Hirdetés
- Fűzzük össze a szavakat :)
- Real Racing 3 - Freemium csoda
- Ingyen kellene, de tegnapra
- Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Egy fél GPU passthrough KVM-en
- New Game Blitz - 2024
- Astra kalandok @Első rész
- MultiCooker avagy az elektromos kukta. Ötletek, tippek, tanácsok, receptek.
- Asszociációs játék. :)
Új hozzászólás Aktív témák
-
philoxenia
MODERÁTOR
-
aginor
veterán
válasz MrChris #95947 üzenetére
Ezen már meg sem lepődök.. Amúgy a 40-150 elég magasra tette a lécet, de a Pana már megugrotta Leica nélkül a 35-100-al egyszer, így mással sem kellene, hogy lehetetlen legyen és ráadásul azokra nem is hallok komoly minőségi kifogásokat (ettől még persze lehetnek).
philoxenia: " A rendszert építő komoly amatőrök, profik viszont nyilván tájékozódnak." - az ő szempontjukból sem látok alapvetően problémát, mivel az objektívpark rendben van, vannak elfogadható új vázak is jelenleg, így egy hobbifotós szerintem nyugodtan építhet a rendszerre nem lesz hátránya. Mire egy kezdő eljut odáig, hogy a képminőség korlátozza, addigra már éveket tett a felszerelésbe, tehát nem mondhatja, hogy kidobott pénz lett volna.
grigo: "mert nem is érti miért ennyi és miben jobb mint a még piacon lévő mk3" - ezt szerintem mi sem értjük nagyon egyelőre.
[ Szerkesztve ]
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
grigo
őstag
Hát azért merem remélni hogy az csak kisebbség. De aki így vesz gépet az szerintem nem fogja megvenni az mk4-et mert nem is érti miért ennyi és miben jobb mint a még piacon lévő mk3 vagy mk2, illetve a sokkal komolyabbnak kinéző bridge gépek.
https://www.flickr.com/photos/120343053@N04/
-
Throme
veterán
válasz philoxenia #95949 üzenetére
Tudtam, hogy megkapom a gx9-et, de az már 1 éves váz, és - árukeresőn nézve - az is 260k huf körül kezdett
#95954:
Egy kis em5 III.[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
-
nozs23
addikt
válasz philoxenia #95954 üzenetére
Új szenzor, nagyobb felbontás, kicsit jobb ISO tűrés
Gyorsabb sorozatkép
Tölthető USB-vel, van Bluetooth, hogy átküld a képeket telefonra
Selfihez hajtható kijelzőNagyjából ennyi a változás.
-
Throme
veterán
válasz philoxenia #95960 üzenetére
Nem rossz akció! Az oly a 45mm fixet adta az em10 mk3-hoz, idén, az év elején. Maga a gx9, az induláskor (2019) kb ugyanannyi volt, mint most érkező em10 mk4, szóval nincs félár, meg 2/3 ár sem, amire én reagáltam. Csak úgy, ha vadi új váz árát hasonlítod egy "régihez".
-
rizso
addikt
Sziasztok!
Ha M10 MKII kijelzője csak bizonyos szögben ad képet, annak mennyi lehet a javítása? Illetve tudtok ajánlani valakit, aki foglalkozik ilyen javítással emberi áron?
Eladó cuccok: Panasonic Lumix 25/1.7 m4/3 objektív | új iPhone 15 Pro Max "padlizsán" színű bőr tok | fekete Samsung S21 Ultra Smart View tok (pár alkalommal használt) | Samsung Wireless Dual charger | D-Link DIR-860L router
-
aginor
veterán
válasz MrChris #95957 üzenetére
Ne parázz, baba ki lencse az, ha érdekel vedd meg nyugodtan, szerintem nem fogsz benne csalódni (én legalábbis a jelenlegi tudásommal látatlanul is bevállalnám, de a 40-150 mellett nincs sok értelme hál'Istennek ) .
rizso: szalagkábel. Gyári szervizben egy vagyon (valami 40k rémlik ), de van olcsóbb alkatrész Kínából, a cserét pedig -felkészültség és bátorság függvényében- akár magad is meg tudod oldani. Előtte azért érdemes lehet ellenőrizni, hogy nem csak lelazult-e és valóban hibás.
Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
MrChris
nagyúr
Valszeg a szalagkábel megtört. Ebayen/alin 14$ és vannak videók hogyan kell cserélni.
Van ez a szervizcég is.aginor: Szép pénz lenne a két Pana pro obi. Most megvan az említett PL1260 elég kedvező áron volt és próbálom mennyire válik be. Egyenlőre nem ütküztem gyutáv problémába, a nyári napokon van elég fény is. Élesnek éles, de azért ott van egy kis de.
-
rizso
addikt
Köszi srácok, nem mertem bevállalni, pedig eBay aukción 42+8k szállítással ment el 40-150 obival. Öcsémnek pont jó lett volna kis hobbi kutyafotózásra. Na de most már tudom, hogy ez nem biztos, hogy óriási hiba
Eladó cuccok: Panasonic Lumix 25/1.7 m4/3 objektív | új iPhone 15 Pro Max "padlizsán" színű bőr tok | fekete Samsung S21 Ultra Smart View tok (pár alkalommal használt) | Samsung Wireless Dual charger | D-Link DIR-860L router
-
Throme
veterán
Máshol is olvastam ilyen szalagkábel hibáról, ennél a váznál.
Lehet típushibáról van szó?
Remélem a portugálok jól visszarakják majd...
Az mk 4-ben már kihajtható szelfi módba a hátsó lcd. Na ott mi lesz....? Nem láttam, gondolom már normál zsanéros, nem ilyen szabad kábeles rettenet, mint az mk2.... -
aginor
veterán
válasz Lassú Víz #95970 üzenetére
Nem tudom, nekem ez újdonság volt. Amúgy melyik objektíveknél került még elő? Csak mert a m43 sokszor nem a konvencionális fizikai gyújtótávolságokat használja, így az 1:1 másolás ezeknél nem lehetséges szerintem.
-
aginor
veterán
válasz MrChris #95973 üzenetére
Majdnem. Papíron az optikai képlet is különbözik kissé, de a fenti rajz alapján azért sejthető az elég erős "inspiráció". Valószínűleg a sync is is azért nem működik, mert fizikailag a Sigma modulja (vagy annak másolata) van a lencsében, nem az Oly fejlesztése.
hibavissza: nem teljesen az én érdemem. Fórumon olvastam, hogy valaki hőbörög a másolás miatt, én csak utána néztem, de az metszetig magam sem hittem a dologban. Utólag inkább az gyanús, hogy a lencse a semmiből került elő, pedig az Oly szereti jó előre beharangozni a fejlesztéseket (ugyanez igaz lehet a 10mk3-ra is). Mondjuk atekintetben nem baj ez, mert a mérnökök jó munkát végeztek a "fejlesztéskor" az Olynál, ami viszont bicskanyitogató, az az árkülönbözet az eredeti és az Oly verzió között. Az ilyen hülye intézkedésekkel táplálják a szelet a rendszer túlárazottságában hívők vitorlájában, miközben ők maguk növelik is ezt a tábort ezzel egyetemben. Ehhez csak gratulálni lehet!
Egyébként engem nem érdekel különösebben gyakorlati szempontból (max érdekességnek), hogy ki tervezi az Oly vagy Pana lencséket amíg jók, de az adaptálás miatt ne kerüljön már kétszer annyiba, mint az eredeti verzió..Azért vagyunk a világon,hogy valahol vegyünk egy ATI Radeon-t :))) by: LADA VFTS http://www.flickr.com/photos/40852488@N03/
-
MrChris
nagyúr
válasz aginor #95975 üzenetére
Maga az obi a tesztben szerintem nagyon jó élességű, az anyaga vagy bevonatok teszik e végül is mindegy, még az is lehet, hogy az Oly-é jobb ebben. Az ára elég szép nagy szám, de ami kevésbé tetszik, hogy ez egy túlméretes darab. Vajon a 22mm-es képkörhöz miért kell egy 43mm-es? Persze értem, hogy ez egy egyszerű megoldás volt.
-
aginor
veterán
válasz MrChris #95976 üzenetére
A szigetelés és az esetlegesen jobb anyaghasználat akkor sem indokolhat 60% felárat. Ez nagyon sok, ezt nem tudod letolni az emberek torkán. Érzésem szerint egyszerűen csak hozzáárazták a Leica 100-400-hoz. Ugyanakkor a nyers képminőség, több, mint rendben van. Ennek fényében még a méret is indokolható lenne, de neked is van igazságod abban, hogy ez már eléggé túlméretes lett, kissé szembemegy a rendszer "alapelveivel" (számomra).
Ezek után kíváncsi lennék egy Sigma vs Oly tesztre és egy Oly 40-150+tc20 vs 100-400 tesztre is.
-
kk831228
addikt
Üdv!!
14-140 tulajok vagy volt tulajok:
Egy kis tapasztalot kérnék 14-140-el kapcsolatban... Ma megnéztem egyet és a zoom állítás eléggé passzentos és kicsit "darabos", nem nagyon lehetett finoman tekergetni. 2 héttel ezelőtt egy 12-60 elmarit-ot próbáltam ki, és az nagyon finoman működött... Azt mondta srác ezek kit-ek ilyenek sajnos... Nem fogtam még másik pana obit sajnos, így nem tudom , csak azt hogy az elmarit nagyon finom... Ezek tényleg ilyenek...??
Köszönöm!!
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
kk831228
addikt
A másik problémám hogy nem igazán lettek élesek a képek... 12-60 borotva volt ennél meg nem igazán... Az a baj mechanikus zárral próbáltam csak, és lehet az lett a probléma (Pana GX8)...
[ Szerkesztve ]
"Legjobb lesz ha elverem egy kis csalánnal... Az lesz a legjobb... " by Dallas parody az örök klasszikus!! : ----> https://youtu.be/HL7Wp9ltweo?t=317
-
rizso
addikt
válasz kk831228 #95979 üzenetére
Ez engem is érdekelne, jövő héten tervezek átvenni egy használt 14-140-et. Korábban volt egy pana 14-42 obim, gx1 mellé kaptam (használtan), az is darabos volt zoom állításnál. Az új 25mm f1.7 tárcsája (bár csak fókusz) viszont nagyon sima, illetve az oly 14-42 kitobi is simábban jár, bár ez is nulla perces kora óta van nálam.
-
MrChris
nagyúr
.mf kolléga hasonlította, lőtte össze a P14-42II-t a 14-140II-vel és egyforma minőségűnek találta. Ami kicsit kimagaslik képminőségben az olcsó zoomok között az a kis 12-32. Középrészen nagyon éles, de a szélek is átlagon felüliek. Vondnak van sok tapasztalata a 14-140-el.
A zoom ezeknél az alap kitobiknál darabos mozgású. A Leica12-60 csakugyan tökéletesen, finoman jár, de videóban ezzel se tudtam hibátlanul utánozni a motoros zoom mozgást, ha ez lenne a cél.
GX8-nál elvileg lehet shuttershock, bár durva lenne minden gyutáv, záridőnél. A pro obik meg végülis azért prok, hogy igazán jók legyenek.A fókuszgyűrű elektronikus, teljesen más tészta, ne keverjük bele.
[ Szerkesztve ]
-
richies
senior tag
Sziasztok.
Ezert mennyit lehetne elkérni?
Olympus M.Zuiko PENCAKE ED 14-42mm F3.5-5.6 EZ (28-84mm*) -Fekete- 3x használt Garanciális lencseKöszi
Rozsomak of Power
-
MrChris
nagyúr
-
0519
senior tag
Sziasztok!
Feltettem egy 135mm M42-es objektívet a gépemre (EM10MK2) sima adapterrel* (nincs benne lencse).
Választottam egy távoli célpontot és lőttem vele egy képet, majd utána egyet egy 150mm-es M43 lencsével.
A két kép majdnem ugyanolyan lett.
Miért nem hozta közelebb a célt az M42-es objektív?*K&F Concept M42/M43 Pro
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
Hi!King
őstag
Úgy képzeld el, hogy a 135 mm-es 35 mm-hez készült objektív egy akkora kör alakú képet vetít, amelyikbe beleférne egy 35 mm-es film vagy szenzor, tehát nagyjából 35 mm a kör átmérője. Viszont ahová vetít, ott egy kisebb szenzor van, ami a vetített képnek csak egy kisebb részét teszi ki, mint a 35 mm-es szenzor/film tenné. Ezért olyan, mint ha belecropoltál volna a képbe. Ami ugyanolyan kép lesz, mint ha egy 135 mm-es M4/3 objektívvel csináltad volna, ami eleve csak kisebb körátmérőjű képet vetít, de ugyanakkora "nagyítással" az azonos fizikai gyújtótávolság miatt. A ekvivalens gyújtótávolság pedig mindkét esetben 270 mm lesz.
-
kovsol
titán
Az, hogy milyen szenzorra való az objektív az azt határozza meg, hogy mekkora méretű képet vetít. A crop factor mértékét a szenzor méret határozza meg, és nem az objektív által vetített kép.
1. képen egy FF objektív FF szenzorra vetíti a képet.
2. második képen ugyan az az objektív ugyan azt a képet vetíti egy kisebb szenzorra, és jól látod mivel a szenzor csak a kép közepén fedi le, így olyan mintha bele lenne zoomolva.
Ha egy MFT objektívet veszel akkor az akkora képet fog csak kirajzolni ami épp körberajzolja a kisebb szenzor méretet, szóval a vetített kép kisebb lesz, de a kép a szenzoron egyforma.
Így tudnak kisebb objektívet gyártani kisebb szenzorhoz.[ Szerkesztve ]
May the Force be with you!
-
0519
senior tag
Így már világos, kösz srácok!
''Vígan ülünk tort azok fölött akik ellenünk törtek'' -Addams family
-
lugosi
MODERÁTOR
válasz Hi!King #95989 üzenetére
Nem akarok levonni a segítőkészségedből, nem piszkálásképpen írom, de ez nem jó így:
"akkora kör alakú képet vetít, amelyikbe beleférne egy 35 mm-es film vagy szenzor, tehát nagyjából 35 mm a kör átmérője"
Nem 35mm az az átmérő, hanem annál nagyobb, tekintettel arra, hogy abba a körbe belefér egy 36x24 mm-es téglalap, tehát annak a körnek van egy olyan húrja, amelyik 36 mm, így az átmérő ennél kisebb nem lehet, csak nagyobb.
Pontosan meghatározva, ha a körben lévő téglalapot felbontjuk két derékszögű háromszögre, aminek A oldala 24mm, B oldala 36mm, akkor a képzeletbeli háromszög C oldala lesz a kör átmérője, ami így 43,27mm.
-
kk831228
addikt
Ejj, itt van hardveraprón az "álom" páros : 12-35, 35-100 Leica...
[ Szerkesztve ]
-
MrChris
nagyúr
válasz Hi!King #95996 üzenetére
Ahogy zsiga_667 mutatja. Sőt, a Hasselblade xpan 65x24mm-es képeket lő 35mm-es filmre. Az Olympus Pen filmes gép pedig az ellenkezőjét csinálta és 18x24mm-es képet fotózott, így 72 kép is ráfért a 36képkockás filmre.
Új hozzászólás Aktív témák
- Helyenként instabil lehet az Arrow Lake, de ez eleinte normális
- Milyen RAM-ot vegyek?
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Milyen processzort vegyek?
- Eredeti játékok OFF topik
- Ford topik
- Jókora telepet kapott a OnePlus 13 is
- Mobil flották
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- TCL LCD és LED TV-k
- További aktív témák...