Hirdetés

2024. május 1., szerda

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 04:42:15

LOGOUT.hu

WLAN, WiFi, vezeték nélküli hálózat

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#27951) And válasza Freddy TNT (#27949) üzenetére


And
veterán

"Szóval nem akarom túlméretezni (és árazni) a dolgot."
Nyugi, 7km-re - ésszerű teljesítmények mellett - nem fogod tudni túlméretezni az eszközöket ;). Én mondjuk eleve a legnagyobb elérhető nyereségű antennákkal kezdeném, azok meg minimum grid-ek vagy paraboloidok, minimum 24 dBi-vel. Nem baj az, ha a rendszerben van egy kis tartalék, illetve az említett, szabvány által biztosított legnagyobb linksebességekhez már amúgy is jóval nagyobb jelszintek kellenek, mint a kisebbekhez.
"Szóval van valami táblázat, hogy milyen szettekkel mekkora távolságok hidalhatóak át ? Na nem labor körülmények között de azért nem is panel dzsungelről lenne szó."
Ha valamit is ad magára egy forgalmazó, ilyen adatokat nem fog megadni. Egyrészt azért, mert akkor mindenki számon kérné rajta, mondván nála nem megy ilyen messzire a link, másrészt pedig ilyet valóban csak 'laborkörülményekre' lehet megadni, mert hiába ismerjük a terepet, a külső hatásokkal (idegen hálózatok, más eszköz az ISM-sávon, egyéb zavar) nem lehet tisztában előre a gyártó.
Mod.: tudom, hogy egyesek mániája az antennához társított hatótávolság (ami nem létezik), illetve az arra vonatkozó kérdés, meg kell csak nézni a wifi antennák hirdetéseit akár itt a hardveraprón. Komplett rendszerre - tiszta rálátás és zavartalan terjedési zóna mellett - persze lehet ilyen becsléseket megadni, akár számításokat is lehet végezni, de garantálni senki nem fog semmit, legfeljebb odaírja, hogy ezzel akár ennyi meg ennyi kilométer is áthidalható. Az ehhez szükséges feltételeket meg biztosítsa mindenki magának úgy, ahogy tudja.
#27950: "Na én azt el tudom hinni, hogy nagy nyereségű antennával el tudnak oda lőni. De az ottani AP gyenge jele és vacak antennája hogy jut vissza ?"
Pont úgy jut vissza, ahogy odajutott. Az antennanyereségben az a szép, hogy ugyanúgy működik odafelé, adás irányban, mint visszafelé, vételre. Az más kérdés, hogy a netvadász extra készletekhez a saját tájékoztatásuk alapján ugyanolyan antenna jár, mint az alap netvadászhoz, csak a kliens teljesítménye nagyobb. Márpedig a megnövelt teljesítmény (az antennanyereség növelésével ellentétben) csak egy irányban, adáskor hatásos, a vételünk nem lesz tőle jobb.

[ Szerkesztve ]

(#27952) Freddy TNT válasza And (#27951) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Hello !

Kössz a válaszokat. Akkor még visszakérdeznék azért:

1: A közelebbi távolságokhoz (3 km) azért gondolom nem kell ugyan az a technika mint a 7km-es távra. Persze az lenne a legtisztább, ha ugyan olyan komponensekből állna össze a rendszer. De költség csökkentő tényezőként azért megfontolandó nem ? Elvégre a másik 4 ember minek ruházzon be és szemeteljen be több frekit mint amennyi kellene. Vagy nem ?

2:
Ésszerű és teljesen normális, hogy nem adnak meg pontos távolságokat és szetteket. Akkor úgy fogalmaznék, hogy a privát szférában épített és tapasztalatok alapján szerzett ismeretekről nincs-e valami táblázat ?
Ha 20 embernek jó volt egy bizonyos termék 3 kilóméterre nagyjából azonos terep körülmények között, akkor az nekem is valószínűleg meg fog felelni. Valami ilyesmi az elképzelésem erről. Túlbiztosítani wifi hálózatban mindig kell, ez teljesen világos nekem.

Szóval létezik ilyesmi?

3: #27950-re:

Azt értem, hogy antenna nyerség x + wifi teljesítmény + kábelezés hogyan befolyásolja a vételt.
De az nem világos, hogy egy mezei AP jele (gondolom gyári antennával, mivel helyi dologhoz kell) hogy a fenébe fogható akár 4 kilóméterről ? Ha jó cuccom van akkor el tudok lőni oda, de egy mezei AP alap antennának a jele hogyan fogható ilyen messziről ? Vagy csak ennyire érzékeny lenne ez a secron antenna ? Ez ennyire egyszerű ?

Ez konkrétan a secron oldalán lévő netvadász tesztekre értem most.

(#27953) And válasza Freddy TNT (#27952) üzenetére


And
veterán

1.) A 3 és a 7km-es távok közötti szabadtéri csillapításbeli különbség 7 dB. Ennyit kell kompenzálni, ami oldalanként 3,5 dB-es antennanyereség emelést indokol. Azért ez nem egy óriási szám. Persze mindkét végponton meg lehet emelni ennyivel a teljesítményt is (7dB: ötszörös teljesítmény), csak az sokkal nehezebb, és a vételi képességen továbbra sem javít.
2.) Én még nem láttam ilyet, de attól persze létezhet. Gyári grid és házi parabola segítségével, teljesen átlagos wifi-routerekkel 5 km-t hidaltunk át, alap teljesítményekkel. Valószínű, hogy messzebbre is ment volna, de nem teszt volt a cél. Tehát valóban elegendő lett volna 20 dBi-s grid és kisebb méretű tükörrel rendelkező paraboloid is, de ezek voltak kéznél.
3.) Az antennának nincs érzékenysége, olyanja a vevőnek van. Az antenna nyeresége pedig mindkét irányban hatásos, tehát ha feltételezzük, hogy a nyilvános AP is ugyanolyan adóteljesítményű, mint a te kliensed, amellyel rá csatlakozol, akkor - csodák csodája :U - mindkét oldal vevőjén ugyanakkora vételi teljesítményszint lesz. Vagyis az AP ugyanolyan szintű jelet vesz tőled, mint a te kliensed a nyilvános AP felől. Hiába lesz kisebb a vételi térerő (amit sokan ugyanabban az értelemben használnak, pedig eredendően nem azonos a vevő bemenetére jutó jelszinttel!) a te kliensed környezetében, a te antennád nagyobb nyeresége ezt kompenzálni fogja.

(#27954) Claude Leon válasza Freddy TNT (#27952) üzenetére


Claude Leon
senior tag

Egy apró kérdés a kliensek és az AP elhelyezkedéséről:
minden irányban szétszórva, vagy az AP-től nézve hasonló irányban volnának?
(ha szétszórva, akkor nehezebb lesz)

(#27955) jNk válasza Freddy TNT (#27949) üzenetére


jNk
senior tag

Bullet helyett használhatnád a Nanostation, Airgrid, NanoBridge triót, attól függően hogy milyen távolságra és milyen sebességre van szükséged. Ezekkel az eszközökkel már nem kell az antennákkal foglalkoznod és alig drágábbak, vagy van ami olcsóbb is.
A gyártó saját wireless calculatora korrekt módon segít eldönteni hogy melyik eszköz mire lehet képes adott helyen.
A sávszélesség igényed (54-150mbit/s) a wifi datarate-re vonatkozik, vagy a valós tcp alapú használható sebességre ?

(#27956) béati


béati
csendes tag

Sziasztok,

ebben tud valaki segíteni:

3 linksys wifi routeres hálózatom van-tegnap raktam össze távsegítséggel. "fő" router kapja a netet a modemből, és ennek a LAN portjain keresztül van összekötve a másik 2 router LAN portjaival-tehát ezek WAN bemenetére nincs kötve semmi. Vezetékesen megy minden szépen, viszont a wifivel van kis gondom. A wifis eszközök csak a "fő" routert látják, a másik kettőt nem. Javaslat a probléma megoldására?

Előre is kösz!

(#27957) mandras81


mandras81
senior tag

Sziasztok!

Szeretnék router-hez csatlakoztatni táp nélküli 2.5-es külső vinyót, és az érdekelne, ha esetleg nem adna elég kakaót neki a router (2 USB csatlakozó van a router-en, tehát először a külső ház Y kábelének mindkét csatlakozóját dugnám rá, de ha így sem sikerül működésre bírni), akkor okozok-e valami problémát azzal, ha a mobiltelefonom USB-s hálózati töltőjét csatlakoztatom rá az Y kábel egyik végére tápáellátás gyanánt?

[ Szerkesztve ]

(#27958) Gubek-Einste válasza béati (#27956) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Pontosan milyen beállítások vannak a router-eken?

#27957 mandras81 A legegyszerűbb ha szerzel egy külső táppal rendelkező USB hub-ot, azzal biztos nem lesz baj.

[ Szerkesztve ]

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#27959) mezis válasza mandras81 (#27957) üzenetére


mezis
nagyúr

Ha az a táp 5 V-ot ad ki (4.8 - 5.2 V), akkor semmi probléma nem lehet. Vannak külső tápegységes HDD-k, USB elosztók.
Egy 2.5 "-os HDD-nek nem kell sok áram. valószínű, hogy fog működni vele.

Aggasztóbb a mobil töltő. Nem szokott azokon olyan pontosan beállítva a kimenő feszültség....

mezis

(#27960) mandras81 válasza mezis (#27959) üzenetére


mandras81
senior tag

Köszi mindkettőtöknek, szerencsére nem kellett neki külső táp, elég volt egy USB bemenet! :R

(#27961) mezis válasza mandras81 (#27960) üzenetére


mezis
nagyúr

Mindenesetre a router és adapterének hűtésére jobban figyelj az eddigieknél...

mezis

(#27962) béati válasza Gubek-Einste (#27958) üzenetére


béati
csendes tag

Ilyenek:

"fő" router kivételével a másik kettőn dhcp kikapcs, lan ip addressüket átállítod úgy, h egy subnetben legyen az elsődlegesével, de a dhcp ne osszon rá a címükre, fő router 192.168.1.1, másik két router 192.168.1.2 és 192.168.1.3, netmask 255.255.255.0, dhcp kezdőcím 192.168.1.10. A routereket a lan portjaiknál kösd össze, tehát a fő router kivételével (aminek a wan portjába megy az internet) a másik kettő wan portja üres marad.

(#27963) Gubek-Einste válasza béati (#27962) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

És a wifi beállítások?

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#27964) béati válasza Gubek-Einste (#27963) üzenetére


béati
csendes tag

Gyári beállításokon vannak hagyva, annyi hogy a jelszavakat mindegyikre mást állítottam be. Ha ettől pontosabb beállítások érdekelnek, azt este tudom leírni.

(#27965) Dolphine


Dolphine
addikt

Sziasztok!

A problémám a következő melyhez segítséget szeretnék kérni Tőletek!
A szituáció a következő. Tanár vagyok és elég sűrűn szükségem van netre órán, de némelyik terembe elég gyenge a Wi-Fi jel. A netet olvasgatva arra jutottam, hogy egy jelerősítőre/repeater/range extenderre van szükségem. Olyan kellene, amit csak egy fali konnektorba kell elhelyezni és kész, tehát minél kisebb.
Két kérdésem van ezzel kapcsolatban.
1. Milyen típust ajánlotok?
2. Ha egyik teremből átmegyek a másikba, akkor ugyanúgy tud csatlakozni a Wi-Fi jelre a repeater, vagy állandó helyre van szüksége?
A hálózatnév és a jelszó mindenhol ugyanaz!
Előre is köszönöm! :R

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#27966) whYz


whYz
addikt

Sziasztok

Vettem egy TP-LINK WN781ND wifi kartyat, es kb 2 vekony falon keresztul is csak 1, max 2 csik van, pedig nagy antenna van rajta. A jelet allandoan eldobalja, szakadozik stb...
Tudnatok ajanlani valami jo pci, vagy inkabb pci-e wifi karit ami rendesen fog mukodni, jo a hatotavolsaga es driverek is vannak hozza?
Edimax mennyire megbizhato? Vagy milyen marka lenne amivel tuti nincs semmi gond?

(#27967) blakey válasza Dolphine (#27965) üzenetére


blakey
titán

ilyesmi kéne neked, szerintem. Bár kérdés, hogy mennyire jó az érzékelője, esetleg egy antennás wifi stick. De egy AP (access point) képes router. Csak egyszer kell beállítani.

[ Szerkesztve ]

*** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***

(#27968) Freddy TNT válasza Claude Leon (#27954) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Hello !

Nos, természetesen nincsenek egy síkban. De nagyjából 45fokos szögön bellül van mind a tervezett AP-hoz viszonyítva.

A ráláthatóságot még nem ellenőriztem. Ez lesz az első amint száraz lesz a tető

(#27969) Freddy TNT válasza jNk (#27955) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Hello !

Kössz az infót ! Azért 54/150 a tervezett, mert szeretném azért a lehető legtöbbet kihozni -emberi áron persze--

Tudsz esetleg egy korrekt routert amiben szétosztható a sávszélesség fejenként ? Van olyan amelyik képes a teljes sávszélességet odaadni ha csak egy ember használja per pillanat ?

(#27970) Freddy TNT válasza Dolphine (#27965) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Hello !

Szerintem egy USB stick-es wifi amin cserélhető az antenna nagyobb nyereségűre az lesz a tuti neked.

Az iskolákban jellemzően több wifi AP van. Ahol én dolgoztam ott statikusan voltak beállítva mind
Na már most hiába van neked repeatered azt rá kell állítani ebben az esetben az egyik AP-re. Ha átmész az épület másik felébe akkor meg fújhatod a dolgot.

A rendszergazda meg nagyon nem fog örülni, ha minden egyes Ap-hoz hozzá kellene adnia a te repeateredet. Valószínűleg le fog koptatni valamivel.

Mivel a stick botantennája eleve jobb szerintem mint a laptop beépített antennája ezért lehet nem kell megvenned a nagyobb nyereségű antennát.

(#27971) Dolphine válasza Freddy TNT (#27970) üzenetére


Dolphine
addikt

Köszönöm!
Egy fontos infó kimaradt! Van amikor Nexus 7 tablettel nyomulok így az USB stick sajnos nem játszik! Az AP router repetear funkcióval meg egy kicsit körülményes hordozni! Tudom sok bajom van! :F

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#27972) Freddy TNT válasza Dolphine (#27971) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Hát körülményes hordozni, nincs falidugó, rossz falidugó, elhagyott tápkábel, nyűg, beállítási problémák..... stb stb.

Azt ne is hagyjuk ki, hogy szar jelből nem tud jó jelet csinálni ! Ha csak 1 csíkot látsz a helyszínen akkor a repeater is annyit fog valószínűleg. Tehát oda kell tenni ahol még jó a jelerősség, nem ahol már sz@ar !

Arról nem is beszélve hogy ami repeatert én láttam azoknak kell vagy 1-2 perc mire csatlakoznak normálisan.
Ahol én voltam ott MAC szűrés is volt. Na akkor egyesével minden AP-hoz be kell adagolni ha nálatok is úgy van.

Akkor meg a kollégák jönnek, hogy neked lehet ilyet akkor nekik miért neeeem ?!?!? Arra meg a rendszergazda rág be mert a MAC tábla is véges általában... Mindenkinek a kacatját nem lehet befogadni.

Szóval van gond, nem kevés :) Szerintem hagyd a francba a tabletet.

Vagy önköltségedre lecseréled a suli összes antennáját nagyobb nyereségűre :C :P

[ Szerkesztve ]

(#27973) Dolphine válasza Freddy TNT (#27972) üzenetére


Dolphine
addikt

Én is valami hasonló megállapításra jutottam! :( Sajnos az a baj, hogy ha kicsi a jelerősség, akkor nem lesz hatalmasabb ettől sem! :(
A tabletet viszont nem hagyom, ugyanis megbízhatóbb mint az iskolai gépek sajnos! A rendszergazda nem nagyon foglalkozik az itteni gépekkel! Ha pénzem lesz, az tuti, hogy egy billentyűzetes tabletre is beruházok, mert a notebookok kritikán aluliak. Avval már gond lenne, de az még úgyis a jövő zenéje!
Lehet, hogy tényleg az antennacsere lenne a legolcsóbb megoldás, ott ahol gyengébb a jel! :DDD
Egy AP képes router nem tudna javítani a dolgon?

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#27974) Csaszykj


Csaszykj
aktív tag

Sziasztok!

Szoftveresen döglött Linksys WRT54G v5. JTAG-olásához keresek szakit.
Tomato lett rárakva, hűtőborda... fél percig üzemel vele.
Csakis szakembert keresek, hobbi szinten én is nekiállnék... :R :R

(#27975) jNk válasza Freddy TNT (#27969) üzenetére


jNk
senior tag

Az ubnt eszközök M változatai már ismerik a 802.11n szabványt, az airgrid (és a bullet) maximum 150mbit/s, a nanostation és a nanobridge 300mbit/s sebességet tud.
Ha ~2 km-en és ~45 fokon belül van több leendő kliens akkor nekik elég lehet 1db nanostation is a bázis oldalra, de ha a szélrózsa minden irányában vannak akkor sanszos hogy külön pont-pont kapcsolat kell mindenkinek.
A fenti eszközökben van sávszélesség kezelés, de bridge módban értelem szerűen csak az adott kliens oldali eszközt/netet tudod korlátozni vele.

(#27976) Gubek-Einste válasza Csaszykj (#27974) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Wind-Storm fórumtárs hirdetése.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#27977) And válasza Csaszykj (#27974) üzenetére


And
veterán

Hogyan sikerült Tomato-t tenni egy 2 MB flash-tárral szerelt routerre? Elvileg sem támogatja a v5.x verziókat, azokra csak dd-wrt telepíthető legjobb tudomásom szerint. (Ha más nincs, én is jtag-elhetem, de Wind-Storm tényleg ebben utazik.)

(#27978) Gubek-Einste válasza And (#27977) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Épp ez a gond, hogy sikerült neki. :DD

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#27979) Freddy TNT válasza Dolphine (#27973) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Az utolsó sorodat nem teljesen értem..

Mellesleg érdemes körbeérdeklődni a többi intézményben, hogy nem cseréltek-e le eszközöket. Általában Egymásnak átadják azért(selejtezéssel). Idegeneknek már nem igazán, pénzért is elég nehézkesen.

Ahol volt nemrég egy kis upgrade ott talán lecsöppenhetne valami eszköz ami vagy jobb vagy annyival több AP lehetne.

Bár szerintem az volna a tuti ha minden suliban UTP menne minden terembe ahová kell.

(#27980) Freddy TNT válasza jNk (#27975) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Nem teljesen értelek. Az oldalon a [Nano Bridge M] 150Mbps-re képes nem 300-ra.
Ami azt illeti az sem teljesen világos, hogy ha 10/100-as hálózati csatoló van rajta, akkor hogy lesz azon keresztül "real 150 TCP/IP throughput"

A többit értem , ezek szerint minden eszközön beállítható, hogy mekkora legyen az adott végponton a sávszélesség ? Ez nagyon jó lenne.

(#27981) And válasza Freddy TNT (#27980) üzenetére


And
veterán

2x2 MIMO-s, azaz 300 Mbps-es fizikai jelzéssebességre képes. A megadott 150 Mbps a valós átvitelre vonatkozik. A 10/100-as ethernet-csatoló tényleg érdekessé teszi a megadott hasznos bitsebességet, ugyanakkor az adatlap szerint a 900 MHz-es verzió kivételével a másik három sávra készült típus két LAN-csatolóval rendelkezik, így az együttes sebesség esetükben lehet 100 Mbps feletti. (A négyféle verzióból mifelénk pedig eleve csak a 2,4 és az 5 GHz-es használható, a másik kettő nem.)

(#27982) jNk válasza Freddy TNT (#27980) üzenetére


jNk
senior tag

A nanobridge 2x2 mimo képes eszköz mert egyszerre 2 streamet használ, ráadásul horizontálisan és vertikálisan is, ezért 40MHz-es csatornát használva MCS15 datarate-el 300mbit/s sebességre képes.
A "150 Mbps+ throughput" aggregált tcp/ip teljesítményre utal, tehát pl. 75/75 mbit/s vagy 90/60 mbit/s párhuzamosan.
Minden ubnt eszköz beállítható hogy Traffic Shaping-el korlátozza a lan portjára kötött kliens sávszélességét.

(#27983) Dolphine válasza Freddy TNT (#27979) üzenetére


Dolphine
addikt

Bocsi, sikeresen összekevertem két dolgot! :W
Most olvasom, hogy az Acces Point, meg a Router jó, hogyha külön van! :U
Szóval azt akartam kérdezni, hogy egy Acces Point nem javítana a gyenge Wi-Fi helyzetén?

[ Szerkesztve ]

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#27984) pelenka35


pelenka35
őstag

Sziasztok
Van egy laptop amivel szeretnék rácsatlakozni wifin keresztül az internetre , látja ugyan a laptop a wifit de ha csatlakozni szeretnék hibát jelez pedig még a jelszót sem írtam be.
Szomszéd routerére simán rácsatlakozik :)

mi lehet a gond ?

Gamertag:Rob3rt75

(#27985) And válasza pelenka35 (#27984) üzenetére


And
veterán

Milyen hibát jelez, milyen laptop (milyen wifi-adapterrel és oprendszerrel), milyen routerre, milyen kulcsolással?
(Ha segítséget szeretnél kérni, legalább alap infókat ossz meg a problémádról, mert anélkül nehéz..)

(#27986) Gubek-Einste válasza Dolphine (#27983) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Ha repeater/range extender módban fut akkor igen.

[ Szerkesztve ]

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#27987) Dolphine válasza Gubek-Einste (#27986) üzenetére


Dolphine
addikt

Először is köszönöm válaszodat! :R
Másodszor: Melyiket javasolod inkább?
Csak Repeater/Range Extender, vagy Access Point Repeater/Universal Repeater módban?

[ Szerkesztve ]

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#27988) Gubek-Einste válasza Dolphine (#27987) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

3rd party fimware-rel egy normál wifi router lenne a legjobb.
AP-t külön nem érdemes venni, nagyjából egy árban van egy router-rel amit viszont több mindenre lehet használni, ugyan ez igaz repeter/range extender-re is.
A te esetedben szinte mindegy melyik veszed meg, AP-nek több használati módja van így talán az lehet előnyösebb de a legjobb a router lenne.

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#27989) Dolphine válasza Gubek-Einste (#27988) üzenetére


Dolphine
addikt

Ismét csak köszönöm!
A Nexus 7-hez kaptam egy D-Link DIR-600 routert. Akkor elvileg ez jó lenne?
Hogyan konfiguráljam? Vagy másik kellene ehhez?
Tehát az alap probléma, hogy nem mindegyik osztályteremben van erős Wi-Fi-jel és ezt kellene valahogy egy kicsit erősíteni. Minden emeleten van most vagy router, vagy AP, na ezt nem tudom pontosan!

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#27990) Thunderzolee

Üdv!

Win7 Ultimate alatt, otthoni csoport hálózatba vannak kötve a gépek itthon.
A konyhai gép van 24/7-ben bekapcsolva, azon töltögetek, ott van pár tera háttértár.
A TV alatt is van egy gép, azon indítok el filmeket a hálózaton keresztül.
USB-s wi-fi stickeket használok.
Eddig 54-es stickek voltak, de mivel áttértem a HD tartalmakra, ez már nem volt elég, a routeres topicban ajánlottak alapján 150-esre cseréltem őket.

Nem hiszem, h van összefüggés, de mivel a hibajelenség azóta áll fenn:
Okozhat ez olyan hibajelenséget, h a konyhai gép random alapon kilép a hálózatból?
Nem értem.
Filmnézés közben egyszer csak eltűnik az otthoni csoportból a konyhai gép.
A konyhai gépen közben megy a net, tehát nem a wi-fi sticket dobálja le, csak egyszerűen a hálózatból tűnik el.
Ha a hibaelhárítást próbálgatom végigvezetni, akkor se javul meg, újra kell indítanom a konyhai gépet, h újra tagja legyen a hálózatnak.
Aztán amikor gondol egyet, akkor megint leold. :/

Mi okozhatja ezt?

A gépek teljesítményével nem hiszem, h gond lenne, mindegyik erősebb, mint egy HTPC-nek, ill. letöltőkonfignak kellene lennie: (Pentium Dual Core E6500, 4GB DDR2, G41-es lap)

[ Szerkesztve ]

Javíts ki nyugodtan, ha tévedek valamiben. :)

(#27991) Freddy TNT válasza jNk (#27982) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Kössz az infót !

Van még mit tanulnom a komolyabb wifikről :)

Jól értelmezem akkor, hogy a mimo akkor tulajdonképpen egyszerre két wifi hálózat az egyben ? Tehát a rajta lévő két UTP két külön wifi hálózaton megy tovább ?

(#27992) Freddy TNT válasza And (#27981) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Köszönöm az infót ! :R

(#27993) Gubek-Einste válasza Thunderzolee (#27990) üzenetére


Gubek-Einste
Topikgazda

Inkább valamilyen média szerverrel kellene megoldani a HTPC számára a tartalom elérését, a sima megosztás nem erre való.
Nem feltétlenül van összefüggés az adapter csere és a csoportból való kilépkedés között,

#27989 Dolphine Meg kellene tudni, hogy milyen verziójú a router mert nem minden verziójával lehet megoldani amit kellene.

[ Szerkesztve ]

Egy dolog állandó: a változás - Internet powered by Vodafone Internet 150 with CBN CH7465VF & Asus RT-AC65P

(#27994) And válasza Freddy TNT (#27991) üzenetére


And
veterán

"Jól értelmezem akkor, hogy a mimo akkor tulajdonképpen egyszerre két wifi hálózat az egyben ?"
Nem jól értelmezed! A MIMO csupán egy rádiótechnikai 'trükk' arra, hogy úgy növeljük a hasznos adatátviteli rátát az eredeti érték egész számú többszöröseire, hogy közben semmivel sem használunk nagyobb spektrumot a rádiósávban, mint az eredeti (egyetlen) rádiófolyammal. Vagyis megnöveljük vele a spektrális hatásfoknak nevezett jellemzőt, amely megmutatja, hogy adott szélességű rádiósávban mekkora bitrátát tudunk átvinni. A MIMO-nak az az ára, hogy mind vétel-, mind adás oldalon fizikailag különválasztott antennákat igényel (a wifi amúgy is félduplex rendszer, vagyis az állomások adás/vétel szerepei folyamatosan váltakoznak). Ezek a rádiófolyamok, spatial stream-ek éppen ezért nem 'külön hálózatot' alkotnak, hanem egymást kiegészítve visznek át nagyobb (dupla, tripla, stb.) sávszélességet az állomások között. A két LAN-csatlakozó szerepe épp ezért nem az, hogy ezek a szeparált adatfolyamok külön legyenek hozzáférhetőek, ennek - a stream-ek szétválasztásának a 'vezetékes' szinten - ugyanis nincs értelme, ezek s MIMO-folyamok csak a wlan fizikai szintjén, a rádiós átvitelnél léteznek. A két LAN-port mögött azokon az eszközökön valószínűleg ugyanúgy egy hálózati switch található, mint a beltéri soho-routerek 4 LAN-portja esetén.
Mod.: a #27982-es hsz. alapján annyi extrával megspékelve, hogy a rendelkezésre álló sávszél aránya az egyes portok között beállítható (egyetlen porton úgysem áll rendelkezésre a maximális hasznos TCP-bitráta).

[ Szerkesztve ]

(#27995) jNk válasza Freddy TNT (#27991) üzenetére


jNk
senior tag

A mimo nem jelent több hálózatot, a wifi eszközök kábeles oldaláról nézve továbbra is 1 db fizikai kapcsolat lesz közöttük. Persze vlan használatával lehet külön hálózatokat csinálni, de az egy másik történet.
A nanostation 2. ethernet portja bridge-elve van az elsővel (mint egy switchnél) és ip kamerát vagy egy másik wifi eszközt szoktak rá kötni, nem egy eszközön belüli 2 különálló wifi hálózat kialakítására való.

(#27996) Freddy TNT


Freddy TNT
őstag

OK, köszönöm a válaszaitokat !
A mimo fogalom még hiányzott az ismereteimből. Azt hiszem tüzetesebben átolvasom a technológiai leírásokat az M sorozatról.

Az [airlink] elég hasznos dolog. Kiderült, hogy várhatóan 25 méteres tartóoszlop kell az egyik végpont eléréséhez. Azt hiszem ő kiesik a dologból.

Hétfőre kapok egy távcsövet és kiülök a tetőre kicsit nézelődni. Van valami bevált módszeretek a végpontok megkereséséhez, beállításához ?
Zöld csillagászati lézert is tudok keríteni. Úgy tervezem az is jól fog jönni.

Lehet hülye kérdés de az ugrott be most, hogy valami ping kalkulátor van ? Természetesen tisztában vagyok azzal hogy sok mindentől függ a ping, de a kihozható legjobb eset érdekelne

[ Szerkesztve ]

(#27997) ritterkrisz


ritterkrisz
tag

Sziasztok!

Van egy thome-os pirelli wifi routerem és folyamatosan ezzel a hibával "DHCP Client: [ATM2]Could not find DHCP daemon to get information" eldobja az adsl jelet és csak újraindítás után hajlandó újra működni.

Van ötletetek mitől lehet ez?

[ Szerkesztve ]

(#27998) Dolphine válasza Gubek-Einste (#27993) üzenetére


Dolphine
addikt

A típusszámon kívül mire vagy még kíváncsi? :F
Erről a termékről van szó.
[link]

Nem egyenlőre, hanem egyelőre! Nem ez miatt, hanem emiatt, vagy ez által!

(#27999) And válasza Freddy TNT (#27996) üzenetére


And
veterán

A ping szerintem nem igazán függ olyan sok dologtól. Az áramkörök sebességén - ami vezetékes hálózaton is adott - felül csak a távolságtól függ, de a fény (és az RF-jel terjedése) az bizony elég gyors, 1 ms alatt 300 km-t tesz meg. Oda-vissza úttal számolva is 150 km-es táv okoz 1ms ping-növekedést.

(#28000) Freddy TNT válasza And (#27999) üzenetére


Freddy TNT
őstag

Nem függ olyan sok dologtól ? :) Azért elég sok mindent leírtál :D Az elektronika jel-feldolgozás okozta vesztességre voltam kíváncsi mert a többi az adott a vezetékes hálózaton is

A jel terjedési sebességét és az eektronika sebességét nem tudtam viszont. Kössz ! :R

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.