Hirdetés

2024. május 28., kedd

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Sorozatok (kiemelt téma)

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:03:45

LOGOUT.hu

Sorozatokkal kapcsolatos gyakori kérdések és alapvető tudnivalók.

Mi az a "SPOILER", miért van szükség a spoiler jelzésre / formázásra (spoiler gombra)?
Spoilernek számít a cselekmény részleteinek vagy egészének a leírása. Különösen fontos a spoiler jelzés, ha valami váratlan, megdöbbentő fordulatot, eseményt stb. írunk/lövünk le (például: XY szereplő meghalt), mert nem szeretnénk elrontani mások szórakozását.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#71628) negyven2 válasza .LnB (#71617) üzenetére


negyven2
veterán

Bár a készítők és a stílus ugyan az, azért a kettő között komoly különbség az, hogy a The Office egy munkahelyi szatíra inkább, földhözragadtabb karakterekkel, míg a Parks & Rec. egy klasszikus sitcom komédia.

Office esetében a dokumentumfilmes csapat tényleg ott van és ha burkoltan is, de része a sorozatnak. Itt csak mint operatőri megoldásként szerepelnek. Mint pl. a Modern Family-nél ez volt a helyzett. Mármint itt is a szereplők tudják, hogy filmezik őket, de itt a kifelé tartó kommunikáció nem a forgató csoportnak, hanem nekünk, nézőknek szól. Office esetében viszont végig ott van, hogy az a forgató stáb is szerves része a cselekménynek. Bár sok kritika érte azt, hogy az utolsó évadban konkrétan is bevonták őket is a történetbe mint szereplők.

Úgyhogy szerintem a Park and Recreation infantiliságával és túltolt karaktereivel semmi gond nincs, mert ez egy klasszikus Sit-Com, klasszikus karikatúraszerű szereplőkkel. Az Office igazából a sorozat döntő többségében megpróbál azért realista maradni, mert ott ez volt a koncepció.

Amúgy kb. a kettő kombinációjából született meg a What We Do in the Shadows, ahol ténylegesen ott van a stáb, és működik az oda-vissza kommunikáció köztük (és hullanak is el a forgatócsoportból).

De ott van az Arrested Development is, ami megint kicsit másként közelíti meg a mockumentary stílust, mert az is végig kézikamerás dokumentarista stílusban készült, de ott alapvetően a szereplők nem vesznek tudomást, nem veszik észre azt, hogy egy forgatócsoport követi őket. Ott is vannak olyan dolgok, hogy egy pl. baleset esetében elsötétül a kép, majd a vágás és a kameraman feláll földről, vagy olyan, hogy kiküldik őket a tárgyalóteremből.

De így a végére én egyaránt kedvelem mind a kettőt, és szerintem a P&R jobban tartja végig a színvonalát, mint az Office, ahol kb. 5-6 évadtól erősen elkezdett esni a színvonal. És bár szerintem jól oldották meg Steve Carell távozását, de az a maradék két évad már lehet nem kellett hozzá. Parks esetén legalább időben le tudták zárni az időugrással.

"Zombies can’t swim. Famously underutilised anti-zombie measure. Walking Dead would have been over in one series if Rick Grimes had used his brain and gone to the Everglades."

Útvonal

Fórumok  »  Kultúra, művészet, média  »  Sorozatok (kiemelt téma)
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.