Hirdetés

2024. június 16., vasárnap

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#52051) jdeutsch válasza gyulaszu (#52035) üzenetére


jdeutsch
tag

Szép napot Neked is!
Kérdésed Téged minősít.

(#52052) Jégtörő


Jégtörő
aktív tag

Sziasztok,
Van valakinél északi 25-30 fokos tetőn napelem? tudna termelési adatot, vagy grafikont mutatni mennyit termel?
köszi!

(#52053) jdeutsch válasza senki68 (#52050) üzenetére


jdeutsch
tag

"Minden évben mondják, egyszer csak bejön "
Igazad van, (hidd el nekem én sem annak "szurkolok", hogy ez bekövetkezzen!)
Úgy van ez mint a mesében, sokszor farkast kiáltanak, és már senki sem hiszi el, és amikor jön is a farkas, na akkor van a baj.

(#52054) Polllen válasza jdeutsch (#52049) üzenetére


Polllen
nagyúr

Erre az előrejelzésre gondolsz?

[link]

WINTER 2023/2024 EARLY FORECAST SUMMARY

Reading images and descriptions can be somewhat confusing. So to simplify everything, here is what the first Winter season 2023/2024 forecast has to offer in a short version:
Europe is expected to have warmer-than-average temperatures over most of the western and central parts of the continent. Colder temperatures will be more defined in the northern and northeastern parts of the continent.
This means that the main circulation mode over Europe will be from north to south, meaning a northerly flow over Europe. The potential snowfall scenarios over central Europe will be bound to the intensity of the northerly flow and individual cold fronts coming down from the north.
The models are not in 100% agreement over the pattern in the North Atlantic. The main key is the positioning and strength of a potential high-pressure zone over Iceland/Greenland relative to the North American pattern.
Precipitation-wise, more precipitation is expected over central and southern Europe. The snowfall forecast shows less snowfall over Europe, despite more precipitation, except for the higher elevations.

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#52055) Polllen válasza senki68 (#52047) üzenetére


Polllen
nagyúr

Minkét adattal érdemes számolni, de még a beruházás előtt. Ha már van napelemed és nincs még egy órád, amit át tudsz rakatni H-ra, akkor már csak a 38-cal tudsz számolni.

[ Szerkesztve ]

"Odamentem egy párhoz...négyen voltak!"

(#52056) asdf_ válasza axioma (#52037) üzenetére


asdf_
veterán

Mar most problemas lenne egy 5 eves SE(!) rendszer bovitese muszaki valtasok miatt [nem SE eseten meg az opti funkciojat is az inverter hozza]

Ugyan nem én vagyok az SE guru itt, de ezt némi kétkedéssel fogadnám.

(#52057) axioma válasza asdf_ (#52056) üzenetére


axioma
veterán

Hat raktar melyerol egy ceg vallalta volna [Construman vegigkerdeztuk], de 3-500e Ft lett volna hogy 'atvallaljak' a rendszert [atnezessel].
A maiaknak ma's az a'rama. Mienk P650-nel szerelt, nincs olyan opti ami kompatibilis es kaphato hozza illo napelem csak a 890 talan, mar nem tudom fejbol.

(#52058) phantie


phantie
csendes tag

Sziasztok!
Tud valaki tanàcsot adni, milyen napelemmel műxik egy 1000wos K
Luby töltőállomás?
Bármilyen javaslatot szívesen veszek.
phantie

(#52059) H-Mano válasza Rolly (#52031) üzenetére


H-Mano
tag

És mi lesz vajon az "ingyen" napelemesekkel, mert pl. a HVG már készen tálalja:
"Mostanra azonban már úgy tűnik, hogy akik kitartottak, megnyugodhatnak, legalábbis az elszámolás szempontjából: ha 2025 év végéig be tudják fejezni a rendszerük telepítését, benne maradhatnak az éves szaldóban, és jó eséllyel elfelejthetik – vagy minimálisra csökkenthetik – az áramszámláikat" (???)
"Már majdnem minden pályázóval leszerződtek az ingyen napelemre"
https://hvg.hu/zhvg/20230908_napelemes_palyazat_ingyen_napelem_helyrealiltasi_terv_futeskorszerusites_tamogatasok_odaitelese

(#52060) gabor9991 válasza jdeutsch (#52049) üzenetére


gabor9991
őstag

Az idei nyárra azt jósolták hogy nem lesz 30 foknál melegebb.
A tavalyi télnek pedig extrém hidegnek kellett volna lennie.
Bohócok ezek csak akik ezzel riogatnak.
Igazi tél nem volt 20 éve így a 7 évente ismétlődő időjárás sem igaz.

(#52061) jdeutsch válasza Polllen (#52054) üzenetére


jdeutsch
tag

Én erre gondoltam: (de mint írtam is, a szakemberek is tévedhetnek, a használt modelezések, megfigyelések sem tévedhetetlenek.)
"But we still tried to find any historical connections of ENSO to Europe. For this reason, we produced two graphics below for temperature and precipitation based on combined data from past El Nino Winters.
Looking at temperature first, we can see an interesting cold signal over northern Europe. There is also a cooler signal over western Europe, while the temperatures are higher than normal towards the east in an average El Nino Winter.
The El Nino Winter precipitation composite shows more precipitation in northwestern Scandinavia and over parts of central and southeastern Europe. Western Europe is usually drier in an El Nino winter.
The highest snowfall potential looks to be over and around the Alpine region and towards the higher elevations of southeastern Europe. And, of course, over northwestern parts of Scandinavia.
ECMWF WINTER SEASON EARLY FORECAST
The ECMWF model is often referred to as the most reliable model. But no long-range/seasonal forecast can ever be called “reliable“. That is because we are only looking at trends and how the weather patterns might evolve on a large scale over a long time period.
The winter pressure pattern forecast from ECMWF below shows a typical El Nino weather pattern. We have a low-pressure zone over the North Pacific and a belt of low-pressure anomalies across the southern United States and northern Europe.

ECMWF WINTER SEASON EARLY FORECAST
The ECMWF model is often referred to as the most reliable model. But no long-range/seasonal forecast can ever be called “reliable“. That is because we are only looking at trends and how the weather patterns might evolve on a large scale over along time period.
The winter pressure pattern forecast from ECMWF below shows a typical El Nino weather pattern. We have a low-pressure zone over the North Pacific and a belt of low-pressure anomalies across the southern United States and northern Europe.
The ECMWF model is often referred to as the most reliable model. But no long-range/seasonal forecast can ever be called “reliable“. That is because we are only looking at trends and how the weather patterns might evolve on a large scale over a long time period.
The winter pressure pattern forecast from ECMWF below shows a typical El Nino weather pattern. We have a low-pressure zone over the North Pacific and a belt of low-pressure anomalies across the southern United States and northern Europe.
The monthly NAO forecast from ECMWF below actually hints at negative trends in mid-and-late Winter. That would increase the chances of cold events in the eastern United States and parts of Europe.
Going to the precipitation forecast, we can see Europe having a strong signal for above-average precipitation. This increases the snowfall potential mostly over the Alpine region and Scandinavia.

(#52062) senki68 válasza asdf_ (#52056) üzenetére


senki68
senior tag

A dupla optisokat nem olyan egyszerű, mert egyrészt ipari rendszerek, tehát nem arra készültek, hogy majd évente bővíted, másrészt még most jönnek ki az utód optik.
Viszont a P650-el kompatibilis a P600 P700 P701 P730 P801

Bármelyikhez kapható hozzáilló napelem.

Azt is lehet, hogy csinálok egy új stringet abba meg mármilyen opti mehet.

(#52063) senki68 válasza H-Mano (#52059) üzenetére


senki68
senior tag

Az "ingyen" napelemesek mikor aláírták az államal a szerződést, már akkor vállalták, hogy ha lesz új elszámolási mód, akkor ők átmennek, tehát már akkor lemondtak a szaldorol.

(#52064) Rolly válasza senki68 (#52047) üzenetére


Rolly
veterán

Amit ki kellene építeni... az mennyi lenne? Fel millió... 1000 kWh megy el egy évben klímára, amiből 300 a hűtésre... tehát 700x14 ftot tudnék évente megtakaritani...

Évi 9800 Ft... amit ráadásul nem tudnék a napelemmel megtermelni... mekkora biznisz lenne, 5 ftért eladni az áramot, hogy 24et fizethessek érte:DD

(#52065) Rolly válasza jdeutsch (#52049) üzenetére


Rolly
veterán

A 2022es tél nem volt enyhébb mint q korábbi 2-3 tél... ha meg lesz nagy tél az is kb 3-4 hét... akkor se lesz energia válság...

(#52066) Rolly válasza senki68 (#52063) üzenetére


Rolly
veterán

Igazad van ők úgy pályáztak hogy vállalták...

Aposomek kb 500e ftot fizettek pályázat plusz önerő... évből idén visszajön fél év alatt 80e Ft... a következő 5 évben simán nullás lesz nekik még bruttoban is...

(#52067) Z_A_P válasza Rolly (#52065) üzenetére


Z_A_P
addikt

Biztos vagy ebben?

Országos Meteorológiai Szolgálat mérései alapján a 2022/2023-as tél országos átlagban az 1991–2020-as átlagnál 2,7 Celsius fokkal melegebb volt, ezzel a 2006/2007-es tél után a második legenyhébb 1901 óta
[link]

Ez egy piszok enyhe meleg "tél" volt. Eddigiekhez képest is.

OK

(#52068) jdeutsch válasza Rolly (#52065) üzenetére


jdeutsch
tag

Neked szurkolok, legyen igazad!!!! Az előrejelzések inkább 2-3 hónapot jósolnak, (dec. végétől márc. elejéig) de mint írtam, Ők is tévedhetnek, nem lennék meglepődve. De azért a misztikus hetes szám elbizonytalanít, az utolsó keményebb tél 2016-2017-ben volt.

(#52069) Rolly válasza Z_A_P (#52067) üzenetére


Rolly
veterán

Tehát most az, hogy a 2022es télre azt mondtam, hogy nem volt enyhébb mint a korábbi pár év... abban miért mond ellent, hogy 1991-2020 közötti telek átlagánál 2,7 C°kal melegebb volt?...

Évről évre egyre enyhébbek a telek...
Én 2019-2020-2021es telekhez hasonlítottam...

2018 január 1 óta a gázszámláink alapján nem igazán volt 2018 végétől hidegebb tél mint az 2022-es... korábbi évek sajnos nincsenek meg :(

[kép]

[ Szerkesztve ]

(#52070) leslieke válasza senki68 (#52047) üzenetére


leslieke
Jómunkásember

Már ha van H tarifa, amúgy marad. 38.

A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!

(#52071) jdeutsch válasza Rolly (#52069) üzenetére


jdeutsch
tag

Azért mert enyhébb volt! 1901 óta a második legenyhébb, úgy is fogalmazhatom, hogy a második legmelegebb!
Ha azt vesszük, hogy 1 fok hőmérséklet eltérés min. 6% energia megtakarítást, vagy felhasználást jelent, akkor ez nem mondható jelentéktelennek.

(#52072) edeleny válasza Rolly (#52069) üzenetére


edeleny
őstag

Igen a tél enyhébb volt!
De a márciusnál, és főleg az aprilisnál, május elejénél volt már melegebb.

Optikra senki semmit?

Az interneten előtt is ugyan ennyi hülye volt mint most, csak a világ nem tudta róluk, hogy azok.

(#52073) Rolly válasza edeleny (#52072) üzenetére


Rolly
veterán

Éves gáz fogyasztás a lényeg nem egy egy hónap kiugrása... simán lehet november, december, február, március meleg és csak a január extra hideg... de a 4 hónap kiegyenlíti egymást...

(#52074) jdeutsch válasza gabor9991 (#52060) üzenetére


jdeutsch
tag

"Az idei nyárra azt jósolták hogy nem lesz 30 foknál melegebb."
Bizonyára tévedsz, nézd meg a Severe Weather Europe előre jelzését 2023 nyarára, látni fogod, hogy pontosan bejött nekik. Sőt az őszi előrejelzésük is szinte pontos.

"A tavalyi télnek pedig extrém hidegnek kellett volna lennie."
Tévedsz, mert az utolsó hidegebb a 2016-2017 tél volt, a hetedik most következik.
(ha megnézed a statisztikát, 1901 óta ciklikusan ismétlődik, de semmi "garancia" nincs
arra vonatkozóan, hogy ismétlődni is fog.)

"Bohócok ezek csak akik ezzel riogatnak."
Nem! emberek akik tévedhetnek.

(#52075) senki68 válasza Rolly (#52064) üzenetére


senki68
senior tag

Ha hőszivattyúval fűtök bekötöm a H tarifát.
Azért nem kötöttem mert napelem van.
De mivel ha nem lenne napelem H tarifa lenne, nemigazán életszerű 38 Ft-al számolni a megtakarítást. 70-el meg főleg nem.

De hát mindenki úgy számolja, hogy neki jó legyen :)

Olyan ez mint az autó fogyasztása :)

(#52076) gorbep válasza Rolly (#52031) üzenetére


gorbep
senior tag

Nekem 2014-ben telepített 4,5 kWp rendszer akkor 3.3M volt (városképi okokból fekete keretmentes fekete mono panel kellett, akkor aranyárban volt még és csak Lg gyártott akkor még olyat) Most néztem, rezsicsökkentés csökkentésétől 70 Ft/kWh -val számolva (ami felfelé becslés így) 1.883M-nál tartok 9 év után... jelen tempóban 15 év lesz (lenne) amíg megtérül... és ebben kamattal nem is számolok, se javításokkal (eddig egyszer kellett levenni ventillátor szorulás miatt, ingyen volt, de 6e-ért rendeltem egy tartalék ventit - Fronius Symo) szóval a régi rendszereknél a 10 év se igazságos :U ... ha nem bővítettem volna jövő májustól más bruttóban lennék...

Nem lett volna ördögtől való egy érték/kWp határ sem, mindenki tudja számlával igazolni a beszerzési értéket... van akinek 3 év, van akinek 18 év a megtérülés.... és most csakis a Ft/kWh árakkal számolva mindent... a BEV benzin megtakarítást én a kocsi megtérülésébe számítom... a gáz megtakarítást meg a fűtés rendszer megtérülésébe...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#52077) senki68 válasza gorbep (#52076) üzenetére


senki68
senior tag

Most, hogy a rezsicsökkentés korlátozva lett, minél nagyobb a rendszer, minél több a fogyasztás annál hamarabb megtérül.
Ezzel a 70Ft/kWh árral feleződött nekem a megtérülési idő.

(#52078) gorbep válasza jdeutsch (#52068) üzenetére


gorbep
senior tag

amikor úgy befagyott a Balaton, amit még életemben nem láttam... pedig már a B oldalon vagyok... és amint már recsegve is, de elbír a jég, már korizok...

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#52079) senki68 válasza gorbep (#52078) üzenetére


senki68
senior tag

Én nem örülök neki, mert ha befagy a Duna, megint királyválasztás lesz :)

[ Szerkesztve ]

(#52080) H-Mano válasza senki68 (#52063) üzenetére


H-Mano
tag

Erről én is tudok....
A HVG cikkírója viszont ezek szerint nem (?)

(#52081) ssarosi


ssarosi
tag

Deye 1 fázisú valós hibrid inverternél be lehet állítani a névleges teljesítménynél alacsonyabb maximális visszatáplálási teljesítményt? Pl. egy 6 kW-ost, hogy max. 5kW-al termeljen vissza?

(#52082) nimfas válasza senki68 (#52047) üzenetére


nimfas
addikt

Nem olvastam az előzményeket, de ha van (megfelelő méretű) napelemem hülye lennék a H tarifáért pluszban fizetni éves szaldó esetén még főleg.

(#52083) gorbep válasza nimfas (#52082) üzenetére


gorbep
senior tag

ez természetes... de a megtérülésnél ne 37/70 Ft/kWh-va számold, mert ha nem lenne napelemed, a klímákat H-ról járatnád... szóval 24 Ft/ kWh

Nem egyszerű itt a TC számítás

Szerk: más kérdés meddig marad az RHD-n a H tarifa ( azaz az MVM-nek 100% bukta :Y ).... vagy egyáltalán marad e életben... :U

[ Szerkesztve ]

- Micimackó! Hogyan betűzik azt, hogy szeretet? - Sehogy Malacka, azt érzik .......

(#52084) Rolly válasza gorbep (#52083) üzenetére


Rolly
veterán

igen de akkor bele kellene rakni a H tarifa átrakását... villanszerelő költségét.. aminek meg kell térülnie a 24-38 vagy 24-70 ft közötti összeg között... ráadásul 3,4 SCOP értéknél jobb klíma kell hozzá... és akkor október 15 - március 15 között olcsóbban kapod az áramot ...

nekünk októvertől márciusig a 3 klíma fogyasztása:
15,7 - 71,5 - 154 - 119 - 117,9 - 81,4
tehát nálunk az évi (közben pontosan megnéztem 900 kWh-ból) maximum 559,5 kWh és akkor az egész márciust és októbert ide számoltam... szóval inkább 520 kWhról van szó... a h tarifa előnye 14 (akkor 7280 Ft) vagy 23920 Ft különbség lenne / év ... mennyi lehet a h tarifa kiépítése ? 300-500e? akkor 15-70 év alatt meg is térülne :)

[ Szerkesztve ]

(#52085) senki68 válasza nimfas (#52082) üzenetére


senki68
senior tag

Én értelek, de ha figyelmesen olvasnál ezt írtam.

"De mivel ha nem lenne napelem H tarifa lenne, "

Nem azt írtam, hogy tegyél a napelem mellé H tarifát. Én sem raktam.

(#52086) senki68 válasza Rolly (#52084) üzenetére


senki68
senior tag

Kérdés, hogy mikor számolsz mivel.

Mert igazad van, hogy H tarifa bekötése sincs ingyen, kérdés, hogy most csinálod, vagy akkor mikor telepítetted a napelemet?

Most nem vagyok naprakész az árakból , de úgy olvasgatom H tarifa bekötése kb fél milla.

Mikor telepítettem a napelemet a H tarifa bekötése benne lett volna kb 50 ezerbe. Komplett.

(#52087) nimfas válasza senki68 (#52085) üzenetére


nimfas
addikt

Most számoltunk egy 3 mérős mérőhelyet (Csatári, Henselnek nincs is gyári doboza ilyen) elmenő kábelekkel (ház másik vége), új elosztók (nappali, vezérelt, H) H-tarifa kiépítése 3-4 klimának anyag és munkadíj összesen 900+eFt. Ebben nincs benne azt hiszem az EON-nak fizetendő 3900+áfa amperenként a H részére...

Ez hány év alatt jön vissza az olcsóbb klímás fűtéssel? ;]

Ez csak a szekrény maga, nincs benne a földelés, elmenő 5x10-es kábelek, elosztók, firelék stb.

[ Szerkesztve ]

(#52088) senki68 válasza nimfas (#52087) üzenetére


senki68
senior tag

Várom mikor írod hozzá, hogy ehhez meg kell egy házat építeni 80 milla, tehát rohadt drága a H tarifa. :)

3 mérőhelyes méróhely kialakításának az összköltségét nem a H tarifa nyakába kell varrni.

Mikor én telepítettem a napelemet, előtt lett szabványosítva a mérhőhely. A H tarifa annyi + költség lett volna, hogy meg kellett volna venni a csatári dobozokat.
Akkor még a H tarifa amperéért nem kellett fizetni.

Látom nem minden hozzászólást olvasol, vagy csak szelektíven. Ami nem téged igazol azt kihagyod :)

(#52089) Rolly válasza senki68 (#52088) üzenetére


Rolly
veterán

Nálunk 3 fázis van egy dobozzal... ha H tarifa kellene akkor át kellene alakítani a dobozt... egy helyeset szereléssel két évvel ezelőtt 240e Ftért cserélték volna...

Plusz nincs elég vastag cső az óra és a kismegszakitó között tehát szigetelés bontással, véséssel járna... cirka 500e 2 éve nem takarta volna be... hamarabb lett volna mire minden kész 700-800e Ft...

De persze ahol van h tarifa az más lehet...

(#52090) nimfas válasza senki68 (#52088) üzenetére


nimfas
addikt

Nem tudom nálatok hogy működik, de nálunk speciel, ha régi fa dobozban van és nem fér bele plusz doboz, továbbá a méretlen vezeték is vékony akkor szabványosítással jár a bővítés.

Te nyilván abból indulsz ki, hogy mindenhol adott a 2 mérős mérőhely holott ez az esetek többségében rohadtul nem adott.

Az emberek előbb csempeztetik ki a fürdőt mint hogy előtte kicseréljék az 50 éves vas vízvezetéket és a villanyt, mert hogy jó az még. Aztán megy a sírás 2 év múlva mikor az új csempét le kell verni mert csőtörés volt.

(#52091) 313313 válasza nimfas (#52090) üzenetére


313313
addikt

No-no, no-no
Én elsőszőr a villanyóra-kiselosztó közti vezetéket cseréltem 10mm2 MKH-ra. Aztán fokozazosan újrahúztam az egész házat, lejebb raktam az összes villanykapcsolót (105 cm-re), minden helységbe raktam bőven konnektort is, végül lett teljesítmény növelés 3*32A-ra. Most tartok a fürdő felújításnál, cserélem a vízvezetékeket is. Mondjuk mindent magam csinálok, lassan kész is lesz. Végül ha mindennel végzek kifestem a maradék helységeket is :D

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#52092) senki68 válasza Rolly (#52089) üzenetére


senki68
senior tag

Tehát mégegyszer.

Miért a mostani H tarifa bekötési díjat emlegeted, mikor 6 éve van napelemed?
6 éve mennyi volt?

Én teljesítménybővítés miatt szabványosítottam, akkor ha kérek H tarifát, már elenyésző költség lett volna.

(#52093) senki68 válasza nimfas (#52090) üzenetére


senki68
senior tag

Én abból indulok ki, hogy ha már csináltattam, akkor az a + mérőhely már nem lett volna nagy költség.

Elég sok helyen kellett napelem miatt szabványosítani, azt a költséget nem nagyon írják be a megtérüléshez.

Tehát lehet azt mondani, hogy 900 ezer a H tarifa mikor térül meg, de azt is lehet mondani, a napelem + 900 ezer a fázisbővítés-szabványosítás, mikor térül meg?

És mindezt miért?

Azért mert meg mertem jegyezni, hogy a klímás fűtésmegtakarítást nem 38 Ft-al kellene számolni, hanem 24-el.

De tudod mit? Számold 70-el, akkor hamarabb megtérül :)

Hál istennek ilyen gondom nincs, nem fűtök klímával :)

(#52094) nimfas válasza 313313 (#52091) üzenetére


nimfas
addikt

Nyilván nem rólad és a jövőre is gondoló értelmes emberekre gondoltam. Tudom te megoldod okosban a légkábel cserét is. :DDD Így nálad nem kell szabványosítani a mérőhelyet. Mert alapból kéne ha vékony a vezeték (10mm²), mert a felújítás mértéke meghaladja az 50%-ot. 😀

(#52095) 313313 válasza nimfas (#52094) üzenetére


313313
addikt

Itt 30-40 éve volt okos valaki, 4*35mm2 betápom van. A villanyóta szekrény meg akkora, hogy befért volna 3db 3F tábla is ;)
Ilyen volt 3F előtt:


Szerk: ez meg utána:

[ Szerkesztve ]

HP 250 G5, Creative Surround 5.1 USB, Genius 5.1 Home Theater 5000, Kona Blast Deluxe + Shimano LX, Torpado T2000 + Campagnolo Veloce, Motorola Edge 30 Neo 8/256GB

(#52096) nimfas válasza senki68 (#52093) üzenetére


nimfas
addikt

Nekem meg nincs H-tarifám, de van 2 klímám és biztos hogy rá fogok segíteni a fűtésre vele. Ameddig van éves szaldó addig biztos, sőt a villanyos padlófűtést is használni fogom a villanybojler mellett. Pont ma néztem a mai napi fogyasztás 10.41 kWh eddig, ebből a kis bojler 4.98 kWh-t tett ki. A fele villany a melegvízre ment el. Majd nézem a termelt és fogyasztott mérleget. (Március 10 óta kb. 5.000 kWh-val vagyok pluszban.) Mikor ment a padlófűtés is akkor napi 20-25 kWh fogyott.... az jelenleg 200 nap.

313313 #52091: a szolgáltató munkatársainak minek napelem? Szinte ingyen kapják az áramot. 😀

[ Szerkesztve ]

(#52097) Rolly válasza senki68 (#52092) üzenetére


Rolly
veterán

Még egyszer 2 éves díjakat írtam, mert akkor tervbe volt.... nem éri meg...

Továbbra is ÉVI 520 kWh megy el fűtésre...
Erre értelmetlen a H tarifa....

De legyen, akkor 520 kWhval kevesebbet kell fizetnem 38 ftos áramból...
És ezt kifizetni 24 Fttal ha jól értem...

2016os az oraszekreny 1 helyes így vettük q házat... szerinted mennyi lett volna 2018ban itt kialakírani a h tarifát?

S akkor "sporolnék" ÉVI 7280 Ftot...

[ Szerkesztve ]

(#52098) senki68 válasza nimfas (#52096) üzenetére


senki68
senior tag

Nekem sincs H tarifám , van 2 klímám, de eszembe nem jutna vele fűteni.

Maradok a jól bevált padlófűtésnél. Sokkal komfortosabb.

Nálunk napi 10 kWh még akkor sem elég ha nincs itthon senki :)

Augusztus.


Szeptember már sokkal barátibb.

Június végén volt a leolvasás , azóta vagyok 2.000 kWh-val pluszban. Majd a tél elviszi :)

(#52099) senki68 válasza Rolly (#52097) üzenetére


senki68
senior tag

Én is 2 éves díjat írtam, mert akkor nekem annyiba lett volna.

De ha 6 éve van napelemed, miért is 2 éves díjjal kalkulálsz?

(#52100) Rolly válasza senki68 (#52099) üzenetére


Rolly
veterán

Mert onnan van erre körülbelüli áram, mert akkor volt tervben hőszivattyú... és akkor felmerült a H tarifa... korábbi áram H tarifa kialakítására nincs... de ha te tudsz ilyet akkor szívesen számolok vele:
- új dupla doboz
- 10-15 méteren szigetelés bontás belül vésés
- szigetelés visszajavítása
- belül javítás
- kismegszakító szekrény csere tele van nincs hely (ezt amúgy jövőre meg akarom csináltatni, mert elég szarul van összekötve...

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.