Hirdetés
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- bambano: Bambanő háza tája
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
-
LOGOUT
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ugy irod meg a programot, hogy "jo" legyen. Pl a Game Boy -nal 32k a ROM, es a mapper a 32k felso 16k-jat tudja csereberelni, tehat az also resz, az fixen, az elso 16k a ROM-bol, a felso reszt pedig cserelgeted. Igy ha a cseret vegzo/kezelo rutint az also 16k-nyi, teruletre teszed, akkor lapozas utan onnan tudsz ugrani a kovetkezo 16k-ban levo kodra illetve kezedlni onnan adatot. A Game Boy Color ugy bovitette a korabbi 8k Video RAM-ot 16k-ra, hogy az egy darab 8k RAM ablak alatt tudtad csereberelni 2db 8k Video RAM lapot. Az eszkoz "GPU" termeszetesen barmelyik teruletet elerte kozvetlenul, tehat tudott spirteot, vagy tilet rajzolni ugy, hogy a CPU-hoz a masik bank volt belapozva. De ugyonigy lett bovitette a 8k "sima" RAM is 32k -ra. A 8k elso fele (4k) fix, es a masodik 4k-t tudod lapozgatni.
Az Enterprise 128-nal, a 64k van felosztva 16k lapokra es ezeket lapozgathatod, akar mindegyikbe belapozhatod a 0-as lapot. A gep oprendszerenek a rendszerhivasai is ugy mukodtek, hogy amikor meghivtad, akkor elmentette mi van belapozva, majd belapozta sajat magat, vegul elvegezte a rendszerhivast, vegul visszalapozta azt, ami be volt lapozva.
Szoval, itt alapvetoen ugy irtad a kodot, hogy tudtad, hogy hol vagy es nem "sajat magad alatt" vagtad a fat, hanem mask lapot lapoztal be.
-
válasz
Pikari
üzenetére
abból csak az derülne ki, hogy van rajta valami,
de az, hogy sérült-e az nem, csak összehasonlítással lehetne,
így még mindig marad a próba, egy kis szerencsével még most is működik a kártya.cbmfan: magas UV sugárzás és direkt napfény kell a törléshez,
próbáltam, visszaolvastam és semmi nem történt ha nem érte erős napfény.
Acer 286 gépben is le volt szedve az EGA kártya EPROM-járól a takaró és mégis hibátlan, hanem a gép kontakt hibás volt, előttem is szerelték... én azért letakartam az EPROM-ot. -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
nem az a lenyeg hanem, hogy AGP/PCI-ra mennyi orajel jut a 133MHz-s FSB-bol
133-nel a 2/3-s leosztas 88,5MHz lenne az AGP-n es 44MHz a PCI-n
szoval hacsak nincs vmi hekker megoldas integralva erre, akkor elegge karcosan mukodik
pont ez volt a i815-k lenyege, hogy azok tudtak official 4:2:1-t is -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Hát azért szerintem Athlonokhoz 1GHZ felett, Duronokhoz 1200MHZ környékén már volt értelme a DDR memóriának.
AM2 DDR2-vel eleinte fölösleges drágítás volt. Mint ahogy érdekes, hogy a C2D-k konkrétan végigjárták a DDR1/2/3-as létrát is.

Azt viszont megjegyzem - igaz nem korai! - de nekem a 4th gen + DDR3-ra váltás után a 10th gen és DDR4 még úgyis durván érezhetően gyorsabbnak tűnt, hogy a DDR4 csak 16GB volt, a DDR3 meg 24GB... van egy korai DDR5-ös gépem is a 12400F + DDR5, az nem tűnik érdemben gyorsabbnak a DDR4-es gépnél.
Alapvetően szerintem kereskedelmi érdek is a minél nagyobb DDR-re váltani, annál nagyobb számokat lehet ráírni, meg lehet vetetni a userrel az újabb memóriát, és a drágább lapot is.
-
-
-
Fücsök007
őstag
válasz
Pikari
üzenetére
Azért DDR2-nél jöttek a stabil IGP-s alaplapok Win2000 és XP alá, továbbá Pentium D-hez már mindenképpen kellett, de rakhattál mellé DDR ramot is. DDR3 Sandy Bridge-től Kaby Lake szériáig domináns volt és érezni is lehetett a fejlődést, ma pedig már a DDR4 is visszafog pl. modern Raptor Lake prociknál i3 fölött. Jövőre ott lesz 12/24 magos Zen 6 proci is, tehát kelleni fog az erős DDR5 memória kit ha nincs X3D procid.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, kb TNT1 körültől számított gyorsulásnak az AGP port.
Viszont a korai PCI-E kártyák nem voltak gyorsabbak AGP-s társaiknál. Mint írtam, ezt a gyártók úgy "cheatelték" meg, hogy a PCI-E változatok valamivel nagyobb óajelet kaptak, így valamivel gyorsabbak voltak teszten, és lehetett terelni a népet, hogy a PCI-E változat gyorsabb, ne AGP-set vegyél.
Ameddig csak tudtam maradtam AGP-n, és bejött, a 2000-es évek közepén már látszott, hogy több váltást is intéznem kel, és igyekeztem összeidőzíteni.
Így lett, hogy egyszerre váltottam :
- AGP-ről PCI-E -re
- DDR1-ről DDR2-re
- ATAról SATA-ra*
- Socket A-ról AM2-re... és 32bitről, 64 bitre.
* Itt igazából csak annyi volt, hogy a fő winyóm már SATA lett, mert korábban is volt SATAs winyó a gépemben, de az oprendszer mindig egy öregebb ATA-sról indult.
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
1. Igen, de ott általában volt integrált VGA, ami a legtöbb esetben akkor, irodára elég volt
2. Arra emlékszem, hogy eleinte rengeteg kártya jelent meg AGP és PCI-E változatban is (az utóbbiaknak sokszor picit magasabb volt a GPU és/vagy a VRAM órajelük ezáltal minimálisan gyorsabbak voltak tesztben) aztán hirtelen ez megszakadt, és szinte csak PCI-E kártyák voltak. 2007-ben már külön figyelnem kellett, hogy AGP-s legyen a 7300GT, nehogy PCI-E-osat vegyek véletlen.
Tulajdonképpen elmondhatjuk, hogy akkor az AGP egy pár éves kalandozás, kitekintés volt ... -
KROK640
nagyúr
-
válasz
Pikari
üzenetére
Natív glide a fontos minden hibájával amit emulátorok nem adnak vissza. (fixpontos számítás, dithering, kerekítések stb).
A másik meg az hogy mai gépen cpu oldalról nem kell hatékonynak lennie annyira erősek a mai procik.
Opengl-hez elég a minigl, normálisan amúgy sem menne rajta opengl, szoftveresen emulálva meg már nem voodoo lenne.
Azaz tudja azt a kártya amire tervezték azaz teljes glide, töredék opengl és földbuta dx támogatás, most jelenlegi driverekkel valami megy valami nem valami kifagy win11 alatt.
Nekem elég lenne a glide de az menjen minden játékban ami támogatja. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
En soha nem lattam 1366x768-as monitort. Max, szerintem, TV-t (ezeket cimkeztek HD readynek, nem?). Fura ez a statisztika.
Monitorbol, szelesvasznubol vagy 1280x720 vagy 1280x800 amivel talalkoztam, meg efelett, 1440x900 vagy 1680x1050, de monitorkent, ez a 768 soros, szelesvaznu, ez nekem kimaradt.
-
Pista0001
addikt
válasz
Pikari
üzenetére
Már 2007-ben 1280×1024-ben játszottam, pedig csóró voltam, még 2008. végéig Athlon XP-m volt 9600pro-val. Bálam mindig is szempont volt, hogy a monitor natív felbontásán fusson a játék, Kivéve NFS MW és Carbon, de az utóbbival nem játszottam sokat. Sajnos nem valami magas a beállítható max felbontás ezeknél, úgyhogy később FHD monitoron nyilvan nem tudtam beállítani a kívánt értékre. Mindegy. Lényeg, hogy én speciel inkább a részletességből áldoztam, ha kellett, de inkább olyan játékokkal játszottam csak, amikkel nem kellett áldozatot hoznom. Szerintem 2007-ben aki tudott HD3850-et venni (nekem valamikor 2009 március körül lett, előbb a pci-e-s platformot akartam megugrani
), vagy főleg akinek 8800-a volt, akár "csak" GT, az sem bohóckodott 1024×768-ban. -
válasz
Pikari
üzenetére
3850-em története:
Haldoklott a 9800SE kártyám, talán valahogy 2008 őszén bementem a Rufus-ba a Bercsényin (akkoriban a Műegyetemre jártam).
Na nem ez a mostani váróterem ügyfélhívóval jellegű modern üzlet volt, hanem az a rendes hagyományos számtechbolt sok mindennel a polcon.
Akkor és ott volt egy PCI-E HD3850 256MB kártyájuk 15 ezerért. Én abban a pillanatban ezt baromi olcsónak éreztem, nem tudom ez volt-e a piaci ár, vagy valami visszavitt javított kártya lehetett, vagy utolsó darab, vagy a 256 mega miatt nem keresték, mert volt ebből 512 is, sőt talán gigás is.
De én a 2-3 éves akkor 50 ezer körüli 9800SE-hez képest hipertérugrást éreztem 15-ért, olyan jó dealnek tűnt, kb mintha csak úgy találtam volna az utcán.
Igaz csak egy 1280x1024 -es 17" monitorom volt, de eszméletlen jókat játszottam vele, nagyon jól ment minden vele. Adtak hozzá valami Dirt játékot talán, csodálatosan futott rajta.
Ugyan ilyen volt:
-
envagyok
veterán
válasz
Pikari
üzenetére
Akkor most se kell vga-t venni, mert az új indie játékok is elfutnak még az integrálton is.
Ugyan ki akar cyberpunkal, battlefield 6-al normális képminőséggel játszani?Azért nézd meg újra a crysist meg a dirt-öt 3850-en

Bár minimum képminőséggel talán megy, de mediumon biztos majdnem játszhatatlan, kizárt hogy nem szaggat be 20 fps alá a dirt meg a crysis. -
válasz
Pikari
üzenetére
All : csak véletlenül a válaszra böktem...
Tegnap elmaradt a tápcsere, mert a billentyűzetet csodáltam.
Most leszedtem a 750- est az X299- ről. Kibontottam a 850-est, csatiztam, műkszik.
Klónozom a 240- es A400- ról a Win11- et az Apacer 1 TB- ra.Alakatrész fotók : KROK kolléga volt kíváncsi az OFF listára :
FSP 850W : [kép] , [kép]
Apacer 1TB : [kép]
Patriot 128GB : [kép]Többit már postoltam.
Közben a 750- es tápot vissza kell pakolnom az X99- be.
Aztán az X299 megy házba.
Utána mehet fel a P4, a topikcsatához. -
válasz
Pikari
üzenetére
Ha megnézed akkor úgy is vehetsz ramot hogy közben megveszed a legjobb chippeseket a legolcsóbb áron így ha van rá lehetőség akkor simán be lehet lőni őket úgy mint a legjobb tuningramokat. Példának ha veszel egy 4eft-os DDR4-et jobb chippel az nagyon nagy eséllyel ugyan azt tudja majd mint a 10eft-os tuning bordás csoda.
Pont tudok mutatni egy konkrét példát bár ez sajnos csak 4GB-os, pont ma vettem egyet irodai gépbe másik mellé 1500ft volt.
Szóval lehet kapni fillérekért is B die-t 2133-nak beállítva mert annyi van belőle hogy rakják már a low end modulokra is.
https://www.youtube.com/watch?v=br4FhFYMlPg

Jó persze nem 5000-en kell használni ilyesmit hanem ésszerűen mondjuk 3200-ra belőve jobb időzítéseken. -
válasz
Pikari
üzenetére
Ez teljesen normális hogy két sor ram van rajta, sőt szervereknél x4 ramok gyakoriak. Van pár előnyük.
Jobb interleaving, több feladatra beoszthatóak így valamivel gyorsabbak is.
Chipkill ECC azaz ha egy komplett chip döglik le rajta akkor is üzemel tovább. (lapnak is kell tudnia)
De földi halandó asztali gépbe a hagyományos x8 elrendezésű megfelelő. Amivel gond szokott lenni az a túl kevés chippes azaz amikor x16 az elrendezés az jóval lassabb mint az x8 de sajnos elég gyakori. (jellemzően nagyon kicsi de modernebb DDR3 1-2GB-os moduloknál, DDR4 4GB-osok egy része ilyen, illetve DDR5 8GB-osok ilyenek)
Amúgy az egy Micron D9PSC valóban egy arányaiban gyengébb chip, fesz emelés nélkül 1600-at elvileg megy, fesszel 1866-ot.Ha veszek ramot akkor mindíg a legolcsóbbat veszem amin megadott jobbféle chippek vannak. Ma már DDR4-ből is fillérekért vannak DJR, CJR modulok 4000-5000-ig húzhatók, sokan meg megveszik a totál lutri tuningramokat amiken a gyártók össze vissza varriálják a chippeket.
Most kaptam pár sérült ramot ingyen, pont egy 8GB-os DDR4 DJR-t és egy szintén 8GB-os de DDR3 Kingstont elpida chippekkel 1866-2000 körül is mehetnek. -
válasz
Pikari
üzenetére
Ja jó, hát ECC meg regiszteres ram mindig töredék áron ment.
Nekem is vannak 8 gigás 2666MHz-es DDR4 moduljaim, de mivel regiszteres nem megy még Optiplexben sem. Aprón 3 ezer alatt látni ilyet 8 gigás darabonként.
Supermicro-s lapban volt, ami az LGA2011 valamelyik permutációja. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ennyiért még soha nem láttam. Nagyon sokáig tartotta az 1000Ft/GB árat, mostanában kezdett lecsúszni, de még mindig nehezen találni 500 alatt gigáját, ennek meg 150.
És ugye a kicsik (először 2 majd 4 gigásak) mindig hamarabb olcsósodnak, 8 gigások meg mostanában kezdenek néha 3000 alatt lenni. -
-
válasz
Pikari
üzenetére
Valóban, ezt a memóriabővítő panelt akár meglehetett volna csinálni házi módszerekkel,
bár nem így, furat galvanizálás biztosan elmaradt volna, ami pedig jól jön egy 2 oldalas panelnél. Aki korábban csinálta most már nem vállalta, átállt és Ő is gyártótól rendel,
nem csak olcsóbb, de még a minősége is jobb mint amit otthoni módszerekkel elérhetsz.
Az idők folyamán változtak az igények és elérhető lett az olcsó prototípus PCB gyártás, ráadásul amatőrtől a profi szintig mindent lefed. -
válasz
Pikari
üzenetére
Itthon tobb nagysagrenddel tobbe kerul, kinabol par dollarert gyartanak. De mar az USA is olcso lett, nekem a mult heten jott meg az USA-bol az oshparkbol rendelve egy marek (kb 15-20 darab) gameboy carthoz valo 32/44 pines ROM to flash adapterem, $12 volt, naluk a postazas ingyen van.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Jaja, sokat tanultam közben a memóriamodulokról.

Legalább 3x annyiba kerül Magyarországon... néztem párat de elképesztő árak vannak itthon. Kínából 10k volt szállítással együtt. XT IDE-t is ők gyártották 2 éve, itthon egy vagyon lett volna, ráadásul az aranyozott, ami még dobja az árát. -
válasz
Pikari
üzenetére
Nekem remlik, hohgy Coppermine eseten nem kell annyi ciklust varni, amikor switchels mmx es sse kontextus kozott. Nem tudom hirtelen elokeresni, de remlik valami, hogy Katamainal minimum kb. 10 cpu cyclenyi nop kell, mielott SSEzhetsz, mig copperminenal mar ezt javitottak (ekkor meg assemblyztem). A Tualatinnal meg a cache controllerrel piszkalodtak, mintha megkapta volna a P4 cache kontrolleret. Szoval, mindegyiken tobb valtozas tortent, mint a Prescott es a Cedar Mill kozott.
-
válasz
Pikari
üzenetére
O, rajottem! Pentium 2-bol volt 2 fajta, Pentium 3-bol pedig 3 fajta! A Pentium 4-bol pedig, akkor, 4 fajtanak kellett volna lennie, de csak 3 lett, mert az utolso Cedar Mill, az csak egy die shrinkelt Prescott. Mivel nem sikerult a 4, igy aztan kirugtak mindenkit, es valasztottak egy uj nevet, mert a Pentiumot elrontottak!
konteo lvl vegtelen! 
-
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Az lehet. Nekem a 7300GT anno brutál kellemes meglepi volt.
"pontosan ugyanúgy fut 640x480ban, mint 1920x1200ban" --- csak ki kéne próbálni egy 3200+-os Bartonnal is.
Ilyen trükköt én anno a Phenom 9500-al tudtam : Amellett a HD3870X2, HD4850 és a HD4890 pontosan egyformán erős kártyának tűnt
Aztán mikor meglett az I3 4330 akkor hirtelen még a HD4850 is kétszer annyit tudott mint korábban, a HD4890 meg mégjobban elhúzott... -
válasz
Pikari
üzenetére
Floppy lemezt nem használok, nagyrésze már nem is olvasható. Régebben ami fontos, megőrzendő volt rajtuk, felvettem vinyóra, és kiírtam CD, DVD- re is.
Olyan lapnál, mely nem bootol optikáról Gotek- et használok. Modern gépen csak rá kell másolni a pendriven emulált lemezekre a cuccost, aztán retrón gombnyomással lehet váltogatni a lemezeket. -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
"olyan 2008tól kezdve már mindenhez sse2 kell" --- pontosan ez tette csereéretté anno a Athlon XP 1466@2669MHZ, 2GB RAM, Nvidia 7300GT 128MB kombót is. A GeF3 után a 7300GT ugyan sokat segített a fejlettebb DirectX-el, meg lényegesen gyorsabb volt mint a GeF3 akárhová is húzva, de az, hogy pár hónap alatt mindenhez is SSE2 kellett, rendesen betett.
Nem véletlenül volt az, hogy 2009-re már csak kétféle játék létezett számomra :
1. Ami 1024×768-ban is maximum grafikán jól (minimum 25FPS) fut
2. Ami el sem indul.Az utolsó két évben nem nagyon találkoztam szaggató játékkal, mert ami szaggatott volna, az inkább el sem indult. Persze biztos volt olyan játék, ami ment volna és szaggat, csak az nekem nem volt az érdeklődési körömben.
Egyébként a leírásodból azt látom, hogy :
1. Húzni kéne azon az 1800+-on, de igencsak rendesen, minimum 2700+ környéke elkéne, de lehet, hogy egy 3200+ -os Bartonra cserével járnál jobban (ja és esetleg egy rendes NF2 Ultrás lap is kéne a k7s5a 5.0 pro helyett)
2. Egyáltalán nem baj, hogy anno nem vettem HD3850 AGP-t, mert a 7300GThez képest valószínűleg nem lett volna túl nagy csoda (driver overhead) -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
semmi nem skalazodik linealisan
nem novelted az FSB-t 166MHz-re se, meg 200-ra, meg az fole
en kiprobaltam azt a mobil Barton-t 12x200-n is meg 10x233-n is, es nem veletlenul hasznaltam 233-s FSB-n, ha mar volt melle DDR466-s modulom is, meg tudta a deszka is a 7:2:1-s visszaosztast ehhez
de a 2GHz-s 2400+ barmiben gyorsabb egy 1,4GHz-s 1600+-nal azonos 133-s FSB-n is
a 8x AGP meg a 4x AGP kozott alig volt 1-2 % diffi a gyakorlatban
en is csak azert vettem 8x-s verziot a GF4Ti4200-kbol is egy ido utan, mert az NV28-s chip mar kisebb csikszelesseggel keszult, mint az NV25, es jobban lehetett tunnerolni miatta
meg minek vegyek akkor "sima" 4x-s verziot, ha mar 8x-s deszkak is vannak?
nem 5-10 ev lemaradasban kovettem ezeket akkor, hanem elobb raktam ossze i875-s lappal P4-t isminek, mint ahogy a hivatalos NDA lejart rola, es megjelenhettek az elso bemutato cikkek pl itt a PH-n is, mert Bp-n mar kiskerben lehetett venni 2-3 hete akkor
csak akkor egy olyan CPU+anyulap setup 2x512MB RAM-l meg egy akkor patent Radeon9800Pro-s VGA-val 220-230k volt barmi mas nelkul...
haz meg a tap monitor maradt a regibol -
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
dehogynem
10x233-s FSB-n is gyorsabb volt, mint 12x200-l
minnel nagyobb a CPU orajel annal inkabb kellett a magasabb FSB is, hogy kevesebb legyen az uresjarat
100 es 133 FSB kozul is mindig a "C"-s verzio volt a gyorsabb, mar 1000 MHz korul is
meg a Duron is gyorsult a DDR-l az SDR-hez kepest -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Én mindig mindennek megtartom a dobozát. Eladáskor értéknövelő tényező, ha a doboza meg mindene megvan, és úgyis szoktam őket eladni.
A hülyét kapom, mikor mondjuk valaki egy backplate meg doboz nélküli lapot akar eladni, sokszor kézikönyv nélkül. Jó, hogy a lap megvan ... -
válasz
Pikari
üzenetére
Én amihez tudom megtartom, az 1 évvel ezelőtti Ryzen konfigomhoz is meg volt minden még a ház dobozát is megtartottam (ebbe voltak a kisebbek illetve ház eladásnál jól jött).
Itt jelenleg a B550-I, Ryzen 7 és az RX 580-as doboz üres, a többiben van kártya (AGP-s 4650-ben a hibás PCIe-s 4670 van). Nekem is van még kb 10 darab Radeonom amik egy külön dobozban pihennek mert tartó hiányában nem tudom őket szem elé tenni.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Ja, én is néztem mint a vettmalac, aztán le-chateltem a bolttal, és visszaigazolták hogy 1 szállítási díj.
Persze az első átvétel után már jött is az elégedettségi kérdőív, amit azért pozitívra jelöltem, de a további megjegyzések rovatba beírtam hogy nem lenne hülyeség az ilyesmit 1 csomagban küldeni, mindenki nyerne vele...
-
czundermák
aktív tag
válasz
Pikari
üzenetére
Nagyjából ugyanezt mérem most a napokban, mint a táblázatban szerepel.
Alul a 2000-2001 CPU teszt alatt.
Ma jönnek az Athlonok SD rammal, majd jövő héten a P3-ak, végül a DDR-es P4, talán hónap végére bekerül.
jokeph: neked is ajánlom majd az összehasonlítás végett, benne lesznek azok amit keresel.
-
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Jó grafikonok. A Willamette egy nagyon gyenge eresztés volt (főleg SD rammal), azért persze a korai Athlonokat hozta (játékban is), érdekes lenne a grafikonban látni az előd core alapú P3-asokat is.
Az idle fogyijuk nagyon jó. Talán még a Palomino magos Athlon XP-kel is vetekszik.
Havernak volt 1,8-as WM procis gépe (DDR ramos már, 266-on ment), nekem 1,8-as NW (DDR ramos, 333-on ment) az NW rendszer érezhetően jobb volt, játékban LAN partyn (összenéztük egyforma VGA-kkal is). Persze, a VM egy belépő Matsonic lapban csücsült, lehet hogy vett belőle el a lap is, passz. Nekem az NW egy csúcs közelinek mondható Asus P4PE i845 DDR-es lapban volt. Ebben a lapban feltolva 3 GHZ-re (merthogy a procim szórzóval gyárilag 1,8-ra zárt 3 GHZ-es példány volt - mint ez véletlenül kiderült) a későbbiekben másik cimbi 2,8-as Presijétől az akkor játékokban nem maradt el - W3+TFT, NFSU/U2, COD1/UO. -
jokeph
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Az s775-ös Presiket nem ismerem, az s478-as 2,8-as Presi Penya az a leadott hőből ítélve egy zabagép lehetett 100W körüli fogyival, TT hőcsöves hűtő tudta megfogni érdemben. Az 1,8-as NW Penya 3 GHZ-re tolva se "fűtőtt" imigyen, annak elég volt egy közepes alukocka is. Természetesen full-load (pl. 0-24 -ben divX encode) alatt jelentkezett csak a Presinél is a durva hőtermelés.
-
hobizoli
nagyúr
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
a Prescott tuti nem.... az egy villanykalyha volt, hiaba volt 90nm-s
elege megnezni mekkora hutoket kellett rakni ra, hogy az kordaban tartsa a CPU hofokat
ha nincs magas disszipacio, akkor kisebb huto is eleg lett volna ra
P4-672 3,8GHz-s 1c2t Prescott 148W-t fűtött el teljes bimbobedobasnal, a "typical" volt 115W, meg az is joval magasabb ertek, mint barmelyik Athlon-é volt akkor
pont ebbe halt bele az egesz Netburst is, hogy egy kazan volt a CPU, es a 4GHz-t sem tudtak megugrani vele, pedig 5+GHz-re volt behaluzva
a Core2 meg kisebb orajelen is lenyomta
a Tejas-t is azert kukaztak, mert 10GHz-re tervezve kb be kellett volna kotni ra direktben Paks-t
nem idle allapotra kell a hutoket meretezni, hanem a full load-ra
pont ezert kellett az ATX szabvanyban is plusz tapcsatit is behozni -
KROK640
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
Nem tudom, a RAM árak is emelkedtek mostanában (állítólag mert leáll a DDR4 gyártása, aztán kitalálták, hogy mégse de az árak csak nem mentek vissza a régi szintre --- azt a memóriakitet amit nyár elején 20 ezerért nem vettem meg, most 36 ezerért vehetem meg ugyanott
úgy, hogy közben a forint még erősödött is).De amúgy nem is annyira kontextusban, csak úgy dobtam be.
A HDD szerintem akkor fogja a home user száméra az utolsókat rúgni, mikor 8-10TB-os méretben is majdnem ugyanannyiba fog kerülni mint a HDD, és már az otthoni NASba is érdemesebb lesz SSD-ket pakolni. De ez még rohadt messze van, mert hallunk ilyen-olyan kísérleti SSD-kről, de a tény az, hogy jelenleg 4TB-os a legnagyobb kapható (ezzel szemben HDD-ből tudok venni akár 30TB-osat is (Seagate) ). Ráadásul 1TB felett kinyílik az olló, és 4TB-nál már az SSD sokkal drágább ft/GB tárolókapacitást ad mint a HDD.
-
-
-
hobizoli
nagyúr
válasz
Pikari
üzenetére
ezekkel az volt a baj, hogy a 845 csak single channel volt
SDR meg foleg fika volt a 533-s FSB mellett csak 133MHz-n jart a RAM
meg a DDR-l is fele volt a savszel mint a North Bridge meg a CPU kozott
E7205 tudott mar dualchannel DDR-t 533-s FSB-hez, csak annak meg vmi baja volt a AGP-vel -
-
Új hozzászólás Aktív témák
- Battlefield 6
- Lakáshitel, lakásvásárlás
- World of Tanks - MMO
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Milyen okostelefont vegyek?
- Samsung kuponkunyeráló
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Formula-1
- További aktív témák...
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R7 2700X / GTX 1080Ti / 16GB DDR4 / 512 SSD!
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3842, 100% Akkumulátor
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG Crosshair VIII Extreme alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Zebra ZP505 EPL hőpapíros címkenyomtató
Állásajánlatok
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
32k -t latott a 8 bites processzora nativan a jatekokbol, es igen sok 4 MByte meretu jatek jelent meg ra (osszesen 1 db hivatalosan megjelent 8 MByte meretu jatek van). Szoval, szerintem, kihoztak amit ki lehetett hozni.
plusz BIOS chip már rég törlődött, az tuti.

DarthSun