Hirdetés
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- eBay-es kütyük kis pénzért
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- D@reeo: Pi-hole és a Telekom Sagemcom F@st 5670 DNS beállítása
- N€T0X|N: Poloskahegy
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
Meg egyet fogok kiprobalni 2001 nyarara: 1266os tua + via isa busszal + gf3. Ez nem melegszik. De ennek sincs meg a bx+slot1 feelingje fogepnek.
-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
Szamomra is a thunderbird korszak volt az athlon csucskorszaka (2000 osz-2001 nyar), en ugy epitettem, hogy 2001 nyara, akkor mar volt 1400, kt133a, gf3, a winxp osszel jott, epp jo lezarasa egy idoszaknak, a leggyorsabb nativ isabuszos gep.
ossze is epitettem - de az emlitett zaj es melegedesi problemak miatt annyira nem kedveltem meg [link] es nagyon megbontotta az eredeti soromat:
95 dx4
97 mmx v1
00 p3 gf2ultra
03 athlon xp r9800pro
06 c2q 8800gtxehelyett kezdtem el epiteni:
93 dx2
95 p120
98 p2
01 athlon
04 (p4/a64 lett volna)
…De ez a sor vhogy nem volt olyan jol hasznalhato, es kevesbe feelinges mint a fenti. Pl a p2 doshoz baromi gyors, winhez meg kb semmire se eleg. Meg igazabol ket fo gepem van: dx4 + p3. Ez a ketto tokeletesen kiegesziti egymast a 90es evekre, jol varialhatoak, utana annyira mar nem erdekes, a tobbi gepet alig hasznalom.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Az 1800A közül tényleg tudta pár a 3000 et is. Az enyém 2660-on ment napira és volt még benne némi plusz
-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
En is megepitettem mindent 98tol 2001ig, az aktualis csucsdgepeket, de vegul p3-1000 es gf2ultrara mentem vissza (2000 osze). De gtsel is nagyon jo volt mar.
Epitettem 1400as thunderbirdot elso generacios gf3al, de nem talaltam korabeli normalis hutot es tapot, sot meg az ujabb tappal is baromira melegedett az egesz, a p3 felet se fogyassza.
Meg nosztalgiabol is kell egy bxes konfig
meg egy vmi hianyzik, egy 1000/100as slot1 proci, ami nem tudom valaha lesz e. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Pontosan. Rowonnál a Celeron 433, 192MB RAMmal teljesen korhű a Voodoo 2 mellé. Én anno 1700-as Celeron és GeF2 MX400 mellé használtam Voodoo 2 SLI-t.
-
válasz
czundermák
üzenetére
A DeusEx a későbbi vasakat is megfekteti
, ill játszható, de a várható FPS látványosan csökkenhet. Lásd pld a korábbi hsz- okat. Még madness gépen is beesik rendesen az FPS, ha a Szabadság szoborra nézel fel a játékban
-
válasz
czundermák
üzenetére
A retró örök. Épp emiatt tettem kompatibilissá XT--->máig a modern gépeimet. Nálam PCIe gépben is elsőszámú szempont a retró videókártya/DOS/Win98/XP.
-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
A korhuseg a cel, vagy a hasznalhatosag? Ha a korhuseg, akkor el kell fogadni, hogy a v2 csucsidejeben a p2 volt a csucs. De oszinten szolva ha az egesz win9x idoszakot nezzuk, tehat kb 95-00, az utolso ket ev szinte kiesik, a fejlodes uteme miatt ami egyik evben csucs volt, a kovetkezoben mar lehet csak belepo szintre volt eleg.
En mar nagyon sokszor nekirohantam ennek a v2 temanak, de ha hasznalhatosagrol van szo, akkor hamar elverzik, egy szuk idoszakot lehet vele lefedni (mongy 97-98), de meg azt sem minden szempontbol. Persze ha csak nezegetni kell, marha jol mutat a szep secc1 proci mellett ket v2.
en p3+gf2nel talaltam a meg a legkorabbi, de jol hasznalhato win9x kompromisszumot, max emelle rakhat az ember v2ot glidehoz, de azt is kiszedtem vegul, csak porfogo volt.
-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
Nem lenne egyszerubb keresni egy p3at?
-
válasz
czundermák
üzenetére
433 Celeron és 192 Mb SD Ram meg egy 5 gigás IDE HDD.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Visszaváltottam a megfelelőeket ONra
-
válasz
czundermák
üzenetére
Szerintem, rosszul szamolsz. A 20 pines ATX tapnal eleve osszesen 6A mehet 12V-bol mert osszesen 1 db sarga vezetek van benne. A sima AGP eleve elviheti ezt a teljes 1A-t, az extra labaknak igy nem fog mar 12V teljesitmeny jutni akkor, ha nincs 24 pines ATX, vagy 12V-s csatlakozo. Ezt tudtak abban az idoben a VGA gyartok is. Ezert leginkabb az extra kakaoval ellatott 3V3 labakat terheltek, illetve csak az alap 1A-val szamoltak 12V-nel. Amikor megjelent a P4 extra csatlakozoja, 12A/12V csatlakozassal, az azutani korszakban szuletett AGP Pro kartyakon volt a VRM nagyreszt a 12V agra kotve. En lattam olyan korai AGP Pro ATI kartyat anno, aminel semmi nem volt kotve a 12V-re, minden a 3V3-on volt.
Szoval, technikailag, egy ilyen lapon, ahol nincs extra power, az AGP Pro-nak nem sok ertelme van. mert 1A/12V ott van a sima AGP reszen, az extra teljesitmenynek mar nem jut fedezet, a 3V3 es az 5V agat pedig szlopalja eleve minden alkatresz az alaplapon, ezzel is kaoszba tolva a stabilitast.
Szerk: az AGP Pro az "extra" keretet ad, Az alap AGP 3V3/6A melle megjelenik extra 3V3/7.6A, az alap 5V/2A marad (nincs extra 5V rail az AGP Pro csatlakozon) es az alap 12V/1A melle bejon tovabbi 12V/9.2A. Viszont ennek bemeneti oldalon is meg kell lennie. Itt jon az, hogy max 6A lehet 1 db ATX labon, es van osszesen 1 db 12V lab (6A), 4db 5V lab (24A) es 3db 3V3 ag (18A).
Szerk2: Meg talan valami GeForce 256 kartyabol is lattam anno olyat, ahol volt ugyonazzal a chippel szerelve Pro es nem Pro AGP-vel is a kartya. a Pro kartyan 3V3 ag volt terhelve mindenre, a nem Pro kartyan meg a 12V/5V vonal. Gondolom az elobbi azert volt "workstationbe" valo, mert a workstationbe elivtte a 12V keretet pl a HDD, igy jobb volt a GPU-t 3V3-rol jaratni.
-
válasz
czundermák
üzenetére
ASUS A7N8X-E Deluxe nálam 6600GT + FSP 350W táppal ment rendesen. Bár erre szoktam panaszkodni hogy nagyon meleg a proci benne.
Viszont régen volt bekapcsolva, lehet hogy állásában már megpusztult ez is
-
válasz
czundermák
üzenetére
Az AGP Pro kartyadnak a 3V3 vagy a 12V kell inkabb? Ha 3V3, akkor ott is van eleg kakao a tapban? Ez pont az az idoszak, amikor ezek a lapok katasztrofalisak voltak. Nem veletlen jott a 12V-os csatlakozo, majd az ATX AUX csatlakozo, ami vegul a 20pin 24-re boviteseben csucsosodott ki.
Nekem anno, tobb ismeros szivott valami Athlonos Asussal amin a lapra merolegesen egy extra nyakon volt a VRM. Se 12V, se AUX csaltakozo... Eros proci es eros VGA eseten garantalt volt az instabililtas. A korabeli media is tele volt azzal, hogy nem szabad megvenni. Probalom kitalalni a nevet, mert az egyik alaplap 10+ evet szolgalt "szerverkent" lefelezett orajellel... Ugy stabil volt.
Szerk: megvan... https://theretroweb.com/motherboards/s/asus-a7v133 Nos ez, egy katasztrofa volt a maga idejeben.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Jó lesz az P4-el is
2400@3000MHZ, pont jó lesz. -
válasz
czundermák
üzenetére
Mit jelent az, hogy eros? A CPU valszeg az 5V-re van kotve, de az AGP-hez 12V es 3.3V megy extrakent. Nyilvan a lapon alig van 12V hasznalo, szoval az ott erkezo max 6A, az akar jo es eleg is lehet az AGP Pro-hoz.
Nincs rendes tapod, ami nincs megpiszkalva es lehet hinni az adatlapjanak?
-
Pista0001
addikt
válasz
czundermák
üzenetére
A végeredmény ugyanaz, nem megy benne a kártya...
-
válasz
czundermák
üzenetére
Milyen tappal probalod? Az ATX csatlakozo egyebkent alapvetoen "eros", marmint, mindegyik labon atmehet 6A. Igy 5V-bol van 4 lab is a 20-as csatlakozoban, ott meglehet a 24A, 3.3V-bol meg 3 van ha jol szamolom, abbol is mehet 18A.
-
Pista0001
addikt
válasz
czundermák
üzenetére
Érthetetlen számomra, miért nincs rajta 4 pines. Nekem is van egy, amikor ki akartam először próbálni, vagy 10 percig néztem, nem hittem el, hogy nem találom. Volt régebben MSI KT6-om, most van egy Asus Terminator A7VT-m, mindkettőn van...
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Szerintem nagyjából le is írtad, hogy mit kéne mellé rakni. Mivel PRO kártya ezért inkább nem a mezei 2400+-al hajtanám, hanem egy XP-M 1800+ OC-val, hogy akkor a proci is legyen már kicsit különleges.
A 9700 Pro maga viszont, 2500+@3200+-os Bartonnal vagy 2700+-os Athlon XP-vel, P4 oldalon 2600-3000MHZ. Akkoriban ilyen CPUkkal ment az a kártya.
-
Fücsök007
őstag
válasz
czundermák
üzenetére
Persze, de a Core 2 széria volt az első, ahol a gyorsítótár átfedés először ennyire megegyezett asztali és mobil vonalon, ráadásul sok évig is gyártották hozzá a procikat.
Ma pl. a Meteor Lake NPU-ja van az asztali Arrow Lake procikban, viszont a változó L2/L3 gyorsítótárak miatt nincs teljes gyorsítótár megegyezés plusz a node is eltérő alattuk, esetleg elágazásbecslő lehet finomított régebbi architektúra. -
Fücsök007
őstag
válasz
czundermák
üzenetére
Ez így van, de azt tegyük hozzá, hogy az L2 cache ugyanaz a gyorsítótár amit az X58-as procik használnak 3/6/12MB-os változatban, emiatt is gyorsabbak a 45nm-es E vagy Quad procik, mert a 65nm-es 4/8MB-os gyorsítótárak kevésbé hatékonyak.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Ilyen kb az arány, ahogy leírtad.
-
FF23
senior tag
válasz
czundermák
üzenetére
Természetesen ez is konnektorból van mérve 80+-os táppal. Van s939 X2-es eredmény 3GHz-en, csak még nem írtam be táblázatba.
Igen, az összteljesítmény egál közeli, de az X2 legalább háromszor többe volt, mint pl. ez a D925. Én X2-nél 120-140 ezerre emlékszem 2005-ben, ami több volt mint a nettó havi átlagkereset. Csak, hogy legyen mihez viszonyítani, mintha ma 300 ezer felett vennél procit. -
válasz
czundermák
üzenetére
Nálam megfutotta lazán a 3GHz- et, sőt még többet is ment volna sztem, de azt már nem tudtam kipróbálni. Szerencsétlen molex zárlat miatt meghótt a lap, proci, táp is. Kicsúszott az igénytelen molex 12V tüske, letestelt a házon, aztán az vitt mindent.
-
3shae
senior tag
válasz
czundermák
üzenetére
Esetleg ez?

-
FF23
senior tag
válasz
czundermák
üzenetére
Egymagoshoz szerintem bőven elég az FX8xxx-hez adott hőcsöves gyári. A cpu-keretnek elég csak a beakasztós részét meghagyni, úgyis ott fogja a csavar.

-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Rakj bele egy Athlon64 x2 4400+ost, a 2x1 mega caches változatot, azzal akár belépő szintű win7 gamer pcnek is használhatod. De ahhoz a hűtést kicsit piszkálni kell majd.
-
FF23
senior tag
válasz
czundermák
üzenetére
Mindig nézem, de M0-ból eladó példányba még nem futottam bele.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Pontosan.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Ja, akkoriban AMD- n voltam, Intel 478, 775 csak utólag, a 775 NB procikat nem is nagyon néztem, csak futólag, van konfig/proci is pedig belőle, de a Core2 mag az élmény itt már.
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Engem az nyűgöz le ebben a korszakban inkább, hogy az intel csinált 3 különböző processzort (willamette, northwood, prescott), és mindegyiket pentium4-nek nevezte.
-
válasz
czundermák
üzenetére
A CedarMill már S775, ott inkább a Core2 játszik, alacsonyabb órajelen is nagyobb teljesítmény, mint a Netburst.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Szerintem érdemes lenne összevetni!
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
de olyan ritka volt mint a feher hollo, meg a RAM is draga volt hozza ugyanezert
ez mar ugy lett volna fain, ha 2000-2001 evforulon meg a 166MHz FSB-re kepes DDR-s deszakak is vannak kint, hogy amikorra kijon az XP mar eleve a 166-s FSB-vel, akkor mar boven piacon legyenek azok meg a RAM-k is, es ne csak core logic facelift-je +SSE miatt legyen gyorsabb a korabbi gen-s K7-s "onmagahoz" kepest is, hanem ezzel is
socket462 2000 juniusi, az elso DDR266 kepes deszkanak azzal egyutt kint kellett volna lennie
igy az XP 133 FSB-vel tudott csak rajtolni 2001 oszen, mert a elso KT333 deszka csak 2002 tavaszan jott ki, meg fel evvel kesobb
hasznalat kozben egy 133 es 166 FSB kozott egy 15% diffi siman lehet ugy, hogy a CPU maga nem gyorsabb orajelben, csak a nagyobb savszel miatt kevesebbet var a RAM-ra
nyilvan ez alkalmazas fuggo is, de a 100 es 133MHz Athlon-B es Athlon-C kozott is volt diffi, es mindig a "C"-s javara -
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
mert XP-knek is 166-s FSB-vel kellett volna kijonnie eleve, csak az egesz DDR vonal 1-1,5 evet csuszott legalabb, mikozben videokartyakon meg mar siman voltak DDR RAM-k
mar a socket462-s Tündérbárd idejeben is lehettek volna DDR-s deszkak, amikor az 1GHz-t elertek azzal -
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
kar, hogy nincs keznel egy 2400+ es egy Abit KV7 vagy KV7-II deszka is, aztan azzal megnezni, hogy 2GHz fix CPU orajelnel a
20x100
15x133
12x166
10x200beallitas mit javit a tesztekben csak a RAM miatt
az a Duron 700 megy 933MHz-n 133-s FSB-vel ebben a KG7-ben?
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
K7 Duron/Athlon DDR-l is lesz benne?
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
A közhiedelmekkel ellentétben a pentium4 jobb teljesítmény/fogyasztás mutatóval rendelkezett, mint az athlonok, athlonxp-k, első generációs athlon64ek. Legalábbis a northwood és a prescott biztosan. A willamette kérdőjeles.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
lehet magasabb volt a CPUload, mert az SSE2-t nem tudta a K7
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
ebben az volt a csaloka, hogy intel u.n. typical power-t ad meg, az AMD meg a max-t
a NW P4-2.8GHz max power-e 84W volt, a Prescott 2.8-e mar 110W
pont ezert is kellett a P4-k melle az a kiegeszito 2+2 eres tapcsati is, hogy ez a teljesitmeny be is tudjon vhol aramolni
Palomino 1800+ 1533MHz-n 1,75V-n 66W., Thoroughbred 1800+ 1,5V-n mar csak 51W
...szoval sehogy sem all meg matek
K7-bol a 3200+ Barton volt a csucsfogyaszto 77W-l
intel most is csitel ezzel egyebkent, mert pl a 13600K-ra is 181W-t irnak ra 3.9GHz-re, de max turboban, amikor a 6P core 5.1GHz-n teker, akkor maris 253W az -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Ez is nagyon vagány!

-
válasz
czundermák
üzenetére
32 bites RIMM-et, csak Dell Workstationben lattam anno, nem is gondoltam, hogy consumer cucc is volt belole. Nem is vagytam ra, nekem boven jo volt ez a konfig, amit itt is mutattam. Kihuztam vele kb a teljes P4 erat, igaz, csak volt 2 alaplap (TH7 es TH7II es 3 4 proci (egy a TH7-ben es 3 a TH7II-ben).
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
egy korabeli P4 siman zabalt annyi W-t mint most 6-8 eve 4c8t i7, megsem keresett senki 8-10 tapfazisos deszkakat ezekhez akkor...

VRM-n a FET-n hutoborda? aazzmmiiii?
pl az MSI K7D-Master-n mar voltak ilyen ~25mm magas fekete bordak gyarilag a FET-n, de az QRVA ritka volt akkoriban, hogy egyatalan barmi lenne azokon

-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
En ilyet nem a markoloval csinaltam, hanem a huto rogzitesevel
-
válasz
czundermák
üzenetére
Szerintem is érdemesebb újrakondizni, mert sajna a 20 éves kiszáradt kondik nem annyira tesznek jót a cuccoknak.
Én is most kondiztam újra egy 775 lapot, minden problémája megszűnt.
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Minek akarsz pont ugyanilyet? A gyártók randomra dobálták ezeket fel, attól függ, hogy mi volt készleten. Biztos, hogy eredetileg se ezt a fajtát szánták oda, látszik az áramkörön a jelölés... Nagyobbat (tehát >4v, >500uf) tehetsz a helyére, kissebbet nem. A lényeg, hogy a lábát át tudd tuszkolni.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Egyetértek veled. Persze lap megtartott utólag fejlesztett gépnek elmenne, de ha köorhű akar lenni az ember, akkor azzal a lappal ami neked van 1600+ Pala felé nem mennék, mert nem korhű.
A Tbred alá, KT333/400, vagy NForce 2. A későbbi TBredek alá meg NF2, KT600, KT880, de ezek már inkább Bartonok. -
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
a 133/266 FSB miatt pont tokmind1, hogy KT333 vagy nForce2 lenne alatta
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
miert nem rax bele inkabb Thoughbred XP2400-XP2600-t (2000-2133MHz)?
133/266 FSB-s az is meg, BIOS update szerintem eleg neki
Abit-nal meg az sem szokott gaz lenni, ha nem ismeri fel
max kiirja a POST kepen, hogy hogy "Unknown CPU at xxxx MHz", de megy![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
mobil Barton is igy ment tobb Abit deszkaban
-
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
Persze, de az xp mar 2001 vege, es jottek ujabb chipsetek. A 2000 kornyeki amds lapoknal az athlon sem volt mentes az agps problemaktol. Egy bxnel nem hinnem hogy lenne gondod vele (sot tuti nem, mert anno az nvidia drvek aranykora volt - messze a piac legjobb drveit csinaltak).
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
en a ECS K7S5A-nal is neztem, es mar ott is merheto a diffi a game-k kozben is, hogy SDR vagy DDR van benne
pedig azok Duron-k voltak, es tobbnyire 1GHz alattiak -
arn
félisten
válasz
czundermák
üzenetére
Gondolom a remek agp drv miatt
cserelj hozza lapot is. -
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Egy gyorsabb AthlonXP meghálálja a DDR-t, mert 2 ghz közelében az SD ram a komolyabb játékokban elkezdi érezhetően visszafogni a sebességet. Konkretizálva, 2 ghz környékén a DDR-SD ram között FPS-ben akár 15% körüli is lehet bizonyos játékok alatt. Tehát ez már real-world felhasználás során jelentkező különbség, nem szintetikus benchmarkok által kiköpött számadatok fölötti zsonglőrködés. Ugyanakkor Thunderbird esetén gyanítom hogy nincs túl sok jelentősége a DDR ramnak.
-
Fücsök007
őstag
válasz
czundermák
üzenetére
512MB ram mellett elég lehet hozzá mindegyik proci, de inkább SP1-et pakolnék rá. Egyébként a win2000 prof. is jól passzol a géphez, abból mehet az SP4 is, szintén nagyon stabil.
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Nekem egy compaq dual slot1 p3-866 gépem van összerakva már nem is tudom 512 vagy 1G rdrammal, gf2-vel, és scsi raiddel.
Szépen megy rajta az xp.
Emiatt lusta is vagyok belerakni az egyik p3-1ghz procim.
Igaz s370, de egy dual p3 1.4ghz tua gépem is fut 2gb ddr rammal, msi lappal v5 5500-al, az is iszonyat fürge.Régóta bakacslistás, meg is van hozzá minden, csak időhiány miatt késik a dual slot1 powerleap átalakítóval 1.4s tua procival, gf3-al, ahogy az egyik Athlon MP szettem is, ezeket is xp-vel tervrzem telepíteni.
Az alap kiadás, és az SP1 szerintem a leggyorsabb, az sp2, sp3 szerintem érezhetően lassabb, illetve az sp2 sok változást hozott, ami miatt későbbi szoftverek igényelhetik azt.
-
válasz
czundermák
üzenetére
SP2-3 is jól megy rajta, 1 CPU- s lappal is, min 512MB RAM, de inkább 1GB ajánlott. Persze XP- ből én csak moddoltakat használok, gyárira nemtom mit lép.
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Igen, 384 vagy afölött elég.
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
smp gépre inkább a legújabbat, amit találsz, és minden javítást tegyél fel.
450es p3 mellett az xp már tükörsima, csak legyen rendesen rammal telepakolva. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Minek vettél ennyit?

Mondom ha lefotózod őket kupacokban esetleg tudok mondani olyat amit érdemes megnézniEz a haladó szint amit te tudsz, én ennél kicsivel többet tudok, de már ez i nagyon jó.
A Palomionokkal viszont én is bajban vagyok.
-
válasz
czundermák
üzenetére
150 db S462 ?, az nem kispályás mennyiség
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Hát ezt anno mikor megtanultam akkor nagyon-nagyon top secret infónak volt kezelve, tudtommal az országban rajtam kívül összesen két ember tudta, ebből az egyik az volt akitől tanultam.
Viszont egy ideje gondolkodok, hogy elő kellene kerítenem az illetőt, és megbeszélni vele, hogy így 22 év után ha cikket írnék belőle, legalább nagyjából módon, akkor mennyire jó lenne, ha nekem ebből nem származna bajom... meg egy icipicit bonyolultabb is, de foglalkoztam már a kérdéssel. Sőt, akár valami nagyobb tuningal össze is kapcsolnám (erre amúgyis van ezer évente egyszer itthon, titokban 1-1 kísérlet, amiről kiszivárog egy-egy szigorúan NEM HIVATALOS fotó).
Ugyanakkor mindennel szuper lassan haladok, mert életem is van mellé (eleve hónapokat itthon sem vagyok éves szinten; aztán ott van a barátnőm, játszani, fórumozni, filmezni és autózni is szeretek), és gyakran még akkor is csúsznak a dolgok, ha éppen lenne rá időm, mert elcsábít valami más.Annyit előre elmondhatok, hogyha sorozatszám látszás alapon el tudod nekem küldeni a procikról a képet (nyilván nagy felbontású képen és képenként vagy 10 CPU-ra gondoltam) akkor azt megtudom mondani, melyeket érdemes nyaggatnod. De ahogy időd engedi, akár megcsinálhatjuk a nagy készletet is

150db CPU tényleg igazán nagy mintás teszt lehetne
-
ata99
tag
válasz
czundermák
üzenetére
Egy MSI MS-6337-esben magasabbra sikerült felrugdalnom az 1.3-as cerkát, mint az ABIT ST-6-osban.
Azért azt tegyük hozzá, hogy kezdő tunningos tudással. Előtte azért tartottam magamat ahhoz, amit a haverok mondtak, hogy 10%-tól többet ne tegyek rá, mert abból gond nem lehet. És úgy is szokott lenni. 100-ról 110-re emelve az fsb-t még nem történt semmi, de 111-en már bekrepált az alaplapi recsegő.
Szerintem az MSI tunningos lapjai ezőte már mind elhullhattak, mert tapasztalataim szerint nem nagyon ügyeltek a csipszetek hűtésére, vagy rossz lehetett a gyártási technológiájuk. Akkoriban a nálam kikötött elhullott lapok kb fele MSI volt, de később már kezdte őket behozni az ASUS
A 775-ős platformra is inkább egy Gigabyte lapot hagytam meg, mert az ASUS P5B-n is szinte sütött. -
válasz
czundermák
üzenetére
Egyetértek a full hsz- al, annyit felejtettem esetleg ki, hogy a nálam levő P4P800 kifogott példány, ahogy a benne levő 3GHz Prescott is kivételes(ahogy írod, ki kell fogni - pontosan). Evvel a kittel sztem úgy tippelem, hogy bármelyik IC7- et tönkreverem, még akkor is ha az utóbbiban 3.4GHz Prescott figyel alapból.
Nem csalás-nem ámítás - bárki kiállhat a csodalapom ellen, veszíteni fog
....léghűtés játszik, a nitrogénes HOC team-komplett labor izék más tészta. -
jokeph
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
MSI 875P Neo FISR 2.0 kiváló lap volt (volt ilyenem), az 500 MHZ-es ramokat lehetett 500 MHZ-en hajtani trükk nélkül pl. Felszereltsége példás, felépítése bőven jó. A lapra hegesztett CoreCell OC chip és a hozzáadott szoftver is jól működött.
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Ledöbbentem most, hogy jobbnak mondják, mint az IC7-est.
Aztán mindenki az IC7-est vadássza. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Igen, 2400-asból volt egy rakás féle. Most hogy így mondod, igen, HT-s 800-as NW, de volt 400-as NW, volt 533-as Prescott, de rémlik mintha 800-as Prescott is lett volna belőle.
Celeron D, 256KB L2-vel az azért sokkal jobb mint a 128-as.Egyetértek, a P4 ha nincs tuning a tervben, ha viszont igen, akkor jól megrántva a Celeron jobb lehet, főleg játszani.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Ebbe a lapba:

-
válasz
czundermák
üzenetére
Köszi! Nem akarok tuningolni, csak azon gondolkozom, hogy melyiket tartsam meg.
-
válasz
czundermák
üzenetére
-
laci1128
tag
válasz
czundermák
üzenetére
A platformspecifikus 3dmark versenyeit nagyon szerettem én is
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
333-as ami ment 570-en is
Az igen!Nekem a 466-os Mendocinom tudott menni 766MHZ-en is, igaz képtelen voltam stabilizálni, 1-2 perc alatt kifagyott, kidobott vagy kékhalál GTA3 és Warcraft 3 alól is. Pedig ugy elég jó kis cucc lett volna. (Normális lappal és mai szakértelmemmel már lehet menne, de az is lehet, hogy nem).
Valójában nagyrészben az alaplapnak köszönhetően 466@525 volt az utolsó amin még használható volt, 585 és afelett már nem volt hang. -
válasz
czundermák
üzenetére
Nem tudom megtippelni, kíváncsi leszek majd én is. A Katmai- t csak hasraütésre tettem 500 -->@550- re, ott teljesen stabil. Bár alapon is elkalapálta a @617 K6-III+ - t. Majd külön tesztben az AMD- t 700- ra tolva is kipróbálom, de ahhoz rá kell aberrálni egy AM3 hőcsöves hűtőt.
-
válasz
czundermák
üzenetére
A P-III tesztet amúgyis beterveztem, oda belevenni a Mendocino/P-II párost már nem nagy külön meló.
Kiderül(het) majd hogy mennyire volt alaptalan az elfogultságom. -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
jaja, én is így tapasztalatam.
"annak 256kb cache kellett volna már" - pontosdan ez volt az egyik ok, amiért mikor kijött a NW Celeron nem váltottam arra. Az volt a terv. A pletyka meg az, hogy 256KB L2 lesz benne, mennek a koraiak mind 2660-on a jobbak 3GHZen. Erre mikor megjelent hetekig a nagykerben sem volt, aztán megjött 128KB L2-vel, és volt amelyik ment 2660-on .. kösz nem.
Aztán ugye a 2400-as Celeronnak meg az volt az egyik ellenérve, hogy akkor lapot is cserélek, S478-at S478-ra... Végül úgy döntöttem, hogy ez hülyeség lenne, pláne, hogy ugyanennyiért már lehet Athlon XP-m is, és addigra tudtam válogatni is.
Az Athlon XP-k clock-to-clok mindenben elérték a P4-et teljesítményét. PR+ -ban (vagyis sokszáz MHZ hátrányban) játékokban kb azt hozták amit az olyan számozású P4, a Celeronok meg le voltak maradva. Mikor a Tbred B tuning is bejött as képbe, akkor a Celeron teljesen fölöslegessé vált, hiszen az Athlon XP-k PR+-os változatai Celeron árba mentek (1700+ annyi volt mint egy 1700-as Celeron a 2000+ mint egy 2000-es Celeron) és minimum Celeron szinten lehetett tuningolni, csak épp a nagy P43-esekkel versenyeztek.
Akkoriban két értelmes alternatíva volt :
1. S478-as lapod van, Wilamette Celeronnal, nem akarsz cserélni lapot, és dolgozni is kell a gép, akkor nagy P4, lehetőleg valami 2200-2400MHZ körüli legalább.
2. nincs semmid/mindenképp cserélned kell : Akkor meg Athlon XP -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
"Az 1100-as Celeron volt a sweetspot, 1466-on még ment, ha szerencsés darabot fogtál ki." - copper 1100-as Cerkákból 1200-at se nagyon sikerült kihozni. Tualatinból nem nagyon találkoztam 1100-assal de az szerintem mind ment 1466-on.
Árpi haveromnak olyan 1300-as Tua Cerkája volt ami simán ment 1733-on (olyat kellett volna vennem nekem is), Anti haverom 1400-asa pedig 2100MHZ(!)-en! Brutál istencsászár gép volt az akkoriban, mondanom sem kell, hogy az 1700-as Wilamette Cerkámat úgy verte mint szódás a lovát."használhatatlanná a Celeront a Netburst tette" - így van, egy év 1700-as Celeronozás után (pedig én nagyon a korszak elején nyomtam, hiszen megjelenésekor vettem, még tesztek sem voltak kint róla), sikítva menekültem az Athlon XP-khez. (Volt ugyan egy olyan tervem is, hogy egy 2400-as NW Celeront veszek meg ami garantáltan ment napira 3GHZ-en egy ASUS lappal, meg is néztem azt a gépet, de végül az Athlon XP mellett döntöttem szerencsére).
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Havernak volt egy 667-es Celeronja, ami ment stabilan napira 1000MHZ-et. Simán leverte másik haver 733MHZ-es nagy PIII-asát.
Én meg csendben irigykedtem 466@525MHZ-el a sarokban ...
-
válasz
czundermák
üzenetére
Magyar virtus
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Én valami 6000 forintért tettem fel 5 éve az enyémet (patika állapot, működött). Még méltatlankodtak is páran a topikban, hogy hogyan merek pénzt kérni érte.
Végülis azt elcseréltem Snake fórumtárssal, aki egy 8800GT-t adott érte (meg más egyéb dolgokat is cseréltünk). Szeretem azt a 8800GT-t, megvan azóta is, nekem sokkal hasznosabb volt, mint a gf2.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
meg a K7 exkluziv cache szervezesu, a P3 meg inkluziv
plusz az FSB a frutti 66MHz helyett 200MHz meg a Duron-nal is -
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Szintén örülök neki, mert a Mendocino korszak másik nagy kedvencem

Nagyon hasonlóan látjuk a dolgokat, én is inkább a korban élethűen előforduló gépeket akarom megépíteni, nem pedig az adott platform csúcsát. nem feltétlenül jellemzi a platformot/időszakot, még akkor is ha ez is a része. Kicsit olyan mintha Budapestről az I. kerület fényes nappal történő felfedezése után akarnék általánosan ítélkezni.A táblázat pedig komoly
Látszik, hogy jó sok CPU-d és lapod van, és eléggé sokat méregettél is már velük. 333-as Celeron 500-on megint durva. -
Yutani
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Korai steppinges, 1.5V CU Celeronnal érdemes megnézni (533-566), azokat szokta vinni a BM6/ZM6, kipróbáltam régebben.
-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
de a CPU orajelre ~linealisan no a CPU pontszam
-
válasz
czundermák
üzenetére
Miért nem cseréled le a lapot valami jobbra? Ezek nem drágák most.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Abit ZM6 elsőre a neve alpján azt hittem valami Viás lap. De nem, 440-es, csak ZX...
Ez nagyon hasonló gép az első gépemhez így. Főleg, hogy az enyém is csak PPGA-t fogadott, így sajnos az 566&850MNZ-es Celeron mint lehetőség kiesett, a PPGA-k meg javarészt végetértek 600MHZ körül tuningal együtt is (533 volt a legmagasabb alapórajeles PPGA)Köszi az eredményeket

-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
550en is elég gyenge, a real world nem skálázódik olyan jól vele, mint a benchmarkok. Nem tudom, milyen alaplapod van, de érdemes utánanézni, hogy támogatja -e a copperminet, ha igen, akkor egy 500-600 mhz körüli példányt érdemes lehet beleapplikálni. Helyből 2x gyorsabb lesz.
edit: látom zm6
ebbe be lehet hackelni a copperminet is
[link]
pár pint az alaplap hátulján össze kell dróttal kötni. -
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
hm, azert TNT meg a TNT2 kozott loeroben nagy diffi nincsen a 3D pontszam alapjan...
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Kár, hogy a sima 366-ról és a V3400TNTről nem csinálták tesztet, mert az nekem eléggé releváns lett volna
Akkor lenne mai eredményem arról, hogy honnan hová lőttem ki a rendszert. Anno biztos teszteltem, de rengeteg ilyen régi tesztem meg screenshootom elveszett sajnos 
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
Na, örülök, hogy beleraktam a bogarat.

A 2×32MB RAMmal is az első gépemet utánoztad
mert nekem is úgy volt benne eleinte, aztán sokáig csak 32MB, amjd 32+64=96MB, azt követte a 192MB (itt a 192MB közben ugrottam 366-ról 466-ra), majd a 768MB egy egész rövid időre, majd a 384MB jó hosszú időre. Az mindenre is elég volt akkoriban.
Aha, így már értem a 10GB-osat. Ehhez a géphez amúgy egy 3.2; 4.3; 5.1 esetleg 6.4GB-os illene. Ha 550-re húzod a CPU-t, már a RAMot is érdemes 256MBra felbővíteni, és akkor a 10GB-os is pont beleillő lesz.
-
KROK640
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
ÚÚÚÚ... Mendocino 366, ASUS V3400TNT? te az első gépemet építed meg
Mennyi RAM van benne? 
Nézd már megg mit tud 550-en a TNT-vel, 3D Markban, mert érdekelne!Egyébként én stílusosan ASUS V3800TNT2-t tennék bele. Esetleg ha később feljavított gép (a 10GB-os HDD ezt tükrözi) akkor 128-256MB RAM és ASUS V7100

-
hobizoli
nagyúr
válasz
czundermák
üzenetére
egy sima GF2-t szerintem olcsobban kapsz bele
-
Pikari
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Matroxból, ATIból nincs olyan, ami a v3400-nál gyorsabb lenne egy ilyen gépben. Tulajdonképpen a v3400 a leggyorsabb egy egységsugarú 300 mhz körüli géphez.
Esetleg egy FX5200 mehet bele. De ahhoz tényleg rommá kell húzni, különben a driver annyira cpu limites lesz, hogy minden 10 fps körül fog tötymörögni - az is, ami a v3400al tükörsima. És 56.x vagy régebbi driver kell.
-
Fücsök007
őstag
válasz
czundermák
üzenetére
Ez nem mindig könnyű, mert a korabeli 99 környéki játékoknál pl. voodoo 3 2000/3000 kártya van amikor ugyanni FPS-t ad 500/550Mhz Katmai proci mellett mint 1000Mhz-es PIII Copper mellett, olykor viszont van skálázódás, tehát címtől is függ. Ati kártyáknál nem tudom, TNT2 kártyáknál viszont a driver overhead nagy lesz ha túl késői meghajtót telepítesz hozzá, erre mindenképpen ügyelni kell.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Barton 70-80 fok között járt terheléssel(mármint az Aida kijelzéssel), Prescott 40-50 fok környékén. Hőcsöves hűtésem nincs S462- höz, nemtom mennyit jelenthet, kb 10fok?
Általánosságban a Barton cuccból konkrétan jött az arcomba a hősugárzó. Prescottnál semmi ilyen, a közelében ülve is csak a hűvös szoba levegőjét tapasztaltam.
Barton - [link] - [kép]
Prescott - [link] (D0) - [kép]
Barton - 2200MHz alapórajel, 2400 max tuning(forró, néha instabil), 2330/használható szint, de még mindíg nagyon meleg.
Prescott - 3000MHz alapórajel/jéghideg, 4150MHz max tuning/abszolút stabil/langyos.
A technológiai különbség nagyon jól látszik.Mindemellett annó még a Chip magazin is dícsérte az AthloXP sort, tuningra nem emléxem, de ár/teljesítmény viszonyban többször győztes volt. Csak most retróként egy lényegében hasonló szintű gépet nézve, a Prescott tönkreveri.
-
envagyok
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
"teljesen felesleges volt kiadni s478-ra, az őskori tápkörök küzdenek vele, ha nem fullos lapban használod."
Bizony, de még fullos lapban is előfordulhat probléma
Egy 3.4-es prescottal szívtam pár éve p4c800 lappal.
Elindult, de nem volt stabil. Nem véletlenül jött ki a p4c800-e...
Ráadásul a prescott előnye egyedül a jobb húzhatóság, mert azonos órajelen nem hozott érzékelhető gyorsulást. Viszont ha húzod, az még egy pofon a vrm-nek. -
válasz
czundermák
üzenetére
Miért nem szóltál bacsisnak? Neki vannak ilyen procijai, még tőlem is kapott korai cuccokat, még MEV 8080 is kell, hogy legyen neki. Igyekszem rászoktatni a rendes retróra, így lett Amigája is

-
envagyok
veterán
válasz
czundermák
üzenetére
Majd csereberéljünk.
AM2/3 , 386, 486, P1-ből vannak duplikáltak. -
válasz
czundermák
üzenetére
Ha már procik. Tök jól voltak most kirakva, sokkal rendezettebben, mint régen. Az elejét hiányoltam, tök jó lett volna elindítani a 8 bitesektől és végig vinni onnan. Persze akkor is az x86 dominálna, de az elődök is megérdemeltek volna több figyelmet.
-
válasz
czundermák
üzenetére
Lol nem is tudtam hogy oda is lehet menni
-
válasz
czundermák
üzenetére
Volt bazár sor? Hol?
Új hozzászólás Aktív témák
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
meg egy vmi hianyzik, egy 1000/100as slot1 proci, ami nem tudom valaha lesz e.
, ill játszható, de a várható FPS látványosan csökkenhet. Lásd pld a korábbi hsz- okat. Még madness gépen is beesik rendesen az FPS, ha a Szabadság szoborra nézel fel a játékban

Azért azt tegyük hozzá, hogy kezdő tunningos tudással. Előtte azért tartottam magamat ahhoz, amit a haverok mondtak, hogy 10%-tól többet ne tegyek rá, mert abból gond nem lehet. És úgy is szokott lenni. 100-ról 110-re emelve az fsb-t még nem történt semmi, de 111-en már bekrepált az alaplapi recsegő.

DarthSun