- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- TheLázs: Mi várható el a betegtől...?
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- bobalazs: Alulfeszelt GPU profilok FPS teljesítményének összehasonlítása 10 játéknál
- Graphics: Hello Moto! - Kipróbáltam a Motorola Moto G55 5G-t. (videó is)
- GoodSpeed: POCO X6 PRO 5G 12/512 GB vs Samsung Galaxy S24 FE 8/256GB
- MasterDeeJay: Kínai DDR5 második felvonás - Puskill PSK-D5M4800BH-16G
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
-
LOGOUT
Okos Otthon összefoglaló:
Új hozzászólás Aktív témák
-
szat8
tag
válasz
vampire17 #24299 üzenetére
Oké, nyertél.
De ez nem egy szerencsés megoldás, mert azt írja, ilyenkor csak kapcsolni tudsz, dimmelni nem, csak az appból.
Én egy 3. módon kötöttem be, de nem találtam ki vele nagy újítást:
Ha párhuzamosan kötsz két sima nyomókapcsolót, gyakorlatilag majdnem 3. diagramnak megfelelően, akkor lesz alternatív kapcsolás és dimmelés is. -
vampire17
addikt
Lehet bekotni ugy is, hogy egy csillarkapcsolo ket nyomogombja vilagosit-sotetit, meg lehet alternativ kapcsolokent is bekotni. Lasd wiring diagram
https://www.shelly-support.eu/lexikon/index.php?entry/210-connection-diagrams-shelly-dimmer-2/
(Ez a jo Shellyben. hogy ennyifelekepp hasznalhato )
-
amargo
addikt
válasz
vampire17 #24291 üzenetére
Gondoltam, akkor tudja a dimmelést is, bár azt még nem tudom, hogy a jelenleg 106+6-os van két helyen, ami 2-2 lámpát kapcsol. Akkor a kapcsolókból is dupla nyomó kellene és ezt két helyről kezelve miként működik. Elkezdek olvasgatni.
gya/352: Ezt is jó tudni, köszönöm!
-
szat8
tag
válasz
gya/352 #24292 üzenetére
+1
Nekem is rossz tapasztalatom van a Shelly dimmer 2-vel.
Ki is akarom szerelni, csak még nem volt rá érkezésem.@vampire12: Egyébként a 2 bemenet nem alternatív kapcsolásra való szerintem! Ha jól értem arra való, ha kétgombos kapcsolóval akarsz dimmelni, és az egyik emeli a fényerőt, a másik csökkenti. Egygombosnál pedig felváltva reagál a hosszú nyomásra.
-
vampire17
addikt
válasz
amargo #24288 üzenetére
Ha Dimmelheto, 2 hangos rele modult akarsz, en ezt ismerem csak: [link]
Az 1 gangos-ra lehet tenni tasmotat gondolom erre is, de hogy probaltak-e mar vele... Passz.
Vagy megprobalhatod LocalTuya-val integralni. (nem tudom , hogy az mar kezeli e a dimmelheto cuccokat, sztm igen)
-
-
amargo
addikt
válasz
vampire17 #24285 üzenetére
Ezt a bekötést is próbáltam itt annyiból csalóka, hogy a srác egyesével szépen lassan kapcsolja, akkor nálam is "működik". Ha egyszerre kapcsolom, na akkor már jönnek a bajok, ha pedig "gyorsan", akkor elveszti az állapotát.
Bár én nem nyomóval használom, de valami hasonló lehet a gondom: [link]
Most is HA alatt van már Z2M-vel, ott nem jelent meg update.. nem fontos nekem ez a switch csak sokan dicsérték, rendelek shelly-t. Ha jól láttam van a shelly dimmer 2, ami szintén tud 2 lámpát kezelni, akkor már lehet kipróbálnám, mert mire megjöttek ezek a switchek (2-3 hónap volt..) már dimmelhető lámpákat vettem
Ezt az aqara-t meg visszaküldöm.
Szerk:
Jogos rosszul írtam 2 különböző 106+6 al próbáltam és sima 101, 101-el (2db) -
-
szat8
tag
válasz
zsamiatt #24246 üzenetére
Tudom, ez egyénenként változó lehet, de a blocky volt az egyik oka, amiért Domoticz-cal kezdtem, és szerintem rémálom volt. A legegyszerűbb dolgok mentek csak vele, mit hogy kapcsolon be egy kapcsolóval egy lámpát, de ennél egy hajszállal bonyolultabb dolog már rémálom volt. Órákat szenvedtem vele.
A HA UI-ja sokat fejlődött az utóbbi 2 évben, nagyon rámentek arra, hogy néhány kattintással össze tudjon rakni az ember egészen komoly kis automatizálásokat is. Amikor ismerkedtem vele, az még gyerekcipőben járt, elkezdtem 0-ról megtanulni a yaml-t, még azt se tudtam, hogy számít, hány szóköz van a sor elején. Nagyon gyorsan bele lehet jönni, hála a jól dokumentált hivatalos segédletnek, és a mintapéldáknak. Megváltásnak éreztem a blockyhoz képest, és örültem neki, hogy kicsit értek egy új programnyelvet is.
De kinek mi esik kézre. -
vampire17
addikt
válasz
amargo #24284 üzenetére
https://www.youtube.com/watch?v=6bVNMU4bpKk
https://www.youtube.com/watch?v=T0UwkhuKwaw
A kapcsolo amit hasznalsz sima 105-os csillarkapcsolo igaz?
Probald meg esetleg pontosan olyan kotesben, ahogy ezeken a linkeken van es sima 105-os csillarkapcsoloval. Nezd meg, van-e esetleg firmware update a cuccra! Ha ezek egyike sem hoz eredmenyt, akkor kijelenthetjuk, hogy xar ez a rele modul, kuld vissza! Ha mindenkepp ragaszkodsz a Xiaomihoz, akkor kerj cseret, ha nem fontos (mert pl HA ala akarod betenni ) akkor rendelj egy shelly 2.5-ot! (hidd el, jobban jarsz...)
-
amargo
addikt
-
vampire17
addikt
válasz
osztraksajt #24274 üzenetére
Ezen a fajta relen a ket "In" es az L egy kozos sinen van, ha szetszeded, latszik is. Igazabol a rajz kicsit megteveszto, mert az egyik In-re teszi a bejovo fazist, amit az L es a masik In visz a kapcsolohoz. helyesen ugy kene, hogy az L -be jon a fazis, amit atkotsz az elso in-re. Igazabol ez az atkotes csak azert kell, hogy ne a belso atkotest terhelje csak (eleg gany megoldas...) Amugy nincs jelentosege, hogy a kapcsolo innen, vagy meg elotte vagorol kapja a fazist. a 230 az 230 mindenhol
Itt csak az S1-S2 meg az L1-L2 szamit.
-
Degeczi
nagyúr
-
vampire17
addikt
válasz
amargo #24271 üzenetére
Ha kikotod a fizikai kapcsolokat, es csak a relet kapcsolgatotod gyorsan, mobillal? (illetve csak megjegyzes, de a kapcsolotol a relehez meno ket kabel is inakbb legyen barna/fekete, mert az ugye fazis.
Nyilvan ez csak kukacoskodas, csak azert jobb "jo szinekkel" bekotni mar csak probabol is, mert jobban atlatod, ki kivel van
)
-
kano
nagyúr
Sziasztok!
Wiser:
Azt vettem észre hajnalban, hogy valami a hőfokot 22,5 fokra emelte 21-ről (lehet, hogy én voltam béna és a termosztáton többször tappintottam a gombra és így boost lett belőle), de nem is ez a lényeg, hanem azt vettem észre, hogy annyira fűt a kazán, hogy az előremenő víz már 68 fok körül van a visszatérő is olyan 65 fok körüli. Visszavettem, lekapcsoltam, lehűlt.
Délelőtt én emeltem a termosztáton a hőfokot 21-ről 21,5-ra és egy kis idő múlva pedig azt vettem észre, hogy már 22,3 fok van a szobában és az előremenő megint 60 fok fölötti és a visszatérő víz is 56-58 fok körüli.
Normális működés ez szerintetek? Nem tudom, hogy mitől kergült meg hirtelen, de egyébként többször volt olyan érzésem mintha egy kicsit túlfűtene és utána leáll, majd amikor már esik a hő, akkor kapcsol vissza. Ezzel szemben a Tado kb 0,1 fokkal fűt fölé és inkább leállás nélkül keringtet, akár 28 fokos vizet is (esetleg egy kicsit ráfűt).
Köszi! -
amargo
addikt
Vettem egy aqara 2 way switch-et, ha 1 db lámpát kötök rá, akkor tökéletesen tudom vele kapcsolni. Viszont, ha rárakok egy másik lámpát is és ezeket külön szeretném kapcsolgatni a két lámpát, akkor össze-vissza működik.
Az S1-S2 azok sense port-ok amennyire tudom, ha megjelenik rajta valami feszültség akkor azok alapján kapcsolja az L1 vagy L2-t. Ez is ezt támasztaná alá:Hogyan kellene ezt helyesen bekötni? Most nálam az van, hogy jól működik, ha csak szépen lassan egyesével felkapcsolom a két lámpát, ha kapcsolgatom akkor megbolondul és elkezd kapcsolgatni.. ha egyszerre kapcsolom fel, akkor összezuhan és pár másodperc múlva csinál valamit.
-
cpt rodgi
tag
válasz
Degeczi #24257 üzenetére
en imadtam a Domoot. nekem azert kellet lecserelni, mert jessie n volt es ha frissitettem a domot , sose lattam többet. da az egeszet vadiuj rasbianra tettem, a legfrissebb domoval, akkor osszeomlott. pl. en több kapcsoloval ( alternativ) kapcsolok 1 (/ több) lampat . mig a jessie alapon a Regi hibatlanul kezete az egy idx en ülö eszközöket, az akarhogy is frissitett rendszer ebbe belerokkant . futottam par karikat, vartam kb fel evet es az eredmeny, meg innen a forumrol is visszaigazolta h ( kivetelesen) nem bennem a hiba...
en programozas teren annyira ertek, mint atlag forumozo a baletthoz. de ez az "else if" elegge felrevezetö volt kesöbb, amikor (azt hittem) mar rutinos voltam. ..
--a most kezdöknek tapasztalat egy kezdötöl:
*a HA nekem pl nehez, de erthetö a rednszer. itt egy szoköz okozhat zavart, vagy akar egy "_" nagyon kell figyelni.. -
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #24262 üzenetére
Persze, az egy másik mini automatizálás ugyanabban a file-ban, ahol ha a mosás során 10W alá esik a teljesítményfelvétel, akkor "Pihen" állapotba rakom az állapotjelzőjét.
- alias: Mosógép pihenő állapotba kerül
trigger:
- platform: numeric_state
entity_id: sensor.mosogep_teljesitmeny
below: 10
condition:
- condition: state
entity_id: input_select.washing_machine_status
state: "Mos"
action:
- service: input_select.select_option
data:
option: "Pihen"
Aztán ha már 3 perce ebben a "Pihen" állapotban van, akkor lököm át "Készen"-be, és onnantól jöhetnek a figyelmeztetések amíg az ajtaját nem nyitja vki (amire átbillentem az állapotát "Üres"-be) -
amargo
addikt
válasz
LógaGéza #24226 üzenetére
Az jogos ad rá egy UI-t így akkor mint alternatív lehetőségként, ajánlom a VS Code-os docker extension-t. Remek UI-t ad és még a dockert futtató gép erőforrását sem pazarolja feleslegesen. [link]
A kérdéses rész pedig ennyi:VS Code-ot pedig elég sok minden miatt jól jön a gépen, így lehet már fent is van.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #24260 üzenetére
Ezek pont pofonegyszerűek HA alatt.
Pl ha a mosógép készen van 5 perce, az ennyi:trigger:
- platform: state
to: "Készen"
for:
minutes: 5
ahol a minutes helyett (sőt, mellett: pl. hours: 1, minutes: 10) lehet seconds, hours is -
zsamiatt
őstag
válasz
Degeczi #24257 üzenetére
igen az if az már kezdetektől így működik ahogy látom. Ezért írtam amúgy hogy alap dolgokra. A mosógép lejártság jelzés, lámpák fel-lekapcsolása és még sok minden megoldható volt blockyba amíg nem akartam túl bonyolítani. Egyébként a blockynak van új verziója amibe már ezek a hibák nincsenek benne és funkcionalitásba is sokkal többet tud. Remélem előbb utóbb bele integrálják domoba. Bár most már kezdek barátkozni a LUA-val meg dzventtel. Most mondjuk pont az időzítés okoz fejfájást, hogy Valami esemény ha teljesül akor onnantól számítva X időnként történjen valami.
-
zsamiatt
őstag
válasz
Janaboy #24256 üzenetére
igen, mert simán vezérelni tudod távirányítóval, vagy az appjával adott esettben. De ha már bele kezdesz egy okos otthonba, akkor pont az lenne a lényeg, hogy minél több minden automatikusan végrehajtódjon. Pl szellőztetésnél klíma kikapcs meg vissza. Hőfok állítás külső hőmérséklethez/otthon léthez stb stb. Ami komfortosabbá teszi a felhasználást.
-
Degeczi
nagyúr
válasz
zsamiatt #24253 üzenetére
pl. két durva hiba, amibe belefutottam annak idején (és megtörténhet bárkivel, egészen alapszintű automatizálásokban is):
- a feltételeket nem szabad (de lehetni lehet...) egymásba ágyazni, mert a belsőt ki sem értékeli, mindenképpen végrehajtja
- az "else if" nem az, amit a neve állít, hanem egyszerűen egy megismételt if: mindenképpen kiértékeli a következőt is, noha "else if" esetén csak akkor lenne szabad, ha az első nem teljesült -
Janaboy
veterán
válasz
Degeczi #24241 üzenetére
Gondoltam rá, hogy felrakom a Domoticz mellé.
Igazából a Domoból azt hiányolom, hogy pl beraktam a Daikin klímát és csak darabokból tudom összerakni (kapcsolok, szenzorok stb), de nem egy egységes távirányítóként, amitől olyan fura lesz.
Lehet tudja ezt a Domoticz, csak én nem jöttem még rá. -
Degeczi
nagyúr
válasz
gya/352 #24244 üzenetére
Intel NUC-ra teheted közvetlenül a HassOS-t, de azzal lebutítod a gépet erre a célfeladatra.
Azért praktikusabb Debiant telepíteni, mert akkor van egy teljesértékű oprendszered, amit másra is használhatsz, de HA-ból is használható rajta a supervised telepítés (ami ugyanazt a környezetet biztosítja, mint a HassOS alatti).
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Külpolitika
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- SDQHD felbontású monitor jött a JapanNext műhelyéből
- Assassin’s Creed Shadows teszt
- Apple iPhone 16 Pro - rutinvizsga
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Vicces képek
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- További aktív témák...
- Lenovo ThinkBook 14 G2 - 14"FHD IPS - i5-1135G7 - 12GB - 256GB SSD - Win11
- Apple iPhone 12 Mini 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Xiaomi Redmi 9T 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- AKCIÓ! Intel Core i7 6700K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- 123 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest