Hirdetés
- Milyen mosógépet vegyek?
- Szólánc.
- Fűzzük össze a szavakat :)
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- VodkaTV kiegészítő Kodira
- PLEX: multimédia az egész lakásban
- MárkaLánc
- POCO X6 PRO 5G első napok - MultiSIM - Toronyhelyzet Hajdúszoboszlón
-
LOGOUT.hu
Új hozzászólás Aktív témák
-
freeknight
őstag
Haver egyik régi albérletében az volt az elsődleges megoldás, szépen befűtötte a szobákat. Mondjuk a fürdőben pont nem az volt felszerelve hanem a törölközőszárítós elektromos megoldás.
Jók ezek, csak SCOP 1 ugye, úgyhogy tényleg csak olyan helyiségekbe raknám, amit csak időlegesen kell fűteni, és amúgy sem nagyok, leginkább fürdő vagy WC. -
BlackJack21
tag
Bocsánat, ha félreérthető voltam. Szóval a 600x1800-as radiátor csak elméleti dolog( összehasonlításképp), biztos nem fogom a csöveket vágdosni emiatt. Az ablak alatt egyébként sem férne el (20-20 cm kilógna). A 3 tagú radiátor (600x1400 DKEK) amire hajlandó vagyok beruházni. De itt annyi a negatívum, hogy vastagabb, mint kellene( esztétikailag). Engem nem zavar( ha fél méteres lenne sem, ami gyk már konvektor :) ), de az asszonyt igen. Bár van ultimátum. Vagy fázunk, vagy többet fizetünk, cserébe nem lóg ki nagyon, vagy pedig nem a radiátort nézegetjük.
[ Szerkesztve ]
-
Hartmann 85
csendes újonc
Sziasztok,
Földszinten:- Nappali 30 nm2 belmagasság 2,7 m ehhez csatlakozik egy étkező konyha rész 25 m2 - Háló 16 m2 2,7 m belmagasság- Háló 12 m2 2,7 m belmagasságTetőtér:- Hálószoba 16 m2 minimális belmagasság maximális pont 2,5 m.
Minden helységben 3,5 kw klímában gondolkodom.
A két versenyző:
- Gree G-tech
- Fischer NordicA véleményetekre lennék kiváncsi melyiket lenne érdemes választani.
Esetleg milyen alternatívát javasoltok. Ezek helyett. A cél a gáz cirkó kiváltása vagy minimalizálása.Előre is köszönöm a segítséget
-
poli27
veterán
válasz Hartmann 85 #59604 üzenetére
Túl sok lesz a 3,5 a kisebb szobákba szerintem, kiegészítésre 2,5 tegyél... Pláne nyáron ha hűteni akarod majd, folymatosan ki be kapcsolgat , mert nagy a teljesítmány a területre...
-
Hartmann 85
csendes újonc
Sziasztok,
Földszinten:- Nappali 30 nm2 belmagasság 2,7 m ehhez csatlakozik egy étkező konyha rész 25 m2 - Háló 16 m2 2,7 m belmagasság- Háló 12 m2 2,7 m belmagasságTetőtér:- Hálószoba 16 m2 minimális belmagasság maximális pont 2,5 m.
Minden helységben 3,5 kw klímában gondolkodom.
A két versenyző:
- Gree G-tech
- Fischer Nordic
A véleményetekre lennék kiváncsi melyiket lenne érdemes választani.
Esetleg milyen alternatívát javasoltok. Ezek helyett. A cél a gáz cirkó kiváltása vagy minimalizálása.
Előre is köszönöm a segítséget -
South Velen
addikt
válasz Hartmann 85 #59604 üzenetére
A g-technek nem túl acélos a hatékonysága.
A két hálóba ilyet raknék ha lehet: [link]
A nappaliba pedig a 35-ös verzióját.De ha a kettő közül kell, akkor Fisher Nordic, abból is a 92 és 122 verziót érdemesebb..
-
mpo
veterán
-
törölt tag
válasz feco70 #59594 üzenetére
Nehéz belőni, nekem júniusban 12 kWh (júliusban 24) fogyott hűtésre, télen 1 nap fűtésben volt ennyi, rosszabb esetben.
Hűtésnél 10 percet megy, 10 perc szünet, kinti 38 foknál is, fűtésben szinte folyamatosan megy, jellenzően 200-500 watton. Szóval a következő klímám valószínűleg egy 2,5 kWh-s VGHZ lesz a 3,5 kWh-s, Daikin Comfortom meg megy a pesti panelbe, hűtésre elég a 75 nm-re. -
MaLacccKa
csendes tag
Sziasztok!
Én is a gázfűtésem jelentős mértékű kiváltására keresek megfelelő eszközöket.
Régóta bújom már a katalógusokat, árjegyzékeket és fórumokat, de még mindig bizonytalan vagyok, túl sok pénz forog kockán és még mindig vannak bizonytalanságok.A következő eszközökre lenne szükségem:
3 db 3,5 kW-os fűtésre optimalizált split
1 db 4,5-5,5 kW-os fűtésre optimalizált splitA 3,5 kW-os készülékek kicsit túl vannak méretezve, elég lehet a 2,5 kW-os is, de elég kicsi az árkülönbség, így a nagyobbra gondoltam. Az 5 kW körüli is picit felette van a szükségesnek, meg egy 45-47 m2-es nappalit +közlekedőt és lépcsőházat kellene belehelnie, de az egész alatt egy pince van szigeteletlen (jelenleg) födémmel.
Kaptam már ajánlatokat, meg saját kútfőből is kilestem egy készüléket3,5 kW:
Fujitsu ASYG12LMCE
Mitsubishi MSZ/MUZ HR35
Fisher FSAI-CP-120BE3
és amit én találtam:
MIDEA BREEZLESS MSFAAU-12HRFN8
(tudom, a Mideát úgy globalice nem ajánlják, de ezt a típust sehol nem említik)5 kW:
Fujitsu ASYG14LMCE
Mitsubishi MSZ/MUZ HR50
Fisher FSAI-CP-180BE3Kérlek segítsetek, hogy ezek közül melyiket válasszam, illetve van-e jobb javaslat.
A Mideáról mi a vélemény? Nekem a SCOP értéke tűnt fel, ezért vettem fel a listára. Vagy inkább felejtős?És még egy utolsó kérdés. Erről mit gondoltok?
https://fisherklima-atveres.com/Nagyon szépen köszönöm, ha segítetek dönteni!
-
PROTRON
addikt
Amennyire tudom a norvég panelek nem annyira a hirtelen komfort meleget adó testek, tehát fürdőbe nem tenném, csak akkor ha nem zavar hogy fürdés előtt várni kell 3-5 percet mire bemelegíti. Egyébként a fogyasztásával ilyen felhasználás mellett szerintem nincs gond. Vagy ha állandóra bekapcsolva hagyod mondjuk 12 fokon, akkor lehet rövidebb idő alatt felfűt fürdés előtt és talán nem is olyan drasztikus a havi fogyasztás emelkedés.
A 6 nm kis szoba milyen funkciójú? Nagyon nem mind1 hogy heti egyszer nyitsz be vagy homeoffice nap alatt folyton ott vagy...
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
rmihaly
tag
A norvég panel meg az összes többi tisztán villamos fűtés előnye az hogy kicsi a karbantartási költsége, hamar reagál, de egyik sem gazdaságos....
A norvég panel üzemeltetése 3x többe kerül mint bármilyen más fűtés. Értsd úgy hogyba 6m² fűtése annyiba fáj mint 24-30m² klimával.
Nekem idén volt a fürdőben elektromosan biztosítva a fűtés... kb 200-300kWh/hó többletet jelentett 4m² fürdőben 20C tartás... soha többet önálló elektromos fűtés. -
embe
nagyúr
Midea MEX-12-SP All Easy Pro 3,5 kW -os klímáról mi a véleményetek? használ valaki ilyet?
-
embe
nagyúr
Vagy esetleg a Gree Comfort X 3,5?
A kettő közül melyikre voksoltok?
Lényeges, hogy adott esetben akár fűtenék is vele. -
PuffyMinnie
tag
válasz freeknight #59514 üzenetére
Igaz mert kértem árajánlatokat Kanizsán, és 1 hónapja 1,6-2,3 millió Ft között adtak. ( És az a durva, hogy ez kis ház 60 m2 mégis ennyit kérnek) Márciusban is már 1,4 milló Ft-ot akartak kérni. Mikor láttam, hogy a mellettem lévő házat hogyan szigetelik inkább kidobom azt a pénzt, mint hogy ilyen "szakiknak" adjam. Tele van ilyen kóklerekkel sajnos ez a szakma is. Feleségem és én eldöntöttük még márciusban, hogy szigeteljük a házat. 700.000 Ft volt az anyag. 110 m2- nyi homlokzatra, elsőnek márciusban vettük meg a felét akkor 310.000 Ft volt szállítással együtt 55 m2-nyi anyag összesen. Olyan 2 hete a másik felét most 380.000 Ft-ért vettük ugyanazt. 60 m2 kész van. Lehet szépen haladni olyan 2.5 hét alatt lett meg a 60 m2 nekem és a feleségemnek. Aki teheti csinálja meg magának. Voltam a minap az Obiban ott is két eladó is mondta, hogy maguknak szigetelik le a házat, mert olyan ajánlatokat kaptak, hogy a hajuk égnek állt.
Ha az elméd arra ösztökél, hogy beszélj, próbálj helyette figyelni!
-
PROTRON
addikt
válasz rmihaly #59612 üzenetére
De te állandó 20 c-ot tartottál a fürdőben egész télen nem?
Ezért írtam hogy ha nem zavar valakit hogy "időzíteni" kell fürdés előtt a fűtés és tényleg csak akkor megy amikor fürdötök, egyébként meg csak a szétfagyást akadályozza meg, akkor opció az elektromos fűtés...persze ennek egyik komfort feltétele hogy külön legyen a WC mert gyűlölöm amikor befagy a seggem télen.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
poli27
veterán
Szerintetek ezeken az Unical klímákon melyik matricát cserélték Midea, Gree, tcl? :D https://www.homor.hu/unical/klimak/
https://www.unicalag.it/upload/blocchi/X3567allegatoDEPLIANT1-2X_yon_en.pdf
[ Szerkesztve ]
-
rmihaly
tag
válasz PROTRON #59611 üzenetére
Persze folyamat ment (termosztát szerint). Nem volt szigetelve a külső fal (csak a padlás).
Fürdőben páralecsapódást nem szerettem volna, így is zuhanyzás után kiszellőztettem, és ment egy páramentesítő is... amit irtam fogyasztást azt csak az elektromos radiátor fogyasztotta. -
nagyúr
-
Asike
csendes tag
válasz PROTRON #59611 üzenetére
Öcsém szobája. Nem akar klímát meg szerintem nem is lenne jó oda még egy 2KW-s se nagyon. Szinten tartáshoz kellene inkább, ha nem megy a gáz. Meg többet lenne begyújtva fával a szenes kazánban. Azzal felfűtenénk fel a lakást a klímák meg ez a panel csak szinten tartana.
-
South Velen
addikt
válasz poli27 #59625 üzenetére
"Fogalmam sincs a megoldásról és az okokról, de ez egy kiváló lehetőség hogy tenyérbemászó módon promotáljam az átmatricázott kínai klímámat amiről azt állítom, hogy olasz"
De tényleg annyira proli az oldala is. Ha ennyire király csávó, legalább kérjen már fel egy designert, hogy alkosson valami vizuálisan nem környezetkárosítót.[ Szerkesztve ]
-
MaLacccKa
csendes tag
válasz mauimagic #59622 üzenetére
A közelünkben van egy kereskedő és ezeket a gépeket tartja, így ezekre kaptam ajánlatot. A Mitsu és a Fuji között kb. br 100eFt a különbség, de a Mitsu sem olcsó. Jobb árat kaptam, mint a neten bárhol látható, de akárhol nézem a leírásokat róla, sehol nem írják, hogy H tarifára alkalmas, ezen kívül az extráiról sincs túl sok, csak hogy hűt, meg fűt. Láttam egyet közelről, a légterelői oldal irányban nem állíthatók, így ha pont felém néz, akkor rám fújja a hideget/meleget. Ezért bizonytalanodtam el. A jelölt Mideáról ugyanolyan lesújtó a véleményed, mint általában a Mideáról?
-
PROTRON
addikt
válasz MaLacccKa #59627 üzenetére
A "H" tarifa eldöntését Neked kell manuálisan utánajárni, a legtöbb klímás cég még csak fel sem fogja a kérdést( a marketing szövegen túl), pláne azt amikor a hitelesítési papírt szeretnéd elkérni az EON ügyintézéshez...ez igaz a legnagyobb cégeknél dolgozó ügyintézőkre is tavalyi tapasztalataim alapján.
Az adott típusra rákeresel az EUROVENT oldalon(pontos azonosítószámmal kell különben nem találja) és a konkrét ott szereplő értékek alapján kibogarászni hogy melyik paramétert kérdezi az éppen aktuális EON feltételrendszer.
A tavalyi tapasztalat alapján, a legtöbb újabb (értsd 5 évnél frissebb) fejlesztésű japán gép simán teljesíti a tavaly könnyített "H" tarifa követelményeket, de mellékelni kell a hitelesített papírt a paraméterekről. Még a Daikin Sensira is, pedig azt nem ajánlják fűtésre, de ennek ellenére sokan megelégedéssel használják ilyen feladatra.A Fujiból az LTCA-hoz viszonylag könnyű rálelni a szükséges papírra, a 2,5 kW-osról jók itt a tapasztalatok, a 3,5-es bőven erős még -10 fokban is, erőlködés nélkül felfűti a 23nm nagyszobát 23 fokra, majd a nyitott ajtón keresztül a másik 17 nm helyiségeket(konyha, fürdő, kis szoba) 18-20 fokra, nem kellett ott semmit sem bekapcsolnom ehhez.
De régi, 8-10 éves fejlesztés, ennek megfelelően nem elég modern a szabályozása, továbbá nincs benne wifi, nincs oldalirányú légterelés, rugalmatlan, a távirányítóján a gombok elrendezéséért konkrétan péklapáttal kergetném a japókat.
Nekem csak erről van tapasztalatom.A Mitsuból nekem is ajánlották tavaly amit Neked most küldtek, amúgy a tényleges EUROVENT adatok szerint a tavaly őszi EON "H" tarifa követelményeket röhögve teljesíti, csak ugye nincs ráírva hogy -25 fok, ezért nem mertem azt megvenni.
Ezt utólag bánom, mert amit meghallgattam azok esetében a Mitsu-k halkabbak voltak a Fujinál.
Akkortájt visszakérdeztem hogy mi a helyzet a Mitsunak a Fuji LTCA-hoz hasonló kifejezett téli fűtő klímájával kapcsolatban, mire közölték hogy teljesen kifutott termék és a Mitsunak nincs helyette másik.Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
Real_Necro
veterán
Hol találhatnék infót arról, hogy egy régi, de tökéletesen működő Fujitsu ASY7USBCW klímát milyen feltételekkel tudnék fűtésre használni? Eddig csak hűtésre volt alkalmazva, minden szobában van 1-1 darab.
Lecserélni egyelőre nem szeretném, nagyon halkak, szuperül hűtenek.
Köszönöm
[ Szerkesztve ]
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
Tikakukac
titán
Feladom. Létezik nem autó Mitsubishi hazai képviselethez valami kontakt? Kéne nekem egy szerelő aki felrakna 2 ilyen csodát, de valami pokolian szar a felhozatal szerelő tekintetében a vadkeleten.
A fiatalok 50%-a optimistán tekint a jövőre. A másik felének nincs pénze drogokra.
-
félisten
válasz PROTRON #59628 üzenetére
A Fujiból... a 3,5-es bőven erős még -10 fokban is, erőlködés nélkül felfűti a 23nm nagyszobát 23 fokra, majd a nyitott ajtón keresztül a másik 17 nm helyiségeket(konyha, fürdő, kis szoba) 18-20 fokra, nem kellett ott semmit sem bekapcsolnom ehhez.
Ez mondjuk elég jó hír. Gondolom az ugyanekkora teljesítményű Daikin Sensira, vagy Mitsubishi hasonlóan teljesíthet.
"Csak egy dologtól félek. Ha meghalok, az asszony eladja a gépeimet annyiért, amennyit bevallottam neki."
-
embe
nagyúr
Van arra valami kitétel, előírás, hogy a fűtő/hűtő klímákat évente 2x kell karbantartani? Egy telepítő azt mondta, hogy a Midea hűtő-fűtő klímákat 2x kell karbantartani.
Vagy nincs ilyen, és azokat is 2x kell? -
gya/352
tag
válasz PROTRON #59628 üzenetére
Es azt hol lehet megtalalni hogy eppen most mi az EON H-tarifa feltételrendszere. Mert az EON honlapjan csak egy 2019-es tajekoztatot sikerult megtalalni, ahol csak az erre vonatkoto jogszabalyt nevezik meg amiben viszont ha jol emlekszem 3feletti COP-t irnak feltetelnek. A klimas szakik viszont azt mondjak hogy az EON ezt felulbiralja es mar lassan a 4es COP-t sem fogadja el.
-
-
embe
nagyúr
Köszi Urak!
-
mauimagic
aktív tag
válasz Real_Necro #59629 üzenetére
Valamiért nincs eurovent tanúsítványa...furcsa, mert a Fujitsuknak szokott lenni. Kültéri adattáblán lévő típusszámra keress rá az eurovent oldalon
[ Szerkesztve ]
-
Real_Necro
veterán
válasz mauimagic #59640 üzenetére
Ahhoz létra kell, de meg fogom nézni. Találtam egy adatlapot, ott működési tartománynak -5-24C-t írt, de kérdés, melyik kontinensre méretezve.
„Az, ami törvényes, az ugye nem lehet etikátlan. Ez etikátlan, ezért lehetne törvénytelen, de ami nem törvénytelen, az nem is helytelen. Ha helytelen lenne, törvénytelen is lenne.”
-
PROTRON
addikt
válasz AxBattler #59632 üzenetére
Nono ne kevergessük a micsodánkat a szezonokkal, attól még mert egy Opel astra is tud 130-al menni, meg egy Aston martin is, eléggé el fognak térni a menettulajdonságok.
Gyártónként, gyártón belül típusonként eltér, a névleges 3,5kW az csak hasonlóság, nem jelent egyértelműséget. Csak egy nagyjábóli szám hogy melyik egységet mivel hasonlíts össze, de az árkategória és megmondja mi mire való...persze helyén kell kezelni a származási országot.#59634 gya/352
Ahogy nézem továbbra is csak a "Betétlap "H" tarifa igényléséhez nyomtatvány elérhető az EON honlapján, ennek a kezdő karakterei "22", ez számomra azt mutatja hogy ideiek.Ennek a második oldalán írja hogy:
"4. Hőszivattyú üzeme
SCOP érték (szezonális jósági fok): teljes fűtési szezonra vonatkozóan adja meg az éves fűtési energia igény és a befektetett energia
hányadosát. Elvárt minimális értéke: 3,4, amely az SCOP címkézési rangsorban az A+++, A++, A+, és A energiaosztálynak felel meg."Továbbá kell még az A2/W20 COP érték is.
Ez az enyhített érték, amibe még asszem a Sensira is belefér, a +2 fokon történő jósági fokával együtt, de ezt ki kell keresni.
Amire én utaltam, korábban az ELMŰ budapesten, előírta a 4.1-es SCOP, mellett még a +2 fokon hatékonyságra is asszem a 3.5-öt(na ezen a téren már gyengélkedik a Sensira asszem). Meg talán a -7 fokra is a 3.0-át, de ez már ingoványos terep.
Továbbá -10 fokon a névleges teljesítmény 90%-át le kellett tudni adni fűtésben, azaz ha a klíma névlegesen 3,5kW-os, akkor -10 fokon is le kellett adnia legalább ennek a 90%-át, tehát 3,2kW fűtési teljesítményt, miközben minimum -15 fokig volt kötelező a minimum működési tartomány. Valami ilyesmi rémlik.Ezért nem akartam eredetileg a Mitsut, és kerestem a Panasonic Nordic "NZ" végőzédsűt, csak kifogyott a boltokból. Az amennyire eddig volt szerencsém hallgatni halk és fűtésre tervezett típus.
[ Szerkesztve ]
Elméletileg nincs hülye kérdés...az elmélet és a gyakorlat között elméletileg nincs különbség.
-
mauimagic
aktív tag
válasz Real_Necro #59641 üzenetére
3 körüli EER-t találtam, ami nem túl combos. Tizenpár éves modell lehet. Mivel 2kW, gondolom kis helyiségben van, sokat nem spórolnál egy cserével, sosem térülne meg. Használd, amíg megy
-
Real_Necro
veterán
válasz mauimagic #59643 üzenetére
Inkább erre lököm el a napelem többletét, mint gázra fizessek m3-ként ~707Ft-ot. Még így is jobb, mint egy sima kerámia fűtőtestes konvektor.
[ Szerkesztve ]
-
Chal
addikt
Daikin Perferánál van valakinek egzakt infója arról hogy az egyes generációk között mik az érdemi különbségek? Gondolok itt az M,N,R szériákra. M-es még kapható, N-es nem, R-es az új, ez eddig oké. Eurovent-en a számokat néztem, értem, de featurek vagy egyebek tekintetében van bármi előny az R javára az M-hez képest?
-
xigris
őstag
Sziasztok Mit szóltok egy Hisense silentium pro klimához 2.6Kw. Fűtésre lenne vagy más opció?
-
rígel
őstag
Az R-nek szögletesebb a belrérije, és integrált wifi chip van benne. A YT-on van egy román videó, ami összehasonlítja az R-t az N-nel. Már az R is több mint 1,5 éve kijött, előtte volt az N.
van itt a topicban olyan akinek mindkettő van, és ha jól értettem, a régi talán még jobb is. -
chopin42
addikt
Üdv! Félig off lesz, de nincs felszerelt klímákkal foglalkozó másik topik.
Adott egy Daikin FTXF35A / RXF35A klíma, már 3 éve hűti az otthonom. Ezzel nincs is gond, 8. emeleti panelt kihűti 3 nyári hónapban 400kw alatt.
Amivel gond van: mostanában a légkavaró alacsony sebességnél ilyen rázkódás, rezgés szerű hangot ad, minél lassabban forog, annál inkább. Kb közepesnél megszűnik, de akkor ugye erős a szélzaj. Nem túl erős, de határozott mozdulattal a tenyeremmel a bal oldalba ütöm (nem szétverem, nem gondolja senki, vigyázok rá nagyon), akkor egy időre megszűnik. De nem végleg. Valaki aki ilyet használ, találkozott ezzel? Ha igen? mi a megoldás?
Másik gond, hogy a kültéri néha rezonál és mivel az erkélyen van, a beton átveszi és felerősíti hang formájában, de ez nem olyan vészes és csak bizonyos fordulatoknál van.
Köszönöm!Szakmai kérdések csak a fórumban...
Új hozzászólás Aktív témák
- Itt a HyperOS 2, gyorsan érkezik a régi modellekre
- RAM topik
- PlayStation 5
- Projektor topic
- Samsung Galaxy S24 FE - később
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Tudományos Pandémia Klub
- Derült égből villámcsapásként itt a Galaxy S24 FE
- Samsung Galaxy S23 és S23+ - ami belül van, az számít igazán
- Milyen mosógépet vegyek?
- További aktív témák...
- Klarstein Chillout jégkocka készítő
- Yose Power 350w (hátsó kerék) Feat Imotor2 240w (Első kerék) 26" + 36v24ah , 36v10ah
- Eladó 3 szobás lakás Bp. 11. kerületben Őrmezőn!
- Himiway Zebra Step Thru 2023 elektromos fatbike
- Raktáron! Új, 11kW-os, type2-es, 3 fázisú, 3x16A-es fali töltő, dobozában, 2 év garanciával!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest