Hirdetés

2024. június 5., szerda

Gyorskeresés

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2023-12-13 03:32:25

LOGOUT.hu

Általánosságban a napenergiáról (alapinformációk)
Kezdjük Ádámtól, Évától! Napenergiát nagyon sok mindenre lehet hasznosítani, nagyon sokféleképpen, de ezek közül a legelterjedtebb a napelem és a napkollektor.
Napelemmel villamos energiát lehet előállítani, napkollektorral hőenergiát állítunk elő, amivel vizet vagy levegőt lehet melegíteni, amit a használati meleg víz melegítésére, vagy épp fűtésrásegítésre lehet használni. Utóbbi előnye, hogy rendkívül magas hatásfokkal (<95%) tudja a beeső napsugárzást hasznosítani, hátránya, hogy akkor adja a legnagyobb meleget, amikor süt a nap – jellemzően amikor nincs rá szükségünk (nyáron)! Mosodáknak, autómosóknak (ahol sok hőenergiára van szükség nyáron is) ideális befektetés! Háztartásoknak már több problémát hordoz, mint előnyt, mert a nyáron keletkezett energiával valamit kezdeni kell, különben néhány év alatt saját magát fogja károsítani a rendszer!
Könnyű megjegyezni, hogy melyik-melyik, mert anno iskolában majdnem mindenkinek volt napelemes számológépe! Ez a topic a napelemekről szól! ;)

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#36953) kardkovacsi válasza senki68 (#36952) üzenetére


kardkovacsi
senior tag

" A bypass diódát nem erre tervezték. " - de :) . A bypass diódát arra tervezték ha árnyék van, nem részleges hanem jellemzően teljes. Lehulló falevél, kosz, ilyenkor be se kapcsol. Viszont teljes árnyék esetén már igen, bekapcsol, ez a dolga. A bypass dióda valójában egy fordított bekötésű dióda, ami normál esetben zárva van, viszont amikor egy cellasor árnyékba kerül akkor az adott soron a feszültség megfordul (pont ezért kell jellemzően a teljes árnyék) és ilyenkor kinyit a bypass dióda és kizárja a sort a termelésből. [Itt] le van írva érthetően angolul, hogy pontosan hogy működik dolog, feszültség értékekkel.
Pont emiatt ha egy ház árnyékol akkor semmi értelme optimalizálót tenni, mert az jellemzően egy téglalap árnyék és az egész sort árnyékolja, emiatt a bypass dióda gyorsan kicsukja az adott sort. Ahová kell optimalizáló az inkább a részleges árnyék, mert ha részleges árnyék van akkor nem biztos, hogy lesz akkor feszültség különbség, hogy kinyisson bypass dióda.

Útvonal

Fórumok  »  Technika, hobbi, otthon  »  Napelem
Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.