Hirdetés
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- hcl: GPT diszk kisebbre klónozása
- N€T0X|N: Talaria tuning: meg kéne tudni állni!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Lalikiraly: Macbook NEO 2
Új hozzászólás Aktív témák
-
bringasisti
őstag
Megvettem a mérőkét meghozták. Amit ajánlottatok azt nem találtam, olyat vettem ami PH tud és kalibràlható. Nem tudom kipróbálni, mert a 13 ezres készülékhez nem adtak elemet........:-)
-
Héraklész
senior tag
Köszönöm mindenkinek! Végül működik. A szűrő nem Einhell, hanem Eheim. :-)
A vízáram kissé erős, de nem lehet állítani. Most ahhoz keresünk valami folytót. -
Héraklész
senior tag
Valamiért az új Einhell külső szűrő nem szív, párom persze most próbálja ki. Csak fura hangot ad, de nincs szívóerő... szerintem hamarosan leég.
Van valami trükk, amit a kezdetekkor alkalmazni kell? -
kelna91
senior tag
Sziasztok! Van itt valakinek kerti/kültéri akváriuma?
-
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Csak ha veszel egy másikat az mást fog mutatni. Tisztítom persze, de olyan jól nem lehet hozzájuk férni. Kalibrálás nélkül is hasznos tud lenni, főleg ha csak az érdekel merre mozdul, kell-e vizet cserélni, de kényes növényt/állatot nem bíznék rá.
-
Ezek az olcsó tds mérők elég pontatlanok tudnak lenni, főleg pár hónap használat után. Nálam 50-100ppm szórásuk van 150-250 valós értékek mellett, ami elég problémás tud lenni ha caradinát vagy egyéb kényes halat tartasz . Az egyel drágább kategória (nekem gidigi ph+tds mérő) megbízhatóbb, lehet kalibrálni is. Hanem a cseppes gh/kh tesztek még jobbak.
-
szat8
tag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Minden így van, ahogy írod, és a kolléga is biztos érti a dolgát az eddigi hsz-ei alapján. Csak azért írtam kis pontosítást, mert ha valaki idetéved a fórumra, félreértheti a dolgokat. Nem okoskodásnak szántam.
-
Eugene Roe
őstag
Nyugi, szerintem tudja mire kell neki

Egyébként az van, hogyha beállt a rutin, akkor egy sima TDS-ből már tudsz következtetni a többire. Értsd, heti vízcserével látni fogod, hogy hetente 3-at esik a KH, méregeted 1 hónapig, és utána már csak ellenőrzöl egy TDS-st ozmóra, hogy nem-e szakadt ki a membrán, stb.
Én pl. nem visszasóztam, hanem kevertem az ozmómat az magyar viszonylatban lágy (120 TDS) csapvizemmel, hogy a végén kijöjjöjn egy 50-60 körüli. Persze nem is volt versenygyőztes akvám sose
bár szerintem a dózisadagolón több múlik, mint a 20-30-ra visszasózott vízen. -
szat8
tag
Szerintem a TDS értékét a keménységen kívül sok más oldott anyag is befolyásolja, ezért nem lehet belőle egyértelműen meghatározni, kivéve ha vegytiszta víz visszasózásáról van szó.
Én cseppteszttel szoktam keménységet mérni, GH és KH értékre külön. -
bringasisti
őstag
válasz
Eugene Roe
üzenetére
Köszönöm
-
Eugene Roe
őstag
válasz
bringasisti
üzenetére
Akármilyen Temu tds mérővel?
-
bringasisti
őstag
Ti melyik műszerrel méritek a víz keménységét
-
Alg
veterán
válasz
flashpointer
üzenetére
Valami halivadék, lehet növényen került be ikraként.
-
flashpointer
őstag
A növenyekkel/dekoracioval egyutt erkezett egy potyautas is, ez mi lehet? Nagyon felenk, allandoan bujkal es nagyreszt a feneken uszkal ha nagyritkan elojon (nincs mas hal az akvariumban csak rakok) . Kb 15 mm-es
-
Gyb001
senior tag
Az utolsó linkelt képen kicsit zavaros a víz mert meg bolygattam a szűrőt. Tettem bele 3 éve a fiókban lapuló aktív szenet.
Növény táp:
Hetente 1 nyomás green aqua micro, macro, carbon.Világítás:
12:00-20:00 -
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
1.5 évig nem nyúltam az akváriumomhoz. Szép tiszta volt a víz, de most át alakítottam. Miért ilyen barna a víz?
A fa miatt? (Lent bővebben)64 liter, minimális co2 éppen hogy el színeződik az indikátor.
December: szűrő tisztítás. (Biomaster 350, seachem mátrix, új temus purigen [kép] , új peron vatta)
Januártól márciusig: 2 hetente 20% víz csere házi ro vízzel.
Most ilyen: [kép] [kép]
[kép]
Most 03.15-én bele fogtam a teljes átalakításba. Mindent kiszedtem vizet leengedtem, vízkőoldóztam, súroltam az üveget, cső tisztítás...Új talaj: [kép]
Új fű szerű növény.
És a 2 éve vízben lévő fát nagynyomású mosóval le tisztítottam. (Otthon, vegyszer mentesen)Ez lett az eredmény "újraindítás" után 3 nappal. [kép]
A fal sárga, az kicsit torzítja a valóságot.

-
Jasco
újonc
Sziasztok!
Egy kérésem lenne. Elajándékoznék lekes, és lelkiismeretes, minimum 300, de inkább 400 literes medencével rendelkező akvarista gazdinak, három győnyőrű cápaharcsát! Fejlettek, egészségesek, de sajna már kinőtték a 200 literes medencét! Kb. három éve vettem őket, de ma már olyan 10 - 12 centisek! Sajnálom őket, de jobb lenne nekik egy nagyobb helyen! Rettentő mozgásigényük van! Ha valaki esetleg úgy gondolja, hogy elférne nála három örökmozgó szépség, tudna vigyázni rájuk, és szép ékei lehetnének az akvériumának, akkor irjon ide választ, és felvesszük a kapcsolatot! Én Szolnokom lakom, és persze autóm nincs, de valahogy biztos meg tudjuk oldani, ha valakit érdekel! Előre is köszönöm!
(sajnos a kép nem tökéletes, mert nem hajlandók profilt állni
)
-
Héraklész
senior tag
válasz
Miniszter1
üzenetére
Köszi!
-
Miniszter1
újonc
Készítsük el saját mikró tápunkat
a bibi hogy sokba kerül!!
A jó hír az hogy lesz belőle 140l mikró táp
aminek litere így max 600Ft
Ez így már megéri a 6-7.000 Ft helyett
Fe 11 DTPA 13.200 Ft
Cink (Zn) 15% 9.400 Ft
Cu-14 EDTA 10.350 Ft
Mn 13 EDTA 9.700 Ft
Nátrium-molibdát 28.850 Ft
Bórsav 1.600 Ft
+ posta kb. max 75.000 Ft
ez egy emberkének sok pénz, rengeteg mikró táp
(még a 3. generációja sem használná fel).
DE – ha páran összeállunk összedobjuk a pénzt, elosszuk az anyagot
hát igencsak megéri
Ehhez keresek partnert.
/recept van RO víz mindenkinek – nos húzzunk bele/
a multi 300ftért állítja elő mi a kiskerbe megvesszük 7.00ft-ért, ez így nem menő.
ki száll be egy projektbe??
-
Miniszter1
újonc
válasz
Héraklész
üzenetére
Invital - Sinkor LED - ezek árarányba igen jól főleg garnellás akváriumhoz méret és teljesítmény között választhatsz
-
Héraklész
senior tag
Skylight Entriq FXS.15 fényt néztem ki? Arról vélemények?
-
Héraklész
senior tag
Sziasztok!
Milyen lámpa ajánlott vízi növényekhez (30 lieres) garnélás akvárium fölé?
Nem értek hozzá, de elsőre olyat keresek, ami állítható fényerejű és színű, illetve PWM-es, vagyis nem vibrál.
Ötlet? -
akos3
addikt
Sziasztok!
Egy gyors általános kérdés:
A kisebb vagy a nagyobb frakcióju aljzat megy alulra?
van u1-esem és u-3-asom csak nem rudom melyik lenne a helyesebb sorrend? Speciális igényű halaim nincsenek.
az AI azt mondta, hogy a kisebb szemcse kerül felülre, csak nekem ez nem annyira logikus.
külön táptalajt most nem rakok bele. -
szat8
tag
válasz
Satyricon
üzenetére
A Chihiros lámpák elég szaturált fényt adnak. Élénk pirosak és zöldek. Van akinek ez bejön, van aki inkább a természetesebb hatású fényt preferálja. Ez ízlés dolga.
A növényeknek semmi szüksége rgbw létre, jó nekik a sima fehér. A piros meg mindenféle színű ledek leginkább azért vannak, hogy látványosabban kiemelje a növények színeit, ha ez a cél.
Nekem egyébként tetszik, de ez egyéni preferencia.
Minden esetre ne 100% fényerővel indíts, hacsak nem szeretnél jó sok algát látni.
-
válasz
Satyricon
üzenetére
60w 120cm-s akváriumon az olyan közepes fényerő, legtöbb piros növénynek elég, de talán nem mindegyiknek. Rotala, alternanthera nem annyira igényes.
Ha olcsón akarsz nagy fényerőt akkor Sansi villanykörte vagy valami Aliexpresses, füvet növesztő led is jó választás.
Persze ezek csak akkor ha van co2 is, hanem túl sok lesz.
-
Satyricon
addikt
Srácok
Mi a véleményetek erről a világításról? Használ valaki ilyet közületek? [Sinkor Vivatron]
Tákolás helyett úgy gondoltam, hogy veszek egy wrgb-s lámpát,(talán tovább fogja bírni a benne lévő led, mint maga a sima led szalag) de sajnos jelen pillanatban ennyi a rászánt összeg. Szerintetek jó lesz ez az igényes növényeknek is?(leírás szerint igen, de a chatgpt szerint inkább látvány világítás). Nektek mi a véleményetek?
Illetve vannak piros növényeim, amik a kínai világítás miatt nagyon fakóak, örülnék neki, ha ezek is szép pirosak és egészségesek lennének.
-
Alg
veterán
válasz
nagyati12
üzenetére
Újratölthetőt, pl. IKEA LADDA. 5000Ft összesen a 4db nagyobbik kapacitású a töltővel együtt
Eldobhatós alkáli elemet nem vennék már, pláne nem olyan készülékbe ahol pár hét/hónap alatt lemerül. -
Satyricon
addikt
20 euro még jó is. Tegnap pl láttam az invitalon elég szép nagy darabokat, de úgy vagyok vele, hátha lesz valami akció, szerintem kivárom

----------------------------------------------------
Más téma:Tegnap szüntettem meg a 112 literes akvámat, a helyére pedig a 125x30x45-öst tettem. A vizet ballonokba engedtem, kb 80 literről van szó. Viszont ezzel még csak kb 50%-ig lesz a nagy akva így kb 40 litert 3-4 hete vízkezeltem és pihentetek, előkészítettem a feltöltésre. De még mindig lesz kb 50 liter, amit pótolni kell. Az lenne a kérdésem, hogy ha az említett vizeket összeöntöm és kipótolom friss vízzel amit most fogok vízkezelni(lehet régi/új víz mennyisége 70-30% lesz) , akkor mehet-e bele az élővilág(neonhalak, garnélák, algaevő), vagy várni kell pár hetet? Ha nem kell várni és mehetnek bele, akkor van esetleg valami házi megoldás, hogy hasznos baktériumokat juttassak az akvába illetve a külső szűrőbe? Lehet hülye kérdés volt, de gondoltam valami házi praktika van erre a célra
-
Alg
veterán
válasz
Satyricon
üzenetére
Elég drágák sajnos,
itt az egyik helyen méretre van, az XL 50-60 centis darabok fix 25eur-ért, a másikon 30EUR/kg itt is. Egyben amúgy nagyon-nagyon ritkán találsz olyat ami pont jó, általában 3-4-5-sok darabból kell összelegózni.Egy nagyobb akváriumba a berendezés kb. a legdrágább elem, ha nem tudsz valami alternatív forrást találni.
Ez a darab ami benne van valami 15-20EUR volt.
-
Satyricon
addikt
-
Akváriumot bármilyen 0,5 liternél nagyobb üveg edényben lehet csinálni, és élőlényt is találsz ami jól ellesz benne. Magas akváriumot nehezebb szépre csinálni, nem azzal kezdenék, de én nagyon szeretem ezt a formátumot - magas négyzet alapúak, vázák, 3-20l között a kedvenceim.
-
rwin5
őstag
47 centi magas akváriumnak van bármi értelme?
Nézegetem a kész akváriumokat, és néha látok ilyen kisebb cube akváriumokat, pl 47 cm, de alapjáraton az akváriumnak inkább a hossza a lényeges, nem?
Mivel lehet kihasználni pl egy ekkora magasságú akváriumot, ha a hossza csak 41 cm?
Legtöbb szakoldalon azt olvastam, hogy a 60 cm a min ajánlott hosszúság a halak egészsége érdekében, nem tudom ez mennyire van kőbe vésve? -
Alg
veterán
Új setup a kis paludáriumban, egyelőre fékész - a két hátsó sarokba szeretnék majd Echinodorus-t ami szinte teljesen a víz felett lesz, illetve hátul középen tele van ültetve Pogostemon Erectus-al, az is elvileg kinő majd a vízből és ha van egy kis szerencsém, virágzik is...
Halakon még gondolkodom, garnéla nyilván lesz benne, esetleg cory Pygmaeus - plusz vagy egy kis csapat nanohal, vagy 2-3 Dario Dario... (nettó 20l körül van az alsó rész).
Kap egy kis külső szűrőt, illetve szeretném a két hátsó lyuka, ami alapvetően szűrőcsőnek van kialakítva, hidegpárásítóra kötni.
-
szat8
tag
válasz
Atis45
üzenetére
Eléggé kezdő voltam még, és csak egy részén volt csere, az aktív talajos rész el volt választva. Szóval nem mérvadó, hogy hogyan csináltam. (Nekem az volt a macera, hogy minden mást meg akartam közben tartani.)
Ha tudsz teljes restartot, az a legtisztább és legegyszerűbb.
A víz nem számít annyira igazából, a szűrő a lényeg, amit helyesen írtál is, hogy járatsz közben. Persze ha legalább a fele vizet átmented az új akvába, az ártani biztos nem fog, és az élőlényeket is könnyebb úgy átszoktatni, hogy többnyire a megszokott vizükbe kerülnek vissza. -
Új hozzászólás Aktív témák
- Hankook Winter I cept evo téli 205/55 R16 91 H TL / Gyári acélfelni gumival 16x6,5 Salgótarjánban
- Sage Barista Touch garanciával/ 2x lefőzés csak!!
- Jura F50 classic V2 automata kávéfőző cappuccino fejjel
- Saeco Syntia digitális automata kávéfőző szálcsiszolt fém burkolattal
- Bmw 640d F06/F12/F13 Hutoracs es Visszapilanto takaro szett
- GYÁRI TÖLTŐK: USB-C / DELL / LENOVO / HP / FUJITSU / TOSHIBA / Asus / Macbook /// Bp,/MPL/Foxpost
- 27% - ASUS ROG Swift PG27AQDM OLED Monitor! 2560x1440 / 240Hz / 0.03ms /
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- LG 55QNED823RE / QNED / 55" - 140 cm / 4K UHD / 120Hz & 4ms / HDR Dolby Vision / FreeSync + HDMI 2.1
- HIBÁTLAN iPhone 14 Plus 256GB Red -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS4561, 100% Akksi
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
de légteleníteni kell a szűrőt valszeg.
bár szerintem a dózisadagolón több múlik, mint a 20-30-ra visszasózott vízen.

itt az egyik helyen méretre van, az XL 50-60 centis darabok fix 25eur-ért, a másikon 30EUR/kg itt is. Egyben amúgy nagyon-nagyon ritkán találsz olyat ami pont jó, általában 3-4-5-sok darabból kell összelegózni.
Silentfrog