- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- aquark: Jó platformer játékokat keresek!
- Magga: PLEX: multimédia az egész lakásban
- bambano: Bambanő háza tája
- sellerbuyer: Milyen laptopot vegyek? Segítek: semmilyet!
- sziku69: Szólánc.
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- gerner1
- eBay-es kütyük kis pénzért
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
Tapasztalata az objektívvel valakinek? :
https://www.guterkauf.com.de/de_DE/product/olympus-m-zuiko-digital-ed-60mm-f-2-8-macro-lens-1.html
-
Royo85
tag
válasz
MrChris #83795 üzenetére
Már kétszer cseréltem le a pana 20mm 1.7 et oly 25mm 1.8 ra. Az oly eladása után mindig rájövök, hogy kár volt. Nekem bejön a pana nagyobb látószöge, rajzolata, de a traktor af mindig kiábrándít. Az oly 17mm 1.8 megint felejtős 1.8 on nagyon lágy a képe. Így maradok az olympus 25mm nél.
-
Mercutio_
félisten
válasz
MrChris #83795 üzenetére
Szebbek a színei és a bokeh emlékeim szerint, de az AF néha annál is mellé megy (szerintem a kis dof is közrejátszik ebben)
Nekem az ekv. 50mm még mindig nem annyira a szívem csücske, így számomra nem érte meg a felárat így eladtam az Olypus verziót, nomeg az súlyra is többet nyom. -
Grga_Pitic
aktív tag
-
hito
nagyúr
válasz
voriae #83789 üzenetére
Na az esélyegyenlőség kedvéért kérhetném ugyanezt simán raw-ból nyúlkapiszka nélkül jpeg-be mentve?
Főleg élesítéshez nem ér nyúlni, hisz pont az a lényeg most. Még mielőtt feltöltöd tudom, hogy mérföldekkel jobb lesz még így is, mert GX80 alapból picivel élesebb képet lő és látszik, hogy ennek a darabnak nyitva sincs gondja. Az enyém rekeszelve nem éri el ezt az élességet szerintem.
-
voriae
tag
Éljenek a plüssök!
ezt most lőttem a Periszkópunkról
Lehetne kraftosabb, de azért nem homály, mint a tied.
-
hito
nagyúr
Én nem tudom eldönteni, hogy ez ennyit tud, vagy az enyém egy gyengébb darab. Itt van még egy eresztés, nappali fényben, kb. 1.5-2m-es távolságból:
-
voriae
tag
válasz
szpetri #83784 üzenetére
Nekem nem távolságfüggő, hanem általános a bizonytalanság, hogy betalál-e rendesen, vagy sem. Ha igen, akkor kiváló, számomra kellően éles a képe, ha nem, akkor meg bitangpusztulatosan fostos a pixelhányás. Ebből a szempontból a Sigma 30/2,8-as sokkal biztonságosabb volt.
-
szpetri
tag
Nekem az volt a tapasztalásom ezzel az obival kapcsolatban, hogy 2m-es tárgytávon belül teljesen rendben van az eredény, de ahogy távolodik a fókusz, romlik a képminősség. A te mintafotódon ennek a második fele jön ki, de nagyon (talán túlságosan is, szóval a gyári szórásnak a fixed az alja lehet, vagy van más probléma is).
Összeeresztenéd a két obit úgy, hogy a fotótéma nincs messzebb 1,5 méternél?
-
Grga_Pitic
aktív tag
Hát ez még mindig nagyon gyatra teljesítmény egy fixtől. Ilyen obim nem volt, de ennél biztosan sokkal jobban kell karcolnia. Valami nem klappol vele.
Csinálhatnál még egy közeli próbaképet valamiről tág rekesszel, de sok fény mellett, hogy rövid záridő is legyen, meg alap ISO. -
hito
nagyúr
válasz
bakosgabor57 #83780 üzenetére
Inkább úgy fogalmaznék, hogy vannak kivételek
Nekem ez a darab nagyon bejön. Ami még brutál volt, az a 18-200mm Samsung. Nem tudom, hogy abból nekem sikerült-e kifogni egy erős darabot, vagy az összes olyan, de a tele végén olyan borotva volt a kép, amit még nem láttam. Kézbe fogni se volt semmi. Több, mint fél kiló és olyan igényesen megmunkált, kidolgozott darab, amit ritkán látni. Igazi mestermű külsőre és anyaghasználatra.
-
hito
nagyúr
-
de!
csendes tag
Itt is megkérdezem, mert az indexes fórumon nem lettem sokkal beljebb.
Merengek egy Panasonic 12-32 palacsinta beszerzésén, hogy a fix 20-as és 45-ös mellé legyen valami minimális méretű nagylátószög és zoom. Az optikai minőségét sokan dícsérik, ámde az amazon.de-n többen panaszkodtak, hogy valamelyik gyűrűnek elenged a ragasztása, aztán vagy meg tudták tódozni-fódozni otthon, vagy kaptam vidám 200 eurós ajánlatot a javításra a márkaszerviztől.
Érdekelne, hogy itthon van-e valakinek tapasztalata erről a tipikus meghibásodásról, annak házilagos és/vagy szervizbeli javításáról.
-
bakosgabor57
őstag
válasz
hibavissza #83773 üzenetére
Kerülöm a mechanikus zár használatát, ritka az olyan körülmény, amikor ne tudnám az e-shuttert használni.
-
hibavissza
veterán
válasz
bakosgabor57 #83765 üzenetére
A Pana 14-140 az egyik legjobb rajzú utazózoom a piacon, ha van fény. A g7-re a régi, f4-es, nehezebb verzió ajánlott. A 3,5-ös újabb elég shutter shock érzékeny.
-
válasz
Nagyjából mindegy, egykutya képminőségileg. Az duplánál cserélgetni kell, de ha tudod, hogy épp nem kell a teljes tartomány, akkor elég az egyiket vinni, az utazózoomot választva mindig nálad van minden, de az több cipelés.
-
hito
nagyúr
válasz
Ezt most csináltam, majd keresek 12-35 vs 14-140-et is mindjárt.
14-140mm 24mm (nem találtam le a 25mm-t
) f4.1
Vicc. Raw-ból feldolgozva, semmihez nem nyúltam.
-
Muerte68
addikt
válasz
Minél nagyobb a zoom átfogás annál gyengébb a képminőség ez mindig így van
-
bakosgabor57
őstag
Hali!
Képminőség szempontjából és pixelkukker szemmel nézve melyik a jobb megoldás G7- hez:
1. Nagyobb átfogású zoom 14-140
2. 14-42 és 45-150, vállalva az obik cserélgetését
Próbáltam utánaolvasni, de arra jutottam, csak kényelmi különbség van. Persze árnyalják a dolgot az olyanok, mint pl. hito 14-140- ről írt hsz-e. -
roonin
tag
Olympus omd em1-en van rá lehetőség, hogy vissza lehessen tenni régebbi firmware-t? Jelenleg 4.3-as van fenn kb. mióta kijött. Lehet csak emlékeim szerint muzsikált jobban a gép anno 4.1-el. Pl. Av-mód rekesztárcsa görgetésre nem reagál túl érzékenyen néha 1 görgetésre nem vált és egyszerre görgetve nem léptet, vagy csak 1-t ez lehet gép hiba, de mint ha ennél azért régebben jobb lett volna, az autófókusz is mint ha jobban talált volna régebben. Lehet mindez csak emlékeimben van, de ha lehet megnézném a 4.1-el újra gépet ha van lehetőség...
-
bakosgabor57
őstag
válasz
Mercutio_ #83756 üzenetére
Az ember fia azért vásárol/na/ webáruházból, hogy ne kelljen esetleg 100km- eket utaznia egy szakboltig. A gyártói oldallal sem vagyok kisegítve, ha az áruházi oldalon hiányosak az adatok, legtöbb helyen még azért sem kezeskednek, hogy amit a képen látok az valóban a keresett termék.
-
Studi
veterán
válasz
Mercutio_ #83756 üzenetére
Huhh, sajnos még ez sem biztos, hogy megoldás. Nagyon nehéz a régebbi obikról lehalászni az infót, esetleg összehasonlítani a régi-új terméket a gyártók honlapjain. Igaz ez az Olyra, Panára ugyanúgy, mint a Sigmára. Az például, hogy a régi Sigma DN 19-es, 30-as teljesen más üvegfelépítésű, mint az új, szinte kihámozhatatlan a Sigma honlapján. Számomra legalábbis.
-
Mercutio_
félisten
válasz
bakosgabor57 #83738 üzenetére
Hogyan vásároljon így az ember egy web áruházból?
Előtte bemegy egy szakboltba, vagy felkeresi a gyártó hivatalos oldalát ahol ott vannak az objektívek részletes adatai is? -
Mandok
tag
Persze, ez így van, igazad van, sőt, én is tudom, hogy összességében a cashback-es árral nem jöttem ki rosszul az MK2-vel sem. (sőt, ha jobban visszagondolok, egyáltalán nem is volt tervben a gépcsere, csak megláttam valahol, hogy most az MK2-re van ilyen akció- anno az MK1-et is úgy vettem- és kaptam a lehetőségen. Így most, ha úgy vesszük, ha van egy tiszta új gépem és ha akár csak 40ezerrel kerül is többe az új verzió, már azt sem biztos, hogy feltétlen megéri). Bár egy pillanatra elgondolkodtam rajta, hogy hátha tud az Mk3 végre normális színeket automata módban is, mint az MK1... akkor már azért megérné.
Video az tényleg nem hiányzik, mert kifejezetten a video miatt vettem meg az RX100-as Sony-t, így videóra az tökéletes, az Olympus nekem kizárólag fotós gépnek kell.
-
Studi
veterán
-
Mandok
tag
Értem, köszi.
Ettől függetlenül rohadtul zavaró, hogy tényleg 1 hónapja vettem meg az új gépet. Nem is értem, hogy miért nem néztem kicsit jobban utána. (bár igazából már majdnem lejárt a pénzvisszatérítős akció, mikor jött az ötlet, hogy kéne egy új gép, akkor meg nem akartam húzni az időt, nehogy lemaradjak a cashback-ről).
De azért most meg már bosszant, hogy gyakorlatilag ugyanannyiért jöhetett volna az újabb generáció is, mert ugye, még ha tényleg semmi különbség sincs köztük, csak a nevük, de később eladáskor azért nem lesz mindegy...
-
asdf_
veterán
válasz
Mandok #83748 üzenetére
Akarsz-e videozni, kb. ez az egyetlen kerdes. Az MK II videoja annyira szar, hogy lenyegeben nincs is videos kepessege, az MK III-ebol csak youtube-osat lattam fullscreenben, de az teljesen rendben van, sok kategoriaval jobb a reginel. Csereben ha nem is alaposan, de erezhetoen le van butitva testreszabhatosag teren a gep. Mivel most jott ki, van egy tonna teszt, nyilvan mindegyik a regihez viszonyitja, beleinvesztalsz 2-3 orat (mar ha beszelsz angolul) es tudod, hogy melyik a te geped. Ha nem videozol, folosleges ezen ragodni (de meg csak az idot belefeccolni is az utanaolvasasba), teljesen jo vagy az MK II-vel.
-
Studi
veterán
válasz
Mandok #83748 üzenetére
Nem. Általánosságban igaz, hogy egy lépést az alacsonyabb kategóriákban nem éri meg tenni. E-M5, E-M1 más tészta, ott nagy a difi a generációk között, de az E-M10-nél, és a PEN szériáknál nemigen éri meg a következő generációra váltás. (kivétel ahol szenzorváltás volt...)
-
Mandok
tag
válasz
Grga_Pitic #83747 üzenetére
Most látom, hogy épp erről írtál.
Akkor fölöslegesen nem ugrálok.Voltak egyébként már olyan gondolataim is, hogy veszek egy Sony A6300-at, de az meg rohadt drága, pláne a 6500. (a Sony egyébként csak azért szimpatikus, mert van otthon egy RX100 MK3-asom is és bizony a Sony autofokusz rendszere, pláne videók alatt azért nem összevethető az Olympusével)
-
Mandok
tag
Sziasztok!
Most jött a hírlevél az Olympustól, hogy mától kapható az EM10 MK3. Köszönöm szépen, alig egy hónapja vettem meg az MK2-t. (mondjuk saját tudatlanságomnak köszönhetem, azért illett volna tájékozódni).
A leírások alapján azonban úgy érzem, hiába telt el két év az MKii megjelenése óta, szinte teljesen változatlan az EM10.
Mit javasoltok, érdemes eladnom a friss, ropogós MK2-esem az MK3 miatt? (pláne, hogy max 20. expo, ha lehet a gépben, ugyanis párhuzamosan használtam egy MK1-gyel, míg megvolt)Köszi!
-
Grga_Pitic
aktív tag
válasz
frankstork #83741 üzenetére
Szerintem már az E-M10II is az volt. Olyan újdonságokat nem tartalmazott, amiért megérte mk1-ről váltani, viszont a rendszerbe belépésnél már megérte a többlet árat (legalábbis nekem). Az mk3-mal ugyanez a helyzet, váltani nem igazán éri meg rá, de a 4K videó miatt valszeg azt választanám, ha most kéne új gépet venni.
-
A régi is MSC volt. Nekem volt belőle, de a linkelt képeden is látszik. Semmi különbség nincs a régi és az új között a tubus mintázatán kívül.
Pont ugyanúgy, mint az Oly 14-42 II és a 14-42 IIR között.
A simáknak rovátkolt a tubus (zoomgyűrű) mintázata, az R-esnek pöttyös, és a fókuszgyűrű rovátkái sűrűbbek. Kicsit jobb a fogása az újaknak. Belsőleg 100% azonosak.
-
hito
nagyúr
Természetesen próbáltam azonos rekeszen összehasonlítani. A legnagyobb eltérés f4 vs f4.1, ennyi gondolom még belefér
De írtam is, hogy nem tudtam úgy lerekeszelni, hogy elérje a 14-140 élességét. Még jó hogy megtartottam a képeket, így inkább azok fognak helyettem beszélni, amint lesz egy kis időm feltölteni
De addig is tartom, hogy a 14-140 35mm-en nyitva jóval élesebb, mint a 12-35 35mm-en nyitva és f4-re rekeszelve.
-
Hm, ez azért eléggé elgondolkodtató. Fel kell tegyem, azonos rekeszen hasonlítottad össze a három objektívet. Ha nem, az ugye baj, máris nem érvényes amit írsz.
De emellett is meglehetősen furcsa, hogy a 10x turistazoom "feltörli a padlót" egy harmad akkora átfogású PRO normál zoommal és egy fix-szel. A trióból nekem csak a 14-140 v2 volt rövid ideig, nem volt vele probléma (kivéve hogy mocsokul nyomta shutter-shockot és az akkori vázam ezzel semmit sem tudott kezdeni). Szóval azt bátran leírhatjuk hogy a 14-140 v2 nagyon jól sikerült darab, de ennél ne menjünk messzebb sztem, mert esetleg kezdő topiktársakakat nagyon félrevezethetjük...
Peace! -
frankstork
aktív tag
Rég jártam erre, régen olvastam oly-s híreket, most először láttam az e-m10 mIII-at, jól látom hogy oly-ék is felültek a nyugdíjas vonatra?
-
Terapeuta
őstag
Sziasztok.
OMD1MII - teddpróbára (75/1.8)
Kép készítésekor van egy "kis" lag, ez megszüntethető valahogy (nem arra gondolok, hogy az elkészült képet visszaadja, hanem későbbi pillanatban készül a kép, mint ahogy a gombot lenyomom)? Melyik funkció fogja? -
bakosgabor57
őstag
Pont egy ilyenre gondoltam, amikor egy korábbi hsz-emben hiányoltam az MFT objektív ajánló oldalt.
Elszomorító milyen sok bolt van, ami nem fordít kellő figyelmet az áru pontos leírására. Hogyan vásároljon így az ember egy web áruházból? Van elég sok hozzá nem értő vásárló, elsőre szinte mindenki az, másodszorra már csak az aki nem tanult az elsőből. -
Studi
veterán
válasz
bakosgabor57 #83735 üzenetére
Ez még nem is olyan vészes, nézz bele a rendszerben a 14-42 kínálatba!
(Olynál háromféle 4 külsővel, Panánál még háromféle.
)
Volt korábban egy nagyon jó oldalunk, a four-thirds.org, ahol pontos infó volt az összes rendszerhez tartozó típusról, méret és súlyadatokkal, a lencserendszer vázlatával. Utóbbi nagyon jó volt, gyorsan utána lehetett nézni, hogy adott verziók üvegein is változtattak-e, vagy csak a külsőn. Sajnos egy ideje már nem megy az oldal, nagyon hiányzik. -
hito
nagyúr
válasz
bakosgabor57 #83735 üzenetére
Bocs, leveszem! Megtartom
-
bakosgabor57
őstag
Köszönöm mindkettőtöknek a tájékoztatást.
Kissé lehangoló ez az átláthatatlanságba hajló jelölés rendszer -hacsak nem direkt ilyen irányú a szándék- minden gyártó részéről, amit aztán a boltok, eladók (tisztelet a kivételnek) derekasan ki is használnak.
hito : szemezek a jegelteddel is, ezt hirdeted? -
hito
nagyúr
Én most a 14-140 II obimtól vagyok teljesen elhülve. Nagylátón nem kiemelkedő, de ha kicsit beletekerek, az összes mostani obimmal feltörli a padlót élességben.
Most két obival eresztettem össze: 12-35mm és 25/1.7. Mindkettőt állva hagyta, a 12-35-öt a tele végén 35mm-en. Nem tudtam úgy rekeszelni a 12-35-öt, hogy a közelében legyen a 14-140-nek. A 25/1.7-et meg hagyjuk, finoman szólva sem az élesség az erőssége.Most vagy egy ilyen jó példányt fogtam ki, vagy ez nagyon jól sikerült széria ebből a szempontból.
-
Studi
veterán
válasz
bakosgabor57 #83731 üzenetére
Igen, de nem.
Két generáció van, de ezek leginkább a külsejükben térnek el. Ígértek az újabb generációnál halkabb, gyorsabb fókuszmotort, de igazán nagy eltérést nem fogsz tapasztalni. De kapott egy MSC (Movie Still Compatible, azaz hogy videózáshoz-fotózáshoz is király) jelölést az új. Leginkább az ezüst példányokon látni az eltérést, azt mutatom, de mindkettőből van fekete is.
Nagy árkülönbség nem indokolt, a régire mondanám, hogy 30 minusz 1-2ezer, az újra, hogy 30 plusz 1-2ezer az értéke.
Garanciánál figyelj, mert csak akkor érvényes hivatalosan a garancia, ha az eredeti, kitöltött garanciajegy nálad van. Ez fontos, mert sokan árulnak kitből bontott darabokat, másolt garanciajeggyel, mert az eredetit a géphez megtartják. Ez egyáltalán nem biztos, hogy érvényesíthető lesz gond esetén. 60-ért semmiképp ne vegyél használtat, 70 most a vadiúj, külön, önállóan érvényesíthető garilappal. De használtban tényleg lehet találni a feléért is, nincs semmi ismert nyűgje, típushibája, nyugodtan megvehető, ha szép állapotú. Ha mégsem jön be, kb ugyanannyiért általában el is adható.A régi:
Az új:
-
Oly-Service
tag
válasz
bakosgabor57 #83731 üzenetére
igen, két félre kiadás volt/van:
M.Zuiko 40-150mm 1:4-5.6
M.Zuiko 40-150mm 1:4-5.6 R
utóbbi az újabb -
bakosgabor57
őstag
Hali
OLYMPUS M. ZUIKO 40-150MM F/4-5.6 -ból léteznek eltérő kiadásúak? Ugyanis használt áruk 60-30- ig terjed..., és mindegyik hibátlannak van feltüntetve, különbséget a garanciában látok. -
törölt tag
(+schawo )
Én is így tudom, hogy "menetes" sok kHz-en cicereg. Meg gondolom nem véletlen csinálnak fotóslámpát is ugyanilyen elven. Bár az meg fotós és nem videós; lehet utóbbi felhasználásnál előjöhet a sávosodás, ha azonos nagyságrendbe esik a két freki (shutter vs fluorescent).
Vki cáfolná, vagy megerősítené a hipotézist? -
-
bakosgabor57
őstag
válasz
Tin_Shield #83727 üzenetére
Igen, ez egy elég lényeges tényező...
-
Tin_Shield
őstag
válasz
bakosgabor57 #83726 üzenetére
Ezek viszonylag rendszeres szereplői a használt piacnak, várj ki egyet és csapj le rá.
Egy jelentős különbség azért van, a Panában van képstabi, az Olyban nincs, ez adott esetben el is döntheti a kérdést. -
bakosgabor57
őstag
válasz
Tin_Shield #83725 üzenetére
Persze ha tudtam volna a gép vásárlásnál, hogy majd le akarom cserélni inkább fizettem volna valamivel többet, most sem sikerült előre okosnak lenni.
Köszi -
Tin_Shield
őstag
válasz
bakosgabor57 #83722 üzenetére
Itthon használtan vagy kitben kell ezeket megvenni, akkor már nem buksz. Bolti listaár sokszor vicc. De ha nem ódzkodsz a külföldi vételtől akkor kitből bontott vadiúj darabokat lehet jóárasítva venni.
(#83724)
A tesztek szerint igen. Itt összelőtték páran az Oly 14-150-et és a Pana 14-140 II-t, mintha hangyányit az Oly jött volna ki jobbra, de ez simán lehet gyártási szórás is. -
válasz
bakosgabor57 #83722 üzenetére
A 14-140 alá az Olympus kites 14-150-ei vágnak be, a 12-60-at meg a használt piac árazza be a használati értékére. Kitobik (mindkettő az) használtan mindig sokat vesztenek értékükből.
-
törölt tag
válasz
Grga_Pitic #83670 üzenetére
ez a sávosodás csak a "sima" neonoknál jelentkezik, vagy a "becsavarósnál" is?
-
válasz
bakosgabor57 #83716 üzenetére
Ó, ez itt, most, pont jó topik. Ajánlunk mi mindent, is.
-
bigsee
addikt
válasz
bakosgabor57 #83716 üzenetére
-
bakosgabor57
őstag
Kellene nyitni egy objektív ajánló MILC-re topikot.
Vadászni kell az információ morzsákat. -
MrChris
nagyúr
válasz
szpetri #83712 üzenetére
Akkor ez is csak gx80-tól van. Jaja, az az a program. Kissé fapad, béta és pár százért fizetős. Megvettem, kicsit játszottam vele. Inkább olyan, hogy még bonyolítja a fotózást, mint ahogy pl egy wb kártya. De ha muszáj akkor még is könnyebb, pontosabb mint manuálban megoldani.
-
topikk
senior tag
-
MrChris
nagyúr
válasz
Lassú Víz #83709 üzenetére
Ez mely vázakra vonatkozik? A gx80-al bármelyik af rendszerobival lehet fókusz bkt-t csinálni. Gondolom az utána jövő Pana vázakkal, de talán a G7-el is. G6-hoz és minden wifis Panához van egy mobilos app amivel vezérelve lehet fókusz léptetést, exponálást csinálntatni.
35-össel miért nem lehet? Van itt egy nálam, csak adapterem nincs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen TV-t vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- iPhone topik
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Kertészet, mezőgazdaság topik
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Samsung Galaxy A56 - megbízható középszerűség
- Blu-ray lejátszók
- Forza sorozat (Horizon/Motorsport)
- Kompakt csúcstáblát is hozott a Redmi
- További aktív témák...
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3387, 96% Akkumulátor
- HATALMAS AKCIÓK! GARANCIA, SZÁMLA - Windows 10 11, Office 2016 2019 2021,2024, vírusírtók, VPN
- Xiaomi Redmi 12C 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! HP Elitebook 840 G1 - i5-4GEN I 8GB I 180GB SSD I 14" HD+ I Cam I W10 I Garancia!
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 128GB Pink -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3431, 94% Akkumulátor
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest