
Postázást nem vállalok.
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Garanciális Intel Core i5-10400F
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- AKCIÓ! Intel Core i9 13900KF 24mag 32szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest