Hirdetés

2024. április 26., péntek

Gyorskeresés

Téma összefoglaló

Téma összefoglaló

  • Utoljára frissítve: 2016-09-10 11:07:49

LOGOUT.hu

Téma összefoglalónk újra és újra megújul, reméljük, elnyeri mindenki tetszését és segít a könnyebb tájékozódásban ! :) Az alábbiakban DSLR (digitális tükörreflexes) és MILC (tükör nélküli cserélhető objektíves) fényképezőgépek vásárlásában szeretnénk tanácsot adni, figyelembe véve az aktuális piaci trendeket, felhasználói szokásokat és technológiai újításokat.

Összefoglaló kinyitása ▼

Hozzászólások

(#14801) bteebi válasza Mikisys (#14796) üzenetére


bteebi
veterán

Mindenkinek köszönöm a tanácsait! :R A szigetelést leszámítva is a Pentaxot ajánlanátok? Alapvetően a Nikon felé húz a szívem :B, de próbálok racionális döntést hozni. Az mindenképp a Pentax ellen szól, hogy nem olyan nagy az objektív átfogása, és nem kevéssel drágább is - ettől függetlenül valószínűleg (?) megérné a plusz pénzt.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#14802) JackFeryll válasza trippla (#14799) üzenetére


JackFeryll
őstag

+ még az 50 és a 30 1.8 AF-S is ár-érték bajnok
amúgy nem érték-ár lenne a helyes aránypár ? :)

(#14803) bteebi válasza JackFeryll (#14802) üzenetére


bteebi
veterán

Az aránypár mindegy, csak amíg az egyik esetben a kicsi a jó (ár/érték), a másiknál (érték/ár) pedig a nagy, szóval nem árt odafigyelni :). Elterjedten egyébként az ár-értéket használják, végülis bizonyos értelemben helytelenül.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#14804) Throme válasza bteebi (#14801) üzenetére


Throme
veterán

Én azt tapasztalom, hogy a dslr vásárlóknak első körben a pentaxot ajánlják. Ár/érték arány miatt.
Szigetelt váz, sok obi, régieket is lehet simán használni, vázban lévő képstabi. Olcsóbb obik (állítólag)....stb..
Aztán az esetek többségében a kérdezők a canikon vonalon kötnek ki....

Nikonban a D5100 + 18-105VR kombót ajánlják mert ennek is jó az ár/érték aránya. Technikailag is egy jó belépő.
Canonnál esetleg nézd meg a 650D-t (azt hiszem a 700D még túl drága).
AMi szerintem a kezdőket nagyban segíti, az az érintőkijelző a canon esetében.
Mivel alapból a belépő vázakon kevesebb a dedikált gomb, ezért nagyban gyorsítja a menüben való turkálást.

szvsz

(#14805) total90 válasza Stauffenberg (#14793) üzenetére


total90
veterán

Na, ez jó, valaki aki mindkét gépet élesben használja.
Sajnos én is ott vagyok, hogy nem tudok dönteni. Mindkettő jó gép... a dinamika fontos, de a zaj szint is. A színek kezelése annyira nem téma, mert PS, LR és csoda történt :) Igazából valamiért a talán most 51-49 arányban a Canonon vagyok.
Egyelőre amit akarok az a 14-24-es obi, meg egy 70-200-as. A 24-70 az olyan talán kategória... az elmúlt lassan 5 év során rájöttem mit fotózok igazán, milyen gyutávokat használok és valójában a 18-55-ös obim 90%-ban 18mm-en volt és az 55-200-as meg 70 felett... szóval a köztes tartomány csak nagyon nagyon kevés esetben. Ellenben egy makró obi előbb lenne majd a 3. obi, mint 24-70 és egy 200mm feletti obit is inkább helyezek előtérbe.

Ha nincs jó, ló a szamár is.

(#14806) tylerddd


tylerddd
veterán

Canon EOS M-ről vélemény ?!

[ Szerkesztve ]

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#14807) bteebi válasza Throme (#14804) üzenetére


bteebi
veterán

Köszi a tanácsokat! :R A szigetelt váz egyébként a Pentaxnál mit jelent? Szakadó esőben is bátran lehet vele fotózni (akár hosszabb ideig is), vagy "csak" nem kell megijedni pár csepp esőtől? Nem mindegy. Előbbit persze nem szeretném (bár nem kizárt, hogy a közeljövőben szükségem lesz rá), de azt meg végképp nem, hogy esetleg tönkremenjen - a beázás nyilván nem garanciális javítás volna.

A Pentax objektívekhez egyébként mekkora szűrőméret kell? Egy polárszűrőt is szeretnék majd venni hozzá.

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#14808) schawo válasza tylerddd (#14806) üzenetére


schawo
titán

[link]

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#14809) Stauffenberg válasza bteebi (#14795) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A Canon EOS 700D-ben nem érdemes gondolkodni, mert a 650D-hez képest nagyjából csak a nagy büdös semmi a különbség. Tényleg. Nem vicc, sok tesztoldal lehozta, hogy cop&paste módon bemásolhatnák a 650D-ről írt cikket is, mert nulla különbség van. Ha meg nem fontos az érintőképernyő, akkor az EOS 600D is megteszi, mert az csak ennyivel marad el. Akkor már rögtön más a leányzó fekvése meg az árak, nemde? :)

Egyébként én is a Pentax K-30-at javaslom, nagyon jó kis váz. A szenzor ugyan úgy Sony gyártmány, mint a Nikon esetében, szóval ha drasztikus különbséget láttál, akkor az leginkább csak placebo. :)

---

(#14806) tylerddd: "Canon EOS M-ről vélemény ?!"

Ha ezt itt kérdezed, akkor én leszek az egyetlen aki megvédi a gépet. Errefelé senki sem csípi. :D Szerintem egy kiváló váz, de az tény, hogy nagyon nagyon kevés objektív van még csak hozzá. Idővel jönnek még, de jelenleg csak egy normál alapzoom (EF-M 18-55mm STM) egy egészen kiváló általános nagylátó fix (EF-M 22mm f/2 STM) meg egy nagylátó zoom (EF-M 11-22mm STM) elérhető hozzá.

Mi a célod vele? Most már elég olcsón hozzá lehet jutni és például sokan vannak, akik csak utcai fotóra használják és a 22mm f/2 objektívvel untig elvannak. Ebben az esetben jó vétel. Ha ennél többre kell, akkor inkább Sony NEX vagy egy m4/3 rendszerű gép.

---

(#14807) bteebi: "A Pentax objektívekhez egyébként mekkora szűrőméret kell?"

Objektíve válogatja, mert mindegyiknek más az átmérője, így eltérő méretek esetén több szűrőt is kell venned. Arra figyelj, hogy kerüld az olcsó gagyi szűrőket, mert bár amire feltalálták azt ő is ellátja, de ronthat az általános képminőségen.

---

(#14805) total90: "Igazából valamiért a talán most 51-49 arányban a Canonon vagyok."

Akkor vedd a Canont. Egyik géppel sem fogsz mellé lőni. Az 5Dmk3 és a D800 is egyaránt kiváló váz. Szerencsére amíg nem kell sajátot vennem, addig ez a kínzó kérdés engem elkerül. :D Én mindkettőt szívesen használom. Ha megvannak az objektívek amiket szeretnél, akkor döntsön az. Amúgy is azon, meg a saját képességeiden fog múlni a jó fotó, nem a D800 és 5D mark III közötti választáson.

---

(#14799) trippla: "Anyagilag nagyon nem akarok elszállni, viszont a jót szeretnék."

Ez paradoxon. Sajnos a jól megmunkált üveget meg is kell fizetni. Viszont azt nem írtad, hogy mire fogod használni a gépet, mert az egyes objektívek, adott feladatokhoz készülnek. A Nikon olcsó fényerős fix objektívei (35mm és 50mm) például nem éppen minőségi etalonok, de fényerő van bőven, mosni fogja a hátteret, egy amatőrnek többnyire elég is. De ha meg zoom kell, akkor 18-105mm VR optimális megoldás ha olcsó kell. Kit kiszerelésben jutsz hozzá a legolcsóbban.

Szerk: Ez jó hosszú lett. Hát na... unatkoztam. :D

[ Szerkesztve ]

(#14810) tylerddd válasza Stauffenberg (#14809) üzenetére


tylerddd
veterán

Amatőr, beugró gép kellene általános felhasználásra. Gondolom egy ilyen csak jobban teljesít, mint egy sima kompakt, de ugyanakkor annak az egyszerűsége is benne van. A tesztek viszonylag korrekt gépnek tartják, egyedül a lassú autofocust említik hátránynak, de most kijött egy új FW, ami orvosolta a hibát.

Ebben a kiszerelésben 130-ért szerintem teljesen korrekt lenne. A videó meg vicces, de ne tegyünk már mellé dupla ennyibe kerülő gépeket ... Canon EOS M

Persze ha van más lehetőség ebben az árban, akkor meghallgatom, de nem igazán találtam ilyet.

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#14811) Stauffenberg válasza tylerddd (#14810) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Azért az FW frissítés utáni AF sebesség sem túl izmos. Jó persze, ez már becsúszik a használható kategóriába, de ez a része a gépnek alapvetően lett elszúrva.

Amúgy én is csak azért tudom korrekt gépnek tartani, mert az általad linkelt csomagot 130 ezerért el lehet vinni (ez a kezdetek kezdetén volt 270 ezer is, ami tényleg vicc kategória, majd egyik napról a másikra lezuhant az ára, így már teljesen jó vétel). Ennyi pénzért meg az egyik legjobb szenzort kapod, ezt talán csak a Sony NEX gépek tudják, de azok egy hajszálnyit borsosabbak és sem vakupapucs, sem mikrofon bemenet nem lesz, de van helyette focus peaking, kihajtható kijelző.

Ha elegendőnek érzed a 18-55mm objektív képességeit, akkor jó vétel az EOS-M ebben a kiszerelésben. Én a részemről a 22mm f/2 objektívvel venném, de az lehet neked túl sovány lenne.

(#14812) Livio válasza Stauffenberg (#14811) üzenetére


Livio
tag

A NEX3-ast egyébként már megkapni ennyiért.

(#14813) tylerddd válasza Stauffenberg (#14811) üzenetére


tylerddd
veterán

Most megint nézegettem jó pár gépet, de elég jó ár/érték arányúnak tűnik ebben a kiszerelésben. Mondom, amatőr szintre kell kezelhetőség szempontjából, átlagos, előképzettség/tapasztalat nélküli felhasználónak, átlagosnál jobb képminőséggel. Az érintő kijelző szerintem nagyon jó dolog, nagyon tetszenek a különféle effektek, amiket a képekre tud tenni (halszem, miniatűr stb.) vagy az, h profinak tűnő elmosott hátterű/előterű képeket is lehet vele lőni.

A lényeg: szerinted jobban járok ezzel, mint egy 60-80 ezres kompakt géppel, akármelyik gyártótól?! Megéri a felárat azokhoz képest?! Vagy nézzek inkább egy beugró DSLR-t? Canon 600D vagy Nikon D3200?! Ezek alig pár ezerrel kerülnek többe.

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#14814) schawo válasza tylerddd (#14813) üzenetére


schawo
titán

szerinted jobban járok ezzel, mint egy 60-80 ezres kompakt géppel, akármelyik gyártótól?! Megéri a felárat azokhoz képest?!
Ez a legkisebb mértékben sem kérdés.

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#14815) Stauffenberg válasza tylerddd (#14813) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"A lényeg: szerinted jobban járok ezzel, mint egy 60-80 ezres kompakt géppel, akármelyik gyártótól?! Megéri a felárat azokhoz képest?!"

Abszolút! Már egy 90 ezres Olympus E-PM1 vagy a 80 ezres Samsung NX1000 kit is sokkal sokkal jobban megéri. A kompaktok azoknak valók akik tényleg nagyon apró gépre vágynak és ezért hajlandók feláldozni a képminőség oltárán egy viszonylag nagy áldozati bárányt.

"Vagy nézzek inkább egy beugró DSLR-t? Canon 600D vagy Nikon D3200?! Ezek alig pár ezerrel kerülnek többe."

Ezt te tudod, hogy melyik kell. Az EOS-M egyébként az EOS 650D-ből örökölte a szenzort, így mondhatjuk, hogy csak a tükör hiányzik belőle, meg a nagy markolat, egyébként az is "DSLR". Az EOS 600D-ben ugyan nem pont ez a szenzor van, de paramétereit tekintve ugyan azt tudja (zaj, színmélység, dinamika, stb). A D3200 már látványosan jobb szenzort kapott, mint ezek a Canon-ok, de a 24 megapixelhez már illik a jó minőségű objektív, különben nem lesz részletgazdagabb, mint egy 16-18 megapixeles fotó (de rosszabb sem), ellenben a fájlok mérete szépen meghízik.

Az biztos, hogy DSLR gépekhez sok kiegészítőt és objektívet jelentősen olcsóbban meg lehet vásárolni (nagyobb a piaci előnyük és némelyik (a legtöbb) kiváló objektív már régebb óta van a boltok polcain, mint az egész MILC láz fellángolása). Döntsd el mi kell: Nagyobb, marcona gép vagy apró, kompaktabb gép, előbbi olcsóbban "etethető", utóbbi kicsit költségesebb.

---

(#14812) Livio: Ja, de ahogy előnye is van, úgy hátránya is az EOS-M-mel szemben. Bár a kérdező nem vetette fel, de például aki olcsón akar videóra is kiváló MILC-et, annak a Canon EOS-M az egyetlen értelmes megoldás. Másoknál ennyi pénzért vagy a mikrofon bemenet, vagy a vakupapucs hiányzik, esetleg okádék a videó minősége.

(#14816) tylerddd válasza Stauffenberg (#14815) üzenetére


tylerddd
veterán

OK, köszönöm. Nézelődöm még :)

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#14817) Throme válasza tylerddd (#14813) üzenetére


Throme
veterán

Röviden úgy tudnám összefoglalni a dslr vs kompakt dolgot, hogy dslr jobb képminőség, kompakt/bridge kényelem (az all in one lencse miatt) és olcsóbb összességében.
Hogy neked mi a fontos, azt csak te tudod.

A 600D és D3200 lehet csak pár rugóval több , de csak most induláskor. Aztán ha kellenek a különböző feladatokra a különböző obik, akkor bizony zsebbenyúlós játék lesz.
Szóval erre is gondolj dslr esetében.

[ Szerkesztve ]

(#14818) .: JuSzT :. válasza tylerddd (#14816) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

olcsó epm1 ügyben nálam lehet kopogtatni :)

(#14819) yamal válasza tylerddd (#14813) üzenetére


yamal
csendes tag

lesd meg a sony hx300 at próbaképp.

(#14820) HollyBoni válasza yamal (#14819) üzenetére


HollyBoni
veterán

Szerintem inkább ne. :(

(#14821) yamal válasza HollyBoni (#14820) üzenetére


yamal
csendes tag

parasztosan szólva, Xar???

(#14822) Stauffenberg válasza Throme (#14817) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

"Aztán ha kellenek a különböző feladatokra a különböző obik, akkor bizony zsebbenyúlós játék lesz."

Ezt bizonyítsd be kérlek! Túrj elő egy pár DSLR-hez tervezett objektívet és ugyan azok MILC megfelelőit. Méregessük kicsit az árcédulákat egymáshoz, mert nem biztos, hogy igaz amit mondasz. :)

(#14823) Throme válasza Stauffenberg (#14822) üzenetére


Throme
veterán

Várj, itt valami félreértés lesz.
Amit idéztél nem milc vs dslr-re írtam, hanem ahogy a hszben is van "60-80 ezres kompakt géppel" kompaktra gondoltam vs dslr.

A dslr pedig drágább mint a kompakt, még ha alapáron azonos az árcédula. Kompaktos átfogást költséges lefedni tükrös obikkal...

[ Szerkesztve ]

(#14824) bteebi válasza Stauffenberg (#14809) üzenetére


bteebi
veterán

Köszi a tanácsokat! :) Nagyon úgy tűnik, hogy végül a Pentax K-30-at fogom megvenni. Az objektívre rá van írva, hogy mekkora szűrő kell hozzá, vagy hol lehet megnézni? Elég gány megoldás - lehet, hogy kivitelezhetetlen, de legalábbis jobb érzésű fotós nem próbálkozna ilyennel :DDD -, de megoldható az, hogy az ember vesz egy nagyobb méretű szűrőt, és azt valahogy ráapplikálja (na nem méretre vágja, hanem mondjuk valahogy ráragasztja) egy kisebb átmérőjű obira?

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#14825) Zozzer888 válasza bteebi (#14824) üzenetére


Zozzer888
addikt

Szia!
1)Rá van írva:)
2)Lehet, vannak ilyen "step-down/up" gyűrűk. Pont ezért, hogy ha veszel egy 58as CPL szűrőt, azt tudd gányolás nélkül is használni mondjuk az 52es obidhoz is:)

ZárIdő témafüggő és független blog => http://zar-ido.blogspot.hu/

(#14826) bteebi


bteebi
veterán

Lehet, hogy eretnekségnek fog tűnni, de egyébként felmerült még a Samsung NX300 is mint alternatíva. Teszt alapján is egész szimpatikus, viszonylag jók a képei és a zajszintje is. Emellett - talán csak marketingesen - jól hangzó fícsörjei is vannak, mint a WiFi, nagyméretű, dönthető OLED kijelző, 3D panoráma kép, sweep panorama, 1080/60p videó sztereó hanggal, 8,6 fps-es képkészítés... egy laikusnak, mint én, ezek elég jól hangzanak, sajnos :). Ráadásul 180k körüli összegért már tablettel együtt kapható, amit idővel szintén szeretné(n)k venni. Próbálok nem elcsábulni :DDD.

#14825: Köszi! :)

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#14827) tylerddd


tylerddd
veterán

Keresgélés közben bukkantam erre. Ez sem lehet rossz, főleg, h két objektív jár hozzá Olympus E-PL3

Csak egészség legyen, meg térerő!

(#14828) jjeahh válasza bteebi (#14826) üzenetére


jjeahh
nagyúr

nekem ez eddig a legszimpatikusabb samsung milc, én mégis inkább valamilyen olypana dupla vagy szimpla kitet vennék az obipark miatt, lehetőleg valamelyik újabb szenzorral + egy nexus 7-et... :DDD

[ Szerkesztve ]

Fb: facebook.com/n.barni | Insta: instagram.com/n_barna/ | Strava: bit.ly/2HvMboG

(#14829) .: JuSzT :. válasza bteebi (#14826) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Nem rossz gép, de nem tud annyival többet, hogy 100e Ft tal több legyen mint egy Nx1000.

(#14830) zolnagy válasza tylerddd (#14816) üzenetére


zolnagy
őstag

Nekem 1 hete jött meg az Oly E-PM1-em az angol ebyről. Előtte kompakt gépeim voltak. Először kicsit csalódott is voltam, mert a képek minősége nem volt olyan, mint amit vártam. Persze kit obi van rajta, de mindenhol azt olvastam, hogy épp ez az Oly 14-42 M.Zuiko nem is rossz. Aztán rájöttem, hogy itt nem csak kattintgatni kell, mint a kompakttal, hanem meg is kell tanulni fotózni. Például egyáltalán nem mindegy, hova fókuszálsz, mert az lesz éles. Itt valóban van értelme mélységélességről beszélni (kompaktnál majdnem mindegy volt ez) Most is azt érzem, hogy rengeteget kell még tanulnom rajta, hogy a képességeit kihasználhassam.
A tapasztaltabbaknak feltöltöttem néhány fotót abból a célból, hogy mondjanak véleményt, hogy a képek minősége megfelel-e a géptől elvárhatónak (itt most nem a kompozícióra gondolok). Ha igen, akkor megnyugodtam és szorgalmasan tanulok tovább a géppel. :)

[link]

(#14831) nesa válasza zolnagy (#14830) üzenetére


nesa
veterán

Jotanacs ha megakarsz tanulni fotozni ki kell menni a hazbol:)

(#14832) .: JuSzT :. válasza nesa (#14831) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

:D :K

(#14833) schawo válasza nesa (#14831) üzenetére


schawo
titán

(#14830) zolnagy
A készülékkel amúgy (természetesen) nincs gond.

[ Szerkesztve ]

evDirect villanyautós töltőhálózat

(#14834) zolnagy válasza nesa (#14831) üzenetére


zolnagy
őstag

:DD
Igen úgy tervezem. A képeket csak azért lőttem, hogy a minősége megfelel-e a géptől elvárhatótól.
Eddig nem volt még ilyen nagy szenzoros gépem. Szóval szerinted?

(#14835) JackFeryll válasza nesa (#14831) üzenetére


JackFeryll
őstag

de nem a kertbe a virágokhoz !!! :)

(#14836) zolnagy válasza schawo (#14833) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszi!
Már alig várom, hogy valami értelmes témám is legyen.
Na majd hétvégén.

(#14837) Stauffenberg válasza zolnagy (#14830) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

Ha most a kezedbe nyomnám az egy millás Nikon D800E vázat meg valamelyik 600 ezres objektívet, akkor azzal is tökéletesen ugyan ilyen fotókat készítenél. Akkor fogsz jó fotókat készíteni amikor már kezded érteni, hogy mi az a fény meg a kreatív kompozíció. Tanulás nélkül nem megy.

Más példa: Egy Ferrarival sem tudnál mit kezdeni ha közben vezetni sem tudsz. Pedig azokba is raknak már számítógépeket, hogy a Justin Bieberek ne csavarodjanak fel az első fára.

A fotók minősége megfelelő, csak tanulni kell mellé és meghálálja a géped. :)

(#14823) Throme: A félreértés abból adódik, hogy a "pár ezerrel drágább" a Canon EOS-M-re és a frlsorolt DSLR gépekre vonatkozott. Nem a 60 ezres kompaktokra.

(#14838) bteebi


bteebi
veterán

"A fotók minősége megfelelő, csak tanulni kell mellé és meghálálja a géped. :)"

Milyen igaz! :) Kár, hogy nekem erre időm valószínűleg nem, csak kedvem lesz :(.

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#14839) zolnagy válasza Stauffenberg (#14837) üzenetére


zolnagy
őstag

Köszönöm szépen Neked is. :R
Bizosan szívesen fogom csinálni.

(#14840) Nussi válasza Zozzer888 (#14784) üzenetére


Nussi
csendes tag

Pont eközött a két gép között vacillálok (igen, még mindig) , a D3100 olcsóbb, a D5100 pedig jobban kézreáll.

Lassan úgy érzem inkább egy kalapból húznám ki, hogy melyiket venném.. :))

(#14841) bteebi válasza Nussi (#14840) üzenetére


bteebi
veterán

Én azt javaslom, hogy inkább a D5100-at húzd ki :D ;). Ha nem nagyon számít az a néhány tízezres többlet, akkor szerintem szánd rá a jobb gépre. Idővel meghálálja majd magát :). Gondolom hosszabb távra tervezel vele, úgyhogy érdemesebb most beletenni a pénzt, mint esetleg később cserélni. De lehet, hogy nincs igazam. Amúgy a hülyéskedő üzlet 90 ezres (D3100) ajánlatán én is erősen elgondolkoztam, de valószínűleg végül kétszer annyiért fogok gépet venni, már ha jövő péntekig lesz raktáron fekete Pentax K-30-as :DDD.

[ Szerkesztve ]

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#14842) BiriBum válasza bteebi (#14841) üzenetére


BiriBum
őstag

Nem ugyanaz a kategória a D3100 és a K30. Egyébként jön a K50, lehet, hogy kicsit visszaesik a K30 ára.

(#14843) Stauffenberg válasza BiriBum (#14842) üzenetére


Stauffenberg
nagyúr

A K-500 is érdekes lesz, elvileg csak a vázszigetelést spórolták ki. Kérdés, hogy mire lesz beárazva, lehet a K-30 helyére jön.

(#14844) bteebi válasza BiriBum (#14842) üzenetére


bteebi
veterán

Az a baj, hogy sajnos nincs arra időm, hogy várjak. Két hét múlva megyünk egy hosszabb utazásra Norvégiába, oda már mindenképp kellene a gép. Előtte pedig nem ártana megismerni valamennyire, pláne úgy, hogy kezdő vagyok, és nem is ismerem a Pentaxokat. Biztos fog csökkenni amúgy a K-30 az ára, de én azt már sajnos nem tudom kivárni :(.

Azon is gondolkoztam korábban, hogy esetleg kérek kölcsön/bérelek gépet, de egyik se igen lenne járható út - a bérlés még talán, de az meg nagyon drága lenne egy jobb géppel.

Amúgy nyilván nem ugyanaz a kategória a D3100 és a K-30, de árban is hatalmas a különbség. Korábban amúgy nagyon FF párti voltam, de be kellett látnom, hogy egyrészt valószínűleg soha nem szánnék rá legalább fél millát, meg amúgy (egyelőre) túlzottan nem is értek a fotózáshoz. Arra viszont már "rájöttem", hogy úgyis azt a gépet fogom szeretni, és használni valószínűleg jópár évig elégedettséggel, amit most megveszek, legyen az egy EOS1000D, egy D3100 vagy épp egy 5D MKIII. Anyagilag viszont próbálom korlátozni magam, igazából már 180-190k-t se szívesen szánok rá most, de az utazás miatt "muszáj" most vásárolni.

A fotós amúgy jóval többet számít, mint a gép. Van egy ismerősöm, akinek egy EOS 1000D-je és egy 550D-je van, de lenyűgöző fotókat és time lapse videókat készített velük. Én erre egyelőre egy FF géppel se lennék képes :).

Cancel all my meetings. Someone is wrong on the Internet.

(#14845) BiriBum válasza Stauffenberg (#14843) üzenetére


BiriBum
őstag

A K50 az USA-ban olcsóbban indul, mint annak idején a K30.

(#14846) Livio


Livio
tag

Melyik volna jobb választás szerintetek, ha árban kb ugyanaz volna mind:

-Oly PM1 + 14-42 alap obi majd esetleg egy extra obi hozzá a kristályosdó igények függvényében
-Sony NEX 5 + 18-55 alap obi
-Sony NEX 3N +16-50 alap obi

(#14847) .: JuSzT :. válasza Livio (#14846) üzenetére


.: JuSzT :.
addikt

Ez mind attól függ mire használnád, illetve hogy volt e már a kezedben mindhárom?

(#14848) Darkness1 válasza bteebi (#14826) üzenetére


Darkness1
aktív tag

Én csak ajánlani tudom, ha úgy adódik optikákat is tudsz venni hozzá. A tartalék akku viszont kötelező. A fő kérdés az, hogy kell e neked kereső vagy sem.

No stress, no work Today!

(#14849) Livio válasza .: JuSzT :. (#14847) üzenetére


Livio
tag

Nos, egyenlőre csak az Oly volt a kezemben fizikailag, de az is csak kikapcsolt állapotban, szóval gyakorlatilag egyik sem. A felhasználási kört pár napja itt taglaltam.
Eddigi tájékozódásom alapján a Sonyknak talán jobb a váza. Viszont ennyiért az Olyhoz két obi is belférhet, majd ha tényleg szükségét érzem, akkor is elég volna vázat fejleszteni az obik megtartásával.

(#14850) schawo válasza Livio (#14846) üzenetére


schawo
titán

Ha az Olyhoz két obi belefér az árba, akkor azzal jobban jársz.

evDirect villanyautós töltőhálózat

Copyright © 2000-2024 PROHARDVER Informatikai Kft.