Hirdetés
- ubyegon2: Airfryer XL XXL forrólevegős sütő gyakorlati tanácsok, ötletek, receptek
- GoodSpeed: Bye PET Palack, hello SodaStream
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Rap, Hip-hop 90'
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- sziku69: Szólánc.
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- tordaitibi: Chatcontrol
Új hozzászólás Aktív témák
-
Studi
veterán
válasz
un2112 #82494 üzenetére
Nem védeni akarom őket, de nem jellemző ilyesmi a Mintaboltra, valami félreértés lehet. Az akció eleve úgy szól, hogy egyszerre egy vázat, egy obival. Ettől függetlenül amikor szabad volt két obi, akkor simán meg tudtam beszélni azt, hogy a hét közepén bementem, és cseréltem obit.
De a két obi egyszerre nem megy. (de: vidd magaddal a párod/feleséged, viszont dupla kaució lesz
)
Vagy nem is a Mintabolttal beszélted meg a dolgot, hanem a másik bolttal? Mert akkor nem is az Olympusnak, hanem a boltnak, esetleg az ő eladójuknak jár ám a fekete pont.
-
un2112
tag
Puffogás következik.
Kikölcsönöztem az Oly Teddpróbárától két obit. Egy hónapja, mára. Ekkorra tudták adni.
Odafáradok az átvevőhelyre, ami egy másik fotósbolt és jó nagyon, hát csak az egyik obi van ott.
Aztán az ember mondja, hogy a papírok egyikén ott egy megjegyzés, hogy a másikat majd máskor.
A másik obi is ott volt amúgy, valaki másnak odaadták egy vázzal.
Szóval szerintem ez nemfrankó.
Annyira nem, hogy nem nekik írom, hogy bajom van (ahogy szerintem illene), hanem itt puffogok, mert ők sem vették a fáradságot, hogy szóljanak, hogy nem fogom megkapni mindkét obit, pedig az volt megbeszélve, és számítottam rá, és úgy alakítottam nyomorult földi életem eme egy hetét, hogy jól ki tudjam próbálni.
Egy jó nagy fekete pont az Olympusnak. Ugyanakkor persze köszönet is a remek lehetőségért, mert tényleg remek lehetőség a teddpróbára. -
MrChris
nagyúr
válasz
Schanyee #82490 üzenetére
Nálam segített a hangján. Szobában, csendben videózva még mindig halkan behallatszik, de kint erdőben meg hasonló helyeken ahol van valami alapzaj ott nem, míg korábban ott is lehetett hallani.
Fogásán nem tudtam túllendülni, ezért barkiztam rá egy gripet. Most a redbullon próbáltam ki több órás bevetésen, nyakpánt nélkül, súlyosbítva egy 700gr-os manuállal. Nagyon bevált. -
Schanyee
senior tag
válasz
Schanyee #82472 üzenetére
Na tegnap délután beszereztem egy GX80-at. A hétvégén próbálom majd rendesen kitesztelni, addig is megy az ismerkedés. Első tapasztalat, hogy a fogása határozottan jobb mint az E-P5-nek (bár még nem tökéletes, de azt nem is vártam a kialakítás miatt, oda G80 kellene) és a menühöz vissza kell szokjak, átszoktam az Oly-ra. A Tracking fókusz beállítás határozottan stabilabb, de ott sem volt még lehetőségem komolyabb tesztre. A fekete Oly 25mm 1.8-al elég jól néz ki a váz, majdnem mint az E-P5 a kis szürke Pana 12-32-vel.
Ja a firmware 1.0 még a gépen, rémlik olyan, hogy a frissítése megoldja azt, hogy a stabi behallatszik a videóba, ez remélem igaz, mert búgott rendesen.
-
un2112
tag
válasz
Mercutio_ #82487 üzenetére
Csak angolul kerestem rá, de köszi a tippet, átolvasom Rabimiki fotós blogját, tényleg jónak tűnik.
@Muerte68
Kösz, az megvan, de 1. Photoshop alatt fut, nem Lightroomban, és én RAW-ból akarnám elérni ugyanazt, 2. még nem jöttem rá, melyik Silver Efex filter a megfejtés. -
un2112
tag
Kérdés. Remélem, sikerül jól megfogalmaznom.
Van a Pana gépeken ez a Dynamic Monochrome nevű effekt vagy filter, amit amúgy PASM módokban is lehet használni, szóval az ember kedvére állítgathat, amit akar. Nagyon szeretem, baromi sokszor használom, szerintem iszonyat jól eltalálták a beállításait, még a legújabb gépekben lévő L.Monochrome fotóstílus sem olyan frankó (bár azt lehet úgymond szűrőzni, vörös, zöld, sárga, narancs "szűrőt" lehet rápakolni, amit a Dynamic M.-ra tudtommal nem lehet).
A kérdésem az volna, hogy szerintetek mik ennek a Dynamic Monochrome-nak a beállításai? Pontosabban, hogy lehetne RAW-ból Lightroomban ugyanolyat vagy nagyon hasonlót csinálni?
(Egyszerűbb kérdezni, mint nekilátni kikísérletezni, de hátha más már rég megtalálta a megfejtést.) -
Balinov
titán
Panikmod on. ami utangyartott vezetekes kioldo jo volt az EM5MK1-hez az kompatibilis-e az EM1MK1-el?
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #82461 üzenetére
Megválaszolom a saját kérdésem, mert talán másnak is hasznos lehet:
Feltettem a kérdésem a Panasonic központi szervizének. Ahol azt a választ kaptam, hogy a Panasonic objektívekre is Pan Európai garancia érvényes, ami a németországi számlával érvényesíthető.
Ez azért igen jó hír!
-
un2112
tag
válasz
MrChris #82466 üzenetére
Ugye?
Roppant bosszantó tud lenni, amikor vadászgat, amikor lassan áll be a fókusz, vagy manuálban, hogy ha nem jól kapom el, másodperceken át kell tekergetni a közelről a végtelenbe meg vissza, de olyan hangulata van a képeknek, amiket vele lövök, olyan elmosása, vagy tudomisén, mi az, amitől annyira jó, amilyet semmi más obinál nem tapasztaltam. Lehet, hogy a látószög adja a varázsát, és lehet, hogy tennem kéne még egy próbát az Oly 17mm-essel, de kétlem, hogy ugyanezt adná.
(Viszont ha bárkinek van a II-esből fekete, és elcserélni ezüstre, szóljon. Fekete GX80 vázon némileg idétlenül néz ki az ezüst 20-asom...)
-
mikrofon
veterán
válasz
jjeahh #82462 üzenetére
ismét szép kép manuál obival.... Nekem pont ilyen obim volt még Pentax k10d-hez pK bajonettel...
Ha már így felmerült ez a követő fókuszos téma. Feltehetően ez egy amatőr probléma, nagyon alap hiányosság lesz, de rajtam kifogott.
Hétvégén kosarasokat fotóztam ahogyan a palánkra dobást gyakorolják egy dobbantóról.
Követő móddal próbálkoztam, hát nem nagyon jöttem rá a gx8-on ez, hogy is működik pontosan. Esetleg valaki tudna segíteni?
A gx8-on van egy fizikai kar három álással: AFS/AFF, AFC, MF. Utolsó ugye nem játszik, míg az első lehetőségnél az AFS és AFF között egy másik gombbal lehet választani.
Ezen kívül pedig a követést külön ki kell választani az AF-módok közül.
Ráadásul nálam a fókusz nem a shutter gomb félig lenyomására van állítva, hanem külön gombra, az AF/AE look gombra.
Ezek után úgy működött, hogy középső kis kerettel becéloztam a témát, le kellett nyomnom félig a shutter gombot (nem azt a gombot amire az AF állítva van) aztán követte, amíg bírta.
Én azt gondoltam, hogy AFC módba kell rakni a kis kart.
De valahogy azt tapasztaltam, ha a követő mód ki van választva, akkor mindegy, hogy a kar AFS/AFF módban, vagy AFC módban van. Sőt igazából az is hogy AFS vagy AFF mód van beállítva. Ezt nem nagyon értem!
Meg azt sem, hogyha a hátsó gombra van állítva az AF-ON, akkor miért a shutter gombot kell nyomogatnom, félig ill. csak le kel nyomnom egyszer félig aztán elengedni, vagy úgy is kell tartanom.
Valamint most ebben az esetben kell-e az AF-ON gombot használni vagy nem?Gondolom én szerencsétlenkedek, de ennek, hogyan kellene működnie, hogyan kell ezt használni?
Mivel össze vissza nyomkodás hatására eléggé véletlen lett a fotók sikeressége, így vissza álltam a AFS-re és sorozatképre, így már jók lettek a képek,,,
Illetve az AFS/AFF/AFC közül csak az első és utolsó működését értem, az AFF-et nem.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Schanyee #82457 üzenetére
Ha a háttérhez képest sötét, kontrasztos kutyád lenne lehet az oly is szépen lekövetné, pana g3, g6 nálam c-af + folyamatos af + követő módban, ha az érintőkijelzőn kijelölöd a fekete meg sötét kutyákat elég jól leköveti.
80hun: arannyos és frankó szetted van
Ha már ennyi a kutya
-
-
Schanyee
senior tag
válasz
Lassú Víz #82444 üzenetére
Sosem volt DSLR-em, m43-al kezdtem a hobbi fotózást, úgyhogy az ottani megszokások nem fenyegetnek
Kipróbálom ezt a tapit, még annó Pana G3-nál próbálkoztam, ott mozgás követésére nem volt az ideális.
80hun:
Tracking nekem sajnos nem jött be, mert viszonylag gyakran a rögzítés nem az igazi és utána könnyen elveszíti az alanyt. Kb 3 éve van meg, azóta fotóztam lassabb kutyákat, meg futó embereket főleg, az E-P5-nek a legjobb az arcfelismerés kikapcsolva, középső fókusz terület only és a célpontot tartom középen ezen a területen belül.Amit határozottan észrevettem, hogy míg a Pana az előtérben lévő dolgokra szerett fókuszálni, addig az Oly a háttérre. Ez igaz az S-AF-re is sajnos.
-
j.bravo
addikt
Öhh, szóval a kontinensgari értelmében, ha a Zusában veszem, akár besétálós boltban, akár a meglátogatandó ismerős címére rendelem a B&H webshopból, az itthon érvényesíthető garit elfelejthetem?
Ennek fényében mérlegeljem, hogy az árkülönbség megéri-e a kockázatot?Pana ugyanígy van ezzel?
-
Studi
veterán
válasz
j.bravo #82450 üzenetére
Elvileg a világgarancia megszűnt, ez egy kintfelejtett leírás lehet.
Az Olynál ~másfél-két éve kontinentális gari van már. Az érvényesítéséhez kell a kitöltött, lepecsételt garanciajegy, és a vásárlást igazoló számla. Ha boltban veszed, akkor az előbbi nem lehet gond, lepecsételteted, és kész. Ha neten rendeled akkor kritikusabb, le kell valahogy levelezni, hogy pecsételjék már le mindenképp az eredeti garilapot. -
j.bravo
addikt
Urak, az itt leírtak - illetve a Ti esetleges tapasztalatotok - szerint, ha az ember külföldön vásárol mondjuk egy OM-D ill objektíveket, akkor világgarancia címén itthon azokat a papírokat elfogadják-e, vagy nem?
Illetve számít-e hogy Európában (esetleg EU-n kívül, mondjuk Svájcban) veszi az ember, vagy másik kontinensen (mondjuk az USA-ban) ?Ha rossz helyen kérdezem mindezt, kérlek irányítsatok át a helyes topikba.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #82438 üzenetére
Mindenképp próbáld ki előtte. Mivel többségnek nem jön be lehet neked se. ~160€ kissé sok érte. Ugyan ezt Lr-al is ki lehet keverni, belenyultam a színekbe, kontrasztba. Egy adag képnél eltekertem a vázon az exp.korr-t és másfél fével alá lőtte, azt mind visszahúztam.
Van hogy ami egyik progival nem megy akkor megpróbálom másikkal. -
Balinov
titán
válasz
Lassú Víz #82444 üzenetére
tenyleg, Slow Water kartács, neked is EM1-ed van.C-AF+TR mondjuk a sotet 40-150R-el mukdohetne-e egy ilyen helyzetben csak hogy tudjam mire keszuljek kov heten nyaralaskor? Vagy inkabb S-AF, es probaljam meg megsaccolni, hova ugranak fel az orkak, delfinek?
-
Balinov
titán
válasz
Schanyee #82442 üzenetére
jaa.. akkor en neztem be valamit, azt hittem EM1.I-vel probalkozol. Ott ugy remlik pdaf-hoz kell az azzal kompatibilis (talan tipikusan 4/3) uveg de majd a tapasztaltabbak kijavitaniak, em1 nemregota van csak meg, CAF-al minimalis szemelyes tapasztalatom van csak eddig.
-
Schanyee
senior tag
válasz
Balinov #82441 üzenetére
Hm, akkor az a google lehetett, én nem törlök EXIF-et.
Ez Oly E-P5, C-AF és a legtöbbször az Oly 25mm f1.8-al készültek a képek, mert eddig azzal ment a váznak a legjobban a folyamatos fókusz. Meg általában kellett a fényerő a 1/400 és gyorsabb záridőhöz, így is lett 1-2 kép a kelleténél magasabb ISO-val. Meg sajnos az S-AF is általában a hátteret találta meg, középső kis fókusz ponttal miközben a kutya a kép közepén volt.
Ezért gondoltam, hátha az E-M1 Mk1 a PDAF fókuszával hátha gyorsabb.
-
80hun
addikt
válasz
Schanyee #82439 üzenetére
Nagyon pofás blöki
Akkor már én is betolok egyet jjeahh forumtársnak , igaz ez pont nem mftvel készült.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #82433 üzenetére
Köszi. Bármelyikőtök legalább ezt meg tudja csinálni, hálás téma, mert tizenvalahány repülő legalább kétszer elhúz, pár kép csak sikerül róluk
Kellett volna egy nd szűrő, túl rövid volt a záridő, a háttér a kameramozgatás ellenére alig mozdult be.
Jut eszembe, ezeket Silkyvel piszkáltam. -
Schanyee
senior tag
válasz
Balinov #82430 üzenetére
Nekem is 10% lett a siker arány, miután kikapcsoltam minden funkciót, csak simán c-af, semmi arc felismerés, tracking. Az érdekes az volt hogy kicsi középső fókusz mezővel és s-af mellett is nagyon sokszor a háttere fókuszált a gép. 😐
Mindezt úgy hogy előtte futókat sokat fotóztam és már tudom melyik objektív a legjobb milyen beállításokkal. Kutyára is tűnik a Pana G3 jobb volt, hiába idősebb jóval. -
MrChris
nagyúr
válasz
Balinov #82430 üzenetére
Úgy álltam eleve hozzá, hogy most kerepeltetem, alig van benne expó
és szépen követem a témát, mintha videóznék. Szerintem nem is lett sok, 180db. Lehetett volna még egy 100-assal több ez alatt az idő alatt, de ugye családosan mentem. Ebből lett 26 számomra megfelelő. Majd teszek fel videót hogy mit is lehetett látni a keresőben, leginkább egy fel-le jobbra-balra cikázó repülőt
A közvetlen Duna-part túl közel van ekkora nagyításhoz videózáshoz.
Ahogy láttam sokan kihozták a cuccot fotózni, tehát az én képeim csak annyiból 'jók' hogy én készítettemViszont volt pár furcsa technikai megoldás, a leggázabb, hogy hama állványról, szépen beállítva az országház és mikor jött a göbzi megnyomta az ultrazoom gép kioldóját
Kb 300km/ó-val megy egy ilyen repülő, még ha rá is került a képre, csak egy elmosódott paca lehetett.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Muerte68 #82427 üzenetére
Ugyan már, gyerekjáték! Azzal nem kihívás, kis panával és manuállal az igazi
Nagyon jól vizsgázott a saját készítésű marcsám is. Mivel nem kell az ujjakkal annyit erőlködni és többet tart a súlyból, ezért jobban tudom tekergetni a fókuszgyűrűt. Meg egyszer sem merült fel bennem, hogy kifordul a kezemből.
-
Schanyee
senior tag
Sziasztok!
A frissítések után milyen az oly e-m1 mk1 fókusza sport fotózásra? Mostanában kezdtem olyant fotózni amire az e-p5 még single fókusszal is kevés. -
toyone
őstag
válasz
mikrofon #82419 üzenetére
Kétségtelen hogy szokni kell.De megtanulható. logoutos útmutató is akad hozzá.
Nem fotózok olyan sokat, de ezt találtam ingyenesként amivel meg tudtam barátkozni(+ a 24/7 es rendszerem linuxos, így az sem hátrány hogy ott is megy).Amit MrChris mondott annak van próbaváltozata. Lehet az meg annyira beválna hogy megérné befektetned. Letöltöm majd a trialt aztán kipróbálom. Köszi.
-
mikrofon
veterán
válasz
toyone #82339 üzenetére
Nah kipróbáltam a RawTherapee-t. Nem egyszerű a használata, szokni kell. Azonban számomra sokkal használhatóbb, mint a Silkypix SE.
Mostanában megszerkesztettem elég sok képet RawTherapee-vel, Silkypix SEE-vel is párhuzamosan. Majd a végeredményeket összevetettem egymással és a váz gyári jpg-jével. A végeredmény kb.: 90%-ban RawTherapee-vel készített képek lettek jobbak, 7%-ban a Silkypix SE és 3%-ban a gyári váz által készített képek győztek. -
atis78
tag
válasz
Grga_Pitic #82415 üzenetére
Hatso tarcsa megnyom es utana az elso tarcsaval korrigalhatod az expot. (en legalabbis mindig igy csinalom)
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #82414 üzenetére
Nem emlékszem, hogy Pana tud-e ilyet, de Oly vázaknál a tárcsával vezérelhető expo korrekción kívül is el lehet téríteni fénymérési módonként az expot. Így kb beégetheted a gép agyába, hogy mátrix mérésnél egy harmaddal, spotnál meg kettővel az általa mért fölé lőjön, külön nem kell rá figyelned. És persze a szokásos expo-korrekcióval tovább finomíthatod a dolgot.
-
Studi
veterán
válasz
Grga_Pitic #82415 üzenetére
Hátsó tárcsa mit csinál? Nehézkes bekonfigolni, de nekem A módban úgy ment, hogy első tárcsa blende, hátsó tárcsa expo-korrekció.
Ha elektromos zoomos obi van rajta, akkor elvileg a hátsó tárcsa viszont automatikusan azt fogja vezérelni elsődleges funkciójaként. Ilyenkor a tárcsa benyomásával tudsz funkciót váltani. -
Mercutio_
félisten
válasz
ggf8600gts #82408 üzenetére
Ez olyan mint, hogy tudod J Lo kicsit farnehéz, de attól még nem cserélnéd le
itt is csak figyelembe veszel egy jellemzőt és aszerint használod (expókompenzéció fix értékkel eltolja így korrigál minden kép esetén))
-
G@ß!
őstag
Egy gyors kérdés:
GX7-en expo korrekciót "A" módban hogy tudom állítani? Egyszerűen nem bírom megtalálni...
Köszi. -
MrChris
nagyúr
válasz
Nekem g6 és gx80-nál nincs ilyen problémám. Viszont vannak helyzetek mikor szándékosan állítok, meg utána a raw szerkesztőben állítgatok.
-
jjeahh
nagyúr
válasz
Pentax is alulexponál, Canon meg túlexponál ideális fényekben stb., de ez nem olyan nagy probléma, egy ujjmozdulat korrigálni.
-
eeXaa
addikt
válasz
Raksz rá expokompenzációt ha alexpósnak tűnik.... problem solved
-
ggf8600gts
tag
Sziasztok!
Foglalkozom a gondolattal, hogy beruházok egy Panasonic G7-es fényképezőgépre 14-140 obival.
Azonban egy hozzászólás kissé elbizonytalanított... Mazsi70 fórumtárs írta nemrégiben, hogy a G7 képei kissé alulexponáltnak tűnnek.
Nekem rövid ideig volt Pana FZ200 és automata módban ott is ez volt az érzésem, hogy a képek sötétek voltak,
utómunkában kellett ráadni némi fényerőt.Próbáltam az IA IA+ módot is, de alapból a fénymérés nem sikerült olyan jóra.
Kérdésem, ez valamilyen Pana betegség vagy a G7 esetében az Automta mód fényereje is megfelelő?
-
Lassú Víz
addikt
válasz
Balinov #82401 üzenetére
Elvileg 15 m. Szerintem használd csak a live composit módot wifi nélkül. Wifi nélkül is az akku lesz a szűk keresztmetszet. Élességet állítani a telefonos appal felejtős. Max ráböksz, hogy mire menjen az AF, de másra nem jó. Ha nem akarsz exponáláskor a géphez nyúlni, akkor is jobb a sima távvezérlő mód mint az élőképes. De egy ilyen fotónál, hogy pár másodperccel korábban kezdődik vagy később, tökmindegy. Nyugodtan tolhatod önkioldóval.
-
t.imi
addikt
Urak, az oly 14-150 II "élőben" is annyival jobb élességben a Pana 14-140 II-nél mint az egyik fórum társ által linkelt tesztben?
Utóbbit kergetem, de most erősen elbizonytalanodtam a tesztábrákat nézve. -
Balinov
titán
Sracok, EM1MK1-nel a wifi adapter mennyire eros vagy inkabb milyen hatosugaru szabadban, a termeszet lagy olen? teloban N-es vagy AC-s adapter van, de arrol szinte semmi infot nem talaltam, a vazban milyen es milyen hatosugaru.
Ill. ugyanitt kerdezem, asztro (Tejút vagy star trails) tajkephez hasznalnam Androidos OIS appal (tenyleg, abbol nem letezik valami 3rd party megoldas?) Live view belenagyitas, majd kezzel csillagra fokuszalas nagyitas alatt, aztan lock (mondjuk a lock-nak nem sok ertelme van, hiszen valszeg MF lesz, hiaba AF-es uveg) mukodhet?
Kocce
Bali
Új hozzászólás Aktív témák
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Tőzsde és gazdaság
- Windows 10
- Most Kína tiltotta ki a nemrég exportengedélyt kapott AI gyorsítókat?
- Gaming notebook topik
- BestBuy topik
- Milyen házat vegyek?
- Path of Exile 2
- One otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- További aktív témák...
- ÚJ HP EliteBook 840 G8 - 14"FHD IPS - i5-1145G7 - 32GB - 512GB SSD - Win10 PRO - Garancia
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- HIBÁTLAN iPhone 13 mini 128GB Green -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3307, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro Max 256GB Space Black -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3172
- Azonnali készpénzes Microsoft XBOX Series S és Series X felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest