Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#21037) Daywalker válasza lacam (#21036) üzenetére


Daywalker
addikt

Ez ugye elég fogós kérdés, nincs rá jó válasz. Úgy szoktak számolni, hogy 0,5-1 watt/liter. Ez marha jó csak az vele a baj, hogy fénycsőre igaz, LED-ből odaraksz 250 wattot a halak szeme kisül :DDD Szóval a gyári adatok szerint egy 18 wattos osram cső azt hiszem kb. 900 lument tud (új korában ugyebár) onnan vissza lehet számolni lumen/wattra, és kiszámolod LED-re. Én is tartottam tőle, hogy a nagy vízoszlop miatt kevés lesz, és tulajdonképpen azt kell mondjam, hogy a fénycsővel együtt van jó világítás, ami az aljáig megfelelő mértékben világít, legalábbis én így ítélem meg. Kell az a szórt fény, amit a cső előállít, vagy nagyon sűrűn kell rakni a LED-eket, hogy egyenletes legyen, tekintve, hogy a sugárzási szög gyengébb. Mivel nekem már volt egy cső a tetőben, amit nem akartam kukázni, ezért csak 2x0,5 méter csíkot kapott mellé kiegészítésnek.

Ha az vesszük, hogy nekem 60 cm magashoz van durván 3000 lumenem 120 literre, akkor ~240-re neked ennek a duplája nem árt. Viszont ha nem lesz cső, úgy válassz LED-et, hogy sűrűn tudd tenni, azaz befedje a tetőt, és ez a 3000 szét legyen osztva rendesen. Tehát lehet, hogy 2835-ból elég a gyengébb, a 2835-60, vagy az 5050, attól függően hány méter kell. Jó számolgatást.

Amúgy meg az Eheim dolog olyan, hogy hit kérdése. Igazából jó kérdés ki mond igazat, hiszen ha megnézed, vízmozgatásban és szűrőanyag mennyiségében a megbízható konkurens gyártók sincsenek elmaradva semmivel papíron, és hasonló adatokat adnak meg. A kérdés inkább az, hogy a megadott vízforgatást ki hogy méri: szárazon vagy töltettel, utóbbi azért lefogja rendesen (ahogy a szűrő koszolódása is), így simán lehet, hogy 700 liter/órából marad 400 liter/óra.
Összességében hinném, hogy csak az Eheim ad meg jó adatot, csak kérdés ki hogy méri. Mindenki másra esküszik. Valaki szereti 10x megforgatni óránként a vizet az akváriumban (növényesek), más azt mondja elég 4x (társas akvárium). Esetedben ez legfeljebb 2-2,5x lesz. És hát ugye a flow sem mindegy...de ne menjünk bele. Próbáld ki...max idővel beteszel még egyet, ha lesz rá keret :)) Így legalább van backup, ha az egyik leáll :D Bár...mivel Eheimről beszélünk, ez ugye nem történhet meg :DDD (Ha karban van tartva, nem árt pót tömítést tartani otthon).

[ Szerkesztve ]

"A szabályok csak irányelvek azoknak, akiknek végképp nincs szabad akaratuk."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.