Hirdetés

2024. május 9., csütörtök

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)

Hozzászólások

(#109551) Exodion válasza Met (#109520) üzenetére


Exodion
aktív tag

Na ez tok jo, osszerakok egyet bartrafot szereznem kell valahonnan :DDD .

(#109552) fogtunder válasza Morris (#109549) üzenetére


fogtunder
nagyúr

Szerintem az is menne, a nagyobb átmérőjűek elég vastagok is, sok gyanta, jól is tapadnak. Nyilván ki kell próbálni előtte, legalább a FI relé havi tesztelése is megvan, ha mégse.
Gyanta helyett nekem még a ragasztópisztoly jut eszembe, mint olcsó tömítőanyag.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#109553) mezis válasza tibbike01 (#109513) üzenetére


mezis
nagyúr

[link]
Egyébként acéllemez tető, ALU redőny/Reluxa és a hőszigetelésnél egy alufólia "tükör" is
és egy terasz, ami kimarad a Faraday kalitkából, mert telefonálni csak az udvaron fogsz. ;]

mezis

(#109554) z0d1@Ku$


z0d1@Ku$
senior tag

Sziasztok!

Házfelújítás előtt állunk és nem a kifestünk-bútort cserélünk típusú. (Budapest kertvárosi rész, kb 95 nm alapterületű egyszintes épület téglafalakkal). Tegyük fel, hogy nem számít a pénz (de számít).
Az alábbiakban szeretném kikérni a véleményeteket, hogy kinek van tapasztalata velük és hogy hogyan lehetne kivitelezni a lehető legoptimálisabban. Tehát amit én elgondoltam:
1. A falak vizesednek - ehhez ki kellene szárítani a falat, és az aljzatot szigetelni (ennek rétegrendje?) (olvastam itt fórumon különböző technikákról is pl falátvágás, injektálás stb, de nem tudtam eldönteni egyértelműen hogy melyik lenne a jó módszer (az injektálást elvetettem)

2. Tetőteret le kell szigetelni és javítani ha szükséges (10 éve volt utoljára hozzányúlva, így éppen ideális lesz a felülvizsgálat). Itt szigetelésnél melyik a hatékonyabb, a kőzetgyapot, vagy esetleg a szigetelőhab (ettől kicsit tartok..), vagy esetleg polisztirol táblákkal? (laikus vagyok, ebben is..)

3. Jelenleg egy gázos kombikazán van. Ezt szeretném kiváltani egy geotermikus hőszivattyúval (nem a kollektoros típusúval) és padlófűtéssel, illetve egy HMV tárolóval). Őszintén szólva ennek a költségét utánaolvasás után csak becsülni tudom, leginkább kivitelezőt kellene találni. Ha van valakinek ilyen rendszere, mennyi ennek a karbantartási költsége nagyságrendileg éves szinten, mennyire tud meghibásodni?

4. A jelenlegi radiátoros fűtés helyett padlófűtést szeretnénk. Itt nem tudom mennyire lenne hatékony ez a módszer.

5. És csak hogy még több kiadás legyen, szeretnénk napelemet, a jelenlegi fogyasztás szerint kb 3.4 - 4 kWh méretűt.

6. Kívülről a ház körbe lett szigetelve pár éve, de a nyílászárók cseréje elengedhetetlen.
7. Ezeken kívül a szokásos felújítási teendők (vízvezetékek, elektromos hálózat, burkolatok stb…)

kb tavasszal kezdenénk a fun-t, a házban ketten fogunk lakni, valószínűleg a felújítás idejére albérletbe kényszerülünk a projekt miatt, viszont hosszútávra tervezünk, így ezért is vállalnék be egy ennyire nagymértékű dolgot és szeretnék inkább az öko vonal felé elmozdulni.
Ha tudtok adni iránymutatást, vagy ötleteket, tanácsokat azt megköszönném így előre is.
:R

(#109555) fogtunder válasza z0d1@Ku$ (#109554) üzenetére


fogtunder
nagyúr

1. erről múlt héten volt egy elég átfogó hsz linkelve
2. én nem akartam nekiállni bontani, fújható üveggyapot lett a vége. kijött egy brigád, kiszedték a régi szigetelést, befújták az újat, egy nap alatt kész volt. ha mást is kell csinálni, mert mondjuk nem jó a fólia, bele kell nyúlni a szerkezetbe és ezért úgyis le kell szedni a cserepeket (már ha az van), akkor kőzetgyapotot szoktak használni
3. a gázkazánt lehet érdemes megtartani, ha meg lehet, használni nem kötelező, de jó az, ha van fallback opció. persze ha nagyon régi, akkor újra cserélni már nem érdemes.
4. ha már hőszivattyú, én padló és plafoncsövezést is csináltatnék, akkor hűteni is fogsz tudni nyáron, plusz alvós szobákban nem fogja felkavarni a port, ha csak a plafont fűtöd. amúgy a melegérzete sokkal jobb, ha jól van megcsinálva, lassabban is hűl ki a már felmelegített beton. másik előnye, hogy alacsonyabb vízhőfok elég neki, ami a geothermikus fűtésnél nagyon nem hátrány
5. van külön napelem topik, link a téma tudnivalókban

I hate morning people. And mornings. And People.

(#109556) z0d1@Ku$ válasza fogtunder (#109555) üzenetére


z0d1@Ku$
senior tag

1. Köszi, akkor mindjárt megkeresem, read onlyban voltam eddig, de nem mindig követem a fejleményeket.
2. Cserepes tető, remélem nem kell mindent leszedni, de ha mégis akkor totál telibe szigeteltetem.
3. Gázkazán egy kb 7-8 éves Bosch és folyamatosan gond van vele (eltömődik, nyomásszelep már 4x volt cserélve, meg isten tudja mi baja volt még), leginkább csak felidegesít, ezért szeretnék megszabadulni tőle, ha a geotermikus cuccal kiváltható biztonságosan a fűtés és a melegvíz is, még ha drágább is.
4. ezzel a mennyezetfűtéssel még nem barátkoztam meg, de utánaolvasok, köszi.

(#109557) Borisz76 válasza z0d1@Ku$ (#109554) üzenetére


Borisz76
veterán

Mindenképp gondolkodj előre.
Ne csak te de a páros is!

Milyen napi használati berendezések lesznek.
Klíma lesz e esetleg.... konnektorok miatt.
Ablakok redőnnyel, elektromos táp, kapcsoló.
Kazánt tartsd meg, lehet később jól jön... csere esetén pedig gondoskodj a kondenzációs kazán kondenzvíz elvezetéséről.
Ha már padlófűtés, akkor új aljzat.... csövezd be, villanyvezetékeknek, UTP kábeleknek. Minden szobába minimum 2 db UTP aljzat.
Több konnektor mint amire hirtelen gondolod, hogy elég....
Napelemes rendszernek is csövezz előre.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#109558) fogtunder válasza z0d1@Ku$ (#109556) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a hőszivattyúk egyik nagy előnye, hogy nem csak fűteni, hanem hűteni is lehet velük, de padlót hűteni nem egészséges, ezért szoktak plafont csövezni. lehetne a falakat is, de ott ha később hozzá kell nyúlni az elektromos hálózathoz, vagy felrakni mondjuk eg yképet a falra, folyamatos küzdelem lesz olyan helyet találni, ahol éppen nem megy cső. én mindenképpen megcsináltatnám, amíg szét van verve a ház, később nem fogod, pláne, ha már gyerekek is lesznek, be lesz lakva.
illetve amit borisz is ír, át kell gondolni alaposan az elektromos hálózatot, ha még nincs 3 fázis, megcsinálni (ezt nagyon sajnálom anno, hogy nem csináltattam meg), mindenhova UTP, én anno a gardróbba nem rakattam, mert minek, lehet tippelni, honnan dolgozok otthonról március óta home office-ban.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#109559) runner 125 válasza fogtunder (#109558) üzenetére


runner 125
nagyúr

Miért kell UTP mindenhova? :F Wifi remek megoldás, és olcsóbb is egy korrekt vezeték nélküli hálózatot kiépíteni 1 routerrel és néhány access point-tal, akár a padláson keresztül, mint lecsöveztetni az összes helységet UTP miatt... Legalábbis én így csináltam (Mikrotik router + 2 AP) és az egész ház a garázsig le van fedve + a kert. Tényleg tökéletes, pedig már évek óta itthonról dolgozom.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#109560) fogtunder válasza runner 125 (#109559) üzenetére


fogtunder
nagyúr

mert a filléres CAT5e sávszélessége is bőven nagyobb a csúcs AC-s AP-knál. illetve azokat is meg kell valamivel táplálni, dedikált backhaul nélkül katasztrofális sávszélességek vannak, a backhaul meg drága. plusz nincsenek véletlenül se inkompatibilitási problémák, akár a kliens, akár a router/AP hibájából, a kábel az fix, működik. plusz amikor 6-700 megás file-okat kell a céges szerverről lerángatni, akkor nem mindegy, hogy mekkora a bottlneck, plusz nálunk HDD már nincs a gépekben, nem teljesen mindegy, hogy a saját szerveremről is mennyivel csorognak a bitek.
nálam is AP-k vannak kidobálva, de azokhoz is kellett kábel. persze, a tetőtérben még lejövök a padlásról, a modem és a switch amúgy is ott van, de a földszintre azért már problémás lemenni, ott nagyon jól jött, hogy raktam kiállásokat. OK, a fürdőbe, WC-be tényleg indokolatlan.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#109561) z0d1@Ku$ válasza Borisz76 (#109557) üzenetére


z0d1@Ku$
senior tag

Igen ezek is benne vannak, csak nem akartam mindent egyszerre bezsúfolni a hozzászólásba, így is elég hosszú lett.. A villamosvezetékezés oké, azt családon belül segítenek megoldani. Főként a szerkezeti dolgok azok, amikkel bajban vagyok. A tervrajzokat már készítem (alaprajz, falak mozgatása, ilyesmi...), ahogy írtam, új aljzat mindenképpen lészen, mert vizesednek a falak is, tehát a vízvezetékezés is cserélve lesz kompletten.
Kazán megtartását indokolatlannak tartanám, ha a hőszivattyú megvalósul és a gáz eltávolításra kerül a házból)

#fogtunder: igen, ez a bajom a felfűtéssel, hogy később problémát jelenthet ha mondjuk képet akarok a falra rakni, vagy egy polcot felfúrni.
Hűteni nagyon nem szoktunk, van jelenleg is klíma, de nem használjuk egyáltalán, így ez kérdés, de ha akarunk hűtést akkor maximum minimális szinten.

#runner 125: elsősorban szórakozásra jó a wifi, azonban ha munkáról van szó, ahol elég nagy problémát tud jelenti egy hálózatszakadás (igen, páromnál elég nagy gondokat jelent ha megszakad a net és kifagy az összes program amiben dolgozik). 2 emberre nyilván nem fogok mindenhova utp-t rakni, de ahol TV\számítógép\okosvezérlőbizb*sz előfordulhat, oda tenni fogok.

[ Szerkesztve ]

(#109562) fogtunder válasza z0d1@Ku$ (#109561) üzenetére


fogtunder
nagyúr

a plafon ilyen szempontból jobb, nyilván meg kell tervezni a világítótestek helyét, de oda azért túl sok minden más nem szokott felmenni.
én számolnék a hűtéssel is, nem úgy tűnik, hogy a közeljövőben el fog kezdeni csökkenni az átlaghőmérséklet.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#109563) Borisz76 válasza runner 125 (#109559) üzenetére


Borisz76
veterán

Amin van csatlakozó mindent érdemes kábellel bekötni! Olcsóbb, stabilabb.
Ha Cat6 kábelt - nem Cat6A! - van behúzva, akkor azon akár a 10GBit is átmegy. Idővel olcsóbbak lesznek az ezt tudó routerek, switchek.
Nálam kb 350 méter van behúzva a házban.
Egy központi helyre ősszehozva, ott lesz minden: router, Switch, nasok.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#109564) enginev3.0


enginev3.0
félisten

100k körüli indirekt tárolót tudtok? 120l

A sas száll ide - száll oda, de a szálloda nem sas ide - sas oda || Logitech <3

(#109565) z0d1@Ku$ válasza fogtunder (#109562) üzenetére


z0d1@Ku$
senior tag

Rendben, köszi, akkor megfontoljuk ezt a hűtést is (ha már elköltünk tizen x milliót, akkor ez már nem oszt nem szoroz... :U)

(#109566) runner 125 válasza Borisz76 (#109563) üzenetére


runner 125
nagyúr

Félre értés ne essék, a nappali részben lévő eszközeim (TV, hifi, nas, mediaplayer, konzol) minden kábelen csatlakoznak nálam is. Munkaeszközt tekintve 15 éve laptopot használok, a mostanin már UTP aljzat sincs (igen, tudom, van átalakító). De egy átlag háztartásban ahol nincs szükség orbitális fájlok mozgatására, szerintem indokolatlan a hálókat is becsövezni UTP kiállás miatt.
Nappali és esetleg 1 kialakított dolgozósarok/dolgoszoba természetesen oké, de máshova én nem raktam és tökéletesen tudok dolgozni (igaz én ekkora fájlokat nem mozgatok).

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#109567) macilaci78 válasza runner 125 (#109559) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Nálam 14 db UTP aljzat van 58 m2-en, társasház. Olcsóbb volt 6 éve, mint egy AC-s routert venni és minden wifis eszközt lecserélni 5 GHz-esre. Telefonok, tabletek, laptop, céges telefonok, TV.
Most egy 85 m2-es lakás felújítását tervezzük, a szisztéma ugyanaz: kamrában nas, modem, router, onnan UTP-n keresztül a legtávolabbi sarokban lévő TV-hez, PC-hez UTP, plusz még két szobába és az étkezőbe is egyet, nameg a kazán mellé. A számítógép mellett valószínűleg lesz egy wifi router, vagy AP is.
Ugyanígy a kazán mellé lesz szennyvízkiállás is, épp a fent írtak miatt, amire nem gondoltam. :R

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#109568) pjen válasza runner 125 (#109566) üzenetére


pjen
félisten

Hogy, én is bele vau.Két szint, 130 négyzetméter.A felső szinten plafon alatt a CB, az egész házban, sőt a kert végében is van WIFI.LG okos Tv n 70mega az alsó szinten.Nas nincs, laptop és serviio.

(#109569) fogtunder válasza pjen (#109568) üzenetére


fogtunder
nagyúr

persze amúgy, nem létszükséglet. de én annyi ismerős nyavajgását hallgattam már végig, hogy ezt, meg azt meg kellene csinálni és semmi gond nem lett volna, ha legalább stratégiai pontokra lett volna kábel húzva. ha úgyis átkábeleznek mindent és szét lesz túrva a ház, szerintem érdemes megcsinálni, mert nem egy nagy tétel a kábel. fali csatlakozó se kell feltétlenül, csak legyen ott a dobozban a vége, aztán ha kell, akkor gyorsan lehet neki fix kiállást csinálni.
70Mb meg nagyon karcsú, legalábbis nekem, azon egy 4K stream már nem megy át rendesen, ha nincs szarrá tömörítve.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#109570) pjen válasza fogtunder (#109569) üzenetére


pjen
félisten

Én nem írtam,hogy ne csináld, csak leírtam nálam mi van.Amúgy se vagyok egy vájt szemű és nem vadàszom az akárhány K s filmeket.

(#109571) Borisz76 válasza macilaci78 (#109567) üzenetére


Borisz76
veterán

Nálam 26 db kiállás lett.
Azért is ennyi mert nem lehet előre tudni a szobák elrendezését. Ha netán átrendezem a szobát, akkor is legyen a közelben kiállás. Tehát minden szoba mindegyik oldalán 1 db minimum. Előszobába is és a konyhába is terveztem..... sosem lehet tudni alapon.
Gyors számolás... ami fix az 7 db műszaki cikk.
A többi tartalék a későbbi bővítés lehetőségének.... rombolás nélkül. Vagy a korábban említett átrendezés miatt.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#109572) fogtunder válasza Borisz76 (#109571) üzenetére


fogtunder
nagyúr

ez mondjuk már szerintem is overkill :D ahol hidegburkolat van, oda én is több pontra számoltam, de ahol laminált van, max elviszem majd később a szegély mögött.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#109573) Borisz76 válasza fogtunder (#109572) üzenetére


Borisz76
veterán

Na igen.... nálam 95 nm-en telibe hidegburkolat van, padlófűtéssel.

Synology NAS DSM6 - Összefoglaló : https://logout.hu/bejegyzes/borisz76/synology_nas_osszefoglalo.html

(#109574) Atomgeszi válasza Morris (#109550) üzenetére


Atomgeszi
veterán

Vajon mekkora átmérőig tomit rendesen az a tomszelence rajta? Neked is az van, amit fentebb linkeltem?

Betonba mikor lehet fúrni amúgy, hogy a ragasztó, amivel a vasat be lehet ragasztani?

(#109575) fogtunder válasza Atomgeszi (#109574) üzenetére


fogtunder
nagyúr

mi nyáron másfél napot hagytuk kötni a betont, utána már be lehetett ragasztani a menetes szárat.

I hate morning people. And mornings. And People.

(#109576) Morris válasza Atomgeszi (#109574) üzenetére


Morris
veterán

3x0,5-3x2,5-ös vezetékekhez jó. [link]

Vagy ez: [link] [link]
5-9mm átmérőig.

Szerintem most kell a kötéshez 2-3 nap. Hideg van már. Nem köt olyan gyorsan mint nyáron.

(#109577) Reggie0


Reggie0
félisten

Az mennyire elfogadhato, hogy a muanyag erkelyajto(kb. 220cm magas a szarny) jobb oldala kozepmagassagban 1cm-rel meg van vetemedve? konkretan, ha a szarny muanyagjanak a szeleit megmerem, akkor fentrol lefele 654/663/653 mm szeles. Mivel huzott az ablak szoltam az ablakosoknak, az meg csak kozepen megnyomta a szarny muanyagjat a keretfele es ugy zarta ra az ajtot, minek kovetkezteben a fenti mereteket felvette, majd azt mondta h ez igy rendben van. Szemre baromi ronda hordos.

[ Szerkesztve ]

(#109578) macilaci78 válasza Reggie0 (#109577) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Pár éve kérdeztem itt, hogy mit tehetek, mert húz a hideg az erkélyajtón a pánt felőli oldalon. Itt javasolták, hogy a keretet nyitott állapotban toljam a pánt felé. Mozdult is, azóta nem húz.
Szóval alapvetően a sarkok fixek, köztük az oldalakban van némi játék. Ha zavar, akkor nyugodtan mozgasd, vagy mondjuk gumikalapáccsal ütögesd a kívánt méretre. Aztán nézd meg, hogy húz-e. :D
Nálam nem látszik, egy kb 40 cm széles függőny takarja a keretet.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

(#109579) Reggie0 válasza macilaci78 (#109578) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem a huzas a kerdes, mert igy nem huz. Csak 1cm hasa van a jobb oldalnak, ugy nez ki, mint egy hordo. Nem tudom, hogy az ablakos szakmaban mekkora toleranciaertekekkel szokas dolgozni, de ranezesre fosronda. Igazabol maga a keret is hasas, mert kozepen rahuztak a teglara, azt pedig gondolom tulzottan kibontottak vagy nem egyenesen falaztak vissza, raadasul a csavart is vagy 20-30 fokos szogben(fuggoleges tengely menten) furtak be.

[ Szerkesztve ]

(#109580) Met válasza Reggie0 (#109579) üzenetére


Met
Topikgazda

Új ablaknál ez nem jó.
Réginél sem jó de ott előfordul, deformálódik a tok, a keret.
Tavaly javíttattam az ablakokat, néhányat ékeltek (az üveg és a keret közé műanyag ékeket tettek) mert oldalt nem zárt rendesen. Így lett egy kis hasa az ablaknak.

Viszont ha a tok homorú akkor lehet érdemes lenne lazítani a csavarokon.
Purhab kikapar, csavar meglazít, purhab vissza.
Ha régi az ablak akkor lehet nem áll helyre. Vagy a tok és a fal között kell ékelni.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#109581) Reggie0 válasza Met (#109580) üzenetére


Reggie0
félisten

Sajnos domboru. Vadiuj ablak. Szerencse, hogy csak alberlet. :)

Most latom, hogy forditva irtad es a homoru a domboru. Hat, most szoltam a tulajnak aztan eldonti mi lesz. De hogy sajat lakashoz nem hivnam ezeket az biztos.

[ Szerkesztve ]

(#109582) Met válasza Reggie0 (#109581) üzenetére


Met
Topikgazda

Hát ha vadi új akkor azt még gariba lehet javíttatni.

"If in doubt, flat out!" Colin McRae

(#109583) Fr3eWar


Fr3eWar
őstag

Nemesvakolat bontva meddig felhasználható?
Ez is olyan mint a festék, ha nincs szaga jó még?
Kibontottam még majdnem tele van, a tetején sárgás áttetsző folyadék volt kb 1,5 centi vastagon, felkevertem jó állaga van, és az szaga is full gyári.
Tavaly októberben volt vakolva a ház, azóta áll, garázsban volt fagytól védve.
Baumit silikontop egyébként.

[ Szerkesztve ]

(#109584) runner 125 válasza Fr3eWar (#109583) üzenetére


runner 125
nagyúr

Simán használható még. Szaga általában akkor lesz a nemesvakolatnak, ha már előtte megvizezik, bekeverik. Amíg nincs szaga, addig használható ez is. Ugyanúgy Silikontop van minéken is, kb 2 éve vettem meg egybe, a kerítéssel együtt. 3 hete került fel a melléképületre és természetesen semmi baja nem volt.

"Kinek a pap, kinek a wlan" :-) • A forum arra hivatott, hogy a kérdéseiteket ott tegyétek fel, s ne privát üzenet formájában felém! Köszönöm!

(#109585) Fr3eWar válasza runner 125 (#109584) üzenetére


Fr3eWar
őstag

Köszi, én is így gondoltam. Kerítésre szánom. Most fejeztem be a két réteg csemperagasztós glettelést. Ha jó idő lesz hétvégén vagy jövő hét elején akkor felviszem.
Alapozóból van itthon egy palack mapei primer g, az mehet alá vagy az csak beltéri, és vegyek inkább uniprimert?

(#109586) lemmy71 válasza Fr3eWar (#109585) üzenetére


lemmy71
őstag

Színezett alapozóval jobban jársz, főleg ha még nem csináltál ilyet ;)

(#109587) Fr3eWar válasza lemmy71 (#109586) üzenetére


Fr3eWar
őstag

Az van, mármint van itthon színező anyag, kis fiola, amivel keverték a festők az alapozót, hogy ne üssön el ha valahol nem tökéletes a fedés vagy sérül a nemesvakolat stb.
Egyébként ez pont valami szükre nemesvakolat, ezen kívül még fehér vakolat van, de az majdnem teljesen elfogyott, arra vennem kell két vödörrel a kerítéshez. :R

(#109588) lemmy71 válasza Fr3eWar (#109587) üzenetére


lemmy71
őstag

Egy jó tanács, ha még nem csináltál nemesvakolást akkor egyedül ne kezdj hozzá, főleg ha látványos utcafronti részen van ;)

(#109589) Csabex válasza Atomgeszi (#109467) üzenetére


Csabex
őstag

Ez engem is érdekelne... Hétvégén csinálok kerti világítást ami ilyen 10W-os ledes kerti lámpákból fog állni, elvileg 3 vagy 5 darabból. Létezik víz és pára gátló kötődoboz amit a földbe lehet rakni? A vezeték is speciális kell legyen, vagy a sima 3 eres MT is megteszi egy egyszerű bergmann csőben a föld alá helyezve pár centire, illetve ehhez van speciális wago, vagy jó a sima ha úgyis kötődobozba megy ? Másik kérdés, hogy kötelező Fi relét rakni erre a külön hálózatra, vagy ami van alapból a hálózaton az óránál az is leold ha gebasz van?

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#109590) cs.david94 válasza Csabex (#109589) üzenetére


cs.david94
tag

Magában a lámpában tökéletesen el szokott férni egy feles obo kötődoboz, abban meg meg van kötve minden ami kell. Most gondolkozok amúgy, de nem találkoztam még olyan fültéri oszlopos lámpában, amiben ne fért volna el, persze nem zárom ki hogy létezik. Wagoból meg megy rá a sima. Kábelnek meg földkábel simán, vagy gégecsőbe, vagy kpe csőbe. Sima MT-t, MBCU-t nem mernék lerakni. Az áramvédő nehéz kérdés, ha van egy az "óránál"-jelentsen ez bármit is-ami mindent visz, az jó. De ha beázik mondjuk az egyik lámpád, akkor addig nem tudod felnyomni ameddig a hiba van vagy nem állsz neki kikötögetni. Nekem mondjuk a kinti részen abszolút nincs is FI, viszont a lakás több részre van osztva, kazánnak külön stb.stb.

(#109591) A Zéé válasza Csabex (#109589) üzenetére


A Zéé
addikt

soha ne áss elektromos vezetéket a föld alá pár centivel. Minimum egy ásónyomnál mélyebbre vidd le.

Just a simple Lineman...

(#109592) lemmy71 válasza A Zéé (#109591) üzenetére


lemmy71
őstag

Anno amikor én telepítettem a kerti világítást, bő két ásónyomra tettem a földkábelt és végig raktam cseréppel úgy temettem be földel.

(#109593) Csabex válasza A Zéé (#109591) üzenetére


Csabex
őstag

:R Köszönöm ! Két ásónyomot csinálok akkor a biztonság kedvéért és ahogy cs.david is javasolta, használok gégecsövet, mert az van itthon.

cs.david94: Első körben köszi a tanácsokat :) Lámpát még nem láttam, ismerősnek csinálom. Az óránál ami van, az a Fi relé, arra értettem... Talán szakaszonként van egy egy, ha jól rémlik. Milyen vezetéket javasolnál? Van megmaradva ismerősnek tömör réz vezeték, talán 2mm-es maga a vezeték szigetelés nélkül, de azt sem láttam még.

[ Szerkesztve ]

"The quieter you become, the more you are able to hear..." ― Ram Dass

(#109594) Morris válasza cs.david94 (#109590) üzenetére


Morris
veterán

Linkeltem a képet. Nem fér el benne a víz mentes kötés.
Én a lámpában csak 2 vezetéket tudtam összekötni. Azbis vízmentes dobozba került.
Érdemes dobozolni, mert később eszi meg a talajpára a kötéseket.

(#109595) csubuka


csubuka
addikt

Sziasztok!

Szobatermosztátból volna olyan ajánlott példány, ami bár nem igazán extra de azért komolyabb kijelzője van, mint a Computherm Q7-nek? A kazán abszolút nem bus-os, nem is lesz addig, amiíg kitart a gázkazán öntöttvas égőtere (ez sok-sok év remélhetőleg), így igazán extra dolgokról lemondok :)

Köszönöm tippeiteket előre is :R

(#109596) lemmy71 válasza csubuka (#109595) üzenetére


lemmy71
őstag

Ha nem akarsz extra funkciókat, akkor miért nem felel meg a Computherm Q7 -t :F Egyszerű mint a "háromszög" és nem is olyan drága, de nézz kűrül a netkazánnál

(#109597) BullZeye


BullZeye
veterán

Egy nagyobb cég aljzat kiegyenlített és lerakott 21m2 laminált padlót, viszont pár pontban kopog a parketta.
Jeleztem feléjük, de nem nagyon reagálnak, írta nekik még egy emailt ma, aztán jövőhéten megyek feljebb.

A probléma, hogy közbe konyhát is csinálnánk, ami amerikai konyhás nappali miatt átlóg a laminált padlós részre.

Balról kezdték el letenni, a konyha pedig jobb oldalon lóg rá, kérdésem, hogy ezeket a BauHausos clickes lapokat lehet visszafelé lerakni? Gondolom, hogy nehezebb, de megoldható? Kb 7 sort kellene felszedniük.
Mivel nem nagyon reagálnak, a konyha pedig 16án érkezni fog ha akarom ha nem és szerelni fogják, tartok tőle, hogy elutasítják, hogy nem tudják javítani és kiröhögnek.

Kopogás meg idegesít, mert 2 éves gyerek ahogy fut teljesen néma a 90%án, és ahogy rálép azokra a pontokra mintha zengene a lakás.

(#109598) mezis válasza csubuka (#109595) üzenetére


mezis
nagyúr

Itt egy komolyabb kijelzős. :DDD ;]

mezis

(#109599) AxBattler


AxBattler
félisten

LIDLis bitkészlet, ill. akkus csavarozó mennyire ajánlott vétel?
Ajánlott mellé pótaksit venni? Mondjuk a nagyobbat?

Így 20k HUF alatt kijönne egy készlet, ami Makitából mondjuk minimum 45k HUF.

[ Szerkesztve ]

"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki." KERESEM: Lian Li PC-C50, Silverstone Milo ML03 ..............................................................................................

(#109600) macilaci78 válasza BullZeye (#109597) üzenetére


macilaci78
nagyúr

Sajnos tud kopogni a laminált padló még ha üveglapra is rakod. Sok múlik a padlón és az alátéten.
Persze az is lehet, hogy a te ingerküszöböd alacsonyabban van, mint a gyártóé, építőiparé.

Ha minden kötél szakad, nem kell félni az akasztástól! Eladó garzonlakás! Budapest III. ker. Tímár utca, 29 m2, galériás. https://ingatlan.com/34130552

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Építő/felújító topik (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.