Hirdetés

2024. április 28., vasárnap

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#15302) Stauffenberg válasza jjeahh (#15296) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Miért ne lenne értelme? Jó persze ez leginkább a film szeretetének a kérdése, én szeretem a mai napig, de tény, hogy drága. Hobbi felhasználásra is ajánlható, nem csak a művészpalánták meg a LOMO mániás hipszterek kiváltsága ez. De nem nehéz több ezer forintot elkölteni egyetlen tekercsre (pl: 120-as rollfilm 1500 Ft alsó hangon és legalább ennyi a kidolgozás és a papírképek, de akár több is lehet, attól függ hova viszed, de ha magadnak laborálsz az is felemészti a vegyszereket és 6x6 esetén van 12 képkockád).

Szinte mindegy mit veszel, úgyis az objektív és a használt filmtípus fog számítani. Minden más csak kényelmi funkció. Én imádom a TLR gépeket meg igazából mindent ami régi és antik, nincs benne elektronika és nem baj az sem ha kell egy kicsit matekozni az expozíció beállításával.

Szkenneléshez csak akkor ajánlott a célszerszám ha azzal dolgozol vagy megéri neked az igen borsos ár. Lehet kapni már őket 15-20 ezer forinttól is, de azoknak a minősége eléggé nudli. Nekem is volt, de pár tekercs után inkább apámnak adtam, neki elég arra, hogy régi sulis korában készült negatívokat digitalizáljon (vagy belőle pár száz), hogy a régi osztálytársaknak küldözgesse őket. Egyébként DSLR (vagy arra alkalmas MILC) géppel érdemes szkennelni. Kicsit macerás, de ezzel hozható ki a legjobb eredmény (dinamika, felbontás, stb). Ha kicsit lustább vagy, akkor 70-80 ezer körül már kapni használható példányokat, de egy kis barkács szellemmel simán építhető olyan DSLR-szkenner amin csak áthúzod a tekercset és kattintgatsz, ráadásul ha középformátumra vetemedsz, akkor azt is tudod vele szkennelni, mert a legtöbb filmszkenner (ebben a kategóriában) csak kisfilmet tud.

Belevágni kis pénzzel is lehet. Talán a DigitalRev-nek is volt egy ilyen adása, ahol az analóg SLR gépeket ajánlották ha olcsón akarsz elkezdeni Full Frame-et használni. :) Veszel egy olcsó gépet, egy olcsó de jó objektívet, veszel mellé 3-4 tekercset és az egész a kezdetek kezdetén megállhat 20 ezer alatt. Utána már csak pénztárca és kedv kérdése, hogy vegyél újabb tekercseket és kidolgoztasd őket. Olyan ez, mint a feltöltőkártyás mobil. Használod ha van pénzed, ha meg nem, akkor nem. Nincs havidíj. :)

Szerk: Lemaradt a link a DSLR-szkenner használatáról. Eléggé részletes és igazából annyira egyszerűm, hogy józan paraszti ésszel is simán megoldható. Én digitalizáltam már úgy is, hogy rokonnál voltam, ablaknak nyomtam a negatívot és mobillal befotóztam, majd mobilon szerkesztettem (invertálás pozitívba, crop, tónusok helyreállítása, stb) és rögtön át is dobtam neki emailben az anyagot. :D Az mondjuk pont olyan minőséget hozott, mint a 15 ezer forintos filmszkennerek. Nem vicc!

[ Szerkesztve ]

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.