- ldave: New Game Blitz - 2025
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- Sub-ZeRo: Euro Truck Simulator 2 & American Truck Simulator 1 (esetleg 2 majd, ha lesz) :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- Szevam: Mennyire tipik Z-gen viselkedés? Tipizálható-e egyáltalán?
- Yutani: YRHA - Yutani Retró HAngkártyái: IBM mWave
- Flashback: Építsünk PC-t akciós alkatrészekből, lassan. upd: 05.28
- sziku69: Szólánc.
Új hozzászólás Aktív témák
-
krizmo_
addikt
válasz
RetepNyaraB #13847 üzenetére
Köszönöm!
Akkor ez saját megoldás, azt hittem meg lehet venni.
Nagyon jó ötlet!
-
Bobbysolo
tag
Kíváncsiságból berendeltem a FB-on agyonreklámozott Milenial kóstoló készletet 8900-ért, nagy szerencsémre pont a rendelésem napján pörköltek mind az 5 fajtából
, mert a 27-e került fel a zacskóra, mint "sütés dátuma"... Ez már rossz omen, de meglátjuk!
-
-
-
krizmo_
addikt
válasz
RetepNyaraB #13823 üzenetére
Nem ide tartozik, de megkérdezhetem hogy a háttérben a serpenyőtartó hogy működik?
Hogyan vannak felfüggesztve?
-
cziczas
csendes tag
válasz
humphries #13837 üzenetére
Új vagy használt olcsó vagy drága… mint mindenbe, itt is a pénztárca szab határt. Egy 10e ft - os peca bottal is azt a halat tudod kifogni mint az 1 millióssal, ettől függetlenül van értelme upgradelni, és hát valljuk be a kávézás is egyfajta hobbi, legalábbis ebben a fórumban úgy tekintenek, tekintünk rá.
Graef cm 702 - től felfele gondolkozz elektromos örlőkbe, df54, 64, avxcg301, eureka, sage örlők, ezek mind-mind vehetők, de ha igazán jót akarsz és elfér akkor mazzer super jolly.
a kávégépnél kérdés hogy mennyire számit a tej, a funkciók, a design stb stb. Az alaphoz az kell hogy a megfelelő 9 bar nyomás meglegyen, lehetőleg nyomásfokozó kar nélkül (vagy legyen kiszerelhető). Saeco poemia (és különböző gyártók különböző nevei ), de persze jó a sage, a gaggia örök, vagy éppen mehetsz egy jó avx- el is, delonghi dedicaval. Érdemes a használt piacon is szétnézni.
szerintem egy tipikus kezdőszett egy delonghi dedica, meg egy 100e ft körüli örlő, ezzel tudsz lépni felfele is, de ha annyira nem adja ki akkor se dobtál ki egy halom pénzt.aztán tetudod, érdemes élőben is megnézni őket! Sokat segít( főleg a méret és a design miatt)
-
konzumpro
lelkes újonc
-
humphries
csendes tag
Köszönöm mindenkinek a válaszokat és az ötleteket, azért ezek jobban egybecsengenek azokkal amiket a neten kutattam/találtam és így megnyugtatóbbak is.
-
donat_sz
senior tag
válasz
kmarci25 #13839 üzenetére
+1
A tejes italok miatt és hogy a család/rokonok nélkülem is tudjanak készíteni maguknak egy cappuccinot Bamibino Plus lett a választás, hozzá pedig egy DF64 gen2 és azóta egy K6 is rendelkezésre áll.
A korábbi karos gép + Graef CM702 kombóhoz ez óriási előrelépés. Közepes vagy olaszos pörkölésre szuper. Ahogy Marci írja a hőmérséklet beállíthatósága és már a megfelelő hő elérése okán nem ezzel fogsz világos pörkölésből kihozni minden ízt, de ettől még remek presszókat és főleg remek tejes italokat lehet vele készíteni.Nálam a tejes ital még mindig nagy arányban jelen van (flat white többnyire), így a gőzölő képessége nálam nagyon fontos. Ha nem innék tejes italt, akkor vélhetően egy robot lenne a nyerő itt is.
u.i. itt sincs semmi recsegés, ropogás!
-
konzumpro
lelkes újonc
válasz
humphries #13837 üzenetére
Nem recseg-ropog és ha el tudod engedni a PID hőfok állítás kényszert akkor tökéletes. Ha nem, akkor jó alternatíva és kis helyigényű az őrlővel egybeépített Barista Pro, amiben jól van beállítva az OPV és állítható a PID hőfok is 5 fokozatban. Soha nem szoktam babrálni. (Lehet hogy kéne?
)
-
kmarci25
veterán
válasz
humphries #13837 üzenetére
Hasonló cipőben jártam én is. Én azt csináltam, hogy vettem egy Sage Bambino plus-t és egy kéziőrlőt, de nem Hario-t, hanem a Kingrinder K6-ot. (Aztán később lett egy Timemore sculptor, de ez már más tészta.) Szóval igen, a Sage középkategória, de én szeretem, az enyém nem recseg-ropog, néha viszem magammal, úgyhogy kifejezetten jó, hogy nem egy monstrum. Persze kompromisszumos, de egy alap, közepes pörkölést el lehet rajta jól készíteni. Az agyonfermentált etióp sárgadinnye ízét nem ezzel fogod kihozni az biztos, de én ezzel együtt tudok élni....
-
Ha már megvan a GC, akkor azt érdemes Gaggiunora szerelni, szerintem. Amennyi pénzt ráköltesz, olyan géped lesz (kávéra), amit nem nagyon fog überelni semmi 1 milla alatt. Mondjuk ha fontos a gőz, érdemes lehet rézbojlerre fejleszteni, ami emeli a projekt költségét.
Vagy veszel egy levegőt, meg egy kínait, igen. Mindkettőnek lesz előnye, hátránya. A GC-ből sose lesz egy kávéházi tejgőzölős csoda, a DB1x-ből meg Gaggiuno.
De én csak egy vélemény vagyok. -
humphries
csendes tag
Sziasztok! Félek hogy költői kérdés lesz és nincs rá megfelelő válasz, de hátha...
Szóval jelenleg Nespresso kapszulázok, amikor van időm pepecselni akkor meg Aeropress-el kísérletezem, amihez egy Hario Mini Mill-el darálok szemes kávét. Egy ideje már izgatja a fantáziámat az eszpresszó vonal és nemrég elkezdem lemenni a nyúlüregbe... Vannak egyértelmű igazságok, amit mindenki ugyanúgy lát, mint például hogy a frissen pörkölt minőségi kávé a legfontosabb, aztán egy megfelelő őrlő és végül a tényleges kávéfőző gép. Végnéztem rengeteg youtube videót, túrtam Google-t, fórumokat, mindent, hogy mi lehetne egy jó kezdő setup ami akár sokáig is ki tud használni.
Őrlő fronton hamar egyértelművé vált, hogy elektromosat érdemes és sokan Baratza Encore ESP-t használnak/javasolnak kezdő gépnek. De mások szerint ez ilyen kopogós műanyag és már van jobb. Akkor legyen inkább DF54 egy kicsit drágábban. De az meg elektrosztatikus, kényes a takarításra, és mivel kínai csak a szerencsén múlik a minősége. A sok infó után úgy érzem, hogy ugyanott vagyok mint az elején, hogy fogalmam sincs mi az amit venni kéne, jó filterhez és presszóhoz is és később pár hónap múlva nem kell lecserélni egy még drágábbra, mert valami miatt nem elég.
Eszpresszó gépnél ugyanez. Delonghi túl olcsó/vacak, Gaggia már nem olyan mint régen, és amikor már azt hittem hogy egy Bamino/Bambino plus az egyértelmű konszenzus, akkor más helyeken azt hallom, hogy recseg-ropog, könnyű, szar a minősége, túlárazott ahhoz képest amit tud, ráadásul 54mm-es ami nem standard. Ahhoz meg megint csak nem lenne kedvem, hogy pár hónap/egy év múlva mindent lecseréljek azért mert a gépből is jobbat szeretnék.Szóval a kérdésem, hogy van valami kimondatlan arany standard, hogy újoncként mivel lenne érdemes kezdeni és eddig elkerülte a figyelmem? Mert ha el lehet kezdeni egy 50Ks gépen is ugyanilyen árú darálóval, akkor azt később könnyebben engedem el, mint hogy bevásároljak 3-400 000 forintért és utána mondjam, hogy ja jó, akkor vegyünk duplaennyiért egy másik darálót, másik gépet, másik kiegészítőket, ami van az meg a tanulópénz volt.
Vagy ez a hobbi ilyen és meg kell barátkoznom a véget nem érő upgrade és a forintszázezrek gondolatával? Esetleg menjek a hardcore topic-ba a kínommal? :)
Köszi előre is! -
L4D1K
őstag
válasz
RetepNyaraB #13814 üzenetére
Hali koszi a beszamolot!!!
Nalam ugye meg a regi pidelt gaggia van, amit szeretnek meg kozmetikazni esetleg tovabb modolni.
Erdemes lenne egybol hagyni az egeszet es raugrani a DB1X-re?
-
-
-
hramon94
tag
válasz
RetepNyaraB #13831 üzenetére
Szia, köszönöm. Ennyire gondoltam nagyon maximum én is
-
-
cziczas
csendes tag
válasz
hramon94 #13829 üzenetére
Hát ez attól függ hogy mennyire gyorsan akarod eladni. És hogy a vevők mennyire hiszik el hogy 5 alkalommal volt használva az elmúlt 2 évbe. Nyilván mivel gyakorlatilag újszerű állapotba van a kettő együtt 100-110 ért kellene elmenjen.
de azt látom, hogy a kávés használt piac nehéz kenyér nehéz kifogni egy olyan embert aki pont ezt a kombót keresi. És akinek van kvázi használtért ennyi pénze akkor már inkább megveszi az újat.
a dedica sztem újszerűen 40-45 ért elmegy. Az örlő 55-60k. Aztán hírdesd meg és majd rájössz -
hramon94
tag
Sziasztok. Van egy Kingrinder K4 örlőm és egy régebbi DeLonghi EC 685 Dedica kávéfőzöm nyitott karral; tamperral, kb 5 alkalommal voltak használva, 2 éve a szekrényben áll. Elszeretném adni, mennyit lehet érte kérni akár külön-külön? Köszönöm!
-
Nézd, ez az őrlő az árával hódít. De ha jobbat akarsz, újat, akkor DF64V alá ne menj.
A gépnél jobbat 200 rugóért sehol nem találsz. Szerintem használtan sem. A dupla bojler - amennyiben fontos a tejes ital nagy császárság. Ha nem kell a tej, akkor opcióként marad a tuning Gaggia, mint örök favorit. Illetve a kézi dugattyúsok. -
joe69
senior tag
válasz
RetepNyaraB #13814 üzenetére
Van most ennel a kombonal jobb vetel ar-ertek szempontbol?
orlobol erdemes DF54/64-re upgrade-elni?
-
tuzpenge
őstag
oké, majd vigyázok...
Már ott tartok, hogy kv-t se tőlük veszek, mert a sima brazil is megdrágult (és nem kirívó a minőség) és kva drága a szállítási kts...nem is értem miért nem szerződik foxpost és társaival egy ezresért...
Most kipróbáltam a röast stereo-ját és meglepően jó....legközelebb a monot veszem célba mert azt is dicsérték....szerintem Te is próbáld ki, mert hasonló árban van mint amit Te is fogyasztasz Goriziana Grand Cru, de szerintem ez (sokkal) jobb. -
válasz
tuzpenge #13822 üzenetére
Ez a kis kütyü semmilyen szempontból sem ellenfél a Majornak, nem arra készült
Viszont pl. többeket a feleség ajtóstól dona ki egy Mazzerral (izmos feleség, höhö).
Nem készítettem vele annyit, hogy az állítás pontosságát megállapítsam. Nem tűnik problémásnak, nagyon pici menetemelkedése van.méretek.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #13816 üzenetére
Nekem képről úgy tűnt hogy ahová az elfér egy nagyon picivel több helyre a major is befér...oké magasságban szignifikáns, de az lényegtelen...
Az ide-oda (vissza) állítása milyen pontos? Az jobb mint a majoré? Te mindig szidod a majort hogy nem lehet ugyan oda visszaállítani, amit én cáfolok, mert egy jól felszabályzott és a tárcsára utólag felragasztott mérték matricával, a majorral én mindig tökre vissza tudok állni bármikor.... -
válasz
deathcrow42 #13818 üzenetére
Vízhozamot, nyomást csekkolni érdemes és belőni, ahová szeretnéd.
Mondom a vízterítője nem acélos. Pogácsán látszik, ahogy a vibrapumpa dolgozik. De nem vészes, csak látható. Én vennék pogiszűrőt (puck screen), az amúgy is jót tesz a felsőszűrőnek.
A gyári, egyszerű, sajtolt kosarakat lecserélném, ezen a szinten már érdemes - bár amúgy használhatók. Seggetlen kar mindig jó, ha van.Ital remek, de egyrészt nem merültem bele mélyebben, másrészt lényeg a bab+őrlő.
Szinte minden állítható rajta (előáztatás pumpa idővel és szünettel külön - de átfolyás nem, vagy praktikusan nem - , nyomás, - ennek megfelelően úgy piszkálod, ahogy tetszik. A gőzt rendesen ki kell ereszteni használat előtt (20-30mp), különben elég sok vizet köp bele és az hiba.Hedrick tesztelte ennek kvázi klónjait miicoffee meg valami más néven. Jó hosszan.
-
válasz
RetepNyaraB #13814 üzenetére
Milyen a kiadott kávé pár ismertebb géphez képest a véleményed szerint?
Mit tanácsolsz, mit kell beállítani ezen kezdésnek?
-
nmate91
tag
Hali, eddig csak olvasgattam a topikot, most viszont nagy lelkesedéssel írok is kicsit
Nincs nagy felszerelésem, V60-02 meg egy Bialetti Moka Induction (2) majdnem teljeskörűen kielégíti igényeimet (mindig 2 főre főzök és egy nagyobb kotyogóst még beszerzek majd, reggeli adagnak nekem kevés lenne a 2-es). Nem releváns most, de tejhabosításnak egy kicsi Ikea frenchpress a kis lifehackem és egy AVX Café KC200 felel az adagok méréséért.Még régen kutatómunka nélkül vettem egy Hario kézi darálót, azzal toltam eddig. Sokáig szkeptikusan álltam hozzá, hogy jó ez ami van, minek ennél jobb, ledarálja vagy nem?
Na, aztán most vettem egy Kingrinder K6-ot és csináltam egy kotyogóst vele - még az én nem túl kifinomult ízlésemmel is érezhető a különbség.Az meg, hogy 2 perc helyett kb. 20 másodperc volt a darálás, a másik csoda.
Szóval vegyétek, ha daráló kell, átlag ember igényeit maximálisan kielégíti. Én napi 2 kávéra nem látom, hogy ilyen paraméterek mellett hol kellene NEKEM elektromos daráló?Kotyogósba:
- 115g 95 Cfokos víz
- 12g kávé
- papír filter
Most 65 klikkre raktam, majd elkezdek még esetleg lefelé menni, felfelé nem gondolnám. 9 fokozatos az indukciós lapom, 4-esen kezdek, amikor már jön az illata és egy kis hang is, akkor 3-asra leveszem. Pörköléstől függően max. 60-75ml amit kiengedek belőle, utána eddig mindig elkezdte odaégetni nekem, akármilyen babbal akármit csináltam (most épp Mathias Rex - Cauca Popoyan volt az áldozat).Tldr: Érdemes hallgatni az itt leírtakra! Én is ajánlok egy K6-ot annak, aki épp darálót keres és bizonytalan, már az egész kávékészítés élményét feldobja és az ízeket is kiérezni, amatőrként is.
Szerk: kimaradt szavak, typo.
-
válasz
tuzpenge #13815 üzenetére
Ne hülyéskedj, ez harmadakkora, mint a Major!
Jó kis presszó őrlő (nem filter, szerintem). Elvileg viszonylag lassú motor (500rpm körül), de igen gyors. 18g CM Burundi ~10mp. Nem halk, de ez relatív. Pumpa+rdt=tök zéró. Nem köpköd szanaszét, a kart rá lehet akasztani, nem kell tartani (de én ugye blind shakerbe őrlök). A kartartó villa jól állítható, plusz gumírozott a lemez.
Időre, vagy manuálisan őrölhet, tapikijelzős. A konzisztenciát sajnos nem fogom kipróbálni, mert eszemben sincs babtartót használni; #csakasingledoseÁllítása pontos, tárcsás. Nem nehéz, de van "húzása". Eléggé a minimumnál járok, de a cm afrika az mélyvíz jellegű, illetve soklukú kosár van a géphez, nagy az átfolyás.
Miért ilyen olcsó? A ház hajlós, fényes, full műanyagból van - nyilván spórolni kellett az anyagokon, mert máshogy képtelenség ilyen árat kihozni. Bele nem látok, a kések rendben néznek ki. Nyilván nem ez lesz az örök élet, de nem is hiszem, hogy elvárható. Manual szerint 30 perc folyamatos üzemet tud, ami azért biztató adat a motor terén.
-
tuzpenge
őstag
válasz
RetepNyaraB #13814 üzenetére
Engem majd az őrlőről érdekelne a véleményed. Nemazért mert lecserélném a majorom, mert ahogy látom ez se sokkal kisebb, de a tartóssága még nem ismert, ellenben a majorral, illetve nekem tökéletes a major, de azért érdekel a véleményed hogy ahhoz képest milyen (gyorsaságban, őrlési minőségben / konzisztenciában, ízben, hangban, állíthatóságban stb..tudod Te mikre gondolok).
-
Nálam lesz egy darabig a szegedi DB1X+CG301 kombó. Ha valakit érdekel, lehet kérdezősködni.
A gép bevezető áron van, ez így 200 rugóért igen erős ajánlat. Kijelentem, hogy elmúlt a Gaggia végleg, tuning, vagy sem (Gaggiuno más tészta). De rengeteg más is elmúlt.
A gép pár helyen persze tipikus kínai (rossz leírás, pár buta megoldás, a vízterítője fapados) - de olyan funkciómennyiséget tud felmutatni, ami teljesen zárójelbe teszi a belépő nyugati dual bojler bandát. Mindez szerintem, nyilván. -
válasz
Albert.Csaba #13811 üzenetére
1:5 arány egy presszógépből? Az még nagyon jó babbal (valami filter afrikai, 20k+ Ft\kg) is igen necces ötlet, nemhogy bolti virágfölddel
Presszó az 1:2, innen indulj ki. Persze automatával inkább 1:3.
Ócska alapanyaggal felesleges erőlködés az egész. Az ócska alatt azt értem, van egy minimum minőség, ami alatt önsorsrontás. Frissnek kell lennie (két hónapnál lehetőleg nem régibb, két hétnél nem frissebb), kisüzem preferált a boltival szemben - bár lehet jó bolti olaszokat kapni, csak lutri.Víz: A Mg ionos szűrt víz elég jó, Laica gyárt direkt kv\tea szűrős kancsót is. Annak szokni kell az ízét magában.
De minden szűrő ahogy öregszik, erősen változik az összetétele. A vízkő ellen jó és a gyári tartályba rakhatónál gyaníthatóan jobb lesz. Meg a csapvíznél. -
Albert.Csaba
friss újonc
Sziasztok, a kavegepben levo vizszuro kivalthato egy kancsos szurt vizzel? Vagy a hozza valo szuro komolyabb?
Koszi szepen.
-
Albert.Csaba
friss újonc
válasz
konzumpro #13806 üzenetére
Koszi a valaszt!
Beszereztem egy IMS kosarat es egy normalis tampert, razorral belottem a max orlemeny mennyiseget, idot beallitottam 28 ra. Kicsit hig es egy fokkal kevesbe szar keseru, a puck mar nem tapad fel. Sztem igy elertem a kavebab maximumat, ha tovabb lassitom meg keserubb lesz. A vizhofokot levettem minimumra, kovetkezore leveszem az idot 25 re es akkor az arany beall 1:5 re. Jo a logika?
Meg egy kicsit gyakorolok aztan veszek valami normalis kavebabot, ez meg megy a kotyogoba. -
válasz
Albert.Csaba #13804 üzenetére
-
konzumpro
lelkes újonc
válasz
Albert.Csaba #13804 üzenetére
Kevés az őrlemény és/vagy túl finomra van őrölve, mocsarasodik a teteje és feltapad amikor megszűnik a nyomás, vizes marad a teteje, ettől ragad. Az öreg kávékkal előfordul, olyankor segít az overdosing, elfelejted a razort amit adnak a géphez és őrölsz 11 grammot a szimpla kosárba. Durvább őrleményt.
Ha dupláról van szó akkor ott is annyival többre őröld, hogy amikor főzés közben tágul a pogácsa, lassítsa a lefolyást és a végén ki tudja szorítani a felesleges vizet a tetejéről. Turbo shot, nem lesz szép crema de szerintem jobb mint a nyomásfokozós kosárral felhabosított verzió.
Ami még jól jöhet ehhez a géphez, egy 1mm-es puck screen, Aliexpresszről olcsó, megúszod a felsőszűrő cserét, jó lesz a vízterítés, nem fullad be olyan könnyen a főzet, kevesebb őrleménnyel is működik az overdosing. -
Nyíregyházán van magán pörkölő? Igyekeztem nekifutni keresővel. A konkrét keresésre bejött minden. Pécs, Bukarest, Belgrád, Pest és Buda no meg cscsó és nesszkafé. De Nyíregyháza nuku. 2x próbáltam... Hiába.
Vannak lehetetlen küldetések ami E. Hant-on is kifogna -
Albert.Csaba
friss újonc
Sziasztok, vettem egy uj presszogepet (Sage Barista Pro) es sehogy sem tudom beloni a szurobe passzolo kaveorlemeny mennyiseget. Egy oreg kavet hasznalok ami biztos nem segit, de gondoltam ugy kb ra jo lesz aztan veszek valami frisset es finomhangolok.
Az minek a jele ha a kavepogacsa feltapad a felsoszurore? Szetgugliztam magam, mindent csokkentettem, noveltem, mikor ugy ereztem mar elindultam a jo iranyba kiderult a kovetkezore hogy nem. Elmeletnek utannaneztem termeszetesen, egyszerre csak egy modositas. Az en logikam szerint sok a kaveorlemeny, de a kiserletezes nem igazolja.
Szoval mitol ez az antigravitacios pogacsa, es hogy lovom be a legkevesebb pazarlassal a kaveorlemeny mennyiseget?
Koszonom szepen elore is. -
válasz
Halley #13800 üzenetére
Eh valamiért nem frissült az oldal. Off az egész
Van kereső...
1 - fagyasztottat NEM olvasztunk ki, azonnal, adagonként őröljük. Lehet gyári zacsiban fagyasztani, csak ragaszd le a szelepet celluxszal.
2 - úgy, ahogy írod. Egyébként 2 hét is elég, bár a duplája a biztos. Talán a kilós kiszerelést és szétszedném legalább négyfelé fagyasztás előtt.
Új hozzászólás Aktív témák
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 7 5800X 32/64GB RAM RX 7800 XT 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- Apple iPhone 11 Pro 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eredeti, új Lenovo 330W töltők - ADL330SDC3A
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 8GB GDDR6 CM MasterBox 5 Lite 600W
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 10600KF 16/32/64GB RAM RX 7600 8GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest