Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#28051) LordX válasza KisBundi (#28050) üzenetére


LordX
veterán

Hát, hivatali engedéllyel túl lehet lépni a 20 dBm-et...

Másik lehetőség, 5 GHz-en 30 dBm a megengedett. De mivel az jobban csillapszik a távolsággal, nem biztos, hogy előrébb vagy.

De szerintem nem a jelteljesítményt kellene feltornásznod, hanem a zavaró tényezőket kiiktatni: van tiszta rálátás? Vagy irányantennát használva, még ugyanakkora gain esetén is jobb lesz a jeled, mert nem veszi fel a zajt a többi irányból.

(#28052) szabifotos


szabifotos
senior tag

Ha már teljesítményről meg törvényekről van szó volna egy kérdésem:
Egy ILYENNEK a használata (akár nagyobb antennával) már messze törvényellenes? Vagy közel nem adja le azt a 2000mW-ot? Szóval mit tudhatnak ezek az erősítők egy sima (erősítő nélküli) routerhez képest?

[ Szerkesztve ]

(#28053) And válasza szabifotos (#28052) üzenetére


And
veterán

Egy ilyen booster használata gyakorlatilag bármilyen antennával szabálytalan, mivel minden valamirevaló antennának 0 dBi-nél nagyobb nyeresége van. Mellesleg ekkora teljesítményt (2W = 33dBm) táplálva például egy 24 dBi-s grid-antennába már 57dBm-es EIRP-értéket kapunk, ami lineáris egységekben kifejezve fél kilowattot jelent, vagyis az érvényes limit laza ötezerszeresét.
Mod: mivel ezek lineáris erősítők, megfelelő bemenőteljesítmény (meghajtás) esetén akár tudhatják is ezt a specifikált teljesítményt, zabálnak is hozzá táplálásként vagy tízszer annyit. A csatolt kép viszont hamis képzetet kelt, mert úgy tesz, mintha egy ilyen erősítő normál felhasználásának lehetne tekinteni, hogy egy ócska beltéri körsugárzót kötünk rá. Pedig ezeknek sokkal inkább nagytávú kültéri linkek esetén lenne értelmük, nagynyereségű antenna mellé, ha errefelé nem lennének teljesen illegális dolgok. Beltéri használatra egy kicsit olyan, mintha úgy akarnánk a szomszéd szobában fényárt csinálni, hogy a sajátunkban beüzemelnénk egy 2kW-os reflektort, amit az ajtó / folyosó felé irányítanánk ahelyett, hogy a szomszéd szobában felszerelnénk egy 100W-os csillárt.

[ Szerkesztve ]

(#28054) KisBundi


KisBundi
őstag

Másik kérdés :)
Munkahelyemtől nem messze kb 100 méterre tele van az éter hotspotokkal, de viszont én ezeket nem tudom már fogni. A céges gépen a net sajnos eléggé le van korlátozva. :( Volna rá lehetőség hogy vmilyen úton-módon ezekhez a nyílt hálózatokhoz hozzáférjek? :B

(#28055) And válasza KisBundi (#28054) üzenetére


And
veterán

USB-s kliens, amelyen legalább egy nem nyákra integrált antenna van, ablak közelében (vagy azon kívül) telepítve. Ha csatlakozó is van rajta az antennához, akkor akár házilag is összetákolhatsz egy egyszerűbb irányított antennát, például biquad-ot, amellyel van esély a kapcsolatra, ha amúgy nincs az útban valami nagy és tömör dolog.

(#28056) KisBundi válasza And (#28055) üzenetére


KisBundi
őstag

Ez mind a 2 irányba működne? Tehát nem állna fent annak a veszélye, hogy és a hotspot-ot látom és fogom de az én jelem nem érkezne meg a hotspothoz? :B

(#28057) Dolphine válasza Claude Leon (#28041) üzenetére


Dolphine
addikt

A mai nap folyamán beszéltem a rendszergazdával!
Sajnos az lett amit sejtettetek! :O Sem a repeater, se az Access Point nem lesz megoldás a gyenge Wi-Fire. Egyébként minden emeleten Routerrel van megoldva a Wi-Fi jel szétosztása. Az egyedüli megoldás a nagyobb antenna lenne, vagy valami nagy beruházás, de erre még várunk, hátha a jövő megoldja...

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#28058) And válasza KisBundi (#28056) üzenetére


And
veterán

Az antenna pont annyira hatásos adás (kliens -> hotspot) irányban, mint megfordítva.
#28057: Pedig ahol a 'nagyobb antenna' megoldás, ott a repeater is az, ha megfelelően van elhelyezve. Persze ez időnként csak körülményesen kivitelezhető, de a mi munkahelyünkön is van egy repeaternek állított maszek router telepítve, amelyet csak úgy feltettünk a polc tetejére, és sokat segít.. Antennát pedig amúgy sem tudod beltéren nagyon növelni, mivel beltéri körsugárzók általában nem rendelkeznek hatalmas nyereséggel.

(#28059) KisBundi válasza And (#28058) üzenetére


KisBundi
őstag

Tehát akkor egy "netvadásszal" meg lehetne oldani ezt a problémát? :)

(#28060) And válasza KisBundi (#28059) üzenetére


And
veterán

Biztosat nem lehet előre mondani ilyen esetekben, de ha van valami alapja, például az ablakba tett laptot a saját antennájával is vesz némi jelet (inSSIDer mutatja, és a térerő így is nagyobb mondjuk -85..-90 dBm-nél), még ha nem is lehet azt használni, akkor egy külső, nagyobb nyereségű antennával van rá esély. De a 'semmiből' nincs az a kliens / antenna páros, ami kapcsolatot csinál.

(#28061) light47


light47
csendes tag

Sziasztok! Kicsit bővítenünk kell a hálózatunkat a cégnél, adott egy Cisco RV180 router, most nézelődök egy megfelelő access point után, mivel biztos, ami tuti, vezetékkel oldom meg. Eddig minden rendben volt a hálózatunkkal, most keresem a jó megoldásokat. Az otthoninál nagyobb igénybevételt bíró, fejlettebb QoS-sel rendelkező AP-k között ez a WAP121 jónak számít, van valakinek tapasztalata?

(#28062) barotisanyi


barotisanyi
csendes tag

Hello! Segítséget szeretnék kérni, új lakásba költözöm, és a garázsbeállót szeretném valamilyen módon állandó jeleggel szemmeltartani. Elöször valami kültéri webcamerára gondoltam, de többen IP kamerát javasoltak.Esetleg tudnátok ajánlani néhány fajtát, vagy ha esetleg vkinek van tapasztalata, azt szívesen venném ha megosztaná! Köszi

(#28063) light47


light47
csendes tag

Van egy régebbi WRT54GL talomban, arra is gondoltam, hogy azt állítanám be AP módba, csak a "G"-s sebesség miatt nem biztos, hogy annyira jól járnék vele, illetve a WAP már jóval fejlettebb ilyen felhasználásra, nem? Vagy érdemesebb erősebb AP-t néznem? Egy távolabbi épületbe szórnánk, az AP ki lenne húzva egy fedett előtérbe, onnan szórná a jelet.

(#28064) barotisanyi válasza KisBundi (#28042) üzenetére


barotisanyi
csendes tag

nekem bevállt, jelentős progressziót értem el a jelerősitővel. (Linksys RE1000egyébként Linksys EA6500 routerrel)

(#28065) Feree2


Feree2
csendes tag

Üdv Mindenki!
Segítséget szeretnék kérni egy WiFi hálózat optimalizálásához.
Szitu: 3 szintes ház, ahol a routerek nem képesek a födémen átlőni a jelet, olletve csak nagyon rossz jelszinttel, ami csak zavarásra elég.

Jelenleg minden szinten van egy router, egyedi SSID-vel és jelszóval. Ezzel az a bajom, hogy amikor az egyik emeletről a másikra megyek, a nagyon rossz jelet még veszi a laptop, ls nem áll át egyből az erősebbre.

Olvastam a jeltovábbítókról és AP-k ről, de nem vagyok valami jártas ezen a téren.

eszközök:
Linksys WTR54G router
Edimax router (sajnos a pontos típusát nem tudom, majd megkeresem rajta)
TP-Link WR340G

Ötleteket előre is köszönöm.

(#28066) Gubek-Einste válasza Feree2 (#28065) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Állítsd át a router-eket úgy, hogy mindegyiken ugyan az legyen az SSID és a jelszó de a csatornaszám különbözzön.

Hogyan vannak a router-ek összekötve?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#28067) wolfman


wolfman
veterán

Sziasztok!

Nan nekem egy TP-LINK TL-WR1043ND routerem. Haverom a szomszédban akar netezni WiFi-n. A lakásunkhoz közelebbi szobában tud is minden további nélkül, de a barátnője a lakás másik felében már nem tud, mert nagyon gyenge a jel.
Utána néztem és állítólag alapból 3dBi antenna van a routerben. Most tervezem lecserélni 16dBi-esre, de nem tudom, hogy egy antennát elég vagy mind a hármat le kell???

„Ami mérhető, mérd meg! Ami nem mérhető, tedd mérhetővé!” – Galileo Galilei

(#28068) LordX válasza wolfman (#28067) üzenetére


LordX
veterán

Technikailag talán elég lenne az egyik is, de pont azért van rajta 3, mert mindhármat használja, úgyhogy ajánlott lecserélni mindet.

(#28069) Jonesy84


Jonesy84
tag

Sziasztok

Van egy laptopom Intel 6205-ös WiFivel és egy Linksys WRT320N router. Az a gondom, hogy 4 MB/s-nél nem hajlandó többel másolni egy Gigás hálon lévő gépre. A laptop 300 Mbit-es csatlakozást ír, több driverrel is próbálkoztam már. Van egy PB lapos is, az hozza a 16 MB/s-ot tehát gondolom a routerrel nincs gond. Valami ötlet?

(#28070) cellpeti


cellpeti
veterán

üdv

van egy WRT54G routerem és nem jön át rajta a net. Routert újraindítottam, modemet is de semmi. Azt írja a W7, hogy valami kábel nem jó.

Tigris, tigris, csóvafény...

(#28071) kali válasza barotisanyi (#28064) üzenetére


kali
legenda

sokadik - azonos - linksys reklámos regisztráció, meddig megy ez még?
minek ez a sok terelés, meg kamu kérdés, ha mindig azonos a cél?
érdemes lenne elolvasni az alapelveket!

[ Szerkesztve ]

(#28072) Gubek-Einste válasza Jonesy84 (#28069) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

A wifi csatorna hogyan van beállítva? Auto vagy a környezeti viszonyoknak megfelelően egy fix van beállítva?
Mekkora távolság van a gép és a router között és milyen és mennyire vastag a fal?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#28073) krealon válasza wolfman (#28067) üzenetére


krealon
Topikgazda

A bizonytalan antennacserelgetes helyett jobban jarnal egy jelismetlo (Repeater vagy Range Extender) telepitessel a szomszedba, ahol meg jol foghato a te routered jele.

(#28074) Feree2 válasza Gubek-Einste (#28066) üzenetére


Feree2
csendes tag

Üdv!
Ok megpróbálom a hétvégén.

amúgy az Linksys az elsődleges, WAN portban a net (50-es UPC) 1-es portban egy gigabites TP-Link swich (ezen van a vezetékes hálózat, 2-es és 3-as porton a másik két router.

Szóval szombaton megnézem, és írok, hogy mi lett.

Köszi a tippet.

(#28075) Jonesy84 válasza Gubek-Einste (#28072) üzenetére


Jonesy84
tag

A csatorna fixre van állítva környezeti viszonyhoz, 3m-re van a router fal nincs közte. Windowsban is engedélyezve van 2,4Ghz-en is a 40 Mhz.

[ Szerkesztve ]

(#28076) RootRulez


RootRulez
félisten

Sziasztok!

Ritkán vagyok otthon és a mobilnet lefedettségem lehetetlenné teszi a böngészést az otthoni gépen. Cimborám pár háznyira lakik, arra gondoltam, hogy (az engedélyével) amikor otthon vagyok rácuppanok a WiFi-jükre. Azonban messzebb laknak annál, hogy csatlakozni tudjak hozzájuk. Láttam a neten többféle "netvadász" cuccot. Arra lennék kíváncsi, hogy ezek tényleg működnek? Vaterán van néhány olcsóbb megoldás (pl.: ez), gondolom azok eBay-es kütyük...

Szóval vajon megérné beruházni egy ilyenre? Látnám a cimbi ~100m-re levő routerének hálózatát?

[ Szerkesztve ]

═════════════════════════════════════════

(#28077) And válasza RootRulez (#28076) üzenetére


And
veterán

Komolyan, lassan majd' minden nap kérdezi valaki akár itt a fórumon, akár privátban, hogy ez meg az a cucc (USB-s kliensek) jó lenne-e neki. Erre szinte mindegyikről 'kiderül', hogy gigawattos teljesítményű és ezer dBi nyereségű - hogy én is túlozzak egy kicsit - antennája van. Miért van az, hogy a júzerek még mindig bedőlnek ezeknek a józan ész szerinti határokat is nagyságrendekkel túllépő "műszaki adatoknak"? Hát hogy a fenébe lehetne egy USB2.0-ás portról 4..6..8..stb. wattos RF-teljesítményeket lehúzni, mikor maga a port DC-ben ennek a töredékét sem tudja? 5V * 0,5A, az két és fél watt összesen és maximum, amiből legjobb esetben tizedannyi mikrohullámú teljesítményt tudnánk kihozni. Az antenna meg a másik, a legnagyobb nyereségű forgalmazott antennák a 24 dBi-s gridek, illetve néhanapján felbukkannak extrémebb (bőven méter feletti nyílású) paraboloidok, ennél néhány dBi-vel nagyobb nyereséggel. Erre egy rakás ember feltesz az eBay-re, Vaterára meg a hardverapróra ilyen sokwattos, 40..50, vagy akár 60 dBi-snek hazudott antennával rendelkező ócska vacakokat. Szomorú :(.
Mod.: nem mondom, hogy pl. az irányított antennával rendelkező példányoknak lehet némi előnyük a sima körsugárzós típusokkal szemben, bár épp az előbb linkelt (3,8W / 36dBi-s) kliensen még az antenna is erőltetettnek tűnik (két körsugárzó antenna ok, lehet diversity is, de akkor mi a jófene középen az a tányér, optikai tuning talán?). Még a teljesítményük is lehet valamivel nagyobb, mint az átlagos pártíz milliwatt. De mi a ráknak kell óriási, hihetetlenebbnél is hihetetlenebb számokkal, tíz-száz-ezerszeres (vagy még nagyobb kamu) értékekkel bohóckodni? Vajon miért nem elegendő a valós számokat megadni? Ja, hogy az nem mutat olyan szépen? Lehet, de ettől ez még meglehetősen gusztustalan szokás marad, és legalább mi, vevők legyünk már tisztában a lehetőségekkel, minimum a hihető nagyságrendekkel..

[ Szerkesztve ]

(#28078) GrooveHero


GrooveHero
addikt

Sziasztok. A világ leglámább kérdése fog következni, mindenki csatolja be magát.
A kérdés: webböngészéshez a fel vagy a letöltés számít? Gondolom a le. Rosszul tudom? És a skypehoz?
Mert most váltok szolgáltatót. Eddig tréhóm volt, most Z-net lesz. A tréhómos net 4Mbit/250 kbit!! volt
Az új pedig 20/3 Mbit lesz. Nem a legjobb, tudom, de ahol lakom ennél nem sok jobb van, talán nincs is. Nem ment az egész házban a net, de a skype mégse ment tökéletesen, sokszor elment, nem hallottukegymást, kiírta, hogy hiba a kapcsolatban, stb.. várhatom, hogy most sokkal jobb lesz?
Volt már digis 20Mbit-es netem, de annak a feltöltése 10Mbit volt. Nem volt gond a nettel, a skype is jó volt, a max letöltési seb. 2.5 mega/sec volt.
Köszi a válaszokat, és bocsi a lámaságért :B :B

Words like a weapon, sharp as a knife Fallen from heaven, darkest of nights Long live the rebels hunting for blood I saw the devil, he's one of us

(#28079) jNk válasza GrooveHero (#28078) üzenetére


jNk
senior tag

A böngészéshez a letöltés sebessége fontosabb, a skype esetében mindkettő irány számít. Az új szolgáltatóddal még a HD videóhívás sem lesz gond a követelmények szerint. Persze ha közben teljes sávszélességgel töltesz fel akkor ott is lehet gond, de valószínűleg sokkal kevésbé lesz érzékeny erre (ha jól beállítod a feltöltő programot) mint a régi (dsl?) T-net.

(#28080) ígyvanferi


ígyvanferi
addikt

Inkább csak megerősítésért írok, de akár lehet hibás is az elképzelésem, kéretik akkor javítani, vagy rábólintani.
Szóval, itthon a kábeles netet szeretném wifivel két androidos telefon felé is megosztani. Ehhez elég csak egy TP-LINK TL-WR741ND-t vennem? Invitel kábeles net, itt a thomson dobozka az aszalon, ebből meg a vezetékes telefonhoz is kábel, meg persze a sz.géphez. Mindössze azt a routert kell a gép és a modem közé szúrnom, és a konyhában sem kell a továbbiakban net nélkül lennem?

(#28081) GrooveHero válasza jNk (#28079) üzenetére


GrooveHero
addikt

Köszi az infót :R

Words like a weapon, sharp as a knife Fallen from heaven, darkest of nights Long live the rebels hunting for blood I saw the devil, he's one of us

(#28082) Fecogame válasza ígyvanferi (#28080) üzenetére


Fecogame
veterán

Igen, plusz még be kell állítanod a routert, amúgy okés az elképzelés. :K

[ Szerkesztve ]

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#28083) ígyvanferi válasza Fecogame (#28082) üzenetére


ígyvanferi
addikt

Na, akkor jó, köszönöm! Igen, azt majd igyekszem a másik topik első hsz-e alapján megoldani, hátha sikerül egyedül is.

(#28084) RootRulez válasza And (#28077) üzenetére


RootRulez
félisten

Akkor nem lehet kitolni egy ilyen kütyüvel a hatósugarat? Most egy ilyet találtam, a számokat annyira nem nézem, tudom, hogy mese habbal. Csak, hogy esély van-e arra, hogy pár száz méterre, ahova már egy átlagos WiFi Stick vagy PCI kari kevés, ez elég-e?

═════════════════════════════════════════

(#28085) mezis válasza And (#28077) üzenetére


mezis
nagyúr

Miért van az, hogy a júzerek még mindig bedőlnek ezeknek a józan ész szerinti határokat is nagyságrendekkel túllépő "műszaki adatoknak"?

Minden kornak meg van a maga szálhámosa. Amikor a tranzisztoros zsebrádiók kezdtek elterjedni a tranzisztorok számával próbálták elkábítani a közönséget. Anno a Rádiótechnikában fényképet is láttam olyan készülékről, amiben kis három lábú fekete műanyag gömböcskék voltak beforrasztva. A NYÁK túloldalán mind a három láb egybe volt forrasztva. Távol keleten, "művelt" tengerészeknek gyárthatták, akik már tudták, hogy a tranzisztoroknak három lába van és bizonyára ellenőrizték azok meglétét.

Jó néhány évvel ezelőtt találkoztam olyan "indukciós" LED-es (energia takarékos, környezetkímélő) zseblámpával, amiben egy lágyvas lötyögött. Volt benne tekercs, Graetz - meg két CR2032-es elem.
A megdöbbentő az volt, hogy egy egész éjszakai világítás útán még világított. Töltés természetesen nulla.

Kellene nyitni egy helyet, ahová lehetne hivatkozni a szinte hetente ismétlődő kérdések esetén. (Felhasználók számára csak olvasható, szakmailag kontrolláltan bővíthető.)

[ Szerkesztve ]

mezis

(#28086) And válasza RootRulez (#28084) üzenetére


And
veterán

Természetesen van rá esély. Csak azt nem tudom, miért az jön le egy csomó felhasználónak, hogy pár száz méteres kapcsolatokhoz kizárólag ezek a parasztvakító 'netvadász' csodaeszközök használhatók. Ez ugyanis egyáltalán nem igaz. Kezdjük azzal, hogy az adóteljesítmény (csak kliens oldalon megnövelve) az égvilágon semmivel nem teszi hatásosabbá a mi vételünket. Igen, a távoli AP így erősebb jelet vesz tőlünk, de ezzel mi nem vagyunk kisegítve. Míg egy nagyobb valós (!) nyereségű antenna - megfelelő helyre telepítve - valóban sokat segíthet, és éppen ez lenne a lényeg: szinte bármilyen átlagos kliens (legyen az PCI-os kártya, antennacsatlakozóval rendelkező USB-s kliens vagy épp multifunkciós AP) képes ekkora távok áthidalására, ha egy normális, kültérre szerelt antennát teszünk rá. Nem kell óriási adóteljesítmény és nyereség, csak nagyjából zavartalan rálátás a végpontra, és meg is van. Rossz helyre (pl. beltérre) téve az antennát, vagy áthidalhatatlan köztes akadály esetén meg nem megy. Magyarul: ezek a netvadász-vacakok csak annyival különbek, mint bármely más kliens, hogy irányított antennával rendelkeznek (szokásosan kevéssel 10 dBi feletti nyereséggel, mert az még kezelhető méretet jelent), és így adnak valamekkora szabadságot az elhelyezésben. Esetleg megnövelt adóteljesítménnyel, de ez USB-s táplálás esetén már elviekben is limitált, és mint említettem, mi attól egyáltalán nem fogjuk erősebben venni a távoli állomás jelét.

(#28087) mandras81


mandras81
senior tag

Sziasztok!

Van két router-em (egy új, és egy, amit korábban használtam), és az újat használnám csak, de nincs olyan gépem, amin kábeles kapcsolat lenne, csak wifi-s.

Az új router-en sikerült egy olyan módosítást csinálni a wifi kapcsolaton, ami miatt az elszállt, így vezeték nélkül nem érem el.

Abban kérnék segítséget, hogy miképpen kell összekötnöm a két router-t (egyáltalán lehetséges-e), hogy a régebbi wifi kapcsolatán keresztül elérjem az új admin felületét, hogy újra tudjam indítani rajta a wifi-t. Tehát, csak a régebbi admin felületét érem el jelenleg.

(#28088) Fecogame válasza mezis (#28085) üzenetére


Fecogame
veterán

Kellene nyitni egy helyet, ahová lehetne hivatkozni a szinte hetente ismétlődő kérdések esetén. (Felhasználók számára csak olvasható, szakmailag kontrolláltan bővíthető.)

Ehhez hasonlóan megcsinálhatod :)

Lassú a mobilinterneted? 4G/LTE antennák, közvetlenül raktárról ---> http://bit.ly/LTE_Antennak

(#28089) lajxko


lajxko
tag

Üdv!

Adott a házban egy router. Ehhez szeretnék kapcsolni egy másikat acces pointként, hogy az emeleten is jó legyen a jelerősség. Minden megoldva tecnhikailag(kábbellel össze vannak kötve), azonban dns-gateway-dhcp problémával küzdök, ha ebben valaki tudna segíteni hálás lennék.
Azt már sikerült elérni, hogy wifin bejön az acces point admin oldala, be is próbáltam állítgatni, de valamit nem jól csinálok, mert azt írja hogy ütközik az első router netjével.
Auto modban nem volt jó, statitkussal is próbáltam, de ott is ugyanezt a hibát dobja. Ötlet?

típusok:
1.router linksys WRT54GL
2.router acces pointként tenda n3 router

(#28090) club1 válasza lajxko (#28089) üzenetére


club1
veterán

Az AP-nek használt routeren beállítasz egy ip címet admin célból, olyat, ami egy alhálóban van a routerrel, de nem használja a router maga, illetve a dhcp szervere sem osztja ki. Ezuán letiltod a dhcp szervert az ap-nek használt routeren. És az ap-t nem a wan, hanem az egyik lan portával kötöd össze a routered valamelyik lan portjával. Ennyi..
Ja, egyszerre egy topicban elég lett volna feltenni a kérdést. Remélem nem kell mindegyikben megválaszoljam.

[ Szerkesztve ]

(#28091) _Szasza_


_Szasza_
tag

Üdv,

lenne egy problémám. Van egy TP-LINK TL-WR740N routerem, azon keresztül megy az asztali gép, illetve a wifis részről egy laptop. A asztali részével semmi gondom, az jó. Viszont kb 1 hete olyat csinál, hogy a laptoppal csak a router közeléből jön a net. Ha kimegyek a szobából akkor a jel erősségét mutató szimbólum a jobb alsó sarokban nem változik, tehát azt jelzi, hogy kellene lennie jelnek, meg persze pár hete még ment is simán, de most csak kb a router 2 méteres körzetében működik a net. Nem tudom mi lelte hirtelen... A router kb fél éves, még csak nem is régi. Egy ismerős ajánlotta, hogy frissítsem a routert. Nem tudom az helyre hozná e? A laptoppal biztos nincs baj, mert a táblagépnél is ugyanaz a helyzet, meg a mobilnál is. Esetleg van ötletetek?

(#28092) kozicsd


kozicsd
tag

Sziasztok!
Próbálom megcsinálni az otthoni hálózatot, csak kb 100km-re vagyok tőle, tehát látatlanba próbálom elmagyarázni a faternak :DDD
Azt már sikerült elérni, hogy össze legyen kötve a router+a modem+az asztali pc, és működik is a net.Ha laptopról próbál csatlakozni, akkor viszont nem működik. Látja a álózat nevét, de nem tud hozzá kapcsolódni, valamint a laptopról nem lehet elérni a routert, tehát ha a böngészőbe beírja a router ip címét, akkor nem tud belépni a router webes felületére.
Mi lehet a gond? Biztos volt már ez a kérdés, de most is tabletről írok pc hiányában, és nem nagyon szeretnék ezzel szenvedni, hogy elolvassak pár ezer hszt :B

(#28093) club1 válasza _Szasza_ (#28091) üzenetére


club1
veterán

A router antennája nem lazult le? Nem költözött a szomszédba azonos csatornán működő AP?
Egyébként nem logikus, hogy a térerősséget jelző ikon nem jelzi a térerősség csökkenését egyik eszközödön sem. Biztos így van?

(#28094) club1 válasza kozicsd (#28092) üzenetére


club1
veterán

A laptopon nincs beállítva egy fix ip cím? A laptop is kábelen csatlakozik? Milyen a net, nem adsl és esetleg kitárcsáz a pc-vel/laptoppal - hibásan - a routeren keresztül?

(#28095) kozicsd válasza club1 (#28094) üzenetére


kozicsd
tag

Szerintem nincs beállítva fix ip cím, tudtommal a wundows automatikusan dinamikus ip-re állítja, hozzányulva meg nem volt. A net egyébként rádióhullàmos, nem adsl.
Ja és wifin keresztül nem éri el, nincs kábel a laptopon

[ Szerkesztve ]

(#28096) club1 válasza kozicsd (#28095) üzenetére


club1
veterán

Bírom ám ha harapófogóval kell a lényeges részleteket kihúzni a kérdezőből. :((
A PC-is wlan-on van, vagy az kábelen?
Volt már korábban ez a laptop csatlakoztatva ehhez a wlanhoz? Ha nem, milyen szintű titkosítást használsz, és a laptopon milyen oprendszer, illetve típusú wlan adapter van, illetve nincs mac szűrés a routeren?

(#28097) kozicsd válasza club1 (#28096) üzenetére


kozicsd
tag

A pc kábelen van, és a laptop is működik, ha kábellel van összekötve a routerral, csak wifin keresztül nem megy.
Nem volt még összekötve soha ezzel a routerrel. Win7 oprendszer van, valamint atheros adapter.
Mac szűrés sincs bekapcsolva.

(#28098) club1 válasza kozicsd (#28097) üzenetére


club1
veterán

És a win7 alatt tutira megjelenik az elérhető vezetéknélküli hálók között az ap, rákattintva megjelenik a jelszókérő ablak, és tutira a helyes jelszó van beütve (nincs bekapcsolva capslock, meg num lock, meg ilyesmi)?

(#28099) kozicsd válasza club1 (#28098) üzenetére


kozicsd
tag

Igen, és a helyes jelszót írja be. De mondom, a laptopról kábel nélkül a router webes felületére sem enged csatlakozni.

(#28100) club1 válasza kozicsd (#28099) üzenetére


club1
veterán

Hogy engedne, ha egyszer a wlan-ra sem enged fel és így nem kap ip-t sem.
Tutira nincs bekapcsolva a laptopon a numlock? Ez szokott ilyenkor leggyakoribb probléma lenni, egy próbát megér egy szövegszerkesztőbe is beírni a jelszót (a laptopon). Továbbá a PC-n bemenni a router admin felületébe, és ellenőrizni, hogy tuti-e a jelszó. WPA2-es a titkosítás? Ha igen, kipróbálni AES-el és TKIP-vel is.

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.