Hirdetés

2024. június 21., péntek

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52901) gorbep válasza #94522368 (#52898) üzenetére


gorbep
senior tag

régen is lehetett volna olyanra tervezni, de mivel messze a legolcsóbban termel, senkinek sem jutott eszébe, hogy bárki is üzemeltetné 110% alatt, kivéve ha technikai gond van... szigorúan gazdasági alapon a szélnél most is olcsóbb, de talán a PV önköltségével egál... szóval miért is nem a Szolár és Szélerőműveket tekerjük le? ( már amikor régen minden fosszilis ál!!! ... tudom sajna nincs ilyen).... költői kérdés volt, senkitől se várok választ... :U

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#52902) 4D4M válasza #94522368 (#52899) üzenetére


4D4M
aktív tag

Azért kérdeztem konkrétan erre rá, mert úgy gondoltam ott beszéltek el egymás mellett. Az üzemi áramot és a hibaáramot is a fázis és a N illetve PE közötti potenciálkülönbség hajtja. Reggie meg arról beszélt, hogy indifferens, hogy a N és a PE között van-e potenciálkülönbség, mert nem ez hajtja át a hibaáramot.
De istenments', hogy újrakezdjétek (:

#52900 chemand:
Éltem olyan házban, ahol extra száraz volt a levegő télen és olyanban is, ahol nedves, nagyjából ugyanolyan életvitel és szokások mellett. A kettő között a legfőbb különbség a légtömörség volt és a fűtési költség.(: Pára törvényszerűen keletkezik a lakáshasználattal összefüggésben és az emberi test műkédéséből kifolyólag. Ha egy korszerű házban nem probléma a magas páratartalom (átlagos lakáshasználat mellett), akkor az a ház lyukas, ezt nem olyan nagy bátorság kijelenteni. Az, hogy ez fog-e valahol gondot okozni, mindig egyedileg kell megvizsgálni. A különböző anyagok különbözőképpen reagálnak a vízre, de azért könnyű belátni, hogy sehol nincs helye a szerkezetekben. Ha nyáron van lehetőség kiszáradni vagy kellően nagy felületen jelentkezik a hiba, akkor akár évtizedekig meg lehet úszni, hogy gondot okozzon.
Ha megfelelően megcsinálták volna, akkor lehet, hogy 3000 HUF lenne a fűtési költséged, de cserébe kellene foglalkozni a párával (:

#52901 gorbep:
miért is nem a Szolár és Szélerőműveket tekerjük le?

Hát látod, ezek a rohadékok egyből nekiállnak pertársaságokat csinálni!
Amúgy én már akkor válaszoltam mielőtt feltetted volna a kérdést: #52837 ; ]

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#52903) chemand válasza 4D4M (#52902) üzenetére


chemand
tag

Elfogadom amit írsz, biztos nem jó így nálunk. Viszont megjegyzem, az előző lakásunk (ezek szerint a jobb párazárás miatt) párásodott. Amikor eladtuk és a szekrényt elbontottuk, penészes volt a fal (annak ellenére, hogy sokat szellőztettünk). Ezek után inkább lakom szárazabb levegőjű, rosszabb párazárással rendelkező lakásban, mint penészedőben.

[ Szerkesztve ]

(#52904) 4D4M válasza chemand (#52903) üzenetére


4D4M
aktív tag

A külső falakhoz tolt szekrény sajnos minden házban neuralgikus pont, de minél jobb a ház, annál kisebb a kockázat.
(A szekrény miatti légmozgás hiánya okán nem jut oda a fűtési energia, ezért kihűl -> a kihűlt falfelületen azonnal lecsapódik a pára -> az elázott fal tovább növeli a hőveszteséget a kültér felé és ez egy öngerjesztő spirált eredményezve kiköt természetesen a penésznél előbb-utóbb). Erre még a gépi szellőztetés se feltétlen nyújt megoldást.

ps.: elnézést, nem fikázni akartam a lakást, amiért sok 10M-t kifizettél, hanem egy óvatos és kéretlen felkiáltójelet tenni, hogy egy hozzáértő akár meg is vizsgálhatná az épületet, ha nagyon unatkoznál és nem lenne jobb ötleted.

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#52905) Andras6800


Andras6800
senior tag

Volt tögg G7-es cikk is linkelve nemrég.
Ez is egy érdekes darab. Szerintem jól fog meg több dolgot is. [link]

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#52906) chemand válasza 4D4M (#52904) üzenetére


chemand
tag

Semmi gond, nyugodtan írd meg a véleményedet. Én alapvetően elégedett vagyok a lakásunkkal és ez a lényeg. Szép és jó szakmailag kibeszélni, de én akkor is a tapasztalatomnak hiszek jobban. Az általad leírtak alapján a lakásunknak télen viszonylag hamar ki kellene hűlnie, ennek ellenére nem így tapasztalom. Keményebb téli éjszaka során sem hűl le 2-3 foknál jobban reggelre fűtés nélkül. Ez meg kell a jó alváshoz. :)

[ Szerkesztve ]

(#52907) HunChris válasza chemand (#52906) üzenetére


HunChris
senior tag

Valószínű, hogy a gpszkarton és a külső szigetelés között a főfal nem légtömör, emellett a szigetelést is csak pogácsázással rakhatták fel és felül nem zárt teljesen. Nagy szélnyomásnál szokott a dugaljon befújni a szél vagy a redőny gurtni bevezetésnél szellőzik? Felület fűtésnél elég sok a 2 fok esés.

(#52908) HunChris válasza Andras6800 (#52905) üzenetére


HunChris
senior tag

A végén inkább a jelenlegi szaldóra lett volna kompromisszum. Ha lejár a 10 év, úgyis bruttó lesz.

(#52909) Z_A_P válasza HunChris (#52908) üzenetére


Z_A_P
addikt

Az en kérdésem még most is ugyanaz:
Ki fog mostantól napelemet telepíteni a várható bruttó elszámolással?

[ Szerkesztve ]

OK

(#52910) axioma válasza Z_A_P (#52909) üzenetére


axioma
veterán

Meglatjuk, mi lesz konkretan a bruttoban. Most latszik valami, de meg lennek lepodve, ha pont az lenne. Masreszt meg ujepitesnel valahogy kelleni fog a megujulo tovabbra is, kerdes hogy hogyan fogjak oda az adott meretu rendszert beszamolni (eddig gondolom varhato termelessel telibe volt).

(#52911) asdf_ válasza Z_A_P (#52909) üzenetére


asdf_
veterán

Mivel a bruttó elszámolás részleteit továbbra sem ismerjük, így a kérdésre nem adható válasz.

(#52912) ecaddsell válasza VaZso (#52795) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

Ha a hsz. utolsó mondatát is nézted (ill. idézted) volna ott a megoldás. A nulla vezetőket is összekötöd (betáp, inverter kimenet). (A betáp, inverter föld eleve össze van kötve, kevésbé igényes kivitelben még arra sem veszik a fáradságot a tervezők/spórolnak a gyártók, hogy legyen külön föld csatlakozó...).

Kezdetben csak a nagyon hülyeség részre fókuszáltan válaszoltam, utána adtam hozzá a nulla összekötést, hogy teljes legyen a kép.

A nullákat maga az off-grid inverter is összeköti bypass módban (mást nem is tud csinálni). Egyébként meg kb. mint egy leválasztó trafó fogható fel (azaz földfüggetlen).
Nem ismerem az ajánlásokat, de számomra ez a hol ilyen, hol olyan mód nem szimpatikus, bár bekötés szerint így is lehetne. Az ok az pont az ami már említve is volt, esetleges hiba így nem derül ki és veszélyforrássá válik. Egyébként a nullákat nem összekötve, nem bypass módban komoly feszültség mérhető a nullák között ami persze kis terhelésre (amit normális multiméterek/kétpólusú fáziskeresők helyből tudnak) rögtön eltűnik normál esetben.

Nem tudom milyen PE-N reléről beszéltek, vsz. ilyen nincs az off-grid inverterekben (ami van az a bypass relé). A nulla üzemi vezető a föld meg nem. Ilyet összekötni Fi relé után tilos (és off grid inverter betáp oldalon mint közönséges fogyasztó jelenik meg azaz a központi Fi relé után van; ez ugye nagyon más mint a grid-tie) és nagyon rejtélyes hibák forrása tud lenni, ugyanis nem minden áram fog a nullán folyni, hanem az ellenállások arányában megoszlik a nulla és a föld vezető között (ahol semmilyen áramnak nem szabad lenne normálisan folyni, nem lévén üzemi vezető). A következmény pedig az, hogy kis fogyasztóknál ahol a hibaáram nem éri el a Fi relé hibaáram küszöbét nem csap le, nagyobb fogyasztónál meg igen.

(#52913) User_2 válasza MrZed001 (#52808) üzenetére


User_2
tag

nagyon köszönöm a részletes válaszod,

az fb linkhez sajnos nincs hozzáférésem - routeren tiltva van minden meta domain -
sajnos mindenféle értetlen indokok miatt nem is valószínű, hogy közel jutok bármi géphez amin van fb.
vagy megérten innen vagy a nyÍlt internetről

nagyon köszönöm az indítót, így kb talán kezdem érteni, hogy mit kell keresnem ahhoz hogy kevésbé vesszek el.
ne értsd úgy, nem várom el, hogy külön fáradj, megtetetted ami megtehető, a többi rajtam múlik.

(#52914) User_2 válasza ecaddsell (#52912) üzenetére


User_2
tag

nagyon köszönöm a válaszod és a beszélgetéseiteket.

megpróbálom összefoglalni mit értettem meg:

- nulla: az offgrid inverter nulláját (mindegy hogy valós hibrid inverter, de offgrid módban használt ) inkább érdemes összekötni mint nem. jobb az, ha nem egy random ponton, hanem az ongrid fogyasztók elosztódobozának nullasínjén, az ongrid fogyasztók FI reléje előtt. akkor is ha erre jelentősnek mondható vezetékmennyiséget kell rááldozni, ha az offgrid inverter esetleg igencsak távol van.

- földelés: az offgrid inverter földelését megfelelően vastag keresztmetszettel össze kell kötni az ongrid főelosztódobozban lévő földsínnel + érdemes egy ismétlőszondát alkalmazni. a napelempanelek tartószerkezetét elegendő erre a földelésre kötni megfelelően vastag kötéssel és vezetékreresztmetszettel, nem szükséges az ongrid főelosztóig mégegyszer külön elmenni a tartószerkezetek földelésével. ha esetleg egy tetőrészen lennének az ongrid és offgrid panelek, akkor a tartószerkezetek földelését a tetőn is érdemes összekötni.

[ Szerkesztve ]

(#52915) chemand válasza HunChris (#52907) üzenetére


chemand
tag

Érezni nem érzem, hogy a dugaljaknál fújna be a szél, nem tűnik fel, hogy hideg jönne be szeles időben. Szerintem nem sok a 2 fok esés egy téli hideg éjszaka, de biztos neked igazad van. Mennyi akkor az elfogadható radiátoros fűtésnél? Most éves szinten 80eFt a fűtési ktg. a 100m2-es lakásunkban, télen 23-24 fok mellett.
Mikor térülne meg egy megfelelő szigetelésre (párazárásra) irányuló beruházás? Nyernék vele 1 fokot és éves szinten 10-20 ezer forintot?

Ja és a melegvíz előállítása is benne van az éves ktg-ben.

[ Szerkesztve ]

(#52916) ecaddsell válasza User_2 (#52914) üzenetére


ecaddsell
aktív tag

ha nem egy random ponton, hanem az ongrid fogyasztók elosztódobozának nullasínjén, az ongrid fogyasztók FI reléje előtt. akkor is ha erre jelentősnek mondható vezetékmennyiséget kell rááldozni, ha az offgrid inverter esetleg igencsak távol van.

Nyugtass meg, hogy a rendszered nem az alapján tervezed összerakni, amit ilyen-olyan hsz.-okból megértettél, hanem erre megkérsz egy szakembert.

(#52917) Andras6800 válasza chemand (#52915) üzenetére


Andras6800
senior tag

Én csak 1 dolgot nem értek egy ideje. Arról volt szó, hogy az elégtelen légtömörség miatt a pára pótolva van külső forrásból. Szerintem télen ez pont nem igaz. Ugyanis télen a kinti levegő száraz. Mármint szobahőmérsékletre melegítve száraz. Gyakorlatilag kontrollálatlan szellőztetés van.
Azaz pont a csomagolt, páraáterseztésében zárt ingatlannál van gond a magas páratartalommal ősztől tavaszig. Ahol befúj a szél ott csak átmeneti időszakban. A nyár az más tészta, de ott is csak felülethűtésnél nagy baj ez. Pl mennyezet hűtés.

A szellőztető rendszer tipikusan egy kényelmi beruházás ami sose térül meg. Az az évi 20-30 K ft amit a szellőztetés kihagyásával megspórolsz nem hozza be az a milliós tételt amibe kerül. De cserébe nem jön be szúnyog/ bogár. Se szöszmösz. Kevesebb nyitható ablak kell, ami olcsóbb, jobban szigetel, stb. Mindig friss az ingatlanban levegő, nincs az az áporodott "szag" amikor kintről hazaérsz már pár órával szellőztetés után. stb.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#52918) chemand válasza Andras6800 (#52917) üzenetére


chemand
tag

Sajnos nem értettem meg, hogy pontosan mit nem értesz egy ideje? :) Mert a kérdést nem tetted fel. Biztos velem van a baj, de a leírtakból nem jött át a dilemmád/kérdésed.

(#52919) Andras6800 válasza chemand (#52918) üzenetére


Andras6800
senior tag

Erre értettem:

[link]

"De ha van egy nyitott kémény, akkor az természetesen gondoskodik a légtömörség hiányáról és a pára utánpótlásáról is. Nem beszélhetünk zárt rendszerről."

Volt korában is ennek kapcsán pont, hogy kívülről jön be pára. Nem keresem ki mind.

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#52920) 4D4M válasza Andras6800 (#52917) üzenetére


4D4M
aktív tag

Kicsit összekeverted a két vonalat azt hiszem. Az egyik kollégánál működik párátlanító és kétszer annyi vizet veszi ki a levegőből, mint amennyit az fizikailag tartalmazni képes -> valahonnan utánpótlás érkezik.

chemand kollégánál pedig télen száraz a levegő bent anélkül, hogy bármilyen beavatkozást eszközölnének hozzá -> a keletkező pára valahol ellenőrizetlenül kijut.

Egy hűtőszekrény megtérülését sem firtatja senki, nagyjából így lehet a légtechnikára is tekinteni. (mellesleg nem is gondolkodna rajta senki, ha már végre hűtőszekrény árában lenne beszerezhető)

szerk.: ha nem lenne kémény, akkor lehetne zárt rendszerről beszélni és akkor kijelenthető lenne pl, hogy a falakból jön a nedvesség és csak azért ennyi jön ki, mert ennyit tud a párátlanító, de ha teszem azt két ilyen párátlanító dolgozna, akkor kétszer ennyi víz jönne...

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#52921) -NOKIA-


-NOKIA-
Ármester

[link] És ez? Csak 1db kisebb akkus elektromos autó szigetüzemű töltésére? :U
(A hordozható napelem generátorokat kilőttük)

(#52922) PilG


PilG
kezdő

Kezdodik! :C

Elmeny ilyen melegben a teton balettozni...
Holnap napkeltekor folyt kov.! :)

(#52923) chemand válasza 4D4M (#52920) üzenetére


chemand
tag

Ígérem tovább nem leszek off, de utoljára:

“a gipszkarton nagyon jó helyiség-klimatizáló tulajdonságokkal rendelkezik.
A gipszmag nagy mennyiségű párát képes befogadni, ezzel csökkentve a nyári időszakban a lakóhelyiségek páratartalmát. Ugyanakkor a téli, száraz fűtési szezonban a párát visszaengedi a helyiség levegőjébe, amitől hőérzetünk javul.”

Egyébként ez igaz, vagy átverés?
Mert erről itt egyikőtök sem írt.

forrás: rigips.hu

(#52924) Reggie0 válasza Z_A_P (#52909) üzenetére


Reggie0
félisten

Aki biztos elhasznalja azt amit termel. Nekem az a tippem, hogy a balcony cuccok fognak fellendulni, mert nem kell nagy teljesitmeny, viszont egyszerubb telepiteni. (Es ha biztos elhasznalod, akkor meg feketen is lehet uzemeltetni. )

[ Szerkesztve ]

(#52925) 4D4M válasza chemand (#52923) üzenetére


4D4M
aktív tag

Ez igaz, csak hát kinek mi a nagy mennyiségű pára. A vályogházak klímája ezen a mechanizmuson alapult, csak ott volt 60 cm matéria (:

(amúgy a korszerű légtömör házakban ez pont ellenünk dolgozik, mert úgy kellene nekifutni a télnek, hogy csontszáraz a karton)

[ Szerkesztve ]

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#52926) Vision válasza 4D4M (#52925) üzenetére


Vision
veterán

Télen a lakóhelyiségben eleve sok-sok pára keletkezik, azt inkább elvinni kell jó messzire.

(#52927) BlackJack21 válasza Andras6800 (#52917) üzenetére


BlackJack21
tag

Amit felhoztál a gépi szellőztetés előnyeként, azt simán lehetne az egészségmegőrzés oszlopba is sorolni. Persze ennek van egy el nem hanyagolható költsége...

@Tapsi:
A lakásfelújítás alatt elköltöztünk pár hónapra(február-június) otthonról egy albérletbe. Na ott olyan huzat volt a fém nyílászárók miatt, hogy lebegett a függöny. Pénz nem számít alapon 23°C-ra volt állítva a termosztát. Így 30% körül alakult a páratartalom, na ez a 3-4 hónap alatt olyan légúti nyavajáink lettek(orrvérzés, asztmatikus tünetek , köhögés, stb), hogy közel egy év kellett, mire rendbejöttünk. Ment a párásító, napi 4-5 liter vizet párásítottunk el, de ez is kevésnek bizonyult.

[ Szerkesztve ]

(#52928) mlaci01


mlaci01
tag

Sziasztok,
Már régen meg akartam kérdezni, hogy van egy ásott kutam, amiből egy 3/4" fém vízvezeték csővel vételezem a vizet. Ezt a cső kb. 2,5-3 m mélyen van a vízben.
Használhatnám ezt földelésnek ?

(#52929) User_2 válasza ecaddsell (#52916) üzenetére


User_2
tag

attól tartok nem tudok megnyugtató választ adni,
nem én csinálom, nem az én házamon lesz, csak érteni szeretném.
ismerős aki csinálja nagy lelkesedéssel beszél róla, de mintha nem konzisztensen használná a szavakat.

átnéztem több hidridnek mondott inverter bekötési ajánlásait is, jellemzően hiányosak,
AC kimenet bekötései el vannak intézve egy előzetes " csak szakember végezheti" figyelmeztetéssel.

Solax viszont részletezi a különböző országokban alkalmazandó vezetékezéseket, ilyen felütéssel:

" A különböző országokban a vezetékezésnek különböző módjai vannak, az egyik
az N vonal összekapcsolása a PE vezetékkel, a másik a vonal elválasztása a PE
vezeték vezetékezésétől, lásd alább; ... "

14. oldaltól
https://gbc-solino.cz/wp-content/uploads/2022/07/MNL_SOLAX_X3_HYBRID_G4_5.0-15.0-HU.pdf

összességében tehát leginkább az invertertől és az országtól függ, hogy milyen vezetékezés alkalmazandó.
van ahol össze kell kötni (pl C éd D ábra), be kell kötni a PE-t N-t van ahol másképp kell.

ugyanakkor még ez sem részletezi sem az ongrid sem az offgrid fogyasztók földelését, pedig hely lenne, illetve mást részletez de ezt kihagyja fura, valószínűleg feltételez valami értést ezzel kapcsolatban.

ugyanakkor nem tudom, hogy magyarországon engedélyezett-e az ongrid és offgrid párhuzamos működés. más hozzászólásokban erről már volt szó, engem ez nem foglakoztat, inkább, az, hogy ha már megcsinálja (ha szabad, ha nem) akkor milyen elméleti elvek mentén kellene kivitelezni.

de azt látom, hogy az én alaptudásommal akármennyit is olvasok utána, nem fogom tudni eldönteni, milyen módon helyes megvalósítani a vezetékelést.

(#52930) Andras6800 válasza 4D4M (#52920) üzenetére


Andras6800
senior tag

Jogos, köszönöm!

A békéért harcolni olyan, mint a szüzességért dugni!

(#52931) Reggie0 válasza BlackJack21 (#52927) üzenetére


Reggie0
félisten

Mi osregi gerebtokos ablaku albiban(56nm) napi 10-20 liter desztillalt vizet(nem ioncserelt) nyomtunk el parasitoban, ugy tudtunk telen 40%-ot elerni. Havi 15ezer volt csak a viz.

[ Szerkesztve ]

(#52932) 4D4M válasza Reggie0 (#52931) üzenetére


4D4M
aktív tag

Na igen...amikor azt mondom lyukas egy ház, hozzá kellene tenni, hogy mihez képest (:

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#52933) HunChris válasza chemand (#52915) üzenetére


HunChris
senior tag

Csak leírjuk az okokat, miért lehet neked annyira alacsony télen a páratartalom.
Szomszédoktól függ, és a külső falaidtól, nyílászáróktól függ, hogy mennyire jó fűtési költséged.

pl:
80m2 ablak sima nem hőszigetelt, Uw=2,8; 3 x 10m külső falfelület B30+8cm;1x10m lépcsőház, 4m szomszéd fala;alul 10fok szomszéd;tetőtér 20cm rockwool; 800m3/év gáz HMV-vel 2 főre 22 fok radiátor nyílt égéstér kombi kazánnal.
Ugyanez 4 főre vagy 24 fokra 1000m3/év

110-120m2 ház (+garázs): 30HS+15cm; gipszkarton+15+10cm rockw tetőtér; 10cm padló; 0,5 ablak;4 fő kombi kondenzációssal padló+fal 800m3/év HMV-vel 22-23 °C termosztát(itt is alacsony télen a páratartalom)

200 m2 ház (+duplagarázs): 38HS légtömör+10cm grafit;monolit+30cm rockwool; 10cm padló; 0,5 ablak; kondenzációs padló+fal 800m3/év HMV-vel és gáz főzőlap 21,5 °C (itt már figyelni kell a páratartalmat)

[ Szerkesztve ]

(#52934) HunChris válasza HunChris (#52933) üzenetére


HunChris
senior tag

* Utolsónál HMV: kollektor + gáz

Sok tényezős, de egy kevésbé szigetelt lakásban alacsony páratartalomnál 23-24 fokban érzi jól magát az ember, egy jól szigeteltben magasabb páratartalomban 21°C is elég. (nincs hideg légfüggöny, hősugárzás érzés)

[ Szerkesztve ]

(#52935) ssarosi


ssarosi
tag

Van gond rendesen az EON háza táján is.
Nemrég kaptam tőlük 5e Ft.-ot. :R
Semmiféle hibát nem jelentettem be évek óta.
Májusban volt egy plomba bontásom, mert regisztrált szerelőnek az óraszekrénybe kellett munkát végeznie. A plombálást is elvégezték. Ennyi.

(#52936) Z_A_P válasza HunChris (#52934) üzenetére


Z_A_P
addikt

egy jól szigeteltben magasabb páratartalomban 21°C is elég.

Mi itt a magasabb %?

OK

(#52937) 4D4M válasza Z_A_P (#52936) üzenetére


4D4M
aktív tag

...mit teszel ma, ami holnap is számít ?

(#52938) BB9000 válasza ssarosi (#52935) üzenetére


BB9000
senior tag

A gond már régóta megvan. Én egy teljesítménybővítésre adtam be igényt még 2021-ben, amire kb 2 hét elteltével választ is kaptam: egy Műszaki-gazdasági tájékoztatót küldtek. Kihívtam egy villanyszerelő ismerősöm és végül nem csináltattam meg a bővítést, mert az óra és az elosztódoboz közt is ki kellett volna cserélni a vezetékeket, ami véséssel járt volna. Erre a vésésre előzetesen nem számítottam. Pár héttel később az EON meg küldött 5000 forintot. Felhívtam őket és mondtam, hogy szerintem nem estek késedelembe, és nekem nem jár kötbér, de a telefonos ügyintéző bizonygatta, hogy: de, de az jár nekem, mert nem küldték meg időben az MGT-t. Ha ő mondja... Én jeleztem, hogy szerintem nem jár, de emiatt nem fogok velük hadakozni.

(#52939) Reggie0 válasza BB9000 (#52938) üzenetére


Reggie0
félisten

Nem neked szerettem volna valaszolni.

#529374D4M
Hat ketsegeim vannak, mar eleve azert, hogy mitol lehetne egy 18 fokos helyiseg meg kenyelmes :)

[ Szerkesztve ]

(#52940) gduck válasza kanyi51 (#52871) üzenetére


gduck
addikt

Na ma meg is jött. MVM/Émász területen tökéletesen működik :)
mérő: SX631/S34U18

[ Szerkesztve ]

(#52941) 7Heads Drago válasza #94522368 (#52897) üzenetére


7Heads Drago
veterán

:D
Ha smájlit raksz a végére akkor már értem én is.

[ Szerkesztve ]

Úgy jól laktam, mint a duda, Hála Neked, egek Ura.

(#52942) VaZso válasza ecaddsell (#52912) üzenetére


VaZso
senior tag

"Ha a hsz. utolsó mondatát is nézted (ill. idézted) volna ott a megoldás."

Ez valószínűleg azután került bele, hogy a választ írni kezdtem.

"A nullákat maga az off-grid inverter is összeköti bypass módban"

Bypass módban természetesen összeköti a nullákat, off-grid esetén pedig kell neki a földpotenciál, ha mást nem, akkor azzal indokolva, hogy a rendszer működése ne térjen el a szokásos működéstől (lényegében TN-C-S tulajdonságai megmaradjanak).

Off-grid üzem esetén szerintem nem a nullákat köti össze az inverter, de könnyen lehet, hogy konkrét típusok viselkedése eltér.

Én Deye készülékből indultam ki, ott pl. ezt írják:

Másik inverterre vonatkozóan:
image.png.8e756c055cd3745a18a7507307ef45e9.png

Tehát létezik olyan inverter, aminek létező funkciója, hogy off-grid üzem esetén megcsinálja a nulla-vezető földelését (PE-N összekötést), on-grid üzem esetén pedig megszünteti ezt a kapcsolatot.

Más kérdés, hogy azzal, hogy a nulla-vezetőt földeli, a szolgáltató nulla-vezetője pedig földelve van, lényegében a földelésen keresztül indirekt módon ezek is össze lesznek kötve.

Az egy másik probléma, amikor pl. a nulla-vezető a Fi-relé után közösítve van pl. a védőfölddel, és az áram csak viszonylag kis része megy ebbe az irányba - a Fi-relé meg látszólag véletlenszerűen levált, amikor megnövekszik a normálisan nulla-vezetőn folyó áram értéke úgy, hogy már a földelésen is folyik legalább a Fi-relé leoldási hibaáramának megfelelő áramérték.
Ráadásul háromfázisú rendszerben még azt sem mondhatom, hogy feltétlen a nagyobb fogyasztás fogja ezt az állapotot kiváltani, mert ebben az esetben a nulla árama inkább az aszimmetrián fog múlni.

(#52943) #94522368 válasza VaZso (#52942) üzenetére


#94522368
törölt tag

Sajnos én nem tudok angolul, de az ábrákon szolár rendszer ívhibáról írnak és egy ausztrál szabványra hivatkoznak, lehet, hogy ez csak a ˝tengeren túl˝ érvényes előírás?
A relére is azt írja hogy külső, tehát nem része az inverternek?

Szerintem, ahogy írtad is, a TN-C-S előírásoknak kell megfelelni, hiszen az Európának gyártott készülékek érintésvédelme is úgy van kialakítva.

[ Szerkesztve ]

(#52944) VaZso válasza #94522368 (#52943) üzenetére


VaZso
senior tag

Ez kétféle inverter leírása és a beállítóképernyőt magyarázza.
Ebből az "arc fault"-ot (ívhibát) lerázza annyival, hogy USA-ra vonatkozik.

Az első leírás a SUN-(5-12k)-SG04LP3-EU típusoké, ennek van itthon hálózati engedélye is.

Ezt írja:
Ha a "Signal island mode" aktív és az inverter off-grid /hálózat nélküli/üzemmódban van, a nulla-vezetőre kötött relé ("load" port nullája /ez az off-grid üzeme/) be fog kapcsolni, ezáltal a nulla-vezető ("load" port nullája) az inverter földjéhez lesz hozzákapcsolva.

...és ehhez mellékeli az ábrát a PE-N összekötést végző relével.
Ezekben a készülékekben konkrétan benne van ez a relé.

A második rajz esetén nem néztem, pontosan mi ez az ATS, feltételezem, egy automatikusan kapcsolt vészüzemi áramkör. Ennél külső relével kapcsol, de nevesíti a PE és N vezetőt, előbbit groundként és Earth-ként is.

(#52945) #94522368 válasza #94522368 (#52943) üzenetére


#94522368
törölt tag

MrZed001 #28082 hozzászólása érdekes lehet....

[ Szerkesztve ]

(#52946) #94522368 válasza VaZso (#52944) üzenetére


#94522368
törölt tag

Köszönöm a magyarázatot!

(#52947) Z_A_P


Z_A_P
addikt

100% - osok is maradnak a 10 év szaldóban?

[link]

Ezután jött a második kifejezetten fontos és egyúttal új üzenet, ami azt jelenti, hogy az a 35 ezer háztartás, amelynek a helyreállítási programos EU-s pályázatában kötelezően a bruttó elszámolási rendszerbe kellett volna kerülnie, mégsem kerül át oda, hanem a fenti csoporthoz hasonlóan a feltelepítéstől számítva 10 évig éves szaldóban maradhat.

OK

(#52948) jani0625 válasza ssarosi (#52935) üzenetére


jani0625
aktív tag

Nem volt áramszünet? Ha nem értesítettek időben akkor is jár, nalam ilyen volt.

(#52949) snooze


snooze
veterán

"📣 Ismét összeültek a minisztérium és a napelemes szervezetek képviselői

❗️ A felek egybehangzóan sikeresnek értékelték a legutóbbi tárgyalási fordulót, amely nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a szeptember 7-éig megtörtént igénybejelentés alapján 2025 végéig megépülő háztartási napelemes rendszereket működtetők a továbbiakban is élvezhetik az éves szaldó elszámolás előnyeit.

Steiner Attila energetikaért és klímapolitikáért felelős államtitkár több részletkérdésben egyértelműsítette a kormányzati álláspontot. Szilágyi László, a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség alelnöke és Szolnoki Ádám, a MANAP Iparági Egyesület elnöke felvetéseire határozottan rögzítette, hogy:

🟢 Az éves szaldó elszámolás fenntartása minden háztartási méretű kiserőműre érvényes. Az általános határidők betartása esetén a családokon kívül a további üzemeltetők (köztük például vállalkozások, önkormányzatok és intézmények) napelemes rendszerei is a kedvezőbb elszámolásban maradhatnak.

🟢 A folyamatban lévő lakossági napelemes pályázaton nyertes beruházások a kormányzati szándék szerint szintén éves elszámolásban működhetnek az üzembe helyezésüktől számított tíz éven át. Az Energiaügyi Minisztérium elkezdte újratárgyalni azt az uniós társfinanszírozású programban megszabott feltételt az Európai Bizottsággal, amely alapján az érintettek korábban elfogadták, hogy automatikusan átkerülnek a kötelezően bevezetendő bruttó elszámolásba.

👉 A bruttó elszámolás kapcsán közös nevezőként fogalmazódott meg, hogy az adminisztratív átvételi ár szintje mellett lényeges szempont az is, hogy a napelemes termelők piacra lépése lehetővé váljon.

🤝 A résztvevők megállapodásuk szerint a közeljövőben folytatják a hasznos megbeszéléseket. A minisztérium a jövőben is ösztönözni kívánja a tiszta napenergia hazai térnyerését. A tárca egyebek mellett az előkészületben lévő új támogatási lehetőség kapcsán is kikéri az iparági szövetségek álláspontját."

[ Szerkesztve ]

GO Gunners!!!

(#52950) 313313


313313
addikt

Ma átvettem ismét egy csodát, működött, sokan nem látják, de ocsmány telepítés volt. Ez egy öntöző villanyszámláját csökkenti. Hiawei inverterrel és saját trafóval :D

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.