Most bontottam meg a múltkor ajánlott alzás kv-t, egész korrekt, akciósan ennyiért rablás volt...
Köszi az ajánlást!
Most bontottam meg a múltkor ajánlott alzás kv-t, egész korrekt, akciósan ennyiért rablás volt...
Köszi az ajánlást!
Sziasztok.
Szerintetek ez megfelelő lenne mérni a dolgokat?
Inkább ez, kicsit drágább ugyan, de ez kimondottan kávés mérleg
DELONGHI EC685.M pár napja még 60k volt Media Marktban, de most már 74k. Gondolom, akár egy Black Friday keretében lesz még megint 60k, és mivel tetszik, ha van ilyenje valakinek, írhatna róla.
Ez az Eduscho nem fog megmaradni. Robusztás. Oké, tudtam. Kakaós pirítós íze van, igen sötét a fúzet- sav az nincs. Ezen az áron ez egy jó kávé. Kicsivel több mélységet akarok, így nem lesz tartós kedvenc. A haverjaimnak bejött az íze. Kiváncsiak voltak ők is rá.
Surface Book és egy Csúz a körtefán!. Pentax-szal fényképezve!
Ez nekem bevált
https://a.aliexpress.com/_EH0VLHf
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
nekem is
keress rá a topikban a dedica szóra
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
Illetve a youtube-on is rengeteg videót találsz. Ami biztos ő sokat csinált dedicakról: Tom's coffee corner csatorna.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
& kmarci25:
Köszik, sok hasznosat találtam! Nyomásfokozó nélküli kart meg lehet, tudnék hozzá szerezni ingyen.
Ezekkel érdemes lehet foglalkozni? 6000 lenne így 1 kg Kolumbia
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
Abba az edénybe akarod pörkölgetni a kávét rámegy pár 10 kiló mire értékelhető készítesz vele, már ha egyáltalán...
Jah nem. Inkább sütőben, airfryer-ben
Mindenkit egyforma külső inger ér, de egyén függő, h éljük meg :P
Sziasztok!
Az utóbbi időben reggel 5.45-kor semmi kedvem nekiállni a kis karos DeLonghi gépünkkel kávét főzni (lemérni a darált kávét, azt betölteni, lefőzni, takarítani ott reggel, stb..), ráadásul az izéért és az élményért iszom, nem feltétlen a koffein miatt. Emiatt csillant fel a szemem az új (?) Tchibo Baristinán. A videókat megnézve a szűrő kiürítésén kívül más reggeli feladatot talán nem rejt magában.
Mi a véleményetek? Tudom, megoldás lehetne egy automata gép is, de talán annyit ha nem muszáj nem adnék érte, ha nem muszáj... Köszönöm szépen a segítséget
Samsung Galaxy A55 5G
dehát ez nem egy automata gép? btw. ese pod a dedica-hoz?
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
Mindezt 300 euróért? Bullshit, habbal. Közelében nem lesz a dedicának. Létezik jó automata, csak az sajnos nem ennyibe kerül és nem így néz ki.
Felettem írták: tegyél podot a dedicába és ügy lezárva.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Tehát van benne egy műanyag (!), de legjobb esetben is kerámia őrlőfej, meg egy kamu portafilter. És ugyanazt tudja mint egy automata, de legalább minden kávé után kiveheted a kart, ürítheted, öblítheted és teheted vissza.
Fancy, jól néz ki valóban, és meg lehet etetni a vendégeket, hogy ez olyan jó, mint a karos, de mégis egyszerűbb és gyorsabb, csak ez így nem lesz igaz...
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Értem, köszi nektek nem dedicam van amúgy, hanem egy EC155-öm. Ez esetben lehet átnyargalok az automata kávégépes topikba, vagy van esetleg ötletek olcsóbb de használható vonalon automata gépre?
Samsung Galaxy A55 5G
Van valami bevált/ajánlott hely K6 rendelésre? Akár külföld is. Itthon AVX-nél találtam de nincs készleten és folyamatosan tologatják az elérhetőségi dátumot.
Köszi!
Hello darkness, my old friend...
Amazon.de
Ahogy felettem írták amazon a gyorsabb, AliExpress a lassabb, de talán olcsóbb megoldás.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Köszi, ránéztem de most ott is out of stock Akkor várok aztán majd egyszer csak lesz megint készleten.
Hello darkness, my old friend...
Vegyél inkább 1Z-t.
Most írták hogy nem is lesz Kingrinder egy ideig a Commandantével való balhéjuk miatt.
Mert, van valami szaftos kis pletyka? Idevele!
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
https://espressosetupbuilder.com/news/kingrinder-lawsuit-2024
Fakk, ez nevetséges 🤦
A comandante több, mint kétszeresébe fáj a K6-nak (red clixszel még több). Nem fedi egymást a vásárlótábor.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
A Commandante szerintem már minden gyártót megkóstolt, aki kézi, tekerővel ellátott rúd alakú őrlőt mert gyártani.
A mákdarálót csak ezért nem csesztetik, mert négyszögletes.
És abból melyiket lenne érdemes? Ami beszerezhető és nem horror áron van?
Hello darkness, my old friend...
Sziasztok! Tudja valaki hol lehet venni fekete színű Caffé Vergnano csészét? Woltnál láttam kéket zöldet pinket de feketét nem találok sehol.
Ajánlott AVX kávék?
India Monsooned Malabar
[link] Ezt ajánlotta itt valaki pár hete hogy párjának (is) bejött.
Rendelnék még mellé még 1kg-ot, valamiből ha tudtok ajánlani.
-Chocolate&orange blend
-Világosból a Kenya és Tanzánia nagyon jó mostanság, de kell hozzá hardver. Bármilyen gépen nem fognak muzsikálni. A csokis mindenen jó lesz.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Szerintem én voltam. A Malabar teljesen savmentes, erre készülj. Azaz, ha kedveled a savasabb kávékat, akkor csak negyed kilót rendelj próbára, nehogy lukra fuss.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
Ha a kilót "beérleled", majd megbontod, viszonylag hamar megpunnyad (normál otthoni felhasználás mellett nálam kb. három hét-egy hónap alatt fogy el 1kg kv).
Vagy porciózva lefagyasztod, vagy eleve negyed kilós adagokat veszel, eltérő pörkölési idővel.
AVX-nél egy kolumbiait is próbálj ki.
Nálunk 2-3 hét alatt elfogy egy kiló, amikor valamiből elég volt akkor a kg utolsó 250g-ját lefagyasztom. De amúgy nem szoktam érezni különbséget felbontás meg 2-3. hétnél.
Köszi az ajánlásokat.
A világos nicaraguai is finom, most bontottam. Enyhén ferment illatú, az ízében ez szerencsére annyira nem köszön vissza.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Sziasztok!
Csak gondoltam, hogy megosztok egy kis infót a kávé-utamról az olyan műkedvelő amatőröknek, mint amilyen én is vagyok
Szóval: TB1 + CM702-vel kávézom egy ideje, kezdetben Lavazza Oro kávéval (ez volt itthon). Igazából elégedett voltam vele, semmi flikkflakk. Pár aprósággal együtt rendeltem egy brazil Santos kávét, és hát na... érezhetően más volt Pár hét után a Santos elfogyott, így "vészmegoldásként" a hűtőben tárolt Lavazzához nyúltam. Hát gyerekek... azt a sz@rt! Én tényleg nem vagyok egy eltartott kisujjal, cibetmacska tetkóval kávézó ember, de amit ez a "sima" Santos nyújtott egy ilyen kommersz, bolti Lavazzához képest, arról verset lehetne írni. Szóval műkedvelő feleim: vegyetek rendes kávét, az ára is ugyanannyi, mint a bolti forgácsnak.
(Most az avx-től a "Béla papa blend" volt csapon, ez is finom )
-----
Kérdésem a tapasztaltakhoz: kávécserénél ti az őrlőben ragadt szemeket simán kidobjátok? Mert ugye marad azért benne jó pár grammnyi őrleményhez elegendő szem, de ha nem akarom, hogy összekeveredjen a kettő, akkor - kuka?
(Mondjuk nem szívesen kukáznám, szóval lehet, hogy csak ráöntöm az újat - pardon )
Nekem nem ragad bele semmi, mert előtte veszem ki a fagyóból kimérem mérlegen amennyi kell, majd őrlés után kiverem a 702-ből. Kávécsere előtt pedig szétszedem és kitakarítom.
[ Szerkesztve ]
Ó, akkor te csak annyit őrölsz, amennyi épp kell? Én beletöltöm a tartójába a kb. 100-120 grammot, aztán "érzésre" őrlök...
Mennyivel teszel bele többet, hogy a kis őrlési veszteséget kompenzáld? 1-2 g-mal? Illetve itt az őrléshez nem kell akkor a tartályban lévő szemek "nyomása", hogy az őrlőbe "nyomja"?
( Ma is tanultam valamit )
[ Szerkesztve ]
Ha folyamatosan a tartályban van akkor éri a levegő és megdöglik a babod idő előtt. A légmentesben tartás vagy fagyasztás ezt lassítja.
Érzésre őrlésnél nem lesz két azonos főzet. Századgrammos mérlegem van az aliról mint itt sokaknak (pedig ez csak az amatőr topik). Nem teszek bele többet, kiverem belőle. Egy ideig néztem mennyi megy be és ki, de amikor több jött ki mint be, akkor szüntettem be a méréseket
A 702-esben sajnos sok a pangó (beragadt őrlemény), ha benne tartod a babot akkor nem tűnik fel, de simán lehet hogy a következő kivételnél az előzőből maradt őrlemény jó része jön ki először, ami már eleve döglött mert rossz esetben órákat állt az őrlőben.
[ Szerkesztve ]
Köszi! Én is ki szoktam ütögetni a maradékot az őrlés végén, és szintén alis kávé-mérlegem van. De akkor az újnál áttérek erre a módszerre, hogy csak a kellő mennyiséget teszem az őrlőbe. (Bakker, lehet, hogy mégis csak kézi őrlő lesz a megoldás...)
A 702 nem túl barátságos fajta egyadagos őrlésre. Feltétlenül vizezd a babot őrlés előtt (gyógyszertári kis spricnis üvegből egy-két nyomás - kb. 0.2g - és összeráz), ez segít jobban kijönni, ami belement. De nincs mese, ütlegelni kell, rendesen, sokat. Én főleg ezért adtam el anno.
Vagy ugye nincs egyadagos, de akkor valóban hamar döglik a bab az oxidáció miatt.
Váltásnál vagy átküldesz egy duplányit és kidobod (nem valami gaudaságos sajna), vagy ecsettel kisepred, aztán kiporszívózod a kések közül, amit tudsz.
Ha megismételhető italokat szeretnél, igazából mérni érdemes az őrleményed. 0.2g difi oké, fél gramm már észrevehető lefolyásban.
Ja és üdv a lejtőn
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Ez a spricnizés dolog szükséges kézi örlők esetén is?
Illetve egy másik kérdés mérleggel kapcsolatban. Ez vállalható első mérlegnek vagy van valami jobb/ajánlottab vétel akár aliról?
Hello darkness, my old friend...
Köszönöm az infókat! Most kitisztítottam alaposan, reggel pedig kipróbálom a fagyasztóból az egyadagos őrlést.
"Ja és üdv a lejtőn" C'est la vie!
aztán ha kiakarod maxolni a fagyasztást, kell a mézes üveg.
Ó, hát ilyenből is van itthon... (nem e miatt, de hát ha már így alakult?!)
kimért adagot fagyasztasz, darálásnál ki a fagyóból, mehet egyből a darálóba. itt megspórolod a vizezést, annyi pára kicsapódik rá, amennyi kell.
azt nézd meg, hogy befér-e a kar alá csészével együtt. egyébként speckó alapján jó lesz.
It's a rare occurrence, like a double rainbow, or someone on the Internet saying, "You know what? You've convinced me I was wrong."
Ajánlották már itt. Én is ilyeneket használok.
30ml-es fagyasztódoboz. 18-20g belefér. Jobban pakolható egymásra pár tucat, mint az üvegből.
Kiveszem a mélyhűtőből, megy egyenesen az őrlőbe.
[link]
[ Szerkesztve ]
Szintén most kezdtem amatőr, kézi örlőm van. Csak annyit teszek bele, amennyit lefőzök. Simán szemre, eddig nagyrészt eltaláltam a mennyiséget. Ha kicsit több lett, az addig ül az örlőben kövi kávéig, de max egy fél kávéskanálnyival szokott több lenni. Az meg elfér köviben, amióta rendes kávét iszok azóta hanyagolom a munkahelyit, inkább iszok itthol kétszer is (eddig heti pár főzés volt csak)
Teljesen kitekerem az örlőből a kávét, minimális törmelék marad benne csak.
[ Szerkesztve ]
Ja
Kézin is segít, főleg sötét pörkölés esetén. Az rohadtul sztatikus tud lenni.
A mérleg jó lesz, ha befér a géped tálcájára (vastag).
Tailor@ Az egyadagos fagyasztás szerintem macerás bullshit. Részemről rég abbahagytam. 250g zacsiból kiveszem azt a 14-16-18grammot és vissza. Nincs egy percet fagyón kívül, semmi kárát nem érzem. Ettől persze ha szeretnéd, a mézesüvegezés jó trükk. De víz kell arra is, iattinak sztem nincs igaza. A fagyasztott bab töltődik fel csak igazán. Próbáld ki. Víz nélkül nekem gigantikus bundabugyi képződik a Mazzer torkolatában. Afrofrizura
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Köszi szépen, neked is RetepNyaraB. Igazából V60-hoz meg French presshez kellene, nekem nincs karos presszó gépem.
[ Szerkesztve ]
Hello darkness, my old friend...
Jaa!
Persze, alapnak jó lesz. Gondolom nem kezd súlyra időt mérni, meg részidőket számolni, na de 10 éve még örült az ember ha mérlege van bármilyen.
"I don't know half of you half as well as I should like; and I like less than half of you half as well as you deserve."
Hello, tennék egy próbát a Bialetti Brikkával, használtam venném ezért. Láttam, hogy a 2020 előttieknel más a szelep. A régit, vagy az újat érdemes inkább választani, vagy mindegy? koszi
Eddig jól elvoltam egy konyhai mérleggel meg a Xiaomi Mi Band4 időzítőjével
Ha tud tized grammot, meg van benne időmérés/részidő mérés a V60-hoz akkor én már örülök neki
Hello darkness, my old friend...
Én a régit venném, édesanyámnak az van, nekem az új. Jobb kávékat csinálok a régivel. Az újból kivettem a szilikon szelepet, és sima mokaként használom.
ha azt mondom neked van igazad, nekem van igazam... :)
Köszönöm! Nekem most 125g-os, hermetikusan zárható zacskóban vannak a kávék (próbaképp rendeltem 4 félét ebben a "kóstoló" méretben), és az az igazság, hogy teljesen kényelmes így, elengedem az üvegezést. Fújtam rá kis vizet, és konkrétan minden kijött az őrlőből - ráadásul sokkal kényelmesebb is így, mert egyből a karba őrlöm, így nincs ide-oda-öntögetem-mérem-macera
Sziasztok! Munkahelyen van egy nyomifokis Electrolux presszógép, ehhez keresnék döglött tégla kávét ami elég durvára van őrölve hogy ne zubogjon át rajta a víz, és nem fullasztja be teli kosárral. Eddig egyedül a Tscibo Barista jött be, de az is kg 2/3os töltöttség fölött befullad, minden más túl durva volt.
nálam a Tchibo Espresso Milano Style frankó volt 2 nyomifokisban is
Ha durvára van őrölve akkor zubog át a víz rajta!
Ha azt szeretnéd hogy lassabb legyen a lefolyás akkor finomabb őrlést kell keresned, ha azt szeretnéd hogy ne fulladjon be teli kosárral se, akkor meg durvább őrlést....(vagy nem tömöríted agyon...bár szerintem nem ez a jó irány.)
ˣ
+1, én a Gaggiamat is azzal tömtem amikor még nem volt daráló, teljesen korrekt ahhoz képest.
disznóvágás, nepotizmus, pálinkagőzös hedonizmus | intelhüttö (c) Tirexi, szívünkben őrzünk örökre <3
Nyitott karral (IMS kosárral), jobb lehet az íz és állag, mint egy sima gyári karral (vagy inkább "szép" lesz a csatolás)?
[ Szerkesztve ]
A kar igazából mindegy. A nyitott kar arra jó, hogy lásd, ha valahol csatornásodik, ha meg nem, akkor kávépornó. Az IMS kosár már jelent(het) különbséget.
"There must be some way out of here" / Said the joker to the thief
A kosár az oké, a kart nem tudtam tutira, de a tippem ez volt amit írtál. Köszi.
Természetesen tudom, csak elírtam Szóval a "SO" Lidl-s kávék, Segafredo átzubog (utóbbin mutatja hogy presszóhoz is jó lenne), Tschibo Milano (nem is baristát iszom @ Bobbysolo) viszont fél, 2/3 kosárnál is kb egyperces lefolyásokat csinál :\
Bár most leejtettem a C2-t otthon és behorpadt, lehet le lesz fokozva munkahelyi örlőnek