- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- gerner1
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sh4d0w: Árnyékos sarok
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- petipetya: Nagy chili topic. :)
-
LOGOUT
Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól!
Új hozzászólás Aktív témák
-
Borisz76
nagyúr
válasz
ftamas0201 #52149 üzenetére
konkrétan a fejlesztési igényekről beszél, magyarán olyanokról akiknek már van üzemelő napelem és fejleszteni avagy bővíteni akarják.
Nincs napelemem ....de szeretnék.
Ez is fejlesztés ! De a dátum miatt már nem élhetek vele mert 7.-e elmúlt.
Szerintem.....én így értelmezem. -
ftamas0201
senior tag
Sőt, ha a szó szoros értelmében vesszük akkor ö
(szándékosan kisbetű)konkrétan a fejlesztési igényekről beszél, magyarán olyanokról akiknek már van üzemelő napelem és fejleszteni avagy bővíteni akarják. Szóval, hogy üzemel már a rendszer és szept. 7 előtt beadták a fejlesztési/bővítési igényüket (inverter csere nagyobbra váltás miatt nem a panelezésre amire nem kell konkrét engedély).
Kitudja mit akarnak, még ez a videó pillanatában sem volt meg a pontos szövegezés és azóta sincs meg a végleges tervezet, mert már beírták volna a közlönybe. Tényleg bármi lehet és még az ellenkezője is.
Reméljük hogy az éves szaldó dolog legalább nem csak halandzsa lesz és megmarad a már üzemelő rendszerekre, hogy hány évig ez meg bármit mondanak most, a 10 év hosszú idő és ebben az országban 10 évről beszélni sem szabad/lehet hanem max hónapokban... -
asdf_
veterán
válasz
senki68 #52146 üzenetére
"Úgy döntöttünk, hogy a kedvezőbb éves elszámolást alkalmazzuk a már üzemelők mellett azokra a háztartási kiserőművekre is, amelyek működtetői 2023. szeptember 7-e előtt jelezték fejlesztési igényüket."
Lehet én vagyok villamos, de nekem ez kizáró a szeptember 7-e utáni igényekre.
-
asdf_
veterán
válasz
senki68 #52144 üzenetére
Nem, ez egy korlátozás, hiszen eddig az volt a mondás, hogy aki idén készen lesz, az még szaldós lesz. Papír szerint lehetne olyat, hogy holnap beadom az igényt csatlakozásival, az előírt 30 napon belül* választ is kapok rá (lol), majd egy hét múlva készre jelentem es igy szaldós leszek. Különösen, hogy voltak/vannak, akik a feloldásra vártak, hogy utána beadják azonnal visszatáplálósra (hogy mennyi eséllyel indultak ennek, abba ne menjünk bele, az elvi lehetőség megvolt, meg ugye azert ha valakinek valahol van ismerőse, ott tudnak csodak történni), most őalóluk kirúgták a széket.
*30 ez még egyáltalán? Volt valami 11,5 kW alattira ha x napon belül nem válaszolnak, az automatikusan elfogadottnak minősül, ez nem tudom, érvényes-e már, vagy csak megígértük az EU-nak, hogy bevezetjük ezt.
-
asdf_
veterán
válasz
senki68 #52142 üzenetére
Úgy, hogy holnap megjelenik egy rendelet, amely holnaputántól van hatályban, de a benne írtak múlt hét csütörtöke utánra vonatkoznak és vannak hatállyal, hiszen azt mondták, hogy aki 7-e előtt nyújtott be igényt, csak az kap szaldót, aki utána (pl. pénteken vagy holnap), az nem.
-
senki68
senior tag
válasz
tomi07 #52136 üzenetére
Nem teljesen így van.
Ha az idén kérsz engedélyt , kivitelezed , beüzemeled, akkor természetesen szaldo /bár most betáplálási stop van, azt se tudni hogy vezetik ki/.
Annyi engedmény van, ha már elkezdted, és folyamatban van, akkor ha átcsúszik a kivitelezés 2025-re, akkor még lehetsz szaldo.
Nem is értem ebből, hogy lehet kiolvasni egy visszamenőleges dátumozást.
-
senki68
senior tag
válasz
jdeutsch #52135 üzenetére
A lakás fűtési rendszerének nem sok köze van a kazán hatásfokához.
Az, hogy küldözgetsz füstgázelemzést az még nem a valós hatásfok.
Elég sokan megmérték már valós körülmények közt a hatásfokot, tudod betáplált energia-kivett fűtési energia, és hát a 80% se nagyon jön ki. -
jdeutsch
tag
válasz
senki68 #52134 üzenetére
"Ez most a vicc helye volt."
Miért is lenne? 3 szintes az épület, merek rá nagyösszegű fogadást kötni veled, szezonban bármikor ellenőrizhető! Van jól és rosszúl kivitelezett fütési rendszer, az enyém ezek szerint a jobbak közül vanló, pedig nem "mai gyerek, 1978-ban készült.
Maga a kazán 92%-os hatásfokkal üzemel! (több milliós elemző műszerrel mérve, jegyzőkönyvezve!)
A gravitációs 90%-ot a szivattyus üzemhez viszonyitva adtam meg.
Ment PÜ-ben a mérési jegyzőkönyv! -
jdeutsch
tag
válasz
7Heads Drago #52127 üzenetére
Szép napot!
Többször kifejtettem, ( sehol sem állítottam, hogy mindenre elegendő lessz!!!) és ismét közmondással válaszolok: "vakok között félszemű a császár". Szemben azokkal akiknek " "semmi nincs" "óriási előnyben" leszek, mint minden ez is relatív. ( tudom van aki úgy gondolkodik, kezeket a magasba, ...ennyi volt.
De hogy válaszoljak a felvetéseidre is:
"az aggregátra lesz-e üzemanyagod." ( reménykedem hogy benzin vagy földgáz, esetleg PB valamelyike lesz)
Talán ezt a legkönnyebb előre betárolni, (50-100 litert nem mővészet.) Az aggregátorom tankja 6 liter és ezzel 12,5 óráig üzemel folyamatosan leadja az 1kW-ot. (mielőtt megkérdőjelezed, tesztelve! Önindítós, injektoros motor, nincs karburátor.
Tudom a benzint 3 havonta illik cserélni mivel lebomlik, de ez sem gond, elhasználom az autóba, mielőtt gond lenne vele.
Az akkupakk vigan elviszi a házat EON hálózat és napsütés nélkül 4 napig. Természetesen ha gond van az ember fia le mond a luxxusról, (jakuzzi, villanysütő, klima stb.)
Mint kifejtettem korábban, be tárolva 4 szezonra elegendő száraz tüzifa, a faelgázosító kazán össz villamos energia igénye kevesebb mint 200W óránként, természetesen addig amig van benne éghető anyag. ( fűti a házat, valamint a felesleget betárolja a pufferbe)Azt követően 6W/ 3 másodperc alkalmanként mikor a motoros szelep nyit vagy zár. szoba thermosztát vezérli.A rendszer gravitációs renszerben is tudja 90 %-ot. A HMV-t márciustól novemberig 40db vákumcsővel szerelt napkollektor biztosítja immáron 2008 óta. /200 liter/ A faelgázosító kazán égéstermék elvezetőjére
épitett hőcserélő (hulladék hő) kiegésziti a hiányzó időszakot ( november december január február)
Most is vallom, hogy aki időt nyer, életet nyer. Cinikusan fogalmazva akinél semmi nincs, legfeljebb tüzet rak a szoba közepén, eltüzeli azt ami éghető akkor talán nem fagy meg, esetleg felöltözik mint szibériában szokás.
Remélem ez soha nem fog bekövetkezni, de ha mégis, akkor már késő kapkodni!
Ha feltétlenül szükséges, 2-3 hetet simán át tudunk vészelni, igaz talán nem a megszokott körülmények szinvonalán! Víz, "villany," fűtés, HMV, élelem van, a többi híánya pedig elviselhető.
Természetesen abban igazad lehet, mindenre 100%-osan nem lehet felkészülni. -
HunChris
senior tag
válasz
ftamas0201 #52114 üzenetére
De, max fél percig szórakozik nekem is.
-
ftamas0201
senior tag
válasz
molnartibor #52124 üzenetére
Végig próbáltam minden lehetőséget de a választási lehetőségek nem változnak, hogy miért eltérő két külön felhasználónál hát erről lövésem nincs, lehet talán óra típusonként más az adatszolgáltatás aztán azért, minden esetre érdekes.
De úgy néz ki rájöttem, Maximumra kellett állítanom a számítást és havira a periódust, így kiírja rendesen a havi maximumot. Utólag átgondolva logikus hogy a havi maximumot akarom kinyerni akkor ez a beállítás kell nekem, csak valahogy ez nem jutott el az agyamig -
7Heads Drago
veterán
válasz
jdeutsch #52053 üzenetére
Én meg azt gondolom, hogy kevés lesz a farkasnak a te akkud. Főleg ha nem áll meg az ajtóban az a farkas. A hasonlatnál maradva.
Mert ugye ha kemény tél lesz a nap se fog sütni és kérdéses lesz hogy az aggregátra lesz-e üzemanyagod. Na mert ugye te szigetként hiába működsz a kútnál meg nem lesz áram.
Persze lehet hogy ezek után olyan jön ami még sose volt, mert te arra készültél fel. -
molnartibor
tag
válasz
ftamas0201 #52119 üzenetére
Nem lehet, hogy azért mert előtte a mértékegység kW ami teljesítmény nem pedig energia, és ezért azt kummináltan mutatni lehetetlen?
-
-
ftamas0201
senior tag
Szerintem az igénybejelentést nézik hogy az szeptember 7 előtt legyen, de még elég zavaros minden és ugye leírva még semmi nincs mindig (bár igaz közlönyöket nem vizslatom már egy ideje szóval ezt nem tudom pontosan), ezért bármi lehet és az ellenkezője is
Főleg ebben az országban..
-
asdf_
veterán
Azon filózom, amellett, hogy nyeremény, hogy aki épp telepítés közben van, előtt áll, annak most nem év végéig kell mindenképp kész lennie, hogy szaldós legyen, ha valaki így mondjuk február közepén lesz meg, de még a telepítésre rendelkezésre álló egy éven belül, akkor ő szaldós lesz. De hogyan felel ez meg a 2024 január elseje után új jogot nem keletkeztet című történetnek? Vagy ezzel, hogy kimondták, hogy aki még a közepén van a dolognak, az megkapja a szaldót, ezen kijelentéssel keletkeztetve van ezen joga, vagy hogyan? Vagy csak -megint- szembe megyünk az EU-val?
-
Jolida
tag
válasz
ftamas0201 #52117 üzenetére
Havi mérőállás jelentés.
-
ftamas0201
senior tag
Nekem így vannak megcsinálva a grafikonok.
A havi mérőállást ne nézd, azt valahogy még nem sikerült belőnöm, és szerintem nem is lehet hogy mindig hónap első napján az első mérést írja ki mert így összegez csak és tök fals hülyeségek jönnek kiNapi mérőállás jelentése (bal felső az egész képes képen)
Napi fogyasztás/termelés adatok (bal alsó a képen)
És a fogyasztás/termelés grafikon (jobb alsó a képen)
Itt ugye állíthatod a frissítési periódust, kb 3-4 órás csúszással mutatja az eredményeket ez a grafikon. Nálad 31 napot jelenítesz meg azért sűrű, én 3 napot jelenítek meg 15 perces periódusokkal.Remélem segítettem kicsit ezzel
-
senki68
senior tag
válasz
ftamas0201 #52114 üzenetére
Nem.
Appot nem használok, számítógépen meg mindegyik megy.
-
ftamas0201
senior tag
Sziasztok.
Akinek SolarEdge van, mostanában nem tapasztalnak furcsaságokat a webes felületről? nekem most is 404 not found van, de a napokban többször is rossz volt az alkalmazással együtt, 1 hete eléggé rosszalkodik az egész.
-
válasz
senki68 #52101 üzenetére
Huh bakker te nagyon rossz vagy szövegértésből....
A napelem megtérülésnek mi köze ahhoz, hogy szerinted megéri a H tarifa...
Te jöttél azzal, hogy a klíma aramat 24 fttal kellene számolni...
Erre írtam, hogy nem, mert nincs H tarifam... és amúgy akkor is csak fél évben...
Erre jöttél hogy a H tarifa nem drága... neked lehet de mint kiderult azért neked sincs ...
leirtam, hogy nekem mennyi lett volna a amikor felmerült 2 éve ....
az neked nem jó mert miért nem 6 éve csináltam meg...
Erre leirom, hogy mert arról nincs áram, hogy mennyibe kerülne... és amúgy 6 eve nem volt tervben még klima sem....
De azért kérek tőled erre árat erre, hogy akkor számoljuk ki hány 10-20 év alatt termelte volna ki a H tarifa a plusz beruházást nálam.... erre jössz ezzel...De továbbra se értem, ha csak az általam leirtak 300-400e lett volna 2017ben (igen a 2018at az előbb elirtam) az oraszekreny csere, villany szerelés, fal és szigetelés javítás szinezessel... akkor ez cirka 37 év alatt terült volna meg...
Remélem mostmár sikerült felfognod, mert nem az első alkalom, hogy képtelen vagy megérteni a másikat, s a másikat tartod hülyének....
Új hozzászólás Aktív témák
Az összefoglaló tartalma:
1. Alapfogalmak
2. Napelemekről
3. Napelem típusok
4. Inverterekről
5. Várható termelés kiszámítása
6. Mi történik működés közben?
7. Mi az engedélyeztetés menete?
8. Rendszer-méretezés és hibák(!)
9. Villámvédelem
10. Árak és megtérülés
11. Hibrid rendszerek
12. A megújuló energiák helyzete napjainkban
13. Egyéb
14. Telepítés után
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Diablo IV
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Autós topik
- Milyen TV-t vegyek?
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Synology NAS
- Vigneau interaktív lokálblogja
- MasterDeeJay: Quadro NVS 450 videókártya teszt (4 Dp port, passzív)
- Házimozi belépő szinten
- További aktív témák...
- Razer Blade 18 QHD+ 300Hz mini-LED i9-14900HX 32GB DDR5 RTX 4090 2TB SSD (ELKELT)
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- HATALMAS AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- Lenovo Legion Slim 5 83DH002EHV Notebook AMD RYZEN 7 8845HS , 32 GB , 1TB , RTX 4060 , 16 WQXGA
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S21/Samsung Galaxy S21+/Samsung Galaxy S21 Ultra
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest