Hirdetés

2024. május 10., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 05:08:33

LOGOUT.hu

Okos Otthon összefoglaló

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#23801) fo_di válasza zsamiatt (#23800) üzenetére


fo_di
őstag

jártál már olyan lépcsőházban, ahol automata kapcsoló van, és ugrálni kell, vagy olyan irodaházas budiban, ahol rádolt a villany egy hosszabb szeánsz közben? :D
úgyis bele fogsz futni valami olyan edge case-be, amire nem gondoltál és ülhetnek a sötétben

[ Szerkesztve ]

(#23802) Degeczi válasza zsamiatt (#23798) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Másrészt sok helyen praktikusabb a nagy LED panel vagy lámpatest, mint egy hagyományos csillár, de a panel jellemzően nem dimmelhető, és persze a színhőmérséklete sem állítható hagyományos fali kapcsolóval (max. x időre lekapcsolós módon, de az nem vmi kényelmes), hanem wfis vagy zigbees - akkor viszont fali kapcsoló helyett távvezérlő használható hozzá, zigbee-s vagy BT-os. De ugyanígy az okosizzók esetén is.

Ennek ráadásul az az előnye is megvan, h bárhová rakható, ragasztható a távvezérlő-kapcsoló (pl. hálóban nagyon praktikus, ha az ágyból elérhető helyre kerül), és nem kell hozzá vezetékezni szoba-átrendezés után sem.

fo_di: okosotthonban pont az a jó, h szoftverből tudsz javítani ilyesmin (pl. a WC esetén összekapcsolni az ajtónyitással). De az abszolút igaz, h jó, ha marad kézi kapcsolási lehetőség, gondolva valóban a kivételes esetekre, meg persze váratlan rendszerleállásra, géphibára.

[ Szerkesztve ]

(#23803) koala69


koala69
tag

Sziasztok,
tanacsot szeretnek kerni: egy csaladi hazba szeretnek zigbee mozgaserzekeloket tenni, HA integracioval. Az IKEA TRADFI PIR-eket vennem. a kedesem a lenne, hogy mi az az eszkoz, ami a HA oldalon a legmegbizhatobb, legjobban bevalt? Esetleg ha beszerzesi link is lenne, megkoszonnem!
5-6 eszkozrol lenne szo, foleg PIR, esetleg kapcsolok, az alapterulet 120m2, egy szint. kismeretu tomor tegla belso falak.
minden mas esphome lenne, a zigbee az elemes taplalas miatt szukseges
koszonom elore is a segitseget!

(#23804) szat8 válasza st6969 (#23797) üzenetére


szat8
tag

Olyan mód is van a shellyben, hogy tartja a billenőkapcsoló állását, tehát nem minden átbillentésnél vált (mint pl. egy alternatív kapcsoló), hanem felfelé billentés mindig felkapcsolás. Ilyenkor viszont ha máshonnan kapcsolod le amikor felfelé állásban van, akkor a felkapcsoláshoz először le kell billenteni a kapcsolót, majd vissza.
Legcélszerűbb valóban a nyomókapcsoló.Nagyon gyorsan megszokja az ember, és abból is van olyan, ami billenőnek látszik, ha a kerek gomb vagy az érintős kapcsoló nem szimpatikus.

(#23805) vkp válasza Degeczi (#23802) üzenetére


vkp
aktív tag

Én május környékén fogom az "új" házunk elektromos rendszerét újrahúzni. Minden is lesz, , led panelek, led szalagok, zigbee fényforrások. Én központi elosztóba rakok mindent, alaővetően shelly relék és dimmerek, helyi kapcsolóknak csak zigbee kapcsolókat rakok, nem lesznek fizikális kapcsolók. Viszont lesz egy úgymond vészvilágítás, ami külön lesz kapcsolható. Lesz szünetmentes természetesen, 2db APC Smart, egyik külön a fűtésnek, mert nem szeretnék fázni sem egy áramszünet miatt. Riasztó DSC integrálva, itt is köszönöm Chal-nak a segítséget. Ablaknyitás jelző adatok a riasztóból jönnek, tudom, hogy sok zóna lesz, de így legalább nem kell a vezetéknélküli technika hátrányaival szenvedni. Lesz esőfigyelés, ami zárja a tetőablakokat. Vízfogyasztás jelzés, ami elzárja a bejövő vizet, CO illetve gázjelzés, ami zárja a bejövő gázt. És még sok minden amit hosszú lenne felsorolni :)

(#23806) szat8 válasza Jofi81 (#23794) üzenetére


szat8
tag

(3) Pont nemrég került szóba egy szempont, ami valakinek fontos is lehet: külön relénél nem egyszerű megoldani a kapcsolón lévő jelzőfény működését, mivel az a relé kapcsolás inputjával lesz összekötve, nem pedig közvetlenül a világítással. Erről a részről az egybeépített kapcsoló egyszerűbb, ha fontos a jelzőfény, cserébe kisebb a választék a kinézet terén.

(#23807) Degeczi válasza vkp (#23805) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Új építésnél vagy fölújításnál én is vezetékezném a nyílászárókat, hiszen azok végleges helyen vannak, nincs átrendezés (max. nem a riasztóba kötném, hanem Arduinoval kezelném le, mert a pici házam esetén is több, mint két tucat ablakról és ajtóról van szó, amit egy olcsóbb riasztó bővítőmodullal sem tud egyenként kezelni, ill. nagyon lelassulhat)

Már meglévőnél viszont praktikus a Zigbee-s nyitásérzékelő ablakokhoz, belső ajtókhoz (de hűtőajtóhoz, mosó- vagy szárítógépajtóhoz is), mert megbízható, olcsó, pici és évekig elketyeg elemről, szóval ott nincs hátránya a vezeték nélküli módnak sem.

(#23808) Rosep


Rosep
senior tag

Tudtok mondani olyan ZigBee-s GU10 RGB izzót, ami erősebb 5W-nál?
Egyszer egy 4,5W-os Hama-t próbáltam, de visszaküldtem, mert színesben borzasztó gyenge fénye volt.

(#23809) vkp válasza Degeczi (#23807) üzenetére


vkp
aktív tag

Nálam DSC PC1864 lesz, egyelőre 40 zóna van tervezve, meglátjuk, hogy mennyire lesz lassú. Ha nem bírja, max. átkötöm.
Meglévő helyeken nekem is xiaomi nyitásjelzők vannak, van ahol klímához is.
Mosó és szárítógép még nem tudom, hogy milyen lesz, az biztos, hogy teljesítményfigyelés lesz rajtuk. Az ajtajukat kinyitják ha végeztek? (látszik, hogy nem én használom őket :D )

(#23810) Vodike válasza vkp (#23809) üzenetére


Vodike
tag

Az LG ThinQ szériáját ajánlom mosógépnek és szárítónak. Amellett, hogy az asszonyok szerint is jó kis gépek, baromi könnyen lehet integrálni HA-ba. Van hozzá integráció :-)

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#23811) vkp válasza Vodike (#23810) üzenetére


vkp
aktív tag

Igen, csak nincs kedvem gépenként +80-100k pénzt kiadni érte, hogy legyen benne wifi....

(#23812) st6969 válasza vkp (#23805) üzenetére


st6969
őstag

"...shelly relék és dimmerek, helyi kapcsolóknak csak zigbee kapcsolókat rakok, nem lesznek fizikális kapcsolók..."
Jól gondolom, hogy akkor zigbee-s kapcsolókkal lehetséges shelly relét is kapcsolni, ami a redőnyt mozgatja?

(#23813) Rosep válasza Vodike (#23810) üzenetére


Rosep
senior tag

Na akkor ezt most bontsuk ki egy kicsit jobban. És nem kötekedésként kérdezem!
Mit tud, mi a gyakorlati haszna egy mosógépben, hűtőszekrényben az 'okos' funkciónak?
Pont döglődik a mosógépünk, érdemes-e olyat venni, ami beépül a tervezett okosotthonba?

(#23814) Degeczi válasza vkp (#23809) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Saját tapasztalatom nincs, a Hobbyelektronika oldalon van nagyon jó fórum róla, rengeteg hozzáértő leírásával, ott írták, h sok zónával alaposan le tudnak lassulni. Nálam DSC PC1616 van, az még teljesen jól megy a max 16 zónás kiépítésével (és ennyi a LED-es kezelővel praktikus is, azon egyszerre látható mind)

Mosó és szárítógépen azért hasznos az ajtónyitás-érzékelő, h a "készen van" bejelentést tudd ismételgetni időnként (hiszen nem biztos, h az elsőre tudsz reagálni, vagy hogy egyáltalán épp a lakásban vagy), amíg ki nem nyitja vki az ajtaját.

(#23815) vkp válasza st6969 (#23812) üzenetére


vkp
aktív tag

zigbee-s kapcsolókkal azt tudsz kapcsolni, amit akarsz :) Annyi a feltétele, hogy egy olyan központhoz kapcsold, ami tudja kapcsolni amit akarsz. Tehát nálam Home Assistanthoz kapcsolódnak a zigbee cuccok egy zigbee2mqtt-t keresztül, a HA meg kapcsolja amit kell.

[ Szerkesztve ]

(#23816) Degeczi válasza Rosep (#23813) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Hűtőn szerintem fölösleges: egyszerűen fölraksz rá nyitásérzékelőt, h figyelmeztessen ha nincs jól becsukva és a belső hőmérséklet is egyszerűen figyelhető zigbee-s szenzorral.

Mosógépnél is könnyű a külső monitorozás egy fogyasztásmérő konnektorral és ajtónyitásérzékelővel, de ott van annyi előnye a gyárilag okosnak, h ha nem tudod pontosan mikor fog vki hazaérni, reggel akkor is bekészíthető egy mosás, és hazaindulás előtt távolról is be tudod indítani, h otthon már ne kelljen várni rá, de a mosott ruhák se álljanak sokáig benne. Sokat mondjuk valóban nem érdemes ezért fizetni, márpedig tényleg elég drágák egyelőre az ilyen típusok.

(#23817) zsamiatt válasza fo_di (#23801) üzenetére


zsamiatt
őstag

Kedvencem a jedi mozdulatos budi :C
De amugy vannak ra megoldasok hogy ne mozgas erzekelo legyen.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#23818) Degeczi válasza zsamiatt (#23817) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha csukott ajtó mellett használod a WC-t, akkor teljesen jó a mozgásérzékelő is az automatikus világításához: addig nem oltja le, amíg az ajtót ki nem nyitod.

(#23819) Janaboy


Janaboy
veterán

Segítsetek pls.

Úgy fest el kell költöztetnem a rendszeremet.
Jelenleg egy Ubuntu 19.10 Armbian fut egy S905-ös boxon, de most már odajutottam, hogy még egy Mosquittot sem tudok felrakni, mert olyan csomagon függ, amit nem találok sehol :(
Gyanús, hogy nem a legjobb Ubuntu verzióm van, de már órák óta keresgélek, hogy megtaláljam a megoldást, de semmi.

Van itthon két RPI is egy sima 3-as meg egy 3b, de nem szívesen futtatnám SD kártyáról, ha jól tudom nem igazán egészséges.

Mi jöhet még számításba? Csak ilyen kisfogyasztású megoldásokban gondolkozom.

Köszi,
Üdv

Janaboy

(#23820) aicon válasza zsamiatt (#23800) üzenetére


aicon
senior tag

Csak le ne alljon a rendszer, mert johet a gyertya

======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei

(#23821) Jofi81 válasza Jofi81 (#23794) üzenetére


Jofi81
őstag

Srácok, köszönöm szépen a választ mindenkinek, eltüntettetek néhány homályos foltot. :) Ezek alapján már tudok tovább nézelődni, tervezni. Később biztos jövök még néhány (rengeteg) kérdéssel.

(#23822) Degeczi válasza Janaboy (#23819) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Itt az Aprón gyakran lehet pl. HP T610-es full passzív gépet kapni 20e alatt, az jóval praktikusabb, mint kis RPi-al vacakolni, a teljesítménye is más kategória - miközben jellemzően 10W alatti a fogyasztása, szóval elhanyagolható.
De hasonlóan beválhat egy Gigabyte Brix is.

(#23823) tototos válasza Janaboy (#23819) üzenetére


tototos
őstag

Aprón van HP t520, T530, T620. Ezek közül szerintem bármelyik jobb mint a Pi. Én 6500ft-ért vettem tápegység nélkül a T520-at 16giga ssd-vel és 4giga rammal.

[ Szerkesztve ]

(#23824) Janaboy válasza Degeczi (#23822) üzenetére


Janaboy
veterán

Hm..10 watt nem tűnik soknak, bár nem tudom egy ilyen s905 mennyit fogyaszt.
Ha jól tudom 5v 2 amperes ezeknek a tápjuk.

Janaboy

(#23825) ojb válasza Janaboy (#23824) üzenetére


ojb
tag

Domoticz alatt 1- 2 Wattot, ha nem lóg semmi az USB-n
A tápegység meddő fogyasztása sokszor nagyobb :F

[ Szerkesztve ]

(#23826) DJGABI válasza Janaboy (#23819) üzenetére


DJGABI
addikt

egy sima Debian Buster-rel tehetnél még próbát: [link] [link]

bár ja, úgy látom a fejlesztője tavaly novemberben abbahagyta már ennek is a supportálását :O

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#23827) Janaboy válasza ojb (#23825) üzenetére


Janaboy
veterán

Mondjuk 1-2 watt vs 10 watt nem mind1.
Csak az rflink lóg rajta.

Janaboy

(#23828) Degeczi válasza Janaboy (#23827) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Éves szinten kb. 2.5e Ft különbség? :F
El nem tudom képzelni, h ez tényleg ne legyen mindegy (ráadásul nem fölöslegesen, hanem cserébe a jobb használhatóságért).
Ennek a sokszorosát viszik el a különböző okoseszközök.

(#23829) Janaboy válasza Degeczi (#23828) üzenetére


Janaboy
veterán

Köszi, sose tudtam ezt jól kiszámolni, van itt kwh meg kw meg minden ár :D

Az mondjuk nem nagy különbség.
Még megkérdeztem az armbian fórumon hátha ott lesz valami megoldás, ha nem, akkor veszek egy ilyet.

Janaboy

(#23830) ojb válasza Janaboy (#23827) üzenetére


ojb
tag

Emlékeim szerint valahol 200mA körül lehet a max árama a 2560-nak 5V-ról.
Ez max újabb + 1W-ot jelenthet. Az RFLink fogyasztása jelentéktelen.

(#23831) DJGABI válasza Degeczi (#23822) üzenetére


DJGABI
addikt

btw a T610 [link] nem erősebb mint egy Pi4 [link]. vagy hát nyers erőben nem, az arm vs x86 különbség nem tudom számít-e.

[ Szerkesztve ]

<< "stabil, de mégse" >> << MX440 FTW! >>

(#23832) mepet válasza zsamiatt (#23798) üzenetére


mepet
addikt

Ha úgyis oda kell vezetni a villanyt a lámpák helyéhez a világítás fázisára kötve (tehát nem hozhatod a konnektoroktól), akkor kábelezés szempontból nem hiszem, hogy nagy spórolás a kapcsolók kihagyása. Továbbá ahol a butalámpát kapcsolja az okoskapcsoló, ott maradhat a coupled mode, tehát az a kapcsoló akkor is működni fog, mikor az okosotthon központ offline. Ahova eleve okoslámpát tervez az ember, ott úgyis decoupled mode kell, oda ugyanolyan jó egy elemes kapcsoló is.

Pl a mosókonyhámon nincs ablak, így mikor az ajtót kinyitom, felkapcsol a lámpa, mikor becsukom, lekapcsol. Viszont a kapcsoló ott van a falon, senkit sem zavar, ha a központ offline, akkor is kapcsolhatsz vele, és már olyan is előfordult, hogy szellőztetés miatt nyitva hagytam az ajtót és kézzel lekapcsoltam a kapcsolóval.

(#23833) OPiiPO válasza vkp (#23811) üzenetére


OPiiPO
addikt

LG ThinQ nem +80 / +100, hacsak nem az alsó kategóriát nézed - illetve ha automata ajtónyitás akarsz na akkor igen, annak van felára :DDD

"Felesleges szigetelni a nyílászárókat, ha az ereszcsatornán szökik a meleg."

(#23834) Rosep válasza Janaboy (#23819) üzenetére


Rosep
senior tag

"de nem szívesen futtatnám SD kártyáról, ha jól tudom nem igazán egészséges."

Mire gondolsz? Ezt fejtsd már ki bővebben, légy szíves!

(#23835) Vodike válasza Rosep (#23813) üzenetére


Vodike
tag

Őszintén, nekem meglepő feature volt, hogy lehetett integrálni a HA-ba. Amúgy nem ez volt elsődlegesen a szempont, hanem az, hogy kurvajó áron volt BF-kor és a feleségem engem illetve tesóm is rávette a férjét, hogy vegyük meg, mert a feleségeket érintő opciók nagyon jók benne. Hogy mik ezek azokat nem tudom, életemben nem kapcsoltam be még egyik gépet sem :D

[ Szerkesztve ]

exTiga

(#23836) Janaboy válasza Rosep (#23834) üzenetére


Janaboy
veterán

Korábban asszem Obj említette, hogy ezek a szerverek sok pici fájlt írnak megállás nélkül és emiatt hamar vagy könnyen tönkremehet egy SD kártya.

Janaboy

(#23837) Degeczi válasza DJGABI (#23831) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Upsz, elnéztem: a négymagos HP T620 ami hatalmas ugrás a RPi3 után. A 4-est nem ismerem.

(#23838) Janaboy


Janaboy
veterán

Amúgy milyen Linux distrora érdemes építkezni?

Janaboy

(#23839) Degeczi válasza Rosep (#23834) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Ha nem állítasz rajta (máshová irányítani a naplózást), akkor alapkiépítésben akár pár hónap alatt is számíthatsz rá, h elhalálozik az SD kártya, ami nem ilyen mennyiségű írásra való (pláne az alapértelmezett SQLite adatbáziskezelő mellett)

(#23840) zsamiatt válasza mepet (#23832) üzenetére


zsamiatt
őstag

nem is feltétlenül a sporolás miatt vetettem fel a témát hanem sokkal inkább használhatóság miatt. Úgy tudom, hogy a zwave és a zigbee is megoldható, hogy központ nélkül jelet adjon egyik a másiknak. Nyilván olyankor nincs vezérlés, de mondjuk nyitásra ugyan úgy felkapcsolja.

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#23841) Rosep válasza Janaboy (#23836) üzenetére


Rosep
senior tag

Erre gondoltam én is... De akkor egy SSD-s mini PC-vel is ugyanott vagy! Az SSD-nek is ugyanolyan rossz ez a felhasználási mód.

Nekem anno az OMV nyírt ki 1,5 év alatt egy pendrive-ot.

(#23842) zsamiatt válasza Vodike (#23835) üzenetére


zsamiatt
őstag

működik felhő nélkül vagy kell hozzá az LG-hez reg meg internet?

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

(#23843) Rosep válasza Degeczi (#23839) üzenetére


Rosep
senior tag

Ennek a módjáról van valami leírás valahol? Van egy Synology NAS-om HDD-vel. Arra irányítsam át pl.? Akkor meg a sok hálózati forgalom lesz probléma nem?

(#23844) ojb válasza Rosep (#23841) üzenetére


ojb
tag

Az SSD és részben az eMMC is kivédi ezt a problémát azzal, hogy az üres lemezterületen mindig máshová ír, ezáltal szétosztva a cellák között az írási terhelést. Az SD nem rendelkezik ezzel a tulajdonsággal, azért halhat meg hamarabb. A jelenlegi consumer tárolók cellái néhány ezerszer írhatók.

(#23845) mepet válasza zsamiatt (#23840) üzenetére


mepet
addikt

"Úgy tudom, hogy a zwave és a zigbee is megoldható, hogy központ nélkül jelet adjon egyik a másiknak."
Igen? Hogyan? (Zigbees xiaomi a nyitásérzékelő és a kapcsoló is)

(#23846) aicon válasza Rosep (#23841) üzenetére


aicon
senior tag

Az SSD azért egy kicsit más (persze nem gagyi dzsunkát kell venni), nem hal olyan gyorsan be, pl. az egyik 8 éve megy megállás nélkül az egyik szerverben, köszöni jól van, pedig nem RAM-ba iratok rajta, swap sincs tiltva.
A pendrive-val messze vagy az én rekordomtól, nekem 2 hónap volt az élete OMV alatt sok évvel ezelőtt, nem ilyesmire való.

======== Sim kártyás routerek olcsón ======== https://hardverapro.hu/tag/aicon#aprohirdetesei

(#23847) Vodike válasza zsamiatt (#23842) üzenetére


Vodike
tag

Kell neki, nincs local mode.

exTiga

(#23848) tototos válasza Janaboy (#23838) üzenetére


tototos
őstag

Én Debiant raktam fel és arra supervise HA-t. [link]

[ Szerkesztve ]

(#23849) Degeczi válasza Rosep (#23841) üzenetére


Degeczi
nagyúr

Dehogy, pont ez a fő különbség!
Egy micro-SD kártyát nem a sok íráshoz terveztek, hiszen a fő feladata, h telefonban vagy fényképezőgépben időnként képek, videók, stb kerüljenek rá, ami nem nagy terhelés.

Az SSD-t ellenben kezdettől fogva arra alkották meg, h háttértároló legyen, sok írási művelettel, amihez folyamatosan elosztja a terhelést (wear-leveling) így az eloszlik a teljes területen - ami többnyire eleve jóval nagyobb, mint a tipikus SD kártya. Ráadásul a kezdeti típusoknak nem néhány ezer írási ciklus volt az élettartama, hanem nagyságrendnyivel több.

Ha mindenképp ragaszkodsz az SD kártyához és nem akarsz váratlanul szívni, az szintén tudjon ilyet (pl. WD Purple)

[ Szerkesztve ]

(#23850) zsamiatt válasza mepet (#23845) üzenetére


zsamiatt
őstag

binding

Eladó HP Proliant DL380 G6 használt szerver -- KTM Peak air 29" használt MTB -- Adidas 48.5 kék sneaker új Érdeklődés privátban!

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.