Hirdetés

2024. április 20., szombat

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#7801) csakb válasza Throme (#7798) üzenetére


csakb
őstag

Pl. ez a teszt, és a következő oldalak:

http://www.dpreview.com/reviews/nikond5000/page16.asp

Kontra:

http://www.dpreview.com/reviews/pentaxkx/page15.asp

Alap beállításokkal még a Canon is több részletet meghagy, ami nagy szó. Erre alapoztam a kicsit talán túlzó kijelentésem.

(#7802) Mercutio_ válasza csakb (#7795) üzenetére


Mercutio_
félisten

Hivalatolan annyit mondtak, hogy jelenleg nem terveznek új 4/3-os objektívet fejleszteni, illetve "a hangsúlyt most az m4/3 vonalra helyezzük".
Diplomatikus japó megfogalmazás, de elég egyértemű szerintem is:U

Pozitívuma, hogy akinek nem fontos a videó, az már most is aránylag sz*rér-hugyér juthat hozzá E3 vázhoz és pro (12-60, 50-200SWD, stb.) obikhoz, de van egy olyan gyanúm, hogy jövőre méginkább tele lesz főleg az e-bay ilyen cuccokkal.

m4/3-ban pedig sokan várnak egy profi(bb) (moduláris?) vázat, és pro lencséket.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7803) csakb válasza Mercutio_ (#7802) üzenetére


csakb
őstag

Hm. Azért nagy kár ez.
Gondolom, az elég nagy Oly-s természetfotós közösség nem fog az obejktívek végére biggyesztett szappantartóval (= PEN és népi zenekara) bohóckodni.

(#7804) Ijk válasza miney (#7787) üzenetére


Ijk
nagyúr

Ezt a hülyeséget el kell felejteni hogy a "kitobi nem csinál szép képeket". Nem az obi csinálja a képeket, hanem te. Tudom hogy halálra unt közhely, de akkor is ez az igazság.
Objektívet kifejezetten témához vásárolunk, nem pedig képminőségre. Pl. Nikonhoz már nem kapsz olyan AF-S obit, ami rosszul rajzol. Nyilván vannak erősebb és gyengébb példányok, de ez a profik tengere, amatőr szinten bármelyik megfelel. A 18-55-ös obi használhatósága korlátozott, ahogyan az összes többi üvegé is. Ez egy általános célú, jó fényviszonyok között használható kis műanyag obi. Amatőr szinten lehet tájképhez és portréhoz is használni egyaránt.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7805) Mercutio_ válasza csakb (#7803) üzenetére


Mercutio_
félisten

Természetfotónál (állványról) szvsz nincs akkora jelentősége a váznak, képminőségben az új szenzorral szerelt m4/3 vázak is jók, különösen az E-PL1-et dícsérik.
Inkább olyan helyeken lehet gond, ahol kell a jó fogás, és a többi (semi)pro tulajdonsága a nagyobb 4/3 vázaknak.
Természetfotósok között szerintem lesznek annyian életrevalóak, hogy épp a megszűnés miatti árzuhanást kihasználva betáraznak majd 2-3 E-3 vázat, ami belátható, hogy mivel még sok E-1 is jól működik hosszú évekre elég lehet :D

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7806) Ijk válasza csakb (#7788) üzenetére


Ijk
nagyúr

Egyébként nem érzem azt, hogy a K-x annyira a többi belépő váz felett állna. Van benne motor, de manapság amatőr szinten mindenre van AF-S obi. Ráadásul nikonra bagóért megkapod az elég jó 35 f1.8-at, ami szinte kötelező darab.
A régi belépő pentaxok jobbak voltak, leginkább a pentaprizmás keresők miatt.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7807) Throme válasza csakb (#7801) üzenetére


Throme
veterán

Ebben az összehasonlításban viszont tényleg alulmarad a D5000.
Alapbeállítás esetén a "Standard Picture Controls" az élességet 3-ra teszi egy 0-9 skálán.
De a teszt alapbeállításokat veszi kiindulásnak, így ez ilyen.

(#7808) csakb válasza Throme (#7807) üzenetére


csakb
őstag

Különösen RAW-ban nagy a változás. Úgy már ugyanazt lehet kihozni mindkét vázból. Mondjuk gyakorlatilag ugyanaz a szenzor, szóval ez nem egy nagy állítás. :)

(#7809) Mercutio_ válasza Ijk (#7806) üzenetére


Mercutio_
félisten

Nem érzés kérdése :N már 1 éve a piacon van, és akkor amikor kijött nem nagyon volt ami belépőben jobb volt nála, de most se általános az 1/6000-es záridő, vagy az 5fps.
Egyébként azóta kijött az utódja a K-r amiben orvosolták a K-x "hibáit" (kapott aksis működést is a ceruza elem/akku mellett, és visszakerült a fókuszpont visszajelzés, valamint még egy segédfényt is beletettek)

K-r vs D3100: 6fps vs. 3 fps, 921k-s kijelző vs. 230k-s, (és valamivel nagyobb keresőkép) a D3100 előnye az 1080p-s videó (720p-vel szemben) és a 9 dekával könnyebb váz (aksival mért súly)

Pentaxra is van bagóért 35/2.4 kemény 125 gramm :DDD
Mennyire régi Pentaxra gondolsz, mert már a K100D-ben is tükör volt, nem prizma :N

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7810) Degeczi válasza Throme (#7807) üzenetére


Degeczi
nagyúr

így van, ez minden mai Nikonon kicsit kevés külön élesítés nélkül, kb. 5-ös érték az, ami jó

a dpreview összehasonlítások így nem is vmi sokat érnek

(#7811) Ijk válasza Mercutio_ (#7809) üzenetére


Ijk
nagyúr

A pentax K-r a d90 árában van, ami megintcsak kicsit más kategória, ezt érdemes szem előtt tartani. Ha nagyon kötözködni akarnék akkor még a nikon alapobi fényreje f1.8, a pentaxé f2.4:)

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7812) Mercutio_ válasza Ijk (#7811) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ne hasonlítsunk már egy 2 éve a piacon lévő modell árát egy friss modelléhez :N kb. annyira lenne tisztességes mint a Nikon D200-at egy Pentax K20D-hez viszonyítami :DDD
Tőlem kötözködhetsz, de a K-r egyébként is csak kiegészítő infó volt, az alapkérdésed a K-x-szel kapcsolatban tetted fel, én pedig arra válaszoltam.
Egyébként a K-x-re írtakat úgy látom te sem igazán tudtad cáfolni...

[ Szerkesztve ]

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7813) Ijk válasza Mercutio_ (#7812) üzenetére


Ijk
nagyúr

Miért ne hasonlítsunk két, egy árban lévő, kereskedelmi forgalomban kapható modellt?:F Ha lenne K-r-re pénzem, az egészen biztos hogy inkább a d90-et venném.
K-x-re pedig mit cáfoljak? Igen nagyon jó a 5fps, meg az 1/6000-es záridő, de most őszintén, szerinted amatőr szinten ezeknek mekkora jelentőségük van, hogy húde mennyivel jobb a többi belépő váznál? Félreértés ne essék, szerintem is nagyon jó kis váz, sőt teljesen jó vételnek tartom, de nem érzem azt az átütő erőt benne, hogy a többi fölé emeljem. Erre bedobod a K-r-t ami meg már egészen más árkategória, jó mondom ott a d90, de azt meg ne hasonlítsuk. :)

[ Szerkesztve ]

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7814) miney


miney
csendes tag

Amiről még szeretnék kérdezni: a MILC gépek. Mennyire jók ezek?
A Panasonic G10-et nézegettem, de nem tudom mennyire éri meg az árát.

(#7815) Ijk válasza miney (#7814) üzenetére


Ijk
nagyúr

Csak akkor éri meg, ha fontos az élőkép és a jó EVF. Ha ezek nélkül nem tudod elképzelni a fényképezést akkor a legjobbak pontosan ezek a gépek számodra.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7816) Degeczi válasza miney (#7814) üzenetére


Degeczi
nagyúr

a G10 semmiképp, mert abban pont az EVF-et herélték ki a nagyobb testvéreihez képest, kompakt szintűre: sokkal kisebbre, és hetedakkora fölbontásúra (200e pixel az 1.4M-val szemben...)

(#7817) Degeczi válasza Ijk (#7813) üzenetére


Degeczi
nagyúr

alapvetően igaz, de pont az 1/4000 limit könnyen érint amatőr használatban is!

már normál napfényes időben sem teszi lehetővé f/2.8 körüli rekesz használatát, csak ND szűrőt fölrakva vagy a túlexponált ISO 100-al rontva a minőséget
1/6000 ugyanott már pont jó

(#7818) Mercutio_ válasza Ijk (#7813) üzenetére


Mercutio_
félisten

Hasonlíthatod, de 1/2 év múlva tedd, amikor már megszűnt az újdonságért fizetendő felár, és a D90 továbbra is annyiba fog kerülni mint most, a K-r pedig már a K-x ára körül fog mozogni ;)
Ne cáfolj semmit, de vicces, hogy elbagatelizálsz egyértelmű előnyöket, vagy akkor mond már meg milyen átütő dolgot vársz egy belépő váztól?

Az mondjuk számomra meglepő volt, hogy Nikon vázaknál csak a felsőkategóriában van fénymérés manuális/régebbi obikkal, ez nekem annyira természetes, hisz még a leg fapadosabb Pentaxban is benne van alapból. Ja és az élességvisszajelzés is működik ezzel együtt, és K200D-ig az időjárásálló váz is default dolog volt.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7819) Mercutio_ válasza miney (#7814) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ha kell a kihajtható LCD és a jó kereső, akkor a G2-t nézd, a G10-nek szutyok a keresője. Ha elég az átfogás és/vagy nem zavar az obicsere jó választás, de olyan ISO800 körül már érezhetőbb a zaj, mint az újabb APS-C vázaknál és kisebb a dinamikatartomány.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7820) Degeczi válasza Mercutio_ (#7818) üzenetére


Degeczi
nagyúr

élességvisszajelzés van az összes Nikonban idegen rendszerű obikkal is (asszem akad olyan márka, ami csak chip-pel ad visszajelzést), sőt: pont a legkisebbekben, mint a D60 vagy D3000, nem csak egyetlen pont fölvillanása ez, hanem az expókorrekció sávja is átkapcsolható MF segédletre, és akkor összesen 5 állapot lehetséges ("még messze", "már langyos" mindkét irányból és a "pont jó"),
a csúcsvázakon és az új D7000-ren pedig ehelyett két nyilacska ad hasonló segítséget

a fénymérés valóban hülyeség, h nincsen engedélyezve rekeszgyűrű érzékelés nélkül, de a D7000 már kapott ilyet, pedig messze nem felsőkategória

(#7821) Mercutio_ válasza Degeczi (#7820) üzenetére


Mercutio_
félisten

Élességvisszajelzés és fénymérés együtt működik, azt próbáltam leírni :B
Hááát, ára alapján (ha már itt az a rendezőelv :D ) D300s szint, vagy csak az FF-et nevezzük felsőkatnak? :DDD

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7822) Degeczi válasza Mercutio_ (#7821) üzenetére


Degeczi
nagyúr

nem: a D300-at félprofi vázként pozícionálja a Nikon, míg a D7000-et haladó amatőrként, messze nem felsőkategória

csak sajnos a válság betett a yen/dollár árfolyamnak, ezért jelent meg jóval drágábban, mint annak idején a D90

ez általános a mai japán modelleknél: a Pentax K-5 ugyanazzal a szenzorral még $200-al drágább (nálunk is 360e, míg a D7000 már 300 alatt van)

(#7823) Darkness1 válasza Mercutio_ (#7821) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Ne hidd, h az a középső pontos fókuszjelzés olyan sokat számít. Segít, persze, valamennyit igen, de a mattüveg SOKKAL jobb.

No stress, no work Today!

(#7824) Degeczi válasza Darkness1 (#7823) üzenetére


Degeczi
nagyúr

pláne amikor a kedves gyártó kispórolja a filmes vázakból ismert nyilakat a keresőből: a visszajelző pötty fölvillanására figyelni kényelmetlen is, és az épp ezért viszonylag nagy tartományban jelenik meg - vagyis a visszajelzés ellenére simán lehet életlen a kép

(#7825) Darkness1 válasza Degeczi (#7824) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Van f/1.4-es manuális optikám, az a tapasztalatom, h az a villogó pont ott nem sokat ér. Mindenképp ajánlott egy KatzEye, és akkor már nem érdekes a dolog.

p.s.: Van filmes Pentaxom, de annak a keresője töküres. Egyedül a középen elhelyezkedő AF pont körül van jelzés.

[ Szerkesztve ]

No stress, no work Today!

(#7826) Mercutio_ válasza Degeczi (#7822) üzenetére


Mercutio_
félisten

Ahha, eszerint sok esküvői fotós haladó amatőr, mert arra tervezi váltani a D300/D300s-ét :DDD
szvsz ezek a kategorizálások eléggé gumicsontok a mostani vázak technikai szintjénél, megugye a CaNikon+Sonyn kívül másnak nincs is FF váza, de pl. az E3/E5 vázakat az Oly profinak definiálja.

Darkness1:Ha F1,4-en használod nyilván kell a mattüveg, hisz a DOF olyan kicsi, és azt ha lenne kis nyilacska, akkor se tudnád pontosan belőni.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7827) Degeczi válasza Mercutio_ (#7826) üzenetére


Degeczi
nagyúr

ha vki jól ismeri a Nikonokat, akkor van pár egyértelmű jele (pl. szándékosan kihagyott egyszerű funkciók), hová szánták: a D7000 nem csúcskategória, ez nem kérdés
(még ha természetesen a legkisebb modellt is lehet bizonyos profi célokra használni)

(#7828) Darkness1 válasza Mercutio_ (#7826) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Az a baj, h a visszajelzés pont ott nem ér sokat, ahol az igazán fontos lenne.

No stress, no work Today!

(#7829) Szten Márs válasza Darkness1 (#7828) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

No, a helyzet az, hogy én sacc/kb 80%-ban manuális objektívet használok, tehát cirka 18 ezer kép körül lőhettem úgy, hogy nem volt autofókusz és a szemem mellett a visszajelzés volt a segítségemre csupán az élesség belövésénél, szóval úgy érzem, némi rálátással rendelkezem a témában :) Rengeteg kép köztük F/1,8-as objektívvel lett lőve. Nos, azt kell mondjam, a visszajelzés számít. Sokat. Persze nem árt mellé egy jó kereső, szerencsére a Pentaxok ebben spec. jók. Na meg egy jó és gyakorlott szem, és szükség esetén jól belőtt dioptriakorrekció is sokat segít :) Mindenesetre tévedés ne essék: igenis fontos dolog az a visszajelzés. Aki manuális obival akar lövöldözni, annak nagyon fontos, szóval alap, hogy pozitívumként kell értékelnünk - esetenként igen fontos pozitívumként.

[ Szerkesztve ]

(#7830) Darkness1 válasza Szten Márs (#7829) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Erősen függ attól, h kinek milyen szeme van, igen. És ezzel el is mondtuk a dolog lényegét. Hihetetlenül szubjektív, h kinek mennyire jó. Mattüveg esetén ez a bizonytalanság sokkal kisebb.

No stress, no work Today!

(#7831) Mercutio_ válasza Degeczi (#7827) üzenetére


Mercutio_
félisten

Affene, az előzőt off-ba akartam rakni :B
Persze van drágább szint, de azért a D7000-t inkább nevezném semi-pro-nak.

Darkness1: Gyengébb látásra a kis nyilacska se lenne megoldás, hisz az is még csak egy relatív pontosságot jelez. Oda bizony macskaszem kell, az pedig 50ezer körül van. A másik lehetőség egy jó LV, aminél még 4-6-10X-es belenagyítás is van ami veri a macskaszemet is, ha nem interpolált, hanem jó minőségű.

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7832) rumos14


rumos14
nagyúr

gyá bakker szegény srác kérdezett egyet, erre mindenki elkezdi dícsérni a saját gépét/márkáját? most én is mondjam el, hogy sztem a Sony A500 a legjobb választás 150k-ért, mert ígyúgyamúgy? :) nem fogom.

Canon 500D
Nikon D5000, Nikon D3100
Oly nemtommi (sajnos az E-620 nem fér bele)
Pentax K-x
Sony A500

ezek mind kijönnek kitben ha nem is 150, de 160k-ból, és mindegyik nagyon jó belépő+ szintű gép. mindegyikkel, már kitobival is nagyon jó képeket lehet készíteni. punktum. ezek után már személyes preferenciák döntenek, meg persze kézbe kell venni a gépet, kipróbálni. meg felmérni az obiválasztékot. azt persze mindenki le tudja vezetni, h ő miért x vagy y gépet vette, de egyik gépről sem mondhatjuk, hogy jobb a másiknál, vagy a mezőnyből a legjobb lenne.

(#7833) miney válasza Mercutio_ (#7819) üzenetére


miney
csendes tag

Köszönöm a válaszokat, azt hiszem inkább felejtem...

(#7834) Szten Márs válasza Darkness1 (#7830) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Mekkora az az adatsokaság, amin vizsgáltad a visszajelzés hatásosságának a szórását? :) - szerintem ezzel mondtunk el mindent, mert úgy érzem, ez most igen erősen puszta spekuláció volt :)

Illetve nem, ezzel sem. Igaza van Mercutio kollegának, ehhez még hozzá kell venni azt, hogy, még ha feltételezzük, hogy valóban erősen szór az, hogy kinek mekkora segítséget jelent a visszajelzés - amiben én személy szerint nem hiszek, mert szerintem hozzászokik a szem, és gyakorlattal belejön az ember (hehe, tessék, még egy spekuláció a tiéddel szemben :P ) -, akkor is bizonyos, hogy nullától különböző mértékű lesz ez a segítség, és a többi módszer a gép árát nem kicsiben növeli meg, arról nem is beszélve, hogy nem mindenki szereti elkezdeni szétbütykölni a gépét. Kétségtelen mindentől függetlenül viszont, hogy egy törőékes mattüveg csodálatosan feelinges dolog, persze, ezt nem tagadom.

[ Szerkesztve ]

(#7835) csakb válasza rumos14 (#7832) üzenetére


csakb
őstag

Igen, jól megbokrosodott a topik, és tökéletesen igazad van. :)

Az lenne a kérdésem a közhöz, hogy van-e ilyesmi, felhasználói véleményeket gyűjtő adatbázis a Canon/Nikon/Oly/Sony objektívekről és kiegészítőkről? Komolyan érdekelne.

(#7836) rumos14 válasza csakb (#7835) üzenetére


rumos14
nagyúr

Sony/Minolta: [link]
de kérdezhetsz engem is ;)

[ Szerkesztve ]

(#7837) csakb válasza rumos14 (#7836) üzenetére


csakb
őstag

Köszi, nagyon jó, bookmarkoltam! :)

(#7838) Ijk válasza Mercutio_ (#7818) üzenetére


Ijk
nagyúr

Akik bejönnek ide most akarnak venni rendszert és nem fél év múlva, meg egy év múlva. Most a K-r nem éri meg az árát, amíg D90-et kapsz ugyanannyiért, ami egyel fentebbi kategória, de nem ez számít, hanem mindig az ár.
Abban meg igazat adok, hogy fotózást tekintve, paraméterek alapján jobb a K-x, mint a D3100. Természetesen itt én hibáztam, mert a számomra szimpatikus rendszert ajánlottam, mellőzve az objektivitást. Igazából azt kellett volna mondanom hogy miközben közöljük egy-egy rendszer előnyét/hátrányát, menjen be fogdossa meg és a neki legszimpatikusabbat vegye.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7839) Mercutio_ válasza Ijk (#7838) üzenetére


Mercutio_
félisten

:R

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7840) flash-


flash-
veterán

Sziasztok!
Fényképezőt szeretnék kitben. max 130 ezer ft körül legyen az ára.

Elvárások:
-Tükörreflexes legyen
-Képstabizilátoros legyen az optikája
-kezdő,és haladóknak is ajánlott fényképző legyen
-Hd videó felvételére is alkalmas legyen.

Canon 1000d alternativa kéne(jó lenne tehát az 1000d csak az sajnos nem tud videót felvenni)

"Embrace our fellow man, no longer vilified"

(#7841) csakb válasza flash- (#7840) üzenetére


csakb
őstag

130-ért nem fog menni, kénytelen leszel kitolni a határt legalább 150-ig, és akkor a lejjebb említett Nikon D3100, D5000, Pentax K-x ami szóba jöhet. Vagy még többért a Canon 500D, 550D. A Sony A500 szintén nem tud videót.

Vagy használt cuccot kell keresned.

(#7842) Darkness1 válasza Szten Márs (#7834) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Megnéztem, nagyjából 5e képről van szó, makró (f2.8, ami azért nem olyan fényerős) és portré (f/1.4), és tapasztalatom szerint a visszajelzés nagyon sokszor nem pontos. Ezt látom, mert az elkészült képeken rendre nem ott van a fókusz, ahová tenni akartam. Tipikusan igaz ez mozgó témáknál (táncoló emberek vagy épp méhecske a virágon).

Mivel sok szituációban nem pontos a dolog, ezért én MF esetén nem szeretek a visszajelzésre hagyatkozni. Amiatt hoztam fel a dolgot, mert a Pentax rajongók állandóan emlegetik a kezdőknek, h ez milyen jó, holott a) vagy sose csinálta komolyan, b) ha igen, nem teszi hozzá, h milyen volt a hatékonysága.

Mivel a témában nemigen van konszenzus, ezért igenis személyfüggő (és témafüggő is) a dolog. Én a mattüveget sokkal jobbnak tartom. Összehasonlítási alapom is van (meg mattüveges filmes vázam is), ezért bátorkodtam megvédeni álláspontomat. Hosszáteszem, h a mai dslr gépek keresőjét nem fényerős fixek, hanem fényerőtlen, AF-es zoom-ok használatához tervezték.

Peace, téma lezárva részemről. Ugyis mindenki maga döni el, h mi neki a jobb.

No stress, no work Today!

(#7843) Szten Márs válasza Darkness1 (#7842) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Mozgó témáknál MF azt hiszem sehogy sem lesz nyerő. Táncosok, méhecske, nem a legtipikusabb témák, amiket MF-es obival fotózna az ember. Reményeim szerint, ha ilyesmit ajánlok bárkinek, hogy használjon régi, manuális objektíveket, akkor hozzáteszem, hogy statikus, vagy majdnem statikus témáknál tegye. Ha valamikor nem így tettem, az pillanatnyi elmezavar lehetett, de remélem ilyen nem volt :)

Naviszont...
"Amiatt hoztam fel a dolgot, mert a Pentax rajongók állandóan emlegetik a kezdőknek, h ez milyen jó, holott a) vagy sose csinálta komolyan, b) ha igen, nem teszi hozzá, h milyen volt a hatékonysága."

Csináltam, 18 ezer kép kb. Mondtam. Ahogy azt is, hogy elégedett vagyok az eredménnyel. Akkor most melyik is vagyok? Az a, csoport, vagy a b? ;) Szóval lehet, hogy ez így mégsem teljesen kerek, ahogy írtad :)

"Mivel a témában nemigen van konszenzus, ezért igenis személyfüggő (és témafüggő is) a dolog."
Témafüggő, persze. Ki mondta, hogy nem az? Viszont amit te mondtál, az így szólt: "Hihetetlenül szubjektív, h kinek mennyire jó." Ez pedig, mivel nem vizsgáltad x emberen, csak spekuláció, erre utaltam az előző hsz-emben. Én meg mondjuk azt mondom, hogy hihetetlenül kicsi az esélye annak, hogy valaki nem találja fantasztikusan hasznosnak kis gyakorlás után. Mondhatom ezt, ugyanolyan spekuláció, ugyanúgy lekaphatok egy ilyen kijelentést a levegőből. Egy-két ember véleményéből statisztikát nem lehet készíteni, szóval az, hogy köztünk nincs konszenzus, ezt aligha befolyásolja. Tévedés ne essék, az előbb írott kijelentés távol áll tőlem, véletlenül se higgye el senki, de azért remélem érzékelteti, hogy miről is beszélek.

"Én a mattüveget sokkal jobbnak tartom"
Ki mondta, hogy nem sokkal jobb? Egyáltalán, mit számít ez? Lehet sokkal jobb, itt ez nem volt kérdés, a kérdés az volt, hogy a semmihez viszonyítva megemlítendő előny-e a visszajelzés. Szerintem az. Sokak szerint az. Ennyi az egész történet.

Amúgy most veszem észre, folyamatosan mattüveget írsz, nem először, nem egy helyen, nem egy hsz-ben, hanem folyamatosan. Nézz utána mi is az a mattüveg ;) Amire te gondolsz az a törőék és/vagy a mikroprizmaraszter. A macskaszemben ha minden igaz, mindkettő megvan.

(#7844) Darkness1 válasza Szten Márs (#7843) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Végig a törőékes mattüvegről beszéltem.

Nyilván van c) vagy d) kategória is. A hasznosságot nem vittattam én sem, de nem tulajdonítok neki akkora jelentőséget, mint sok más felhasználó. Arra akartam rámutatni, h ezt az előnyt a helyén kell kezelni.

No stress, no work Today!

(#7845) Ijk válasza Darkness1 (#7842) üzenetére


Ijk
nagyúr

Én MF-t egy d700+katzeye kombóval szívesen bevállalnék. Viszont a d50-en nemigen próbáltam, kb. annyi az esélye szemre a sikernek, mint ágyúval eltalálni egy sirályt.

/人◕ ‿‿ ◕人\

(#7846) Szten Márs válasza Darkness1 (#7844) üzenetére


Szten Márs
nagyúr

Persze, elhiszem, hogy az volt a fejedben, de a törőék szót egyetlen hsz-ben sem használtad, mindenhol, kivétel nélkül puszta mattüveg volt :) Így pedig elég furán vette ki magát, főleg, ha valaki kevésbé hozzáértő olvassa, azt hiszi, hogy a mattüveg valami csodadolog, ami, ha van a gépben, akkor szuperül tud majd manuálisan is fókuszálni :DDD

[ Szerkesztve ]

(#7847) Mercutio_ válasza Darkness1 (#7842) üzenetére


Mercutio_
félisten

Öhm, makró és/vagy az F1.4-es rekesz pont az a 2 téma, ahol a DOF olyan kicsi, hogy simán elmozdulás, szél, stb. okán nem lesz éles a kép hiába jelez a kis zöld 6szög, mivel mire lenyomod az expó gombot a téma már kikerül(hetet)t a DOF-ból.

Nomeg sokan nincsenek tisztában azzal,hogy a keresőben felvillanó fókuszpont az valójában fókuszmezőt jelent, ami nagyobb mint az adott pont...

Nem kérdés, hogy a törőékes mattüveg sokkal jobb eredményt ad, de a történet arról szólt, hogy van-e haszna az élességvisszajelzésnek, és bizony van.

A hatékonyság pedig ahogy fentebb is írtam nem a visszajelzés hanem inkább a user és a választott téma függvénye, ugyanis amikor a visszajelzés felvillan, akkor bizony az adott fókuszmezőben valami éles, de az nem biztos, hogy az amire fókuszálni akart a delikvens :DDD Másrészt ha az is, a körülmények föggvényében lehet, hogy mire a gép exponál már nem lesz a DOF-tartományon belül (vagy éppen a választott rekeszérték miatt az expóidő lesz akkora, hogy nem tudja a felhasználó kitartani azt.)

Eladó/Cserélhető: GERE Kopar faládák, ÓRA:Orient Bambino II Bigsize, FANTASY könyvek, MOSOGATÓGÉP, könyvespolcok, MOSÓGÉP

(#7848) fezsoo


fezsoo
aktív tag

Sziasztok.

Ismét a segítségetekre lenne szűkségem.
Megváltam a D40-töl. (egyéb okok miatt) :O
De realizálódott a helyzet.
Viszont szeretnék egy új gépet venni, de tapasztalatom csak a D40-el van.
A keretem max 160k!
MI jönne ki ebből dupla kitt-el?

Nézelődtem de nem akarom elsietni a vásárlást.
Találtam pár gépet, a véleményeitekre lenné kiváncsi(még ha nem is mind Dupala Kit-es)
Új Canon EOS 1000D 18-55mm 90k-ért 1 év gari
Új CANON EOS 350D EF-S 18-55 90k-ért 1 év gari
Új Canon EOS 1000D 18-55 + 75-300 150k-ért 1 év gari

Persze ezeket a gépeket nem ismerem, csak keresgéltem, és ezeket találtam.
A válaszaitokat és a tanácsaitokat előre is köszönöm. :))

Samsung Galaxy A70; Hp 8440p; HISENSE 58A7100f

(#7849) TeeJay válasza Darkness1 (#7844) üzenetére


TeeJay
félisten

írja már le valaki nekem hogy mi a fene ez a törőékes mattüveg mert csomószor látom hogy erről beszéltek és én még sosem láttam ilyet azt sem tudom mire kell azt használni :B
valami link vagy leírás netán kép nincs erről a tárgyról?

Mixgyűjteményem ---> https://www.mixcloud.com/teejayhouse/

(#7850) csakb válasza TeeJay (#7849) üzenetére


csakb
őstag

Megmutatni egyszerűbb, mint leírni. Egyébként manuális fókuszálásra kell használni, és az egyik legjobb módszer, amit a manuális objektívekhez kitaláltak.

A fókuszlemez közepén két (vagy több), egymással ellentétes lejtésű éket marnak be egy gyűrűn belül. A fókuszálandó tárgyat ide helyezed a keresőben. Ha az élesség nem halálpontos, akkor az ékek "szétdobják" a képet. Ez különösen az ékhatárokra merőleges vonalakon látszik jól. Pl.:

http://www.freeweb.hu/hmika/Kemia/Html/FotKemAl.htm#Elesseg

Vagy itt az utolsó két kép is szemléletes:

http://en.wikipedia.org/wiki/Focusing_screen

A hátránya, hogy csak fényerős objektívekkel, és nyitott rekeszen működik jól. F/5,6 alatt már nagyon gáz.

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.