2023. április 1., szombat

Gyorskeresés

Blog

[ ÚJ BEJEGYZÉS ]   [ ÚJ CIKK ]

 • Mennyit fogyaszt az Intel Rakétája?

  Rocket Lake

  2021 első hónapjai, sok év után új architektúra, két számjegyű IPC növekedés, elhozta a PCIe 4.0-át Intel vonalra is, kapott új Xe grafikus egységet.
  Az akkori versenytárs Zen3-at nem sikerült befogni vele. Kisebb csoda hogy a régi technológiával legyártott csip így is nagyon közel teljesít az AMD 5000-es szériához a belépő-közép kategóriában - amik már a TSMC akkori legújabb node-ján készültek.
  Sajnos a korabeli írások leginkább a top modelleket hasonlították. Azok alapján, Intel részről túlhajtott modellekről, magas fogyasztásról olvashattunk.
  Na de mi a helyzet a kommersz, tömeges felhasználásra szánt modellekkel, amiken az esetek többségében nem render vagy hasonló nagy terhelés fut egész nap?

  Gyorsteszt, mennyit fogyaszt a 4,8 GHz turbóval rendelkező i5-11600 otthoni felhasználás során.

  Egy Gigabyte Z490 Aorus alaplapban fut a proci, ami megelőzve a felhasználhatóságát, már rendelkezett PCIe 4.0 számára megfelelő körülményekkel, kivezetésekkel - a csökkentett funkcionalitásra a dobozon figyelmeztetnek (a teljes funkcionalitáshoz szükséges 11-gen Intel processzorok később jelentek meg mint az alaplap)
  A memória 2x HyperX 3200, dual channel-ben, alap XMP beállítással, Gear1 módban - a tuning ebben ki is merül.
  A háttértár egy Gigabyte PCIe 4.0 M.2 nvme modul.
  Windows11 22H2 a rendszer, monitor felbontás WQHD/1440p 120 Hz-en

  Folytatás...

  vrob 4 hónapja 0

 • Kompakt vízhűtés vége 3 év használat után, vagy mégsem?

  A 2011v3 Haswell-E gépem az utóbbi hónapokban melegebb volt a megszokottnál. Nem tulajdonítottam neki különösebb jelentőséget, betudtam a kánikulának, plusz gondoltam lassan újra is kellene pasztázni.
  Majd az egyik nap szörcsögés hallatszódott a hűtés felöl, proci 80 C fok, gép használhatatlan.
  Ennyi ... a szeretett [Riotoro Bifrost] vízhűtésem megadta magát. 3 éve akcióban a belépőszint tetejéről, közép aljáról választottam. Elég jó paraméterekkel rendelkezik, vastag hőátadó radiátor, minőségi ventilátorok, jó hatásfok, igényes csomagolás.

  Csalódás, hogy ennyi idő alatt megadja magát, de nincs mást tenni, vegyünk másikat. Nézem, NZXT 30ezer, szállítás csak jövő hétre ... nem is tudom, mégis csak vessünk egy pillantást a Riotorora.

  Motorhang van, folyadék lötyög benne ha megrázom.
  A szivattyú oldalán van egy kis levegőztető csavar, kitekerés után narancssárga hab jön ki ... Na mondom ez érdekes. De egyben biztató is. Hab csere hűtőfolyadékra és már kész is :)
  Hát persze hogy nem.
  Fecskendővel nyomtam bele a folyadékot, kiszorítandó a habot, de ettől semmi nem változott. Proci 80 C fok.

  Folytatás...

  vrob 2 éve 8

Hirdetés

Copyright © 2000-2023 PROHARDVER Informatikai Kft.