Hirdetés
-
LOGOUT.hu
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
nagyúr
válasz DarthSun #94799 üzenetére
"Viszont hihetetlenül szép hűtő a Prism, színkombináció programozhatóan, tartalom és forma egységet alkot, az egyik legszebb hűtő, melyet valaha láttam." - és ebben az a legszebb, hogy a vezérléshez nem kell szipi-szupi RGB csatis lap, a saját progijával lehet színezni az USB -s kábelen keresztül is, tehát bármilyen lap megfelel, USB 2.0-ás frontcsati mindenen iss vann.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz Bile Demon #94793 üzenetére
véletlen összeért a power switch tüske GND-je a speaker 5V-jával, pici szikra
Előfordulhatnak ilyen balesetek, még akkor is ha az ember nagyon elővigyázatos.
FX- es lap működik - szép konfig, a WraitPrism elbír a 8350- el ? A kis Zen1600AF- re éppen jó(tapasztalat a 24/7- es gépemben), de annak a TDP- je jóval kisebb. Viszont hihetetlenül szép hűtő a Prism, színkombináció programozhatóan, tartalom és forma egységet alkot, az egyik legszebb hűtő, melyet valaha láttam. Az újszerű fekete tónusú lapokkal kombinálva, egyszerűen hihetetlenül jól néz ki. Hasonló effekt lehet majd a kínai C612 lapon, a rákerülő LCPower LC-CC-120 fehér ventivel, zölddel már van az egyik C2Duo- n.
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz Bile Demon #94797 üzenetére
Thermalpad szokott lenni, ami egyben hézagoló is.
Én adtam neki egy ventit, biztos ami biztos (AIO-val mentem a CPU-n).RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Bile Demon
őstag
válasz jokeph #94795 üzenetére
Figyelek rá. Melegszik rendesen a bordája. Jobban, mint a VRM borda, pedig össze van hőcsövezve a kettő.
Macis pasztát (Kryonaut) használtam a chipset borda alá.
Hosszabb távon mit érdemes hsználni ilyen helyekre, mármint közvetlen chip és borda közé? (akár chipset, akár GPU)
Csak azért kérdem, mert az ASUS azt a rózsaszín gumis cuccot használta valami miatt.Bruhe
-
frescho
addikt
Nem IBM szabvanyu kartyakat anno ket celbol csinaltak.
1. Nagy felbontas, sok keppont megjelenitse elsosorban kiadvanyszerkeszteshez
2. Az elozon felul copocival tamogatott kep kezeles. Volt ami mar vektroros volt, de a legtobb blittert tudott, tehat kep reszeket masolt. CADhez jo volt
A proikhoz voltak driverek, igy mondjuk egy autoCAD ki tudta rakni a kepet egy monitorra, mig a kezelo a masik szabvanyoson jelent meg. Olcso megoldaskent kesobb EGA vagg VGA hazasithao volt herculessel
https://frescho.hu
-
nagyúr
válasz Bile Demon #94793 üzenetére
No, az szép.
Az FX-es lap az király cucc, jó hogy mene.
Az "északi híd"-ra figyelj rá, szeret fűteni.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
sidi
tag
Sziasztok!
Pakkolás közben előkerült egy ISA kártya, legalább 2 évtizede nálam van.
A hátulján egy matricán ez szerepel:
ELSA XHR SPECTRAGoogle keresés erre:
vgamuseum.info/index.php/history-tree/item/170-hitachi-hd63484-acrtcEbből amit sikerült kiderítenem, hogy ez CAD-hoz használt kiegészítő kártya, van rajta RAMDAC kerámia tokban: VG451 (ugyanaz mint bt451).
Video BIOS nincs rajta, így önálló videókártya nem lehet.
DB 9 pólusú csati van rajta hátul mint az EGA vagy Herkules kártyákon.Tudja valaki pontosan mire is való ez a kárya?
"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Bile Demon
őstag
válasz jokeph #94384 üzenetére
Alapból piros CPU LED-el indult, vagyis nem indult. A lapnak van egy ilyen típushibája. Talán az északi híd forrasztása miatt. Az én teóriám az, hogy túlmelegszik (20W TDP 5x5mm chipen). És megvetemedik, elengedi a forrasztás.
Elkönyveltem rossznak. A procit (Phenom II nem BE 955) pedig belepróbáltam a 965BE helyére a micro ATX-es ECC RAM-os AM3 lapomba. A CPU se indult. Pont úgy langyosodott, mint a másik. Jónak tűnt pedig. Aztán próbáltam a 965BE-t. Azzal indult. Nem akartam elhinni, hogy rossz a 955 ezért még párszor rápróbáltam.
Csak nem indult. Lábai megvoltak, alkohol sprayyel lepucoltam az alját, hátha, de nem.Aztán véletlen összeért a power switch tüske GND-je a speaker 5V-jával, pici szikra, de utána már a 965BE-vel se indult a lapom. Kinyírtam szegényt. Az LPC IO kezdett el forrósodni.
Aztán belepróbáltam a 965 BE-t az FX-ees lapba, ééés.... Elindult.
A lap működik.Az észai hidat újrapasztáztam, mert ami alatta volt (rágógumi) nem tűnt jónak 20 percig áztattam aztán 15 percig kapargattam a rákövült kutyagumit. Nehogy már nálam legyen RED CPU LED-es.
Aztán elszomorodtam, mert a Phenom II lapomat szerettem és mostanság terveztem házt adni neki (pont felszabadult a kínai Xeon micro ATX Chieftec háza).
A hangulatomon úgy tudtam javítani, hogy vettem pár AM2 / AM3 lapot, hogy legyen mivel próbálni legközelebb és ne az egyetlen félretett lap legyen itthon.
Egy jópofa micro ATX MSI lapom is lett (majd jönnek róla képek, de most még javítani kell, mert az első meghallgatáson lerobbant róla egy kondi a VRM környékén. )
Működni így is működik persze, mert csak a 12V-os bemenetet szűrte.
VRM bordát is újra kell PAD-ezni (nem figyeltem, hogy középen nem jó a hőátadás) és a szilárd elektrolitos kondikat várom.Van rajta FDD csati, IDE csati, speaker. VGA, DVI, HDMI. és "140W capable".
4 RAM-os és jól néz ki a hűtése.Aztán persze találtam ugyanolyan ECC-s AM3 lapot, mint amit hazavágtam. Azt is begyűjtöttem, mert végülis megvan hozzá minden sallang.
Az MSI csudalap mellé érkezett dobozos Phenom II BE 955 is, csak jobb egy olyan, mint a nem BE-s 955, ami ráadásul hibás.
A dobozban egy érintetlen, gyári pasztázású hűtő is lapult.Az FX-es lapba egy FX-8350-et tettem. A határait nem feszegettem még, nem is tervezem. A power limitet nem kapcsoltam ki. Talán annyit megnézek még, hogy 1.5V körül mit tud. A power limitet jó lenne kicsit kitolni azért, de nem teljesen kikapcsolni. Pl. 125W helyett 160W-ra állítani, de ilyet nem találtam a BIOS-ban, csak "Current 100/110/120/130/140%(RED)".
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
envagyok
veterán
Azok a játékok, amik több 3d és hang api-t támogatnak, mi adjaa legjobb eredményt?
Pl a Descent3 tud d3d-t, opengl-t, és glide-ot, hang meg sw renderer, directsound, directsound 3d, creative eax, aureal a3d -
KROK640
nagyúr
válasz anaqer #94789 üzenetére
Nem csak te voltál proli akkoriban, diákként hiába kerestem hatalmas pénzeket (mármint diákként hatalmas), a diákmunka + gépszervizelés/összerakás (később + CD írás, még később még telefon függetlenítés) a gép sosem volt kész, ráadásul emellett volt ugye a perc alapú internetszámlám is, amire megint az isten pénze nem volt elég. így aztán mkor még barátnőm is lett, akkor a gépfejlesztésen pláne megkellett húzni a féket, szerencsére akkor már megvolt az Athlon XP-m még igaz "csak" 1700+@2800+-on, de akkoriban az is a kapható leggyorsabb AMD proci szintje volt.
KX7-333ba a GeF4 simán benne lehett. A korai Tbredeknél a GeForce 3-4 teljesen kéz a kézben elem lehet, olyannyira, hogy még korhűnek is mondanám. Nekem is GeF3 volt a Tbred B mellett (egészen 2007 tavaszáig!)
A BF6 meg jó lap volt, azért lehetett sokáig hurcolni mert nagyon jól bővíthető volt, ha még a Tualatint is vitte volna ... de ezeknél a lapoknál nem volt ritka, hogy az ember akár 4-5 évig is hurcolta, közben 1-2× CPU-t is upgradelve benne. (egyik osztálytársam anno 333-assal kezdett ilyen lapban, majd egy 566@850-es Celeron került bele, végül egy 1100-as nem Tualatin Celeron).
Nekem a leghosszabb életű lapom eddig a Gigabyte B85M D3H volt, több mint 7 évig a főgépemben napi használatban. Na nem azért, mert olyan istenien bővíthető lett volna, hanem csak mert egyrészt lelassult a fejlődés, másrészt nem nagyon volt pénzem. Ennek ellenére eléggé sok változást megélt :
VGA : HD4850 512MB --> HD4890 1GB --> GTX950 2GB
RAM : 16 --> 8 --> 16 --> 24GB
HDD : 1TB --> 1+2TB
SSD : 0 --> 120GB --> 480GBEzenfelül három monitort és két billentyűzetet és egeret használtam el / cseréltem le mellette
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
veterán
BTW - azt tudja valaki, hogy mehetett-e még a GF4 Ti4200 abban a lapban?
Az megvan, hogy már AIW 9800SE dohogott az NF7-S2-ben nagyon sokáig, de arra már az istennek sem emlékszem időrendileg, hogy a GF4 tkp. meddig is húzta nálam... biztosan még a BF6-ban kezdte (úristen, azt meddig hurcoltam magammal), de hogy a még a KX7-333ba is beleraktam volna... nemtom, lehet.
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
veterán
Emlékeim szerint az IDE CD írók elég sokára érték el a "na ez már kb. használható" szintet, de amikor már igen, onnantók kezdve viszont viharos gyorsasággal szorították ki a scuzzyt.
(Nekem nagyon későn, egy KX7-333 Tbred-A konfigban volt az első NEC pörkölőm... addigra már a magamfajta prolik is be tudták szuszakolni a technikát a karácsonyfa alá.)
And As It Is Such, So Also As Such Is It Unto You
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #94785 üzenetére
Akitől kaptam kölcsön az írót annak pont ilyen gépe volt! ASUS TX97, 166@233MHZ MMX Pentium, 96MB RAM.
Nekem a 466-os Celeronon 192MB-al semmi nem mehetett írás közben, még a képernyőkímélő is ki volt kapcsolva. No nem azért mert nem bírta volna el, hanem azért mert csak PIO módban tudta kezelni az amúgyis, 4500, később 5400-as HDD-ket, másrészt naponta 2-3-4 kékhalál amúgyis volt, néha CD írás közben, ami persze azonnali automatikus rontás volt. Ehhez képest 3 lemezből kettőt simán megírt.
Én lemezt mindig is jelentősen a bolti ár alatt szereztem, úgy emlékszem, hogy 2003 körül már 100ft alatt jött, így megérte 600ft-ért, majd 500-ért is CD-t írnom. Ami azért volt jó, mert más 2-3-400ftokért vette a lemezt és vagy felém ment árban. vagy jelentősen lejjebb tolta a hasznát. Nem mellesleg sokszor adtam el üres lemezt is.#94783 jokeph : Én az 1700-as Celeronon, már Quake 3-azni is mertem CD írás közben (Celeron 1700 @ 2266MHZ, 640MB DDR400 RAM, GEF3 Ti500 128MB, 2×80GB ATA UDMA HDD)
-
sidi
tag
válasz jokeph #94783 üzenetére
Nekem is SCSI CD íróm volt, Ricoh (4x2x24?), a gépben pedig AMD K6/2, 350 Mhz CPU és 64 MB RAM, Adaptec 2940U és SCSI HDD-k, rajta UHU Linux Kamion. Szintén lehetett mellette videót nézni
Bár videó közben az 5Ali61 lapon nem volt szabad konzolt váltani, mert oszlopokat hagyva maga után kifagyott, volt szerencsém kipróbálni másik ugyanilyen gépen is ezt csinálta, másik VGA-val is, ja Trident 9880 Blade 3D volt benne.
Be kellett zárni az mplayer-t és azután lehetett konzolt váltani.
Haverom Gigabyte GA-5AA lapján viszont rendben volt, az is szintén K6/2."Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Bile Demon
őstag
válasz KROK640 #94780 üzenetére
Ismerősömnek volt HP írója 1997-ben. MMX-233 ASUS TX97 gépe volt.
Az írót sűrűn gariztatta - elmondás szerint.
1db extra üres lemezért cserébe írt egy másikat. A probléma inkább az volt, hogy sokat rontott (félbeszakadt írás). 3 lemezből 1db sikerült. Új original TDK lemezeket vittem.És akkor 600Ft körül volt a lemez... Talán kétszer voltam nála írni. Messze is volt. A Win98 CD-m származott tőle meg egy 1994-1997 DOS cuccos CD (két fél rontott lemezen...) még megvannak.
Az LG íróm viszont jó volt. Celeron 300A mellett debütált. Win 98, NERO. Sosem rontott lemezt, legalábbis nem emlékszem olyan esetre. Arra figyeltem, hogy gyors és dafragmentált HDD-m legyen és írás közben mást nem futtattam. + DMA ON és az író másodlagos IDE csatornán, külön a HDD-től.
[ Szerkesztve ]
Bruhe
-
arn
félisten
sokan vettek cdirot a teljesen atlagos gepukbe, amikor bezuhant az ara (97-98?), hogy ok abbol majd meggazdagszanak. igy irt nekem az egyik haver sok cdt free
egy cdiro maradt meg bennem, ami tenyleg kurriozumnak szamitott - 94ben - egy pc haz szelessegu, az illeto vett hozza 2gs scsi vinyot is, akkoriban elkepeszto meretu volt (kornyezetemben tipikusan 120m korul jartunk, igaz 93as gepekkel). nem keveset aldozhatott ra, de valszeg nem sokan irtak meg cdt.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
nagyúr
Ezért imádtam a SCSI Matsushita CD írómat, kotla PII 400-as Cerka gépben az írás mellett nyugodtan mehetett a winamp is akár.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #94776 üzenetére
jah, én is minden filmet kiírtam.
mert ugye eleinte lassú modemes élet volt (azzal nem is nagyon töltöttem filmet), de ADSL-el sem volt gyorsabb.
kezdetben DC++ -t használtam, ahol ugye nagyon sok ADSL-es volt, akikről mások is töltöttek, a lényeg, hiába volt 128K/s a letöltésem, nagyon gyakran örültem, ha 10-15Kval jött egy film. Na pont emiatt semmit nem akartam kétszer letölteni, így sokszor amint egy lemeznyi cucc lejött, már írtam is kifelé.
Hátulütője az volt, hogy így elég sok kevésbé jó filmet is kiírtam, így egy idő után volt egy olyan szabály, hogy csak azt a filmet lehet kírni amit már megnéztem. Ez okozott némi bonyodalmat, de szerencsére horribilisen hatalmas HDD-m volt akkoriban az átlaghoz képest (2004 -- 2×120GB, akkoriban az átlag 1×40-60-80GB volt), így abszolút kivitelezhető volt.Én sosem voltam ez a külön tokos meg nyomtassunk borítót stb, a lemez meg nagyon olcsó volt (nagykerből szereztem, a bolti ár tört részéért, nem volt ritka, hogy akár 50-100 üres lemez is volt otthon, mert a haveroknak is árultam), így fajlagosan nagyon olcsón tudtam tárolni az adatokat.
De a tintasugaras színes nyomtatót nem kell bemutasd egy HP695C kétfejes színes tintasugaras boldog tulajdonosaként évekig talicskával hordtam a pénzt a tonereshez. Aztán egy nap mikor valami baja lett (már amúgyis komplikált volt, a helyzet, mert WinME volt az utolsó ami támogatta, így részben amiatt és a scanner miatt is tartanom kellett az XP mellett egy WinME-t), akkor kitettem a ház elé. Három napig nem vitte el senki, pedig rágumiztam a driver CD-t is, mellékeltem az összes kábelét, és ráírtam, hogy ingyen elvihető. Ez olyan 2005-6 körül volt.
Aztán olyan 2008-2009 fele megbántam, mert ki kellett volna nyomtatnom egy csomó PDF-et, hogy tudjam máshol is olvasni, ne csak a gép mellett(akkoriban nem volt evidens, hogy egy telefon PDFet is tudjon olvasni, sőt ...) Akkor kitaláltam hogy veszek egy egybe nyomtató és scannert, valami nagyon újat, hogy sokáig ismerjék az oprendszereket. Hónapokig terveztem, de mindig valahogy maradt, aztán egyszercsak elmaradt, később megmár a telefonok is tudtak PDFet olvasni.
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #94775 üzenetére
Igen, '98-'99-ben a CD író még nagyon nagy miújság volt. Meg ahhoz olyan gép is kellett, akinek volt CD írója annak egyúttal kb csúcsgépe is volt hozzá.
Nekem 2001-ben lett kölcsön CD íróm, amivel gyorsan összeírtam egy saját író árát xD így 2001 tavaszán nem csak +128MB RAM került be a 64MB mell, de egy CDíró is, az akkor már jó ideje semmilyen ODD helyére.
Mert 32× Sony olvasóm úgy járt, hogy szétrobbant benne egy lemez, és hiába takarítottam ki rengeteg szilánkot belőle, utána nem volt hajlandó semmilyen lemezt sem beolvasni. így odaadtam ingyen egy osztálytársamnak, aki meg megcsinálta 2 nap alatt valahogy, és onnantól örült magának. Nekem meg egy lyuk tátogongott a házam elején, a kölcsön CD író érkezéséig.DVD olvasóm az egy LG Combo drive volt, 2003 nyarán jött, de semmi értelme nem volt, ugyanis itt falun akkoriban még nem láttunk DVD-t. Aztán 2004 szeptemberében jött az áfamentes nagykerárhoz képest is majdnem féláron egy DVD író, és mivel a faluban az egyetlen DVD író tulaj voltam, rögtön beindult a business ... (bár sosem volt akkora mint a CD írás)
Elég sok RIP-et készítettem, aminek a javarészét már az 1700-asCeleonon, de még úgyis sokáig tartott az újrakódolás. Sőt, volt amikor csináltam olyan kendácsolást, hogy egy 2×700MB-os filmet egy darab 650-es lemeznyire letömörítettem. Amúgy ott is sokat kellett tanulnom, a kezdeti releaseim látványosabb rosszabb minőségűek voltak mint a későbbiek. A végére mér kifejezetten optimális méret/képminőság aránnyal tudtam dolgozni, DVD ripek mellett bluray forrással is dolgoztam.
Nekem kb 300 DVD lemezem van, és hengerekben tartva kb semmi helyet nem foglalnak el. Megvan mind, és van hozzá DVD író is. A legutóbbi DVDmet úgy 2 hete írtam.
-
Czo
addikt
válasz envagyok #94776 üzenetére
Ezert hasznalom meg mindig a 2003-2004 korul vasarolt szines lezerem Mar szepen sargul, de meg mukodik. Bar, most koszolja a papirt egy csikkal, de meg lusta voltam megnezni, hogy erdemes-e vele foglalkozni. Ami jo benne, hogy sose szarad be.
Szerk: Mivel van rajta parallel port es usb es ethernet is, igy DOS-tol macOS 14-ig, Windows 3.1-tol Windows 11-ig, mindennel mukodik. Beszeli a HP fele PCL-t es mellette a PostScriptet is. Talan csak a Sidewinder Wheel az, ami hosszabb tamogatassal rendelkezik, mert az Windows 95-tol megy Windows 10-ig (11-el ezt meg nem probaltam)
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Hat, pedig, DVD film lejatszasra a DXR2 volt az igazi . Ezek utan nem is ertettem, hogy ha a DXR2-nek ment az, hogy ablakba renderelte a videot, a Voodoo kartyanak miert nem ment...
-
envagyok
veterán
Mennyi dvd ripet írtam annó cd-re, meg dvd reencode-t dvd-re
De kb mikor megnézés után felírtam, hogy meglegyen, ne kelljen megint modemen, később műholdas neten (az marha jó volt, volt egy trükk, amivel mindenki más töltését le tudtam tölteni minden éjszaka, és másnap kimazsoláztam a jó filmeket), majd a lassú adsl-en újra letölteni, mire újra megnéztem volna, már volt gyors net, meg blu-ray rip. Igazi pénztemetők voltak az írók és a médiák. Körülbelül 200 cd/dvd lemezt dobtam ki 10 éve költözéskor komplett dvd tokokkal, nyomtatott borítóval. A másik pénztemető meg a tintasugaras nyomtató.
Szerintem 1995-2005 között egy új kocsi ára elment rájuk. -
Bile Demon
őstag
válasz KROK640 #94772 üzenetére
Keresgéltem nyomokat, mi, mikor és hogy volt, és nem javítottam a hozzászólásomat, de arra jutottam, hogy ott meg voltam csúszva kb. 2 évvel.
Tehát 1998-1999-ben nekem nem volt CD íróm. De azért már volt több közeli háztartásban. Akár lehetett is volna.
Nekem talán valamikor 2 év múlva (2000 vagy 2001 ősze). Amikor 20e Ft alá befigyelt a mezei kommersz LG író. Még megvan az első CD íróm, ha nagyon akarnám meg tudnám nézni...
DVD olvasóm is nem sokkal rá lett (2001 nyara, vagy 2002 nyara). 1GHz Thunderbird procival órákig tartott a tömörítés. És a nagyonhangos 30GB Maxtor Diamondmax 7xx HDD flexezését volt a legrosszabb hallgatni.Nem is ez a lényeg, ehhez szóltam hozzá, hogy nem tartom reálisnak::
#94751 Czo : Valami tuti nem jo a datumokkal. 98-99-ben, mar biztos, hogy siman irtam a DVD-R lemezre a filmeket es ha valami dual layeresen erkezett, akkor legalabb 1-2 nappra offolodott a gep, amig at lett tomoritve.Akkoriban (1998-1999) DVD-ről is csak hallottam, illetve az egyetemen volt róla szó és talán ott láttam először... Akkoriban (1998-1999) az olvasó is nagyon menőnk számított.
A DVD íróra 2003-ban viszont jól emlékeztem:
40rugó körül adták, full dobozosan, és 1db DVD-RAM lemez is járt hozzá.Bruhe
-
Érdekes lehet retróhoz.
http://windowsupdaterestored.com/This is a community-based project and is actively updated. This project aims at restoring the legacy Windows Update websites, and allows older operating systems (Windows 95, NT 4.0, 98, Me, 2000, and XP) to obtain updates like they used to.
-
KROK640
nagyúr
válasz Bile Demon #94752 üzenetére
Ez mutatja, hogy én mennyire le voltam maradva ...
2001-ben lett úgy CD íróm, hogy a suli egyik guruja lettem ezzel ...
2014 szeptemberében a DVD írómmal visszaírtam az árát 48 órán belül... Akkoriban ez kb a soha senkinek sem kategória
Te neked meg már 2003-ban realitás volt
Virtual dub abszolút megvolt, pár mai szemmel (akkori monitoron jó) eredményt kiírtam, amire mm ár nem pocsékolnék lemezt.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Czo
addikt
válasz envagyok #94770 üzenetére
Kozbe megoogleztam. Neked nem dobta ezt ki? https://www.minuszerodegrees.net/5150/post/5150%20-%20POST%20-%20Some%20errors.htm Itt azt irjak, hogy a 301, az keyboard. Mit ir ki pontosan?
-
-
envagyok
veterán
Ha már XT, szórakozok 2 turbo xt lappal
[kép]
Mindegyiken máshogy van a dip sor beállítva
[kép]
[kép]Indulnak, leszámolják a 640k ramot, valami 301-est írnak ki, majd a floppy vezérlő bejelentkezése után kiír valami hibát, és hogy nyomjak f1-et a folytatáshoz.
De hiába nyomok f1-et, nem történik semmi.
Próbáltam egy xt/at átalakítóra kötött bill-el, ami másik xt-vel jó, ezekkel indításkor 3-4-szer felvillannak a numlocj stb ledek, a jó xt-nél nem, csak 1x.
Próbáltam egy xt billel is, de azzal se.
Lehetséges, hogy a dip sor van rosszul beállítva, vagy lehet nem is xt bill. kell ezekhez, mert elég késői darabok? -
Pikari
addikt
a 8086 meg a 8088 processzor lábkiosztása fizikailag más, a 8088 adatbusza 8 bites, a 8086 pedig 16 bites
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
sidi
tag
Sziasztok!
Van valakinek tapasztalata, hogy XT-ben megy-e a 8086 vagy NEC V30 processzor?
Szokásos 8088 vagy NEC V20 helyett. Van-e realitása próbálkozni vele?
A válaszokat előre is köszönöm"Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
Pikari
addikt
válasz jokeph #94762 üzenetére
A dvd írók olyan 2003/2004 elejéig voltak nagyok (a clv időszak végéig). A korai bluray ray írókban pedig két lézerfej van (egy mechanikára integrálva), és gondolom emiatt repül el a komplexitás. Valószínűnek tartom, hogy az első blu ray írók valami régi duplalézeres cd/dvd kombó alapján készültek. A felépítményük arra emlékeztet. A firmwarejük is elég bugos, látszik, hogy nagyon gyors fércmunka volt. Működni működik, de nem tud semmilyen manuális lemezvizsgálatot, error ratet, jittert mérni, csak annyira csinálták meg, hogy tudjon írni, és olvasni cd-t, dvd-t, és persze blu ray lemezt is. A cd írás részbe nem igazán fektettek komoly energiát. Annak ellenére, hogy ezek még teljesen clv írók, egyetlen igazi clv-nek nevezhető cd írási stratégia van (a 8x, bár a 4xnek jobban örültek volna az állampolgárok valószínűleg). Hogy ez azért készült, mert 8x-esen ennyire jó minőségű írást tud végrehajtani, vagy pedig azért, mert a nec/sony 2.-3. gen. dvd írói sem tudtak ennél lasabb cd tempót, azt nem tudom, de valószínűleg inkább az utóbbi lehet az oka. A dvd és blu ray írási sebességek már rendben vannak, bár ha a dvd-t 4x fölötti sebességgel próbálod írni, akkor söralátétet produkál, a legtöbb dvd-rw/rw lemezt pedig egyszerűen belimitálja 2x-re vagy 2.4x-re írásnál. Aztán persze 1-2 év múlva már a blu ray írók is lerövidültek, mivel kitalálták azt a lézert, ami mindhárom lemeztípust tudja.
[ Szerkesztve ]
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
nagyúr
válasz Pikari #94759 üzenetére
Azok nekem kimaradtak, DVD-vel nyomultam abban az időben, akkor volt a DVD író már megfizethető és volt sok-sok olcsó és jó lemez hozzá.
A BD bűn áron ment, az ára és a lemezek ára miatt sem érdekelt még akkor.A kép alapján hasonlóan nagy volt a 99-es DVD író is.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Igen, egyetértek a dátumaiddal. A dvd-r korábbi, google szerint is 1997-es (tehát a dvd+r-nél sokkal régebbi). Hozzáteszem, az ára csak 2000 körül mérséklődött az átlag ember számára jószívvel is megfizethető szintre. Hogy mikor kezdtek tömegesen elterjedni, az már más kérdés.
-
arn
félisten
-
Pikari
addikt
válasz jokeph #94754 üzenetére
Az első generációs blu ray írók nem 2010-ben, hanem 2006-ban jelentek meg.
[link]
A prohardver korabeli tesztje még említi is, hogy milyen hosszúak (a középső a blu ray író). Még a nagyon régi első/második generációs dvd íróknál is hoszabbak voltak.A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
nagyúr
válasz Pikari #94748 üzenetére
Itt van pont előttem az LG BD íróm, 2010-es és semmivel nem nagyobb (hoszabb) mint egy 2006-os DVD író.
2011-es vásárlás, addigra lement az ára, 40e-ért vételeztem.
Ezzel a legnagyobb baj a lemezek ára volt, sosem lett igazán olcsó úgy mint a DVD és CD lemez.
Eddigre (meg már előtte is) GB/Ft-ban a HDD-k vidáman jobbak voltak, hiába a 25/50GB-os BD lemez.#94751Czo:
99-es kiadású DVD íróhoz volt szerencsém, na az szép hosszú volt még.[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Igen, a flyerek szerint, a lemezeid vedve vannak, "tokostol" berakod a driveba. Ez ugye, mind szep es jo. De csak addig, amig csak RAM-ot hasznalnal ebben a driveban. Ha filmes lemezt, vagy sima irhato lemezt, ahhoz kell ugyonugy ures caddy, ahogy cdnel is kellett, ha zenet akartal hallgatni. Voltak RAM kepes driveok, amik nem fogadtak caddyt, es 10-bol 9 RAM lemezt sima tokban arultak, nem caddyben. A "vigyazunk a lemezeidre" moka volt a halala a technologianak.
-
Czo
addikt
válasz Pikari #94749 üzenetére
Valami tuti nem jo a datumokkal. 98-99-ben, mar biztos, hogy siman irtam a DVD-R lemezre a filmeket es ha valami dual layeresen erkezett, akkor legalabb 1-2 nappra offolodott a gep, amig at lett tomoritve. 2005-2006 korul, mar siman tudtal Bluray irot is venni ilyen 100k koruli aron.
-
arn
félisten
Valszeg a floppy koncepciojabol indultak ki, szvsz nem lett volna hulyeseg, tokot igyis ugyis adtak a lemezhez, es sokkal kevesebb fizikai karosodas erte volna.
Ez a caddy dolog inkabb azert halhatott el, mert a cd masra is hasznalva volt, mint pl az audiocd, innentol meg valoban celszerubbnek tunt ahhoz igazodni.
Meg persze szabvanyositani kellett volna a caddyt, mint a floppyt, gyanitom ezt is elmulasztottak.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
Pikari
addikt
válasz Doky586 #94746 üzenetére
A dvd+r volt már hivatalosan 2003-ban is, csak nem a júdea népe front jegyezte, hanem a júdeai népfront.
-
Pikari
addikt
válasz frescho #94747 üzenetére
Biztosra nem tudhatjuk. Érdekességképp megjegyzem, hogy a blu rayek sem valami zökkenőmentesen indultak (mondjuk az a formátum már nem lett soha igazán népszerű). Bár ott caddy nem volt, de duplafejes, hatalmas hosszúságú, nyúldobó súlyú meghajtók, több pcb-ből összefrankeinsteinezett CLV-only béllel, floppymeghajtóhoz hasonlatos seek idővel, és lemez behelyezését követően 15 másodperc hosszúságú harapdálással és inicializálóval igen. Az is csoda, hogy egyáltalán befért ezekbe a hagyományos tálcás megoldás.
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
Szerintem az az oka, hogy így egyszerűbb volt a meghajtók mechanikáját megoldani, a tálcás vagy szipkás megoldásokhoz képest. A fixen belepattintós megoldás pedig nem volt praktikus.
-
Czo
addikt
válasz frescho #94743 üzenetére
Az elso CD-R-eket is caddysnak talaltak ki, hogy vedve legyenek a lemezek. En arra celoztam, hogy ez a buli ott sem jott be, nem ertem, hogy miert kellett a DVD-RAM-nal visszahozni. Raadasul, arra tisztan emlekszem, hogy a marketing elmelet, hogy a lenezt caddyban aruljak (ezt hirdettek az 1 oldalas flyerek), az pont nem valosult meg. Mert a lemezeket pucin, sima, mezei "cd tokban" vehetted meg. Mindegyikhez nem vett mindenki caddyt, cserelgetni, meg cserelgesse az, akinek... Ez, igy, elegge hamvaba hullt dolog lett.
Szerk - Illetve: a felsorolt floppy meg a ZIP azert nem jonpelda, mert ott a tokozas az adathordozo resze. De itt venned kellett driveot, adathordozot es caddyt amibe pakolaszod az adathordozot. Vagy sok-sok caddyt, hogy minden adathordozodat caddyben tartsd.
[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz jokeph #94741 üzenetére
Először megláttam, azt hittem átvertek valami kínai kamu változattal ami valami más vacakra volt építve.
Nem tudom hogy gondolták komolyan, hogy egy különálló modellnek nem terveznek egy különálló házat, hanem csak egy keretet egy másik design köré, de nagyon kókány benyomást keltett.Utána azt hiszem 6680-am lett, az már űrtechnika volt ahhoz képest. Mondjuk az meg sztereó zenelejátszást nem tudott, úgyhogy nem sokáig maradt velem, váltotta valami teló-pda hibrid.
-
nagyúr
válasz FoxiestFox #94740 üzenetére
Ha jól emlékszem, 3310-es volt az alap, az köré építették fel.
-
félisten
-
nagyúr
válasz FoxiestFox #94738 üzenetére
Imádtam, én ritkán használtam, a hugomnak hajtottam fel egyet, használtat, de kitűnő állapotút.
A billentyűzete világbajnok volt, számomra legalábbis.[ Szerkesztve ]
-
félisten
-
nagyúr
P4-es gépemen jól sikerült USB 2.0-ás megoldás volt, 2003-mas Asus i845PE. 2005 körül tudtam venni jó áron egy 512 MB-os pendrive-ot, azzal jó párost alkottak.
-
nagyúr
Finoman szólva, a PII-es gépemen már volt 1.0-ás USB (2 port), de förtelem lassú volt (Nokia 5510-re toltam át MP3-akat), jobb pendrive-ok is csak pár évvel később kezdtek el szállingózni.
Stabilnak, stabil volt, ME-vel és XP-vel is.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Czo
addikt
Az elso DVD RAM driveokat raadasul, ugyonugy caddysnak almodtak meg, valamilyen esztelen otlettol vezerelve.
-
Pikari
addikt
válasz envagyok #94718 üzenetére
lehet a dvd-ram lemezt fat32-nek formázni, tehát sima lemezként is használhatod. de természetesen udfként is le lehet formázni, akkor valamivel gyorsabb lesz.
-
arn
félisten
válasz FoxiestFox #94728 üzenetére
Az usb ekkoriban meg gyerekcipoben jart, meg azt inkabb ideiglenes tarolasra hasznaltak floppy helyett, nem archivalasra, a vinyon levo felesleges cuccok lementesere. A masik, hogy az egesz egetesi folyamat korulmenyes volt a romoknal.
-
félisten
Viszont egy akkori pen drive ezekhez képest volt elenyészű.
Én inkább abban látom a vesztét, hogy nem volt elég olcsó a lemez, illetve nem is támogatta minden meghajtó a technológiát.Ha jól emlékszem, nem volt nagyon promózva sem ez a tech, az emberek többségének fogalma sem volt a létezéséről, én is csak azért tudtam meg akkoriban, mert sógorom vett egyet valahol. Bárkinek megemlítettem gimiben (infó tanárt is beleértve) csak csodálkoztak
-
arn
félisten
Szvsz azert nem volt ennek piaca, mert a 2000es evek elejen olyan gyorsan nottek a vinyok meretei, hogy elenyeszo meretu volt egy nagyobb vinyohoz kepest, ugyanaz jatszodott le, mint a cdirokkal - ott is 95/96ban 650mb meg egy jo meret volt, 98/99re mar semmire se eleg.
[ Szerkesztve ]
-
Doky586
nagyúr
DVD-RAM helyett ma már használhatsz DVD+R lemezt is ugyanúgy megformázva ami akár 8GiB-os is lehet. Win7-nél régebbi rendszerek persze nem kezelik* (legfeljebb külső és instabil progival: InCD ), ha meg nem akarod hogy beteljen akkor DVD+RW (igaz ebből nem láttam 4,3GiB-nál nagyobbat).
* Ámbár olvasni még a win98 is beolvassa [link]
[ Szerkesztve ]
-
frescho
addikt
válasz envagyok #94724 üzenetére
Az EPROM-ot XT-IDE kártyával fel lehet programozni, nem kell szórakozni hálózatival. A kérdés, hogy kell-e akkor egy NYÁK?
A tápra a kártyá lévő jumper a válasz: 5V ON IDE PIN 20
https://frescho.hu
-
-
nagyúr
A maga idejében egy anyagi csőd volt.
Amúgy zseniális cucc.
2002-ben összetettem a kezem-lábam, hogy 5e ft-ért sikerült vennem egy rossz (számomra ismert volt a hibája, a céges műszerész megcsinálta nekem 5 sörért) Matsushita CD-R SCSI írót Adaptec AHA 2140 UW PCI SCSI vezérlővel + kábelek (max x4 és nincs buffer-underrun védelem).
A PII-es gépemben hibátlanul megírtam vele még egy rahedli adat és még több audio CD-t, ami audio CD ezzel az íróval készült, az akkori CD-s cuccok mind szépen olvasták.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
envagyok
veterán
válasz FoxiestFox #94719 üzenetére
Én is pont ezen agyalok: szerencse hogy kaptam hozzá egy lemezt, ráadásul több szabvány van, ez a 2.6GB régebbi, ritkább, van újabb pl 4.7GB-os.
Rákeresve HA-n nyoma sincs még az archívok között se. -
félisten
-
nagyúr
Finoman szólva, lángolt az agyam amikor anno 2002-ben egy őskövület (talán 486 valami lehetett, max korai P1) elkezdtem feltenni a W95-öt és persze az utolsó előtti floppylemezt eldobta hibára.... jóóó, másnapra szerváltam egy CD-s példányt (szerencsére volt CD olvasó a gépben), fel is ment, szuper.
Na, akkor kellene az MS office is.... ott az utolsó lemezzel csinálta ugyanezt.
Ennek is CD-s verzió lett a vége.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
envagyok
veterán
Azért lenne jó ez a kivitel, mert az IDE-CF átalakítónak kell floppy táp, és az IBM PS/2 Model 30-ban nincs olyan.
Lehetne mókolni, de nem elegáns.
A nyákodon az isa slotból lehet felvezetni tápot a floppy csatinak?
Végülis ha megoldható, érdekelhet.
Mondjuk a képen lévőn pont az tetszik, hogy bontás nélkül kivehető-berakható, macerás mindig levenni a monitort, nyitni a házat. -
-
sidi
tag
válasz frescho #94648 üzenetére
Előzmény: #94647
"komplett délutáni program volt egy telepítés." - azaz
Plusz a driverek... Igazad van, találtam is néhány lemezt:
A piros címkés floppy-k úgy emlékszem 2.88 MB-osak, ezek viszont "csak" 2 MB.
Sajnos idővel tönkrement némelyik lemez, így az egészet, STUNTS - mint látszik más célra használtam és inkább CD-ről telepítettem. Bosszantó amikor már 32 lemezen túl vagy és hiába csapkodod az asztal széléhez a következő lemezt, még is disk read error...
Megvan a doboza, könyv, talán CD-is (floppy nincs), ha érdekel valakit, írjon privátba."Csak a Puffin ad Neked erőt, és mindent lebíró akaratot." Bud Spencer, 1981
-
-
Pikari
addikt
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- OLED TV topic
- Szólánc.
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- NVIDIA® driverek topikja
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- PlayStation 5
- Samsung Galaxy A54 - türelemjáték
- Nők, nőügyek (18+)
- Path of Exile 2
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! Intel Core i7 13700K 16mag 24szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- AMD Ryzen 7 7800X3D 4.2GHz (96M Cache, up to 5.0GHz) Processzor
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó! 150.000.-
- BESZÁMÍTÁS! AMD Ryzen 7 5800X3D 8mag 16szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest