- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- Sundesz: 20 éve a PH!-n
- bambano: Bambanő háza tája
- ldave: New Game Blitz - 2025
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Ismerkedés a Zyxel NSA325 v2-vel
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
ojb
tag
-
FeriPapa2
tag
Ezt a dimmert
próbáltam, lehetett vele fokozat mentesen működtetni majdnem 0 W-tól. Igaz a 150 wattos tartomány is elég durva a termofejnek. Tasmotával már nem sikerült kipróbálni, mert flash-elés közben elvesztettem sajnos. Az impulzusos szisztémát Sonoff TH-val csináltam, az adta(ja) hőfokot és Node-reddel próbáltam modulálni 1/12 (1 s meghúzás 12 s szünet) és 8/12 között ha nem volt változás maradt az értéken ha elmozdult fel v. le akkor lépett egyet a megfelelő irányba. Plusz még egy csomó módosító körülmény amit kezelni kell. Nem volt egyszerű, aztán leálltam vele mert az asszony se díjazta, meg az ON/OFF is megfelel a tapasztalat szerint, meg a kazánom ki-be kapcsolós ami szintén egy probléma lett volna.
-
gya/352
tag
Domoticzban hogyan lehet letiltani a sima http 8080-as porton történő elérést? Csak a https-t szeretném meghagyni?
Szintén domo-ban, lehet-e állítani, hogy milyen időközönként kérdezze le egy eszköz állapotát, vagy a mért értékeket? Én nem találtam erre utaló beállítást a webes felületen. -
gery2123
őstag
válasz
szuszinho #24541 üzenetére
Ha nem akarsz midnent egy helyen a home assistantban intézni ( egyszerű módon) akkor igazából nem sok hátrány. Én is külön futtatok mindent omv5+docker, és nem érzem hátrányát rpi után. Mondjuk nem is vagyok hardcore felhasználó, node red kívül más nem nagyon van csatolva a HA -hoz.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
szuszinho #24541 üzenetére
Kézzel kell fölraknod a kiegészítőket (pl. mqtt, Zigbee2mqtt, Visual Studio, Appdaemon, NodeRed, DuckDNS/Letsencrypt, ...) külön docker-ekben, amiket egyébként egyetlen kattintás lenne telepíteni supervised alatt, és frissítened is kézzel kell majd a rendszert, meg a host leállítása (ha pl. fogytán az UPS áramszünet idején) sem magától értetődő
-
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #24535 üzenetére
Ez is csak megszokás/munkamenet kérdése, én pl. jópárszor mentek egy scriptet miközben dolgozom rajta (sőt, úgy rémlik, h a Visual Studio is alapban autosave-es, de a sajátomon ezt lekapcsoltam benne), kimondottan nem szeretném, ha ilyenkor mindig magától újratöltögetné az adott esetben még csak félkész állapotot.
Az már inkább nyűg, h bizonyos dolgok nem tölthetőek újra a felületről, hanem újraindítást igényelnek - de szerencsére ez egyre kevesebb (mondjuk egy korrekt rendszeren ez sem tart sokáig, nem gond, csak pl. az Accuweather integráció ki tudna fogyni az ingyenes napi lekérdezési limitből ha sok újraindítás történne)
-
szat8
tag
válasz
zsamiatt #24537 üzenetére
Szívesen.
Az elején tényleg elveszik az ember a sok menüpont között, nem találni rögtön, mit hol kell keresni.
Viszont sok eszköz integrációja annyira egyszerű, van amit magától megtalál a hálózaton, és csak rá kell nyomni az OK-ra, hogy nekem ez nagy könnyebbséget jelentett.
Ha valamit nagyon nem találsz, szólj, hátha tudunk segíteni. -
-
zsamiatt
őstag
válasz
Degeczi #24532 üzenetére
ezért irtam személyes véleményt, hogy küzdelem. Én még nem is menék oda, hogy eszköz név. Sokkal értelmesebben látszottak pl button parancsok és selector switchek létrehozása. De ide tartozik, hogy egyszerűen meg tudtál adni változót a megfelelő felleten. stb stb.
Engem a név és idx zavart a legkevésbé benne. Az meg, hogy a script file neveket be kell írni a configba meg hasonló hülyeségek értelmezhetetlenek. Nyilván ha megszokja az ember aktor nincs vele gond. Vagy hogy a script változását nem nyalja be automatikusan a yaml filebol. -
Degeczi
nagyúr
válasz
szuszinho #24533 üzenetére
Mégegyszer.: közvetlen supervised telepítés csak Debian alatt támogatott. Ha ragaszkodsz az Arch-hoz és a supervisedhoz is (nem muszáj, de pláne kezdőként kényelmes) akkor inkább vmilyen virtuális környezetet tegyél föl, többen használják úgy a topikból.
Nem ismerem a ha-bridge-t. -
Degeczi
nagyúr
válasz
szuszinho #24530 üzenetére
A Linuxod Debian 10.x legyen, különben nem támogatott a Supervised telepítés. Nem minden config van yaml-ben, sőt, a legtöbb integráció már a felületen keresztüli konfigurálást vár.
zsamiatt: minden áttérés nehéz, ha másik rendszerhez szokott vki. Én pont azért szeretem a HA-t, mert minden világos, átlátható benne még saját módosításokhoz is. És barátságos, pl. viszlát embertelen, numerikus id-k: ha mondjuk egy szenzorod úgy nevezed el, h "Szárítógép mai fogyasztás", annak automatikusan olyan id-ja lesz, h sensor.szaritogep_mai_fogyasztas...
-
zsamiatt
őstag
válasz
szuszinho #24530 üzenetére
Én most kezdtem áttérni, vagy legalább is teszt rendszert létrehozni. Azért van vele küzdelem rendesen. Ami domoban simán megvolt, meg érthető GUI volt hozzá itt küzdeni kell vele. Nyilván mindenre megvan a megoldás, csak nekem sok mindenben átláthatóbb volt a domon.
-
szuszinho
őstag
Jelenleg Domoticz, Dashticz, ha-bridge fut 2 echo eszközzel, minden dockerben.
Kezdem nézegetni a Home Assistantot, fel is tettem egy konténerbe, rögtön meg is talált sok mindent. Közben olvasgatok, és látom, hogy a supervised cucc is kellene. Ehhez csak kiadom a szükséges parancsot a linux hoston és feltesz mindent, ahogy kell dockerbe? HA-nak is kell egyébként a ha-bridge? A konfigurációk pedig mind .yaml fájlban szerkeszthetőek? -
FeriPapa2
tag
-
ocso
tag
Igen, a szelepeknek 2 állása van. Nekem is az lenne a célom, hogy lekezeljem (automatikusan) ezeket a nem szokvanyos eseteket is és komfortos legyen mindenhol a hőmérséklet. Például az emeleten, a dolgozó szobában legtöbb esetben elzárnám az adott fűtési kört, mivel ott ilyenkor 26 fok körül van - ott vannak a szerverek, nas, stb ami azért eléggé fűt.
A padlófűtés hőtehetetlenségét megpróbálnám kompenzálni valami okosabb automatizálással, konkrét tapasztalatok alapján. A kondenzációs kazánom egy Bosch 2500 + CW400-as termosztát + EMS-ESP Gateway-el beintegrálva Home Assistant alá, elérhető minden kazán és termosztát paraméter, így ezeket is figyelembe tudnám venni. -
-
szat8
tag
Szintén gondolkodom egy ideje padlófűtés szelep vezérlés okosításán. Azt ugye jól értem, hogy ezek 2 állású vezérlők, tehát nem tudnak közbenső állapotban megállni?
Nálunk a tetőtérben máshogy hűl a ház, mint a földszinten, ezért a mechanikus szelepek csak olyan 30-40%-ig vannak nyitva nagyjából, így a téli időszak nagy részében egyformán fűt mindkét szinten. De ha jön egy nagyobb hideg, vagy az átmeneti időszak, akkor már elcsúszik az arány.
Annyira nagy a hőtehetetlensége a padlófűtésnek, hogy (Tado ide vagy oda) ha elzárnám valamelyik teljesen nyitott szelepet, amikor elérte a kívánt hőmérsékletet, úgyis túlfűtene, ugyanez a késés igaz a nyitásra is.
Nem értek a fűtéshez, de az eddigi használati tapasztalatom szerint jobban működne a rendszer egyenletes közbenső állások finomhangolásával, mint a szelepek szakaszos nyitogatásával.
Erről kinek mi a véleménye/tapasztalata? -
ojb
tag
Ez a LED mennyiség ~7A körüli áramot hajt át az SSR-en 12V esetében,
ha valóban 1.6V a drop feszültsége, akkor ~10W-al melegít, ami azért elég komoly.
A 25A-esen is ugyanennyi áram folyna át, tehát kb ugyanúgy melegítene az is, mint ez.
Viszont nézzük a pozitív oldalát: A LED-ek -- elméletileg -- nem 12, hanem ~10.5V-ról üzemelnek, tehát nem világítanak és melegednek annyira... Helyettük az SSR melegszik.
Amennyiben van rá lehetőséged mérd meg, hogy mekkora feszültség esik az SSR-en, akkor amikor a LED-ek "fehéren" világítanak max fényerővel, abból lehet kalkulálni az SSR hűtését...
(Lehet, hogy a jelfogó klattyan, de legalább nem kell hűteni ...)
-
gkfx
csendes tag
Próbára egy 12V-os WS2811-et (117db led) kötöttem rá. Mérni nem mértem meg. Örültem, hogy műkszik.
Cirka fél óra folyamatos fehér fénnyel világítás után elég meleg lett. Megfogni meg lehetett de sütött rendesen.
Van ebből a fajtából "erősebb" 25 amperes is. Az is ennyire melegedne vagy ennek semmi köze a melegedéshez? -
ocso
tag
válasz
radio11 #24508 üzenetére
Köszi az infót. Igazából mindhárom könnyen integrálható HA-ba. A 8-as Dingtian relé tud Mqtt-t + html rest Api-t is, a Sonoff pedig gyári firmware-rel is megy Sonofflan-nal, a zigbee meg zigbee2mqtt-vel. Inkább megbízhatóság a kérdés. Hátha valakinek van tapasztalata ezekkel vagy mást tud ajánlani.
-
amaximus
csendes tag
Én is Sonoff 4CH R3-mal akarom megoldani.
Arra figyelj, hogy a szelepmozgató motorokat csak termoszelepekre lehet rácsatlakoztatni, így a régi mechanikus szelepeket, ha az van, előbb cserélni kell termoszelepekre.
Gyanítom mindegyik helyiségben lesz valamilyen termoszenzor ami alapján majd vezérelni lehet a fűtőköröket. -
koala69
tag
szia, relay alternativanak en most ilyet hasznalok. ha be tudod dobozolni, erdemes elgondolkozni rajta. az esp hasznalhato gpio-i is ki vannak vezetve, igy mast - pl homerot, is tudsz illeszteni hozza.
stabilan mukodik, igaz, meg csak 2 hete megy, 7/24-be, de ugy tunik jo.
esphome fw-el -
radio11
tag
Én zónavezérlőnek egy 6-os relékártyát (RPi, Arduino kompatibilis) akarok majd felszerelni közvetlenül a szerver (RPi3) GPIO-ról vezérelve. A wifis kínai relé kártya integrálása nem biztos, hogy sima ügy lesz, a Sonoffokat meg flashelni kell (ha a szerver nem GPIO-s akkor meg lehet próbálni egy régebbi olcsó RPI-t távvezérelni HA-ból, elvileg GPIO távvezérlés megoldható-én is egy ilyet is tervezek kivitelezni).
-
Rosep
senior tag
Ha egy eszköz Tuya kompatibilis és a HA-hoz hozzáadjuk a Tuya integrációt, akkor az a Tuya felhőjén/szerverein (vagy mit tudom én min) keresztül fog csak működni?
-
ocso
tag
Sziasztok,
Padlófűtés zónavezérlését szeretném megoldani, 6 szelepen – Home Assistant integrációval. A szelepmozgatók HONEYWELL MT4-230-NO-k lennének és ezekhez keresek relét/vezérlést WIFI vagy Zigbee alapon.
Első gondolatom a következők voltak:
- 1db 8-as DINGTIAN LAN RELÉ (ETH + WIFI)
- 2db Sonoff 4CH R2 vagy R3
- 6db Sonoff DIY BASICZBR3 ZigBee DIY Smart Switch 10A
Szívesen fogadok bármilyen ötletet vagy tapasztalatot ezzel és a fenti eszközökkel kapcsolatban. -
Degeczi
nagyúr
Ja, igen, köszi, a második szenzorodba már valóban belefér.
Ezzel együtt hasznos az Accuweather önálló min és max szenzora, mert az alapján is lehet vezérelni (pl. nyáron nem teljesen húzom föl a hálóban a redőnyt, ha 30 fok fölötti nap lesz)Meg úgy látom, túl általános, országos az Időképes előrejelzés szövege: "számottevő csapadék nem várható", ez nyilván országos, mert ha helyi lenne, akkor "csapadék nem várható"-t kellene ma állítania (Accuweather szerint 0% a valószínűsége, és tényleg sehol egy felhő, radaron távolban sem)
-
szat8
tag
Az elsőt így módosítva talán jó lesz:
- platform: scrape
resource: https://www.idokep.hu/elorejelzes/[SAJAT TELEPULES]
name: "Időkép - Mai időjárás1"
select: ".hosszutavu-elorejelzes"
value_template: >
{% set weekdays = ["Hétfőn","Kedden","Szerdán","Csütörtökön","Pénteken","Szombaton","Vasárnap","Hétfőn"] %}
{% set day1 = weekdays[now().strftime('%w') |int - 1] %}
{% set day2 = weekdays[now().strftime('%w') |int] %}
{% set temp_text = value.split(day1)[1].split(day2)[0] |truncate(250,false,'') %}
{{ "Ma" + temp_text | replace(temp_text.split(".") | last,"") }}Egyébként köszi a linkeket a jinja-val kapcsolatban @amargo!
@Degeczi: Jó ötlet a névnap is!
A darksky-ban is van max hőmérséklet, persze idén megszűnik az API sajnos.
De ezzel a sensorral amit most próbálgattam az időképhez, a 2.-ban ez a szöveg is benne van:
"Délután 12 és 19 fok között alakul a hőmérséklet, de a párás, ködös tájakon 10 fok alatt maradhatnak a maximumok."
Ez nem beszédesebb, mint 1 db érték?
A random szövegekkel én is szoktam játszani, a család nagy örömére.
A kislányomnak minden esetre tetszik, mindig érdeklődve hallgatja, mit talált ki apa. -
Degeczi
nagyúr
Az időképpel az a gondom, h pont a legfontosabb adat, a napi várható min és max nem scrapelhető ilyen egyszerűen az oldalukról, de szerencsére nagyon jó az Accuweather integráció, abból szépen lekérdezhető (és ami lényeges, általában egészen pontos az előrejelzés), ahogy az eső valószínűsége is.
Ehhez hozzácsapva még a névnapot pl. az indexről
- platform: scrape
name: Névnap
resource: https://index.hu/
select: ".today div"
már össze is állt a reggeli bejelentés (persze sűrűn teleszórva
['egyik szó', 'másik kifejezés'] | random
filterrel, h ne pont ugyanazokat a szavakat használja minden nap.
Új hozzászólás Aktív témák
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Intel Core i3 / i5 / i7 / i9 10xxx "Comet Lake" és i3 / i5 / i7 / i9 11xxx "Rocket Lake" (LGA1200)
- Google Pixel topik
- Samsung Galaxy A52s 5G - jó S-tehetség
- Audiokultúra - Hi-Fi-ről hifisen
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- Windows 11
- További aktív témák...
- Eladó Techsend Cyber Monster elektromos roller + sisak ajándékba
- Eladó elektromosan állítható magasságú gamer asztal 140cmx60cm
- Eladó használt XIAOMI Vacuum MOP Pro robotporszívó!
- Balatoni álom - saját kép - 40x60 - akrilüveg fotó, keret nélkül, éltartóval
- Eladó 4 db Achilles Winter 101 téli gumi 225/40 R18 92V XL
- Samsung Galaxy S23 Ultra 5G / 8/ 256 GB / Gyári független / 12 Hó Garancia
- Bomba ár! Dell Latitude 7320 - i5-11GEN I 8GB I 256SSD I HDMI I 13,3" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- BenQ PD-2700-U Monitor - Designer 4K 27"
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X270 - i5-6G I 8GB I 256GB SSD I 12,5" FHD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 4500 16/32/64GB RAM RTX 3050 6GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest