- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- votlage71: Kábel menedzsment
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- droidic: Időutazás floppyval: A 486-os visszavág PCem-men
- bambano: Bambanő háza tája
- sziku69: Szólánc.
Hirdetés
Új hozzászólás Aktív témák
-
MrChris
nagyúr
válasz
Speeedfire #83494 üzenetére
Műanyagból vannak, kontakt hibáról hallottam amin azért nem is csodálkozom
Nekem is van, elég harapósan jár a bajonett, csak remélem, hogy nem gyasztatja meg nagyon a váz és obi érintkezőit.
Bár az élességi tartomány csak 1-2cm viszont pontosításhoz jó az AF. Közelpont úgy emlékszem kitobival meg a 45-össel kb 9-15cm között volt valahol. -
toyone
őstag
válasz
Ilyenem van. Nincs különbség ezekben. El lehet velük bohóckodni. Itt a próbám
Kölcsön tudom adni ha szeretnéd. -
Royo85
tag
válasz
Ha jól látom, semmi!
Bármelyik megteszi! -
b.vr
őstag
válasz
Oly-Service #83491 üzenetére
Köszönöm!
Ha megjelennek majd az új 17 és 45/1.2 Oly Pro fixek, tervezem is hogy (a már megjelent 25-össel együtt) a Teddpróbára keretében elviszem majd egy hasonló fotózásomra és írok majd természetesen azokról is!
-
b.vr
őstag
válasz
MrChris #83485 üzenetére
Köszi!
PS: hát a Pana G5-nél már a gyári jpg-színek is elmaradnak az E-M1-től, szóval ott annyira nem lenne segítség ha van hozzá olyan ACR/Lightroom profil ami ugyanazt tudja. Arra leszek kíváncsi hogyha lesz vele együtt készített Oly képem mint referencia, akkor mihez tudok vele kezdeni. De ez csak egy kis "mellék-projekt", nincs nagy jelentősége.
(És ahogy írtam, ez tényleg csak a G5-re vonatkozik, hogy az újabb szenzoros Panák és az újabb jpg-motorok mit tudnak azzal semmi tapasztalatom nincs) -
MrChris
nagyúr
Hát ezek profi képek, minden tekintetben!
A kb. legújabb Panákhoz már vannak rendes adobe színprofilok az új Lr-ban és ACR-ben is. Még Silkyt szoktam használni, azzal megint más színek varázsolódnak és mint korábban linkeltem képes több részletet is előhozni. Cserébe gyengébb a highlights képessége, no meg más kezelni, eleinte nagyon vacak a Lr-hoz képest. -
b.vr
őstag
válasz
Speeedfire #83482 üzenetére
Speeedfire & jjeah: köszi szépen!
PS: a Pana-színekről egyelőre valóban csak az a fél mondat szerepel, mert igazságtalan sem szerettem volna vele lenni
Decemberben lesz 3 éve hogy megvan az Oly, azóta a Panával viszont nem fotóztam, így meg nem is lenne értelme összehasonlítani mert nincsenek hasonló körülmények közötti képeim. Valamint a G5 szenzora még a generációváltás előtti, a Pana GH3-ban volt először olyan minőségű szenzor ami az Olyban az E-M5-tel jött. Ezzel együtt már egy ideje tervezés alatt áll egy olyan tesztfotózás (csak most nyáron mindig elmaradt) ami ugyan az objektívekről szólna, de a kíváncsiság kedvéért a G5-öt is kipróbálom csak hogy a mai fejemmel, megközelítésemmel mit hoztam volna ki az akkori képekből.
Az Olynál is azért írtam kicsit részletesebben az OlyViewer-ről mert ezen tényleg sok múlik. Az elején Adobe CameraRAW-val konvertáltam a stúdióképeket de az számomra sokkal csúnyább mint az Oly saját jpg-je így aztán szélsebesen visszatértem az OlyViewerhez (de azóta persze már ACR-ből is van több új generáció, lehet hogy már jobbak) De erről is terveztem hogy csinálok majd egy írást, még a részletesebb objektív-ismertetők előtt, hogy valamennyire lehessen érzékelni mi múlik az objektíven és mi a feldolgozáson/utómunkán. -
b.vr
őstag
Írtam egy bejegyzést itt a logout-ra, portréobjektívek témában, a szöveg mellett sok képpel
A 25/1.4, 45/1.8, 75/1.8 és a 42.5/1.2, valamint a két zoom, 12-40 és 40-150/2.8, és nem m43-osként a Fuji 23/1.4 -
topikk
senior tag
Szerintem ez nem zajszűrés, hanem hot pixel eltávolítás, csak valamiért az Oly noise reduction-nak nevezi. Van a másik a noise filter , az lenne magas ISO -nál a zajszűrés JPEG-ben.
(én legalábbis így tudom)
szerk: utánaolvatsm most és úgy tűnik mégsem, hanem erről van szó: https://en.wikipedia.org/wiki/Dark-frame_subtraction. Ez a RAW formátumot is érinti.
-
-
madgie
titán
válasz
Speeedfire #83474 üzenetére
Jaja, valami ilyesmi
-
madgie
titán
válasz
Speeedfire #83470 üzenetére
Ha nem muszáj, ne rekeszelj (sőt, jóval nagyobb fényerő az ajánlott), két perces záridő is sok lehet a melegedés miatt, próbálj rövidebbeket, magasabb érzékenységen.
-
madgie
titán
válasz
Speeedfire #83466 üzenetére
Hogy próbáltad? Úgy értem, milyen gép, milyen objektív, beállítások? (rekesz/ISO/záridő/látószög)
-
hito
nagyúr
Szerintetek:
- valami olcsó(bb) AF-os Canon booster + Canon üvegek, vagy
- meglévő Fotga elektronikus adapter és 4/3 objektívekEz most a nagy kérdés.
Ha Canon booster, akkor abból melyik a legolcsóbb ajánlott? Metabones drága, Kipon szintén. Ettől azért olcsóbbat szeretnék, de azokban nem tudom milyen minőségű a lencse, illetve használható-e az elektronika. Leginkább a fényerős alapzoom-ot szeretném adapteres változattal megoldani, tehát 14-54 II lenne, vagy valami Sigma 17-50mm 2.8. A Canon booster-es megoldással nem kevés fényt is nyernék azon felül, hogy fix 2.8-as, de az adapter nagyon drága, hátha Ti ismertek valami olcsó használhatót.
-
madgie
titán
válasz
Speeedfire #83464 üzenetére
Jó, ha be van kapcsolva, de itt time lapse-ről volt szó, ott nem árt, ha folyamatos a mozgás. Mondjuk ha belekalkulálja az ember a frame-ekbe a zajszűrést is és kellően hosszú az anyag, akkor bekapcsolt zajszűréssel is mehet.
-
Studi
veterán
Panasonic 12-32/3.5-5.6 obiból egyféle van, az pancake kivitel. Én megőrülnék a tele tartomány nélkül, így biztos a 12-60-at, vagy az Oly 12-50-et választanám. De nagyon sokan dícsérik amúgy a 12-32-t, jó kis obi, jó képe van.
A "sima" 14-42 pont semmi változást nem hozna a problémáddal kapcsolatban.
-
Utka
aktív tag
Üdv Urak!
Tanácsot kérek.
Adott egy Pana G3 + Oly 14-42 IIRLe szeretném cserélni. Visszaolvasva nem lettem okosabb, sőt. Meg vagyok kavarodva, mint csecsemő a topless-bárban.
A napokba hasznátam és többedszerre szembesültem azzal, hogy "nem tudok hátrébb menni".
Beltér, széles téma. Videó is játszott. Kellett volna a stabi is, adott folna még egy kis pluszt.
Ezért nézegettem a 12-ről indulókat.
A hosszú vége - momentán- nem annyira lényeges, mert kis telének/portréra ott a Helios.
Vagy érdemes - majd' dupla áron - a 12-60 -ast? Az is tud olyant mint a 12-32?
Vagy inkább a "sima" 14-42 -t?Köszönöm szépen.
Amiket nézegettem:
Panasonic Lumix G Vario 12-32/F3.5-5.6 ASPH MEGA O.I.S.
Panasonic Lumix G Vario 12-32mm f/3.5-5.6 ASPH Mega O.I.S. Pancake
Panasonic Lumix G Vario 12-60mm f/3.5-5.6 ASPHPanasonic Lumix G Vario 14-42mm f/3.5-5.6 ASPH MEGA O. I. S.
Ezt később mellé érdemes-e?
Panasonic Lumix G Vario 45-200 mm F/4.0-5.6 O.I.S.Utka
. -
topikk
senior tag
Sziasztok! Tejút time-lapse tapasztalata van valakinek? A konkrét kérdés az lenne, hogy a hosszú expós felvételek után elég hosszú a zajcsökkentés (Oly), valószínűleg ez túl sok egy folytonosnak látszó time-lapse -hez. Ki kell kapcsolni ilyenkor?
-
voriae
tag
válasz
bongeszo #83456 üzenetére
Mit értesz olcsó alatt?
Sigma 60/2,8-as és Oly 45/1,8-as szoktak beválni a célra, nem drágák használtan (40/65 ezer kb az aprón).
Ha ez drága, akkor valamilyen régi manuális üveget érdemes venni. Adapter és objektív kijön 10-20ezerből, a fő kérdés, hogy mennyire van szükséged az élességre, vagy inkább a hangulatos karakterre hajtasz.
Ez a topik csak erről szól -
bongeszo
aktív tag
Sziasztok!
Hozzájutottam egy panasonic gx7 vázhoz. Szeretnék hozzá egy portré objektívet ami szép elmosott hátteret csinál fotónál és videónál egyaránt. Mit ajánlotok az olcsó kategóriában? (Tényleg olcsó)
Ez az első cserélhető objektíves gépem, szóval nem nagyon értek hozzá de érdekel a téma...
-
Studi
veterán
válasz
Tin_Shield #83454 üzenetére
Épp akartam írni, hogy az Olympus is tudott erre egy kellően inkompatibilis megoldást, de már leszoktak róla.
-
Tin_Shield
őstag
válasz
Felhasználom #83452 üzenetére
Az Olympusokra volt valami hasonló SEMA-1 néven, de ezt csak az AP-s gépeken lehet használni.
-
válasz
Felhasználom #83452 üzenetére
Az csak egy más formájú mikrofonbemenet. Nem jack az alakja, hanem szívatásból valami más. Attól még mikrofonbemenet. Amelyiken egyáltalán nincs (szintén szívatásból), arra nem lehet faragni. Arra valók a külső felvevők, mint például a zoom h1.
-
válasz
Felhasználom #83449 üzenetére
külső hangfelvevő
Azt miért és hogyan szeretnéd egyáltalán csatlakoztatni bármihez is?Vagy mikrofonra gondoltál? Az nem külső hangfelvevő
Külső hangfelevevő például a Zoom H sorozat.
-
hito
nagyúr
válasz
Felhasználom #83449 üzenetére
Legjobb tudomásom szerint nincs.
Külső eszközzel kell a hangfelvételt megoldani, majd utómunkával összegyúrni. Csak így megoldható. Egyébként audio pluginekkel Vegasban elég korrekt szintre hozható a GX80 hangsávja is. Csak kicsit melós.
-
Felhasználom
tag
Sziasztok!
Nem vagyok képbe annyira a kiegészítőkkel, de felmerült bennem a kérdés, h van-e bármilyen lehetőség külső hangfelvevő csatlakoztatására olyan gépeknél, amiben nincs mikrofon bemenet (gondolok itt pl. a gx80-ra)? -
hito
nagyúr
válasz
mikrofon #83443 üzenetére
Nekem most az tetszik benne nagyon, hogy bár semmiben sem annyira kiemelkedő, mégis minden tulajdonságában hozza a kellemes meglepetést és az elvárható szintet. Mindig az volt a bajom, hogy ha az egyik váz jó videóban, akkor az EVF-je kaki. Ha jó kialakítás, akkor szar a mikrofon és nincs bemenet, ha jó minden, akkor dönthető az LCD és ez idegesítő és még sorolhatnám. A GX8 eléggé átgondolt, minden számomra fontos dolog helyet kapott benne, elég jól egyesíti a funkcionálisan hasznos dolgokat a jó teljesítménnyel:
- jó szenzor
- szenzorstabi
- nem GH létére teljesen jó fHD + Cinelike D frofil + 4k
- origami LCD, nem pedig dönthető
- mikrofon bemenet
- időjárás álló kialakítás
- jó fogás
- állítható EVF
- jó kezelőszervekEzeket egyben még így nem láttam egyik vázban sem. Van jobb is (G80, GH5), de ár-értékben (amennyiért vettem) most nincs számomra jobb Pana vonalon. Méltatlanul mellőzött váz szerintem, vagy csak én nem figyeltem fel rá eléggé (?).
Studi: óra indul
G80-ra, NX1-re leváltanám, a nagyon drága cuccokat inkább nem írom, mert hosszú lenne a lista és esélytelen.
-
hito
nagyúr
válasz
MrChris #83437 üzenetére
Szerintem valamivel élesebb (nem könnyű észrevenni, de tényleg van valami). Viszont ha nem lenne jobb fHD-ban, akkor is nagyon megéri az upgrade. Persze neked nem annyira, mert 4k-ban forgatsz, és GX8-nak ugye 4k alatt nem működik a szenzorstabi. Ez az egyetlen hátrány.
Studi: szoktam arra járni, de nem tudom legközelebb mikor megyek, na majd meglátjuk.
Tudom már mi tévesztett meg. E-M1 videókat néztem és abban van PDAF, szemben a többi Oly m4/3 vázakkal. Ezért volt olyan piszok gyors a régi 12-60
-
asdf_
veterán
válasz
#31733248 #83435 üzenetére
Azért az értékelhető videós tudás messze van attól, hogy beledobjuk a 4K-t...
Oszt irtam-e en olyat? Nem. Azt irtam, hogy: ertekelheto minosegu lenne a videoja vegre Szo nem esett videos tudasrol. Kepminosegrol beszeltem egyedul.Nem azt mondtam, hogy mindenki dobja el a <insert random fenykepezogep here>-jet, es ezutan ezzel videozzon, szimplan csak arrol, hogy ha az em10mkII-ben lett volna 4k video, akkor azt lemeretezve talan nem olyan minosegu video lenne az eredmenye, aminel kiprobalom ketszer, kb. sugarban hanyok a vegeredmenytol, majd orokre elfelejtem, hogy van egy felvetel gomb a gepen (de az 1080p-s videojanak minosege alapjan, nagyon sanszosan nincs is meg benne a hw, hogy a 4K-val barmit is csinaljon)
-
Studi
veterán
Mit szeretnél kipróbálni? 50-200SWD-m van, de nem eladó.
Ellenben ha jársz a XVII. kerület, vagy Maglód felé, akkor egy próbára összefuthatunk.
Beljebb is járok néha, de elég ad-hoc jelleggel.
Gyorsabbak amúgy, de ez inkább PDAF-re vonatkozik. A lényeg, hogy a motor vezérlése más PDAF és CDAF esetén, ha az nincs CDAF-re optimalizálva, akkor teljesen hiába a nagyobb tempó. PDAF ugye megmondja, hogy hova húzza az élességet, így A-tól B-ig lehet egy villámgyors mozgás. A CDAF az obi mozgása közben értékeli ki a képet, így egyrész a villámgyors neki kevésbé fekszik, másrészt nem tudja meddig kell menni. Így mindig szélsőértékig (közelpont vagy végtelen) indítja, aztán ha romlik a kép, akkor fordul.
-
hito
nagyúr
Igen, az erintkezok stimmelnek. Határozottan támogatom a GX8-cal kapcsolatos ambícióidat
Bar én inkább videós szemmel nézem a vazakat (azon belül is fHD), fotóban sincs mit szégyenkeznie szerintem. Kialakítás, EVF, fogas, minőség csillagos 5--ös. De majd írok részletesebben privátban.
Más: SWD 4/3 obik AF sebessege lenyegesen gyorsabb, mint a sima tarsaike? Youtube videókat nézve elég tempósnak tűnik, majdnem 14-54 II. Igaz, a legtöbb videó Oly vázzal es gyári adapterrel készült. Nem tudom GX8-cal es Fotga adapterrel is hozna-e ugyanezt.
-
törölt tag
válasz
MrChris #83430 üzenetére
Nálunk ezek az árak általánosak a külföldről történő rendeléseknél, az például sajnos megszokott, hogy egy A6300 valamivel több, mint másfélszer annyiba kerül itthon, mint külföldön, de ugyanez a helyzet az új RX100-akkal,és az új FF gépekkel is. Persze nyilván sokat "segít" a rekorder áfa is.
(#83427) asdf_
Azért az értékelhető videós tudás messze van attól, hogy beledobjuk a 4K-t...
-
hito
nagyúr
Sziasztok! Van valakinek tippje arra vonatkozóan, hogy egy LX100 vaku miért nem akar együttműködni egy GX8 vázzal? Tök standard a csati, ráadásul azonos a márka is ugyebár. Volt itthon elfekvőben egy LX100 külső vaku es gondoltam most vegre2 hasznát veszem, erre tessék.
-
-
MrChris
nagyúr
válasz
#31733248 #83425 üzenetére
Mikor még elég új volt a G6 megjelenése egy GB akcióból hozott kolléga 14-140 kitet 180e-ért, kb az obi került itthon annyiba, aszem 163e volt akkor a váz. De az ügyeskedéses árakról nem lehet általános beszerzési árszinten beszélni, mert azok nagyon egyediek és szélsőségesen alacsony is előfordul.
-
voriae
tag
Neeee :'(
Én már az 1->2 váltást sem éreztem, meg is maradt az első EM10-em. Valahogy számomra kimaradt a trú imprúvment a másodiknál, a harmadikról nem is beszélve. Egy jó, vagy legalább ugyanilyen képminőségű 20-as szenzornál esetleg elgondolkodnék, 16-os olcsón jó gép az a szememben továbbra is a GX80. Meg az EM10 mkI, amiből 80-90-ért lehet szép állapotút lőni az aprón. -
asdf_
veterán
A Robin Wongosbol:
Nincs grip az E-M10 III-hoz (bar a gep sajat markolata vegre normalisabbnak tunik).
"The customizeable buttons on the camera also have been stripped down to bare minimum, the number of assignable functions have been reduced, with no options to use the function buttons for important settings such as metering modes and ISO/WB controls. The red video record button is now noncustomizeable.
The arrow pads on the camera now are assigned to shortcuts at all times, and cannot be customized otherwise. "
Ez igy egyutt nalam mar siman dealbreaker lenne, ha most kene gepet vennem, kifejezetten a II-es verziot vennem a III helyett.
-
asdf_
veterán
Nem feltetlen, mert a szenzor ugyan ugyanaz, de a proci mas benne. Masfelt ev alatt az siman jelentheti azt, hogy eltero csikszelessegen van gyartva a proci es a memoria, ergo kevesebbet zabal es kevesbe melegszik. Az mII -nel sanszosan meg nem ferne bele a thermal budgetbe a 4K. Persze hasznosnak hasznos lenne, 1080p-be downscale-ezve talan mar ertekelheto minosegu lenne a videoja vegre
-
jeni
félisten
-
LélekVándor
tag
válasz
MrChris #83420 üzenetére
Chris megkérhetnélek arra, hogy tölts fel Nekem 4K-s videót(tehát ahogy a gépből kijön a lehető legjobb minőségben, max. bitrátával), ami a GX80-al készült? Sehol nem találok minta videót a nyavajás youtube megkerülése nélkül. Az is jó lenne, ha küldenél egy linket, ahonnan esetleg más videóját tudom letölteni. A G80 lenne az igazi persze, de úgy tudom szenzorban nem igen van különbség a két gép között. Köszi előre is.
-
mikrofon
veterán
válasz
MrChris #83420 üzenetére
vagy úgy is értelmezhető, hogy aki eddig a 4k hiánya miatt nem vett Oly em10 vázat az most már ilyet is vehet... Talán ez a legnagyobb újítás az MKII-höz képest
(#83421) @Studi: szerintem most nem is a csere, hanem az új vásárló szerzés, a belépő szinten is elérhető 4K volt a cél. Ha már felelevenítetted a PDAF-ot... Szerintem előbb, mondjuk pár hónappal az em1 után kellet volna az em5-öt frissíteni, aztán mehetett volna az em10-be is. Függetlenül attól, hogy tényleg lehet nélküle is élni
-
Studi
veterán
Eljött az idő, hogy felelevenítsem a pár napos élhetünk-e-PDAF-nélkül vitát, annak is ezt a hozzászólását. Ha igazak a Mintabolt árai - márpedig egy kivételtől eltekintve mindig jók voltak az előzetes árak - akkor az X-T20 váz 75, az X-T20 kit 95e Ft-al drágább az E-M10mIII-nál.
Az árak sajnos mindenhol elég drasztikusan emelkedtek, egyelőre hazai porondon, még a rendszeres Olympus akció nélkül is versenyképes lehet a keresős vázak között az E-M10mIII, még PDAF nélkül is szerintem. E-M10mII-t persze nem feltétlen cserélnék eggyel újabbra.
-
Studi
veterán
válasz
SpongyaBob #83414 üzenetére
Van
-
SpongyaBob
veterán
Szakik,
A GX7-ben most akkor van AA filter vagy nincs?
-
válasz
hibavissza #83412 üzenetére
Szigetelést biztos ne keress ennyiért. EM5 a barátod. Az ára nem a barátod.
-
hibavissza
veterán
válasz
topikk #83410 üzenetére
Ügyes. 75, 45, 300 üvegekkel tesztelt. Szerintem akár egy PL1-et is csavarhatott volna a végükre. Akkor sem lett volna senki csalódott a tesztképeket tanulmányozva.
A tesztelőkön kívül ki fog erre a vázra egy 800 ezres üveget rátekerni? PD af+szigetelés és 200 ezer alatti ár a vázért és már nyomtam volna a buy gombot....
-
Azt hiszem, egyenlőre még maradnak az M10 mark I-eseim...
-
mpierre
veterán
válasz
schawo #83407 üzenetére
Az biztos, mert csak manuális fókusz van.
Amúgy nem feltétlen az af az érdekes a 14-54 f2.8-3.5 obiban, hanem inkább a rekesz. De ha af-et is kapok vele, nem ellenkezem.
-
mpierre
veterán
4/3-os af obi használható - megfelelő átalakítóval - om-d em-10-en, hogy működjön az af?
-
MrChris
nagyúr
válasz
LélekVándor #83396 üzenetére
Hát valami ilyesmi, de ez csak indítás előt ki/be kapcsolható fhd módban.
Új hozzászólás Aktív témák
- OLED monitor topic
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Fogyjunk le!
- Tőzsde és gazdaság
- Geri Bátyó: Megint tahó voltam – SZEMÉLYISÉGFEJLŐDÉS
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Pentax DSLR topic
- pfSense - Avagy az okosított házirouter
- Hivatalos a OnePlus 13 startdátuma
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T480s - i5-8GEN I 8GB I 256GB I 14" FHD I HDMI I Cam I W11 I Gari!
- ÁRCSÖKKENTÉS Dell Latitude E6320 notebook eladó
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- AKCIÓ! Apple Mac Studio M1 MAX 2022 32GB 512GB számítógép garanciával, hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest