- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Szólánc.
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- bambano: Bambanő háza tája
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gerner1
- koxx: Bloons TD5 - Tower Defense játék
- droidic: Videó letöltés yt-dlp-vel (profi módszer)!!!
- Parci: Milyen mosógépet vegyek?
- eldiablo: Mennyire strapabíró egy GShock?
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
4D4M
senior tag
+1 szavazat arra az értelmezésre, hogy csak vételezésre kell RHD-t fizetni.
-
Andras6800
senior tag
válasz
molnartibor #52639 üzenetére
Persze.
Ezt amúgy gondolatébresztőnek ide teszem: [link]
“A közlemény szerint a park „25 éven keresztül államilag garantált, az átviteli rendszerirányító MAVIR által fizetett betáplálási tarifát kap.””Mert a Kínai befektetők fontosabbak, mint a magyar családok!
-
asdf_
veterán
válasz
kovacsit #52644 üzenetére
Tételezzük fel 2023 . szeptember 6-án még beadtam egy igényt, gyorsan el is bírálták, és október 1 dátummal van meg a jóváhagyás. Ami 2024 10.01-ig érvényes.
Akkor hogy van az, hogy a telepítés "ráér " 2025. dec. 31-ig?
Van, aki még mindig nem kapott mgt-t tavaly októberi igényre, tegyük fel megkapja idén decemberben. Tegyük fel, hogy mvm-es, így 3 hónapja van elfogadni, tartunk 2024 márciusnál. Elfogadja utolsó pillanatban, így onnantól van egy éve telepíteni, tehát 2025 márciusban járunk, az már csak 9 hónappal van a határidő előtt. És egyszer még meg is hosszabbítható a dolog (vagy az elúszás miatt az eonnál volt nemrég, hogy automatikusan beletoltak 2 hónapot bizonyos engedélyekbe). És ekkor még csak egy olyanról beszéltünk, aki már rég beadta a hmke igényt, nem olyanról, aki mondjuk idén szeptember 6-án állt be a sor végére.
-
zsiga19
tag
válasz
ecaddsell #52601 üzenetére
Azért gondolkodtam el a dolgon, mert a jelenlegi rendszer nemigen bővíthető újabb napelemekkel, és a fogyasztásom nem valószínű, hogy fedezni fogja, pedig nincs se medencém, se elektromos autóm. Ez utóbbi jó lenne, de jelen állás szerint nem tudnám itthon "ingyen" tölteni.
Nem tudom, hogy mennyibe kerülne a megoldás és mennyit nyerhetnék vele, így nem tudom azt sem, hogy mennyit ér meg nekem ez az egész
Ezért bátorkodtam kérdezni, hiszen a megoldást sem tudom, így nem tudom, hogy megéri-e egyáltalán foglalkozni a dologgal.
-
molnartibor
tag
válasz
HunChris #52641 üzenetére
Na akkor, hogy tisztább legyen a kép az RHD-ra vonatkozva:
2016-os rendelet: [link]
9. § (1) * ...(2) * Kétirányú mérés esetén az elszámolás alapját képező villamosenergia-mennyiségeket az adott mérési ponton a nemzetközi üzemi és kereskedelmi szabályzatban rögzített elszámolási mérési intervallumokban, irányonként kell megállapítani. A forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell megfizetni.
(2a) * Háztartási méretű kiserőművek esetében
a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni.(2b) * A (2a) bekezdéstől eltérően a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni
a) a háztartási méretű kiserőművel rendelkező felhasználó ez irányú kérése esetén,
b) a 2023. december 31. napját követően létesített (a rendszerhasználó által készre jelentetett) háztartási méretű kiserőmű esetében, valamint
c) a 2024. január 1. előtt létesített (a rendszerhasználó által készre jelentetett) háztartási méretű kiserőmű névleges hatásos teljesítményének 2023. december 31. napját követő bővítése esetén a bővített háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében.
2023-as új rendelet: [link]
1. § A villamos energia rendszerhasználati díjak, csatlakozási díjak és külön díjak alkalmazási szabályairól szóló 10/2016. (XI. 14.) MEKH rendelet 9. § (2a) és (2b) bekezdése helyébe a következő rendelkezés lép:
„(2a) A (2) bekezdéstől eltérően – a Vhr. 5. § (5)–(5b) bekezdését is figyelembe véve – az elosztóhoz 2023. szeptember 7. napjáig igazolt módon beérkezett létesítési vagy bővítési igénybejelentés alapján 2026. január 1. előtti létesítés vagy bővítés (az elosztói szabályzatban meghatározottak szerint üzembe helyezés) esetében a háztartási méretű kiserőmű üzembe helyezését követő 10 éves időszak végéig (bővítés esetén a bővített háztartási méretű kiserőmű egésze tekintetében a bővítés időpontjától számítva)
a mérési intervallumokban mért, irányonként elkülönített és összegzett mennyiségek különbsége alapján kell a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat megfizetni.A különbséget az éves mennyiségek különbsége alapján kell képezni
a) a 2023. szeptember 7-én üzemben lévő háztartási méretű kiserőmű esetében, ha a felhasználó vonatkozásában profilelszámolást alkalmaztak, vagy
b) a 2023. szeptember 7-ig benyújtott igénybejelentés alapján 2023. szeptember 7. és 2025. december 31. között üzembe helyezett (beleértve a bővítést is) háztartási méretű kiserőmű esetében, ha az igénybejelentés időpontjában a felhasználó profilos elszámolásúnak minősült.
Az RHD-s rész nem változott, csak a szaldóban maradók köre lett konkretizálva, valamint lett olyan része, hogy kiléphetsz a szaldóból ha kéred!
-
kovacsit
tag
Egy valamit nem ért a csökött agyam... ("marad a szaldó" bejelentés után)
Ugye a jováhagyó levelek egységesen 1 évig érvényesek..
Tételezzük fel 2023 . szeptember 6-án még beadtam egy igényt, gyorsan el is bírálták, és október 1 dátummal van meg a jóváhagyás. Ami 2024 10.01-ig érvényes.
Akkor hogy van az, hogy a telepítés "ráér " 2025. dec. 31-ig?
Mi van 2024.10.01 és 2025.12.31 között?? Mi van, ha eszközhiány / kapacitáshiány miatt a tetőn az első kapavágás csak 2025 januárban történik, és 2025 februárban van készre jelentés?
Vagy ez esetben miután kifutottam a jóváhagyás egy évéből, megy a levesbe az egész?
A jogszabályban is az "igény benyújtása" szerepel, de mi van ha az elfogadott igényés határideje korábbi, mint a legvégső telepítési határidő? -
HunChris
senior tag
Ha valaki ma vesz egy 2 éve telepett napelemes házat, akkor az áramszolgáltatónál az új szerződés miatt bruttóban lesz?
Vagy figyelembe veszik a telepítlési időt valahogy és szaldó marad az új tulajnak is? -
molnartibor
tag
válasz
Andras6800 #52635 üzenetére
Nem mondtam, hogy megéri nyílván szívás így is úgy is. Én úgy vagyok vele, hogy még van 8,5 évem szaldóban, ezért megvárom mi lesz 7,5 év mulva (műszaki és szabályzás értelemben) is és majd akkor döntök.
Annak továbbra se látom semmi realitását, hogy a betáplálásra ráteszik az RHD-t mert akkor arra a kWh-ra 2x lenne kifizetve. Az a mondat azért van így fogalmazva mert 1 mondatba akarta megírni, hogy vételezés meg betáplálás és az egyikre kell fizetni RHD-t a másikra pedig nem szerintem.
Teljesen egyet értek abban hogy ha már ilyen sok oldalas közlönyök jönnek ki akkor azt emberi nyelven kéne megfogalmazni!#52636 Visszaolvasva a fórumban már nem emlékszem ki tette be, de végig 5 forint körüli összegeket kapott érte. Nekem október végén lesz elszámolás majd megírom mennyi az annyi mert a bővítés miatt nekem is lesz bőven visszatáplálás.
-
snooze
veterán
sziasztok!
van itt olyan szakember,aki foglalkozik huawei inverterrel,és mélyebben beleásta magát a témába?😊😊 -
Z_A_P
addikt
válasz
molnartibor #52633 üzenetére
210kWh felett is 5 Ft - ot kapsz betápért?
Valaki 38-at írt. -
Andras6800
senior tag
válasz
molnartibor #52633 üzenetére
"Szóval Bruttó:
Vételezés 5HUF + RHD havi 210kWh-ig fölötte a 70 forintos móka
Betáplálás pedig 5HUF és ennyi."Nah, mert ez így is annyira megéri...
"De mivel ez így van benne leírva már évek óta és mégse fizettem RHD-t a betáplálásra ahogy itt sokan mások se ezért úgy gondolom, hogy betáplálás után nincs RHD fizetési kötelezettség."
Persze, dőljünk csak háta, hátha nem lesz baj
Nem ellened szól, meg nem is hangulatkeltés. De megint sikerült megfogalmazni a nyugtató fő üzit a nagyérdeműnek.. "marad a szaldo". Innentől a 230 000 napelemes háromnegyede lehiggadt. Kész a házi feladat.Csak épp az nem éri el jelenleg a napelemesek tudatát, hogy Brutto jelen állász szerint annyira fos lesz, hogy jobban jársz, ha eladod a 10 éves paneljeidet használtan külföldre. Vagy beruházol még1x ennyit akkura
+ szaldora is rádobják ezt az RDH-t, amiből még bármi lehet konkrét díjak meg értelmezés hiányában. Hovatovább itt van ez a 10 év is.. -
válasz
edeleny #52626 üzenetére
Én úgy értelmezem, hogy hagyományos otthoni napelem nem olyan elszámolásban van ami alapján betermelésre is kellene rhdt fizetni 10 éven belül...
Bruttó esetén meg egyértelmű, hogy kell akku a rendszerbe, mert ezzel 70%ban körülbelül megoldható, hogy helyben fogyasszuk el az áramot.
-
molnartibor
tag
válasz
edeleny #52626 üzenetére
A bruttónál.
Havonta a bejövő áramért fizetsz: RHD + áram + Áfa Jó esetben 37 forint.
A kiadott áramért kapsz 5 forintot és fizetsz forgalomarányos RHD-t. Jó esetben nem vagy mínuszban.Szerintem ez nem így van! Igaz ha nagyon erőltetem ki tudom olvasni a közlöny szövegéből ezt is! De mivel ez így van benne leírva már évek óta és mégse fizettem RHD-t a betáplálásra ahogy itt sokan mások se ezért úgy gondolom, hogy betáplálás után nincs RHD fizetési kötelezettség.
Szóval Bruttó:
Vételezés 5HUF + RHD havi 210kWh-ig fölötte a 70 forintos móka
Betáplálás pedig 5HUF és ennyi. -
chungey9
tag
Growatt inverterhez létezik viszwatt védelem, valaki ismer ilyet?
-
edeleny
őstag
válasz
chungey9 #52627 üzenetére
Én ezt kikérem a nyugdíjasok nevében.
Itt Borsodban, egész települések, varosrészek fűtenek mindazzal ami éghető!
Szó szerint!
Jobb esetben csak az erdő tűnik el a falvak környékéről, rosszabb esetben az adományként kapott ruha.
A szemét, a bútorlap már fel sem tűnik.
A téli hírekben mindig benne van a Sajó völgye, Putnok, Kazincbarcika, Sajószentpéter. Elég sokáig a közlekedésre, az iparra fogták a rossz minőségű levegőt, de aztán kiderült, hogy 80%-ban a lakossági tüzelés a hibás!
Persze erre ráfejelt tavaly az akciós tűzifa, a gázpara. Az is fával fűtött akinek nem kellett volna.
Az igazság az, hogy most 45-50 000 jó esetben egy köbméter tűzifa. Ezzel kb 2x annyiba kerül a fűtés, mint a rezsicsökkentett gázzal! Ja meg így elvesz az életedből pár évet. -
edeleny
őstag
Igen, vitatkoztok a klímás fűtesen, meg hogy a pályázatosoknak miért marad a szaldó, de a lényeg itt van.
A bruttónál.
Havonta a bejövő áramért fizetsz: RHD + áram + Áfa Jó esetben 37 forint.
A kiadott áramért kapsz 5 forintot és fizetsz forgalomarányos RHD-t. Jó esetben nem vagy mínuszban.Az az könnyen előfordulhat, hogy többet fizetsz mint ha nem lenne napelemed.
Elsőre ez a Budapest Belgrád vasút megtérülésével vetekszik!Másik, a szaldósok felszámolására is ráteszik a forgalomarányos RHD-t. Az az előfordulhat, hogy te fogszzfizetni a be táplálás után!
De nyugodtan dőljünk hátra, minden jó minden szép!
Utóirat.
Teszek fel pár optit. Én csinálom, majd ha érdekel valakit a tapasztalat megosztom. És nagyban változott a véleményem a telepítő cégről! Nem jó irányba -
válasz
kardkovacsi #52618 üzenetére
Szellőztetés pipa napi rutin évszaktól függetlenül, a friss levegő amúgy is kell.
Tusolás utáni vízlehúzást nem szoktam - de jó tipp, ellenben bukóra nyitva az ablak utána.
Átmeneti időben biztosan klímázok, de folyamatos üzem nincs tervben. -
igen ez a lényege a bruttónak, hogy hónap végén az elfogyasztott és betáplált energiát külön-külön el kell számolni...
ugye a korrekt az lenne ha 31 ft-ot adnának 1 kWh energiáért amit mi 70ért tudnánk megvenni...
most ugye a 5 és 38 ft lesz... viszont a helyben elfogyasztott áram ingyen lesz...
remélhetőleg a fázisok szummája fog számítani és nem külön-külön fázisonként nézik -
cd930
senior tag
Bocs ha már volt, nem görgettem végig, de friss portfóliós cikk szerint bruttóban 5 Ft-ért vesznek majd át 1kWh-t, nem fognak tapsikolni nekik
Amit a szaldósok megúsznak, de fájdalmas a bruttóban:
nem a havonta betáplált és havonta vételezett energiamennyiség különbsége alapján kell elszámolni a forgalomarányos rendszerhasználati díjakkal, hanem irányonként külön-külön kell ezt havonta kiszámolni és pénzügyileg rendezni. Így előállhatnak olyan helyzetek, amikor kérdésessé válik, hogy egy napelemes rendszerrel mennyit lehet megtakarítani a havi villanyszámlából ahhoz képest, mintha nem lenne ilyen rendszere a háztartásnak. Mindez szó szerint így van benne az új rendeletben: a megjelölt
esetekben „a forgalomarányos rendszerhasználati díjakat az adott elszámolási időszakban az irányonként elkülönített és összegzett villamosenergia-mennyiségek alapján, irányonként kell elszámolni és megfizetni”. Itt nincs külön hangsúlyozva a rendeletben (ellentétben az éves szaldóval), hogy évente kellene irányonként összegezni, így a forgalomarányos rendszerhasználati díjak kiszámításának rendes ütemezése alapján itt havi gyakoriságú etapokban kell ezeket a díjakat kiszámolni és elszámolni velük. -
kardkovacsi
senior tag
Két dolog tud érdemben jelentősen javítani ezen. Az egyik, gyakrabban szellőztetsz. A másik pedig ha zuhanyzol akkor lehúzod magad után a vizet a falakról egy sima üveg lehúzóval (ez a takarításban is segít, kevesebb vízkő).
Én amúgy télen is minden nap szellőztetek egy nagyot, majd belököm a klímákat, hogy fűtsék egyből vissza a házat. -
Az egyenetlen hőeloszlás miatti páralecsapódás a ludas szerintem, 1 db GWH18YD-K6DNA1A a nappaliban, a penész a klímával szembeni üvegfelületen a földközelben illetve a nappalihoz egy nyitott hússzú folyosó vezet, ott meg az ajtó mellett a sarokban jelent meg. Amint elindítottam rendesen a cekaszt mindenhol, klímát lekapcsoltam, vége is lett a dolognak. Nem régi a klíma, ugyan nem szakszerviz hanem én pucolom, vélhetően kevésbé hatékonyan, de nem gondolom, hogy karbantartási ok miatt keletkezett.
Amivel lehet kísérletezni, hogy alacsonyabb hőfokon járatom a klímát és csak rásegítésként használom, de ettől még úgyanúgy keveri a levegőt és változtatja a területi hőmérsékleteket. -
Ígértem, hogy jövök az 1 éves számokkal:
Betermelt: 20MWh
Vételezett 9,5MWh
Helyben elhasznált: 4,2 MWh
Évest túltermelés: 10,5 Mwh
Rendszer tervezésekor a várható termelést: 22-23 Mwh közöttre adták meg a tájolás alapján.
Rendszer: Huawei SUN2000-20KTL-M2, 55 db Longi 375W napelem
Nem volt nem tervezett leállás, kb 2x 1-1,5 óra villanyszerelés volt, ezt leszámítva ment végig, nem volt magas feszültség miatt egy leállás sem.
Méretezés előtti 2 évben bő 3 MWh-val volt több a fogyasztásom, amire egyéb tervezett fogyasztók éves többletét is beterveztem, ebből eddig csak 1 valósult meg (medence és fűtése az is csak nemrég nem mérvadó az éves fogyasztást tekintetében), a másik még jelenleg is várat magára (szauna) kiépítési költségek miatt. Viszont jóval enyhébb volt a tél (klímás fűtést is használtam - bár nagyon rühellem és penész is jelent meg miatta ami sose volt előtte - a gazdaságtalan cekasz helyett, idén nem tervezek klímával fűteni és mivel kisbaba is van a házban biztosan magasabb fogyasztási értékek várhatóak idén télen) és sokkal kevesebbet mentem az autóval (kb 6e km, itt durván 1 Mwh-val használtam el kevesebbet a tervben szereplő számokhoz képest). A garázs feletti betonfödém is kapott szigetelést a napelem telepítés előtt - házzal egybe van építve, ez télen kb 6 fok pluszt jelentett a fűtetlen garázsban az előző évekhez képest, idén viszont ott is lesz temperálás mert használni fogom a garázst kondizásra, igaz időzítve adott napszakban, amúgy nem fogok fűteni)
Összességében én elégedett vagyok a rendszerrel, 1,2 MWh-val több is jött be, mint számítottam, illetve 3 Mwh-val kevesebbet is használtam el előzményekhez képest, így drasztikus 4 MWh különbség ami nem "tervezett" a többletben. Tervezés teljesen állja a helyét, csak a várt fogyasztók nem jöttek be és a korábbi energia igényeimet csökkentettem/ csökkentek. Nem mellesleg, a legtöbb cégtől ahonnan kértem ajánlatot egy léptékkel kisebb inverterre és kevesebb panelre (44 db) a jelenlegi rendszernél drágább ajánlatot adott, finansziális okok miatt is ezt a nagyobb rendszert érte megvennem. (a lehetőség már nyitott, hogy akár el is adjam a szinte fekvő sor panelt 11 db - természetesen nem akarom, bár a megtérülést tovább tudnám vele kurtítani)
850e Villanyszámlát spóroltam meg, közel 1M Ft üzemanyag költséget egy átlagos autó fogyasztással számolva (autó karbantartás is kevesebb mint a korábbi benzines szervizeim) a befektetett OTF önerő fele kb megtérült. Benzinen való nyereséget nem számolom, akkor 25%-a jött vissza. (bár ha nincs e-autó, akkor nincs is ennyi fogyasztás ezt nehéz kiiktatni - értelmetlen is a megtérülési rátából) -
-
gabor9991
őstag
válasz
Jolida #52603 üzenetére
Nálam 85m2 az alapterület amit fűt, 3 szoba , folyosó konyha előszoba, úgy van a 2 gép felszerelve hogy nyitott ajtókkal csak a fürdőszoba igényel külön fűtést télen, illetve van egy külön helységben mosó és szárítógép ahol nincs fűtés.
A gáz valóban komfortosabb, viszont így a fűtés nem került eddig plusz pénzbe és nem kellett eladnom 2-2500kWh áramot egyharmad tanknyi benzin áráért -
mauimagic
senior tag
válasz
H-Mano #52604 üzenetére
A következőkben csak fűtési üzemről van szó split klímáknál:
"Belépő szintű" normálisabb gyártó gépei is tudják az A++ Energiaosztályt, amit 4.6-5.10 közötti SCOP-nál kaphatnak meg. A Sensira FTXF35/RXF35D 4.87.Egy "valódi" fűtésre optimalizált gép A+++, minimum 5.1 SCOP-vel. A Daikin Prefera épphogy megugorja, 5.1 SCOP.
A két gép között van laborkörülmények között 4.7% különbség.
Most 440.000 körül van az árkülönbség, sosem térül meg.Saját részre alap Mitsut vennék, az jobban modulál.
A kínai klímáknál meg azt érdemes figyelembe venni, hogy customer service, mint olyan, nem létezik pár év után. Mondom ezt úgy, hogy abból adunk el a legtöbbet.Ezzel foglalkozok egyébként, szerintem a fűtésre optimalizált klímáknak kiegészítő fűtésre nincs létjogosultságuk Magyarországon, aki mást mond, az baromira szeretne eladni neked egy olyat
-
Itt is megy ez a rémhír, hogy RHD-t kell fizetni a betáplált után?
Annyira bírom ezeket a megfogalmazásokat, hogy átlagos földi halandó nem érti egyértelműen meg belőle, mit is írtak le... és ez teljesen szándékos sajnos.
Nincs dupla RHD, ha vételezel akkor fizetsz RHD-t, ha betermelsz, az fizet RHD-t aki felhasználja azt az áramot, nem a betermelő. -
válasz
kardkovacsi #52605 üzenetére
3 Ftxp20as hangja nulla bentre nem hallatszik, pedig kettő a tetőkonzolon van...
Nálunk egyedül a leolvasztás hangja zavaró... azt elég gyakran csinálja +-2 fok körül... az alatt mikor már szárazabb kint a levegő
-
Jolida
tag
válasz
gabor9991 #52602 üzenetére
A 2.5kW-osok röhögve kifűtik a 15-18m2-es helyiségeket.
A 3.5-es kicsit szenved a 28m2+nyitott lépcsőházból nyíló előterek kombóval, szutykosabb időben elég sokszor kiáll jégteleníteni, de így is teszi a dolgát.A téli hónapokban 300-400kWh fogyasztás megy el a klímákra.
Este-éjjel és hétvégén gázkazán a fő fűtés, a család nem szereti a huzatot. -
gabor9991
őstag
válasz
Jolida #52600 üzenetére
Nálam meg már 2 "telet" is végig fűtött fő futesként egy sensira meg egy comfort X, úgy voltam vele hogy ameddig bírják nem kapcsolom be a gázkazánt, éjjel mikor volt néha -10 alatti hőmérséklet akkor is tartották a 23-24fokot.
A sensira csendben a comfort X viszont eléggé hangosan üzemel, de mindkét gép simán bírja a ezt az üzemet. -
ecaddsell
aktív tag
válasz
zsiga19 #52586 üzenetére
Gondolom, egy másik invertert feltehetnék, amely nem termel vissza a hálózatra. Viszont hogyan "juttatom be" az ezzel termelt áramot (és az akkumulátorokból jövőt) a ház hálózatába, hogy el is tudjam használni, ugyanakkor ne "zavarja" a másik inverter munkáját?
Ilyenkor mielőtt elkezded két alapkérdést nem árt tisztázni.
Miért kell neked ez az egész?
Mennyit ér neked ez az egész?Az akkus és itt mindegy hogy hibrid off-grid módban vagy tisztán off-grid inverterekben állítható mi legyen az akku töltés prioritása (pl. napelem, grid) ill. a fogyasztók táplálásának a prioritása (pl. napelem, akku, grid), ha ez még nem lenne elég akkor vannak okos dupla betápos automatikus átkapcsolók amiknek meg lehet mondani, hogy ha mindkét betáp van akkor mi menjen a kimenetre (van aki ilyet mágneskapcsolókból épít).
Nem mellékesen van olyan inverter ami ha nem jön elég energia a napelemből a fogyasztókhoz az ki tudja egészíteni az akkuból vagy ha úgy van állítva a gridből, van ami meg nem teszi ezt meg stb.Viszont ezeknél mint már sejted a vezetékezésnek meg kell lenni, esetleg az elosztókhoz is hozzá kell nyúlni (újak létesítésén felül) és már a használathoz sem árt, ha tudja mit csinál az ember (ez nem olyan mint a grid-tie, amit feltesznek aztán megy, vagy ha nem akkor is max. nem segít rá azaz minden a gridből fog jönni)...
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- ROLLEREK: ÚJ, Újszerű, Használt 30+ db listát tudok küldeni
- Új, bontatlan FÉLÁRON - LOVI Expert 3D Pro elektromos mellszívó - Még 1,5 év magyar bolti garival! -
- Artemisz ART-230L-EL "A" Minősített Laptopszéf
- Eladó a saját tesztemben szereplő PVY Z20 Pro Evo elektromos kerékpár kiváló állapotban, házhozszá
- Veemann V-FS8 20 felnim új nyári abroncs szettel.
- Csere-Beszámítás! RTX Számítógép játékra! I7 6700K / 32GB DDR4 / RTX 2060 / 500GB SSD
- AKCIÓ! "ÚJ" Microsoft Surface 5 13,5 notebook - i5 1235U 8GB RAM 256GB SSD Intel Iris Xe IGP 27% áfa
- LG 38GL950G-B - Ívelt Nano IPS / 3840x1600 / 175hz 1ms / G-Sync Modul / FreeSync / HDR 400
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte H610M i5 12600 32GB DDR4 512GB SSD RX 6700XT 12GB CM CMP 510 Corsair 650W
- AKCIÓ! Intel Core i7 4790K 4 mag 8 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest