Hirdetés

2024. április 27., szombat

Gyorskeresés

Hozzászólások

(#36001) Whynot? válasza Warton (#36000) üzenetére


Whynot?
aktív tag

Nem zavarják egymás köreit

(#36002) Kristof93


Kristof93
senior tag

(#36003) Atis45


Atis45
aktív tag

Sziasztok.

Az Invital-os macro tápot használja valaki?

(#36004) Alg válasza Atis45 (#36003) üzenetére


Alg
veterán

Nem, de macro tápokban csak az arányok fognak eltérni, az meg nagyon növény, akvárium, halasítás, stb. függő hogy mi fog neked bejönni.

Amit én használok és jól működik Masterline az pl. 6:1:8 NPK arányú, + pici Mg is van benne.
Ehhez képest az invitalos 12:1:7,6 azaz arányosan dupla annyi nitrát van benne. Ha azt látod hogy sok a nitrát+kevés a foszfát és ezért algásodsz, akkor keresni kell egy olyan amiben arányosan kevesebb N van. De ezt csak próbálgatással lehet jól belőni.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36005) Atis45 válasza Alg (#36004) üzenetére


Atis45
aktív tag

Igazából ajándékba kaptam az Invital macrot, és még nem kezdtem adagolni. Az tünt fel, hogy ebből jóval kevesebb kell a gyári ajánlás szerint, mint pl a Tf macrojából. Igaz a Tf-nél nem írják, hogy co-val vagy nélküle, de még ha azt nézem hogy Tf-nél ha Co-val írják, a co+sok fény esetén napi 1ml/20 liter, az pl 100 liternél napi 5ml. Az Invital-nál co+sok fénynél napi 1ml/100liter. Létezhet, hogy ez ennyivel töményebb lenne? Az Invital co nélkül (ami engem érint) heti 2ml/100 liter.

(#36006) Alg válasza Atis45 (#36005) üzenetére


Alg
veterán

Simán lehet hogy sűrűbbre keverik, van aki otthon porokból keveri ki magának a tápot. Nyilván oka van hogy miért hígítják jobban mások. Ha nagyon telített az oldat akkor könnyebben kicsapódik, dózispumpa sem szereti gondolom...

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36007) Atis45 válasza Alg (#36006) üzenetére


Atis45
aktív tag

Akkor kezdhetek vele a gyári ajánlással, és majd igazítom a mennyiséget?

(#36008) BullZeye


BullZeye
veterán

Pár hónap múlva szeretnénk egy komolyabb akváriumot a nappaliba és feleségemnek tök jogosan felmerült egy kérdés a pára kapcsán.
300 liter körüli akvárium a cél, de pont egy olyan sarokba kerülne, ahol picit hidegebb a fal és kérdéses, hogy növeli e annyira a páratartalmat, hogy kicsapódhasson az a sarokban?

Gyerekkoromban volt egy 120 literes akvárium és azon üveges által készített tető volt, viszont az nonstop vizes volt. Most nézegettem akvárium szetteket tetővel, de azok belsejét nem mutatják jellemzően, hogy ott a pára lecsapódik e, vagy kiengedi a szabadba?

És ami nekem felmerült, csináltatni érdemes akváriumot, vagy venni készet?
Létezik cég vagy személy aki teljes ökoszisztémát ad el, vagy segít berendezni? Utoljára 25-35 éve volt akváriumom, de mai megvan mekkora szívás volt összehozni úgy, hogy ne egyék meg egymást 2 héten belül :D (internet nélkül)

(#36009) Chris0321 válasza BullZeye (#36008) üzenetére


Chris0321
addikt

Hello.
Szerintem azt is írd le mekkora keretet tudsz erre szánni. Én is tervezem, hogy megint legyen akváriumom, de nem egy olcsó hobbi így majd valamikor sorra kerül.

(#36010) Alg válasza BullZeye (#36008) üzenetére


Alg
veterán

Bizony, a rászánt összeget jó lenne tudni, meg esetleg hogy milyen akvarisztikai irány érdekel, meg mennyire akarsz belemélyedni, vagy inkább csak egy csapat szép színes halat szeretnél a nappali sarkába amikel el lehet nézegetni :)
Ekkora méretben már egész komoly növényes csodát is lehet építeni, de annak azért ára van :) A linkelt szett mindenestől közel 4000 eur lett - ezt persze lehet csökkenteni okos vásárlással, kis barkácsolással, de akkor is félmilliós tétellel kell számolni. Már alapból egy igazán jó akvárium+bútor kombó ennyi (Oase ScaperLine 100, ez mondjuk kb. a top-top; AquaEl Ultrascape is használható, és kb. fele ennyi a 90-es)
Egy szép sügereshez nem kell ennyi technika, ki lehet hozniolcsóbban.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36011) BullZeye válasza Alg (#36010) üzenetére


BullZeye
veterán

~6-700 ezer forintra gondoltam, édesvízi, de ha több, akkor több, de "csak" a márkáért nem szívesen fizetnék felárat.
Akvárium mérete szélesség max 120 ami elfér, de inkább 110 lenne az ideális, mélység, magasság ~50-60cm körül, és igen, kellene alá egy bútor is amire rakhatom.

30 éve nagyon sok munkával sikerült egy kis akváriumban egy aránylag önfenntartó rendszert létrehozni (internet nélkül) és itt is ez lenne a cél, hogy minél kevesebbet kelljen aktívan foglalkozni vele hosszú távon, és inkább csak élvezzük, bár ahogy nézegetem a videót amit küldtél azért kell foglalkozni folyamatosan (nem baj).
De igen, a cél az a 3800 eurós akvárium lenne hosszú távon :)

Pár hete egy akváriumnyi optiwhite edzett üvegért most fizettünk 220ezret szereléssel, szállítással (konyha hátlap) 400 x 60cm, így erre irányult a kérdés, hogy van e értelme megvenni a márkásat, vagy jó az üvegessel is? bútort pedig lapszabászatból esetleg saját tervezést :)

szerk.:
Pl a CO2-ről eddig sose hallottam, hogy kell az akvarisztikában, a videóban szereplő srác pedig szinte minden akváriumba tett egyet. :)

[ Szerkesztve ]

(#36012) Warton válasza Latabár (#50) üzenetére


Warton
őstag

Született pár xifom megint, most emelve a túlélési arányt vettem egy 10 literes "kórház akváriumot", amibe átraktam pár picihalat. Talaj nincs, viszont tettem be pár növényt, meg egy kisebb szűrőt. Van még valami tipp, hogy mit lehet még tenni?

[ Szerkesztve ]

(#36013) bringasisti válasza Warton (#36012) üzenetére


bringasisti
őstag

Van elevenszülő számára szülőszoba

BENEFON DELTA--------N8

(#36014) bringasisti válasza Warton (#36012) üzenetére


bringasisti
őstag

Ennyi pénzért már halastavat lehet venni.

BENEFON DELTA--------N8

(#36015) Oposzumtoszó


Oposzumtoszó
senior tag

Sziasztok!

Teknősnek terráriumba szeretnék vízforgatót. A vízmelegítő a belső szűrő mellett van, de a keringetési hatásfoka szerintem kevés. A termosztát lekapcsol, mielőtt felmelegedne a teljes vízmennyiség.

Itt a szett:

Milyen forgatót javasoltok?

Előre is köszönöm!

(#36016) BullZeye válasza Oposzumtoszó (#36015) üzenetére


BullZeye
veterán

Annak a vízmelegítőnek teljesen víz alatt kéne lennie (csak a kábel lógjon ki a vízből), mert így felhevíti a levegőn lévő részét és biztonsági okból kikapcsol.

Teknős kakához meg ha veszel egy 600l/óra szűrőt is kevés, mert nehéz és a kövek közé süllyed, sajna őt takarítani kell :)

(#36017) Oposzumtoszó válasza BullZeye (#36016) üzenetére


Oposzumtoszó
senior tag

Rendszeresen takarítom, azzal nincs gond. Valamint külön vízben etetjük.
A vízmelegítő leírásában így volt az elhelyezés. Amúgy a hőfokszabályzó ott van a tetején, de köszönöm szépen a tanácsot, lejjebb rakom. :R
A vízhőmérséklet miatt gondoltam a vízforgatót.

[ Szerkesztve ]

(#36018) Alg válasza BullZeye (#36011) üzenetére


Alg
veterán

A "sztenderd" méret a 100x50x50 és a 120x50x50, de persze méretre bármit lehet csináltatni. Akvarista boltban kérdezném meg, vagy ha van valami tényleg jó és megbízható üvegesed, hogy meg tudja-e csinálni merevítő nélkül. Elvileg 12-es üvegből mennie kellene. Biztos nem lesz olyan szép a ragasztása mint a gyári, de valószínű jóval olcsóbb lesz.

Szekrény esetén végtelen a lehetőség, amire figyelni kell hogy el legyen emelve a talajtól azaz lehetőleg szintezhető lábakon álljon, és keresztbe is rendesen merevítve legyen, illetve természetesen minél jobban vízhatlanítva, élzárva.

De szerintem mielőtt belekezdenél, kicsit nézelődj körbe, probálj tájékozódni hogy milyen lehetőségek vannak, mit szeretnél. Youtube-on a linkelt LiquidNature csatornán rengeteg info van ha megy a német, vagy angolul a Green Aqua videói. Aztán el lehet menni személyesen is hozzájuk Kelenföldre, megnézni az ottani akváriumokat, kérni tanácsot, legózni a kövekkel/fákkal hátul. Van egy tök jó "próbapad" ahol lehet kísérletezgetni.

Amin még sokat lehet spórolni, a lámpa. Baromi drága akvarista lámpák vannak mindenféle RGB-vel, de ha van hozzá kis affinitásod összeraksz egyet töredék áron alu profilból meg 95CRI-s szalagból és jobb fénye lesz mint bármelyik gyárinak.

Megfelelő növényválasztás és technika esetén amúgy egész "önjáró" tud lenni egy nagy növényes akvárium is, a vízcserék kellenek meg némi kertészkedés 2-3 hetente.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36019) Warton válasza bringasisti (#36013) üzenetére


Warton
őstag

Ezt most annyira nem értem... Kifejtenéd kérlek.

(#36020) Alg


Alg
veterán

Neki kell esnem annak kőnek egy fogkefével :DD

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36021) Silentfrog válasza Alg (#36020) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Ecsetalga? A zöld az nagyon jól néz ki (ha az alga 😀)

(#36022) Alg válasza Alg (#36020) üzenetére


Alg
veterán

Pici ecset van de csak minimális, meg lett carbozva, be is lilult szépen. A zöld is alga, szeretnek legelni rajta a garnélák meg az oto-k :) a bal oldali/hátsó kisebb kövek most kerültek be azért világítanak ennyire

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36023) Warton válasza Warton (#36000) üzenetére


Warton
őstag

Lassan, de biztosan alakul a díszmárnás akvárium, megvan a sötét talaj, viszont a vizet sehogy se tudtam normálisan lelágyítani. Addig nem akarom megvenni a halakat, amíg a vízparaméterek nem lesznek elfogadhatók. A KH olyan 4-5 körüli, Ph 7-7,5, viszont a GH maxon van a tesztcsík szerint. Úgyhogy végülis beszereztem egy RO szűrőt. Feltételezem, hogy az RO vizet valamilyen szinten keverni kéne a jelenlegi vízzel, de nem teljesen tiszta, hogy milyen arányban, erre vonatkozóan van valamilyen szabály, vagy kísérletezgessek?

(#36024) Alg válasza Warton (#36023) üzenetére


Alg
veterán

súlyozott átlag.

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36025) szat8


szat8
tag

Amúgy az nekem furcsa kicsit, hogy pl green aquában van GH+, meg van GH+KH+, de nincs olyan, ami csak a KH-t emeli. Nekem is azt kéne, a GH valamitől felment eléggé. Nem is nagyon oldódik fel emiatt a só teljesen, illetve nagyon nehezen, gondolom a GH része már telített.

(#36026) Whynot? válasza Alg (#36018) üzenetére


Whynot?
aktív tag

Nekem 50 cm magas van, nem jut le elég fény az aljzatra. A montecarlo és társai nem szeretik. Amelyik növény feljebb van az él és virul, de túl sok fény kell az alsó szekciónak, ami feljebb meg algát eredményez nálam. Ha most vennék akváriumot, akkor 40cm magas optit vennék.

(#36027) Alg válasza szat8 (#36025) üzenetére


Alg
veterán

Egyrészt ez azért van mert KH-t emelni nagyon könnyű, egyszerűen zúzott korallt kell berakni, vagy bármi mésztartalmú cuccot.
Másrészt viszont nem nagyon szeretné senki emelni, csak a tanganyika sügeresek esetleg de azzal a GA nem foglalkozik
Harmadrészt meg a GH igazából másodlagos, nyilván felmegy mert abban benne van minden egyéb ami bekerül a vízbe, tipikusan növénytápok, de szerintem még a klórtalanító meg egyéb vegyi vízkezelők is emelik.

De itt van pl egy olyan ami a KH-t jobban emeli

#36026 Nekem is jobban tetszenek az inkább lapos és hosszú akváriumok, most is 80x35x35 van -> hardscape-et építeni is könnyebb bele, nem kell olyan baromi magasra tornyozni mindent hogy ne legyen a teteje üres. Én is max. 45 magasig mennék el.

[ Szerkesztve ]

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36028) Alg válasza Warton (#36023) üzenetére


Alg
veterán

Amúgy meg ha már van RO cucc akkor sokkal jobban jársz ha nem keversz hanem a tiszta RO vizet visszasózod - így megúszod az esetlegesen bekerülő egyéb nem oda való anyagokat is (vas, ólom, egyebek...)

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36029) Warton válasza Alg (#36028) üzenetére


Warton
őstag

És mivel kell visszasózni?

(#36030) Alg válasza Warton (#36029) üzenetére


Alg
veterán

Valami ilyesmivel - van egy csomó fajta, a lényeg hogy KH-t is emeljen ne csak GH-t

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36031) Kristof93


Kristof93
senior tag

Én apt sky gh-t és seachem alkaline buffer-t használom, főleg a rákok miatt. De milyen csapvíz tud az lenni ami túl sok egy márnának? 300ppm fölött is bírják. Szerintem nem érdemes túl sok erőforrást erre szánni ha csak nincs valami nagyon érzékeny rákod vagy mocsári halad.

(#36032) Warton


Warton
őstag

Szerintetek ez a guppi mennyire terhes?

(#36033) Atis45


Atis45
aktív tag

Sziasztok.

Guppik, plattik és neonok mellé lehet tenni amano garnélát?

(#36034) Kristof93


Kristof93
senior tag

@Atis igen, ha van ahova elbújjanak.

(#36035) Atis45 válasza Kristof93 (#36034) üzenetére


Atis45
aktív tag

De ha állandóan el vannak bújva, akkor mikor fognak dolgozni? :D

(#36036) Kristof93 válasza Atis45 (#36035) üzenetére


Kristof93
senior tag

Ha van ahova menekülni akkor nyugodtabban jönnek elő.

(#36037) Alg válasza Kristof93 (#36034) üzenetére


Alg
veterán

Faszás lett :K én már lemondtam az ilyen kicsi zegzugos akváról, nincs idegzetem karbantartani a nagy lapát kezeimmel :DDD

"I love not man the less, but Nature more" // Giant TCR Adv. '16 Di2 // Fenix 7 SS // FiiO BTR3 + Truthear ZERO

(#36038) Kristof93 válasza Alg (#36037) üzenetére


Kristof93
senior tag

Köszönöm! Lesz benne legalább 30 cherry shrimp + csiga, azok nagyjából karban tartják. A másikat sem porszívóztam pár hónapja és a növényeket sem fog kelleni gyakran nyesni. Egyedül az algával kell vigyáznom.

(#36039) Atis45 válasza Kristof93 (#36036) üzenetére


Atis45
aktív tag

értem, köszönöm.

(#36040) Whynot? válasza Warton (#36032) üzenetére


Whynot?
aktív tag

csak kicsit. Amikor szülés előtt van, akkor már szinte függőleges a hasi vonala a kloákától lefelé.

(#36041) SzaLev


SzaLev
csendes tag

Sziasztok!
A moszatevő márna helyettesítheti ancit mint "kabnatartó" hal? Ha nem akkor mi lehet alternatíva. Az anci nekem annyira szép, ezért gondolkodom kicsit másban.
Előre is köszi.

(#36042) Whynot? válasza SzaLev (#36041) üzenetére


Whynot?
aktív tag

jó szűrés, világítás és optimális tápozás helyettesíti az ancit. Nálam etetni kell őket. mert nincs alga.

(#36043) Silentfrog válasza SzaLev (#36041) üzenetére


Silentfrog
Topikgazda

Ha olyan méretűt veszel ami nem fél már a többiektől, akkor sokkal jobban rendbe rakja az akcáriumot. Az anci idősebb korába már nem nagyon eszik algát a márna igen. Viszont nagyobb korában a márna elég kötekedős, kért nem okoz a többiekben de nálam a nagyobb sügéreknek is nekiúszot . 😀

[ Szerkesztve ]

(#36044) SzaLev válasza Whynot? (#36042) üzenetére


SzaLev
csendes tag

Köszi, rajta leszek.
"jó szűrés, világítás és optimális tápozás " mi sem egyszerűbb :)

(#36045) SzaLev válasza Silentfrog (#36043) üzenetére


SzaLev
csendes tag

Plattik, neonok közt van így ők "kicsinek" is a legnagyobbak. :D

(#36046) Atis45 válasza SzaLev (#36044) üzenetére


Atis45
aktív tag

"mi sem egyszerűbb :)"

Főleg úgy, hogy akvarisztikába azért van pár ellentmondás.

(#36047) Atis45


Atis45
aktív tag

Sziasztok!

Az Endler guppi is túltenyésztett mint a Szivárványos? Mert elég sok a veszteségem Szivárványosból, és inkább feladom, és megpróbálkoznék az Endlerrel.

(#36048) bringasisti válasza Atis45 (#36047) üzenetére


bringasisti
őstag

Ha sok a rokon attól nem fognak pusztulni. Torz szülött halak születnek.

BENEFON DELTA--------N8

(#36049) Atis45 válasza bringasisti (#36048) üzenetére


Atis45
aktív tag

Nem feltétlenül akarok piciket. A dolog lényege az, hogy halnak ki a guppijaim. De csak a fiúk, a lányokból még egy se. Van amit boltból vettem 4 db fiú, azokból már csak egy db van. Vettem tenyésztőtől is 4 fiút, 5 lányt. A fiúkból már egy sincs, a lányok mind megvannak. Vannak még plattijaim, abból egy darab se hullott el, vannak neonjaim és hamis neonjaim, azokból se hiányzik egy darab se. Csak a guppi fiúk halnak. Egyszer csak lesoványodnak, meg görbülnek, a farokuszonyuk mintha összeragadna és pár nap és vége.

(#36050) Warton válasza Atis45 (#36049) üzenetére


Warton
őstag

Mondjuk a fiúk nem annyira bírják egymást. Halálra szekálják egymást. Főleg ilyen ivararány esetén. Kb. 1:3 arányt én tartanám a lányok javára. Pl.: 6 lány 2 fiú. De mindenesetre jóval kevesebb fiút tartanék mint lányt, tudom, hogy jobban néznek ki, de akkor is.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.