- droidic: A fapados NAS tuningolása
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- sziku69: Szólánc.
- eBay-es kütyük kis pénzért
- Brogyi: CTEK akkumulátor töltő és másolatai
- Elektromos rásegítésű kerékpárok
- bitpork: Phautós tali a Balcsinál 2025 Augusztus 2 napján (szombat)
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
peppe79
senior tag
válasz
mikrofon #91375 üzenetére
Tesztelgetem az objektíveimet, azonos beállítások mellett. A múltkori, 40mm-es összehasonlításnál azt hittem, hogy csak elügyetlenkedtem, de most, 28mm-es gyutáv mellett sem voltam képes manuálisan élesre állítani az Oly 14-42-es kitobit. Ez tényleg ilyen? Nincsenek nagy elvárásaim vele szemben, sőt: tulajdonképpen nem is használom, mindössze a teszt kedvéért vettem elő. De azért meglepett, hogy egy 110 ezer ft-ért kínált objektív csak autófókusszal használható. Vagy alapból is ilyen életlen lenne? Na, majd legközelebb ezt is kipróbálom...
-
xXxian
senior tag
válasz
mikrofon #84740 üzenetére
Nekem anno aszonták van az érzékelőn egy masszív üveglap (K-500), ezért mertem.
Hm...most rémlik, hogy SR ellenére nem mozgott a szenzor. Valószínűleg tükörfelcsapásnál rögzült automatikusan.
De G80-nál valóban érdekes, ha nincs valami spéci mód a tisztításhoz a Pentax mintájára.
Kirándulásnál, ha a nyakamban van a gép rendesen zörög benne a szenzor, félek egyszer elhagyom
(lenspen: nekem aktív szén rémlik)
-
xXxian
senior tag
válasz
mikrofon #84737 üzenetére
Szerintem egy lenspen is tökéletes a célra, ha nem rászáradt dolog van rajta, ekkor valóban kell valami oldószer. Én (ostoba módon) egyszer egy sűrettett levegő flakonból fújtam a szenzorra egy kis trutyit, ezt sikerült tökéletesen eltüntetni.
De valóban, kefe/ecset nem az igazi...
-
Speeedfire
félisten
válasz
mikrofon #84730 üzenetére
Igen, arra gondolok.
Vagy az nem jó, árt a szenzornak?
b.vr: Már vagy 5 éve így válaszolok, ha több embernek írok vissza. Mi a gond vele? Vagy miért zavar? Eddig még nem szólt érte senki, sőt.Löttem kint pár képet, olympus viewer 3-ban kiexportáltam őket. Auto szín és +1 élesség van rajtuk. Mindegyik kézből van, iso 200, felhős wb, fix középállású af kereső és af. Nyílván állványon és mf-al jobb is lehetne, illetve lr-ban biztos lehetne javítani még rajta.
-
Rum.cájsz
tag
válasz
mikrofon #84658 üzenetére
Sziasztok!
Tegnap volt alkalmam beszélni a G9 teszjében szereplő úriemberrel, nem kifejezetten a G9 kapcsán.
Azt hiszem újabb projectet tervez fotózásilag, abban kért némi segítséget.
De ha már szóba elegyedtünk akkor rákérdeztem erre a tesztre is, mindez történt azután, hogy jjeahh megosztotta a videót. Enyhén szólva meg volt lepődve, hogy már kint van.
Szal ez nem egy bemutató erejéig tartott, hanem 10 nap éles bevetés volt, a Pana költségén, szettjével estébé.
Ahogy mesélt róla olyan érzésem volt mintha Ő lenne a Pana RobinWongja
Csak annyit mondott, hogy Pana G9 olyan volt mint a svájci bicska.
Ha jól sejtem akkor ez azt jelenti, hogy számára mindenre tökéletes.
Sőt kiemelte, hogy nem érezte magát frusztrálnak és egyszer sem gondolt arra, hogy akkor most jobb lenne a saját felszerelésével tolni. Teljesen elégedett volt mindennel.
Egyébként nem egy high-tech buzi, egy fontos prioritás van számára, hogy az adott szettel pályázatokra alkalmas képeket tudjon lőni.
Ez a felszerelés ami a videóban is szerepelt G9+200/2.8+100-400 hibátlan minden tekintetben.
Ha erről az oldalról nézzük akkor viszont nem biztos, hogy drága, de az már csak az én személyes véleményem. -
jjeahh
nagyúr
válasz
mikrofon #84658 üzenetére
Tudtommal van pár werkfilmje, keress rá
. Amúgy ő sokat fotózik lesből, Tusnádfürdőn én is voltam egyik saját zsebből épített lesében, persze 1-2 óra alatt sz*r felszereléssel esélyem sem volt olyan jó képeket lőni, ő az ilyen lesekbe asszem hetekre beköltözik és gyakorlatilag ott él.
-
xXxian
senior tag
válasz
mikrofon #84542 üzenetére
Én egy Fuji-t próbálnék ki. Megtaperolhattam volna egyet (X-T20 pl), mielőtt megveszem a G80-at. Nem mintha nem lennék elégedett, csak azok a jpg-k...
Egyébként meg azt látom, hogy magasabb kategóriákban akár Fuji/Pana vagy Oly (de ide rakhatjuk a Sony FF gépeket is) egyre inkább DSLR like minden gép (E-M1 pl. első blikkre az én szememben nem nagyon különbözik a G80-tól, retro design sincs) - a méretet is ideértve.
Ha otthon a G80 mellé rakom a Pentax K-500-at van difi, de korántsem szignifikáns.
Szóval, elindult valami a DSLR-től, jöttek a kis gépek, most pedig (nyilván egy adott szint fölött, ha kell EVF, dedikált gombok, fogás) lassan ismét elérik a gépek a kiindulási méretet.
-
hito
nagyúr
válasz
mikrofon #83443 üzenetére
Nekem most az tetszik benne nagyon, hogy bár semmiben sem annyira kiemelkedő, mégis minden tulajdonságában hozza a kellemes meglepetést és az elvárható szintet. Mindig az volt a bajom, hogy ha az egyik váz jó videóban, akkor az EVF-je kaki. Ha jó kialakítás, akkor szar a mikrofon és nincs bemenet, ha jó minden, akkor dönthető az LCD és ez idegesítő és még sorolhatnám. A GX8 eléggé átgondolt, minden számomra fontos dolog helyet kapott benne, elég jól egyesíti a funkcionálisan hasznos dolgokat a jó teljesítménnyel:
- jó szenzor
- szenzorstabi
- nem GH létére teljesen jó fHD + Cinelike D frofil + 4k
- origami LCD, nem pedig dönthető
- mikrofon bemenet
- időjárás álló kialakítás
- jó fogás
- állítható EVF
- jó kezelőszervekEzeket egyben még így nem láttam egyik vázban sem. Van jobb is (G80, GH5), de ár-értékben (amennyiért vettem) most nincs számomra jobb Pana vonalon. Méltatlanul mellőzött váz szerintem, vagy csak én nem figyeltem fel rá eléggé (?).
Studi: óra indul
G80-ra, NX1-re leváltanám, a nagyon drága cuccokat inkább nem írom, mert hosszú lenne a lista és esélytelen.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #83288 üzenetére
Lassan már teljes lesz az átfedés, Panákhoz is van rendes Adobe színprofil, Olyban is talán használható minőségű lesz a videó (legalábbis a 4k-ból csinált fhd). Jobbnál jobb szenzorstabi mindkét márkánál. Vázak tekintetében nincs nagy gond, lehet elégedetlenkedni, de fotóban nagyon gyors a fókusz, sorozatsebesség és sok az extra szolgáltas. Videót jó minőségben és 4k-ban ilyen kevés pénzért csak a Pana és most talán az Oly képes nyújtani.
-
INTELligent
senior tag
válasz
mikrofon #83291 üzenetére
Én nem látom...
Szerk.:43rumors sem ír kihajthatót, azért ez nem volt okos húzás az Olytól, nem hinném, hogy olyan sokba fájna. Ok, hogy úgy közelebb került volna az E-M5 szériához, de ha már a Pana G3 is tudta...Én így elvagyok a G5-tel még egy darabig azt hiszem (mondjuk sem időm, sem képességeim sincsenek egy jobb vázhoz, de az más tészta)
-
madgie
titán
válasz
mikrofon #83281 üzenetére
Legyen úgy. Sőt, legyenek együtt erősek
Studi: amúgy az mft úgy ordít a kisebb, aranyos kis fixekért... már nem azokért, melyeket harmadszor is kiadnak, ráadásul egymásra licitálva (Pana-Oly), hanem mondjuk egy pici 65/2.5 (igazából f2.0, csak ugye akkor ki venne 75/1.8-at
), vagy gyártói oldalról is kis, fényerős UWA. tudom, bilibe lóg a kezem.
-
asdf_
veterán
válasz
mikrofon #83119 üzenetére
Papiron igen, valosagban meg inkabb megsem. Fogni nem fogtam, de ranezesre valoszinuleg kenyelmesebb a fogasa, mint a grip nelkuli olympus-nak.
-
Mandok
tag
válasz
mikrofon #82912 üzenetére
Hát, egyelőre nagyon nem megy a barátkozás, mindig az mk1-gyel fotózok mindenhol, az mk2 dísz lett (mióta rájöttem, hogy mit művel az automata módban a színekkel)
De ha ti azt mondjátok, hogy a kettest erőltessem, mert jó az, akkor úgy lesz. (nekem is fájt a szívem azért, hogy most egy csomó pénzt majdnem fölöslegesen kidobtam az ablakon, ha mégis el kellett volna adnom)
-
b.vr
őstag
válasz
mikrofon #82822 üzenetére
Jogos, az csurgoi volt, bocs.
Csak Te beszálltál azzal hogy nem szeretnél beszállni, és még most is ilyeneket írsz: "Azt az állítást továbbra is tartom, hogy az e-m1mkii a pro vonal mig az e-m10mkii a belépő" Csakhogy az e-m1 mki (tehát egy) is pro vonal, és nem a képminőségben van a különbség (hanem rengeteg másban) De majd kikölcsönzök egy e-m1 mkII-t és lövök összehasonlító képeket (szerintem ugyan nem ebben (tehát állókép minősége) volt a nagy előrelépés, de erre majd visszatérünk)
-
b.vr
őstag
válasz
mikrofon #82809 üzenetére
Ez megintcsak teljesen érdektelen mert nem erről volt szó.
Állítod hogy az e-m10 képminősége borzasztóan problémás.
Állítom (és nem csak én, hanem szerteszét a neten sokan) hogy az első generációs e-m1 képminősége teljesen jó.
Hacsak az e-m10 és az első generációs e-m1 képminsége között nincs valami nagyon nagy különbség, akkor itt bizony baj van.
Tehát: tudod hitelt érdemlően alátámasztani hogy alapvető különbség lenne?(#82811) kátú: hát ezt ne tőlem kérdezd, mikrofon sírja tele a topicot...
-
ati3x
senior tag
válasz
mikrofon #82800 üzenetére
Ha már DXO mark b*zulás Amint látható az EM-10 II körbehugyozza az elsőgenes 5D-t. Tanulság, anno amikor megjelent az 5d, mán akkor sem lehetett vele normális képet csinálni... Hagyjuk mán..
Ezennel én mán csak egy sört kérek, és átmegyek off-ba..
Bizti jó lesz a műsor
-
b.vr
őstag
válasz
mikrofon #82800 üzenetére
Olvass már figyelmesebben: e-m1 mk1! Tehát hol van a nagy különbség?
"Nem is értem mert veszik a drágább em-1mkii-t, és miért nem tőletek fogadnak el tanácsot, miszerint egyforma kettő, ezért em10-et vegyenek..."
Ne ironizálgatni próbálj hanem gondolkozni: eddig végig a képminőség miatt nyavajogtál, nem abban van a különbség hanem rengeteg minden másban. Csak az most nem tartozik a kérdéshez.
-
ati3x
senior tag
válasz
mikrofon #82793 üzenetére
No akkor:
Pár kép [EM-10-II-el és 40-150/4-5.6 R-el] Ez pl egy boltból 50-ért elhozható tele. Jah, ismerve a típusodat, itt meg az lesz a gond "de ezeket egy profi fotós csinálta!" Mert kifogás az mindig van... (ezt most nem sértésnek szánom! Amikor fiatal és bohó voltam akkor jártam ebben a cipőben..
) )
Ez pedig 45/1.8-al szintén meg lehet fogni 60-70 körül boltból.
Igaz ez az olympus 25/1.8-al EM-10-I-el készült ami 100 körül megvan, de a pana párja, ami optikailag legalább ilyen jó, ha nem jobb egy hajszállal néha meg lehetett csípni 99 dodoért.
Ahogy látod, mind mind "drága" gépekkel és obikkal készült. ÉS valóban rossz dinamikával..
Szóval te is benne vagy a "drága"géppel könnyű jó képeket csinálni csoportban. Ha esetleg valaki rámutat, hogy ez így nem igaz akkor meg megy a sértődés.
Mondok másik példát. Ismerősöm, 3 hete panaszkodik: 5Dmk3+ 70-200/2.8 blabla II. "Hááát van gondom, elég sokszor nem jó a fókusz. Nem oda kerül ahová kell." Mondom valahol lehet a gépbe állítani a front és back fókuszt. "Frankó, beállítanád?" Kösz, inkább nem, inkább vidd szervizbe, mert pl a zoom obinál lehet hogy a két végén akár különböző is lehet. (azt már nem is mondtam, hogy hallottam mendemondákat, hogy ezzel a szervíz se tud kezdeni semmit) Azaz jó az FF, a papír DOF, a dinamika, ha a fókusz nem ott van..
Másik párbeszéd vele. Próbálgatja 2 éve az EM-5 gépem. Mondom neki mér nem cseréled le egy ilyenre meg egy 40-150/2.8-ra a géped? Még pénzed is maradna. Válasz: "Jó, jó de mit szólnának a megrendelők, ha ilyen pici géppel jelennék meg.."
Szóval gyanítom nálad "user error" lesz. két dolgot tehetsz: Megtanulsz fotózni, vagy veszel egy drága gépet, drága obival (és utána jössz rá, hogy meg kéne tanulni fotózni
) Ha meg nincs lóvé rá, akkor veszel egy canikon és örülsz hogy mennyivel jobb a dinamikája/DOF-ja, mert mennyivel negyobb az APS-s szenzor.. Még egy opció: hagyod a fotózást a fenébe, és mobillal fotózol..
-
b.vr
őstag
válasz
mikrofon #82797 üzenetére
Én ugyan E-M1-gyel (mk1) fotózok (elégedetten), de mivel Te itt folyamatosan képminőségbeli problémákról beszélsz, viszont én olyan nagyon még nem olvastam arról hogy az E-M10 (akár I akár II) szenzora valami alapvetően rosszabb lenne. Tudnál erre valami korrekt linket hozni ami szerint igen?
-
válasz
mikrofon #82793 üzenetére
Miért várod el, hogy ebben a rendszerben olcsóbban lehessen? Egyébként a 20/1,7 olcsó, és kiemelkedően jó képeket lehet vele csinálni. Nem minden képet lehet vele megcsinálni. Ha az a kérdés, hogy a legkisebb büdzséből melyik gépekkel/rendszerekkel lehet az abszolút legjobb képeket csinálni, akkor az eredmény üreshalmaz. Én még nem találtam olyat, ahol a legjobb képeket a legolcsóbban mérnék.
-
ati3x
senior tag
válasz
mikrofon #82789 üzenetére
Nem. Nincs igazad. MFT-re vannak igazán jó, és megfizethető obik. Amik igenis tők jók minőségre. 20/1.7 (ez sajna nincs nekem). 12-32 (optiakailag szintén teljesen jó) 45/1.8, 40-150/4-5.6. samyang 7.5..
Most kaptam egy 500D-t(obi nélkül). Amit ki fogok belezni, és beleteszek egy full spektrum filter, asztrofotóhoz. De motoszkál a hangya, hogy csak kéne valami egyszerű, jó obi hozzá, kb az előbb említett ár és optikai minőség kategóriában. Eddig nem nagyon találtam... De ha esetleg te tudsz, akkor javasolj valamit please!
Jaa. És fotóztam egy canon 5dmk2 meg vmi zeis 100/1.8-as manuállal. Háát frankó.. Csakhogy a 2 vázam, meg az összes obim nem foglal akkora helyet. És árban sem volt annyi.. Közel sem.
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #82461 üzenetére
Megválaszolom a saját kérdésem, mert talán másnak is hasznos lehet:
Feltettem a kérdésem a Panasonic központi szervizének. Ahol azt a választ kaptam, hogy a Panasonic objektívekre is Pan Európai garancia érvényes, ami a németországi számlával érvényesíthető.
Ez azért igen jó hír!
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #82438 üzenetére
Mindenképp próbáld ki előtte. Mivel többségnek nem jön be lehet neked se. ~160€ kissé sok érte. Ugyan ezt Lr-al is ki lehet keverni, belenyultam a színekbe, kontrasztba. Egy adag képnél eltekertem a vázon az exp.korr-t és másfél fével alá lőtte, azt mind visszahúztam.
Van hogy ami egyik progival nem megy akkor megpróbálom másikkal. -
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #82433 üzenetére
Köszi. Bármelyikőtök legalább ezt meg tudja csinálni, hálás téma, mert tizenvalahány repülő legalább kétszer elhúz, pár kép csak sikerül róluk
Kellett volna egy nd szűrő, túl rövid volt a záridő, a háttér a kameramozgatás ellenére alig mozdult be.
Jut eszembe, ezeket Silkyvel piszkáltam. -
toyone
őstag
válasz
mikrofon #82419 üzenetére
Kétségtelen hogy szokni kell.De megtanulható. logoutos útmutató is akad hozzá.
Nem fotózok olyan sokat, de ezt találtam ingyenesként amivel meg tudtam barátkozni(+ a 24/7 es rendszerem linuxos, így az sem hátrány hogy ott is megy).Amit MrChris mondott annak van próbaváltozata. Lehet az meg annyira beválna hogy megérné befektetned. Letöltöm majd a trialt aztán kipróbálom. Köszi.
-
toyone
őstag
válasz
mikrofon #82335 üzenetére
Megpróbálhatod ezt. RawTherapee ingyenes, van linuxra is, magyar is. Szerintem egész használható.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #82335 üzenetére
A Silky SE-t nem ismerem, 8pro-t használgatom. GX80-hoz a standard profil meg a memory-ból a legalsó egész jó eredményt ad, még kicsit izélgetem a csatornákat és jóval többféle színárnyalatot ki tud hozni mint a Lr. Sok csúszkázással Lr-ból is hasonlót lehet előhozni, de ahhoz figyelni kell mintaként amit a Silky csinált. Viszont az élesítés szebb, néha sokkal szebb a Lr-ban, Silky kicsit festményes 100% nézetben, cserébe fhd nézetben élesebbnek látszik. A zaj kezelésben is lényegesen jobb a Lr.
Elsőre hiányzott Silkyből a jó Highlights, mert ami van benne az gyenge minőségű. Aztán mikor párhuzamosan futtattam u.a. a két képet a konverterekkel akkor döbbentem meg hogy alapban jóval több jelenik meg, ami Lr-ban csak nyüstöléssel jön elő. Meg a highlights érintette területeknek jót tesz a dodge vagy burn csúszka.
Használata szerintem szokás kérdése, nekem mindkettőben van szimpatikus és nem kedvelt. Pl Silky működése, preview-ja lassú, folyamatosan tárazza a szerkesztési és egyéb nézeteket. Lr-nál viszont pöcsölni kell az örökös importálással. Nálam sokszor van, hogy lövök párat képet be a gépbe megnézném, aztán megint fotózás... -
pandur99
aktív tag
válasz
mikrofon #82297 üzenetére
Átlag hobbifotózásnál, amikor a felhasználás net, fotókönyv vagy monitor, tévé, a fixeknek nem annyira a képminőségük, hanem a fényerejük a fontos, no meg a látószögük, háttérmosásuk. A 12-50-es valóban gyengébb, ha pixelkukkolunk, de ha nem, akkor tökéletesen megfelel a végeredménye. Hónapok óta habozok, hogy megtartsam vagy eladjam a 12-32 és a 14-150 II mellett/mellől, de annyi előnye van, hogy eddig maradt, főleg a makrója és a 12 mm miatt. A 20-as Pana meg mindig ott van a táskában, alig foglal helyet.
-
topikk
senior tag
válasz
mikrofon #82289 üzenetére
Ez egy nagyon bölcs tanács és ki is lehet próbálni teddpróbára akcióüban az Oly objektíveket. Utána megvenni azt ami bejött. Egy-egy hetet eltölteni fixekkel, zoomokkal, utána döntést hozni.
Amúgy a 17mm 1.8 nekem is bejött, jó érzés még ránézni is, de amióta megvan a 12-40 alig használom.
-
Muerte68
addikt
válasz
mikrofon #82052 üzenetére
A fényképezés hőskorában, azaz a 35mm-es (kis)filmes érában, a szakértők leírtak egy szabályt, aminek betartásával szinte biztosra vehető, hogy nem lesz bemozdult, elmosódott a fénykép. E szabály szerint ne fotózzunk hosszabb záridővel, mint a használt objektív gyújtótávolságának reciproka. Egy példa: ha épp egy 85 mm-es objektívet csavartunk fel a vázra, akkor maximum 1/80 mp-es, de inkább eggyel rövidebb, tehát 1/100 mp-es záridőt használjunk. A teljes képmezősnél kisebb szenzorral szerelt masináknál az objektív gyújtótávolságát be kell előbb szorozzuk a kropfaktorral. Erre is egy példa: a legelterjedtebb dSLR vázak APS-C méretű lapkával rendelkeznek, tehát a kropfaktor 1,5x. Ez esetben a 85 mm-es objektív gyújtótávolságát meg kell szoroznunk 1,5-tel (= 127,5), tehát a leghosszabb záridő ne legyen 1/125 mp-nél hosszabb (inkább válasszuk itt is az eggyel rövidebbet, a példa szerint az 1/160 mp-es értéket). A reciprok-szabály – természetesen – kézből történő fotózásra érvényes.
By-Mlaca
Vagyis számít a szenzor méret
-
asdf_
veterán
válasz
mikrofon #81907 üzenetére
Meg az a jo, hogy ugy vitatkozol, hogy linkelve volt, ahol le van irva a franko (es korabban elotte en is irtam):
Buying online from another EU country
Special rules may apply when you buy goods from another EU country for delivery to your country of residence. If the company you buy from sells goods over a certain value to your country, where the goods are delivered, they cannot charge VAT in the country where you make your purchase.
Instead, they have to apply VAT in the country where the goods are delivered – VAT of destination. The total ceiling for cross-border sales is set by each EU country at EUR 35 000 or EUR 100 000. This means that most major online retailers delivering within the EU will have to apply the VAT of destination rule.
-
Mercutio_
félisten
válasz
mikrofon #81894 üzenetére
Más adó (áfa) szabályok vonatkoznak a helyben (tehát EU-n belül az adott ország boltjában) megvásárolt termékre, és más a távollévők közti (jellemzően webshop, bolt webes rendelési felülete) vásároltra.
Az, hogy nem mindenhol járnak el az EU-s egyezmény szerint egy másik történet, de olyat ne állítsunk, hogy "ha más országban használja, akkor nem kell ÁFA különbözetet fizetnie."
szerk.: Rendszeresen előjön az amazon topicban is a téma.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #81886 üzenetére
Ezt most nem annyira értem. G80-ban van 5 tengelyes IS 4k alatt, mint a GX80-ban, piszok jó. A kereső szinte ugyan az mint a GX8-ban. A fogása is jó. Az új zár nagyon jó lett, halkabb, puhább, kisebbet csattan, töredéke lett a váz mozdulása, profi érzet. Van rajta villanyos marcsa lehetőség. Nagyon jó a fogása. 3,5-es mic jack!
G80-ban extra videós kiegészítésként vannak lapos színprofilok és nem csak kamu, több a részlet a kiégett/bebukott területeken.
Azt meg mindenki tudja, hogy a 4k-ból sokkal élesebb FHD-t lehet csinálni és nem kell erőmű hozzá csak kis gógyi11 éves gépen dolgozom meg a családi 4k videókat.
-
voriae
tag
válasz
mikrofon #81902 üzenetére
[Ezen a képen] a vonat 80-100-zal jött, e-zárral készült 1/16000-rel a leggyorsabb sorozat móddal, halszemobival (Pana GX80). Sajna váz így csak jpg-t tud menteni, abból is csak kicsit, inkább attól és az iso soktól esett szét. (nem lenne rossz egy A9...)
-
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #81899 üzenetére
Nekem az az érzésem mintha az alábbi két rossz közül mindenki kiválaszthatja a számára jobbat:
1. Mechanikus zár shutter shock hatással, kész képet tekintve tehát függőleges bemozdulással
2. Elektronikus zár rolling shutter hatással, kész képet tekintve mozgás irányú soronkénti eltolódással, alaki torzulással -
-
Studi
veterán
válasz
mikrofon #81440 üzenetére
Ha nem vált be az Oly pro zoom sor, akkor miért lenne jobb a 35-100?
csak hogy legyen min agyalnod, annyit még bedobok, hogy a Pana 42,5/1.7 (Oly 45/1.8) mellé lehet egy használt Oly 75/1.8 is, az néha felbukkan, nem rossz páros együtt kisteléknek. Minőségben a Nocticronhoz hasonlóan kiváló obi.
A Nocticron nagyon komoly üveg. Persze nagy és nehéz is mellé. Ezekre mindig azt mondom, ha belefér, akkor meg kell venni. De én nem szoktam racionális alapon dönteni.
-
MrChris
nagyúr
válasz
mikrofon #80363 üzenetére
"nem nevezném keresztkompatibilisnek" Mit? A m4/3 rendszert? Mert az em1.2 pár különleges új szolgáltatása nem megy pana obival az mennyiben befolyásolja a maradék pár tucat váz és obi kereszt kompatibilitását? Mert ez a hülyeség így fog elterjedni az ilyen buta kinyilatkoztatásokból és kérdezik, hogy tényleg a Pana nem kompatibilis az Olyval? De ezt olvastam a PH-n, mikrofon megírta!
-
b.vr
őstag
válasz
mikrofon #80363 üzenetére
Tenyleg csodálkozom hogy min csodálkozol... Olyanokat irsz hogy "Szerintem itt már kevésbé az ész érvek dominálnak, hanem inkább a Brand" meg "emiatt tartok ki egy márka mellett" meg "Biztos de én sosem raknék. Inkább cserélnék vázat is." meg "Nekem szerencsére csak Olympus obim van"
ezek utan a sajat mar altalam leirt peldam (de ugyanezt termeszetesen masok is leirtak csak nem akarok masok neveben beszelni (sokan masok meg nem irjak hanem "csak" hasznaljak) hogy sok eve hasznalom teljes megelegedettseggel vegyesen a ket gyarto vazait es objektivjeit, szoval igazan nincs azon mit csodalkozni hogy ha te most megmondod a nagy tutifrankot hogy marpedig szerinted ezek "nem keresztkompatibilisek" akkor annak a jelentosege kb a zeronullasemmihez kozelit. Ettol persze meg vannak korlatozasok (ezt is leirtak neked most is, de amugy korabban sem voltak ezek elhallgatva) de ez q*rva messze van attol hogy ne lennenek ezek "keresztkompatibilisak". -
asdf_
veterán
válasz
mikrofon #80353 üzenetére
Ezek alapján nem hibás az információ amiket írtam és tapasztaltam. Mert nem működik Pana obival.
Azon, az apro piciny tenyen hogy egy rakas oly-val sem, ami igy alapjaiban vagja kette mondod lenyeget, azon meg elengansan lenduljunk tul, ugye?
Nem az a lenyeg, hogy panaval nem megy, hanem hogy a mostani uj vazak bizonyos szolgaltatasai kizarolag bizonyos objektivekkel mukodnek (es a bizonyos objektivekbe a sajatmarkasok egy resze ertendo csak bele). Ha ezt irod, senki nem kot beled, de azt irni, es kihangsulyozni, hogy van olyan funkcio, ami nem megy oly gepen pana obival amellett, hogy igaz, ilyet leirni netto faszsag, mert elfedi azt a lenyegi informaciot, hogy egy rakas oly-val sem, ezt probald mar megerteni. Felinformacio, ami nem tartalmazza a lenyeget, igy felrevezeto.
-
Studi
veterán
válasz
mikrofon #80345 üzenetére
Kérlek ne terjessz hibás félinformációkat. A fókusz sorozat nem a Panával inkompatibilis, hanem a használható Olympus objektívek is erősen le vannak korlátozva: gyakorlatilag a PRO obikkal, és a két m43-as makró obijukkal megy, semmi mással nem, még az m43-as Premium (pl: 75/1.8, 25/1.8, 17/1.8) üvegekkel sem.
-
MrChris
nagyúr
válasz
Huh, azt hittem valami durva dolgok, de ezek minimális extra ficsőrök, még nem kiforrottak. Egyedül a fókusz sorozat lenne baj, de azt meg csak makrónál használnám, az meg úgy is Olyn a 60/2.8 lenne. Erre azért nem húznám rá hogy kompatibilitási problémákkal küzd a rendszer. Ezek tényleg csak az utóbbi kb 1 év bevezetett újításai, mert már minden xart kitalálnak rá. Ha mondjuk lényeges fókusz lassulás, pontatlanság, vagy képi hiba lenne, vagy egyikkel kerreg másikkal nem... na az ilyen az tényleg baj és inkompatibilitás/korlátozó tényező. De szerencsére ilyen nincs!
-
MrISO
csendes tag
válasz
Akkor kívülállóként higgadtan megpróbálok segíteni az értelmezésben.
Ezek mind extra szolgáltatások. Az ilyesmik akár márkán belül se mindig megy mindennel. Erről érdemes és jó is ha itt beszéltek.
A probléma ott kezdődik, hogy te nem álltál meg itt, hanem ezeknek az extra szolgáltatásoknak az esetleges nem meglétét általános kompatibilitási problémának állítod be. Folyamatosan azt sugallva ezzel, mintha e miatt egyáltalán nem is lehetne Olympust Panával keverni.
Az előbbi fontos és hasznos itt, utóbbi viszont totális félrevezetése az ide újonnan betévedőknek.
-
madgie
titán
válasz
mikrofon #80339 üzenetére
Még mindig nem írtad le, mi nem fog működni Pana-Oly kavarással. A stabit már tudjuk, de te még tudsz valamit, legalábbis azt sugallod.
Mi meg tökhülyék vagyunk amúgy, nekem is volt vagy 10 MFT vázam, Pana, Oly vegyesen, objektívek dettó, hát hülyén halok meg, van ilyen
-
mikrofon
veterán
válasz
mikrofon #80339 üzenetére
Nem vagyok madarász, a kollégát a fórumtárs szó helyett használtam, ezek szerint félreérthetően. Ezért elnézést....
Az OFF résszel egyetértek és nem is érzem annak magam. Csak leírtam a tapasztalataimat.
kb 36 órát volt szerencsém nyomkodni az e-m1mkII-t egy németországi kollégám jóvoltából. Még ma délután is próbálgatom, ha marad rá időnk. Nekem meg van a pro oly zoom obi sor e-m1mkI-gyel, neki meg az e-m1mkII és van pana obja is bőségesen. A két új pro oly 25/1.2 és a 12-100 obi mellett
Új hozzászólás Aktív témák
- Apple iPhone 12 64GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- GYÖNYÖRŰ iPhone SE 2022 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS2985
- DELL PowerEdge R630 rack szerver - 2xE5-2680v4 (28c/ 56t, 2.4/3.3GHz), 128GB RAM, 10G, áfás szla
- Bomba ár! Dell Latitude 7390 2in1 - i7-8G I 16GB I 256SSD I 13,3"FHD Touch I HDMI I Cam I W11 I Gar
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest