Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#63201) eszmilan válasza KrAt (#63198) üzenetére


eszmilan
tag

Nem teljesen érthető, hogy mi ragadt be. Maga a lándzsás szelep szára a radiátorba be van dugva és hollandival van rászorítva. Az elzárója egy műanyag kupak szokott lenni. E helyett lehet felrakni termosztatikus fejet. Most ebből a háromból melyik?

(#63202) eszmilan válasza DeFranco (#63200) üzenetére


eszmilan
tag

Ami biztos, hogy a megszakítóknak és a fi relének nem lenne szabad érezhetően melegedni. Ez akkor szokott lenni, ha rossz a megszakító, vagy kilazult a beledugott vezeték és ívet húz. Ki kéne venni a megszakítót meg a relét és megnézni, hogy biztos nincs-e rajta égésnyom a csatlakozóinál. Illetve kipróbálhatod, hogy a leoldott kismegszakítót kicseréled egy másik szobához tartozóéra és megfigyeled, hogy lesz-e a továbbiakban leoldás.

Nekem nem rég a FI relé volt olyan, hogy átlagban 2 hetente leoldott. De megoldottam úgy, hogy szétszedtem a házat 3 fi relére, és így a hibaáramok relénként már nem érték el a lekapcsolási határt. De neked nem ez a hiba.

(#63203) DeFranco válasza gerisz23 (#63199) üzenetére


DeFranco
nagyúr

nem volt bekapcsolva a porszívó, csak be volt dugva a konnektorba. amúgy nincs két éves még, samsung. bár kapja az ívet, mert orrszívó porszívózunk vele, de nagyon kímélően, minimum teljesítmény mellett.

mérni nem tudok sem fogyasztást sem áramot, sem eszközöm sem tudásom hozzá.

ez a fi relé kontakt hiba ez érdekes. kicsit sem lehet "üzemmeleg"? nem volt lényegesen melegebb a környezeténél csak érzékelhetően.

annyit tapasztaltam már egy ideje, hogy a világítás ott, ahol még nem ledes "izók" vannak, ott alig észrevehetően néha "hunyorít" egyet. nagyon enyhe a fényerőcsökkenés, nem olyan mint amilyeneket máshol szoktam látni ilyen esetben, annak töredéke, más nem veszi észre, nekem van erre is szemem, ritka és rendszertelen, bár esetenként összefüggést látok azzal, ha egy nagyobb fogyasztó indul.

eddig valamelyik kötésre gyanakodtam, vagy akármilyen "külső" hibára (trafóház, lépcsőházi fővezeték) mert a villanykör külön van, régi alu rendszeren, nem bontottunk falat ezért, az új rendszer pedig sínben megy a konnektorokhoz. de ha a fi relé akármilyen hőmérséklet-eltérése a környezetitől egyértelműen hiba, akkor gondolom ez is lehet az ok.

[ Szerkesztve ]

(#63204) KrAt válasza eszmilan (#63201) üzenetére


KrAt
veterán

Kicsit érthetetlenül fogalmaztam, tehát a műanyag kupakkal elzártam, és nem nyílt ki :) A műanyag kupak egy kis tüskén keresztül elzárja a szelepet, és ez a szelep ragadt meg zárt állásban :)

(#63205) gerisz23 válasza DeFranco (#63203) üzenetére


gerisz23
őstag

Nemrég cseréltem egy kb 3 èves schrack fi relét,nem volt csavarlazulás csak egy fázis érintkezői égtek ki belül.Előfordulhat hogy az megy tönkre,mindenképp méretnék feszültség esést nagyfogyasztó indításával,és áramokar is.A lámpák villódzása legtöbbször nulla hibára utal,olyankor megugorhat a feszültség-ezt is lehet mérni,csak ha panel/társasház akkor bonyolultabb.Esetleg rámérnék hogy szomszédnál mennyi a bejövő fesz,ha megengedik.Úgy már lenne viszonyítási alap.
Az eddig leírtak alapján nulla lazulásra gyanakszom,de az lehet akárhol a Fi relé előtt.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#63206) eszmilan válasza gerisz23 (#63205) üzenetére


eszmilan
tag

Olyankor is szokott villódzni a lámpa nagyfogyasztó indításakor ha kicsi a vezeték keresztmetszet.

(#63207) DeFranco válasza gerisz23 (#63205) üzenetére


DeFranco
nagyúr

mindenképp méretnék feszültség esést nagyfogyasztó indításával,és áramokar is

én is :D de nem értek hozzá. meg még egy multiméterem sincs

A lámpák villódzása legtöbbször nulla hibára utal,olyankor megugorhat a feszültség-ezt is lehet mérni

"lefele" villog, tehát nem erősödik hanem halványodik, de tényleg csak alig észrevehetően/minimálisan.

@eszmilan: teljesen külön körön vannak, a konnektorok 4 külön kör helyiségenként és 2 külön kör van a világításnak a lakást kettéosztva. a 4 konnektoros kör 1,5-es réz, a világítás a régi mmfal ami a falban van.

[ Szerkesztve ]

(#63208) eszmilan válasza KrAt (#63204) üzenetére


eszmilan
tag

Most nincs előttem, hogy milyen kupak nélkül, de én szerintem ebben az esetben azt kellene csinálni, HA biztos vagy benne, hogy nem fog mozdulni, ÉS nem az van, hogy most ki van nyitva, csak nem érezted, hogy azt a részt, ahova a kupak megy kitekered a szelepből és úgy megvizsgálod, hogy mi a baja. Persze a nyomást le kell engedni a rendszerből, vagy abból az ágból.

(#63209) eszmilan válasza DeFranco (#63207) üzenetére


eszmilan
tag

Lehet, hogy a bejövő vezetéken a villanyóra előtt, vagy a villanyóra után és a főbizti szekrény között kicsi a keresztmetszet. Vagy valahol rossz egy kötés. Bármi lehet. Mikor szerelték a villanyóra szekrényt meg a főbizti szekrényt, ezek is cserélve lettek 7-8 éve kábelestül? Képeket nem tudsz róla csinálni?

Viszont azért mert ez egyszer megtörtént, hogy leoldott még nem kell nagyon megijedni. Ha hetente van ez az gáz. Legalább működik. Egyébként a jelenleg hatályos szabvány szerint 1,5-es rezet már csak 13A-re szabad biztosítani.

(#63210) DeFranco válasza eszmilan (#63209) üzenetére


DeFranco
nagyúr

persze, a leoldással kapcsolatban kivárok az a A problémakör.

a B problémakör a fi relé. ha gond, hogy melegszik akár egy kicsit is (mondjuk +2-4 fok a környezethez képest), akkor azt ki kell cserélni valami jobbra. de ha ez "üzemszerű" akkor meg nincs gond.

a C a villogás, de azzal nem tudok mit csinálni majd egyszer talán rá lesz kötve a rezes rendszerre, de ez a burkolatok miatt még csatornázva sem egyszerű (be kell kötni a villanykapcsolót is, ami körbe van csempézve illetve lambériázva). annyira nem vészes. lehet egy sima kötés elmelegedés is ami egyébként para de mivel természetesen az előző lakó leburkolta a kötődobozokat (már ha voltak egyáltalán) ezért kompletten ezért nem fogom szétverni a lakást.

[ Szerkesztve ]

(#63211) DeFranco válasza eszmilan (#63209) üzenetére


DeFranco
nagyúr

ja, "kintre" nem nyúltak, elmüs ember nélkül nem is lehetett volna, csak a biztosítékdoboz és az utána levő részt csinálták. a villanyórától befelé jövő vezetéket csak ellenőrizték, hogy megfelelő-e, maradhat-e

(#63212) AndrewBlase válasza Intel fan11 (#63177) üzenetére


AndrewBlase
senior tag

Nem tudom, hogy mennyi a hivatalos eljárás ára, engem nem érint.

Anno 1987-ben, amikor épitkeztünk, akkor gázos kémény nélküli bojler lett véve.
A helyiségben kellett lennie (nyitható, és természetesen nem műa, bár akkor még talán nem is volt olyan?) ablaknak, és az ajtó alján és tetején is kellett szellőző lyukakat fúrni.

Azóta nem tudom, hogy mi az előírás, de biztos nem lett enyhébb.

Miért mindig én???

(#63213) Elemental válasza gerisz23 (#63186) üzenetére


Elemental
addikt

Felhívtam a vizest, azt mondta valószínűleg algásodás, engedjem jól ki a vizet a tartályból, egyből csináljak egy 60 fokos felmelegítést, majd csináljak heti egyszer fertőtlenítést. Ha nem változik, akkor át kell mosni a tartályt.

(#63214) bbubby00


bbubby00
őstag

Milyen lézeres szintezőt ajánlotok beltéri munkákhoz? Padlószintet kéne körben az egész házban szinteznem, hogy tudjam, mennyit kell a padlófűtéshez kiszedni, mindenütt egyenletesen legyen felrajzolva az alapméret. Esetleg bármi taktika hozzá?
Szintező1, Szintező2, Szintező3
A kis kockákon gondolkozom, mert a padlószint van ahol csak 10centit enged jelenleg mérni

[ Szerkesztve ]

Eladó Mazda MX5 széles választékban: https://www.facebook.com/hasznaltmx5

(#63215) pjen válasza bbubby00 (#63214) üzenetére


pjen
félisten

slag vízmérték.egyszerű és olcsó is.

(#63216) mezis válasza pjen (#63215) üzenetére


mezis
nagyúr

+1
(Tapasztalat egy sokkal egyszerűbb kézi műszerrel: mire körbe értünk, volt vagy 3cm differencia a szintben. Nagyon pontosan kellett volna függőlegesre is beállítani. Volt kéznél slag is szerencsére. Nem a padló szintet, hanem a +100cm-t szokás jelölni, aztán attól visszamérni. A +100 jobban megmarad az építés során.)

[ Szerkesztve ]

mezis

(#63217) gerisz23 válasza Elemental (#63213) üzenetére


gerisz23
őstag

Remélem megúszod bontás nélkül,sok sikert!

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#63218) Lipton válasza mezis (#63216) üzenetére


Lipton
őstag

A +100cm masik elonye, hogy az elektromos szerelvenyeket is oda lehet tenni.

(#63219) SzlobiG


SzlobiG
félisten

Aki biztonsági ajtót keres bátran ajánlom a Delta cég termékeit. Ma voltam náluk törökbálinton megrendelni, jó hogy láttam mit is veszek és hogyan is néz ki, nem mellesleg minőségi is. Sokáig kerestem nagy nehezen találtam rájuk 170-be áll meg az ajtó az egyéni igényeimnek megfelelően a Nívó hasonló igényeket szem előtt tartva 200+ ajánlatot adott így őket hagytam is.

(#63220) Csabroncka válasza SzlobiG (#63219) üzenetére


Csabroncka
addikt

A minőségi zárbetétek, meg az egyéni extra igények mindenhol nagyobb költséget vonzanak maguk után! Nem pártolom vagy védem a Nivot-t, de a beépítéssel és gyártással nagyon korrekt munkát végeztek - ez mondjuk egy dolog, de 10 év teljeskörű papíros garancia után én nagyon elégedett voltam/vagyok velük. Az általad említett cég 12-24 hónap garanciát vállal az ajtókra beépítéstől függően.

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#63221) bbubby00


bbubby00
őstag

Húsvéti programunk a ház aljzatbetonjának feltörése volt.
30m2-nél csak szerelőbetonig törtünk, ami alatt pince található.
60m2-nél már 20centi betonréteget törtünk fel, mely alatt homok található.
A következő lesz a gondolatmenetünk, ha valami kiegészítést raknátok hozzá, szívesen várom!
-homok (kb 50centi lehet)
-szerelőbeton 5cm,
-vízzáró fólia
-technikai fólia
-lépésálló szigetelés 10cm
-technikai fólia
-hőtükör,
-vasháló+padlófűtés mindez 6cm estrich betonban.
-hidegburkolat/melegburkolat
Tudom, h nem szokás a melegburkolat alá padlófűtést tenni, de nem akarunk az alsó szinten kivételezni, inkább oda is azt tennénk. Laminált parketta alá gondolom bedobunk egy párazáró fóliát és kész?!

Eladó Mazda MX5 széles választékban: https://www.facebook.com/hasznaltmx5

(#63222) SzlobiG válasza Csabroncka (#63220) üzenetére


SzlobiG
félisten

Persze, de ahogy említettem ami a Nívónál nekem jó lett volna az 200+-ra jött ki mind dizájn, mind zárbetétet figyelembe véve. A 10 év garancia viszont igen egyértelműen mellettük szól. Csak azért ajánlom őket, mert nehezen találtam rájuk a nívó meg mindenhol ott van reklámként. :)

(#63223) eszmilan válasza bbubby00 (#63221) üzenetére


eszmilan
tag

Heló!

Nem ismerem, hogy mit építesz, úgyhogy csak hozzávetőlegesen tudok válaszolni.

Az az 50 cm homok mi lesz? Feltöltés? Ebben az esetben olyan anyagot válasszatok, ami jól betömöríthető lapvibrátorral és a vizet sem veszi fel. Ebből a szempontból a homokos kavics lenne a jó választás (gyakorlatilag sima dmax=16 mm sóder)

Vízszigetelést 2 réteg modifikált bitumenes ragasztásból tudtok jót csinálni a szerelőbetonon, szép simára le kell húzni a betont, széleken a lemezeket felhajtani, felragasztani a falra.

Ebben az esetben nem kell külön technológiai szigetelést rakni a lépéálló EPS alá. Hőtükrös fóliából szerintem van olyan amit egyben lehet használni technológiai szigetelésként is, főleg, ha a rákerülő esztrich földnedves lesz, nem kell ide nagy vízzárás.

Padlófűtéshez lehet, hogy jobb lenne 8 cm aljzatbetonnal számolni, hogy legyen jó nagy hőtehetetlensége.

Nyugodtan rakhatsz melegburkolat alá is padlófűtést, én nem tudok olyanról, ami tiltaná.

Laminált padló alá van habszivacs alátét, azt szokták rakni. Általában lehet ott kapni ahol a padlót, Diegoban pl. benne van az árban annyi m2, amennyi lamináltat veszel. De egyébként is kb. 100 Ft/m2. De én utoljára 4 éve vettem, szóval azóta lehet, hogy már nincs ilyen akció.

(#63224) eszmilan válasza SzlobiG (#63222) üzenetére


eszmilan
tag

Már csak az a kérdés, hogy abba a 10 év garanciába mi is tartozik bele. Tondach tetőcserepekre van 33 év garancia... Na arra azért kíváncsi lennék, hogy 33 év múlva kicserélnének-e belőle valamit is. Meg milyen módon? Leszedem a tetőről, beviszem és adnak helyette másikat? Vagy kijönnek és szépen kijavítják? No meg persze csak akkor van garancia, ha mindent tőlük és ők szerelik, számla etc etc

(#63225) Csabroncka válasza eszmilan (#63224) üzenetére


Csabroncka
addikt

Én rákérdeztem:
zárbetét elromlik - igen
kulcs beletörik a zárbetétbe - nem
ajtó vetemedik - igen
festék leverődik - nem
szigetelőgumi elfárad - igen
Zárszerkezet vagy kilincs tönkre megy - igen

"No meg persze csak akkor van garancia, ha mindent tőlük és ők szerelik, számla" ez alap!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#63226) eszmilan válasza Csabroncka (#63225) üzenetére


eszmilan
tag

Egy ajtónál igen, de mondjuk Creaton cserépnél ha nem Creaton fóliát használok a rétegrendben, hanem Dörkent akkor nincs gari. És ezt meg is mondták kerek perec. Hiába egyezik meg a két fólia műszaki adatokban és felhasználásban.

(#63227) DeFranco


DeFranco
nagyúr

nos, hallgatóztam egy kicsit a biztosítékdoboznál,(szinte észrevehetetlen volt a melegedés, volt, de tényleg szinte érzékelhetetlen, még orral éreztem leginkább a beszívott levegővel, de volt) és bizony, működő klíma mellett valami ritkásan és nagyon halkan, de cicereg. vagy a kismegszakító vagy a fi relé, egymás mellett van, nem tudtam eldönteni.

gondolom azt lehet csinálni következő lépésként, hogy átkötöm a kört egy másik kismegszakítóra és meghallgatom úgy cicereg-e, de nem tudom hogy kell. sorban úgy megy, hogy a fi relébe megy két alu vezeték felül, gondolom ezek mennek az órától, és kijön két kék vezeték alul, ez megy oldalt egy réz sorkapocsba. mellette sorban a hat kismegszakító, ezekbe felül megy egy-egy vezeték, ami fekete, alul a kismegszakítók alatt nem tudom mi van, mert takarja egy műanyag sín.

az említett sorkapocsban több kék (réz körök) és két alu (világítás két köre) vezeték csatlakozik, ezek aztán elmennek a falba a kismegszakítóba kötött feketékkel együtt.

a földelés vezetékei szintén egy másik réz sorkapocsba van vannak kötve.

mutatom képen, azt tudom hogy ronda, de ellenvillanyszerelő átnézte annak idején és biztosított róla hogy technikailag rendben van.

[ Szerkesztve ]

(#63228) runner 125 válasza canniball (#63188) üzenetére


runner 125
nagyúr

& Lipton, eszmilan

Kösz nektek. Elgondolkodom a 10 cm-en, csak az már szerintem annyira vastag lesz, hogy a tető alsó részét is kintebb kellene emelnem miatta körbe.. :F A tetőcserét viszont idén nem terveztem még.

Illetve a terasz felőli falrészen az új bejárati ajtó is meghatározza az erre a falra rakható max vastagságon, ugyanis majdnem falsíkra van rakva az ajtótok. Kb. 6 cm-t tudok erre rápakolni. Az-az így lesz rajta 11 cm.
A többi falnál nincs ilyen akadály, csak itt. Apropó, ez nem okozna "hőhidat", h itt csak 11cm, míg a többinél 15cm szigetelés van?

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#63229) Csabroncka válasza DeFranco (#63227) üzenetére


Csabroncka
addikt

Nagy vonalakban a következő van (ezt olvasd el előtte egy picit) az ominózus kismegszakító B jelgörbéjű, tehát "érzékeny"

Jellemzően B jelgörbéjű vezetékvédőket kisebb áramfelvételű és/vagy érzékeny elektronikai eszközök (TV, hifi, PC, világítás..stb) elé raknak.
C-t pedig mosógép, tűzhely, klíma stb elé.

Mivel ezek az eszközök két különböző kioldóval rendelkeznek:
• egy időkésleltetett termikus kioldó túlterhelés-védelemre
• egy elektromágnes-kioldó rövidzárlat-védelemre

Szinte biztos, hogy nem rövidzár történt, egyszerűen felmelegedett termikus kioldó, vagy a Fi-relétől, vagy összességében az egész (saját + körülötte lévő) egységtől.

Aggodalomra ok nincsen! Próbálj olyan vezetékköröket kötni erre a B-s megszakítóra, amit fent javasoltam, a klíma körét pedig kösd át C-s re!

[ Szerkesztve ]

"in medias res"

(#63230) DeFranco válasza Csabroncka (#63229) üzenetére


DeFranco
nagyúr

Próbálj olyan vezetékköröket kötni erre a B-s megszakítóra, amit fent javasoltam, a klíma körét pedig kösd át C-s re!

ezzel van egy kis gond, az egész szoba van egy körön, a klíma pedig dugaljjal kapcsolódik a hálózatba, tehát nem fix bekötésű, de nem is tudom leválasztani a B-s körről.

ebből következően nem is tudom átkötni csak ha teljesen új vezetéket húzok neki új kismegszakítóval ami egyrészt nem biztos hogy kivitelezhető másrészt meg bár nagyon laikus vagyok kicsit overkillnek is érzek.

a leoldás nem a klíma bekapcsolásakor, hanem kb. 20 perc üzem után történt úgy, hogy előtte és utána is (ma este) órákat ment a klíma hiba nélkül.

nagyon-nagyon valószínű, hogy az áramfelvétel bekapcsoláskor sem közelíti meg még nagyjából sem a leoldási határt egy 16A-s kismegszakítónál, ez egy modern, japán, inverteres klíma 1kw max. áramfelvétellel

Szinte biztos, hogy nem rövidzár történt, egyszerűen felmelegedett termikus kioldó, vagy a Fi-relétől, vagy összességében az egész (saját + körülötte lévő) egységtől.

ok, de ez önmagában nem hiba? ez normális? eddig ugye az volt a kotta, hogy nem melegedhet ott semmi elvileg, sem kismegszakító, sem fi relé.

egyébként tényleg minimálisan volt melegebb, nem tudom egy termikus kioldónak mennyi kell, de sokat sakkoztam hogy tényleg érzem-e vagy csak halucinálok.

illetve mi van a cicergéssel, amit működő klíma esetén hallok a rendszerből? gondolom az már csak nem üzemszerű?

értsd jól a kérdéseket, nem okoskodok, tanulni, okosodni jöttem.

(#63231) eszmilan válasza DeFranco (#63230) üzenetére


eszmilan
tag

Nem normális. A rövidzár nem a kismegszakító után volt, hanem benne. A cicergés nem megengedhető. Amit látsz réz kapcsot és sínt, az arra van, hogy onnan táplálódnak meg alulról a kismegszakítók, a kimeneteik a tetejükön vannak. Amit csinálnod kell, hogy a kismegszakítóból kimenő felső, feltehetőleg 1,5-es tömör réz fekete vezetéket megcseréled egy másik kismegszakító fekete vezetékével és megfigyeled, hogy akkor cicereg-e. De innentől kezdve biztos, hogy a kismegszakító rossz, ha az cicergett. Fényképezd le, úgy, hogy látszódjanak rajta a feliratok és menj el egy elektromos boltba és vegyél egy ugyanolyat, vagy ha a bból nincs, akkor egy műszaki adataiban ugyanolyat kb 800 Ft-ért. Feltéve, ha nem a fi relé cicereg, mert akkor az a rossz, az meg már combosabb, 6-8 ezer forint. Legjobb lenne azzal a kismegszakítóval megcserélni, ami a legtávolabb van a relétől.

Szerk.

Most megnéztem a képet is. Biztonság kedvéért próbálj meg húzni a csavarozott vezetékkötések mindegyikén, hátha laza valamelyik. Húzd meg jó masszívan. Az a fi reléből a null sínre átkötő dupla vezeték így nem szabványos, jobb lenne kicserélni mondjuk egy 10-es MKH vezetékre. Ez a 20-30 cm kerülne kb 100 ft-ba. Csak a szakinak aki szerelte nem volt kéznél és jött a gányolás. Azt is megcsinálhatod, hogy a rossznak gondolt megszakítót kiemeled és a fi relé aljától egy vezetékkel átkötöd az alját, úgy, hogy a levegőben lóg. A tetejébe bemenő vezeték persze marad.

[ Szerkesztve ]

(#63232) eszmilan válasza runner 125 (#63228) üzenetére


eszmilan
tag

Fényképezd le az ereszt, mert el nem tudom képzelni, hogy milyen az, ha 10 cm-rel vastagabb fal lenne az kilógna. Alapból van vagy 10 cm a függőeresz. Ha lefényképezted mondunk valami tutit.

(#63233) pjen válasza runner 125 (#63228) üzenetére


pjen
félisten

Nem okoz hő hidat,gondolj bele,akkor minden ajtó és ablak is hő híd lenne.Alapvetően nem a hő hiddal van a gond hanem a párával.Ha szellőztetve van nincs pára,ha nincs pára nincs kicsapódás és nincs penész.

(#63234) DeFranco válasza eszmilan (#63231) üzenetére


DeFranco
nagyúr

mindenképpen azonos márka kell vagy lehet ennél jobbat választani ha csere lesz?

úgy tudom ez a chin vagy mi nem a teteje de mióta megvettek valami valid licenszt azóta elvileg vállalható. de ha csere lesz vállalnám a többlet költséget egy jobbra (amit cserélünk, de most a cél a fi relé és a b-s bizti cseréje. tudom hogy valószínűleg csak az egyik hibás de a fi relét egyébként is cseréltetném ha már úgy van több okból. lehet egyébként hogy az melegedett, mert a fi és a bizti volt meleg, ha a bizti melegedett volna, akkor a fi a bizti meg a mellette levő bizti is kapott volna a hőből... nem tudom mennyire érthető a logika. reggel is megnéztem rögtön ébredés után még mielőtt bármilyen fogyasztót bekapcsoltam volna, és nem tapasztaltam azt a kicsi melegedést sem mint eddig)

a kötéseket átnéztem természetesen még a legelején.

(#63235) Csabroncka válasza DeFranco (#63230) üzenetére


Csabroncka
addikt

Szóval az a 16 amber valójában nem annyi ám, mert már 15 alatt le fog oldani normál esetben! Másrészt ha melegszik (nem kell sok), akkor pikk pakk le fog oldani 10A alatt is.

Ami ez alapján biztos, hogy nem rövid zár volt, hanem terhelésre jött elő, egyébként a minimális melegedés nem hiba, rendszertervezésnél számolnak vele (a nagyobb terhelésű ágak a megszakítósínek szélére kerülnek, vagy távol egymástól)!
Legolcsóbban első körben akkor jössz ki jól, ha veszel egy C- típusú jelgörbéset és kicseréled.
De inkább csináltasd szerelővel ha nem értesz hozzá, mert az áram nem játék!

"in medias res"

(#63236) DeFranco válasza Csabroncka (#63235) üzenetére


DeFranco
nagyúr

5A nem volt a terhelés összesen.

szerelővel fogom csináltatni, mert nem vagyok biztos magamban ennyire.

(#63237) gerisz23 válasza DeFranco (#63230) üzenetére


gerisz23
őstag

A cicergést okozhatja kontakt hiba,beégett vagy poros csatlakozás.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#63238) eszmilan válasza pjen (#63233) üzenetére


eszmilan
tag

Elméletben minden olyan felületi elem hőhid, aminek a hőátbocsátása a többitől lényegesen eltér. És például egy 1,0 W/m2K-es ablak és a 15 cm-es grafittal hőszigetelt 0,22 W/m2K-es fal között van bőven különbség. Elméletben.

(#63239) eszmilan válasza DeFranco (#63234) üzenetére


eszmilan
tag

Mindegy milyen márkát veszel, csak akkor nem lesz ugyanolyan mint a többi. Ez kb tökmindegy, kinézet szempontjából számít.

B-s karakterisztikájú való lakásba. Nekem otthon van 16 darab B16 és B10 köröm és egyik sem oldott le soha, pedig kaptak rendesen ampert.

Fi relét akkor kell első sorban cserélni, ha a teszt gombját benyomva nem old le. De opcionálisan kicserélheted. Viszont ugye neked a kismegszakító kapcsolt le, tehát nem valószínű, hogy ez lenne a hibás (főleg ha teszt gombra működik), mert ugye a megszakító előtt van, tehát még ha zárlatos is lenne, az a kismegszakítót nem kapcsolná le, hanem az óránál lévő főbiztit.

(#63240) ALI_G


ALI_G
veterán

Villanyszereloket kerdeznem, hogy szuksegem lenne 12V-os belteri mozgaserzekelore, akkor hol kapok ilyet? Az se baj ha esztetikus. :)

(#63241) Met


Met
Topikgazda

Összefoglalóba jöhetne lista néhány vállalható minőségű kismegszakítóról és fi reléről.
És a jelölésükről, javaslatok hogy milyen fogyasztóhoz melyiket javasolt rakni.
Nyilatkozzatok villanyászok:)

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#63242) DeFranco válasza gerisz23 (#63237) üzenetére


DeFranco
nagyúr

igen, én is erre gondolok

@eszmilan: gondolom a többi körön a nagyfogyasztók miatt van c, mosógép, mikró, stb. a másik szobára nem tudom miért tettek c-t de az a legkevesebb... ez is kapott már mindent, de nem vágott le soha, elég lesz a b szerintem is.

logikus amit mondasz a fi-vel kapcsolatban, szerintem is (ha más nem occan borotvája alapon) a kismegszakító a ludas, a fi-vel annyi bajom van, hogy két esetben kérdéses volt a működése. nem mondom hogy nem működött, csak nem bizonyosodott be a helyes működése.

anno a szerelés után pár évvel kihívtam egy másik villanyszerelőt hálózat ellenőrzésre, egyrészt hogy a kivitelezés valóban rendben van-e független szemmel is, illetve a szokásos kötések ellenőrzésére, ha valami időközben lelazult. kértem a fi relé műszeres ellenőrzését is, hogy milyen értéknél vág le éles helyzetben. a szerelő műszere bizonytalan volt, nem mért rendesen de amikor mért, magasabb, de még elfogadható értéket mért aminél levágott. ez így egy bizonytalan eredmény, én magamtól mérni nem tudom így marad a bizonytalanság egyelőre, de tény, hogy mivel kisgyerek van a lakásban szeretném biztosan tudni hogy jó a fi relé.

másik esetben (és erről itt is írtam anno) levettem a gáztűzhely előlapját a bimetállal kapcsolatos probléma miatt, és elkövettem azt a hibát, hogy nem áramtalanítottam előtte a tűzhelyet (világítás és grill van benne ami elektromos). a kotorászás közben véletlenül hozzáértem a kábelsaruhoz az előlap belső oldalán ami megrázott. nem éreztem komoly áramütésnek, és nem "ragadott meg" de tény, hogy megcsípett (hülye voltam, tanultam belőle). ez megint bizonytalan, mert lehet csak valami kondiból szaladt ki egy kicsi áram és azt kaptam, magyarul lehet a fi-nek nem is volt mit érzékelni, de nyugodtabb lettem volna ha levág.

egyébként a teszt gombra tökéletesen levág rendszeresen ellenőrizve van.

most várakozás van, az anno telepítő szerelőt kerestük meg első körben (mert nála futnak össze a szálak) azt mondta, ami itt is lett a konklúzió, a kismegszakító rossz, egyre gyakrabban fog levágni. pesten csak pár hetes időintervallumban jár, napokon belül nem, kérte hogy akkor hívjuk fel ha még egyszer levág és akkor megpróbál intézni valamit.

az lenne a kérdésem ezzel kapcsolatban, hogy ez tényleg várhat kicsit? nyilván aggaszt a cicergés, nem szeretném ha emiatt tűzveszély lenne (nagyon halkan cicereg és csak klímára), de ha megvárható a szerelő akkor nem kavarnám meg a családi szószt (családi ismerős a szerelő)

[ Szerkesztve ]

(#63243) eszmilan válasza ALI_G (#63240) üzenetére


eszmilan
tag

Riasztóboltban.

(#63244) pjen válasza eszmilan (#63238) üzenetére


pjen
félisten

Természetesen.hőhíd mindíg van,pont ezt írtam,csak teljesen egynemű burkolatnál nem lenne.Mondjuk egy olyan szoba aminek nincsenek falai és teteje se nincsen.Rengeteg ház épűlt:vakolt tégla fal,vakolt beton kosuorú+beton áthidaló.Amíg nem jött ez az energia takarékoshőszigetelős mánia és az emberek normálisan szellőztettek,penésznek nyoma sem volt.

(#63245) eszmilan válasza DeFranco (#63242) üzenetére


eszmilan
tag

" többi körön a nagyfogyasztók miatt van c, mosógép, mikró, stb."

Ez úgy szokott lenni, hogy túl sok fogyasztó kerül egy körre, ezért a B-s megszakító gyakran levág, mivel ezek az eszközök nagy indítási árammal mennek. Ilyenkor szokott jönni a jó kis megoldás, hogy beraknak C-s megszakítót. Mondjuk még mindig jobb, mintha 16-os helyett 20-ast rakna be. De ezek a gépek el kell(ene) menniük B-s ről is. Nekem csak B-s van benn, XBS márkájú (tudom, a profik szerint ez gagyi) és soha nem oldott le. Pedig két lakás áramát látják el, és nem egyszer volt, hogy 2 mosógép, 2 mikró, porszívó, hajszárító ment együtt.

(#63246) gerisz23 válasza DeFranco (#63227) üzenetére


gerisz23
őstag

Erre mondaná Mucsi hogy mi ez a gánya munka :Y
Ilyen márkájú kismegszakítókat még nem láttam,kiváncsiságból rákeresek.
Cicergés még jöhet alu vezetékből is,ha volt rajta hajtogatva korábban akkor szeret eltörni,egy darabig működik úgyis...

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#63247) eszmilan válasza pjen (#63244) üzenetére


eszmilan
tag

Persze, nedvesség nélkül nincs penész. Csak aztán jött a 40 ezres gázszámla...

(#63248) gerisz23 válasza eszmilan (#63245) üzenetére


gerisz23
őstag

Nem old le pont azért mert gagyi.1-2éve laborban vizsgálták több gyártó kismegszakítóit,volt hogy a 6A-os 16A nál simán működött tovább.

Asus B560M-K,Intel Core i3 10100F,Pure Power 10 400W,Corsair 2*4GB,Rx 570 4 GB

(#63249) mezis válasza DeFranco (#63242) üzenetére


mezis
nagyúr

FI relé "bemérését" én a következő módon végezném:
- A lakás valamennyi fogyasztóját lekapcsolnám, kihúznám.
- Az ellenőrzött helyen (konnektornál) a fázis és védőföld közé alkalmas értékű (és teljesítményű) ellenállást kötnék. (10mA-hez 23kOhm,...) Megfelelő ellenállás hiányában izzókat használnék, de ez nem annyira pontos, mert áramlökéssel indulhat (10mA-hez kb 2,5W-os LED-es fényforrás,...

mezis

(#63250) pjen válasza Met (#63241) üzenetére


pjen
félisten

Márkásat kell venni.Legrand,schneider,Siemens,Schrack.....XBS semmi képpen.Akinek nagyobb teljesítményű motoros fogyasztói vannak,1000W on felül inkább "C"kismegszakítót tegyen.Fi reléből van autómatán vissza álló is.Nyaralásnál hűtőket rákötni praktikus lehet.

eszmilan:XBS lehet azért nem old le,mert belül egy "100"as szög van. ;]

Egyébként inkább 40000ft legyen a gáz számla mint penész legyen.

mezis:10mA fi relét kézi szerszámokhoz szoktak tenni,szerintem simán rendelés nélkül nem is nagyon kapsz.A 30mA az általános.

[ Szerkesztve ]

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.