Hirdetés
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Kalandor: Muti, mekkora a havad?!
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- leslieke: leslieke farmerzsebe
- Klaus Duran: Minden drágul. Vajon a fizetések 2026-ban követi minimálisan?
- Luck Dragon: Alza kuponok – aktuális kedvezmények, tippek és tapasztalatok (külön igényre)
Új hozzászólás Aktív témák
-
topikk
senior tag
-
topikk
senior tag
Kompatibilitási hiba volt és mivel a szervízek sem kompatibilisek (egyik sem hajlandó / nem tudja együtt - váz + obi - diagnosztizálni a problémát) a legtöbb amit tehetsz, hogy elfogadod így jártál. Hiába a garancia. Ha ugyanazon márka a váz és az obi nincs ilyen gond, vagy ha van megjavítják.
-
topikk
senior tag
Azért tudnék arról mesélni amikor szervízről szervízre jártam mert a Pana 100-400 megszűnt fókuszálni az E-M1 ii-n. Az Oly megnézte a vázat, tökéletes, a Pana megnézte az obit, persze náluk működött Pana vázon. A végén eladtam, soha mert nem javult meg.Aki megvette Pana vázra vette, nála is működött hiba nélkül.
-
topikk
senior tag
Ez igen biztato, es ha igy van akkor tenyleg Wow!
https://www.dpreview.com/forums/thread/4630416
szerk: tovabb olvasva ez csak a JPEG-re vonatkozik es a zajra, azaz a zajszuresi algoritmus fejlodott inkabb
-
topikk
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
A szenzorokbol nem igazan lehet sokkal tobbet kicsavarni a mai technologia mellett, nem veletlen hogy a fejlodes inkabb a gyorsasag dimenzioban tortenik (es itt elvesztette az m4/3 a kezdeti elonyet). A Nikon D750 2014-es, de egy Z6 (BSI) dinamikaja nem sokkal jobb, a Z9 meg eppenseggel alatta fut vagy ugyanolyan szinten. Az E-M1 ii hatranya is foleg alacsony ISO-n jelentkezik , ahol nem igazan szamit, magas ISO-n mar csak 1 FE a kulonbseg, es van olyan pont is ahol a Z9 es az E-M1 ii osszeer (ISO 400).
Szoval, meglepodnek ha ennel lenyegesen jobb lenne az uj m4/3 szenzor, sot a Z9-et elnezve az is lehet, hogy kicsit gyengebb lesz.
-
topikk
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
"Viszont mi így is előre léphetünk képminőségben és szerintem ez a fontos igazán, kellett már nagyon az új szenzor, használhatóbbak lesznek a sötétebb de egyébként elég jó minőségű objektívek is"
Ez honnan derul ki vagy csak a te varakozasod? Egyebkent nagyon jo volt az E-M1 ii / iii szenzor (a mereten belul) , es ezek a laminalt / stacked szenzorok jellemzoen nem produkalnak jobb kepminoseget mint az elodeik, inkabb olvasasi sebessegben jobbak. De ha esetleg jobb is lesz a dinamika egy harmad fenyerovel az szamit?
-
topikk
senior tag
-
topikk
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
Pedig sajnos igaz, hogy az Oly igen gyakran használja az ekvivalens fókusztávolságokat simán fókusztávolságnak nevezve (megjegyzés valahol, hogy ez ekv. 35mm), elegánsan elfeledkezve az ekvivalencia többi eleméről.
Ez így volt már a 4/3 -os időszakban is "Compact super-telephoto zoom lens with a focal length of 600mm (35mm equivalent)", és az m4/3-ban is.
Sok ember nincs tisztában azzal ez mit is jelent és meg vannak győződve, hogy ez ugyanaz mintha egy kétszeres fókusztávolságú, de ugyanolyan f értékű obival fotóznának.
Ettől még lehet kiváló egy Oly obi, nem erre vonatkozik a kritikám.
-
topikk
senior tag
-
topikk
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
m4/3-ban nincs többféle szenzor felhasználástólfüggően, de pl.Nikonnál látszik, hogy a Z7 aminek 64 az alap ISO-ja az magas (> 800) ISO esetén gyengébb mint a Z6, viszont alacsony ISO-n jobb. Még látványosabb egy akciókameránál a különbség (D5), amit többnyira magas ISO-n használ az ember. Szóval, a válasz igen, valamit valamiért.
https://www.photonstophotos.net/Charts/PDR.htm#Nikon%20D5,Nikon%20Z%206II,Nikon%20Z%207II
-
topikk
senior tag
válasz
forceberg
üzenetére
Hát igen, nem is az idővel van a baj hanem hogy állvány kell. Én is inkább bracketing-et lőttem kézből, mert állványt nem cipelek.
-
topikk
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Dehogynem, és a 300 PRO remek obi, éles is, szép a képe, duplastabi, gyors AF és a telék világában még kicsi és könnyű is. (mondjuk a Canon kevesebb mint feleannyiba kerül, a képét nem tudom milyen még tesztolvasási szinten sem fogott meg). Pusztán a méreteket hasonlítottam össze, és hiába engedsz a minőségből, egy 500mm f/4 első átmérője 125mm lesz kb., rendszertől függetlenül.
-
topikk
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Persze, de valaki itt beírta, hogy a FF 300mm f/4 milyen nagy és nehéz. Ha ekvivalens látószöget hasonlítunk össze ekvivalens legnagyobb rekesszel, akkor is ugyanazt kapjuk nagyjából. (lásd Canon 800mm f/11 vs. Oly 300 PRO 1.4 TC f/5.6)
Ami jóval nagyobb FF-en annak általában nincs m4/3 megfelelője (nagy telék 300mm 2.8-tól felfele, f/4 és annál fényerősebb zoomok, f/1.8 és annál fényerősebb fixek).
-
-
topikk
senior tag
válasz
kovsol
üzenetére
Nekem az egyik kedvenc obim volt a 25mm 1.2, nem érdemli meg ezt a lehurrogást. Félrevezető a DXO , mert ők rendszerélességet publikálnak, azaz obi és szenzor együtt. Egy m4/3 obinak (nagyságrendileg) kétszer olyan élesnek kell lennie mint egy FF-nek, hogy a DXO-nál ugyanazt az értéket kapja. Inkább ezt nézd meg, önmagában ez egy kiváló obi.
"This is actually very good for an f/1.2 lens, much better than the Canon 50mm f/1.2, "
-
topikk
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Van ilyen összahasonlítás, itt pl.
Ez a "fénysűrűség" csak záridő szempontból érdekes, amúgy olyan mintha azt mondanám neked, hogy 20 kiskanál babgulyással ugyanolyan jóllaksz mint 20 nagykanállal, mert mindegyikben 8 mm a gulyás magassága. A teljes kép a te jóllakottságodhoz hasonló, nem mindegy, hogy összesen mennyi a gulyás vagy a fény.
-
topikk
senior tag
válasz
Hi!King
üzenetére
Csakhogy úgy tűnik, hogy az a réteg aki a profi fényképezőgépeket használja nem nyitott ezekre az AI újdonságokra. Ezért a gyártók sem foglalkoznak vele.
Pont most volt interjú a Sony vezetőjével, akik talán a leghaladóbbak az újdonságok terén, és ezt mondta:"Do you have requests from customers for computational photography features? Things like Pro Capture in Olympus Micro Four Thirds cameras.
At the moment, no. We’ve not had those kinds of requests from top photographers. But we may consider it, if we get that feedback. I’m not sure.
" -
topikk
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Semmi bajom nem volt vele. sőt előtte volt az Oly 7-14 Pro, annál is jobban szerettem. Ez volt az egyetlen Pana a sok Oly között, és a JIP-es bejelentés után mindent eladtam. Most Z6 ii van, egyelőre két fix-szel (50, 85 1.8) és jön a 14-30. A vicces az, hogy a 8-18, az Oly 25 és 45 f/1.2 használt árából kijött a két Nikon Z fix és az UWA zoom is újan... Összességében nem bántam meg, de van pár dolog amiben jobb volt az E-M1 ii (gyorsaság, rolling shutter, stabi, több és átgondoltabb beállítási lehetőség, pár funkció - pro capture, live compo). Ha 2015 / 16 környékén az Oly indít egy FF milc vonalat, letarolhatta volna a piacot ha meg tudják csinálni E-M1 ii színvonalon.
-
topikk
senior tag
válasz
CharlieFirpo
üzenetére
Körbeírtad az Oly 300 PRO-t, de ha zoom-ban kell ugyanez akkor az nem fog megállni 5000 EUR alatt. Az 50-200 rövid természetfotózásra.
-
-
topikk
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Erős fényben tökéletes madarászni az Oly (300mm f/4), viszont pont olyankor, amikor a legszebb a fény (kora reggel és naplemente) felejtős. Ki se mentem ilyenkor, mert a 3200+ ISO-n nem tetszettek a képek. Kb ISO 1600 OK, utána elvesznek a részletek. Ha valaki megelégszik ezzel a képminőséggel, akkor nyerő, de megint csak jön az, hogy ha ekvivalens felszerelést hasonlítunk, össze, akkor elvész a méretbeli előny, és az árelőny is. Persze ekvivalens-ért nem érdemes nagyobb szenzorra váltani, csak fényerősebbért és az a kategória nagyon zsebbenyúlós. De hogy pl. a 300 f/4-nél maradjunk, ami ekv. 600 f/8, az Nikonban kisebb és olcsóbb. ( 2 TC-t még képzeljétek oda)
-
topikk
senior tag
válasz
madgie
üzenetére
Az durván jó ár azért az obiért... Van azért előnye is annak ha halálhírét keltik egy rendszernek. Mondjuk én pont az ilyenektől tartva szálltam ki belőle. Nem elegáns azokkal szemben akik 350-400k-ért vették.
-
topikk
senior tag
válasz
totálkezdő
üzenetére
Nincs gari
-
topikk
senior tag
válasz
Stauffenberg
üzenetére
"Ezért csípem a Chris Niccolls - Jordan Drake párost"
-
topikk
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
Százméterekről madarat fotózni? Semmit nem mondanak ezek a képek az objektívről

-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
A DPR galériája egy nagy fos, megtanulhatnának már fotózni a nagytelékkel

De itt van ez pl. https://www.andyrouse.co.uk/index.php?b=1¤tpage=1, nincs itt semmi gond a minőséggel.
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
A legnagyobb probléma valóban a jövőkép (hiánya) egy ilyen mértékű beruházásnál. Mondjuk ezért kár lenne hibáztatni a fejlesztőket, ők valószínűleg néhány éve már dolgoznak rajta, nem kihozni a már kész terméket még nagyobb probléma lenne (roadmap, stb.)
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
+1
Amúgy remek obi lett, kéne: https://www.imaging-resource.com/lenses/olympus/150-400mm-f4.5-tc1.25x-is-pro-m.zuiko-digital-ed/review/
Azt nem is tudtam, hogy az 1.4MC és 2.0MC-t egymásra lehet tekerni...
-
topikk
senior tag
A legjobb, 7 tengelyes IS

https://youtu.be/PTpX21IJZz0?t=28 -
topikk
senior tag
válasz
Throme
üzenetére
És a 2x egy teljesen új világ: https://www.nickybay.com/laowa-50mm-f-2-8-2x-ultra-macro-apo-for-micro-four-thirds-field-review/
-
topikk
senior tag
https://www.venuslens.net/product/laowa-50mm-f-2-8-2x-ultra-macro-apo/
Laowa MFT macro, 2x nagyítással
-
topikk
senior tag
Ebből sem fognak sokat eladni 9000 Eurós áron

-
topikk
senior tag
válasz
philoxenia
üzenetére
-
topikk
senior tag
válasz
lugosi
üzenetére
Ezzel abszolút nem értek egyet, én rendszeresen használom az ekv. 600 mm-t makróra, Minél távolabb tudsz menni azonos nagyítással annál jobb (rovarok, stb.). Mozdulatlan tárgynál meg mindegy.
Ráadásul ott a focus stacking ami sokszor áthidalja a DOF problémát.
Econ figyelsz? Túl kevés a DOF!!
-
topikk
senior tag
Azt írják a 150-400 zoomal jön egy FW update is, intelligens madárfelismerés EM1X-hez (ugye itt volt már vonat, autó, motor). Na ez fincsi, kár, hogy késő és nem jön "le" az E-M1 sorozatba.
-
topikk
senior tag
válasz
MrChris
üzenetére
Nem az számít, hogy hányadik, az sem hogy mennyit ad el, hanem hogy a végén mennyi a nyereség / veszteség. Az utóbbi években erősödött a verseny, állandó fejlesztési nyomás van, ha megnézed a teszteket akár egy-egy paraméter alapján is lehúzzák a tesztelt vázat, akkor is ha ez a mindennapos használatban nem jelent problémát. Emiatt sok pénzt kell nyomni a fejlesztésbe. Ezen a fórumon is megy a sírás ha egy váz és szenzor már 3-4 éves.. Azon sem lepődnék meg ha kiderülne, hogy a Sony fényképezős üzletága (ha lenne ilyen) veszteséges.
-
topikk
senior tag
Ez majd az új tulajdonos feladata lesz. Egyelőre még nem lépett életbe a tranzakció, ezek meg valószínűleg a végső , piacra dobás előtti stádiumban vannak, nincs értelme leálítani (esetleg már raktárkészlet is van). + sok Oly használüt megnyugtat, hogy na, mégis jönnek az új obik.
-
topikk
senior tag
a DPR-en olvasom, hogy megjelent az új Oly roadmap (a Finn márkaképviselet küldte ki emailen)
Idén jön a
8-25mm f4 PRO
New PRO macro
150-400 PROszerk: közben itt is: https://youtu.be/yxYnbwzivTw
Kár a JPI sztoriért, a 8-25 valószínűleg kiváló tájképes obi lesz és érdekelt volna. Hosszabb távon talán a macro is.
-
topikk
senior tag
válasz
INTELligent
üzenetére
Ilyen gondok nincsenek a PD Clip-pel. Nekem nagyon bevalt. A vaz aljan allandoan rajta van a talp amit adtak hozza (arca swiss), allvanyra is jo + ha teleobi van fent a pantot is ide rogzitem, hogy ne a vazon levo kis szemet huzza.
Szerintem 1 centi vastag hatizsakpant is belefer, persze osszelapitja amikor rahuzod. Konnyen ki lehet oldani, egy kezzel is megy.
-
topikk
senior tag
válasz
INTELligent
üzenetére
és @ aginor . eredeti peak design, talán eglobal-ról rendeltem. Minőségi, jól működő darab, ennek megfelelően drága is.
-
topikk
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
+1 erre a zsákra. Nekem is ilyen van, de még nem szembesültem a felsorolt hátrányok kal. A hát fele nyíló rész nagyon jól jön ha tömegbe mész vele, ellenben nem lehet egyből kikapni semmit belőle. Éppen ezért túra közben a vállpántra csatolom a vázat, így már nagyon praktikus. Obicsere szinten hosszabb művelet (deréköv bekapcsolva, előre fordítod a zsákot, így a hátsó részéhez hozzá lehet férni)

-
topikk
senior tag
válasz
trlala
üzenetére
Én sem viszek soha állványt, az összes exposorozatot kézből lövöm. Legfeljebb csinálok 2-3 sorozatot, ha esetleg bemozdulna, de nem szokott. Mondjuk egy dolgot nem értek vagy még nem jöttem rá hogy lehet beállítani (E-M1 ii): miért a mechanikus zárat használja a váz a HDR-hez? Az exposorozathoz meg engedi az elektronikusat.
PuMba: a mozgő részek miatt írtam, hogy az esetek nagy részében.
-
topikk
senior tag
válasz
trlala
üzenetére
Tájképre az esetek többségében működik vagy a High Res (ha tudja a gép) vagy az exposorozat, több FÉ-vel is növelhető a dinamikai tartomány. Utána összefűzni a képeket (vagy a váz HDR funkciója). Pl: https://www.flickr.com/photos/145198575@N06/26135717097/in/photostream/lightbox/
Nem látom itt a FF előnyét, hacsak nem a nagyobb felbontás miatt. Ahol sokkal jobban kijön a FF előnye: mozgó témák, kevés fényben, amikor az ISO-t növelni kell.
-
topikk
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Nekem is van egy meredek történetem PanaLeica 100-400 és Oly E-M1 ii vázzal. Egyik pillanatról a másikra megszűnt az autofocus. Minden más obival működött a váz. FW frissítés, úgy sem ment. Bevittem a Pana szervízbe, következő nap hívtak, hogy náluk tökéletesen működik. Elmentem személyesen és valóban. Felcsavartam a sajátomra, nem ment. Aztán eladtam, aki megvette Pana vázra vette, kipróbálta azóta is jól működik nála.
Ugyanakkor van egy 8-18 is, azzal soha semmi gond nem volt, élesség is szuper. -
topikk
senior tag
Ebben, meg úgy általában az építési minőségben nagyon meggyőző az Olympus
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
nézd meg újra, 10-11 db-ra tesztelték a varianciát. A Voigtrlandert pnt nem, mert abból csak 5 db volt. A cikk végét nézd, a grafikonok jobb alsó sarkában van a darabszám.
"We don’t consider five copies enough to comment on variance, so we skipped the Voigtlander in this part of the post"
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
"Ez a gyári szórás nekem az urban legend kategória. Soha sehol nem láttam erről megbízható összehasonlító tesztet. "
Pedig van ilyen teszt, igazából az összes tesztet így kellene csinálni
https://www.lensrentals.com/blog/2018/01/finally-some-m43-mtf-testing-25mm-prime-lens-comparison/
A végén van a Copy-to-Copy Variation rész
-
topikk
senior tag
Mégis jön a nagyfelbontású m4/3 szenzor?
https://www.dailycameranews.com/2020/04/panasonic-gh6-rumor-updates/Olyan ez mint a Fuji IBIS-e, nem lehet, technikai akadálya van, rontja a képminőséget, aztán egyszer mégis megérkezik
-
topikk
senior tag
Ha a Minaboltból olvassák: a felhívással nyit a lap, de nem lehet bezárni és továbblépni az oldalra. Chrome-ból és I.Explorerből is próbáltam.
-
topikk
senior tag
válasz
hibavissza
üzenetére
Ha nem ugrana vissza akkor az lenne a gond, hogy milyen AF már az ami nem fókuszál? Ugyanis nem találna fókuszt ha a tárgytávolság nem egyezik potosan az 1:1-hez tartozó távolságal. Nyomod az expogombot és vagy életlen kép vagy semmi ne történik (beállítástól függően). EZért kell a vázat mozgatni ha már 1:1-re állítod, ilyen értelemben az 1:1 fókusz fixáló, de ha megis más távolsággal fotózol ezt is lehetővé teszi a visszaugrással.
-
topikk
senior tag
válasz
mephisoft
üzenetére
Arra szoktak panaszkodni, hogy 1:1 állásban, ha a tárgytávolság nem egyezik meg az 1:1-nek megfelelő távolsággal, akkor a kapcsoló visszaugrik. De ez szerintem nem "bug" hanem "feature" ugyanis nem tudna fókuszálni ha nem ugrana vissza. Ezt elkerülendő 1:1 állásban a kamerát kell mozgatni és úgy élesre állítani. Akkor nyilván nem ugrik vissza a határoló.
-
topikk
senior tag
-
topikk
senior tag
https://robinwong.blogspot.com/2020/02/olympus-mzuiko-12-45mm-f4-pro-lens.html
"I have reasons to believe that the 12-45mm F4 PRO maybe a little sharper than the 12-40mm F2.8 PRO, but I need to verify this with a more extensive test."
-
topikk
senior tag
válasz
vakablak93
üzenetére
Szia! Működik, a korlátok ISO (1600) és rekesz (f/8) szempontból vannak. De a High-res önmagában is olyan mint egy hosszabb expó, pl. vízesés vagy más mozgó képrésznesetén.
-
topikk
senior tag
http://www.sansmirror.com/newsviews/2020-mirrorless-camera/olympus-announces-the-mark.html
Érdekes írás, úgy tűnik sem több megapixel sem BSI szenzor nem jelentene képminőség javulást ebben a rndszerben, a jelenlegi szenzortechnológia mellett. Ez válasz is a sok kérdésre, hogy miért van még mindig a 4 éves szenzor az Olympus vázaiban.
-
topikk
senior tag
válasz
aginor
üzenetére
Kicsit drágák a peak design cuccok, de minőségi és jók átgondolt darabok. Nekem van egy ilyen, még akkor vettem amikor viszonylag sokat túráztam. Akkor futhatsz benne, nem esuk le, de egy kézzel kioldható és levehető.
https://www.peakdesign.com/collections/clips/products/capture
-
topikk
senior tag
válasz
shakedown
üzenetére
Szerintem engedd el ezt az asztrofotó témát és gondold újra a felhasználást, mert az asztrofotó nagyon bekorlátoz. Egy 16 mm-es f/1.4 obival az m4/3 szenzoron valahol ISO 4000-6000 körül leszel, ami még csak nem is határeset, szinte használhatatlan. A háttérmosást is említetted mint cél, ez és a nagy átfogás szintén kizárják egymást ilyen kis szenzorral, még a 17mm f/1.2 sem mos átlagos helyzetben (egész alakos portré pl.). Inkább 25-45-75 mm a jó irány, attól függően hogy mit fotózol.
Asztróra meg kell egy széleslátó, anékül nem fog menni csak nagyon magas ISO mellett. Az elején engem is izgatott ez a téma, pár alkalommal kipróbáltam, aztán soha többet.
http://xjubier.free.fr/en/site_pages/astronomy/MilkyWayExposureCalculator.html
-
topikk
senior tag
válasz
jaanoo89
üzenetére
Dehát pont hogy nem nyílt nagyot az olló, alig van javulás az új szenzoroknál a régiekhez képest. Pl. említetted a Fuji-t:
Dinamikai tartományban 1/3 E javulás az előző XT2-hoz képest, de valamit valamiért magasabb ISO-nál kicsit magasabb a zaj.
"Even upon being downscaled to the same resolution as the X-T2, the X-T3 still shows greater noise at its highest ISO setting."
Szóval semmi egetrengetőt nem hozott az új szenzor.
Új hozzászólás Aktív témák
- ASUS routerek
- Metal topik
- Milyen egeret válasszak?
- Samsung Galaxy S25 Ultra - titán keret, acélos teljesítmény
- Milyen processzort vegyek?
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- GoodSpeed: Te hány éves vagy?
- Okos Otthon / Smart Home
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Elemlámpa, zseblámpa
- További aktív témák...
- LG 32UQ85V-W / 32" Nano IPS / 4K 3840x2160 / Gyárilag Kalibrált / HDR 400 / USB Type-C 90W
- 154 - Lenovo LOQ (15IRX9) - Intel Core i5-13450HX, RTX 4060
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i7 14700KF 32/64GB RAM RX 9070 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Keresünk iPhone 15/15 Plus/15 Pro/15 Pro Max
- Samsung Galaxy S20 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

"AF will be kept at the same level, slightly faster, just with more options"