Hirdetés
- GoodSpeed: Márkaváltás sok-sok év után
- sziku69: Szólánc.
- Viber: ingyen telefonálás a mobilodon
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- GoodSpeed: 3I/Atlas: Üstökös vagy idegen civilizáció űrhajója?
- MaxxDamage: (TongFang) Medion Erazer Beast 16 X1 benchmark
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- f(x)=exp(x): A laposföld elmebaj: Vissza a jövőbe!
- bb0t: Ikea PAX gardrób és a pokol logisztikája
Új hozzászólás Aktív témák
-
Bobbysolo
tag
válasz
Napfénysüti
üzenetére
Konkrétan ugyanott gyártják ezt, mint a Normcore-t. Most akciós is.
@Arpi575 Mérleget is veheted innen, teljesen jó. -
Arpi575
csendes tag
Sziasztok,
1,5 év Hario slim plus őrlő és french press használat után, a héten Avx akció keretein belül beszereztem egy Slim 58 gépet és hozzá egy Eureka Baby V2 kéziőrlőt.
Az lenne a kérdésem, hogy a kiegészítőknek, mint tamper, mérleg ti miket ajánlanátok? Avx mérleg 10k alatt használható?
Köszi előre is! -
válasz
kmarci25
üzenetére
Nyomifokinak mindegy. Amúgy igen, ballépés az az őrlő.
Ussseal @ a vacak alumínium kart és nyomásfokozós kosarat akkor érdemes cserélni egy normálisra, ha nem leszel elégedett az italoddal. Előre kár beruházni. De ha cseréled, akkor azt a rémes Hariot is ki kell sajna dobni. Őrlőre költeni kell, mert a gépnél fontosabb elem.
-
nmate91
tag
válasz
xy.zsolt
üzenetére
Első ilyen tapasztalat után cseréltem tömítést, de ez kb. az 5. főzés volt. Azóta is csinálta.
Benne van, hogy kifogtam valami béndzsó darabot, minimális, szemmel észrevehetetlen megmunkálási hiba is problémás lehet ilyen esetekben.Mondom, 2 személyes patika kávét főz.
-
ussseal
tag
Sziasztok!
Szüleimhez beszereztem életem első presszógépét egy 685 Dedica képében (én egy Brikkaval továbbra is remekül elvagyok
). Hario Mini Mill őrlő már van hozzá (Bialetti Venusról váltanak, már szilikongyűrű cserék és egyebek után is elég gyatra kávét főz a cucc).Kérdésem, hogy van-e valami, amivel érzékelhetően lehetne upgradelni a gépet pl. Aliról vagy máshonnan rendelve, vagy kezdésnek jó ez így is (sötét pörkölésű friss kávéval és a Hario őrlővel).
-
StLui
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Évekkel ezelőtt csak Nesspresso kapszulát vettünk, de amikor már kezdett egyre drágább lenni, átálltunk olcsó Aldi kapszulákra, jó hosszan lefőzve, 50gr kb, én vízzel is felengedtem, 1 órán át ittam, főleg az irodában. Most elkezdtem irodában a karos géppel, Impresso classikkal főzni, elképesztő ízek, sokszor azt sem tudom ízlik e, de otthon a kapszulás aldis, iszonyat ízetlen fekete löttyé vált számomra. Most otthonra rendeltem Imresso Brazil kapszulásat, 40gr főtt le, mert ma megjött a kis mérleg is a kapszulával egyszerre és lemértem. Hihetetlen jó volt az aldishoz képest. Ráadásul ezt a feleségem is megissza. Karoson lefőzött Impresso Sweet-et kiköpte anniyra savanyúnak érezte, én is, de egyre kevésbé lesz az, ahogy gyakorlok, de még most is jobban ízlett ez a sima Brazil kapszulás.
szerk: Ja és sokkal nehezebben jön le az impresso kapszulás mint az aldis, tehát gondolom finomabbra van őrölve, grammra mindkettő 5,5gr. -
-
StLui
veterán
Lenne egy villámkérdésem:
kapszulás kávéfőzés: 5,5gr van a kapszulában, akkor ebből max 15-16gr kávét szabad lefőzni, vagy kapszulánál lehet hosszabb?
-
t256
őstag
válasz
nmate91
üzenetére
A felirat nem kezdett el kopni?
Én két kotyogót is vettem 1 hónapja (Bialetti Fiametta Induction és Moka Elettrika).
Mindkettőn kopik a felirat és a logo.
A Pár éves Moka Express kotyogómon még mindig rajta van a felirat.
Szerencsére az illesztéseknél én nem tapasztaltam hibát.
Legközelebb kipróbálom a Pedrini-t. Remélem jobb minőség. -
bigrob
őstag
Megszületett tegnap a döntés, végül a Bialetti Moka Induction kotyogós kávéfőző 4 adag kotyogóst vettem elő black fridayen.

Retro nyolcszög tető jobban tetszett, meg a piros szín is.
-
r6man123
senior tag
Sziasztok!
A feleségem feladta a harcot az örlős Philips gépünkkel, vett egy DolceGusto kapszulásat. Tudnátok ajánlani újratölthető kávékapszulát / hozzá? Látok sokfélét, olcsót, drágát, de nem tudom melyik lenne jó választás. Én "áztatós presszót" iszok.
Nagyon köszi! -
lojzi1
csendes tag
válasz
Jamby18
üzenetére
A nulla állást így határozzuk meg: fogod az őrlőt, vízszintesen kinyújtod magad elé, úgy hogy az őrlő is vízszintesen van, a hajtókar is egy síkban a vízszintessel, a lényeg hogy lefelé tekernéd ha őrölnél vele. Ha a kar pont megáll és nem húzza le a gravitáció, akkor az a nulla. Ha egy klikket nyitsz rajta, akkor már lehajlik. Leírva bonyolult, a gyakorlatban nagyon egyszerű. Legegyszerűbb ha teljesen megszorítod (NEHOGY TEKERD A KART ÍGY!) és ebben a kinyújtott tartásban elkezded lazítani addig amig lehajlik a kar és meg is van az 1.
-
kmarci25
veterán
válasz
Jamby18
üzenetére
Addig tekerd a finomabb felé, negatív irányba, amíg bírod
. Ekkor összeérnek a kések, nem is tudod eltekerni. Ez nem biztos, hogy nullánál lesz, nálam pl. 5-10 klikkekl van még a nulla után negatív irányban.
Innen indulj visszafelé, én most nem nyomásfokozóssal olyan 40-45 körüli beállítással készítem a kávékat. A vízszintes 1, 2 stb. azért van, hogy le tudd úgyis olvasni az állást, ha túl vagy egy teljes 360 fokos fordulaton. Presszóhoz ez nem kell, filternél hasznos lehet. -
krono.
tag
válasz
Jamby18
üzenetére
A külső nagy tömítés csak akkor kell, ha csavarozóval tekered majd, nem kézzel.
Beállításra legegyszerűbb ha eltekered teljesen a legfinomabbra, és onnan visszamész 30 környékére. Nekem kávéfüggő, de 27-31 között szoktak lenni a kávék. Egyébként ez nálam úgy néz ki, hogy az 1-es tetejét már éppen "levágja" az állítógyűrű.
16g kosárba nem tennék 17,5-et, de a 100 forintos teszt tud erre választ adni. Persze az is számít, hogy használsz-e puck screent például. -
Jamby18
senior tag
Sziasztok!
Megjött a K6 Amazonról. A beüzemelésében szeretnék egy kis segítségek kérni.
Amit adtak hozzá kis pappírt arról beolvastam a QR kódot ami átvezet a YouTube-ra és ott vannak az assembly videók. Ráteszi a kis fehér tömítést, de a nagy feketét már nem teszi vissza ezt így kell?
Illetve ez a tekergetést se értem pedig már nem egy shorts videót megnéztem.
Török 20 clicks, espresso 40 clicks. Gondolom akkor olyan 30 lenne az ideális? vagy a 20 vagy a 40?
Mit jelentenek az egyenes vonalon lévő 1-2-3-4 ? Mit kell össze olvasni mivel, vagy mi látszódjon?
Egyszer beállítanám és annyi a Dedicához.
Egy kör 60 kattanásnak felel meg azt írja a táblázat, de akkor az 1-es látszódjon vagy a 4es? Elforgattam teljesen az óramutató járásával megegyezően és hogy 0 legyen a vonal felett. De aztán?
Egy videóba láttam hogy 17,5 g kávét tesz bele. Az nekem is jó vagy mennyit tegyek bele?
Van egy ilyen karom a Dedicához [link] ehhez is jó kezdésnek a 17,5 g kávé?
A nyomásfokozóshoz is mehet annyi kávé amennyit szépen le tudok tamperelni? Abba már sok a 17,5?
Előre is köszi
-
t256
őstag
válasz
Alabástrom
üzenetére
Köszönöm! Átnézek a HC-ba!
-
Ferike81
senior tag
Sziasztok!
Segítséget szeretnék kérni, mert nem nagyon vagyok képben kávéfőzőben mióta a Gaggia megvan. Ezért felteszem itt is a kérdést, hátha...
Van egy automata gép a műhelyben ami csereérett. Vennék valami normálisabb karos gépet. 2 dolgon agyalok.
Az első, hogy veszek valami olcsóbb gépet. Melyik az a legolcsóbb főző ami már értékelhető kávét csinál?
Vagy a másik, hogy van otthon egy GC. Az bepattintom a műhelybe, és otthonra nézek valami főzőt. A Gaggia utáni lépcső mi lenne? Túl sokat nem igazán szeretnék kiadni, mivel otthon napi 2 kávé fő, a műhelyben is max 4. Tehát vagy egy olyan gép kellene ami a legolcsóbb de normális, iható kávét csinál, vagy egy olyan ami a Gaggia fölött van. -
cziczas
csendes tag
Hoppa! Avx en még 1 óra erejéig akciós a hero plus 2024 dual bojler. Van ez oylan jó vétel 150 ért mint bármelyik olasz/német márka használtan? Szerintem elég jónak tűnik!
talán sage bes920 kapható ennyiért, vagy lelit annák, esetleg már beesik rancilio silvia de ugye ezek jellemzően pid nélkül. -
Alabástrom
senior tag
Használjuk páran a HC-ben. Aramse jó kis videót csinált róla, illetve tudtommal az ő pulsing method-ja a legjobb recept hozzá.
Nekem nem sikerült igazán megszeretnem, a UX nekem nem kellemes, de 10g alatti adagokhoz nem tudok jobbat. -
cd930
senior tag
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszönöm szépen!
Ezt az alátétes moddolást hogyan is?
Levettem a csavarról az anyát.
Ide kell egy alátét, vagy hova?
Vag valahogy le kell húzni a csavarról a kést (eddig nem sikerült) és alá kell alátét?
-
-
-
daktilusz
csendes tag
Sziasztok!
Szeretnék beinvesztálni egy új kv őrlőbe, és topic alapján avx típus a befutó. Arra lennék kíváncsi, amennyiben van rá egy percetek, hogy mi a különbség a kúpos, késes és a síktárcsás őrlők között? Melyik a jobb?
Gondolok most ezekre pl:
https://www.avxcafe.hu/avx-eg005-elektromos-orlo-feher
https://www.avxcafe.hu/avx-cg301-plasma-64mm-siktarcsas-kaveorlo-pumpas-babtartallyal-fekete-szilikon-pumpa-fa-teto
Nagyon köszönöm a segítségeteket
Csaba -
t256
őstag
A Deep 27 csepegtetővel van valakinek tapasztalata?

-
StLui
veterán
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Köszi szépen
-
A Sweet7 egy hálás blend - és ezek szerint nincs is baj vele. Ahol neked jpbban ízlik, az a jó. Egyébként nem hosszú a 43mp összidő, ha nem keserű. A krém teljesen lényegtelen. Nagyon hardkór olasz krémes méreg vonalon számíthat, mint dizájnelem. Mivel a klasszik olaszpresszó többnyire tartalmaz robusztát, abból dől a krém (meg a keserű íz). Single Origin, vagy blend Arabica specialty esetében egyszerűen nem számít, csak ha neked fontos valamiért. Utóbbi esetben a képhez képest lehetne több
cd930@ jó lesz az a tamper. Kivéve ha nagyon lötyög és felkeni az őrleményt a falra. De nem ez a szűk keresztmetszet. AVX-nél lehet kapni rendes kart (seggetlent is) kifejezetten Dedicához. Az őrlőd kevés lesz alá, bár lehet moddolni, hogy a felső kés csavarja alá igen vékony alátétet raksz - ettől finomabbra tud őrölni.
-
cd930
senior tag
válasz
danbenzin
üzenetére
Nagyon köszönöm!

Adok magamnak egy kis időt a tesztelésre az iránymutatások alapján.
Ilyen tamperem van, még nem mértem, hány mm-es
(szerk: neten megtaláltam, 50mm-es). -
danbenzin
csendes tag
Ha nem akarsz azonnal költeni, és szeretnél a meglévő kütyükkel kávézni, szintén amnyit tudok ajánlani, hogy próbálkozz tovább .
Előszöris, maradj nyugodtan a nyomásfokozós szűrőnél, de abból a dupla adagos kosárral próbálkozz. Ami a géphez van tömörítő műanyag kanalas cucc, azt bátran cseréld le egy tamperre (AVX, Tchibo - keresd az 51 mm-est). Most akkor állítsd az őrlőt a legfinomabbra, ha be tudod indítani és nem csiripel, akkor mehet bele a kávé, a dupla kosárba 14-15 g őrölt szerintem még épp belefér. Fontos a viszonylag (1-3 hónap) frissen pörkölt kávé, javaslom helyi kispörkölő sötétebb pörkölésű kávéjával kezdeni (vagy topikban ajánlott lengyel pörkölde, AVX). Ha jól letömörítetted a jól leőrölt kávét és sikerült felrakni a kart, mehet a főzés. Ha befullad, állíts az őrlőn 1 fokot durvábbra, és próbálkozz újra. Jó lesz az, majd sokat kóstolgass, meg fogod szeretni a Dedicat. Ha tovább szeretnél kísérletezni, akkor jöhet a kar- és szűrőcsere, de ahhoz kelleni fog a jobb őrlő is. -
StLui
veterán
(nem csak neked írom, csak pont ezzel kisérletezgetek, teljesen kezdőként)
Én is pont ezt kérdeztem nemrég. Ráadásul az én Philips Barista Brew-em előáztat is.
MOst odáig jutottam, hogy a 15 darálási fokozatból visszamnetem 2-esre. Így gombnyomástól 5mp kb előáztatás, kis szünet, és kb 9mp után indul a tényleges "főzés".
Ezen a 2-es finomságon már viszonylag nehezen indul el, még 2-4 mp. 43mp az összes idő, 18gr őrlemény, kb 35-40gr kávé lesz, még nem tudom mérni. 4es finomságon 36mp volt. Impresso Sweet7 volt a kávé, és életemben először éreztem valami extra illatot, elfelejtettem mi van ráírva, de utána elolvastam és tényleg szilvalekvár szerű volt az az illat. Teljesen ledöbbentem. Ja és sajnos ez a gép az irodámban, otthon meg a 22éves éppen torka véres Saeco MAgic automata egy áruházi Perico-val, és egy Nesspresso kapszulás, Lidl kapszulákkal, hát mióta ezt a Philipset próbálgatom, azok valami borzalmas ízetlen löttyök
Crema-nak valami ilyennek kell lennie? Egyáltalán képről megmondható?
-
válasz
Napfénysüti
üzenetére
Mindig gombnyomástól mérünk.
-
Napfénysüti
nagyúr
válasz
RetepNyaraB
üzenetére
Már akartam kérdezni hogy melyik a célszerűbb mérés: gombnyomástól számolva vagy attól amikor ténylegesen elkezd folyni a kávé? A kettő között 3-5 másodperc eltérés is lehet. De akkor ezek szerint nézzem a gombnyomástól és úgy 28-35 másodperc jó lehet?
Én a folyástól szoktam 25-30 másodpercre kalibrálni az jó lehet? -
sz.zs.
senior tag
Csak a kisérletezés hozhat megfelelő eredményt, bár nem tudom, hogy tényleg van-e értelme nyomásfokozós szűrővel egyáltalán kisérletezgetni?! Ha nagyon elnyújtod akkor keserű lesz. Jah és nem 14 ml, hanem 14 g.
A hosszabbat szeretnél akkor legjobb hogyha americano-t készítesz , ami 14 g forróvízre engedett 14 g kávé.Retep megelőzött….
-
L4D1K
őstag
Na megjött, illetve elkezdtem használni a mignont - plusz volt időm végre kipucolni a GC-t.
A GC-vel megcsináltam a vízkőtelenítést a gyári folyadékkal, tök jó volt látni h szinte semmi kosz nem jött ki. El is felejtettem h anno vettem hozzá ims felső szűrőt. Viszont a fej nagyon szarul néz ki, oda majd szerzek egy rozsdamentest.
A mignon egy álom. Qrva halk, könnyű kezelni. Az őrlést állító kerék nevetséges 😅 oda veszek egy másik megoldást.
Nagyjából sikerült belőni brikkahoz is - szóval reggel / napközben könnyű az őrlés.
A GC-hez mindenképp venni fogok egy másik gőzkart, meg alacsonyabb tálcát.
Kávékből egyelőre belépő avx játszani.
-
t256
őstag
válasz
bigrob
üzenetére
Szerintem csak a design.
Én kb 1 hónapja vettem egy 2 személyes Fiamettát. Meg vagyok vele elégedve. Sokkal jobb a minősége, mint a Moka Express-nek.
A felirat róla most kopott le. Van egy elektromos Bialetti Moka Elettrikám is. Szerintem ez a csúcs, de a felirat erről is hamar eltűnt.
Én arra lennék kíváncsi, hogy ha a Bialettinek ennyire romlik a minősége, akkor mit érdemes venni helyette?
G.A.T. kotyogóim voltak. Szerintem egy kicsivel jobb minőség, de ugyanúgy elhasználódik.
A FB elkezdte nekem reklámozni a Pedrini kotyogókat. Redditten olvastam, hogy nem képesek leadni a kávét. -
A finomság sajnos kísérletezéssel derül ki, hacsak nem jár erre egy Ambiano tulaj. Ám akkor is kétlem, hogy ezek az őrlők igazán kalibráltak lennének. Ami másnál jó állás, nálad lehet egészen rossz.
Könnyebb a dupla kosárral jó italt készíteni, egyszerűen a nagyobb mennyiség megbocsátóbb természete miatt.
Másrészt a hosszabb ital két módon közelíthető: világosabb pörkölésű babból jobban jössz ki, ha hosszúra ereszted, mint a sötétből, a kioldódás mássága miatt. Avagy készítesz americanot és így nem rontod el a klasszikus recept ízét a hosszú ázással, de mégis hosszabb italt kapsz eredményül. -
cd930
senior tag
válasz
krono.
üzenetére
Nagyon köszönöm, akkor tehát a legfinomabb fokozatokkal kell csak kísérleteznem.
Remélem, bírja majd a gép nyomással.
Lehet, hogy azért nem akart lejönni a szerintem túl finom őrleménnyel kávé, mert túltömörítettem?
Viszont ha nem nyomom annyira össze, képtelenség a kart a helyére fordítani.. -
krono.
tag
Akkor 7g őrleményből 14-16 g kijövő, és 20-35s között már iható lehet szerintem. Nagyon hosszú kísérletezés azért nem kell, 2-3 főzés alatt azért közel lehet kerülni. Nyilván ha átmegy rajta akkor finomabb őrlemény, ha nagyon messze vagy akkor nagyobb léptékekkel. Ha egyszer megvan a kb jó, hasonló pörkölésű kávéknál már nem kell agyonkísérletezni, mert a megszokottal közelebb leszel.
A linkelt Aldis őrlőnél a hszben pont arra panaszkodott a fórumtárs, hogy legfinomabbra állítva sem volt elég finom az őrlemény, így lehet meg leszel lőve sajnos.
Új hozzászólás Aktív témák
- AKCIÓ! Acer KG241QSbiip 24 165Hz TN FHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- GeForce RTX 2070 blower (OEM HP) Garanciával
- Amazon Kindle 10th Generation ébresztős tok
- Samsung Galaxy A56 5G / 8/256GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia / BONTATLAN
- BESZÁMÍTÁS! MSI B450 R7 5700X 32GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Zalman Z1 Plus Cooler Master 750W
Állásajánlatok
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest
Cég: BroadBit Hungary Kft.
Város: Budakeszi

). Hario Mini Mill őrlő már van hozzá (Bialetti Venusról váltanak, már szilikongyűrű cserék és egyebek után is elég gyatra kávét főz a cucc).

Mr.Csizmás