2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

  • 2023 December potya processzora, i5-12600KF

    BÚÉK!...

    Az év végi akciózás általában hoz érdekes dolgokat. A múlt év utolsó hónapjának a kalapjából i5-ös processzor esett ki.
    Egy i5-12600KF. 6db P mag, 4 db E mag, összesen 16 thread, 4,9GHz turbó.
    És persze mivel K-s proci, levették béklyóit. Minden állítható, tényleg minden, éppen csak plusz magokat nem tudunk berakni.

    De nem is kell. A 16 thread hihetetlen teljesítménnyel és hozzá tartozó hatékonysággal teszi a dolgát az árszintjén (~70e Ft).
    El kell hogy spoilerezzem előre, mire jutottam egy kis finomhangolás után.
    Gyári frekvencián, CineBench R23 multi - 17.500 pont, amihez 98 Watt package power fogyasztás társul, 88 Watt cores power fogyasztással.
    Nem hittem a szememnek. Megmértem az egész gép valós fogyasztását a fali aljzatban, fogyasztásmérővel. Igazolta a fentieket. 155 Watt volt a maximum amit jelzett. Ebben, a kimaxolt proci terhelés alatt, minden komponens benne volt, alaplaptól, kártyáktól (RX6600XT, Sound Blaster Z), ssd, memória, táp vesztesége, stb..

    Folytatás...

    vrob 4 hónapja 0

  • 80286 vs Formula One Grand Prix by MicroProse 1992

    A hardvert már sokan kielemezték retro témájú cikkekben, csak pár mondat róla.
    Intel fejlesztés 1982-ből, amit közel 40 évvel ezelőtt az IBM, a Personal Computer AT nevű számítógépében használt fel, egészen pontosan 1984-ben. 6 vagy 8 MHz-es Intel 80286 processzor dolgozott benne, 256-512 kbyte rendszer memóriával megtámogatva. CGA vagy EGA megjelenítővel lehetett megvásárolni.
    Azt mondják drága volt. Én elhiszem. Játékra tutira jobban megérte bármelyik olcsó Home Computer (C64 és társai)

    10-12 MHz-ig növelte az Intel a 286 sebességét, majd úgy gondolta haladjunk a korral, a 16 MHz-es processzora már 386-os volt. 1989-1990-ben meg már javában jöttek az Intel 486-os modelljei is 20 Mhz-től kezdődően.

    Miközben az Intel sorban dobta a piacra a 486-os cpu-kat, az AMD és a mellette tevékenykedő egyéb x86 processzor gyártók, mint pl. a Harris, úgy gondolták bőven van még tartalék nem hogy a 386, de még a 286-os technológiában is. Így az évek során egyre gyorsabb, 16, 20, végül 25 Mhz-es, akkori mércével nézve magas frekvencián futó példányokat készítettek belőle.

    Folytatás...

    vrob 8 hónapja 12

  • K proci, még mindig az Intel Rakétával.

    egyszer már bejött ...
    ... Pár hónapja, egy Core i5-11600 processzort jártam körbe. Kellemes csalódás volt látni a fogyasztását, miközben a teljesítménye is rendben volt.
    Röviden, a 11600-at bepattintva a lapba, Cinebench R23 multit ráküldve 105 Watton padlózott. Gyárinál alacsonyabb feszültségen 95 Wattal is elvolt a teljes CPU package powert mérve - ezen értékek mellett 10.300 pöttyöt hozott a 6 magos proci, ami teljesen rendben van a kategóriájában.
    Mellette, office használat alatt a gép kb. semmit nem fogyasztott.

    Nosza, akkor jöhet egy ugyanilyen, de K-s példány (+5000 Forint a használt piacon a K betűért cserébe) Plusz extra beállítások, finomságok, végül is csak egy újabb játszótér PC-re.
    Másik lappal beröffent, Cinebench R23 indít ... fogyasztás az egekben, proci túlmelegszik, throtlingolva alig ér el 10.000 pontot ... öööö
    Hát ez elég durva. Mit rontottam el?

    Van amiről tehetek, van amiről nem.

    Folytatás...

    vrob 12 hónapja 0

  • Gamer PC benchmark 1994-ben

    1994-et írunk.
    Megy a tuning ezerrel. Na de mivel nézzük meg a gépünk sebességét, jobb lett-e, miután 40MHz helyett 50MHz busszal érjük el a kívánt processzor sebességet? És a fagyasztóból frissen kivett procin mit futtassunk extrém sebességen?
    Internet nincs, időutazók sem vagyunk hogy letöltsük a 20 évvel későbbi DOS Benchmark Pack-ot.
    Szóval ... Landmark Speed 2-vel? Nem jó ... az 1984-es IBM AT-hoz viszonyít, régi, pontatlan.
    3Dbench? Szintén lemaradt a fejlődésben. A játékok már sokkal fejlettebb grafikával rendelkeznek, a hardverek megváltoztak.

    Ekkor jön szembe az Assembly '94 PC demo kompón a Trekmo, Patrick Aalto-tól.
    Neki köszönhetünk még egyebeket is, emulátorokat, egyéb kisebb játékokat, akár VR-ra.
    A grafikája szuper, a futása nem túlzóan hosszú, a végén pedig közli az átlag fps-t. Ez kell nekünk, jó lesz a következő évekre is.

    A csomagban található leírásban Patrick megad nekünk pár támpontot kiindulásnak.

    Folytatás...

    vrob 12 hónapja 11

  • Mennyit fogyaszt az Intel Rakétája?

    Rocket Lake

    2021 első hónapjai, sok év után új architektúra, két számjegyű IPC növekedés, elhozta a PCIe 4.0-át Intel vonalra is, kapott új Xe grafikus egységet.
    Az akkori versenytárs Zen3-at nem sikerült befogni vele. Kisebb csoda hogy a régi technológiával legyártott csip így is nagyon közel teljesít az AMD 5000-es szériához a belépő-közép kategóriában - amik már a TSMC akkori legújabb node-ján készültek.
    Sajnos a korabeli írások leginkább a top modelleket hasonlították. Azok alapján, Intel részről túlhajtott modellekről, magas fogyasztásról olvashattunk.
    Na de mi a helyzet a kommersz, tömeges felhasználásra szánt modellekkel, amiken az esetek többségében nem render vagy hasonló nagy terhelés fut egész nap?

    Gyorsteszt, mennyit fogyaszt a 4,8 GHz turbóval rendelkező i5-11600 otthoni felhasználás során.

    Egy Gigabyte Z490 Aorus alaplapban fut a proci, ami megelőzve a felhasználhatóságát, már rendelkezett PCIe 4.0 számára megfelelő körülményekkel, kivezetésekkel - a csökkentett funkcionalitásra a dobozon figyelmeztetnek (a teljes funkcionalitáshoz szükséges 11-gen Intel processzorok később jelentek meg mint az alaplap)
    A memória 2x HyperX 3200, dual channel-ben, alap XMP beállítással, Gear1 módban - a tuning ebben ki is merül.
    A háttértár egy Gigabyte PCIe 4.0 M.2 nvme modul.
    Windows11 22H2 a rendszer, monitor felbontás WQHD/1440p 120 Hz-en

    Folytatás...

    vrob 1 éve 0

  • Kompakt vízhűtés vége 3 év használat után, vagy mégsem?

    A 2011v3 Haswell-E gépem az utóbbi hónapokban melegebb volt a megszokottnál. Nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, betudtam a kánikulának, plusz gondoltam lassan újra is kellene pasztázni.
    Majd az egyik nap szörcsögés hallatszódott a hűtés felöl, proci 80 C fok, gép használhatatlan.
    Ennyi ... a szeretett [Riotoro Bifrost] vízhűtésem megadta magát. 3 éve akcióban a belépőszint tetejéről, közép aljáról választottam. Elég jó paraméterekkel rendelkezik, vastag hőátadó radiátor, minőségi ventilátorok, jó hatásfok, igényes csomagolás.

    Csalódás, hogy ennyi idő alatt megadja magát, de nincs mást tenni, vegyünk másikat. Nézem, NZXT 30ezer, szállítás csak jövő hétre ... nem is tudom, mégis csak vessünk egy pillantást a Riotorora.

    Motorhang van, folyadék lötyög benne ha megrázom.
    A szivattyú oldalán van egy kis levegőztető csavar, kitekerés után narancssárga hab jön ki ... Na mondom ez érdekes. De egyben biztató is. Hab csere hűtőfolyadékra és már kész is :)
    Hát persze hogy nem.
    Fecskendővel nyomtam bele a folyadékot, kiszorítandó a habot, de ettől semmi nem változott. Proci 80 C fok.

    Folytatás...

    vrob 3 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.