Hirdetés
- sziku69: Szólánc.
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- janacsi: Kasztrendszer?
- hcl: Villanyórás okosóra számlap
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Victoryus: Thomson 43UC6306 tv
- bacsis: Támogassááá', hogy ingyenesek maradhassúúúúnk!!!!
- Bestx: Budget DIY eGPU USB4/Thunderbolt csatlakozással – egy mining VGA új élete.
Új hozzászólás Aktív témák
-
PHenis
senior tag
Sziasztok,
vásároltam pár halat és növényt, lett egy nem várt jövevény is. Valaki esetleg meg tudja állapítani hogy milyen fajta csiga van a képen? Még pici, kb 1cm.
-
Kristof93
senior tag
Ez nem az enyém, Mr Amano építetteHa dúsgazdag lennék lehet ilyesmi kerülne a nappaliba korallzátony helyett.
-
szat8
tag
válasz
sinick #36552 üzenetére
Nano akvárium.
Nekem úgy van benne 4*33 cm-es kallaxban (amit senkinek sem javaslok, mert mint utóbb rájöttem, papírból van), hogy a belső polcból inkább kivágtam egy lyukat a szűrő felett, hogy ne kelljen nagyon megtörni. Az alsó polcra becsúsztatom a szűrőt, a felsőbe bevezetett csövet a lecsatolható csapos szerelvénnyel meg a polcon lévő lyukon át csatlakoztatom.
Nem azt mondom, hogy ez így ideális, csak referencia, hogy elfért így benne, de ha felette kell bekanyarodni a csövekkel, azért többet hagynék 34 cm-nél. 45 cm belméret már működhet. -
Alg
veterán
válasz
sinick #36549 üzenetére
Csövek bonthatók (max. raksz rá egy-egy duplacsapot).
Viszont ha már építed, lehet érdemes lenne kihúzható fiókra (azaz fióksínre szerelt lapra) tenni a szűrőt, mint ahogy az Oase szekrényében van - sokkal könnyebb lesz úgy hozzáférni mindenhez, mint bent a szekrényben matatni.
Majd figyelj rá hogy a csövek elég hosszúak legyenek.
-
sinick
senior tag
Sziasztok!
A EHEIM eXperience 150 - külső szűrő mérete 290×178×178 mm (ma x szé x mé), amihez az ajánlott minimális szekrény magasság 340 mm. Szekrényt építek és a kérdésem az lenne, hogy mi az a minimális polc magasság/mélység/szélesség, amiben a szűrő még takarításhoz kényelmesen karbantartható?Az ajtóval zárható polc (bútor középső szelvénye) terv szerint kb. 45-50 mm magas, 45-50 mély és 45-50 mm széles lenne. Ha a csövek elzárhatók - úgy látom, ha jól látom, hogy igen - akkor csövek(et) lehúzom, egész berendezést kiveszem lenne a takarítás módja. Tehát nem a szekrényben bontanám.
Köszi, sinick
-
Whynot?
aktív tag
válasz
turbulencia8 #36547 üzenetére
Oké, az is benne van, hogy én 45 éve voltam gyerek
-
Whynot?
aktív tag
válasz
turbulencia8 #36545 üzenetére
Kisvárosban (50e lakos) 5 féle hal, pár szivacsos szűrő, légpumpa és tubifex volt a madáreleségboltban az összes akvarisztikai részleg. Nem, hogy aranyáron, de sehogy sem volt kapható jobb cucc.
-
SzaLev
csendes tag
Sziasztok!
Tegnap az 1 hónapja beüzemelt külső szűrőt szétkaptam kíváncsiságból, hogy mennyit koszolódott. Nagy örömömre szinte semmit, így valószínűleg évi 3 takarítás elegendő lesz.
Viszont találtam benne homokot. Ami a szivacsokban volt azt többnyire kimostam, de nem takarítottam ki a teljes "bödönt". Kérdésem ezt meg kell-e tegyem mert veszélyes lehet a rotorra? Vagy nem kell "túl izgulni" a dolgokat, majd a következő takarítások alkalmával szép lassan ki tudom belőle mostni az összeset.+1 Esetleg valakinek délpest környékén van Microsorum pteropus növényből "túlszaporulat" és így "baráti áron" eladó?
-
Whynot?
aktív tag
válasz
bringasisti #36537 üzenetére
Mivel keményíti vissza? (eddig azért nem vettem a konyhába ilyet, mert azt hittem, hogy sima RO víz és azt nem egészséges hosszútávon fogyaztani)
-
lac14548
aktív tag
Hello,
5 évig üresen állt a 120 literes akvárium a szobában a szekrény tetején.
Mennyire lehet kockázatos újra használni?
-
Bazsee71
őstag
válasz
bringasisti #36537 üzenetére
Krausen 400-as. Nekem "nullás" víz kell a keveréshez, így utólagos visszakeményítés nem opció. Kicsit savasak a kevert vizek is, de még ellenőrzöm másik teszterrel is.
-
Bazsee71
őstag
Sziasztok! Elkezdtem RO-szűrőt használni (nem akvarisztikai célra), éa a kijövő víz elég savas. Pontos értéket nem tudok, amit vettem akvarisztikai tesztcsík, az 6.4-től mér, az még nem tudta értelmezni. Mit kellen a RO elé vagy után kötnöm, hogy a normál tartományba kerüljön?
-
SzaLev
csendes tag
Sziasztok!
Van egy Anubias, ami túl nagyra nőtt. Ha +félbevágom" akkor a felső része tovább fog élni a vízben?
Ui: talaj szűrő be lett szerezve köszi, mindenkinek a tanácsokat! -
Alg
veterán
válasz
Gyb001 #36527 üzenetére
Ereszt: pl ledugózni a co2 cső végét, várni kicsit és megnézni pötyög-e még a bubi a számlálóban.
Folyadék: bevezetni a co2 csövet a dropcheckerbe(víz alatt természetesen). Vagy egyszerűen venni másikat, annyira nem drága cucc...
Beoldás: megnézni javul-e ha nem inline hanem sima akváriumba rakhatós diffúzort használsz.
Gondolom azt ellenőrizted hogy jól van összerakva, atomizer a nyomóágon, megfelelő folyásirányba (ha ez számít a teatomizerednél), szűrő elég erős hozzá, van megfelelő áramlás az akváriumban...
Nálam hasonló, de nem ugyanez az inline cucc kb. 90 literre megy talán 2 bubi/sec-el
-
PHenis
senior tag
válasz
PHenis #36513 üzenetére
Na úgy tűnik megoldódik a problémám. Nem etettem semmivel kb 3 hete és kb 5-6 púpozott evőkanál sót kevertem a vízbe (60 literes akvárium). Szép lassan eltűntek az üvegről is és a garnélák feje is szép tiszta lett már alig látok olyan fehér valamit rajtuk. Vagy 20 fő kicsit is látok fejlődni szépen, úgy tűnik rendeződik a helyzet és jól érzik magukat
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Vettem co2 szettet de az indikátor folyadék nem akar elszíneződni.
Hogyan tudnám kideíteni hogy ereszt, nem adagolok eleget, vagy az indikátor rossz?
Ilyen atomizert vettem, nem látorm hogy jön e belőle valami. Viszont mintha ilyen por szem méretű buborékok keringenébek a vízben. [kép]60l üveg.
2mp/ buborékkal kezdtem.
Tegnap egész nap 1 buborék/mp.
Ma reggeltől 2 buborék/mp, ugyanúgy kék az indikátor. (Most vissza vettem 1 re, nehogy sok legyen) -
brumayyy
újonc
válasz
sinick #36515 üzenetére
Tiszteletem
A neon csapat hal 6 db a min és 40 liter fölött javasolják
A világítás 8 óra folyamatosan
Szűrés 0-24.szvsz
0 lépés egy neptun csepp teszt beszerzése. kb. 1000 forint bármelyik halas boltban kapni.
Ez azért kell hogy le lehesen tesztelni az otthoni csapvízet. A víz paraméterei nagyban befolyásolják
hogy milyen halat és növényt tudunk sikeresen tartani.
1 lépés szakirodalom beszerzése.
pl. Horn, Zsilinszky: Akvarisztika régi de még mindig a legjobb könyv.
Akvarisztika kezdőknek – Bíró József
pár honlap felferesése pl. https://akvarisztikakezdoknek.hu/pár youtubus video megnézése.
https://www.youtube.com/@Akvarisztikakezdoknek
https://www.youtube.com/watch?v=S2zN_N4GXyc&t=1s
egész jó sorozat https://www.youtube.com/watch?v=Hpy_1UY9q98
kezdésnek ennyi. -
Kristof93
senior tag
válasz
sinick #36515 üzenetére
A vízcsere elhagyása nem egyszerű és nem a szűrőtől függ elsősorban. Túl kell méretezni az akváriumot (inkább >40 liter 1db betta + 6 neonhal - azokból legalább 6 kell hogy jól érezzék magukat). Kell legyen elég növényed, hogy az összes nitrogént elhasználják és megfelelő körülmények, hogy gyorsan nőjenek - ürülék, megmaradt étel, elhalt levelek mind nitrogénre bomlanak le többek közt. Ezt úszó vagy hidroponikus növényekkel a legegyszerűbb megvalósítani.
-
szat8
tag
Ami a szűrőt illeti, a pici garnélásomra én egy ilyen HOB filtert vettem. Kidobtam belőle a szűrő szivacsot, raktam a helyére Siporex mini-t.
Elég csendes szerintem, kicsi akváriumra jó választás lehet valami hasonló akasztós szűrő. -
Alg
veterán
válasz
Gyb001 #36519 üzenetére
Biomasterről azért tudni kell, hogy baromi jó szűrő, én is szeretem, de nem egy csendes fajta.
Manadot én csak az ellenségeimnek ajánlok... akkor már inkább homok.
Kezd amúgy beindulni a korábban mutatott paludárium, igaz hal még nincs benne - vagy dario dario, vagy kis galaxy csapat lesz, még nem tudom. Viszont pár hetet még várok vele, mert a próbaképpen berakott garnélák szaporodni kezdtek, hagyom nőni őket valamennyire mielőtt berakom a mikroragadozókat.
-
Gyb001
senior tag
válasz
sinick #36517 üzenetére
Én ezeket javasolnám:
Szűrő
OASE FiltoSmart 60 - külső szűrő (ilyenem van, ez nagyon halk viszont nem nagy teljesítményű, 1 éve megy egy 35 literes garnélás növények akváriumba)
EHEIM Classic 150 - külső szűrő (ajánlott típus de nekem nem volt sosem.)
OASE BioMaster 2 250 - külső szűrő (van elő szűrője, amit 2-3 havonta 5 perc alatt átmosol)
Üveget igazából a pénztárca dönti el, az opti white szerintem nagyon szép
Green Aqua Opti-White akvárium - 36 l 45x27x30 cm 4 mm
-Műnövényt engedd el, minden fórumon azt írják hogy káros a halaknak. Ha nem akarsz utána nézni/válogatni akkor javasom ezt: Igénytelen akváriumi növény kollekció 5 db növénnyel
-Ha lesz növényed akkor világítás is kell.
-talaj is kell neki, vagy szűrőhomok, vagy valami egyszerű talaj: JBL Manado - 3 l
Ha személyesen szakszerű tanácsadással akarsz üzletben segítséget kérni: Green Aqua
Ha magad válogatod össze utána olvasással de olcsóbban mint a greenaqua akkor Invitalpet.hu -
Alg
veterán
válasz
sinick #36515 üzenetére
20-25 liter már elég neki elvileg, 30 liter az EU-s törvényi minimum gerincesnél. Inkább sekély lapos legyen mint mély, azt jobban ki tudja használni (pl. egy 35x35x25 ideális). Úszótér fontosabb mint a térfogat, meg egy lapos akvát karbantartani is könnyebb.
Szűrőt nem javasolt kikapcsolni, állandóan mennie kell, szerencsére vannak nagyon halk típusok is. Nem kell nagy, nem szereti a betta amúgysem az erős áramlást. Akár akasztós is mehet, pl. Dennerle Scapers flow. Vagy láttam korábban talán "beta cube" néven ilyen hátsó falas beépített szűrős megoldást 35x35x35 méretben, de most hirtelen nem találok sehol.
Nővényből minél több annál jobb, mehet úszó is, vagy vízbe lógatott gyökerű vitorlavirág, futóka (Spatiphyllum, Pothos). Ezen kívül Echinodorus (ez is kinőhet nyugodtan a víz fölé), Cryptocoryne-k, Anubiasok, mohák, Hydrocotyle Tripartita...
Aljzat inkább homok mint sóder/kavics, könnyebb tisztán tartani.
Bolt ahol értenek is hozzá és minden van: Green Aqua (BP Kelenföld) - viszont itt vigyázni kell hogy ne beszéljenek rá a drága kiegészítőkre, meg néha egyik-másik eladó kicsit mogorva tud lenni ha fogalmatlan kezdőként megy be az ember...
Világítás: Lominie Asta 20 amazonról 50EUR.
-
sinick
senior tag
válasz
Gyb001 #36516 üzenetére
Jaja, igaz, tényleg! Akkor legyen 30 liter! És ha lehet kisebb alapterületű (azaz inkább legyen magasabb, mint szélesebb vagy mélyebb.)
Ld. 41/2010 Korm. rend 14. §., ld. ITT Bár láttam olyan értelmezést is, hogy a "gerinces állat kifejlett egyedét" az azt jelenti, hogy az "ivadéka".
-
sinick
senior tag
Sziasztok!
Kb. 6 éve tartok sziámi harcos halat kb. 15 literes exszikkátor edényben (jobb nem volt), amiben mindig 1-2 hetente cseréltem a vizet (semmi extra, csak csapvíz). Most, hogy a harmadik elpusztult kéne nekem egy kulcsrakész megoldás az alábbiak szerint:
- 1 db sziámi harcoshal.
- 3-5 db valamilyen más kisebb halacska, ami a sziámi mellett megfér (neonhalra gondoltam).
- Hozzájuk méretezett akvárium. Nem kell nagy, minél kisebb, annál jobb, de max 20-25 liter.
- Vízszűrés! Nem akarok hetente vizet cserélni! Ehhez valami pumpás vízszűrő kell? Ha igen, akkor az akváriumhoz méretezett (vagy túlméretezett) valamilyen külső (?) vízszűrő, ami ritkán (félévente?) és egyszerűen takarítható (előszűrős?), nem fog a tömítéseknél ereszteni/szorítófülek letörni egy év múlva, stb. Ergo megbízható modell kéne!
- Aljzatba valami sóder vagy aprószemű kavicsféle.
- 1-2 növény, lehet mű is.
- Világítás kell, nem kell?
- Meg még amit ajánlotok.
A terv az elenne még, hogy a vízszűrőt (világítás is) időkapcsolóra kötném, hogy ne zümmögjön egész nap. Pl. amikor nem vagyunk otthon 8-16 óra között, ha lehet/szabad így csinálni. Vagy legalább 22 órakor éjszakára kikapcsolni.
Olyan bolt kéne, ahol személyesen meg vásárolhatok minden eszközt, van választék, látom, hogy működik és értenek is hozzá rendesen. Halak mindegy, azokat be tudom szeretni helyben is, csak ott sajnos nincs eszközválaszték.
Köszi, sinick -
PHenis
senior tag
A szaporulatot nem fotóztam mert nagyon kicsik. Nem azt hittem annak ami a képen van
Égertoboz van bent 3-4 db, valamint mandulalevél és kéreg is, bár nem nagyon láttam őket lelkesedni értük, inkább az élő leveleken legelésznek.Van itthon no-planaria szer, akkor azzal próbáljak még egy kört szerinted?
-
szat8
tag
válasz
PHenis #36511 üzenetére
Lehet valamit félreértek, de az a "szaporulat" a képek alapján nem kis garniknak tűnik. Seed shrimp, magyarul azt hiszem kagylósrák amire tippelek. Ártalmatlanok, nekem is volt új akváriumnál, segít rendbe rakni, idővel eltűnik.
De ha tévedek, vannak itt nálam tapasztaltabbak, majd ők kijavítanak.Szerk.: most nézem a kisebb képen a hosszúkásakat, az inkább planaria, az viszont gond.
A garnéla szaporulat ezek szerint a képen nem látszik, vagy csak nem vettem észre.Ami még sokat segít a garnélák egészségén, az a tannin tartalmú cucc, égertoboz pl, meg lehet kapni levelet is. Meggyógyulni szerintem nem fognak tőle, de erősíti az immunrendszerüket.
-
PHenis
senior tag
Az utóbbi pár hétben kipróbáltam pár dolgot amit írt a cikk amit linkeltél de semmi nem hatott. Sós vízbe merítettem őket de semmi nem történt, használtam no-planaria és Tremazol szereket az egész akváriumon a tasakon leírtak szerint de nem használt semmit egyik sem.
Vásároltam egy vízszűrőt és fűtést is, a kezelések utáni vízcserénél használtam ro vizet is kb fele felében csapvízzel. PH 7-8 között, klór, nitrit és nitrát 0, NK 6.
A garnik ránézésre jól érzik magukat, nem cikáznak, szép nyugodtan lootolgatnak a leveleken és a fűben. Az akvárium 2 hónapja van nálam, már van szaporulat is és szépen nőnek is a kicsik. A növények szépen növésnek indultak, illetve a talajból megindult a bubizás szóval ott is megy a biológia. A fonalalgák is megjelentek ami csúnyítja kicsit a képet.
Csináltam még pár fotót bár itt feljebb álomszép képek vannak és inkább csak krumplival fotóztam, illetve egy mikroszkóppal. Ránézésre szerintem is Scutariella Japonica de mégsem használnak a kezelések. Ilyenkor mi van?
A helyi akváriumos boltokban azt mondják csak dobjam ki amelyik beteg. Ez nekem nem szimpatikus hozzáállás...
Még annyit szeretnék megjegyezni, hogy kb. 10 éve volt akváriumom egy időben, tenyérnyi vitorláshalaim voltak egy 100 literes akváriumban, rengeteg csigusz, csigaevő, házmesterek, alganyalók aki szaporodtak mindig, gyönyörű volt csak el kellett ajándékoznom költözés miatt. Szóval csak azt akartam mondani hogy nem áll tőlem távol az akvariasztika csak garnéláim nem voltak még sohasem.
-
SzaLev
csendes tag
Köszi! Hát én nem pont így csináltam
Mégyegy "ballga" kérdés. Ha találok közel azonos méretben dekorhomokot és kavicsot akkor van különbség "akvarisztikai" szempontból? Fotó alapján én látok nagy különbséget a két termék között. Vagy rendelek mindkettőből kiseb csomagot és majd kiderül melyik tetszik jobban "élőben"
-
Kristof93
senior tag
Szerintem a corydora + erősebb szűrő jobb mint bármilyen homok porszívózás. Nagyon jól átforgatják a felső réteget.
-
szat8
tag
válasz
SzaLev #36505 üzenetére
A kiporszívózásról >> itt << egy hasznos videó, hátha segít. A lényeg, hogy ne folyamatosan szívja a vizet, ügyesen szét lehet választani vele a mulmot a homoktól. Persze ha van nagyon finom része is a homoknak, ami nem lett belőle kimosva, annak egy részét így is kiszedni, de ezért is jobbak azok a dekorhomokok, amik picit nagyobb szemcseméretűek.
-
SzaLev
csendes tag
Köszi a választ!
A szűrőhomoknál szeretnék kicsit sötétebb árnyalatot, de a dekor homok/kavics meg drágább volt mint ez az agyaggolyó, ami elvileg nehezebb mint a manado, de lehet hogy ez csak markating bull...t.Lehet én rontok el valamit, de a homok nem sikerült "kiporszívózni" csak leszívni nekem, így csak idő és kérdése és kifogy az aksiból (mármint ahogy én csinálom) ezért gondoltam erre golyós megoldásra, hogy azokból meg lehet könnyebb kisívni a port kis felkavarás után. A "szűrőhatást" is kedvezőnek gondoltam, de akkor agyalok még rajta kicsit.
-
Gyb001
senior tag
Sziasztok.
Nemsokára költözöm, és olyan helyzet áll fönn hogy kb 3-4 napig nem tudom majd összerakni az akváriumot.
Egy ilyen műanyagban ki húznak szerintetek pár napot a halak( törpe szívóharcsa, guppi, neonhal, garnéla)? Nyilván szűrővel, esőzetetővel. Főleg attól tartok hogy nem-e oldódik ki valami belőle.És ha már úgy is szét lesz szedve régebb óta agyalok egy nyomó oldali talaj szűrőn. Erről van valakinek tapasztalata? Úgy gondolom hogy a növényeknek nem lesz gond mivel nem "apró szálak" hanem nagyobb egységek aminek nagyobb gyökere van. (Átokhínár, anibius meg pár gömb moha)
-
-
SzaLev
csendes tag
Sziasztok!
Lecserélném a homokot az akvában unisolra. Valakinek van tapasztalata vele? Növényültetés nem érdekes, mert azokat majd ültetőtálba raknám és kapnak a gyökerükhöz "rendes" talajt. -
ftamas0201
senior tag
válasz
-NoVa- #36500 üzenetére
Az nagyon elenyésző, konkrétan "tengervizet" kell csinálni nekik, így kell érteni a sós vizet, Ők csak tengervízben tudnak átlépni a következő növekedési fázisukba a kikelés utáni pár napban. Tengervizet előállítani pedig sok méréssel jár és még úgy is a több száz vagy akár ezer lárvából is simán feleződik vagy harmadolódik a mennyiség, elég finnyásak.
Akartam próbálkozni a tenyésztésükkel, de rengeteg tanulmányozás és utánajárás után inkább elengedtem a témát, sajnos ennyi időm nincs foglalkozni a vízparaméterekkel és a nekik megfelelő életkörülményeket kialakítani.
Új hozzászólás Aktív témák
- Magyarország piacvezető szoftver webáruháza
- Telefon felvásárlás!! Honor Magic6 Lite, Honor Magic6 Pro, Honor Magic7 Lite, Honor Magic7 Pro
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Hibás! Dísznek, Porfogónak, tesztkártyának vagy böngészni! Asus Rog Strix RX 470 4GB Videokártya.
- DELL PowerEdge R730xd 16LFF 160TB+400GB 2U rack - 2xE5-2683v4 (16c/32t),256GB RAM,2x10G NET,HBA330
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest