- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
vampire17
addikt
Egy ilyen kulteri Riasztot hazasitanek ossze egy Shelly1-el. [link]
Itt a leirasa: [link]
Ami kerdesem lenne:
- Jo-e ha a vezerlojelnek 12V ot hasznalok?
- A bejovo 12V + - menne a 12V(+) meg COM(-)-ra ha jol ertem. Hova kene kotnom a Shelly1-et, ha azt akarom, hogy akkurol (is) menjen?
- kb 20 meter 0.5-os kabelen tudom elvinni ide a 12V-ot. Ez meg belefer? (UTP-n elv ennyire el lehet vinni pl IP kamerahoz, gondolom akkor 0.5-oson is jo) -
Rosep
senior tag
Na akkor lépjünk szintet...
Egyre szimpibb a Pi + HA. Tulajdonképpen a ház közepén van a falon is egy szabad LAN kábel. Már azon agyalok, hogy Pi 4 + PoE HAT + TouchScreen + RaspBee II is lehetne. Kérdés az, hogy a két bővítőmodult lehet-e egyszerre összehozni, főleg RaspBee II-vel. Illetve az LCD-n milyen kezelőfelületet kapnék és mit lehetne azon csinálni. -
LógaGéza
veterán
válasz
osztraksajt #23496 üzenetére
Persze, simán működik úgy, csak valami külső rendszert kell befogni hozzá. Én HA alatt pl ezzel oldottam meg: [link]
-
osztraksajt
őstag
Olyan kérdésem lenne, hogyha radiátor termosztátot rakok fel azt be tudom-e konfigurálni hogy ne a termosztátok hőmérséklete alapján vezérelje a szelepnyitást hanem egy külső hőmérséklet érzékelő alapján. Egy szobában van több radiátor is, de nagyon rossz helyen vannak a fejek, az egyik alul, a másik felül az ablak felé. Ezért szeretném kiváltani egy szenzorral amit beraknék egy megfelelő helyre. A zigbee alapú MOES szelepeket néztem, bár gondolom nincs nagy különbség köztük. De ha van más javaslat azt is szívesen veszem.
-
tototos
addikt
válasz
tototos #23440 üzenetére
Létezik hogy napszakhoz kötött a működés?
Most már kapcsolni sem lehet. Lehet valamilyen mágneses zavar ami akkor jön elő amikor más lámpák is világítanak?
Zigbee2MQTT:info 2021-02-03 17:21:43: Starting network scan (includeRoutes 'false')
Zigbee2MQTT:error 2021-02-03 17:21:55: Failed to execute LQI for 'Nappalilampa'
Zigbee2MQTT:info 2021-02-03 17:21:55: Network scan finished
Zigbee2MQTT:info 2021-02-03 17:21:55: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/bridge/networkmap/raw', payload '{"links":[{"depth":1,"linkquality":29,"lqi":29,"relationship":1,"routes":[],"source":{"ieeeAddr":"0x00124b002241a80f","networkAddress":2841},"sourceIeeeAddr":"0x00124b002241a80f","sourceNwkAddr":2841,"target":{"ieeeAddr":"0x00124b001949b069","networkAddress":0},"targetIeeeAddr":"0x00124b001949b069"},{"depth":1,"linkquality":0,"lqi":0,"relationship":1,"routes":[],"source":{"ieeeAddr":"0x847127fffec55d74","networkAddress":42738},"sourceIeeeAddr":"0x847127fffec55d74","sourceNwkAddr":42738,"target":{"ieeeAddr":"0x00124b001949b069","networkAddress":0},"targetIeeeAddr":"0x00124b001949b069"}],"nodes":[{"definition":null,"failed":[],"friendlyName":"Coordinator","ieeeAddr":"0x00124b001949b069","lastSeen":null,"networkAddress":0,"type":"Coordinator"},{"definition":{"description":"Wireless button","model":"SNZB-01","supports":"battery, action, linkquality","vendor":"SONOFF"},"friendlyName":"Nappalikapcsolo","ieeeAddr":"0x00124b002241a80f","lastSeen":1612366276752,"manufacturerName":"eWeLink","modelID":"WB01","networkAddress":2841,"type":"EndDevice"},{"definition":{"description":"Zigbee two way smart switch","model":"ZBMINI","supports":"switch (state), linkquality","vendor":"SONOFF"},"failed":["lqi"],"friendlyName":"Nappalilampa","ieeeAddr":"0x847127fffec55d74","lastSeen":1612366690725,"manufacturerName":"SONOFF","modelID":"01MINIZB","networkAddress":42738,"type":"Router"}]}'
Zigbee2MQTT:error 2021-02-03 17:23:18: Publish 'set' 'state' to 'Nappalilampa' failed: 'Error: Command 0x847127fffec55d74/1 genOnOff.on({}, {"timeout":10000,"disableResponse":false,"disableRecovery":false,"disableDefaultResponse":false,"direction":0,"srcEndpoint":null,"reservedBits":0,"manufacturerCode":null,"transactionSequenceNumber":null}) failed (Data request failed with error: 'MAC no ack' (233))'
Zigbee2MQTT:info 2021-02-03 17:23:18: MQTT publish: topic 'zigbee2mqtt/bridge/log', payload '{"message":"Publish 'set' 'state' to 'Nappalilampa' failed: 'Error: Command 0x847127fffec55d74/1 genOnOff.on({}, {\"timeout\":10000,\"disableResponse\":false,\"disableRecovery\":false,\"disableDefaultResponse\":false,\"direction\":0,\"srcEndpoint\":null,\"reservedBits\":0,\"manufacturerCode\":null,\"transactionSequenceNumber\":null}) failed (Data request failed with error: 'MAC no ack' (233))'","meta":{"friendly_name":"Nappalilampa"},"type":"zigbee_publish_error"}' -
Rosep
senior tag
válasz
Degeczi #23486 üzenetére
A PoE nem létszükséglet, meg tudom oldani tápfeladóval. A lényeg hogy el tudjam rejteni a kábeleket. A mennyezetet azért erőltetném, mert ott egy üres LAN kábel. Az a helység olyan, hogy csak lent vannak konnektorok, azokat nem akarom elfoglalni, ki-be húzogatni állandóan.
-
-
vampire17
addikt
Megirom ide is
Letorlod a klimakat EWPE alol, majd kilepsz a profilodbol. Uj profilt regelsz, ahol a servernek kinat valasztod. belepsz, felveszed ujra a klimakat, megnezed van-e FW update, majd delete klima. Aztan atlepsz az eredeti fiokodba, ujra felveszed a klimakat es hasznalod tovabb ugyanugy.
nyilvan ha jelenleg kinai szeron vagy, akkor a dolog targytalan
ha design-os cucc kell, akkor pl ez? [link] Fontebb linkeltem a leirast, hogyan kell felokositani
-
Rosep
senior tag
válasz
vampire17 #23475 üzenetére
Na ez egy jó hír!
Viszont a kazán helysége meg a Pi leendő helye a ház két átellenes sarka.
Félúton van a házban az étkező, oda tettem a plafonra egy AP-t. Ott lenne hely még egy eszköznek, ami azért esztétikus is. Na a Pi az pont nem ilyen.
És nem lenne baj, ha PoE-s lenne. Tudom van a Pi-hez is, de nem láttam olyan házat ami hasonlítana egy Wi-Fi AP-hez.
A Tradfri azért lenne szimpi, mert elrejthető benne a LAN kábel is. Van tápfeladóm, talán menne vele... -
vampire17
addikt
válasz
Degeczi #23479 üzenetére
Amugy Mi hasznaljuk vele a gyari appot is, Nalunk is xarakodott sokat, azota viszont teljesen jo, miota szervernek a "kozel keletet" allitottuk be
Meg ami meg hasznos info, hogy az FW-update eket kb csak a kinai szerverre teszik ki... En felevente atregisztralok a kinai szerora, megnezni, van-e valami...
Ezzel kapcsolatban: Ha valakinek van EU-s Xiaomi gateway vagy CN/EU-s Aqara es Zigbee-zni akar vele, annak nem kell venni koordinatort mert a linkelt modositassal szuperul lehet integralni a cuccot HA ala!
-
Degeczi
nagyúr
Dehogy nincs, alapból ismeri a Gree wifis klímákat.
-
vampire17
addikt
Az egyetlen halvany remeny, ha csinal ra valaki OpenWRT-t ES ez mellett meg megoldja OpenWRT alatt a zigbee kezelest is...
Na ez viszont mar erdekesebb!!
https://github.com/openlumi/openlumi.github.io (Nekem is, eddig nem is ismertem...)
A kazantol milyen messze lenne a jovendobeli Pi? Mert ha nem messze akkor csak a zigbee rele kell es kesz is vagy.
Gree Amber-hez nem kell semmi, nekem is olyanom van, ahhoz van Integracio
-
Rosep
senior tag
Hát jó, kezdem kapisgálni.
Amit első körben szeretnék megcsinálni, az 2 dolog.
A WC-ben van a kazán. Raknék oda egy szénmonoxid érzékelőt, meg egy ventillátort. Nem csak hogy riasztana, hanem egyúttal el is indítaná az elszívó ventillátort. Jelenleg a ventinek van egy kapcsolója a falon, értelemszerűen annak a dobozába kéne egy relé.
Aztán a ház közepén van egy Wi-Fi-s klíma (Gree Amber, sajna nincs a HA listájában). Tennék oda egy hő és páratartalom érzékelőt, és ha nyáron elér egy bizonyos értéket a két paraméter, indíja a klímát. -
vampire17
addikt
Itt a problema:
https://community.tp-link.com/us/home/forum/topic/240296
tehat a ficko valaszabol ezt lehet leszurni, hogy a cucc csak Coordinator modban kepes futni, Routerkent (jelismetlokent) nem...
-
vampire17
addikt
Zigbee-nel minden halozatrol mukodo cucc egyben router is! Nem kell mast tenned, mint keresel par olyan 230-es cuccot Ebbol a listabol amit amugy is hasznalnal (okosaljzat, okosizzo, falba epitheto rele, etc...) ezeket folszereled a hazban es kesz a lefedettseg
Pl ha konnektort akarsz okositani, veszel par ilyet, beteszed a letezo aljzat moge es kesz is. nem is latszik es noveli a lefedettseged.
-
Rosep
senior tag
válasz
vampire17 #23468 üzenetére
Igen, az ésszerű az lenne, hogy egy ZigBee átjáróként menne, mint a Wi-Fi része.
A marketing szöveget nézted a linkelt oldalon:
A Deco M9 Plus az IoT-készülékek egész sorával kompatibilis, az intelligens izzóktól és dugóktól kezdve az érzékelőkig és termosztátokig. Az alábbi termékek a Deco alkalmazáson keresztül vezérelhetők, anélkül, hogy további hubra lenne szükség* és az Automatizálás és a Gyorsparancs funkciókkal aktiválhatók. Megjegyzés: A Philips Hue izzóknak saját hídra van szükségük.Én ezt úgy értelmezem, hogy ezekehez az eszközökhöz jó a TP-Link alkalmazása, de ezeken kívül számtalan eszközt kezel(het).
-
Rosep
senior tag
Rendben, de a specifikációi között ott van feketén-fehéren a ZigBee.
Nem is kéne router, elég lenne csak egy (PoE-s) AP nekem. -
vampire17
addikt
-
fo_di
őstag
a mesh wifi és a zigbee nem ugyanaz, zigbee képes wifi routert nem fogsz találni
az előbbi sima wifi, annyi különbséggel, hogy az átjátszók rugalmasabban adják át egymásnak, a másik pedig egy teljesen más technológia, ami történetesen nagyjából ugyanazt a frekvenciatartományt használja -
-
Rosep
senior tag
válasz
vampire17 #23462 üzenetére
Na megmondom mi a problémám még. Ahol a Wi-Fi AP is van, az a ház közepe, ott a mennyezeten van egy szabad ethernet kábel még (akár PoE is lehetne). Oda a Pi-t nem tehetem fel, az asszony nem engedné.
Ha az ZigBee USB sticket a Pi-be szánnánk, az meg egy eldugott helyen lenne.
Esetleg valami ilyesmi? -
vampire17
addikt
-
Degeczi
nagyúr
Ha általános, mindenféle eszközhöz használhatót szeretnél, akkor jó eséllyel nem egy gyártói gateway lesz a barátod, hanem vagy vmi lecserélt firmware-es (pl. a Sonoff Zigbee Bridge Tasmotával) vagy egy USB stick. Ha nem akarsz vele sokat vesződni, olyan, amit helyből használhatsz (pl. Conbee)
-
Degeczi
nagyúr
Van hozzá HA integráció (ráadásul helyi hálózaton, nem felhőn keresztül), így elvileg beválhat - a kérdés csak a kompatibilitás más eszközökkel, annak kell utánanézni (hiszen gondolom nem csak Ikeás Zigbee eszközöket használnál)
-
vampire17
addikt
Igyvan. Az elso "hardveres" kulonbseg a DIY es a dobozos kozott hogy itt az "antennakat" neked kell kulon intezni.
A fobb wireless megoldasok.
Zigbee - konnyu integralni, jo a supportja, kicsit kevesbe szabvanykoveto mint a Z-wave, 2.4Ghz en kommunikal, zavarhatja a "sima" wifit. Tud mesh modban is menni(only 230V).
Z-wave - hasonlo elven mukodik mint a zigbee, sokkal szabvanyosabb, cserebe az ilyen eszkozok altalaban dragabbak mint a zigbee-sek. 868 mhz korul kommunikal, tehat nem nagyon zavar be mas neki. szinten tud mesh-t minden ami 230-as
BLE - a BT szabvany IoT-hez hasznalhato resze, tud mesh-t is.
433mhz - sima RF, sok idojaras allomas ezt hasznalha. Vehetsz csak vevőt, vagy adovevot is.
868 mhz - riasztok, redonyok szoktak ezt a frekit hasznalni, ehhez is van adovevo. (nem osszekeverendo a Z-wave-el!)
Infra - taviranyitokhoz pl. Ehhez is vannak jol integralhato gateway-ek (Broadlink, Xiaomi)
A fentiek mindegyiket pl a Homey beepitetten tartalmazza.
-
spider23
senior tag
'no neutral, zigbee switch, 1-2 gang' Ezen gondolkoztam én is neutral vezeték nélküli típusban.
Viszont nekem szinte minden kapcsoló alternatív. Ha veszek egy ilyet és mondjuk az egyik kapcsoló alá berakom attól még alternatív kapcsolóként tudom használni mind a két oldalról manuálisan? Vagy ez itt nem tud működni? -
Degeczi
nagyúr
Max. bluetooth eszközök kapcsolódhatnak közvetlenül egy Raspberry-hez, wifisek természetesen a wifi AP-hoz csatlakoznak, azon keresztül éri el őket a RPi.
A Zigbee viszont nem világos hogyan jön ide, mert az se nem wifi, se nem BT, ezért kell vmilyen gateway (vagy wifis, vagy USB stick), hogy kezeld az olyan cuccokat.
-
Rosep
senior tag
válasz
vampire17 #23445 üzenetére
Értem. Elkezdtem nézegetni a DIY Home Assistant-ot.
Egy kérdésem lenne. Nekem a ház közepén van egy elég jó Wi-Fi AP-m a mennyezeten. Ha egy Raspberry Pi-vel oldom meg, akkor az egyes eszközök/szenzorok tudhatnak ezen az AP-n keresztül a Pi-vel kommunikálni, vagy ők mindig a Pi-t fogják keresni? Gondolok itt pl. a Zigbee-s kommunikációra.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Azonnali informatikai kérdések órája
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Programozás topic
- Eredeti játékok OFF topik
- További aktív témák...
- AKCIÓ! MSI B450 R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RTX 2060 Super 8GB GDDR6 Rampage Shiva Zalman 500W
- Bomba ár! HP EliteBook 820 G2 - i5-5GEN I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I Cam I W10 I Garancia!
- Jo Nesbo: LEOPÁRD (nem olvasott)
- Bomba ár! HP ZBook 15 Studio G3 - Intel Xeon I 32GB I 512SSD I 15,6" FHD I Nvidia I Cam I W10 I Gar
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest