Hirdetés

2024. április 25., csütörtök

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#11001) orion1025 válasza mdk01 (#11000) üzenetére


orion1025
őstag

A fénycső öregedést majd a növények és az algák úgy is jelezni fogják, addig nem tervezem piszkálni.
Nálam sajnos méret ügyileg csak a compact jöhetett szóba, mert 55cm széles az aksi.Az pedig, hogy dupla csövet használok, az az előtétnek köszönhető, mert ilyet tudtam venni emberi árban, így 2X18W-s csövet vettem az 1X36W helyett.Most még a tápozás-CO2-armatúra magasságot kell kitapasztalnom, mert jelen állapotban csak a zöld alga kezdett el nődögélni pontalgával vegyítve.Sajnos ez az a dolog amit megint ki kell tapasztalni, hogy hol is a jó.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11002) SSJmeszes


SSJmeszes
senior tag

Nálatok is szépen melegszik felfele az aki. vize?:-( Már 30°C os a víz..

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11003) mdk01 válasza SSJmeszes (#11002) üzenetére


mdk01
addikt

Nem...25fok.
Hogy sikerül már ilyenkor 30 fokos vizet csinálni?

(#11004) farkas26 válasza SSJmeszes (#11002) üzenetére


farkas26
tag

Igen. panell 4emelet.

"A jövő sem a régi"

(#11005) Garold válasza farkas26 (#11004) üzenetére


Garold
senior tag

Szintén panelben lakom, 5. emelet. 24 fokos a vizem, amikor megy az aksi világítás (kb 8 órát) akkor 2 db 12 cm-es ventim fújja az aksit.

Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#11006) farkas26 válasza Garold (#11005) üzenetére


farkas26
tag

Nekem is az lesz nem sokára,csak a rögzitést kell megoldanom majd,mert zárt müanyagtetős egy etetőnyilással.
Neked,hogyan van rögzitve?

"A jövő sem a régi"

(#11007) Garold válasza farkas26 (#11006) üzenetére


Garold
senior tag

Az enyém üvegtetős a 2 venti kábelkötegelővel egymás mellé van rögzítve, az üvegtető oldalra van csúsztatva és a ventik egyik széle a tetőn a másik széle az aksi szélén van. Ez csak ideiglenes és ronda megoldás (igaz egy hónapja már így van :DDD ), le akarom cserélni az üvegtetőt vastag plexire amin ki lesz vágva a ventik helye. A megvalósítás időhiány miatt csúszik folyamatosan. :(((

Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#11008) orion1025 válasza SSJmeszes (#11002) üzenetére


orion1025
őstag

Pont ezért jó az armatúra.Az enyém is sufni tuningos, de aki eddig látta az mind azt mondta teljesen korrekt, ráadásul null költségvetésű.Igaz nálam nincs fűtő a vízben, de hosszú távon jobban megéri egy ilyen lámpa, mert a cső nem fűti a vizet.Nálam így 22 fok volt eddig a rekord, pedig nyugati szobában van, de nyáron is 24-nél megáll a hőmérő.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11009) orion1025 válasza Garold (#11007) üzenetére


orion1025
őstag

A plexi keret nélkül hajlamos megvetemedni, még a 4mm-s is tud valamennyit pöndörödni, pláne ha fűti a fénycső.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11010) Garold válasza orion1025 (#11009) üzenetére


Garold
senior tag

A 4 mm-es meg sem fordult a fejemben! 6-8-10 körülire gondoltam, de úgy vagyok vele,hogy ha eljutok a plexishez elmondom hogy mit szeretnék ás ajánljon valami.

Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#11011) SzalaiG


SzalaiG
addikt

Hali!

Automata etetőt keresek halas és garnélás akváriumhoz. Tapasztalatok-Tippek-Ajánlatok?

[ Szerkesztve ]

(#11012) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Sziasztok!
Segítségetekre lenne szükségem!
Pár napja felfedeztem,h ogy a halaim furcsán viselkednek, mindig csak egy és az másnapra meghal. Most már kezd idegesíteni, azt hittem csak elfáradt egy pár de nem, mert most már a páncélos harcsa is kezdi. Eddig csak a neon.
Furán úszik, dülöngél összevissza, felfordul, tisztára le van lassulva aztán meghal. Mit tehetnék??
Pont hétvégén basszus még semmi izét sem fogok tudni venni! :O

(#11013) mdk01 válasza Atomgeszi (#11012) üzenetére


mdk01
addikt

Először is jó olvasást.
Másodszor meg ahhoz hogy tippelni lehessen tudni kellene mindent az akváriumról. Vízmennyiség,halak darabszáma, vízcseremilyenség gyakorisága, növények, szűrés, berendezés, talaj, etetés stb.
Regelj be akvarista.hu-n és töltsd ki az adatlapod majd ott is kérdezd meg a megfelelő topikban.

(#11014) orion1025 válasza Atomgeszi (#11012) üzenetére


orion1025
őstag

Ha ilyen gyorsan zajlanak az események, akkor vagy a vízzel lesz valami, vagy a kajával, amennyiben kapnak élő eleséget, mint például a csővájó.Esetleg újonnan vásárolt növénnyel is behurcolhattál valamit.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11015) sellerbuyer válasza Atomgeszi (#11012) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Ha úgysem tudsz egyebet csinálni, mert nincs nyitva hétvégén nálatok megfelelő üzlet, akkor emeld a hőmérsékletét az akinak fűtővel pár fokot és szórj a vízbe egy kanál sót. Ettől semmi bajuk nem lesz az élőlényeknek, ellenben használhat.

Egyébként nem csak halas üzletben lehet mondjuk Metilénkéket, vagy Malachitzöldet kapni, hanem pölö a Metroban is, ami hétvégén nyitva van vidéken is. Tesco-knak is van már halkajás részlege (még ha igénytelen is), ott is elképzelhető akár, hogy lehet ezt a két vegyszert kapni (üzletenként változó), ha kiderül, hogy erre van szükséged. Metilénkék nem árt.

Milyen gyakran cserélsz vizet? Hagyod pihenni előtte min. 24 órát? Milyen halkaját etetsz? A Topizéakármi tápok (amiket a Tesco-ban is lehet kapni) konkrétan kinyírják a halakat.

[ Szerkesztve ]

(#11016) Garold válasza Atomgeszi (#11012) üzenetére


Garold
senior tag

Nekem is hasonlóan jártak pár hete az albínó páncélos harcsáim. Ugyanazokat tüneteket tapasztaltam mint amit leírtál, 4ből 3 kimúlt 2 nap alatt. Új növény, hal nem került az aksiba, hetente cserélem a víz 1/3-át. Előtte természetesen pihentetem a vizet és használok sera vízelőkészítőt. Ami furcsa volt hogy 7 féle halam van, de csak a harcsák haltak ki. :F Tettem az aksiba metikéket, de nem hiszem hogy ez mentette volna meg a többit. A tetemeket megvizsgáltam, nem volt rajtuk semilyen elváltozás.
A kajával sem lehet gond, sera kaját kapnak, szemcséset és lemezeset is, hogy jusson mindenkinek kaja.

Mit kell ahhoz inni hogy valaki havat hányjon??

(#11017) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán


100 literes. Hal mennyiség.. hát körülbelül 35 neonhal, 4 fehér páncélos harcsa, 1 repülő róka, 1 anci, pár pici tornyos csiga. Szűrés egy házi ~30 literes hordó. Vízcsere vasárnaponként szoktam egy 20%-ot. Víz sajna nem szokott állni előtte sokat, de ezzel sosem volt gond ez idáig. Talaj bazalt. Fénycső 2x18W fény. A víz mindig szép, algásodás semmi, a halak is szépek, nem igen volt velük idáig semmi gond. Nem tudom,hogy mi lehetett. Annyi, hogy a nagy levelű növényt megritkítottam elég szépen. Lehet, hogy az bocsátott ki valamit a vízbe ami nem tetszik nekik? De ezt se hiszem, hogy baj lehetne, mert eddig is ritkítottam. :U
Hal kaját Aqua Food Szemcsés díszhaltápot kapnak. Élő eleséget soha nem kaptak. Növényt sem tettem be újat már október óta.

Képet a növények miatt, mert nem igazán tudom a nevüket.

Milyen metilinkéket tegyek bele?

[ Szerkesztve ]

(#11018) orion1025 válasza Atomgeszi (#11017) üzenetére


orion1025
őstag

A jobb oldali gyűrűs szerkezetű növény az valószínűleg sessiliflora.Ha el van vágva, akkor mérgező toxint juttat a vízbe.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11019) Atomgeszi válasza orion1025 (#11018) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Nem tudom, hogy mi lehet a neve.
Hetheranthea Zosterifiola
Rotala rotundifolia és Rotala rotundifolia sp ’Green’ vegyesen
Hygrophila corymbosa - Mocsári ál-hortenzia
Ceratophyllum demersum - Érdes tócsagaz

Ezek közül lehet valamelyik?
A képek alapján nem igen hasonlít semelyikre sem. Ezeket is csak onnan tudom,hogy amikor ezeket vettem akkor ez is köztük volt amit mondtál. Csináljak egy közelebbi képet róla, hátha?
És ilyenkor mit tehetek? Ezt a növényt muszáj vágnom, mert rettenet gyorsan szaporodik. Mondjuk eddig is vágtam, és nem volt halpusztulás,ha jól emlékszem.

Megnéztem amit írtál, hogy sessiliflora, valóban így néz ki, sok képen hasonlít rá.
Pedig ilyet nem is vettem..

[ Szerkesztve ]

(#11020) orion1025 válasza Atomgeszi (#11017) üzenetére


orion1025
őstag

Akár lehet még aquatica is, szintén toxinos növény, de mivel kevés a világításod, azért nyúlik meg ennyire.Nem mondom, hogy gyanakodj rá, de feljegyezheted a "listára", mert nem elhanyagolható.Nekem aquatica volt nem is olyan rég az egész hátterem, de mivel nincsenek élőlényeim így ez ügyben nem tudok nyilatkozni, pedig hetente volt vágás-ültetés.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11021) Atomgeszi válasza Atomgeszi (#11019) üzenetére


Atomgeszi
veterán

[link] Még itt is írja, hogy vágjuk a szárát. Nem értem. :F
Inkább a sessiliflora lesz az. Az aquaticának vastagabb a szára és bokrosabb is.

[ Szerkesztve ]

(#11022) sellerbuyer válasza Atomgeszi (#11017) üzenetére


sellerbuyer
őstag

A vízcsere előtt a víz minimum 24 órát álljon. Lehet, hogy hónapokig nem lesz gondod azzal, hogy nem áll a csapvíz, utána pedig egy nagyobb fertőzöttség esetén telenyomják sokkal több klórral, mint eddig és annyi a halaidnak. Némelyik jobban bírja, némelyik kevésbé, ezért van, hogy nem egyszerre hullanak el. A pihentetésnél a klór gázzá alakul és távozik a vizből, ez fontos.

A másik a növényritkítás: leegyszerűsítve a növények tiszítják a vizet, kiveszik belőle a káros anyagokat és ebből élnek, építkeznek. Ha elvágod a növényt, mindenképpen felszabadítasz némi káros cuccot, az biztos. Emellett minden egyes ritkítással borítod az egyensúlyt (már ha volt eddig). Az akvárium az egyensúlyról szól. Ha jól beáll a halak és növények egyensúlya, nincs szükség további szűrésre permanens vízcsere mellett, mert a növények mindent megoldanak önmagukban tisztítás ügyileg: lásd pl. aquapóniás rendszerek. Ha nem így lenne, nem is létezne aquapónia.

Hogy érted, hogy milyen metilénkéket? Tökmindegy, milyen márka, csak metilénkék legyen. Ezzel sokat nem veszítesz, ellenben segíthet. Főként, ha nem tudod beazonosítani a problémát. Az Aqua Food kajáról mindenképpen váltanék a helyedben próbaképp.

Tehát összefoglalva:

- vizet pihentetni vízcsere előtt mindenképpen min. 24 órát,
- egy evőkanál só a vízbe (ezt akár már most belerakhatod!),
- vízhőfokot megemelni néhány fokkal,
- kaja márkáját váltani (még azért a lejárat dátumát is ellenőrizném a dobozon, de az nem vészes),
- metilénkék ha elérhető, akkor mehet bele.
+ szerény véleményem szerint a növényeket ne vágással ritkítsd (ha már ritkítani akarsz mindenképpen), hanem töveket szedjél szét.

Így látatlanban ennyit lehet köbö javasolni szvsz.

Annyit vettem még észre (persze a fotó lehet csalóka), hogy valami brutálisan vastag a talajod! Ráadásul így elég csúnya is, hogy az előlapnál is vastag. A felét nyugodtan ki lehetne szedni és az előlapnál vékonyabban, hátrafelé emelkedve rendezni. A jelenlegi vastag talajrétegedben olyan szinten megragad a mulm, hogy a Jóisten se tudja onnan kiszedni. A növények és a talajtisztító halak sem érnek így kb. semmit, sőt még a szűrő sem, lemérgezed a vizet. Miből van egyébként ez a talaj?

(#11023) orion1025 válasza Atomgeszi (#11021) üzenetére


orion1025
őstag

Az az oldal nem sokra való, elég sok téves infót tartalmaz ahogy néha olvasgatom.De mint mondtam, elég kicsi arra az esély, hogy ez lenne a baj, mert relatíve nagy az akvárium, van is víz cserélve, de viszont sok a hal és ahhoz képest szerintem kevés a vízcsere.A kettő együtt akár okozhat galibát, mert ahogy írtad új dolog nem került bele az akváriumba.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11024) orion1025 válasza sellerbuyer (#11022) üzenetére


orion1025
őstag

Írta a kép alatt, hogy bazalt.A vastagságával szerintem nincs semmi gond, magával a bazaltal annál inkább, mert például egy manado olyan tömött felületet ad, hogy a mulm a felszínen marad és nem süllyed el a szemcsék között.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11025) sellerbuyer válasza orion1025 (#11024) üzenetére


sellerbuyer
őstag

Hát ezaz, azért kérdeztem rá, hogy miből van, mert ez is lehet a gond (egyik) forrása.

(#11026) sellerbuyer válasza Atomgeszi (#11021) üzenetére


sellerbuyer
őstag

A háttér bolti?

(#11027) Atomgeszi


Atomgeszi
veterán

Ritkítani muszáj a növényt. Olyan szinten gyorsan szaporodik minden itt, hogy 2 hetente biztos, hogy le kell belőle szedni.
A vastag talajt a növények miatt tettem. Kisebb vastagságnál nem tapadtak le a gyökérzet lévén és folyamatosan kijöttek. Illetve a Hygrophila corymbosa is elég nagyra duzzadt már, az egész alját beszőtte a gyökérzete és, ha akarnám is mozgatni utána mindenhol gyökérzet lenne. Nem hiszem, hogy nagyon menni fog ez a hátul talaj megemelés. Tényleg mindenhol gyökér van már szinte. Bár, ha elől nem lenne ennyi bazalt biztos szebben nézne ki. Manado talajból nem volt fekete itt a boltban, illetve a bazalt kéznél volt, ezért tettem bele ezt és így akartam összhatást elérni a barna háttérrel a fekete talajjal és a rikító halakkal és növényekkel.
A hátteret házilag csináltam, de az is pihent még benépesítés előtt jó 1-1,5 hónapot rendszeres víz cserével és ennek is már vagy 7 hónapja. :F :(

Metilinkékhez nem jutottam, nem volt a boltba. Tesco nálunk hiányos eléggé.
Malatchizöldet tudtam csak venni

[ Szerkesztve ]

(#11028) SzalaiG válasza SzalaiG (#11011) üzenetére


SzalaiG
addikt

Valaki?

Elutazom 3-4hétre ezért kéne valami megoldás.

(#11029) orion1025 válasza SzalaiG (#11028) üzenetére


orion1025
őstag

Nincs valami ismerős aki néha el tud menni megetetni őket?Lehet kapni lassan oldódó tablettákat, és akkor nem kéne naponta-két naponta oda futkoznia a megbízottnak.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11030) SzalaiG válasza orion1025 (#11029) üzenetére


SzalaiG
addikt

Sajna nincs ezért kérdezem, h milyen etetőt érdemes venni.
Meddig bírják a halak-garnik kaja nélkül?

(#11031) orion1025 válasza SzalaiG (#11030) üzenetére


orion1025
őstag

Ha az utazás előtti pár napban meg vannak hízlalva rendesen mindegyik hal, akkor is maximum egy hetet, de az sem egészséges rájuk nézve.A garnélák annál kevesebb ideig bírnák, rájuk 3-4 napot mondanék.Önetetőnél meg az is lényeges jelen esetedben, hogy a tartálya vagy az adagolója ne csak 1 hetet legyen képes áthidalni.Ezen kívül szerintem olyat vegyél amit a pénztárca megenged, na meg van benne valami kis elem, ami megakadályozza, hogy áramszünet esetén az idő elállítódjon.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11032) SzalaiG válasza orion1025 (#11031) üzenetére


SzalaiG
addikt

Tipp-ajánlat? Nem ismerem a típusokat-márkákat, h melyiket érdemes.

(#11033) orion1025 válasza SzalaiG (#11032) üzenetére


orion1025
őstag

Például ott a Juwel etetője, az 1 hónapos etetést tud biztosítani és az ára is elfogadható. [link]

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11034) Formaster


Formaster
addikt

Na beszereztem az akksit és a hátteret + a fényt (80*40*40). Lassan lesz szűrő is + bútor és akkor már félúton leszek az indítás felé ;]

(#11035) jegenye77


jegenye77
addikt

Én is:

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#11036) orion1025 válasza jegenye77 (#11035) üzenetére


orion1025
őstag

A nanoval nekem az a legfőbb bajom, hogy nehéz a technikát kultúráltan belevezetni.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11037) jegenye77 válasza orion1025 (#11036) üzenetére


jegenye77
addikt

Most csak összedobtam egy próbára.
Tervbe van a ki és befolyócsövek cseréje üvegre.

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#11038) jegenye77


jegenye77
addikt

Pont ezzel kapcsolatban lenne egy kérdésem!
mindenhol csak 9-13-17mm-es lily pipe-ot találok.Az én szűrőm csövének belső átmérője 11mm-es.
Melyik lenne nekem a jó?13mm-re rá fogom tudni húzni?

[ Szerkesztve ]

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#11039) orion1025 válasza jegenye77 (#11038) üzenetére


orion1025
őstag

Ha előtte forró vízben megáztatod a cső végét és egy hasonló méretű próba darabra rátuszkolod többször, akkor hamar kinyúlik és jó lesz a lilyre is.Vagy van egy egyszerűbb megoldás, veszel ~600Ft-ért egy csőtoldót ami 11-ből 13-s csőméretet csinál.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11040) jegenye77 válasza orion1025 (#11039) üzenetére


jegenye77
addikt

Igazad van annyit nyúlnia kell neki.És akkor tuti tömít rendesen.

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#11041) orion1025 válasza jegenye77 (#11040) üzenetére


orion1025
őstag

Az biztos :) Amikor megvettem a külső szűrőt, akkor magam csináltam műanyagcsőből könyököket amik kijönnek a szekrényből, természetesen a hozzá való méretű csővel használom.Mostanra már úgy meglazult, hogy simán szét tudom szedni mindenhol, pedig legelőször megizzadtam mire másfél centit rányomkodtam.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11042) jegenye77 válasza orion1025 (#11041) üzenetére


jegenye77
addikt

Azért nem semmi milyen áron adják ezeket a lily pipe-okat :Y

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#11043) orion1025 válasza jegenye77 (#11042) üzenetére


orion1025
őstag

Sajnos nem olcsók, bár nagyobb akváriumokban nem látom hasznát, mert pont a flow csökkentés és nagy felületen terítés a fő céljuk.Egy normális üveg szett majdnem annyi, mint egy átlag CO2 pakk.Nekem földi halandónak elég a műanyag meg a házi barkács :)

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11044) Formaster válasza jegenye77 (#11035) üzenetére


Formaster
addikt

Nem lett túl nagy a szűrő ehhez az akksihoz? :R

(#11045) orion1025 válasza Formaster (#11044) üzenetére


orion1025
őstag

Minél kisebb egy akvárium, annál nagyobb teljesítményű szűrőre van szükség, hogy a káros anyagok hamar lebontódjanak.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

(#11046) jegenye77 válasza Formaster (#11044) üzenetére


jegenye77
addikt

Ez Tetra 400-as.10-80L-es aksikhoz ajánlják.Az enyém 20L-es,szerintem pont jó lesz.

Sok ember azt hiszi, hogy az anyukája méhéből csúszott ki, mint valami szépséges medúza, de a bajnokok tudják, hogy az apjuk t?kéből jöttek!

(#11047) SSJmeszes


SSJmeszes
senior tag

Sziasztok.
Tudnátok abban segíteni, hogy a T5 és a T8 közt mi a különbség?
És melyik a jobb?

YT:youtube.com/user/Meszes89 |Insta: ssmeszes |

(#11048) Formaster válasza jegenye77 (#11046) üzenetére


Formaster
addikt

Az más, azt hittem ez kb tetra 700-as.

[ Szerkesztve ]

(#11049) Formaster válasza jegenye77 (#11046) üzenetére


Formaster
addikt

Csak egy kérdés, mert látom a felső polcon is kivágtad a szekrény hátulját. Miért nem oda került a szűrő? Úgy elvileg kisebb lenne az emelési magasság, bár lehet, hogy úgy túl nagy lenne az áramlat odabent ...

(#11050) orion1025 válasza SSJmeszes (#11047) üzenetére


orion1025
őstag

A T5-nek hatékonyabb az előtéte, magasabb a fénye, és vékonyabb átmérőre nézve.Ha az emlékezetem nem csal, akkor a T5 más hosszúságokban kapható mint a T8.

"...300Ft-t adok érte és te állod a postát..."

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.